En skrämmande vidräkning med vindkraften

Skrotad vindkraft

Andrew Walden vid American Thinker gjorde i går en skrämmande vidräkning med vindkraften och övriga sk förnyelsebara energikällor. Översättning från Google (med alla sina brister) här

När bidragen nu börjar dras åt i Europa så vänder vindkraftsföretagen sina lystna blickar mot andra länder i syfte att komma åt eventuella generösare bidrag på annat håll. Flera länder i EU är redan överlupna av gräshoppsvärmen av vindkraftsprojektörer. Tex Grekland, Spanien och Portugal där skattebetalarna inte längre har råd att öka ambitionerna i bidragssystemen.

I början av 2009 reducerade den socialistiska regeringen i Spanien bidragen till alternativ energi med 30%.

Vad hände? Jo…..Då kollapsade hela pyramiden. Tusentals människor sparkades från sina jobb. BP lade ned de två största solenergianläggningarna i Europa. Mellan 25.000 och 40.000 personer tvingades gå.”

Idag frågar man sig i Spanien:
Vad gör vi med all den industri som vi har skapat med subventioner? Bubblan är för stor. Vi kan inte fortsätta pumpa in tillräckligt med pengar. Det enda sättet är att hitta andra länder som kan finansiera detta för vår räkning och försöka på detta sätt upprätthålla sysselsättningen inom denna sektor.”

I flera länder, bla USA står stora parker med tusentals utrangerade vindkraftverk som monument över miljarder bortkastade dollar. Parkerna övergavs helt enkelt när de inte längre var lönsamma. Nu står de som gigantiska lik över en svunnen period och producerar inget annat än döda fåglar.

Det tog nästan tio år från det att de första vindkraftverken installerades i Kalifornien innan uppfattningen att vindkraften var effektiv och bra skingrades bland allmänheten och investerarna, till en ny insikt om att vindkraften bara var en ny skattefinansierad bluff.

I Sverige fortsätter däremot bluffen med oförminskad styrka åtminstone fram till och med förra året. En avmattning kan nu väntas, en avmattning som vindkraftsindustrin och ”vindkraftsbluffpolitikerna” med Centern i spetsen utnyttjar för att försöka som det heter, ”öka ambitionerna i elcertifikatsystemet”. Vindkraften är idag underfinansierad med 10 % påstås det. Man försöker också genom att kringgå skattesystemet tvinga fram omfattande skattelättnader för investeringar i vindkraftsbranschen. Ett sätt att komma runt den sk uttagsskatten.

Jag håller Centerpartiet ansvariga för allt detta. Är centern beredd att ompröva sin människofientliga och dyra vindkraftspolitik, förklädd till jordbrukspolitik? Alternativet är: Ut ur Riksdagen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Håkan Bergman

    Väl tajmat, kolla in svensk vindkraft, all time low:
     
    http://www.vindstat.nu/driftsamfalla.htm

  2. Både bra och ledsamt.

    Bra att man i USA (och även Spanien mm) uppmärksammar dårskapen, belyser den och sätter siffror på storleken av hur mycket skada idiotpolitiken åstadkommit.

    Och det ledsamma är att det brukar behöva gå ca ett decennium innan en trend som (oftast) startats i USA når Sverige, kanske tom längre ifal det är en politiskt trend. Och den har ju isf ännu bara börjat!

  3. Johnny

    Vindkraften är ju det tredje benet som energiförsörjningen ska stödja sig på och liksom med andra ben som hamnar mittemellan är detta tredje långt ifrån lika stort som de två andra benen. Man kanske gärna vill inbilla sig själv och andra att så är fallet men när byxorna väl dras ner blir det ju likväl uppenbart att så inte är fallet utan att det mest ser ut som en liten snurra. Helikoptern någon?

  4. Lars W

    Oj, oj  vet myndigheterna om detta? Och gör de något åt det? Nu när klimatdebatten är avgjord kanske man skulle vända blicken mot energipolitiken! Det måste vara politikens främsta mål att få fram billig och stabil energiförsörjning!

  5. Olaus Petri

    Det är kutym inom kulturvärlden att  modernisera klassiker, exempelvis genom att låta Hamlet klä av sig puffbyxorna för att istället gå omkring i knuttejacka och jeansväst. En finare fras för ovanstående kostymbyte är ’att ändra den kulturella kontexten’ varmed förstås att vi konsumenter ska nås av insikter och aha-upplevelser som får att reflektera över vår samtid.

