SVT anmäls för Aktuellt-inslag

 

Pressrelease: SVT Aktuellt anmäls för grov kränkning och osaklighet i klimatinslag

I ett inslag i Aktuellt den 14 september, ”SVT har granskat metoderna som används av klimatskeptiker”, framställs ett antal personer som ohederliga klimatförnekare som medvetet sprider desinformation i klimatfrågan. Elsa Widding pekas ut som ”spindeln i nätet”: En välmeriterad civilingenjör från Chalmers Tekniska Högskola med tidigare ledande befattningar i stora skandinaviska energiföretag såsom Vattenfall, Statkraft och Fortum.

Elsa Widding anklagas på osakliga grunder för att vara oseriös och klandervärd. Nu anmäler Widding inslaget till Granskningsnämnden och Medieombudsmannen för allvarligt brott mot kraven på saklighet och opartiskhet enligt SVT:s sändningstillstånd.

Reportaget förefaller propagandistiskt med syfte att förminska debattörer som, till skillnad från SVT, efterlyser en opartisk och saklig debatt baserad på data och faktiska observationer i IPCC:s (FNs klimatorgan) vetenskapliga underlag.

-SVT har en alarmistisk agenda i klimatfrågan och förföljer enskilda medborgare istället för att bidra till en öppen debatt i en av våra viktigaste frågeställningar, säger Elsa Widding. Deras klimatkorrespondent Erika Bjerström bedriver ingen kritisk granskning av påståenden om jordens undergång och den påstått katastrofala uppvärmningen, fortsätter Widding. – Hon driver istället en alarmistisk agenda där hon flera gånger redovisat fakta som är direkt felaktiga.

Elsa Widding blev för allmänheten känd då hon försökte stoppa Vattenfalls köp av det holländska energiföretaget Nuon. Hon arbetade då som expert i Regeringskansliet i nära relation till dåvarande näringsminister Maud Olofsson. Denna affär kom att sluta med en förlust för svenska staten på många tiotals miljarder kronor. Widding fick senare, efter en noggrann redogörelse till konstitutionsutskottet 2014, motta en utmärkelse av affärsmagasinet ”Passion for Business” för sitt mod och sin höga integritet.

För kommentarer kontakta: klimatkarusellen@gmail.com eller Elsa Widding 0706-460648

https://www.klimatkarusellen.se/post/pressrelease-svt-aktuellt-anm%C3%A4ls-f%C3%B6r-grov-kr%C3%A4nkning-och-osaklighet-i-klimatinslag

Själva anmälan, med utdrag från appendix längst ned, finns här: https://www.klimatkarusellen.se/post/anm%C3%A4lan-av-inslag-om-klimatf%C3%B6rnekare-i-svt-aktuellt-den-14-september-till-granskningsn%C3%A4mnden

Den som vill se tidigare inlägg i denna fråga kan se och läsa dem här:

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. test

 2. det verkar som om kommentarsmöjligheten varit frånkopplad. Sorry, men jag har varit borta under eftermiddagen.

 3. Lennart Svanberg

  Är oerhört imponerad och tacksam för Elsa, Ingemar och alla andra som kämpar med sanningen här. Jobb gör att jag inte hinner med att skriva här för stunden fast det gör mig inte mindre intresserad av frågorna. Sitter fast på Visby flygplats tack vare stollarna som hållt på i Bromma idag.

 4. Lars i Huddinge

  Med tanke på Elsas gedigna arbete med att anmäla SVT till granskningsnämnden har jag belönat henne med 500:- via Swish (1235730148) för hennes idoga arbete med att framföra vetenskapens syn på klimatförändringarna.
  Vad gör du?

 5. laco

  ”Sitter fast på Visby flygplats tack vare stollarna som hållit på i Bromma idag.”
  ”Tack vare” eller ”på grund av”.

 6. Lars Cornell

  Det här är ett kvalitets- och kompetensprov på granskningsnämnden. Klarar de inte av detta då kan de lägga ned verksamheten och gå hem med svansen mellan benen.

