SvD hyllar en vänsterextremist

Här följer ett gästinlägg av Torsten Sandström om hur SvD öppnar sina sidor för en klimataktivist som indirekt uppmanar till fysisk attack mot sådant som han ogillar.

trotsky o stalin
Trotsky och Stalin (båda med rena vita oblodiga skjortor). Bild: Wikimedia commons

Så här lyder rubriken i söndagens SvD:

”Klimatrörelsen måste sluta gulla – dags för sabotage”

Att SvD uppbär 40 miljoner kronor årligen i statligt stöd är bekant. Att detta leder till en undergiven behandling av vänsterns åsikter måste anses sannolikt. Hursomhelst ger det tidningens stora skara av vänsterjournalister luft under vingarna. Nu ett läskigt vardagsexempel.

I SvD 18/10 presenterar tidningens hetsande klimatreporter Peter Alestig en hyllning av Andreas Malm. Den dyrkade är en person som förespråkar att klimatrörelsen måste ta till hårda tag mot stater, politiker och företag, som inte anammar Malms syn på att mänsklighetens undergång är nära. Nu räcker det alltså inte med fredliga protester. Malm förespråkar därför våldsaktioner. Så måste SvD-rubriken (ovan) och följande citat tolkas:

Vi är fler nu, i flera storleksordningar. Det finns en annan ton av desperation i våra röster; vi pratar om utrotning och ingen framtid. Och fortfarande fortsätter allt väldigt mycket som vanligt. När når vi punkten där vi eskalerar? När drar vi slutsatsen att tiden har kommit för att också testa något annorlunda? När börjar vi fysiskt attackera de saker som konsumerar vår planet och förstör dem med våra egna händer?”

Irriterad, men nyfiken googlar jag på våldshetsaren Andreas Malm. I första hand önskar jag kolla om han sysslar med naturvetenskap, så att han har vetenskaplig kompetens att uttala sig om solen, rymden, atmosfären och frågan om jordklotets uppvärmning. Det har han definitivt inte. Läs själv länken som följer:

https://sv.wikipedia.org/wiki/Andreas_Malm

Där berättas att Malm har doktorerat i humanekologi, en vetenskap som inte utför naturvetenskapliga mätningar av vad som sker i atmosfären. Människan står i fokus för disciplinens forskning, som huvudordet ”human” pekar på. Att ämnet vill kalla sig tvärvetenskap är en täckmantel för en ideologisk intresseinriktning utåt mot naturen från människan. Någon egen naturvetenskap drivs alltså inte, utan man faller – som tusentals svenska miljöforskare – tillbaka på politikerna bakom FN:s klimatpanel. Deras bild av uppvärmning pga CO2 gäller mao för humanekologen Malm. För denna anpassning får han och andra forskningsbidrag i miljonklassen. Trots att IPCC inte ens har stöd av majoriteten av världens klimatforskare uttalar sig klimatpanelen tvärsäkert! Och Malm springer med flocken.

Men det som verkligen gjorde mig paff var Malms gedigna förflutna som vänsteraktivist enligt hans egen presentation på Wikipedia (se länken ovan). Han är medlem i det Socialistiska partiet, en trotskistisk organisation. Alltså ingen sosse, inte ens V-partist, utan en maktfullkomlig fullblodskommunist. Därför har Malm stött Hizbollas blodiga kamp mot staten Israel, framgår det av Wikipedia. Malm är uppenbarligen en våldets ideolog. Och nu gäller det klimatvåld.

En söndag i oktober hjälteförklarar alltså SvD och Peter Alestig denne våldets förespråkare. Det är inte bara ett nederlag för det öppna samtalet, som trotskister aldrig gjort sig kända för. Det är ett lågvattenmärke i CO2-hetsarnas ovetenskapliga kamp i SvD under Alestigs ledning. Och för det betalar jag en digital månadsprenumeration! Alestigs text följer i länken nedan.

Detta är inte klokt. SvD mörkar sin hjältes kompakta våldsdyrkan. Därför skriar jag med känd poetisk förebild: ”Jeg er visst kommet på feil klode!”

