SEI och Rockström tappar regeringens förtroende?

rockström

Statskontoret har utvärderat vilken nytta regeringen har av Johan Rockströms Stockholm Environment Institute (SEI), som anlitas för att ge stöd och underlag i miljö- och klimatfrågor. I utredningen konstaterar Statskontoret att SEI:s organisation är komplex vilket medför att den interna styrningen och kontrollen har brister. Statskontorets samlade bedömning är att SEI med dagens förutsättningar inte kommer att kunna vara en säker leverantör av det stöd som regeringen efterfrågar (min fetning).

Snudd på revolutionerande nyheter, eller hur? Rockström ut i kylan?

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter Stilbs

  ”…det stöd som regeringen efterfrågar…” – vilket understatement…

  Jag har tidigare i dessa spalter framhållit hur universitetsvärlden spårat ur pga politikernas styrning. Det gäller inte bara Sverige.

  Det politiskt korrekta – eller ”samhällsnyttiga” (vad är det ?) simmar i pengar, och resten svälter.

  SEI hör egentligen inte till universitetsvärlden – det ligger i en gråzon som är än mer politikerstyrd.

 2. Lars W

  Helt enligt den dramaturgi som gäller! Politiker som blivit förda bakom ljuset är inte att leka med. Långsintheten sitter i länge.
  Läs hela rapporten!  Mkt avslöjande!

 3. Alvin Stoltz

  Är det här nyheter som värmer?

 4. Med alliansens totala tystnad i klimatfrågan för närvarande så  kan vi hoppas på att det är en febril verksamhet i kulisserna. Det är leveranstid på jyckar och ju längre tystnad desto större hopp om en hel kennel. 

 5. KristianA

  #4
  Håller med, varför så tyst, vad komma skall? Hur mycket hör vi från MP? Var inte Hoplesshagen sista chansen?

 6. Bim

  Väldigt skönt att det börjar röra sig även politiskt. Nu kan man ju bara hoppas att media verkligen vaknar upp så debatten kan bli meningsfull och utan lögner.
  Maggie och andra bloggar har stor del i detta uppvaknande i Sverige. Kan bara säga Tack till er alla, även er som jag bankat i huvudet. För utan er blev det ju ingen debatt.
  Före detta JR

 7. Rockströms skrota plogen strategi föll tydligen inte i god jord.

 8. L

  Statskontoret anser att man bör ha en heltids-vd vilket låter som om man tröttnat på en delad vd som sprider propaganda på tältmöten.

 9. J-O

  SEI och SRC är tydliga produkter av Svensk självgodhet och självbild.  VI vet precis hur tingens ordning bör vara och blir förvånade över hur lite man bryr sig om vad vi tycker utomlands.
  Rockström utmålas som en internationell vetenskapsman men som man läser i rapporten är det ytterst få , i branchen ”miljö och bistånd” , som ens hört talas om dessa och än färre tror de kan påverka något.
  Här har han rockstjärnestatus i ELO och AGW kretsar.
  Jag kommer inte ligga sömnlös för de 161 anställda (SEI) om man lägger ned skiten.

 10. Holmfrid

  SEI under Rockström driver en maximalistisk linje i klimatfrågan, som riskerar att driva Sverige ut i ingenmansland, dit miljöpartiet och dess anhängare driver utvecklingen.  Frågan påminner om kärnkraftdebatten inför folkomröstningen – astronomiskt små sannolikheter multipliceras med astronomiskt stora olyckshändelser.  Att jämföra med för kolenergins stora, 100% sannolikheter att multiplicera med stora, kontinuerliga skador för miljön. Det är sådant regeringen vill undvika för framtiden – upplägget inför COP15 drev Sverige och EU mot ingenmanslandet.  Grön el i Spanien och Tyskland börjar politikerna nu se resultatet av. Fysikprofessorn Gerholm påpekade mycket genomtänkt, att Linje 3´s energipolitik skulle leda världen in i kolsamhället på gott och ont, vilket ledande miljöaktörer (M Lynas m fl)  i dag djupt beklagar och Obama har dragit konsekvenserna av genom kärnkraftbyggen i Georgia – de första i en lång rad under klimatpolitiska förtecken.  Även här riskerar Sverige en vandring ut i ingenmansland  – den gröna elens svältkost.

 11. Lejeune

  Kan det finnas ett samband?
  Rockström utsedd till ”årets svensk”
  Det tycks vila en förbannelse över att bli utsedd till ”årets svensk”!

 12. Jonas B1

  SEI verkar vara en produkt av politikernas mani att ständigt skapa nya myndigheter och organisationer, vilka har som främsta uppgift att tillverka propaganda.

