Nej, naturkatastroferna har inte ökat

extremt vader

För en vecka sedan gick FN ut med en skrämmande rapport om en ”staggering rise in climate-related disasters over the last twenty years” (svindlande ökning av klimatrelaterade katastrofer under de senaste tjugo åren). Rapporten heter ”Human Cost of Disasters” och är sammanställd av FN-organet United Nations Office for Disaster Risk Reduction (UNDRR). En auktoritativ källa med andra ord.

Svenska media hakade givetvis på: SvT, SR, TV4, DN, Aftonbladet etc.

Men det dröjde inte många timmar förrän påståendena om en ökande mängd naturkatastrofer stötte på patrull och visade sig vara helt fel. Det visade sig att om man verkligen läser rapporten så motbevisar rapportens egna diagram den alarmistiska titeln. Om något så verkar det som att naturkatastroferna har minskat något:

Fig 5 of UNDRR report ‘Human Cost of Disasters,’ p. 10

naturkatastrofer1

Fig 5 of UNDRR report ‘Human Cost of Disasters,’ p. 10

naturkatastrofer2

UNDRR data shows that “climate-related” disasters have declined over the past 20 years (2000-2019)

Texten är hämtad från GWPF https://www.thegwpf.com/un-disasters-report-is-a-huge-blunder-and-embarrassment/

Även holländska tidningen De Telegraaf har en artikel https://www.thegwpf.com/new-un-climate-row-alarming-report-contradicted-by-its-own-data/  om detta. I den artikeln tas även upp problemen med den databas som förmodligen ligger bakom de alarmistiska uttalandena. Klimatkatastrofernas mästare, Roger Pielke Jr, förklarar att rapporten använt sig av en belgisk databas som länge dragits med metodfel i sammanställningen av data.

Men det är som vanligt. Det är de alarmistiska rubrikerna som får publicitet, medan dementierna överhuvudtaget inte nämns. Och sedan upprepas dessa fejk-nyheter av politiker och deras klimatexperter om och om igen tills det blir en del av den offentliga världsbilden. Det är så vilseledande nyhetförmedling går till. Man lär sig aldrig, eller vill inte lära sig, från tidigare blamager. Här är en sådan i det så förtroendeingivande public service från 2007 https://www.svt.se/nyheter/utrikes/kraftig-okning-av-naturkatastrofer :

”Kraftig ökning av naturkatastrofer

Publicerad 10 augusti 2007

Antalet naturkatastrofer i världen har ökat kraftigt. Extrema värmeböljor, torka, skogsbränder och oväder som orkaner ökade från 200 till 400 mellan 2004 och 2006, enligt FN.”

Ingemar Nordin

Uppdatering där Paul Homewood gör ytterligare en avslöjande genomlysning av siffrorna: https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2020/10/20/de-telegraaf-misled-over-un-disaster-report/

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan+Eriksson

  Astrid Lindgrens karaktär ”Krösamaja” (”databasen i dåtidens Lönneberga socken”) hade större träffsäkerhet i sina förutsägelser om ”värdsliga” och andra mytomspunna företeelser.

  Skillnaden är att hon hade ringa, för att inte säga obefintliga kopplingar till msm.
  Hade hon haft det, så hade vi alla sett på ”näcken i bäcken” som en oemotsagd realitet.

  Små framsteg saknas i ”folktron”.

 2. DN hade en blänkare om detta i veckan. De övertolkade naturligtvis som vanligt allt som har med katastrofer att göra. Här är deras inledning:

  ”Globalt har 7.348 naturkatastrofer inträffat de senaste två decennierna, en dramatisk ökning jämfört med den föregående tjugoårsperioden då antalet var 4.212.”

  Nej, inte om man läser rapporten. Rapporten sammanställer vad som finns i databasen EM-DAT och säger att antalet ”registrerade” faro-relaterade olyckor har ökat. Hur sker rapporteringen, kan rapporteringen ha ökat under tiden? Vad är ”hazard-related disaster”, är det liktydigt med ”naturkatastrofer”?

  Varför kan DN:s ”vetenskapsredaktion” inte läsa en rapport innan de tittar på bilderna?