  Många har anmält programmet, hur många?
  Även jag har bidragit med ”ett strå” till stacken.
  Men givetvis väger det Elsa och Lars Bern skriver tyngst eftersom de är personligen utpekade och berörda.

  Den naturliga reaktionen borde vara att helt stänga av Erika Bjerström från allt fortsatt arbete vid SVT. Ingen har så som hon lyckats med att dra ned SVT och dess journalistkår i smutsen.

 7. Ann Löfving-Henriksson

  Elsa har gjort otroligt mycket för att ge ”vetenskapen en chans”. Än har SVT inte svarat på annat sätt än att skrika än högre om den så kallade klimatkrisen, men i min lilla värld så ser jag alltsom oftast tecken på en försiktigt vändning. Dagen ledare i Expressen till exempel.
  De närmaste veckorna blir intressanta. Aktivisterna går över alla gränser, Glasgow svämmar över av delegater från alla tänkbara organisationer och hörn av världen, Covidvirus följer osynligt med lite här och var och även råttorna invandrar stan, men till vilket resultat …
  Förhoppningsvis upptäcker en och annan att just vetenskapen inte fick någon chans och börjar fråga efter vad Elsa har att berätta.

 8. Marianne Lindblad

  Det är helt otroligt att skattefinansierad media som säger sig vara opartisk bara får fortsätta och fortsätta. Heja Elsa.

 9. Lars Cornell

  #6 mig själv.
  Som nummer två kommer Charlotta Friborg, programchef och ansvarig utgivare SVT. Men den obefintliga kunskap hon visat, att inte kunna skilja vetenskap från propaganda, har hon inte minsta möjlighet att kunna fullgöra sin roll som ansvarig utgivare.

  Som nummer tre kommer Jan Helin, programchef. Han har i handling visat att han är propagandachef som kanske har Hitlers propagandachef Joseph Goebbels som förebild. Därmed inget sagt om nazism utan endast om propaganda som metod.

  ”Uppmärksamheten och förståndet hos den stora folkmassan är begränsad … därför måste propagandan begränsa sig till ett fåtal punkter och hamra in dem så länge och ofta att även den sista uppfattar dem.
  Föreställ er pressen som ett gigantiskt piano, på vilket regimen kan spela.”
  / Joseph Goebbels

 10. Peter Stilbs

  Bjerström fick dubbla pass i kvällens Rapport/SVT – komplett oberörd – hon vet att GRN helt går hennes ärenden – de har som dogm att SVT/SR helt enkelt inte kan ha fel på något sätt – speciellt när det gäller något som tangerar ”klimatet”

 11. Håkan Johansson

  Tack Elsa Widding och alla insatta skribenter på klimatupplysningen. Jag är kemi civilingenjör Chalmers 1974, har arbetat med energi och miljö i mitt yrkesverksamma liv, först i Europa, sedan Asien och Syd Amerika. Bodde i Bangkok i 10 år, staden är tidvis 3 grader varmare än omgivningarna nattetid, det har inget med CO2 att göra, byggnader, asfalt absorberar solvärme! SVTs agenda journalistik har ingenting med verkligheten att göra. Det sätt som SVT agerade mot dig och min Chalmers kollega Lars Bern ett lågvattenmärke och direkt ohederligt.

 12. Katarina Edsman

  Ja, vänder det inte snart känns det som öststaterna fått en revival i Sverige! Tyvärr är väl många för unga för att känna igen vibbarna.

 13. Elsa W representerar vetenskapen. Erika B representerar motsatsen till vetenskap. Det är en skandal att SVT behandlar Elsa W som att hon är en skurk. Vilken lycka då att dom ”riktiga” klimatexperterna nu samlas i Glasgow. En sak kommer dom att vara ense om, vi måste ha fler klimatmöten. Det har dom ju varit ense om i 50 år. Vad less man kan bli på dessa pseudohändelser.