  SEI är alltså ett byråkratiskt missfoster som ska vara en ”brygga mellan forskning och politik”. De ska inte syssla med renodlad forskning utan de ska även forma policy. Det är mycket problematiskt att blanda dessa väsenskilda uppgifter.  Och vi har ju sett hur Rockström har missbrukat denna sammanblandning mellan vetenskap och politik. Tankarna går osökt till IPCC.

  Är det för mycket begärt att politiker ska förstå värdet av forskningens frihet? Kanske är det tyvärr så i den intellektuellt fattiga  miljö vi lever i. Men de borde ändå förstå att forskning och politik är väldigt olika saker som måste hållas åtskilda så långt möjligt.

 13. Inge

  Rockström har  en fördel i att han har en tydlig och bra talarröst och ett tydligt budskap men att det sen är mest grodor som kommer ut är en annan sak.

 14. Anders Mohlin

  Rockström utsågs av tidningen Fokus till ”årets svensk”.
  Som läsare av tidningen skrev jag till redaktionen och uttryckte min förvåning över valet. Insändare publicerades inte (ännu i vart fall). Har nyss skrivit till tidningensredaktionen och föreslagit en uppföljning av dess (tidingens) ”årets val” och statskontorets senaste utsago. Får se om det blir reaktion.
  F ö: i dagens utrikespolitiska debatt talas här och där om ”klimatet” och hur ”FNs klimatpanel har fastslagit…”, men det verkar mer som pliktskyldiga uttalanden (utom möjligen då från de rödgröna). Ty inte ens svenska politiker kan väl ha missat senaste tidens uppståndelse kring IPCC?

 15. Peter Stilbs

  Skummade rapporten nu – tyckte mig notera kritik av att SEI drivit egna kampanjer re ex klimatet som inte matchat regeringens linje, utan snarare Tällbergstiftelsens. Jag hade tidigare missat att SEI och SRI var ”olika” saker – men JR var tydligen halvtids-VD för båda.

  Hm – intressant. Någon form av spel är det i bakgrunden. Och alliansen har i stort varit knäpptyst om ”klimatet” sedan Reinfeldt fick lätta sitt hjärta i TV om hur jobbigt COP15 varit. Man kan begripa att han är dödstrött på alltihopa sedan dess, och det har väl inte blivit bättre med alla ”gates” sedan dess.

 16. ThomasJ

  På tal om förtroendeförluster:

  http://www.climategate.com/donald-trump-take-back-al-gores-nobel-prize?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+climategate%2FROux+%28CLIMATEGATE%29&utm_content=Gmail

  Sorry för den [över-]långa länken.

  Mvh/TJ

 17. Hans

  Det är bara att hoppas att den grundlurade medelsvensson hinner vakna upp innan valet i höst. MP:s siffror på över 10% är ju helt skrämmande och visar tydligt hur ”dumma” människor kan vara. Om sanningen om klimatbedrägeriet hinner nå den breda allmänheten innan valet så borde det vara MP som dansar lindans på 4%-strecket och inte KD
  KD verkar, vad jag kunnat se, vara det parti som agerat mest sansat i klimatfrågan. Wijkman undantaget förstås…
  KD har flera riksdagsmän, bl a Ingemar Vänerlöv, som förtjänar flera fjädrar i hattarna för modet att stå upp i Riksdagen och våga utmana i klimatfrågan…
  Det ska bli väldigt intressant att se vilket parti som blir först ut med ett fullständigt ifrågasättande av klimatfrågan.
   
   

 18. Hans,

  Visst kan det vara så att silkesvantar-behandlingen av (mp), hyllandet av Maria Wetterstrand, samt förnekandet av klimatreligionens sönderfall samtliga hör samman med att (mp) är väldigt överrepresenterat bland journalister.

  Och det är ju sådana som söker informationen själva, inta bar alåter sig matas av TV eller dagstidningen som är mest kritiska. Dvs jag tror inte att vi kommer att få någon större kantring av klimatfrågan åt det sundare håller i vanlig media. Lite pliktskylidgt och lite i efterhand …

 19. Hans

  Jonas N,
  Ja, du har tyvärr rätt vad det MP-dominerade media anbelangar. Där finns ytterst lite att finna för den sanningssökande.
  Ett genombrott bland allmänheten kan nog bara komma på allvar först när något av riksdagspartierna vågar föra upp ifrågasättandet av klimathotet på agendan.
  Tänk vilka partiledardebatter det skulle bli inför valet med en skeptisk allians (önsketänkande…) mot de röd-gröna klimathysterikerna. =)
   