    När jag läser Johnnys utmärkta postning fick jag osökt lust att göra en nyinspelning av Frankensteins monster. Det enda man behöver göra för att göra budskapet relevant är att byta ut den klassiska väderkvarnsscenen mot en öde, dimbeslöjad vindkraftspark. Där vaggar monstret fram (underförstått människans ambition att ersätta gud med klimatmodeller), och letar förvirrat efter sin skapare. Samtidigt motar en uppretad folkmassa (verkligheten) in monstret allt längre in i djungeln av stillastående men gnisslande snurror. Filmen slutar med att monstret uppslukas av dimmorna. Långt bort hörs ett hemskt vrål!

    THE END

    😉

  6. Ingemar

    Jag hoppas att Jonnys insiktsfulla inlägg kommer att nå fram ända till politikeröron! Hör ni det alla partier?, särskilt Centerpartiet. Sluta upp att tramsa med energin och våra skattepengar! Ni förstör miljön, trivseln på vår landsbygd och gör folk fattigare.

  7. Eril L

    # 6 Ingemar

    Så rätt så, men inte alla blir fattigare, de som köper andelar i vindkraften betalar 20 öre KWh, dvs en tredjedel av produktionskostnaden,  de andra 2 tredjedelarna betalar vi andra via ”certifikat”, detta kallar dom förövrigt ”självkostnadspris” Snacka om att ta från folket och ge till de rika. Samtidigt som deras kooperativ sätter priset efter ”självkostnadspris” så står dom utanför den ordinarie prissättningen på nordpol som vi andra drabbas av, men deras vindkraft skapar däremot elbrist som tex nu när produktionen ligger på 2%, och vipps så stiger våra elräkningar i skyn då dyr importel behövs för att kompensera bortfallet, och med den marginalprissättning vi har så gör det att all el på nordpol sätts till det priset, Elbolagen kan då skinna oss totalt pga den vindkraft som vi betalat 2 tredjedelar av, utan att få glädje av. Var är rättvisan i detta?

  8. Christopher E

    Det känns väl ändå lite hoppfullt att nedgången inom vindkraftsindustrin i omvärlden även måste nå talibansverige så småningom, även om vindkraftslobbyn kämpar emot med näbbar och klor. Synd att så mycket natur redan har förstörts och kommer att förstöras innan kraschen, bara.
     
    Apropå ”självkostnadspris”. Inom vilken annan industriverksamhet får ägarna plocka ut varorna från produktionen till självkostnadspris utan att förmånsbeskattas? Det var ju tal om att detta skulle täppas till (och vindandelsföreningarna skrek förra året som stuckna grisar över att då behöva betala skatt som andra), men hur gick det med beskattningen till slut? Någon som vet?
     
    Som vanligt bra skrivet, Jonny. Det känns betryggande att ha en kraft som dig i försvaret mot vindgalenskapen.

  9. Eril L

    #8
    Och apropå ”självkostnadspris” i vilken annan bransch kallas 33% av produktionskostnaden för ”självkostnadspris” ? Tänk om en Volvo anställd fick köpa ny bil för ”självkostnadspriset 50 000 och alla vi andra skulle solidariskt betala resterande 100 000 för att affären skulle gå ihop sej och tom generera vinst åt Volvo?  Det behövs inget Frankensteins monster för att bli mörkrädd när man tittar närmare på vindkraften!

  10. Erik L

    Hoppla! Erik L heter jag visst.

  11. Inge

    Som delägare i ett vindkraftsbolag sedan 15 år har jag ju märkt hur resonemanget gått. Man har hoppats på subventioner av olika slag för att få ekonomin att gå ihop och ännu pågår säkert de satsningar i olika länder man redovisade förra årsmötet. Beroende på var det var fördelaktigast att bygga. Tanken har ju varit att vindkraften skulle utvecklas ekonomiskt och bli bärkraftig utan subventioner men det verkar inte ha nått så långt någonstans och lär nog inte göra det heller. Solcellerna har det varit likadant med men där finns ju en mycket bättre utvecklingspotential. Vindkraften når nog inte längre än så här och det räcker inte. Jag hade tänkt att min ägarandel skulle ge ett hyfsat tillskott till den kommande pensionen men det vågar jag inte hoppas längre. Här på Gotland har man talat om en mångdubbling av vindkraften och regeringen sade i somras ja till en större elkabel till fastlandet just för att kunna exportera vindkraftsel till fastlandet. Kabeln skulle kosta 2 – 3 miljarder kronor men jag har inte hört av att det skulle vara på gång. Bara där går ju att spara en hel del, vi har redan två kablar igång och de räcker som det är nu.