  Här är rapporten (länk tiill pdf till höger), det är som ”finn-fem-fel” 🙂

  https://www.undrr.org/publication/human-cost-disasters-overview-last-20-years-2000-2019

 3. Läste igenom DN:s blänkare och de har verkligen problem. Detta är vad jag lämnade i kommentarsfältet på DN.

  ——————————————

  ” under perioden år 2000 till 2019 ledde till att ungefär 1,23 miljoner människor dog, ….. Perioden, 1980 till 1999, ledde katastroferna till 1,9 miljoner döda”

  Vi kan börja med att konstatera att DN inte ens kan klippa och klistra utan att det blir fel. Det skall enligt rapporten vara ”1.19” miljoner döda.

  ” De ekonomiska förlusterna uppgick till 1.630 miljarder US-dollar.”

  Det är svårt med det engelska systemet men ”1.63 trillion” är inte 1.63 miljarder utan 1.63 ”biljoner”.

  Låt oss sätta dessa siffror i perspektiv.

  1990 hade jorden en befolkning på ca 5 miljarder, 2010 var den ca 7 miljarder. Om vi sätter antalet döda i relation till hur stor befolkningen är så får vi 1980-99 238 tusen per miljard och 12000-2019 76 tusen per miljard. Är det så fruktansvärt?

  Vem vill leta upp ekonomiska siffror så att man kan jämföra kostnaderna?

 4. Mats Kälvemark

  Har borrat lite i siffrorna i rapporten. Man måste se proportionerna i sitt sammanhang.
  1,2 miljoner omkomna på 20 år? Blir ju 60.000/år. Sök på OWiD, ”Global annual deaths from natural disasters by decade. ”Stämmer nästan exakt med diagrammet från OWiD Stapeln längst t.h. anger årligen omkomna under 2010-talet.
  Främsta orsaken var jordbävningar!! Storm, flood och temp. är nästan inte med “på kartan”. Påverkan av fossilt koldioxid = nära noll!
  Och trenden sedan 1920-talet är dramatiskt sjunkande. Då var totalt antal omkomna per år drygt en halv miljon och världens befolkning var knappt 2 miljarder. 2,5 promille eller 25.000 ppm.
  Nu är vi snart 8 miljarder och 60.000/år omkomna i “naturkatastrofer”. Det motsvarar ca 75 ppm. Mer än 300 ggr mer under 20-talet uttryckt som andel av jordens befolkning.
  Ytterligare intressant att notera är för 1920 – 1940-talet den dominerande andelen “torka och wildfire”. Men…..det kan ju inte ha påverkats av fossilt koldioxid?
  Nää, exakt. Ska man skylla på koldioxid för alla naturkatastrofer så kan man inte börja förrän kanske på 1970-talet. Och då har i stort sett jordbävningar dominerat som orsak.
  Svårt att se sambandet med fossilt koldioxid? Får be Rockström om hjälp.

 5. Simon

  Naturkatastroferna har inte ökat men vanliga katastrofer måste ha ökat eftersom miljöpartiet är en enorm katastrof.

 6. Håkan Bergman

  Nåja, här har vi åtminstone en som måste ha börjat tvivla efter den här avklädningen.
  https://www.youtube.com/watch?v=8qaJKM77j00

 7. Ivar+Andersson

  I Sverige har klimatförändringarna medfört att många bilar har brunnit i städerna de senaste åren 🙂

 8. Rolf Mellberg

  Människor (och organisationer) agerar i egenintresse oavsett om felaktigheterna uppstår medvetet eller omedvetet.

  Jag kom att tänka på att under den senaste 20-årsperioden (coronakrisen borträknad) har världen i stort utvecklats mycket positivt i nästan alla avseenden. Flera olika trovärdiga källor har vittnat om det.

  Men det hindrade inte Guterres att hålla ett grotest felaktigt och oerhört negativt-alarmistiskt präglat tal för snart ett år sen under klimatmötet i Madrid.
  Så genomskinligt egenintresse, så uppenbart falsk bild av världen.

 9. Lasse

  Vetenskapsradion har uppmärksammat en artikel om träd i Sahel, träd som bidrar till den ökade grönskan.
  En god nyhet om en bättre värld. Tack vare CO2-men det nämns inte.