Torsten Sandström

https://esvd.svd.se/1005/Kultur/339553/2020-10-18/16389497/Klimatrorelsen-maste-sluta-gulla?mainissue=339555

https://www.svd.se/klimatrorelsen-maste-sluta-gulla–dags-for-sabotage

Torsten Sandström är professor em i civilrätt vid Lunds universitet. Han har publicerat böcker i bolagsrätt och allmän förmögenhetsrätt. För närvarande är ett mångårigt arbete med en essäsamling om samhällsriter under färdigställande: ”Ceremonimästare – en berättelse om rit och rätt.” Sandström driver sedan två år: https://anti-pk-bloggen.se/

Uppdatering: Ledarredaktionen (obs SvDs ledarskribent Jesper Sandström, ej att förväxla med gästskribenten ovan!) försöker rädda vad som räddas kan av SvDs rykte; https://www.svd.se/terrorism-for-klimatets-skull

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jag har sagt det förut: de farligaste människorna är de som tror de skall rädda världen.

  Det är en tidsfråga innan vi får se en förvirrad klimataktivist ta till våld.

 2. Simon

  Det är ju bra att SvD nu öppet gör bort sig totalt. Man kan kanske hoppas att detta väcker åtminstone någon som inte insett vad klimathysterin egentligen går ut på. Mottagligheten för fakta hos alarmisterna är dock dessvärre som en smörklick i en teflonpanna så man ska nog inte ha alltför höga förhoppningar.

 3. Daniel+Wiklund

  Andreas M behöver kyla ner sig lite, stor risk att han annars brinner upp. Han borde göra ett besök i Luleå. Där kan han rulla sig i snön och få lite avkylning.

 4. foliehatt

  Jag läser regelbundet SvD, och det ryms många olika åsikter vad gäller koldioxid och klimat under deras tak. Framför allt vad gäller de åtgärder som föreslås av kreti och pleti för att som de påstår rädda framtidens klimat.

  Jag har också läst artikeln/interviewen med Andreas Malm – och blev chockad av det hat och självrättfärdigande som inte bara sken igenom mellan raderna – utan faktiskt var klart och tydligt utskrivet.

  Om det var Peter Alestigs mening med artikeln att den skulle väcka hittills inaktiva människor som tror på de projiceringar av framtida klimatkatastrofer som Alestig, av allt att döma, själv tror på – så att dessa går från inaktivitet till att bli mer aktivistiska så tror jag han begått ett stort misstag.

  Folk i gemen är inte intresserade av våldsamma aktioner. Faktiskt till och med anti-intresserade av dem. Det kunde vi se t.ex. under XRs aktioner i Storbritannien, där aktivister till och med fick rejält med stryk av ”vanliga” människor som inte uppskattade att XR saboterade deras vardag. Vi kan också konstatera att den djurrättsrörelse i ffa Västerbotten/Umeå som till en början hade stort stöd för sin sak bland vanligt folk snabbt tappade detta när de tog till våld och sabotage.

  Jag är övertygad om att det absolut bästa för klimatrealismen är om fler våldsförhärligande och självrättfärdiga antikoldioxidakivister, med tokkommunistiska drag, får komma till tals i media. En sådan utveckling skulle få folk i gemen att fundera på vilken sida av frågan som de önska stå på – precis som i Umeå.

  Se t.ex. på Greenpeace – de har lärt sig att stora, publika aktioner som stör vanligt folk ska undvikas som pesten. Aktionerna måste ge publicitet – men får inte störa Svenssons vardag, för då minskar viljan att lämna bidrag till Gp. Precis som alla olika miljöcertifieringsinstitut så aktar de sig noga för att skjuta sig i foten. Radikalism och renlärighet anses bra – så länge som de inte påverkar ekonomin på ett negativt sätt. Då blir pragmatismen kung istället.

  Ge Alestig mer rep, säger jag.

