UAH för september 2015

UAH Sept 2015

Satellitmätningarna av septembers temperatur visar en avvikelse på +0,25 jämfört med refensperioden.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ingemar Nordin

  Undrar om det hinner bli någon fart på den väntade El Ninon till COP21 i december? Att döma av siffrorna http://www.drroyspencer.com/ så är temperaturanomalierna för norra halvklotet på väg nedåt. Och temperaturen vid ekvatorn har bara stigit med ynka 0,03 sedan förra månaden.

 2. Kenneth Mikaelsson

  Verkar bli en DUD av jesusbarnet… undrar hur djup la nina blir?
  Och jag som hoppats på värme…. suck!

 3. Olle R

  Lite märkligt att UAH inte ökar från Augusti, då reanalyserna (förvisso 2 m temp) har gått upp kraftigt 0,06 resp 0,04 C. Kanske mellersta troposfären svarar senare på en el Nino? 1997 började inte UAH röra på sig uppåt förrän i december.

 4. Gunnar

  Tycker att siffrorna på Roy Spencers sida för september inte är konsistenta med tidigare månader.
  Värdena för Norra halvklotet och Södra halvklotet har minskat kraftigt sedan augusti, och
  tropikvärdet har bara ökat med 0.03. Ändå har totalvärdet bara minskat med 0.03 så tropikvärdet har plötsligt fått mycket större vikt än tidigare ! Hur kan detta komma sig?

 5. Ingemar Nordin

  Gunnar #4,

  ”Tropikerna” eller ”Ekvatorn” väger tungt eftersom det innehåller en så stor del av jordens yta. Jag har för mig att man räknar allt mellan vändkretsarna. Men exakt hur de väger samman de tre redovisade områdena till en ”Global temperatur” vet jag inte.

  Men notera att ”Tropikerna” ligger högt redan. Det vi väntar på är ju att El Ninos varma vatten skall få en effekt på högre och lägre breddgrader. Och med den förväntningen så blir det ju lite märkligt att temperaturerna på norra och södra delarna går ned.

 6. Gunnar

  Ingemar #5

  Men ”tropikerna” har ju inte vägt tungt alls för tidigare månader. Om man tagit medelvärdet av ”norra”
  och ”södra halvklotet” har man hamnat väldigt nära det ”globala medelvärdet”.

  Har ställt en fråga på Roy Spencer`s sida, och inväntar svar.

 7. Gunnar #6: Din fråga är relevant. Misstänker att NH eller SH värdet kan ha skrivits fel i bloggen. Inte troligt att båda sänkts så mycket. Men Roy Spencer svarar säkert på det, reder ut det och korrigerar om något fel finns.

 8. Thomas P

  Jag får väl åter påminna om att detta är en betaversion. Den gamla 5.6 uppdateras fortfarande och enligt den är anomalin +0.321.

 9. Björn

  +0.55 för tropikerna (TROPICS) orsakas av upplagrad solvärme, som genom El Niño förhöjer temperaturen där. När den är över, närmar vi oss referenslinjen vilket värdena för norr (NH) och söder (SH) bekräftar.

  YR MO GLOBE NH SH TROPICS
  2015 9 +0.25 +0.14 +0.17 +0.55

 10. Gunnar

  Björn om du jämför dina september-värden med tidigare månader så kommer du nog att inse att värdena inte är konsistenta. Troligen är det NH och/eller SH-värdena som är felaktiga. Tropikerna kan ju inte helt
  plötsligt i september fått mycket högre vikt i beräkningen av det globala värdet (GLOBE).

 11. Björn

  Gunnar [10]; Ja, nu är det så, att dessa världen inte är mina, utan UAH:s förmedlade via Roy Spencer. Att man har valt att presentera temperaturvärdena på detta sätt som de gör, får vi acceptera. Man kan ha synpunkter, men det ändrar inte på någonting. Att TROPICS får ett högre värde beror på El Niño. Förmodligen kommer denna värmepuls att komma till uttryck i nästa månads statistik vad som gäller NH och SH.

 12. Gunnar

  Tvivelaktiga värden ska alltså accepteras bara för att de kommer från Roy Spencer´s blog ! Jag håller definitivt inte med dig där Björn. Du kan ju gå in där och kolla kommentarerna jag är inte ensam om min åsikt. Tryckfels-Nisse har antagligen varit framme…….

  Jag är själv klimat-skeptiker och litar mer på Roy Spencer´s mätningar än de landbaserade, men därför
  tror jag inte blint på allt som står på hans blog.