 20. Anders Berg

  Nu när Statskontoret ändå är i farten, så vore det hög tid att även granska ” Vetenskapliga rådet för klimatfrågan”
  Det kan inte vara särskilt betungande arbetsuppgift. Men den uppgiften faller säkerligen inte på statskontorets bord.
  Men med tanke på vad som framkommit och vad rådet har lämnat för svar på olika invändningar mot klimatpolitiken  så borde rådet ställa sina platser tillförfogande omgående

 21. Björn

  Rockström at al. är delaktiga i att skapa en falsk världsbild om klimatets orsak och utveckling. Det stärker tron på regeringen när de låter Stadskontoret utreda SEI.  

 22. Björn

  ThomasJ [16]; Den var bra!

  “With the coldest winter ever recorded, with snow setting record levels up and down the coast, the Nobel committee should take the Nobel Prize back from Al Gore.”

 23. Holmfrid

  Peter Stilbs.    Alliansregeringens tystnad beror nog på, att det klimatpolitiska komplexets haveri runt IPPC, börjar påverka opinionen.  De höga elpriserna,  Obamas omtag med kärnkraftsbyggen mm syns säkert i opinionsundersökningarna.  T o m  Wetterstrand har fått tunghäfta.  Hon vill nog inte äventyra poll-siffrorna.  Vattenfalls 70% ökning inom fossil elproduktion  och halverad vindkraftsatsning de närmaste 5 åren utan politiska reaktioner är ytterst märkligt med tanke på tumultet före Josefssons avgång.   Agerandet med  Rockströms SEI är typiskt inför en sågning.

 24. L

  Att politikerna är tysta om klimatet beror nog på att dom nu börjar få klart för sig hur lite både dom och alla andra AGW-anhängare hade på fötterna. Min erfarenhet från de senaste åren är att utanför forskarvärlden är det i princip bara skeptikerna som har satt sig in i frågan på riktigt. Resten har bara agerat politiskt korrekt och största ansvaret faller på de okunniga och enögda journalisterna.

 25. Kjell_A Jönsson

  Kjell-A  Jönsson
  Alliansregeringens tystnad och flathet inför AGW-alarmisterna  torde ha fyra huvudorsaker:
  1
  Det är näst intill omöjligt för politiker att uttala de tre orden ”JAG HADE FEL ”
  2
  Behovet av borgfred med C,  läs Andreas Carlgren och Maud Olofsson bedöms som viktigare
  3
  AGW-teorierna öppnar  för   ständigt höjda energiskatter
  4
  Man vill inte stänga dörren till MP och Maria Wetterstrands folk om Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll  efter  valet.
  Kjell-A  Jönsson

 26. Labbibia

  Rockström är förvisso en äkta miljömupp, men han platsade inte på årets lista….. 😉
  http://labbibia.wordpress.com/2010/02/17/arets-miljomuppigaste/

 27. Mats

  Rockström hävdade för en tid sedan i direktsändning på TV4 att vi har passerat ”tröskel” i klimatsystemet, det går inflation i ordens betydelse vilket undergräver förtroendet – vilket ev ansvarig minister och tillhörande chef inser detta valår.

 28. Labbibia,£26
   
  Skitkul! 😀 😀

 29. Åke Rullgård

  Man ska ju utnyttja sin rösträtt men det svårt att hitta något parti att rösta på när alla partierna uppvisar en så kompakt dumhet när det gäller klimatfrågan och speciellt koldioxidhysterin. Det parti som först vågar ta avstånd från AGW och koldoxidhysterin är värt en stor eloge och bör belönas med många röster i nästa val. Om ett parti tar mod till sig och avvisar AGW kommer säkert alla andra efter och därför är det viktigt att gynna det parti som först förnekar AGW och därmed bryter den aktiva dumhet som f.n. styr klimatfrågan och gör landet och på sikt hela världen en stor tjänst.

 30. Åke Rullgård
  Jag blev förvånad av att höra Carl Bild snacka skit idag.
  Saknar han självbevarelsedrift, är han dum eller vill han låta tyngdpunkten hamna bortom återvändandets punkt?
   
  Om han satsar på det sista, men vision av en oblodig maktrevolution, där myndigheter, NGO´s och politiker får backa för kunskap, ansvar och erfarenhet, blir han min idol..
  Hur stor tror du den chansen är?
  Ett på tusen?
   
  P.S. eftersom även Calle läser här, tänk på mina ord…D.S.