 14. Michael E

  Om det är frågan om en grov kränkning så varför inte också söka väcka allmänt åtal avseende grovt förtal?

 15. Karl Eider

  #10 Peter

  Ledamöterna i granskningsnämden väljs av regeringen. En partitrogen institution som Svt kommer knappast fällas, så länge man inte avviker från partilinjen. Särskilt i klimatfrågan har man inte avvikt en tum.

  Erika kommer att utnyttja en avslagen anmälan till sin fördel och troligen ytterligare smutskasta Elsa. Tyvärr.

 16. Michel E #13,

  En civil rättegång för förtal är mycket dyrt, och chanserna att vinna små såsom lagen är skriven. Jag hoppas givetvis på en fällning av GN men SVT har ju tyvärr fått fribrev att häva ur sig i stort sett vad som helst. Publiceringsreglerna gäller tydligen inte för klimatrapporteringen.

 17. Ulf

  Blir de inte fällda för detta så kan man lägga ner gransknkngsnämnden. Det är ju uppenbart att man ljuger och förtalar människor.

 18. Ivar Andersson

  Det finns minst en hederlig journalist.
  https://thoralfsblogg.com/2021/10/31/journalister-okunskap-ar-ett-problem/

 19. Jan-Åke

  Det måste till ett oberoende granskningsorgan.
  Långt bort från SVT självt.

 20. Ulf

  Det går ju att anmäla till åklagare också för allmänt åtal.
  Är nog inte omöjligt att ta upp dettaKriterierna finns och skada finns här i yrkesutövning mm.

  Grundregeln är att åklagare inte får väcka åtal för förtal, grovt förtal eller förolämpning. Initiativet till åtal ligger istället hos den person som anser sig ha blivit utsatt för ett sådant brott. Det finns dock några viktiga undantag.
  En första förutsättning för att åklagare ska kunna väcka åtal är att brottet har riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan. En andra förutsättning är att åtal ska, som lagen säger, anses vara påkallat från allmän synpunkt.

  Förtal och grovt förtal

  När åklagaren ska bedöma om det finns särskilda skäl för att väcka allmänt åtal har det betydelse vad det är för uppgifter eller bilder som har spridits, hur och till vem uppgifterna/bilderna har spridits och vad det har fått för konsekvenser för den utsatta personen. Ju allvarligare brottet är, desto starkare skäl finns det normalt för att väcka allmäntåtal.

  Exempel när det kan vara påkallat att åklagare väcker åtal:

  Stor spridning (exempelvis på internet) av påståenden om att en person har begått ett allvarligt sexualbrott.

  Det krävs inte alltid stor spridning (alltså att uppgifter sprids till många personer) utan i vissa fall kan det göra brottet särskilt allvarligt om påståendena lämnas till personer som känner den som utsätts för förtalet (exempelvis arbetsgivare, arbetskamrater eller familj).

 21. Christian H

  Erika Bjerström vill förminska sina kritiker genom att ge den välmeriterade civilingenjören från Chalmers Tekniska Högskola, Elsa Widding, titeln ingenjör. Hon benämnde också teknologie doktor Lars Bern som varande ingenjör. Värt att notera är att SVT:s ”klimatexpert” Erika inte ens är ingenjör. Hon gick samhällsvetenskaplig linje på gymnasiet och har noll naturvetenskaplig utbildning. Därefter har hon sysslat med sensationsjournalistik utan att förstå vad det handlar om. INTE ENS INGENJÖR är en sann och relevant titel angående henne!