  12. Holmfrid

    Ansvarig tjänsteman i Pite kommun anger kostnaden för 4000 MW i kommunen till 70000 miljoner kr – ej medräknad infrastruktur (nätutbyggnad) för 10-20 miljarder, ej heller reglerkraft i form av utbyggd Vindelälv och Pite älv till höga kostnader.  De två  första  2MW snurrorna  har körts i ett år med verkningsgrad drygt 20%.  De 4000MW reduceras till under 1000 MW .  Kostnad räknad på 20 år och 5% ränta visar på ett elpris  på 67 öre/kWh plus ca 8 öre/kWh för drift och UH.
    Vindbolaget jagar nu teknik för att avisa vingarna med hjälp av värmeelement i bladen.  Elströmmen från var 3:e snurra behövs för detta enligt uppgift från konsulter.  Elström från var 10:e snurra behövs för att kompensera ledningsförluster till konsumenterna.   Vindbolagen ökar trycket och kräver nu höjda bidrag genom opportunistiska utspel på tvärs mot vetenskap och industri.  Situationen i Spanien oroar, där 30% av bidragen togs bort i fjol och mer tas bort i år pga de urusla statsfinanserna. 17800 MW i spanien har medfört 85000 förlorade jobb enligt rapporten ”Study of the effects on employment of public aid to renewable energy sources”,  G Alvarez, R M Jara, J R R Julian. (Googles). I Spanien har man bundit över 50 miljarder EUR i detta och har stora svårigheter att dra sig ur. Kung Juan Carlos har gått ut och krävt politiskt samarbete med oppositionen för att komma  ur situationen. 
      Elintensiv industri flyttar nu ut ur Spanien till kärnkraftländer. 
    Risken i Sverige är stor för ”en lång dags färd mot natt” under rödgröna fanor.

  13. Johnny

    Jag tror definitivt att vindkraftsförespråkarna är medvetna om att denna inte bär sig ekonomiskt eller förmår försörja våran industri. De vill helt enkelt bädda in landet i vindkraftverk och som man bäddar får man ligga heter det ju. Det är föga förvånande att de som förespråkar vindkraft ser gruvdrift som en förgripelse på naturen och anser att pappersindustrin ”slaktar” träd osv.
    Vi ska helt enkelt sluta utvecklas genom att avvecklas, mer invecklat är det inte.

  14. Micke Johnsson

    Är det någon som vet hur länge staten har skrivit kontrakt med de olika markägarna som ”möllorna”står på? Jag har hört en siffra på 25 år? Jag har hört en siffra på att ”vi” har ca 900 st som vi betaler 150000:-/st/år i hyra. Så där ryker ju alla politikerpensioner för många år framöver.

  15. bo

    Slutklämmen ”grön energi betyder att man eldar med dollar” var ju magnifik!

  16. Kenneth Johansson

    Bygglovsansökningar för nya vindkraftverk duggar tätt nu ute i kommunerna. Motståndet ökar när närboende får reda på hur sanslöst stora de nya verken ska bli. De planeras byggas väldigt mycket större än äldre vindkraftverk, därför att vindstyrkan ökar med höjden. Tingsryd kommun i Småland föreslår att vindkraftverk inte får byggas närmare än 5 kilometer till närmaste hus och samtidigt inte i natursköna områden. Någon sådan plats finns inte i Sverige.

  17. Kenneth Johansson

    Vindkraftverken i Sverige producerar just nu nästan inget därför att det är minusgrader med isbildning.

  18. Kenneth Johansson

    Här är bilder på hur stora som skyskrapor moderna vindkraftsverk planeras bli.
    http://www.smp.se/nyheter/uppvidinge/kritik-mot-vindkraften-i-uppvidinge(1523242).gm#articleimage-popup

  19. 14 000 övergivna vindkraftverk i Kalifornien. Kapacitet som i verkligheten är 20-30% (och sjunkande!) av den nominellt påstådda. Vindsnurror som sätts i ”virtual mode” för att snurra utan att ge elektricitet. Inget av detta hör man någonsin om i debatten.
      Artikeln glömde en sak: vindkraftverk är också en brandrisk. De överhettas lätt och fattar eld (och brinner bra, bl a pga smörj- och hydraloljan). Inte oviktigt när man placerar vindsnurror runt om i skogarna.
      Vindkraft är en potemkinkuliss.

