Elsa Widding i Kvartals fredagsintervju

Elsa i Kvartal

Fredagen den 9 oktober blev Elsa Widding intervjuad av Kvartal. Gå gärna in och lyssna om ni har en stund över. Presentationen av Elsa löd:

”Hon är energiexperten som hävdar att det saknas skäl till klimatångest. 2009 försökte hon stoppa Vattenfalls köp av Nuon. Idag vill hon folkbilda i klimatfrågan.”

Reaktionerna på Twitter var blandade men jag blev positivt överraskad av hur många som tyckte att det var bra att Kvartal intervjuar människor med olika syn i klimatfrågan och att intervjun var bra. Så här skrev en man om intervjun:

”Intressant att lyssna på EW. Hon vill ha diskussion om de punkter som hon och hennes källor inte är överens om med alarmisterna. Det skulle minska polariseringen i klimatfrågan och borde vara självklart men från stats-TV o MSM matas enbart skräckscenariot sektliknande ut.”

Givetvis var det några negativa personer också varav en del inte var så särskilt överraskande. En kvinna skrev:

”Jag trodde Kvartal var en hyfsat seriös tidning. HUR kan ni ge plats åt en renodlad klimatförnekare? Har ni så dålig koll på fakta?”

Hon visade sig vara klimataktivist i Extinction Rebellion och det jag har sett och hört från dem hittills har mycket lite med fakta att göra. Ett hopplöst fall alltså för det går ju inte att komma med fakta eller en annan infallsvinkel än den som de själva tror på. Jorden håller på att gå under på grund av våra utsläpp av koldioxid, basta.

En som vill verka auktoritär och kunnig i klimatfrågan är Maths Nilsson. Han har en blogg och i en kommentar hänvisade han till ett blogginlägg han skrivit men det visade sig handla om en intervju i Swebb-TV den 23 maj 2020. En helt annan intervju alltså. Han skrev flera kommentarer men jag har inte hunnit analysera dem. Att notera är att en av kommentarerna handlar om reklam för hans kommande bok.

Över lag kan man säga att de som var positiva hade en trevlig ton i kommentarerna medan de som var negativa gav intryck av att vara sura eller till och med arga.

Med tanke på söndagens debakel i SvD ställde jag frågan till Peter Alestig om han inte kunde intervjua Elsa Widding? Jag skrev så här:

”Denna killen ligger ju långt till vänster och har en extremt alarmistisk syn på klimatfrågan. När kommer intervjun med Elsa Widding som har en mer balanserad syn?”

Ja vem vet, ibland blir man överraskad av svensk media även i klimatfrågan.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Att Elsa skulle få en plats i SVD är otänkbart.
  Lena lägg gärna ut den länk som visar att journalister är organiserade i ett klimatnätverk som syftar till att begränsa debatten.
  Det vore välgörande om detta kunde komma allmänheten till del.
  Det skrämmer mig såhär i slutet av valkampanjen i USA där medias roll är stor och styrd!

 2. Simon

  Så sant!
  Har läst lite på denne Nilssons blogg men tonen är så raljerande och arrogant att jag får intrycket av att han inte mår särskilt bra. Dessutom är det en hel del som han påstår som inte alls stämmer med verkligheten. En inte alltför kvalificerad gissning är att han tillhör klimataktiviströrelsen.

 3. JP

  #1 Lasse
  När det gäller klimatnätverket för journalister så gissar jag att du menar: https://www.coveringclimatenow.org

  Särskilt denna sida tycker jag är intressant och skrämmande:
  https://www.coveringclimatenow.org/resources

  ”10. For God’s sake, do not platform climate denialists. We understand as well as anyone that opinion pages occasionally need to push the envelope with unpopular takes. But there is no longer any good faith argument against climate science—and if one accepts the science, one also accepts the imperative for rapid, forceful action. Op-eds that detract from the scientific consensus, or ridicule climate activism, don’t belong in a serious news outlet. ”

  Och med i detta nätverk finns skattefinansierade SVT: https://www.coveringclimatenow.org/partners

 4. Roland Salomonsson

  Ni glömmer väl inte att följa ”Tony Heller” på youtube! Just nu pågår en ”skuggning” av hans videokanal och han är hotad att få kontot raderat, om han fortsätter sitt spår av ”faktagranskning”. Ett kvalitétsbevis för Hellers kanal.NOA och NASA är ju avslöjade med att fortsätta som inget hänt med dataförfalskning och falska presentationer. Men de har inte lyckats radera arkivoriginalen av miljarder tidningsutgåvor i (främst) USA (ännu), så originaldatan i databaserna finns kvar. Heller är f n på väg att etablera sin kanal på Newtube.

