Fredag igen – se tillbaka och prioritera

Häromveckan kom en notis i media om en vägmaskin som tillåter trafik under reparationsmomentet – den ser ut så här:
imagesCAGX48SS
och är tänkt att funka på detta sätt
imagesCAQ7C5O0
Det fick mig att erinra mig en bok jag köpte på 70-talet – ”Absolutely Mad Inventions” av Brown och Jeffcott – som innehåller ett 50-tal autentiska (tydligen beviljade) patent från runt förra sekelskiftet. Det var ju en guldålder för entreprenörer, och många sökte bli rika – eller åtminstone kunna få en annan försörjning. Vad tycks om dessa två – först en med anknytning till ovanstående – vad tycker SJ och Banverket? Kanske något för Tvärbanan i Stockholm? Eller Roslagsbanan, som fortfarande är bitvis enkelspårig… (klicka för större bilder)
img005
img0041
Vid den tiden var också damerna måna om sitt utseende, även om skönhetsidealen var något annorlunda – kanske man strävade efter en ”stiff upper lip”, snarare än dagens silikonfläskläpps/getingbettsmode?
imagesCAHOCZKI
img006
img007
Ja, det finns kanske 48 till – säkert kommer de i senare fredagsinslag…
Varför har man inte själv blivit rik på någon uppfinning?  Kanske fel prioriteringar i livet – uppfostran kanske gick snett redan från början?
image002
eller relationerna …
image0031
image0071
image0091
Var snäll mot de levande förresten …
image010
Och givetvis har Du väl prioriterat ett inköp av iPhone 5 på Apple-shopen i dag – det lär vara kaos i Täby centrum, där det finns en ny butik. Man måste ju ha det senaste!

Musikhälsning då – varför inte en hyllning till livet?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Bäckström

  ”the tallest Iphone ever” var ju helt lysande!
  🙂 🙂 🙂 

 2. István

  Stavas det inte iFåne på svenska?

 3. Bäckström

  István
  Nu ska du vara snäll.
  Jag har både Macintosh och I-telefon 🙂 

 4. Slabadang

  ajfån? 🙂

 5. pekke

  iTrousers long pocket köpes i närmsta Applestore för 99,99 $, 2 snören medföljer som kan användas för att spjälka vid benbrott.
  Klart att den nyblivna mamman måste kolla hur många vänner som överlevde livesändningen av förlossningen på fejsboken.
   
  Köper man en bike för över 30 000 :- så måste den få den bästa omvårdnaden, tjejen rostar ju inte..
  .. fast hon kanske röstar ut pojkvännen !
   
  Luffarn med laptop är väl från Wall Streets bakgator kan jag tänka mig, även de måste hänga med i det kontantlösa uppkopplade samhället ( f.d. aktiemäklare kanske ).

 6. Labbibia

  Tack Peter!
  Gillar verkligen ”the railroad train”. Den är ju genial i sin galenhet! man förstår att uppfinnaren/designern tänkt på problemet med mötande tåg på linjer med enkelspår…… Funderar på att skicka idén vidare till ”mina” kommungubbar, eftersom det här på ön finns spårbunden trafik som delvis är enkelspårig(a)….ungefär som kommungubbarna här alltså! 😉
  Dock kommer det att bli vissa problem, eftersom elektriciteten på de lokala ”tågen” tas från luftledningar…..men problem är ju till för att övervinnas, har jag hört….

 7. Bäckström

  Labbibia #6
  Jag gillar också rälståget 🙂
  Men det blir knepigt när tågen råkas mötas i en kurva?
  🙂
   

 8. Labbibia

  Bäckström# 7
  http://www.youtube.com/watch?v=KuStsFW4EmQ

 9. Bäckström

  Negative Waves!
  🙂

 10. Labbibia

  Bäckström
  Exakt! 😀

 11. Labbibia

  bäckström (igen)
  Eller för att citera Groucho Marx: Krångla inte till saken genom att komma dragandes med fakta!”