    –Ahrvid

  20. bo

    Jag tror att nuvarande regering skulle lätt vinna valet på att gå ut och ta bort vindkraftssubventionerna och binda sig för en satsning på nya kärnkraftverk med senaste teknologi)  samt samtidigt ta bort härvan av energiskatter. Staten under sossarna förintade ASEA Atom. Bygg upp det igen med skattepengar som ett skadestånd. Ta det ur SIDA-budgeten. (och lägg ner skolverket som vill avskaffa vår historia).

  21. Peter

    Nej nej nej Jonny… med centern ute ur riksdagen förlorar alliansen valet. Och med en rödgrön röra vid rodret kommer den nuvarande regeringens klimatsnack vara något vi längtar tillbaka till..!!

  22. Erik L

    Jag suttit och tittat en stund på vindstat.nu mm om hur mycket verk levererar på olika platser och  vad ett  verk kostar i investering, .  Här hittade jag en kalkyl där investerings och driftskostnaderna redovisas, http://www.ac.lst.se/files/YlL5Pvq7.pdf där ingår dock inte markkostnad och räntekostnad. men slår vi på 4% ränta och lite för marken så hamnar totalsumman  på ca 55 miljoner för ett 2MW verk under 20 år, men sedan tilkommer även rivningskostnad på ca 7 miljoner, slutsumma 62 miljoner. Ett sådant 2MW levererar på västgötaslätten vid full drift (tex verk: 957, 958) ca 4000 MWH per år och livsängden är 20 år. 20 x 4000 = 80 000 MWh = 80 000 000 KWh vilket ger en produktionskostnad på 0,77 öre. 

    För min del så får gärna vindkraftsdelägarna köpa sin El till detta självkostnadspris på 077öre, men att låta oss andra betala två tredjedelar och kalla resterande tredjedel för ”självkostnadspris” och bara betala hälften av vad vi andra får betala för den vanliga elen av nordpol är ju rent bedrägeri.

    Lite konstigt att ”Klimatveteranen”  inte skriver något i denna tråd? I en annan tråd nämner han ju något om att han arbetar för den nya gröna energiproduktionen, men att det  finns ”Mutkolvar som vill förhindra den utveklingen” Men var hittar vi  dessa ”mutkolvar” egentligen ?

  23. Erik L

    Sorry! skulle givetvis vara 77 öre och inget annat.

  24. Erik L

    Sorry igen!

    Den siffran på rivingskostnad jag hittade var fel, en nolla fel rättare sagt, på Jordbruksaktuellt står det 700 000 kr, så  totalkostnaden blir då 55,7 miljoner och delat på 80 000 MWh =69,96 öre KWh. ungefär som tidigare har nämts här, så det är ju redan väl känt, så varför håller jag på och tjatar om detta här….

  25. tty

    Håkan Bergman  #1

    Det är inte något all-time low, i februari förra året var produktionen en dag nere på 1,3%.

  26. tty

    De där sju miljonerna är nog mera realistiskt än 700 000. Här ett citat ur Stena Metalls årsredovisning:

    ”Uttjänta vindkraftverk, fritidsbåtar och husvagnar är exempel på produkter som innehåller glasfiberarmerad plast, ett starkt konstruktionsmaterial som är mycket svårt att materialåtervinna. Det organiska innehållet är för högt för att få deponeras enligt gällande lagstiftning. Inte heller förbränning är en bra lösning då energiinnehållet är lågt och askhalten är hög. I brist på hållbara lösningar läggs glasfiberarmerad plast idag på deponi med dispens.”

  27. Någon som vet hur det gick med petitionen mot vindkraft som skulle lämnas till riksdag och regering?

    Nyss när jag tittade via en länk så var det 355 personer som skrivit under.

    Blev det inte fler som skrev under? Visserligen är det mest en landsbygdsproblem, men ändå…

    Är det så många på landsbygden som tjänar pengar på utbyggnaden och så få i strorstäderna som inte har utsatta fritidshus som bryr sig, eller?