 31. Adolf Goreing

  Ur rapporten:

  ”Frågan har lyfts om SEI är objektiva forskare eller klimataktivister. Som exempel ges Johan Rockströms samarbete med Tällberg Foundation som ”framför stark kritik av överenskommen klimatpolitik”. Enligt den intervjuade kan ”SEI:s trovärdighet som forskare äventyras om institutet kopplas ihop med kampanjorganisationer med en egen agenda”.37
   

   

   

 32. ThomasJ

  Fler som ’tappat sugen’:

  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704804204575069440096420212.html?

  Mvh/TJ

 33. ThomasJ

  Labbibia #26: Verkligen kanonbra!! 😛 
  ( eller måhända lämpligare kalkonbra…  😉 )

  Mvh/TJ

 34. Men Gumar 30#
  Jag hörde inte något skitsnack från Carl, tvärtom var det väl bra att han påtalade att vpk kommer att få hand om utrikespolitiken om ohlyckan skulle vara framme. 😉

 35. Åke Rullgård

  Re#30 Gunnar Littmarck:
  Det är väl inte så ovanligt att Bildt pratar en  strunt. Han har för alltid diskvalifiserat sig för min del i och med försöket när han var statsminister att rädda kronan, som det hette, och fick räntan att stiga till 500%. Hans medverkan i försöket att bemöta en protestaktion på den tiden med att sjunga ”We shall overcome…” har inte höjt hans aktier. Det här är visserligen händelser som ligger rätt långt bakåt i tiden men man bör hålla dem i minnet som referens för Bildts fömåga.

 36. Åke Rullgård#35
   
  Hur tror du att kronflytet hade sett ut om sossarna hade suttit vid makten 92?
  Ge mig namnet på en svensk utrikesminister som har gjort bättre ifrån sig i internationella sammanhang.  Laila Freivalds?
  Med all respekt, men den sortens påhopp på Carl Bildt håller sig tyvärr på samma nivå som där UI-debattörerna befinner sig.
   
  Opolerat och halvdumt. Tycker jag.

 37. Lennart Paulson

  #35
  VA ? var det Bildt som sjöng ? Var det inte Birgit Friggebo ? 🙂

 38. Iven

  Åke Rullgård, # 35
  Det låter från ditt håll som om du föredrar Lars Ohrly som utrikesminister (och i såfall Maria Wetterstrand som energiminister?)
  Det tycks vara ”inne” under valåret att driva vänstervinklad valpropaganda i alla medier, även i klimatdebatten

 39. ThomasJ

  Här en [två] som fortsatt tycks ha förtroende i bluffen:

  http://www.regeringen.se/sb/d/12745/a/139790

  Jösses… vá trötter en kan bli….  

  Mvh/TJ

 40. ThomasJ #32
  Tack för länken!
  Den visar hur oheliga allianser har vuxit fram ur alarmismen.
  Det är intressant att några miljöorganisationer och energibolag går samman och bildar en lobbyygrupp. Det bör göra politikerna villrådiga.

  Men för mig känns det ändå bättre med det amerikanska systemet än när statliga pengar direkt, eller via SIDA, slussas till en lobbyorganisation.  Alarmen om att det stod värre till än man tidigare trott, som kom inför mötet i Köpenhamn kanske upplevdes som onödigt provocerande för en del av delegaterna. De vill inte förhandla under hot.

  Bildts har TV visat sjunga solo i en studio.

 41. Iven

  korr. #38

  Ohrly ska vara Ohly förstås. 🙂

 42. Iven

  ThomasJ # 39:

  Finns det inte en liten ljusning i den oheliga alliansen, ifall USA:s beslut att nystarta kärnkraftverk skulle påverka Maud Olofssons och Centerns inställning i energifrågan? 🙂 

 43. ThomasJ

  Iven #42: Visst finns där en liten ljusning – den svarta tunneln är emellertid rejält lång… Och jag tror definitivt inte på ett uns på Maud O etCons i det ’gänget’ – hon måste lägga om kurs 180 grader och det tror jag inte hon varken kan/vill/vågar…

  Å andra sidan, lite mer ljus (?), är att nyheterna idag meddelade att regeringen tillskjutit resurser i 2-ställigt miljonbelopp för utvidgad forskning om/kring 4 gen. KKV – å dé é ju nedranns bra. Det nämndes oxo att nuvarande utbränt avfall skulle kunna användas som nytt bränsle i 4 gen. tekniken.
  Borde ju vara till glädje för en och annan här å bloggen, ingen nämnd, ingen glömd men ett förnamn börjar med ett G.  ….. 😉

   
  Mvh/TJ

 44. Svempa

  Att Rockström har utsetts till årets svensk 2009 har nämnts tidigare här blanda kommentarerna. En upplyftande händelse. Det brukar vara vara inledning till kommande debacle. Samma sak hände Refaat strax innan doktorshatten lyftes av.