 5. Kaj+Wahlberg

  Svenska Dagbladet har tyvärr förändrats till det sämre. Från att ha varit en stark konservativ röst har tidningen nu blivit en tummelplats för olika vänsteråsikter. Tidningen har liksom Dagens Nyheter blivit en försvarare av etablissemanget, istället för att kritiskt granska detsamma. Peter Alestig är en fanatisk klimatalarmist, som inte kan stava till ordet saklighet och objektivitet. Jag känner inte igen Svenska Dagbladet längre liksom många med mig.

 6. Johan

  Rubriken på Alestigs artikel ändrades från ” Klimatrörelsen måste sluta gulla – dags för sabotage” till den lite mindre våldsamma ”Nu räcker det inte att sjunga Idas sommarvisa”
  Fick redaktionen lite hicka och ville mildra artikelns budskap?

 7. Lasse

  SVD läses dagligen.
  Klimatfrågan är inte objektivt redovisat, inte där heller.
  Tvärt om är de med i den grupp som svurit på att inte lämna frågan öppen för debatt.
  Peter Alestig går inte ens att debattera med via mail.
  Däremot har han ett veckobrev som man kan prenumerera på. Predikan utan att församlingen får annat än säga Halleluja mot slutet.

  Debattforum är däremot öppen för andra frågor vilket gör att man lätt kommer in på klimatet där, dock med viss bävan för rätt som det är försvinner inläggen och man får tillfällig avstägning, tex om man hänvisar hit, gott betyg! 🙂

 8. T Back

  SvD hade faktiskt den 20 oktober följande på längst ner på ledarsidan:
  https://www.svd.se/terrorism-for-klimatets-skull/i/senaste/om/ledare, Där ståri nledningsvis:
  ”Det är skrämmande att naiv våldsromantik har klättrat högt upp i akademin. Låt oss hoppas, inte minst för miljöns skull, att de allra flesta synar den för vad den är”,
  En liten tillnyktring alltså.

 9. Staffan+Lindström

  I går natt brann 7-8 bilar på Boplatsgatan, Jägersro, Malmö… Utanför Teslas lokaler… Det var enbart Teslabilar som brann…. Brandmän trodde inte på ”naturlig” brandorsak…. Jag fick nys om detta via SR P2 ”Viktigt meddelande till allmänheten” Larmet kom strax efter 01 Ekot först 05:30 (SR P3/P4) Någon Malm-proselyt som trodde det var fossilbilar? Eller felet med Elon Musk var att han var vit Sydafrikan?? Eller…

 10. Sören+G

  Det går inte att titta på TV utan at hela tiden hjärntvättas med klimathotet. I de reklamfinansierade kanalerna blir man vid reklamavbrotten uppmanad att handla ”klimatsmart”, ha litet ”klimatavtryck”, välja fossilfritt o.s.v. I nyhetssändningarna finns det ingen fakatkoll när det gäller påståenden om klimathot. Det föstås också SVT. Och i miljöprogrammen kommer det alltid en snutt om ”klimathotet”.

 11. StaffanR

  Jag sa upp min prenumeration på DN för ett tag sen, p.g.a. deras ohämmat falska klimatalarmism (spec. Björn Wiman).
  Jag gick över till SvD i hopp om att slippa den där ohämmade alarmismen men tji fick jag, Alestig är nästan lika tokig som Wiman. Så för ett par veckor sen sa jag upp prenumerationen på SvD också. Det finns väl inga mainstreammedia som kan rapportera oberoende och granska kritiskt.