  Att naturkatastrofer kopplas till väder och klimat är inte konstigt. Men har de ökat eller ej eller är vi bättre på att observera numera?

  Antalet säger inte allt utan nån form av intensitet bör tas med. Orkaner i USA klassas men mäts även i ett summerande index ACE.
  ACE per orkan visar att fler klassas som orkaner.
  Data här: https://ourworldindata.org/natural-disasters

 10. BG

  #6

  Zion Lights har övergått till ”fiendesidan”, Michael Schellenberger.

  https://www.bbc.com/news/uk-54103163

 11. Daniel+Wiklund

  Den gröna omställningen är fantastisk, idag lyser det vitt överallt i Norrbotten. Vem vet, MP uppfinner nog grön snö.

 12. Rolf Mellberg

  #6 Håkan

  Angående Zion Lights, f.d. XR-företrädare

  Notera att den där tjejen i filmen har senare kommit på MYCKET bättre tankar (och sällskap) Nu jobbar hon tillsammans med det utomordentlige Michael Shellenberg. Scrolla ner lite här:
  https://environmentalprogress.org/who-we-are

 13. Johan M #2,

  Tack för länken. Jag ser att jag glömt att klistra in den i texten.

 14. Håkan Bergman

  #10-12
  Jo jag misstänker att Andrew Neils avklädning kan ha spelat roll där, det kanske var första gången nån konfronterade henne med fakta. BBC är väl ungefär som SvT så hon räknade väl med att få köra den vanliga stilen för aktivister.

 15. Mats Kälvemark

  #4 Mats Kälvemark
  Blev ju fel på decimalerna. Under 20-talet var det 2500 ppm omkomna/år i naturkatastrofer och under 2010-talet 75 ppm. En faktor 30 ggr fler under 20-talet ska de va. Skulle bara kolla om ni var vakna…

 16. Sören+G

  Åke Ortmark har tydligen en minnesfond. P1:s nyheter meddealde att priset nu delats ut för andra gången.
  Åke var ju med och startade Stockhomsinitiiatiet/Klimatupplysningen.
  Vem admisinstrerar det priset?

 17. Ivar+Andersson

  #8 Rolf
  Guterres och FN har misslyckats kapitalt eftersom det blivit värre trots alla insatser som FN gjort enligt Guterres. Logik verkar inte vara Guterres starka sida.

 18. Håkan Bergman

  Ivar+Andersson #17
  Logik och självständigt tänkande står nog inte på kravlistan för såna där tjänster idag, alla andra än lättstyrda medelmåttor göre sig icke besvär. Nån har tryckt ett färdigskrivet manus i händerna på Guterres och beordrat honom att läsa upp det.

 19. foliehatt

  Ahhh – men har du räknat in alla hajattacker som beror på koldioxiden då?
  https://www.svd.se/hajattacker-okar–kopplas-till-klimatet

  Det har ju potentialen att bli en för mänskligheten katastrofal utveckling

 20. Arild Fuglerud

  #8, 17
  Det är riktigt tråkigt att FN har förlorat all trovärdighet. Ledningen med Guterres i spetsen måste ta hela ansvaret för detta. Och bristen på reaktioner från medlemsstaterna är skrämmande!

 21. elias

  ”Sverige syndromet hotar hela västvärlden”:

  https://www.friatider.se/sverigesyndromet-hotar-hela-vastvarlden

 22. Lasse

  Just nu vetenskapsradion om klimatforskare som fått det svårare under Trump:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1585732
  EPA nya chef lär ha tvingats skydda sig mot de anställda-eller om det är hans sätt att hålla dem borta-dörren är bevakad!
  Undrar om den som skarvade olika måttband när Nasa redovisade havsnivåerna får jobba kvar?

 23. Roland Salomonsson

  Är det verkligen några gräsrötter i Sverige eller i andra länder, som sätter någon tilltro till kulturmarxistiska FN, EU, FN-NGO:s, resp eller påstådda frivilligrörelsers NGO:s (de är ju alla helt skattefinansierade i Sverige)??

  Så snart utgivaren/källan är nämnda ovan kan man utgå från att det handlar om propaganda eller Fake News. Alltså lögner.