 45. Labbibia

  Svempa # 44

  Blev inte Ludmila Engquist årets svensk också?
  Strax innan hon blev avslöjad som dopingfuskare?
  Eller är jag ute och åker bob nu? 😉

 46. Simon

  Labbibia – Wikipedia-artikeln, tyvärr utan källor, menar detta. Det verkar dock vara tre olika redaktioner som utsett titeln genom åren, med olika kriterier..?  El-Sayed fick titeln av Rapport, Engqvist av SR P4:s ”Efter tolv” och Rockström av tidningen Fokus.
   
  Mvh, Simon

 47. Håkan Bergman

  Från Wkipedia:
  ”År 1989 visade det sig att den person som bäst uppfyllde kriteriet för titeln var Christer Pettersson, varför man valde att sluta utnämna årets svensk.”
  Fegt, han hade väl platsat in i skaran, Ebbe Carlsson, Holmèr, Refat m.fl.

 48. Åke Rullgård

  RE#36 Rosenhane:
  Orsaken till krisen där Bildt drev upp ränta till 500% var att han inte insåg att lösningen var att släppa kronan fri. När detta gjordes lossnade ekonomin. Jag vet inte hur någon socialdemokratisk eller annan statsminister eller finansminister skulle ha agerat men i det aktuella läget var det Blidt som inte insåg vad som borde göras och därför är det han som ska anklagas.
  Re#38 Iven:
  Jag vet inte hur du kommer fram till mina preferenser ang. Ohly och Wetterstrand. I linje med mitt inlägg avstår jag från dessa och deras partier så länge de håller fast vid AGW.

 49. Alvin Stoltz

  ThomasJ #43
  ”…regeringen tillskjutit resurser i 2-ställigt miljonbelopp för utvidgad forskning om/kring 4 gen. KKV..”
  Jag tycker att det är fantastiskt! Kan det vara sant! Visserligen med 20 års fördröjning (eller 20 år för sent) Men ändå! Ska Sverige åter kunna stå i främre ledet  vad gäller nukleärt kunnande?  Eller har all kompetens dränerats bort. En kompetensdränering aktiverad av de politiska partierna.
  Så här resonerade man då:
  ”Oj vad vi är duktiga. Men nu ska vi göra oss dummare! Nu ska Sverige bli bäst på dumhet!!”
  Nja. riktigt så kanske det inte gick till, l kanske jag överdriver?

 50. Rosenhane

  Gunnar Strandell#40
  Visst, det var ”Fyra bugg och en Coca Cola” han sjöng.
   
  Åke Rullgård #48
  Bildt kanske hade lika dåliga finansrådgivare som Reinfeldt har klimatrådgivare? 😉

 51. Labbibia

  Rosenhane # 50
  Angående Bildt och sång……..

  Stoppa plågsamma ljudförsök!

  Du menar att han försökte sjunga? 😉

 52. Labbibia#51 😀

 53. Åke Rullgård

  Re#50 Rosenhane:
  Du har helt rätt: Bildts finansrådgivare, Dennis, var lika dålig inom sitt område som Carlgren är inom sitt, klimatet.

 54. FcH

  SEI är ett gott exempel på statligt propaganda. SEI får pengar av staten för att generera skräckpropaganda. Det gör dom med råge. Då blir politikerna ännu mer nervösa och ger SEI ännu mer pengar. Till slut hamnar systemet i olontrollerad självsvängning pga för hög färstärkning och kraschar.  Undrar hur mycket Rockström et cons har hunnit stoppa undan. Nu när statskontoret lyft på ridån kanske skattmas m.fl. kan titta in.

 55. ThomasJ

  Alvin S. #49: Ja, det är högsta tid att samhällets allra viktigaste ’komponent’ = energiförsörjningen [el] återfår en början till ett återställande av någorlunda säkerhet avseende produktionsteknik, vilket ju endast kan ske via KKV i kombination med H2O – VKV är, förhoppningsvis [snarast] ett oerhört dyrbart och dito misslyckat feltänk på ’soptippen’.
  Du ligger definitivt inte ur kurs med att Sverige ska bli bäst på dumhet, tvärtom… 😉

   
  Mvh/TJ

 56. ThomasJ

  Åke R. #53: Reinfeldts klimatrådgivare heter Lars-Erik Liljelund, sitter som GD i statsrådsberedningen sedan aug 2008.