 12. Staffan+Lindström

  Har faktiskt sett (och hört, tyvärr…) Andreas Malm.
  Det var väl efter ”Gores Nobelpris” 2007 ABF-huset på Sveavägen. Klimataktion typ anordnade ett möte. Efter AM:s anförande blev det ”arbetsgrupper” I AM:s grupp föreslog AM att man skulle köpa Ryanairbiljetter och åka till Skavsta och lägga sig i mittgången och förhindra start…
  Har bara flugit med Ryanair en gång, mars 2017 till Stanstead…hade ju varit bingo om AM:s stormtrupper ockuperat planet. (Kan ha spelat in mötet 2007 men hittar inte den mp-3-spelaren varje dag 😉 )

 13. Arne Nilsson

  Jag slutade med DN för ett antal år sedan. Men jag gick över till SvD. Vissa skribenter, varav Peter Alestig är en, undviker jag. Varför har jag kvar tidningen? Det är trevligt att ha en morgontidning till frukosten. Att bläddra på en platta med kladdiga fingrar är ingen hit. Dessutom i många frågor är tidningen helt OK. Man måste läsa nåt av MSM för att förstå sin motståndare.

 14. Jag skrev till SVD och fick svar att båda sidor måste få komma till tals. Jag tycker i och för sig inte att båda sidorna kommer till tals i någon större tidning eller omfattning och absolut inte i SVD. Oavsett om de vill ha båda sidor i debatten så är risken stor att klimat-ideologer får vatten på sin kvarn och nu går från ord till handling. SVD kan få svårt att stänga dörren som de nu öppnar med god hjälp av övriga media.

 15. Lasse

  Som sagt var-Debatten är öppen i SVD.
  ”stoppa-vagbyggen-som-gar-emot-klimatmalen”
  Ger utrymme för lite debatt, vilket alltid är intressant.
  Men det är inte fritt fram i debattfältet.
  Nyss skrev jag ett inlägg som föranledde redaktören att stänga av mig.
  Vad skrev jag-Berömde SVD för en artikel om Polestar som visade hur elbilar inte är så mycket bättre ur CO2 synpunkt, med det tillägget att det lätt kan göras en kalkyl för den kostnad som Bonus Malus har för CO2 reduktionen-vilket SVD tipsats om.
  Detta ogillades.

 16. Håkan Bergman

  Vad ingen kan hindra en att göra är att ta upp den förda politiken med sossar, gräsrötter, medlemmar, kommunpolitiker, fackligt aktiva. Tycker dom verkligen att den förda politiken, t.ex. alla bidrag som bara kan utnyttjas av relativt välbeställda samtidigt som vi har så stora brister på många andra områden, är rimlig? ”Makt” till varje pris?

 17. Lasse

  Vi kan bara ana vad som sker i USA inför valet.
  Medias intresse har varit monumentalt och ensidigt mot en av kandidaterna.
  Precis som förra gången.
  Nu pågår inför öppen ridå en utveckling som media väljer att inte öppet redovisa och sociala medier valt att censurera.
  Vilket ansvar de tar på sig!

 18. Håkan Bergman

  Unik bild, begravning av en person som dött en naturlig död i det unga Sovjetunionen, Felix Dzerzhinsky. Trotsky har ett år kvar innan han utesluts ur partiet resten är historia. Sannolikt hade han inte heller varit till nån välsignelse för folket, bara en mindre effektiv slaktare än mästaren själv Stalin.

 19. LaCo

  Jag har också lämnat DN och gått över till SvD. Jag tycker att ledarredaktionen sköter sig bra. Ibland finns Björn Lomborg i spalterna. Peter Alestig får man stå ut med. Om han försvinner skulle SvD kunna beskyllas för att vara ensidig åt andra hållet.

  Att Malms artikel publiceras har jag inget emot. Den skrämmer många till eftertanke i rätt riktning.

 20. LBt

  Åsiktspolarisering som nästan alltid hamnar längst ut på den instabila politiska vänster-höger-gungbrädan tar lätt över vett och sans där man inte längre vågar åsikter mötas. Ett gissel i vår öppna demokratiska värld där yttrandefrihet normalt hyllas.

 21. Fredrik S

  Man kan ju faktiskt undra varför Alestig gör ett reportage där Malm av alla extremister får förmedla sina åsikter.