 12. Gunnar Strandell

  Labbibia #11
  Är du säker på att citatet kommer från Groucho Marx?
  Jag tror att Svante Axelsson sade något liknande efter TV-debatten med Maggie! 😀

 13. Tålis

  Ja, det är fredag igen och jag tillåter mig mindre seriös. Veckan som gick i fält avslutades med snöfall igår, minst 5 cm. Fjällets snö låg kvar idag, men här i byn är den borta idag. Så var det inte i fjol, ingen snö låg kvar i september dagen efter, så vi måste ha avkylning på gång… 😉
   
  I Aftonbladet och andra blaskor hittar jag sällan något läsvärt. Det finns dock vissa som Johan Hakelius som kan komma med något, t.ex. Tepartajare är mera tuff-tuff än tuffingar.
  Kort: ”…att Teparty-rörelsens sega livskraft beror på att den verkligen är en gräsrotsrörelse. Och att problemet för Attac, Ockupera Wall Street och de andra inte i första hand var att de saknade rika sponsorer, utan att de saknade anhängare, utanför snofsiga vänstergrupper med klippkort i medierna. Och nu, när Teparty-rörelsen ångar på, är de avundsjuka och förbannade.
  Ska de här korkade bonnläpparna lyckas med något som vi upplysta föredömen misslyckats med? Gång på gång.
  Som sagt, jag leker med tanken. Kanske ligger det något i den. Det vore inte första gången snitsigt folk som säger sig tala för vanligt folk, blir förskräckta när de stöter på vanligt folk.”
   
  Vidare: En riktig praktskandal – och ingen verkar bry sig: Om elavbrottet på Gotland.
   
   
   

 14. Sven B

  #5 Peke  Om man skall spjälka ett brutet ben passar det väl bättre med hammare. Snören kan vara bra att ha om man vill spjäla benet.   ller?  Eller?

 15. pekke

  Sven B #14
  Kanske är bättre ja  🙂
   
   

 16. Tålis

  Rik? När är någon rik? Gammelsossarna tyckte för inte så många år sedan att man var/är rik om man har en bruttoinkomst överstigande 20 lakan/år. De, och de flesta andra politiker verkar det, kan inte ens skilja på inkomst och förmögenhet.
   
  Kanske därför de tycker att vi ska massimportera fattiga och analfabeter? Att sänka genomsnittligt IQ bland befolkningen är bara bonus hos politikerna? Ju dummare, desto större chans/risk du röstar på oss bidragsgivare?
   
  Är man rik – enligt min mening – har man minst motsvarande 1 Gkr i tillgångar, som snabbt delvis kan realiseras. Har du 20 Mkr eller mer i förmögenhet, kan du betraktas som ekonomiskt oberoende…

 17. Tålis

  20 lakan/månad förstås….

 18. Peter F

  http://www.pixelviking.se/2008/11/dumma-ideer-som-gjorde-sina-uppfinnare-rika/

 19. Gunnar Strandell

  Tålis #13
  Tack för den!
  Jag läste kommentarerna om elavbrottet på Gotland. Där finns ett påstående om att det tar två timmar att koppla om en HVDC-kabel mellan export och import. Det har väl betydelse för vindkraften på ön?
  Det låter i alla fall inte som ”smart grid” om det är sant.
  Någon som vet mera?

 20. guy

  Tålis #16
  Om man massimporterar fattiga blir medelinkomsten mindre och dom som var fattiga innan blir rikare (statistiskt sett). Sedan kan politiker skryta med att medelinkomsttagarna har blivit rikare och att det är ”vår” förtjänst.

 21. CecilB

  Man ser vad man vill osv, men humor borde aldrig ha gränser för uttryck

 22. Pelle L

  Tålis, skriver du inte en massa trams nu?
   
  Du blandar ihop Gkr, Mkr och lakan så det blir en enda röra av det.
  Och vad menar du är enheten för IQ?
   
   
  Erkänn: Du är en så’n där relativist  😀

 23. Pelle L

  Peter Stilbs,
   
  härligt att se att du är tillbaka i gamla goda gängor igen!
   