  Mvh/TJ

 57. ThomasJ

  Forts. #55: Detta sätter naturligtvis en sordin på förhoppningarna:
  http://www.regeringen.se/sb/d/12745/a/139918

  Mvh/TJ

 58. Åke Rullgård

  Re#56 Thomas J:
  Tack för tillrättaläggandet om Reinfeldts klimatrådgivare som tycks ge lika dåliga råd som miljöministern. I dagsläget måste Reinfeldts klimatrådgivare naturligtvis bekänna sig till det som är politiskt korrekt, dvs. AGW. Ordspråket ”När en blind leder en blind så ramlar de båda i gropen” gör sig påmint.

 59. Det talas ofta om att olika personer med åsikter om klimathotet inte är klimatforskare och inte bör uttala sig i frågan. Hur är det med Lars-Erik Liljelunds  akademiska bakgrund?

 60. ThomasJ

  Ann L-H #59: L-E L. har doktorerat i ekologisk botanik [1977], varit naturvårdschef på SNF, lärare och forskare vid Sthlm Uni. Kanslichef miljödep./miljövårdsberedningen. Ledamot av Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien. Diger ’cv’ – men det säger inget över hur  han använder sina ’kunskaper’. Han har iaf. använt sin nuvarande position till att hota med att koppla in säpo mot en känd klimatrealist…  
  ( min uppfattning om karln kan lätt räknas ut… )
   
  Åke R. #58: Ja, det ordspråket är bra. I de blindas värld är oxo den enögde kung…. 😉

   
  Mvh/TJ

 61. Ann L-H
   
  Lars-Erik Liljelund – Wikipedia

 62. Rosenhane och ThomasJ – OK, han blev botanist men hur kan man bli klimatrådegivare åt en regering med den akademiska bakgrunden?

 63. ThomasJ

  Ann L-H #62: Mkt. berättigad fråga iofs. Någon har sagt, att en bra ledare ej  – i första hand – utmärks på vad denna gör/utför själv, utan på den kompetens/kunskap/’duglighet’ han [vågar] samla i sitt ’lag’.
  Jfr. en lagledare inom t.ex. ishockey… 😉

  Mvh/TJ

 64. Alvin Stoltz

  Till Bildts försvar måste säjas att han blev utsatt för att skämt. Man spelade låten i en annan tonart än den han sjöng. Dvs. han sjöng till en tonart  men vi hörde sången till en ett halv tonsteg fel…..om ni förstår?

 65. Ann L-H #62
   
  Tja, det är kanske inte konstigare än att Enok Sarri var SMHI:S
  väderobservarör i Gällivare kommun 1950-1975.
  Nu tror jag inte att Liljelund använder sig av vare sig fisk- eller renmagar, han har säkerligen en stab av moderna astrologer och spåmän till sitt förfogande. 😉
   
  Enok Sarri – Wikipedia

 66. Göran Persson utsåg ju Stefan- Jorden- Har- Feber- Edman  till sin klimatrådgivare så det går nog  på ett ut.

 67. Åke Rullgård

  Man ska kanske inte diskalificera de forskare som arbetar inom klimatområdet bara därför att de inte har sin ursprungliga bakgrund inom klimatforskning. En seriös och trovärdig forskare ska ju främst iaktta etablerad vetenskaplig teknik i arbetet och en dödssynd i det sammanhanget är naturligtvis att förvanska och/eller dölja faktiska data och icke önskvärda resultat.
  Jag vill inte var förmäten och påstå att jag kan bedöma forskares kvalitet men Fred Goldberg är enligt min uppfattning ett gott exempel på en forskare som är trovärdig inom klimatområdet trots att han har sin bakgrund inom svetsteknik. En styrka hos honom är bl.a. att inte döljer detta faktum och jag har personligen hört honom inleda inlägg med att redogöra för sin bakgrund. Ett mycket fult exempel på försök att diskvalificera på lösa grunder kunde man höra i ett P1-program för några dagar sedan när den kvinnliga AGW-fanatikern, som var stand-in för Carlgren, som sista desperata utväg när hennes argument tröt, avfärdade professor Stilbs korrekta uppgifter om himalajglaciärerna med orden ”Men han är ju ingen glaciärforskare.” Professor Stilbs är enligt min mening en av de mest trovärdiga klimatforskarna.