 22. Mattias Severin

  Torsten Sandströms artikel, liksom de flesta av kommentarerna, är ofattbart trams! SvD publicerar en intervju med en person vars åsikter är uppenbart främmande för tidningens linje. Det är helt enkelt normal journalistik. Sedan kommenteras intervjun på ledarplats där man entydigt tar avstånd från våldsförhärligandet. Det är avslöjande att vanlig hederlig åsiktspluralism är så främmande för Klimatupplysningen att ni inte känner igen den när ni ser den.
  Mattias Severin

 23. Anders T

  I bästa fall kan man se Alestigs artikel som en redovisning av en extremists åsikter. Iallafall redovisas Malms åsikter utan ställningstagande från Alestig vad jag kunde läsa. Obs jag sympatiserarar inte med Alestig oavsett. Har en annan fråga som någon kanske kan svara på. Om vi bygger generation 4 kärnkraftverk kan vi då ta det mesta ur de fonder vi byggt upp för förvaring till byggande av kraftverken?

 24. Peter Stilbs

  Den 6 oktober hade SvD en liknande lång artikel om klimatöversteprästinnan Naomi Klein. Samma andas barn.

  Det är inte den första hyllningsartikeln till henne heller – se ex sammanställningen här https://www.svd.se/om/naomi-klein

 25. Lars Cornell

  AndersT #22
  Det borde i vart fall vara möjligt för den kemiska bearbetning av bränslet som behövs. Det rör sig om ganska små volymer årligen.
  Om det blir så beror helt på hur majoriteten i Regeringen ser ut vid det tillfället.

 26. Att bruka våld för att rädda jorden från att brinna upp har redan startat. Den sortens våld ses med välvilligt överseende från myndigheter och politiker. I Bordeaux luftades däcken på 200 stadsjeepar för ett par dagar sedan. Avsikten är att skrämma bilägarna till att avstå från sådana fordon. Taktiken kan nog lyckas om aktivisterna är tillräckligt uthålliga. Hur många vågar klä sig i naturpäls numera?

  https://www.valeursactuelles.com/societe/bordeaux-extinction-rebellion-degonfle-les-pneus-de-220-suv-124825

  På Öppen Tråd 12.10.2020 skrev jag den här kommentaren på samma tema:

  Sverige visar vägen! En ny grön organisation har grundats i Frankrike, Ronce (Björnbärsris). Inspirationen har hämtats från en svensk miljöaktion 2007. Organisationens mål sägs vara att rädda planeten och att skada multinationella företag. Jag påstår att det första är ett fikonlöv för det senare.

  Ronce uppmanar till “action directe”, dvs fysisk skadegörelse mot privat egendom och mot multinationella företags produkter. Action Directe var också i början på 80-talet namnet på en fransk marxistisk terrororganisation med 80 attentat och mord på sitt samvete.

  Gruppen har på YouTube publicerat en kort introduktionsvideo med 5 råd hur man i planetens namn utför skadegörelse utan att straffas. Länk nedan. Man behöver inte förstå franska, bilderna talar.

  1) Visar hur man tappar ut luften från stadsjeepdäck.

  2) Öppna Coca Colaflaskor på snabbköpens hyllor.

  3) Sabotera motordrivna (?) hyrsparkcyklar.

  4) Spruta Superglue i Totals ( franskt oljebolag) kortbetalnings automater.

  5) Öppna Roundupförpackningar och lämna dem så på hyllan. Observer att Roundup för privat bruk inte längre innehåller glyfosat.

  För 5-6 år sedan, i kommunala lågstadieskolor i Paris lärde miljöaktivister ut hur man med en nyckel bäst skrapar stadsjeepar. Därefter gick läraren ut med klassen och lät eleverna omsätta kunskapen i praktiken. Stadens socialistiske borgmästare, Anne Hidalgo, försvarade aktionen. Ronce har utlyst de första operationerna till den 14 oktober. Det blir intressant att se vem som applåderar.