 24. Lasse #22,

  Det ironiska är ju att precis det som vi här på KU bevisar om och om igen, nämligen att vetenskapen politiserats, att man mörkar kritiska invändningar och att man hemlighåller data, är det som man klagar på. Samtidigt är Union of Concerned Scientist som intervjuas ett typiskt organ där man gör precis dessa saker. Man sätter social rättvisa etc före vetenskapen och har många gånger försvarat detta. Programmet avslutades t.o.m. med ett försvar för att man inte skulle behöva publicera data. Alla ”forskare” var jätteoroliga för att Trump som ju vill ha denna avpolitisering och öppenhet i forskningen skulle vinna valet. Han kallades anti-vetenskaplig.

 25. Björn

  Vi behöver nya argument mot fake news och fake science. Gemene man har inte kunskaper att avgöra vad som ligger närmre en trolig vetenskaplig förklaring till olika fenomen. Bara för att det brinner eller stormar lite mer någonstans i världen, så är det i stället lugnare någon annan stans och likadant är det med temperaturen. Väderfenomen är inte globala samtidigt, vilket inte redovisas. Med en så dynamisk atmosfär och förändrat energiinflöde från solen över tid, vore det konstigt om inga regionala och lokala förändringar över samma tidsrymd, fanns. Ingen agitation hör ihop med vetenskap, men tyvärr så har denna form av övertygande om det rätta, infiltrerat klimatvetenskapen. Men från vår sida kan vi bara bistå med fakta och kunskaper som saknas i den politiserade vetenskapliga orsaksförklaringen till klimatförändringarna.

 26. Paul+Håkansson

  Överskriften är skriven som den är av ett par anledningar. Den viktigaste är givetvis för att driva igenom FN:s intentioner om att styra världen och fördela resurser. Vad som står i rapporten bryr dom sig inte om över huvud taget. När väl budskapet har fåtts ut har man fått igenom sitt syfte. När väl rapporten sedan demoliseras och falsifieras så händer ingenting då massmedia vägrar att ta upp det. Och att sedan facebook,twitter mm ska agera som rättsskipare om vad som är sant eller falskt är bara djupt beklagligt. Vad som blir kontentan av hela detta är att det polariserar världen i långt större omfattning än vad mänskligheten behöver och att just FN just står för detta är helt ofattbart. Dom uppviglar folk till revolutioner.

 27. Revolutioner ?

  Ja, vad händer när dagens ungdomar i gymnasiet kommer underfund med att ”de vuxna” ljugit för dem och gjort det hela tiden ? ? ?

 28. Nils-Axel Mörner har lämnat oss:

  https://klimatsans.com/2020/10/19/docent-nils-axel-morner-har-lamnat-oss-i-stor-sorg/

 29. eon

  Är jag dum eller är det här totalt absurt:
  ”Antalet naturkatastrofer i världen har ökat kraftigt. Extrema värmeböljor, torka, skogsbränder och oväder som orkaner ökade från 200 till 400 mellan 2004 och 2006, enligt FN.”

  2004 och 2006. Två år. Är det en trend? Tittar man på grafen i artikeln så, jo visst, det ökade mellan de åren, men det var ju bara en kort tillfällig uppåttrend då kurvan pekar neråt på längre tid.

  Är det nåt jag missar (jag är knappast statistiker) eller är det den mest desperata cherry picking någonsin? Har media blivit så desperata att hålla klimathotet vid liv?

 30. Fredrik S

  Det hela är nog rätt enkelt, för ett år sedan pratade ju Guterres om ”worst cash crisis”.

  De kände sig givetvis hotade ekonomiskt och såg framför sig en slimmad organisation med neddragningar ner på första klass flyg, makalöst resande förmåner etc.

  Så kom Corona och gjorde det ännu värre.

  De är listiga och vad är väl bättre än att köra halvsanningar och lögner om klimatet idag?

  Inte pratar de om alla de tre miljarder som dagligen får ägna sig åt ”open fire cooking” etc.

 31. Fredrik S

  Den norske statistikern från deras SCB som förra året dömde ut allt prat om ökade och värre naturkatastrofer fick mycket skit, speciellt i härifrån.

  Har han tvingats byta identitet?