 68. Åke Rullgård#67
   
   
  Absolut har du rätt, det där med att försöka deslegitimera alla som inte är klimatforskare att uttala sig som AGW-folket kör med är ju absurt,
  ta en titt på Andreas Carlgrens kvalifikationer i ämnet:
  Biografi – Andreas Carlgren
  Jag menar, flumveteri i all ära men till exempelen en justitieminister borde ju åtminstone vara jurist men just här i Sverige ses det som just en merit att inte ha några meriter över huvud taget på höga politiska poster.
  Exempelvis Mona Sahlin:
  ”Jag har baske mig inte gått på universitetet”
   
  Ack ja, i natt ska jag drömma om en folklig resning mot Den Svenska Galenskapen.

 69. ThomasJ

  Rosenhane #68 [+++]: Det är så ini humhum roligt att läsa dina inlägg med de näst intill Povel R:s,
  [nedranns nära] underfundigheterna/bakomliggande ’fundament’, ’flumveteri’ är bara ett av många lysande ex. Jag är lite skraj över ett evtl. sammanträffande mellan dig och O.P. – ni skulle ph**n ta mig skratta ihjäl varandra – å dé vill jag absolut inte ska ske, ens riskeras. Därför föreslås att vid lämpligt tillfälle, när nu den globala nedvärmningen förhoppningsvis släpper sitt grepp [ph**n vá dé snöar just nu…. var é de rosa pillren..?], så ska ni träffas här på Bästkusten, krav [ad Notam] att undertecknad [+ en och annan på TCS] oxo närvarar. Ok? 😛

   
  Mvh/TJ

 70. Labbibia

  Jag skriver under direkt på ThomasJ:s #69 😛

 71. Åke R – Det ligger en del i vad du skriver om allmän vetenkaplig insikt, skeptisism osv men en rådgivare har ju ett mycket speciellt ansvar och de bör väl ändå utses för att de är speciellt insatta inom det område där de ska vägleda sina politiker.  Det är inte så bra om det är de som låter sig vägledas.

 72. ThomasJ

  Labbibia #70: Kul! Du é bokad! 😛

  Mvh/TJ

 73. Thomas och Labbibia,
  ett sjusärdeles tack för era vänliga ord och jag vill från  hjärtat säga att uppskattningen är ömsesidig!
  Klart vi ska ses framåt sommaren. 😉

 74. ThomasJ

  Labbibia #70: Glädjande & tacksamt noterat! Välkommen! ( info följer ).

  Rosenhane #72: ”It takes one to know one”. 😛

  Mvh/TJ

 75. ThomasJ #63

  Har du erfarenheter från en ledarroll själv?
  Har du jobbat som chef?
  Har du erfarenheter av att ha samarbetat i grupp med en chef?

  Du behöver inte svara om du tycker att jag är alltför nyfiken.

  Jag frågar därför att det finns ibland en tendens hos chefer i skyddade verksamheter att undvika duktiga medarbetare.

  Du skrev så här:

  ”Någon har sagt, att en bra ledare ej  – i första hand – utmärks på vad denna gör/utför själv, utan på den kompetens/kunskap/’duglighet’ han [vågar] samla i sitt ‘lag’.”

  Jag har hafft kul chefsjobb i industrin och mått bra av att ha lyckats samla bra medarbetare.

  Men jag har också erfarenheter av andra jobb. I skolan exempelvis. Där handar det mer om att bevaka rektorspositionen och att hålla lärarna på mattan så att ingen blir ett hot… 

  Karriär du vet… alla lärare har ju samma lön.
  Såvida inte eleverna ska betygsätta, för att ge underlag till att vissa lärare ska ha högre lön.
  Men då måste ju föräldrarna få ha ett ord med i laget. Det är ju dom som känner sina barn bäst.  🙂

 76. Labbibia

  kanske OT, kanske inte……
  Ur text-tv idag:
  112 SVT Text        Torsdag 18 feb 2010
  INRIKES Publicerad 18 februari      
                                         
  Förbud mot kärnkraftsreaktorer slopas
                                         
    Förbudet mot att bygga nya kärnkrafts-
    reaktorer tas bort, enligt en ny lag 
    som väntas träda kraft den 1 augusti.
    Därmed blir det möjligt att ersätta  
    reaktorerna i Forsmark, Oskarshamn   
    och Ringhals.                        
                                         
    Den rödgröna oppositionen lovar att  
    riva upp lagen om den vinner valet.  
    Miljöminister Andreas Carlgren säger 
    att han är säker på att förslaget    
    kommer att gå igenom i riksdagen.    
                                         
    Regeringen föreslår också att det    
    ekonomiska ansvaret för kärnkrafts-  
    ägare vid en olycka ska höjas från   
   
  dagens tre mdr kr till tolv mdr kr

  De rödgröna lovar att riva upp lagen om de vinner valet?