  Intressant är också att YouTube inte har några problem med videon.

  https://www.youtube.com/watch?v=Hkwewp6-y4U

 27. Det finns en del ännu värre exempel på ekofascism, Christchurch Shooter och El Paso shooter. Visst är dessa att betrakta som sjuka typer. Den förste inriktade sitt mot muslimer men såg sig ideologiskt som en miljökrigare. Den andra var desperat pga människans nedsmutsning och för att det finns för många människor på jorden.

  https://www.washingtonpost.com/science/two-mass-murders-a-world-apart-share-a-common-theme-ecofascism/2019/08/18/0079a676-bec4-11e9-b873-63ace636af08_story.html

  https://klimatupplysningen.se/ekofascismen-breder-ut-sig/

 28. Mattias Severin #22

  Så du tycker alltså att vi inte skall skriva om SvDs ständiga klimatpropaganda och vilka krafter som de hyllar? Visst kan en uppmaning till sabotage betraktas som en ”åsikt”, men inte ens liberaler som jag tycker att det är lämpligt att publicera artiklar som förespråkar auktoritär intolerans för andras åsikter i en av Sveriges största morgontidningar.

 29. Claes Lindskog

  Hej,
  Jag sade upp prenumerationen på SvD för några år sedan efter 46 år som prenumerant. Droppen var när SvD:s redaktionschef ”kom ut” som ”klimatmissbrukare”.

 30. Lasse

  Nu börjar man syna de färdplaner på energiomställning som behövs för att överge fossila energislag
  Klotet P1.
  Skogen räcker inte till allt.
  Naturvård, mångfald och energi krockar redan idag.
  Lärkträd ersätter lärkor.
  Omfattningen på omställningen är ca 75 TWh.

 31. Daniel+Wiklund

  # 22 Normal journalistik skriver Mattias A. Vilket trams. Har just skottat snö, det vräker ner. Snart har vi 50 cm snö. Jorden brinner snart upp.

 32. T Back

  Inga-Britt Ahlenius är ny medarbetare i SvD. Hon skrev 15 okt intressant om åsiktskorridor och tystnadskultur,
  https://www.svd.se/varfor-har-vi-tystnadskulturer-i-sverige. Jag mailade henne följande:
  Som mångårig läsare av SvD gladde det mig mycket att se att du kommer att skriva i SvD.
  Läste med stort intresse ditt inlägg den 15 oktober. Åsiktskorridorer och tystnadskultur gäller fler områden än de som du tar upp. Klimatfrågan är en av dem. Det finns nog inget område som i svenska medier är så ensidigt belyst som denna fråga. Björn Lomborg får ibland, som t ex 15 okt, in en artikel i SvD. Nerikes Allehanda är ett av få undantag bland tidningarna.. Men Lomborg tar i stort sett endast upp ämnet ur ekonomisk synvinkel. Nog så viktigt eftersom det är skrämmande att se hur det slösas med skattemedel på klimatfrågan. Skattemedel som skulle göra större nytta t ex i bekämpningen av fattigdomen i världen.
  Annars är det bara Peter Alestig och Johan Rockström som får skriva om klimatet i SvD och de driver ju båda samma klimatalarmism. Klimatdebatt tycks tyvärr vara tabu i svenska media. Åsiktskorridoren är här mycket smal även i SvD.
  Jag antar att du har hört talas om amerikanen Michael Schellenberger. Han är född 1971 och var tills ganska nyligen en av USA:s mest framträdande klimataktivister. Han har nu svängt helt och i sin bok Apocalypse never redogör han för sin tidiga klimatalarmism, hur kan reste jorden runt och propagerade sin uppfattning och hur och varför han nu totalt ändrat syn på klimatfrågan. (Tyvärr har jag inte kunna se någon presentation av den boken i SvD)

  Andra lästips:
  Bjorn Lomborg False Alarm: How Climate Change Panic Costs Us Trillions, Hurts the Poor, and Fails to Fix the Planet.
  Gösta Pettersson: Falskt alarm
  Lennart Bengtsson: Vad händer med klimatet?
  Elsa Widding: Klimatkarusellen
  Staffan Mörner: Borde man oroa sig för klimathotet?
  Om du har tid lyssna också gärna på Kvartals fredagsintervju med Elsa Widding och titta in på bloggen Klimatupplysningen. Där skriver personer med stora kunskaper om klimatet, personer som inte får komma till tals i SVT, SR och de stora svenska tidningarna.
  Jag fick faktiskt ett svar. ”Tack för din uppskattning. Med 3000 tecken finns inte plats för alla Tystnader!”