  Nyblivna mamman  från face-book-generation var verkligen obetalbar 🙂
   
  Jag ser redan fram mot nästa fredag!

 24. Börje S.

  Veckans Pointman`s analyserar Climate Realists som t ex Pehr Bj, Ann L-H, signaturen tty, Christofer E. och Climate Alarmists som t ex Thomas, Gunbo, LBt, Olle H., Holmfrid m fl.
  http://thepointman.wordpress.com
  De senare visar enligt Pountman`s analys, alla tecken på kultbeteenden av strikt armageddonreligiös art, villiga att gå i härnad mot varje uttryck för misstro gentemot vilken vansinnighet som helst som kablas ut från alarmismens alla lönsamt skattefinansierade predikstolar.
  Jag tycker Pointmans analys är bra, men jag är inte särskilt säker på att Gunbo eller Thomas P. tycker som jag.
  När analysen av Klimatrealister vs ditoarmister är avklarad tar Pointman itu med Lewandowskij, den där psykologen som publicerat en palrewied studie, publicerad i Australienska Psykologers Vetenskapliga Tidsskrift. I studien visade Lewandowskij statistik över hur alla som har invändningar gentemot klimatreligionen är lågtstående närmast imbecilla varelser som alla hävdar att månlandningen var en fejk fabricerad i Nevadaöknen. Det visade sig att Lewndowskijs utformande av frågeformulet som låg till grund för arbetet och att hans därur dragna statistiska slutsatser var lindrigt sagt uselt. Pointman döljer inte på något sätt det förakt han hyser för det sätt Lewandowskij drar sin vetenskap i smutsen. 
  Lewandowskijs försök att gå en match mot St MacIntyre, som visat bristerna i hans statistiska metodik beskriver han sålunda:
  ”right up there with a one-legged man entering an ass kicking contest.” Ja att den enbenta i matchen är Lewandoeskij behöver jag inte slita ut mitt tangentbord på att skriva. (Men nu gjorde jag visst det i alla fall.)
  Detta att psykologer världen runt ska ”hjälpa till” att säkra klimatbluffen äcklar mig. De sviker sin vetenskap på samma sätt som sovjetpsykologerna, som skickade ”avvikare från den rena marxismleninismen” till sovjetstatens speciella mentalsjukhus.
  Och så det där med polarisen, i norr 1 promille av världens isar, i söder 90 procent. Medias och alarmisternas årligen återkommande intresse i september för den 1-promilliga isen och samma medias totala ointresse för den 90-procentiga är anmärkningsvärt. Men framåt december-januari, när isen växt till sig, är det väl tyst igen, precis som förr om åren.
  I radion har det gått några program om skogen och skogsbruk. Intressant, men jag har svårigheter att ta programmen på allvar, mitt förtroende för radions vetenskapsrapporterade har knäckts. Och när jag hör de där tanterna med sina tlllkämpat allvarliga, ondulerade röster servera sina förutbestämda sammanfattningar, i stället för att låta den expertis de intervjuat göra jobbet, ja då slår jag bakut, som en pavlovsk hund.
  Riktigt tråkigt, det där att totalt tappa förtroendet för en institution som svikit sitt uppdrag att upplysa allmänheten, den som betalar institutionens verksamhet. Tråkigt att SVT och SR framöver förmodligen ska skattefinansieras, då ryker min möjlighet att genom att avsäga mig licensen uttrycka mitt stora missnöje.
  Klimathotarrörelsen är enligt Pointman i kris. Den alarmistiska propagandan granskas och slits oupphörligen i stycken på bloggarmed stor skakunskap  världen över. Folk i gemen har fattat galoppen och bryr sig inte mycket över de fabricerade klimathoten i massmedia längre.
  Klimatvetenskapen är inte ett spår bättre än frenologin, den med säte (likt UppsalaInitiativet) i Uppsala, eller Lysenkoismen, med säte i Stalins Sovjet. Tyclker Pointman, för egen del är min kunskap för grund för att tvärsäkert dra sådana slutsatser.
  För min del grundar jag mitt tvivel på de orkestrerade lögnerna och halvsanningarna, på det totalt ensidiga belysandet av frågan och på medias hysteriska ansträngningar att blåsa en ballongen som redan spruckit.
  Och på att ingen tvåsidig debatt någonsin släpps fram.
  Pointman skådar framtiden och ser, precis som jag, att att luften pyser ut ur klimatballongen. Men han varnar också för något som jag själv befarar, att ordkriget börjar nå vägs ände. Och, precis som andra religiösa sekter som känner sig trängda, så är nästa steg att ta till våld för att säkra sin tro.
  Det är livsfarligt att beröva riktigt, riktigt troende deras älskade tro, hur befängd den aktuella tron än må vara. Och det kanske man måste ta med i beräkningen.
  Beware!