  En annan site, som bör följas är https://electroverse.net/
  Inget som kommer att med ett ord refereras i svenska MSM/Public Service. Givetvis kan bloggen bara med svårighet hittas vid sökningar på nätet, då bloggen är svartlistad av de ”gröna” fascisterna. ”Skuggningen” av bloggen är också ett kvalitétsbevis!

  Sprid info om Heller resp Electroverse!

 5. T Back

  Skälet till att det inte blir någon klimatdebatt i svenska media är naturligtvis att de vet att de skulle förlora en debatt med Elsa eller någon av de andra kunniga skribenterna här. De är också rädda att mediakonsumenterna ska inse att klimatfrågan inte är så avgjord som medierna vill påskina. Därför är det också högsta sannolikt att Alestig inte kommer att våga intervjua Elsa i SvD. Men…. detta bör inte hindra alla som vill att försöka påverka media med all kraft.
  Skulle var intressant att veta om det finns någon överenskommelse mellan svenska journalister hur de ska agera i klimatfrågan. Är de rädda om jobbet?

 6. Paul+Håkansson

  JP
  09:25, 2020-10-22

  Jag trodde inte mina ögon när jag läste detta. Alltså sitter människor på SVT och organiserar sig på detta sätt. Och det ska vi betala skattepengar till, ren propaganda.

 7. Lasse

  #3 just den!
  #6 Inte jag heller!
  Heller är bra hans avklädning av temperaturjusteringarna är ny och intressant: https://www.youtube.com/watch?v=Sf4gC9E_3iU

  Varför sker den?
  Hur sker den?
  Kan den göras på mer vetenskapligt sätt?

 8. Björn

  Ordet ”folkbildning” i sammanhanget låter intressant. Det är precis vad som behövs, en ”klimatupplysning”. Vem skulle då vara en bättre representant för denna bildning än Elsa.

 9. Gun

  Har precis lyssnat igenom denna intervju av Kvartal. Jag säjer bara, ”Heja Elsa!”..fortsätt med vad du gör. Jag har för övrigt också läst boken klimatkarusellen. (och en massa andra bra böcker jag fått tips om här). Har följt denna blogg i evigheter och är så tacksam för all info jag får i klimatfrågan. Är bara en helt vanlig kvinna utan utbildning i frågan, men har alltid varit intresserad av rymden och planeter och naturvetenskap och läser massor. Tidigt kände jag att koldioxid inte kan vara det enda allena som styr vårt klimat och att det pågår en ”hjärntvätt” som är väldigt skrämmande men blir hoppfull när små frön planteras (som intervjun med Elsa)och hoppas att människor kommer att vakna upp och inse vad som håller på att hända. Det uppvaknandet kommer att bli spännande att följa och hoppas att det inte tar för lång tid.

 10. Adepten

  Länken till Kvartal där Elsa Widdings blev intervjuad gav mig en espléndido förklaring på hur den politiska agendan styr våra statliga bolag och klimatpolitiken.

  # 3 JP
  Mycket bra länkar i din kommentar. Måste man vara journalist för att komma över sådana länkar?

  Förövrigt har jag kommit underfund om att vätgas är en förnybar energibärare som kan rädda vindkraftens brister när det inte blåser. Framtidens energilagringssystem blir bränslecellen, en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan användas för att göra om vätgasens kemiska energi till elektricitet.
  Vätgasen framställs när det finns mycket sol- eller vindel och kan lagras länge.
  En riskapel lösning som jag inte vill använda i framtida transportfordon.
  Jag föredrar hellre att koka vatten med kärnkraft.

 11. Per I

  Varför ska vi lita på dig? Vilken fråga. Kolla på fakta som EW använder. Det är inget kontroversiellt med kalla fakta. De flesta litar på IPCC utan att gå in på det underliggande.

 12. Eriksbo

  #3 och #6
  Det är faktiskt konstigt att SVT kan vara med i den aggressiva, politiskt partiska Covering Climate Now- kampanjen. Inget annat Public Service -”allmännyttigt” – radio/TV-bolag är med, inte BBC, inte finska Yle. I presidentvalet är CNN:s politiska ståndpunkt klar : Trump överhöljs med hån och förakt. Hur kan SVT tillåta sig att dras in i detta? Nån borde fråga i riksdagen.