 33. Ulf

  Jag som inte är naturvetare utan ekonom och välbekant med vänsterns massiva förstörelse av mänskliga levnadsvillkor, gillar det här. Eftersom det tidigt framgick att vänstern kidnappat klimatfrågan, för att ytterligare demolera folks levnadsvillkor, så blev jag intresserad av frågan. Och som vanligt när vänstern driver något hårt, så har man fel. Så även denna gång. Så ju fler Malmar, desto fler kommer inse att något är fel. Dylika intervjuer välkomnas verkligen. Släpp fram alla stollar, ju fler desto bättre.

 34. Ulf #33,

  ” Släpp fram alla stollar, ju fler desto bättre.”

  Tyvärr tror jag att det bara skapar ännu fler stollar – såvida dessa inte bemöts med motargument. Tiderna förändras. Förr i världen så ignorerade politiker och deras dresserade journalister internet helt. Numera ser man allt oftare att det som skrivs på bloggar och FB ger ett visst intryck. Jag är pessimist på kort sikt men optimist på lång sikt. 🙂

 35. Fredrik S

  Jag tror Alestig kanske tröttnat på att skriva om hundradelar på celsiusskalan, leta hot och rapportera om omställningens enorma fördelar och framsteg.

  Det kanske är ofattbart trams att tycka så men man kan ju inte alltid få en fjäder i hatten.

 36. mattias

  OT. Stort strömavbrott på södermalm….
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/aPwAmA/stort-stromavbrott-pa-sodermalm-har-atgardats

 37. tty

  #18

  ”en person som dött en naturlig död i det unga Sovjetunionen, Felix Dzerzhinsky”

  Dzerzhinsky var den förste chefen för den sovjetiska hemliga polisen, och inte bara ovanlig för att han dog en naturlig död (nästa tre befattningshavare på posten fick alla ”nio gram”, alltså en kula i nacken). Han var också polack och t o m szlachta, alltså adlig. Han fick en stor staty alldeles utanför hemliga polisens högkvarter i Lubjanka. Den togs diskret bort 1991, varvid en polsk historiker föreslog att Polen skulle köpa den och ställa upp den i Warszawa. För, som han skrev, tänkte man närmare på saken var Dzerzjinskij egentligen en stor polsk patriot, eftersom han var ansvarig för fler ryssars död än någon annan polack i historien….

 38. UffeB

  Mitt i allt mediaelände tar faktiskt Barometern-OT upp en intressant belysning.
  https://www.barometern.se/ledare/inget-far-sta-i-vagen-for-vindkraften-66cae4c2
  Här har vi ytterligare ett exempel på demokrati detstruktion som sakta och närmast osynigt (i media) håller på att ta över. Här propagerar, som vanigt pyttepartiet, något helt annat än vad resterande 97% är ense om.

 39. Fredrik S

  UffeB #38

  Det bästa för dem vore ju om de utredde privat ägande också på samma gång så kan de frälsa oss från ondo helt efter behag.

 40. Ulf

  Svar 34 Ingemar,
  Motargument hjälper inte mot den typen av människor. Ont ska med ont förgås.
  Jag är inte lika pessimistisk. Såg ett inslag med en klimataktivist i Londons tunnelbana. Han satte sig på tågets tak och hindrade därmed avgång. Folk blev förbannade och drog ner honom. Slängde ut honom ifrån perrongen. Går kanske inte att direkt översätta till mesiga Sverige, men jag tror inte den typen av åtgärder ökar sympatierna.
  Men för att förtydliga, jag avser nu enbart den här typen av aktioner. Inte alla de fantasifulla inläggen om klimatet som görs. Dessa måste förstås bemötas.