  28. Tord W

    EU utreder Europas el- marknad.  Redan nu är beslut fattat att Sverige, som för närvarande inom Nord Pool är ett prisområde, skall delas upp i fyra prisområden. Varje land inom Nord Pool har sina egna prisområden och betraktas som öar eftersom nät/kabelförbindelserna mellan länderna och inom länderna är svaga ( flaskhalsar ).
    Orsaken är att principen ” tillgång -efterfrågan skall gälla ” och tvinga länderna att bygga  bort  flaskhalsarna.
    T.ex. området norra Lappland, har en svag länk söderut, mycket kraft men lite befolkning, detta ger ett prisområde med lågt el -pris.
    Skåne däremot, sedan Barsebäck lades ned , har lite kraft och stor befolkning, dessutom en svag inkommande länk norrifrån, detta ger ett högt el -pris.
    Orättvisa priser inom länderna och mellan länderna gör att flaskhasarna avskaffas och i framtiden får vi inom EU ett enda stort prisområde. ( Långt ifrån den före detta svenska folkhemselen, vi dras in i kolkällaren. )
    EU anmärker dessutom på att de 1100 vindkraftverken, som planeras väster om Piteå, byggs innan flaskhalsar är åtgärdade.
    Här finns också en annan dilemma, den svenska vattenkraften är optimerad för att i första hand förse oss med kontinuerlig och pålitlig basproduktion, kravet på den utökade snabba reglerförmågan för kompensation till vindkraftens intermittens  är begränsad av miljöskäl genom vattendomar och även med hänsyn till belastning på dammar.  Vi har alltså inte tillräckligt med reglerkraft för den planerade vindkraften.
    I ett europeiskt perspektiv har t.ex. Tyskland  nära 20 000 vindkraftverk, ett antal kolkraftverk körs med underkapacitet för att kunna öka och ge reglerkraft till vindkraften då blåsten avtar.
    Kolkraftens reglertröghet är ett problem och gaskraft är att föredra. Gaskraftledningen från Ryssland genom Östersjön beror inte enbart på Ukraina utan har också andra orsaker. 
    Naturgas är fossilt, men ger 20 procent  lägre koldioxidutsläpp jämfört med kol.

    Ett tänkbart krav/scenario är att Sverige hjälper kolkraftlandet Polen att minska koldioxidutsläppen genom vår export av subventionerad vindkraft, som inte kan regleras i Sverige. Har vi råd med detta?
    Planerade 6000 vindkraftverk fordrar subventioner på 15 miljarder kronor årligen. Dessutom är nät/kabelförstärkningar inom landet och till Polen  förenat med höga kostnader. Börda -fördelningen  hamnar tungt på Sverige, som vi vet har dåliga förhandlare.
    Sveriges elmarknad är till 97 procent fossilfri, trots detta betalar el -konsumenter årligen tjugomiljarder kronor för utsläppsrätter, lägg därtill framtida vindkraftsubventioner och nätförstärkningarna. Elräkningars el -certifikat avgifter tickar månatligen uppåt. Nätkostnaderna har senaste månaderna ökat med tretton procent.

    Kostnadsökningar har koppling till klimatpolitiken och i detta hänseende fordras att FNs  klimatpanel    ( IPCC )rensar upp bland skandalerna och kommer med seriös och sann information. Det måste dessutom vara en dilemma för IPCC  att temperaturen senaste 11 åren inte ökat trots ökade utsläpp.
    Växhustaket består till nittiofem procent av vattenånga, det har framkommit att vattenångans utbredning under de senaste åren har minskat med ett antal procent. Fördjupad utredning pågår om det finns någon automatik mellan koldioxidökning och avtagande vattenånga.

    Diskussioner pågår dessutom om att upplåta svenska vatten till utländsk etablering för våg –och vindkraft, men där energin förs till respektive land, som har reglerkraft.

    Lägg vindkraften på is, satsa i stället på kraftvärme, bioeldad från skogsrester, i skogslandet Sverige, samt uppgradering till 4e generationens kärnkraftverk, där lagrat kärnavfall kan återanvändas. Kärnkraften blir en het fråga inför valet.

     

  29. Erik L #24,
    Ja varför? Du fick mig att skratta mitt i allt elände kring vindkraften. Tack för det!

  30. Martin S

    Frågan är, hur mycket elpriset måste gå upp för att vindkraften långsiktigt ska bli lönsam.
    Just nu är elpriset på Nordpool över 70 öre ca 6 timmar per dygn. Och denna situation föreligger, då två kärnreaktorer (Ringhals 1 och 2) har nollproduktion och en reaktor (Forsmark 2) går på ungefär 20 % av sin installerade effekt.