  Vad är det för fel på dem? Varför har de så bråttom till landet Sveriges kollektiva självmord? Allt som andas utveckling är tydligen dåligt. Jag blir verkligen mörkrädd när jag läser dylikt.

 77. Labbibia #75

  Jag tror att det beror på att man inte satt sig in i de fantastiska framtidsutsikter som Gunnar L, Elling D, jag och Bill Gates tror på…

  En ny kärnkraft som tar hand om gammalt avfall och omöjliggör tillverkning av kärnvapen.

  Och som kan byggas i små enheter och slipper underhåll och laddning av råvara mer än vart trettionde år.

  Och som är sk-t bra helt enkelt!

  Jag vill satsa en tusenlapp per år i ett helt år av mina redan  skattade pengar för att få veta om Torium och Smält Salt reaktorer enligt Gunnars och Ellings modell är fantasi eller realism.

 78. ThomasJ

  Uffeb #74: Du är och meddelar dig som vore du ett s.k. scutter på en radarskärm, PPI. Tråkigt för dig att du [själv] ej upptäckt detta. Fortsätt gärna vara nyfiken – be happy men sluta spamma bloggen!
   
  Mvh/TJ

 79. Håkan Sjögren

  Labibia # 75 : Jag tror inte att den rödgröna röran törs riva upp den nya kärnkraftslagen. Den därmed följande arbetslösheten skulle ju   riskera att  valrörelsebidragen ( mutorna?) från LO till (s) kan komma att dras in. Jag är övertygad om att industrifacken kommer att verka för att elleveranserna inte riskeras. Mvh, Håkan.

 80. ThomasJ

  Håkan S. #78: Facken [ f* ’em] har ju ’reagerat’, eller hur? Med vilken verkan [hos de rödgröna]? = noll! Tvärtom ”..vi ska satsa på förnybar energi..” sa ju sossegubben för par timmer sedan…
  Go figure..! 😉

  Mvh/TJ

 81. Åke Rullgård

  Re#71 Ann L-H:
  Det ligger mycket i det du säger också och en rådgivare måste naturligtvis vara väl insatt i det han/hon ska lämna råd om. Men Reinfeldt och andra politiker och beslutsfattare omger sig nog med rådgivare som håller sig till det politiskt korrekta och därmed blir dessa rådgivare också korrupta; de har ju sin anställning att tänka på.
  Vad jag främst vill säga med min kommentar #67 är att man inte ska diskvalificera en forskare därför att han/hon inte gjort forskarkarriär inom just det område som är aktuellt för tillfället. En äkta forskartalang kan ta sig an olika områden med framgång och producera relevanta resultat. Ett absolut krav på en äkta forskartalang är att han/hon måste hantera data och metodik på ett hederligt och korrekt sätt.

 82. Åke R. – visst, visst men startsträckan är ju kortare om man från början är insatt i ärendet. 
  Vad vad det det stod i vår (?) gamla grammatik en gång ”sjuk och omgiven av dåliga rådgivare kan jag inte annat än beklaga Karl XII”. Nu är ju inte Reinfeldt sjuk precis och han har  själv utsett sina rådgivare men nog är mycket beklagligt.
  Dags för Björn Perry.

 83. # 81 Ferry så klart

 84. Åke Rullgård

  Re#83 Ann L-H:
  Du har rätt om startsträckan.
  När det gäller grammatikexemplet så vill inte jag vara den som uttalar detta eftersom det är ”jag” i satsen som är ”sjuk och omgiven av dåliga rådgivare”, inte den som beklagas. Reinfeldt borde dock omge sig med bättre klimatrådgivare än vad som varit fallet hittills. Man får hoppas att han är klok nog att se över sina rådgivare och byta ut vissa/alla med hänsyn till de oegentligheter som kommit fram om AGW och IPCC på sistone.

 85. Mia

  Vill bara påpeka att det krävs ett ihärdigt upplyssningsarbete eftersom koldioxidhysterin har bitit sig fast ordentligt hos medelsvensson. Arbetar själv som lärare (gymnasium) och råkade för en diskussion i kollegierummet i våras. När jag ifrågasatte s k global warming blev ett antal ”kollegor” så illa berörda att de formligen skrek och tappade koncepterna helt. Lärare är iofs inte den smartaste delen av befolkningen nu för tiden men det är ändå ett tecken på att GW-propagandan har lämnat djupa spår.

 86. Fenix

  Ann L-H #82
  Visst var den olycklige Erik XIV

 87. #  86  Det är mycket möjligt att du har rätt. Boken är redan borta  ”döstädad” så jag kan inte kolla och du vet minnet …
  Men dåliga rådgivare verkar det i varje fall vara gott om.