 41. Klimathotskeptisk kommunist

  Det vore mycket bättre om sidans inlägg handlade om klimat och inte om politisk historia eller höger -vänster i politiken. De flesta som skriver här är ju kunniga när det gäller väder och klimat men många gånger kompletta idioter när det gäller andra saker. Då tappar man mycket i förtroende. Klimat är vetenskap, inte politisk ideologi.

 42. Ulf

  Severin 22
  Kan tyvärr inte läsa artikeln men i ingressen nämns sabotage. En tidning har ett speciellt ansvar vad gäller att publicera folk med den typen av åsikter. Oavsett om det handlar om religiösa fanatiker, politiska fanatiker eller klimatfanatiker.
  Notera att alla fanatiker ser sig själva som den goda sidan. Inget unikt för klimatfanatiker. Faller detta verkligen under åsiktspluralism? Knappast, den typen av människor ska hållas mycket kort.

 43. Karl-Johan Lehtinen

  Den gubben ärnog den första att ducka när skiten träffar fläkten. Mänskor av hans kaliber sysslar mera med mera snack än verkstad. Dom som sköter verkstaden hörs inte.

 44. Ulf

  Svar 41

  Klimat är mycket riktigt vetenskap men det är definitivt inte klimatpolitik. Och utan klimatpolitik hade nog inte ens denna blogg existerat. Så även det har du tyvärr fått om bakfoten.
  Att klimathotare ofta har vänster bakgrund får du nog acceptera som ett faktum. Men kul med undantag. Men måste vara svårt med umgänget. I alla fall om man inte trivs med mer konservativa människor. Men det kanske du gör.

 45. Lars Cornell

  #41 kommunist, #44 Ulf

  Allt handlar om Globalism och Planekonomi samt FN och Romklubben för att få kontroll över klotets tillgångar. Därför är klimathotsrörelsen inte grundad på vetenskap utan på politik.

  Fundera på varför SVT och dess vetenskapsredaktion aldrig berättar för folket och dess politiker om vad som står i IPCC-AR5, världens tyngsta vetenskapliga dokument om klimat och jordens resurser.
  .

 46. sl

  SvD är på väg mot samma sopstation där DN redan landat. Det är den skrivande personalen som felrekryterats och bär sig åt som om de hamnat på ETC. Jag läser numera dessa dassorgan på biblioteket för att inte stödja dem med pengar.

  Kommunismen lanserades av ”intellektuella” som arbetarklassens förtrupp, men det som kännetecknar dessa rabulister är nästan alltid ett slags förvildat borgerligt ursprung. Bakvända samhällsklättrare som försöker avancera genom att förstöra för andra.

  Det känns som om de försöker förstöra framtidstro och folkhem rent fysiskt, med klimatångest, genusfascism, islamimport och teknisk destruktion.

 47. Ulf

  Svar Lars C

  Efter levt ett långt yrkesliv där jag träffat många människor inom näringsliv, stat och kommun så skulle jag säga att detta helt enkelt är ångestdrivet. Det handlar om djupa extentiella drifter som tar sig uttryck i ett okontrollerbart kontrollbehov. I botten ligger frågan om att ingen kan kontrollera sin egen död.
  Typiska framgångsrika personligheter med problemet är Rockefeller och Amazons ledare. Strävan efter monopol och total kontroll.
  Detta uttrycks i t ex kontroll över befolkningsutvecklingen. När detta misslyckades kapitalt så kom klimatfrågan. Mängder av småpåvar hoppar på, men det handlar mer om klassiska köttgrytan. Här finns pengar och karriärer att göra.
  Men i grunden handlar det om ångestdriven ohejdad framgång som inte är bra för resten av mänskligheten.
  Det förvånar mig att det finns så lite skrivet om denna mycket speciella människotyp. Den går troligen att spåra i väldigt många despoters personlighet. Hitler, Stalin, Mao m fl.
  Vad gäller klimatet uttrycks den nog bäst av Rockefellers dna.