    Kanske måste fyra reaktorer stängas för att vindkraften ska få råd att långsiktigt nyinvestera utan subventioner.

    Men Sverige har direkt eller via andra länder elkablar till en stor marknad, där kärnkraft byggs ut t ex i Polen, Litauen, Ryssland, Finland och Storbritannien. Importströmmen måste sannolikt också gå upp kraftigt i pris för att svensk vindkraft ska kunna överleva. Det kan bli knivigt för svenska lobbyister att åstadkomma.

    Sammantaget tycker jag, att läget verkar bekymmersamt för de som ivrar för vindkraft. Kanske måste skattebetalarna se fram emot ett permanentat elcertifikatsystem?

  31. Martin S

    Den korttidsreglering av vattenkraften som krävs för att balansera vindkraften ger konsekvenser.
    Isarna på vattenmagasin och älvar blir dåliga, sannolikt mycket sämre än de var tidigare. I vilken omfattning borde utredas.
    Dessutom hur det påverkar vandringsälgarna i Norrland, trafikolyckor och betestrycket på skogen. På vissa platser samlas stora mängder fjällälgar vid vattenhinder och betar skoningslöst vad de hittar.

    Regionalt finns möjligheten att samköra vindkraften med vattenkraftverk som ligger inom samma elområde. Då slipper man i gynnsamma fall en del byggnad av extra kraftledningar.

    Men nackdelen är, att vattenkraftturbinerna åsamkas ökade påfrestningar  till följd av vibrationer som uppkommer vid lägre varvtal. Fenomenet kallas kavitation och innebär bl a slitage på lager och erosionsskador på löphjul och därmed ökade underhållskostnader.

    Dessutom krävs högre bemanning i driftcentraler.
    Mer forskning krävs. (Källa Elforsk rapport 07.18)

  32. Christopher E

    Uffeb #27;

    Gissar mest att inte så många känner till uppropet, alternativt också att man känner sig så överkörd att det upplevs meningslöst att skriva på upprop som ändå ingen politiker kommer att ägna en tanke. Det stora flertalet människor är också efter massiv propaganda helt hjärntvättade till att tro att vindkraft är något miljövänligt… 🙁 … och vågar därför inte protestera för att inte få stämpeln ”miljösyndare”. En reell skräck hos många när eko-fundamentalismen tagit greppet över västvärlden från de traditionella religionerna.

    Det som knäcker vindkraften blir nog inte förstörda livsmiljöer och förtvivlade medborgare, utan ekonomiska realiteter och brown-outs/black-outs.

  33. Erik L

    # 29 Wolter
    Vassego!

    Anledingen till att jag sitter och räknar själv trots min ringa utbildning och kunskap i ämnet istället för att bara titta vad andra skriver är att ”andra” skriver så väldigt olika siffror, i våran lokaltidning så läser man dagligen om att vindkraften kostar 20KWh i självkostnadspris och är bland de billigaste energiproduktionerna vi har, och på andra ställen läser man uppåt 70 öre?  Bara att ta fram miniräknaren och kolla vem som har rätt. ”Tänk själv” (och till slut  blir det också rätt ibland  😉

    Jag ska inte störa er mer med mina taffliga uträkningar igen, ni vet ju redan vad det kostar och hur det fungerar, Den stora massan läser dock inte på TCS, dom läser lokaltidningar!

  34. Kenneth Johansson

    Sveriges första svensktillverkade vindkraftverk började sättas upp i dag i Falkenberg. 200 kW, vertikal rotor, 30 meter högt till toppen av vingarna. Lägre driftskostnad och tystare gång utlovas.
    http://www.ekonominyheter.se/pressmeddelanden/landets-forsta-storre-vertikala-vindkraftverk-byggs-i-falkenberg,13147

    Det tidigare försöket med ett liknande verk på toppen av ett hyreshus förra året var kinaskräp. Intressant hur det går med ett svensktillverkat.

  35. Kjell-A Jönsson

    Bravo Jonny !
    Centern är ett parti som med LRF i ryggen  har förorsakat Sverige mycken skada. Tänk bara på tankeförbudet vad gäller kärnkraft ! Men LRF är en av världens mest framgångsrika lobbyorganisationer. Även om vi skulle bli av med Centern i Riksdagen så kommer LRF att fortsätta att påverka naiva politiker inom de andra partierna inklusive M.
    Kjell-A  Jönsson