 25. Börje S.

  Tillägg.
  OM TRONS ABSURDITETER
  En konstvetare ritar ett förslag till rondellhund och skickar förslaget till en konsthall i Värmland, 272.000 innevånare av världens 7.000.000.000.
  Konsthallen ställer ut teckningen som av upphovsmannen påstås avbilda Muhammed, profet i den islamska religionen.
  Teckningen beskådas av säg 700 personer av världens 7.000.000.000.
  0,0000001% av världens befolkning såg teckningen. (med reservation för antalet nollor).
  Dessas betraktande av en pennteckning i ett bortglömt hörn av världen (förlåt Värmland) leder till att människor som inte har en aning om teckningen verkligen avbildar sagde Muhammed, ty ingen avbildning existerar av denne, löper amok.
  På grund av en rätt tafflig teckning så går människor i tusental ut på gator och torg och protesterar, bränner och slår ihjäl, trots att de inte vet vad Värmland är, trots att de inte sett teckningen och framför allt, trots att de inte har en susning om hur denne Muhammed såg ut eller om han överhuvud taget existerat i den form som deras urkunder beskrivit.
  Världen över sitter människor och känner att den grund de står på, trons grund, håller på att rämna totalt på grund av en pennteckning som beskådats av 700 svenskar, som har lika liten aning om villkoren för muslimer i ett bortglömt hörn av världen som de ”kränkta” har om svenskarna i det bortglömda hörnet Värmland (förlåt kära Värmland).
  Världen över sitter människor som känner att deras grund för tillvaron, tron, illusionen, kommer att störta samman till ruiner om de inte snarast lönnmördar konstvetaren som ritade en teckning på ett papper vägande 20 gram och som visades för c:a 700 svenskar i Värmland.
  Tron på illusioner, vare sig det är på den enda rätta gudomen eller den enda rätta hypotesen som förklarar allt om klimatet kan verkligen sätta världen i rullning.
  Tillägg till tilläget:
  Jag har i detta inlägg bortsett från den väsentliga delen av trons tillskyndare som bygger sin timliga tillvaro på det faktum att folk tror på de trons luftslott som trons predikanter byggt för att säkra sin utkomst. Vare sig det handlar om Den Enda Rätta Gudomen, DERG, eller om Den Enda Rätta Hypotesen om Klimatet, DERHK så måste tron försvaras till varje pris, annars blir det till att se sig om efter ett annat jobb i en grym värld där bra jobb inte växer på trän.
  PS
  När jag nu släppt ut min uppriktiga uppfattning om trons sanna mekanismer, så kommer jag, försiktig och rädd om Mitt Enda Liv, MEL, som jag är att ta nyckeln ur gaderobsdörren och sedan förskansa mig i den, garderoben. När någon som säkerligen är ute efter mig knackar på min ytterdörr kommer jag att hojta: ”Jag är inte hemma! Och förresten har jag flyttat till okänd ort!”
  DS
   

 26. Ann L-H

  Börje S. – Morgonstund får extra guld i mund när dina nattliga betraktelser dyker upp på datorskärmen.

 27. Ingemar Nordin

  Jag håller med Ann L-H. Tack Börje S! Intressanta tankar om hur tro och blind övertygelse kan skapa märkliga beteenden.