 13. BG

  ””Jag trodde Kvartal var en hyfsat seriös tidning. HUR kan ni ge plats åt en renodlad klimatförnekare? Har ni så dålig koll på fakta?”
  Hon visade sig vara klimataktivist i Extinction Rebellion …”
  Den amerikanske miljöaktivisten Michael Schellenberger) gjorde sent i november 2019 en intervju med en talespersonerna för Extinction Rebellion, Sarah Lunnon, som han återger i sin bok Apocalypse Never, Why Environmental Alarmism Hurts Us All (https://environmentalprogress.org/about-the-book). Intervjun varade i en timme och via epost klarlade Lunnon sin uppfattning:
  “I’m not saying billions of people are going to die,” Lunnon told me. “It’s not Sarah Lunnon saying billions of people are going to die. The science is saying we’re headed to 4 degrees warming and people like Kevin Anderson of Tyndall Center and Johan Rockström from the Potsdam are saying that such a temperature rise is incompatible with civilized life. Johan said he could not see how an Earth at 4 degrees (Celsius) warming could support a billion or even half-billion people.”
  Lunnon was referring to an article in The Guardian in May 2019, which quoted Rockström saying,” It’s difficult to see how we could accommodate a billion people or even half of that” at a four-degree temperature rise. I pointed out that there is nothing in any of the IPCC reports that has ever suggested anything like what she is attributing to Andersson and Rockström.
  And why should we rely on the speculations of two scientists over the IPCC? “It’s not about choosing science,” said Lunnon, “it’s about looking at the risks we’re facing. And the IPCC report lays out the different trajectories from where we are and some of them are very, very bleak.”

  En tidigare talesperson för Extinction Rebellion, Zion LIghts, har lämnat organisationen arbetar nu med Michael Schellenberger.
  https://www.youtube.com/watch?v=ZGRuaM0oj6Y

 14. Anders

  #12 Eriksbo – Håller med! Kanske någon läsare här kan ställa en fråga till ansvarig minister, kulturminister Amanda Lind om SVT:s association till CCN? Men man måste väl själv vara riksdagsman för att nyttja riksdagens frågestund?

 15. JP

  #14 Anders
  Finns ju en moderat riksdagsman som eventuellt skulle kunna vara intresserad av att lyfta denna fråga:
  https://www.ericsoniubbhult.se/

  Kanske värt att upplysa honom om läget med CoveringClimatechangeNow och SVTs ensidiga klimatrapportering enligt deras alarmistiska riktlinjer?
  Vad tror ni?

 16. Jan

  ”Greta Thunberg blir DN:s chefredaktör – för en dag” kan vi idag läsa på DNs hemsida.

  ”Greta Thunberg har riktat skarp kritik mot hur medier hanterar klimatkrisen. Nu får hon en konkret chans att visa vad hon menar: I december blir hon chefredaktör för Dagens Nyheter – under en dag.”

  Misstänker att hennes syn på frågan inte helt överensstämmer med Elsa Widdings

 17. Fredrik S

  Jan #16

  Det blir nog på Lusseafton för då är nog Wolodarski, Wiman mfl lediga för att vara lussegubbar ute på stan.

 18. Håkan Bergman

  Fredrik S #17
  Dumstrutarnas parad m.a.o.

 19. Oso Polar (@hermanwahsletn)

  Bra intervju! Drömmen vore en intervju med Elsa och Greta tillsammans. Någon som Extinction Rebellion förbjuder.

 20. Ivar+Andersson

  #19 Oso
  Greta skulle avslöjas med byxorna nere och det kommer inte att ske. Greta klarar bara att läsa upp texter, som andra skrivit, men inte att svara på frågor.

 21. Oso Polar (@hermanwahsletn)

  Här en kort variant av fredagsintervjun:
  https://youtu.be/LT0wJkYWg-Y

 22. Anders Gustafsson

  #19 Annars skulle det ju vara väldigt intressant med en debatt mellan Elsa och Lennart Bengtsson. Det känns ju inte direkt som att det råder någon samsyn mellan Bengtsson och Widding, åtminstone inte om man lyssnar på Bengtssons fredagsintervju. https://kvartal.se/artiklar/fredagsintervjun-lennart-bengtsson/

  Eller varför inte en debatt mellan Widding och Deliang Chen?