 32. Fredrik S

  #31

  Med härifrån menade jag från vårt land, för tydlighetens skull.

 33. Daniel+Wiklund

  Just nu är det minus 6 grader i Luleå. Och det åks redan skidor på skidstadion. Men kuriren ger lugnande besked. ”Snö i oktober blir allt ovanligare”. Klimatforskare Gustav Strandberg SMHI berättar om den allt varmare jorden, allt elände den tilltagande värmen kan orsaka. Löftet från Gustav S om ökande värme ska jag ta med mig när jag snart ska ut på min cykeltur. Hade helst åkt skidor, men en krånglande rygg sätter stopp för det. Den enda gång jag åkt skidor på natursnö i Luleå i oktober var 1993, då startade skidsäsongen den 14/10. Så skidföre i oktober har varit ovanligt så länge som jag åkt skidor, vilket jag har gjort sen femtiotalet. Artikeln slutar med ”Det som är bekymrande är att en del djur och växtlighet är nära sin sydgräns. När det blir varmare finns det ingen plats som är kallare som man kan ta sig till säger Gustav Strandberg”. Härliga tider, strålande tider väntar oss människor, eller så närmar sig domedagen med stormsteg.

 34. jax

  #33 Daniel Wiklund
  Håller med. Har kört bil sedan 1974 i Luleå och ända sedan dess har vinterdäcken åkt på till allhelgonahelgen. Kommer speciellt ihåg hösten 74 eftersom jag då hade nytaget körkort. Vi skulle till Umeå jazzfestival och jag fick låna farsans bil mot att jag bytte till vinterdäck. Jazzfestivalen hölls alltid på allhelgona. Vet ej om den fortfarande existerar.
  Tycker också att Gustavs resonemang, som det beskrivs av journalisten, är helt uppåt väggarna. Han säger att vintrarna blir varmare i (norra) Sverige då isen i Arktis smälter och mer solljus därför absorberas, vilket gör att uppvärmningen under vintermånaderna förstärks. Vilket solljus tänker han på? Det är ju natt dygnet runt i Arktis på vintern.

 35. Daniel+Wiklund

  OT. På nordnytt fick man veta att batterifabriken i Skellefteå kommer att göra av med lika mycket el som 100000 villor. Och att Hybrit kommer att behöva all el som Luleå älv producerar. Kommunikationschefen för Northvolt menade att man lagt fabriken i Skellefteå pga förnybar el, vattenkraft och vindkraft. Annars hade dom startat med en koldioxidskuld. Denna hemska koldioxid, den blir vår undergång.

 36. jax

  #35 Daniel Wiklund
  Det blir ju perfekt! All fossilfri kraft till SSAB, LKAB och. Northvolt. Sedan får vi i befolkningen skämmas för vårt behov av el, värme och drivmedel. Det framgår ju tydligt att de grönas största problem är att vi lever och frodas.

 37. Daniel+Wiklund

  Aj, aj. Läser på text-tv att det är slut på pengar för klimatbilar. (är det ett nytt bilmärke). 1,8 miljarder har delats ut. Transportstyrelsen stoppar utbetalningarna, årets anslag är förbrukat. Men dom lovar att återuppta det när det finns nya pengar. Plastpåseskatten gav nog för lite pengar. Det är ju bra att regeringen praktiserar allas lika värde. Fast jag är ett av undantagen, har knappt råd att ha kvar min gamla Honda, än mindre köpa en ny bil. Jag ska ansöka om bidrag från klimatklivet. Jag har nu cyklat 613 dagar på raken, minst en mil. Trampar ju för egen maskin. Nästan koldioxid fritt, måste ju andas lite. Vad gör man inte för att göra Isabella och Per glada.

 38. Fredrik S

  Daniel Wiklund #37

  Klimatbilar, det är sådana bilar som man får stänga av klimatanläggningen på för att köra kunna köra ”fossilfritt” ända fram till jobbet på sommaren har jag hört. På vintern får man klä sig i dun.

  Det är bra för det och indragen flygresa sparar några kvadratmeter is i Arktis har det räknats ut och skrivs om i tidningar av människor som förmodligen får bidrag för att vara urbota korkade. Förmodligen bidrag från samma kliv.