 22. Elsa W är i gott sällskap. Nobelpristagaren i kemi 1993 Kary Mullis skulle nog av Erika B kallas för klimatförnekare. Hans uppfinning PCR är ju numera verkligen i ropet. Snart har alla svenskar tagit PCR. En av dom viktigaste uppfinningar genom alla tider. Kan tänka mig att dom som deltar i Glasgow tagit PCR innan dom kom, och under tiden. Undrar hur det känns för tex Rockström och Bolund att ta PCR. När uppfinnaren är en sk klimatförnekare, och kallade IPCC för internationella byråkratdjävlar. Engelske premiärministern sa ju idag att det är som en tickande bomb, och citerade också den fullfjädrade klimatexperten Greta. Den eminente vetenskapsmannen Mullis ( som tyvärr avled för drygt två år sen) borde i varje fall få ett hedersomnämnande vid klimatmötet. Han är en som gjort det möjligt att anordna klimatmötet. Utan hans geniala PCR metod hade det varit mycket svårare, dyrare och krångligare. Han skrev i sin bok, varför måste forskarna skrämma vettet ur oss, kan dom inte istället underhålla oss och hitta på trevligheter åt oss. Nåt att tänka på för alla domedagspredikanter som nu minglar i Glasgow.

 23. Ivar Andersson

  Det är tydligen inte acceptabelt att vilseleda hur som helst:
  Aktuellt” i SVT visade i våras upp en graf som uppgavs visa att Sverige låg ”något över EU-genomsnittet” i coronasmittspridning – trots att spridningen i Sverige då var högst i Europa. Nu fälls inslaget av Granskningsnämnden.
  https://www.friatider.se/aktuellt-falls-grovt-missvisande-graf

 24. SVT får nog bra ESG poäng på grund av Erika Bjerström. Vet Ni inte vad ESG är för någonting? ESG är ett slags PK index som används för den transformering av världsekonomin nu sker enligt The Great Reset. Detta är det mest skrämmande fördraget jag någonsin sett på senare tid gjort av Justin Haskins. Ni kan se detta en timme in i denna video.
  https://youtu.be/iDanVgrRnJw

 25. Botwid

  Elsas styrka är just att hon hänvisar till IPCC. Hon har till skillnad från Erika Bjerström läst rapporten.
  Om jag vore Elsa skulle jag begära ett skadestånd för förtal, minst 5 miljoner kronor. Om inte annat skulle det bli skriveri i media om kravet.

 26. Argus

  @#25 Good point.

  Jag är inte alls främmande för att finansiellt supporta en förtalstalan. Inte 5 millar och måhända inte en tusendel av det, men lite under det är jag beredd att bidra med.
  Detta är viktigt, och en förtalsrättegång torde väcka uppmärksamhet. Vilket säkert i alla fall en del journalister kan tänkas skriva om.
  ’Dagens …….’

 27. Det finns hopp!
  Lyssna på Lena Andersson i Sveriges Radio P1 Kultur.
  43:32 i programmet:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/sandstrand-moter-undergang-i-hyllad-opera-performance

  Angående visionerna om det framtida klimatvänliga samhället: ”det låter faktiskt som att död genom uppvärmning vore att föredra”

  Jag tror (hoppas) att Elsas insatser hjälper kulturpersonligheter som Lena Andersson att lättare få kritiska synpunkter att bli publicerade och att få flera förnuftiga röster att göra sig hörda i debatten.

 28. Christian H

  #24 Per Strandberg

  Håller med om att föredraget av Justin Haskins, som kan ses en timma in i videon https://youtu.be/iDanVgrRnJw verkligen är skrämmande. Den borde ses av alla, då den visar allvaret och ondskan i hur de ekonomiska eliterna avser att genomföra ”the great reset”. Coronaepedemin och den påstådda klimatkrisen är endast medel för att skrämma befolkningarna till lydnad och för att avskaffa den västerländska demokratin och ersätta den med en elitistisk diktatur. Det är hög tid för allmänheten att vakna upp och utkräva ansvar för de politiker och andra, som nu agerar medlöpare till de onda eliterna och verkar för att välståndet förstörs och demokratin avskaffas.

 29. Einar

  Jag visste inte at Sverige også har sin egen klimarealistiske nettsida.
  Her er adressen til den norske for de som er interesserade:

  http://www.klimarealistene.no