 28. Lasse

  Filmhysterin är också rätt bissar. En ur Egypten flyende kopt får fristad i USA där han spelar in och sen förvanskar en film så att den sägs visa Muhammed.
  Något som sen tas till intäkt på USAs och hela Västvärldens illvilja mot en fredlig religion som islam. En religion som tillämpas i de länder där religiösa konflikter ger fler anledning att fly och komma till västvärlden där de lever i frihet en frihet som i sin tur ger fler konflikter med religionen osv osv. 

 29. Mycket bra skrivet Börje S
  ”medias hysteriska ansträngningar att blåsa en ballongen som redan spruckit”
  Suveränt! Men beskrivningen av Gunbo är lite överdriven. Visst vill han tro, och hoppas innerligt på att den relgiösa sidan skall ha och få rätt till slut. Men i hans undermedvetna gnager ändå insikten om att vissa delar av dogmatismen just är sådan. Han försöker då rättfärdiga detta med vad han tror är liknande attityder hos de icketroende i nån slags kålsupartänkande., typ: ’Att inte tro är ju också en tro’ eller som igår ’ickeåtgärder är ju också politik’. Och 
  Jag är inte hemma! Och förresten har jag flyttat till okänd ort!”
  klingar dessutom väldigt likt hur han svarar när frågor ställs till honom.
  🙂

 30. Gunnar Strandell

  Börje S #24
  Lyssnar på radions P1 och får höra att psykologin aldrig brytt sig om att fundera över negativa bieffekter av den behandling de ger.
  ”Ingen myndighet har ju krävt detta”
  Pseudovetenskap i all sin prydo.
  Jag har en känsla av att delar av klimatvetenskapen har samma inställning, och därför har svårt att förstå hur skeptiker tänker.
  Särskilt besvärligt kanske det är att både vara psykolog och klimatalarmist. 😉

 31. Labbibia

  Tack Börje S!
  Suveränt skrivet, och dessutom med en rejält humoristisk knorr på slutet. 🙂

 32. Slabadang

  Börje Börje!!
  Du är en klippa! TCS bredd av kommentatorer är av sällsynt stort värde.
   

 33. Börje S.

  #29
  När jag nämnde vad jag tycker om psykologer som ska hjälpa till att avhumanisera de som inte riktigt är med på den gängse, stads och bankunderstödda meningen om ett klimathot, så syftade jag alls inte på Gunbo.
  Han debatterar frågan och det är det inget som helst fel på. Jag hänförde honom till de Klimatalarmistiska, men borde kanske använt beteckningen klimatoroade i stället.

 34. Joddå Börje, visst tillhör han de klimatalarmistiska (trots att han iaf tidigare hävdat motsatsen, och fortfarande påstår att han ’bara söker efter sanningen’).
  Men jag uppfattade dig helt rätt, jag gjorde heller inte kopplingen mellan hans yrke och dem som gått massmördare och andra diktatorers ärenden.
  Utan vad jag invände mot var att han faktiskt inte tillhör de religiösa, där du sa: ”De senare visar ..  alla tecken på kultbeteenden av strikt armageddonreligiös art” 
  Alltså sådana som tillber skriften och försvarar den, prästerskapet och CO2-den-allsmäktige med blind frenesi mot alla som hädar den. Dem som saknar varje tillstymmelse av ’tvivel’ (för att det är ju sådant den mörka sidan sår och försöker uttnyttja)
  Jag tycker helt enklet inte att Gunbo passar in på den beskrivningen. Han försöker iaf ibland, även om han blir emotionell och ledsen när han får motthugg …

 35. Tålis

  Skulle ha skrivit kkr istället för lakan i mitt inlägg ovan, men var för trött.
  Var dödstrött även idag redan kl. fem, men kunde inte lägga mig då, för när skulle jag vakna då? Kvicknade till och är uppe längre än på länge. Men nu gäller sängen.
   
  Eftersom det ännu är september, vad passar bättre än en låt med September? Mikrofonkåt. Betydligt bättre än originalet, enligt min åsikt…

 36. Gunbo

  Börje S och Jonas,
  😀