Öppen Tråd

ekorre vinter

För de flesta börjar jobbet på allvar nu. Inga fler helg- och klämdagar på länge. Men hav tröst. Här är veckans öppna tråd med en fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Magma

    Och trots att Tyskland som en av EU’s mest inflytelserika stater uppenbart totalt misslyckats med sin energipolitik och med det drivit hela EU till ett beroende av Putins ”välvilja” så fortsätter regeringen att framhärda i sin djupa tro att mer vindkraft skall skall skapa förutsättningar för en massiv elektrifiering av Sverige.
    Trots skenande energipriser på grund av en misslyckad politik så tvekar man i att säga ifrån när förslaget till EU-taxonomi ser kärnkraft som en 20-årig parentes – vilket fortsatt skulle motverka kommersiell finansiering …
    Må det kommande valet handla om en tillförlitlig energipolitik och om EU har fått för mycket att säga till om!

  2. pekke

    Ännu en bra artikel av Hakelius !
    Denna gång om hur vissa forskare vill diktera hur vi skall leva.

    ” Lyssna på forskarna. ”

    https://www.expressen.se/kronikorer/johan-hakelius/lyssna-pa-forskarna-en-stor-medelklassneuros/

  3. pekke

    Det är helg och ändå har vi ett spotpris på 1,50 sek/kWh i södra Sverige !

    https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

  4. Ser på långlopp på tv, från Italien. Väldigt mycket snö där. Däremot ingen skidtävling i Luleå idag. Gott om snö är det men just nu minus 25 grader. Vädergudarna d-s ibland.

  5. JonasW

    En stor del av Sveriges elexport går från elområde1 (Norra Norrland) till Norra Finland.
    Brukar ligga på ca 1300-1500 MW.

    Vem är det egentligen som köper 1500 MW i Norra Finland? Misstänker att det är Outokumpus stålverk i Tornio?

    Är det dessa 1500 MW som ska transporteras ner till Södra Sverige? Borde i så fall innebära att Outokumpu får stänga sitt stålverk.

  6. Ivar Andersson

    Från dagens tidning:
    ”Flera döda i snöstorm i Pakistan
    Minst 16 människor har omkommit i en snöstorm i bergsstaden Murree, nordost om Islamabad, meddelar Pakistans inrikesminister.”
    Kyla dödar.

    ”Många människor har drabbats av de skenande elpriserna. Få gånger har deras elräkningar överstigit 3 000 kronor. Fram till nu. För november månads förbrukning fick vi en faktura på 6 423 kronor. Sedan kom fakturan för december månad, på 13 528 kronor.”

  7. Lasse

    #3
    https://wattsupwiththat.com/2022/01/07/eu-carbon-price-hits-record-high/

    Kylan och behov av annat än gas driver upp elpriserna via koldioxidavgifterna som införts för att stoppa värmen 🙂

  8. Gabriel Oxenstierna

    Rasmus Dahlstedt skrivit en kul krönika i Bulletin idag, inspirerad av Björn Wimans klimatalarmism i DN. Kopierar några valda delar:

    ”Knappt har jag somnat in förrän jag väcks av ett ljud från telefonen. Ett ögonblick av yrvakenhet föregår insikten att en ny klimatkatastrofal kolumn av Wiman har publicerats. Det är den enda händelse som föranleder en notifikation. Anblicken av rubriken ”Vad ska man göra? Skrika, skratta eller skita i allt?” får näven att knytas framför bröstet.
    ….
    Jag lyfter på min imaginära hatt och tar fram laptopen för att formulera ett tackmail.
    Nästan på direkten får jag svar, fastän det är lördag och tidigt. Klimatkorrespondenten svarar inte bara pliktskyldigt. Han berättar öppenhjärtligt om planerna för året. Fler snarare än färre undergångsprofetior kan förväntas. Jag anförtros hemligheten att Wiman har erbjudits posten som klimatalarminister i en förestående klimatkommunistisk regering med målsättningen att återupprätta klimatkalifatet. Därtill aspirerar han på professorsstolen i climate management by fear på Handelshögskolan i Havanna. I maj är han kallad till klimatkonciliet i Konstantinopel. Tillsammans med Disneys arvtagare har han utverkat att det nya inslaget i årets Kalle Anka på julafton blir den japanska animerade filmen ”Min granne Klimatoro”, en uppföljare till en tidigare succé. Som om inte det vore nog har SVT hört av sig med en undran om Björn kan tänka sig att deklamera ”Nyårsklimatklockan” i samband med tolvslaget på Skansen. ”

    https://bulletin.nu/rasmus-dahlstedt-klimatklockan-klamtar-for-dig

  9. Ivar Andersson

    http://www.ericsoniubbhult.se/
    Sverige har idag extremt höga elpriser, och vi har nästan världens högsta priser på bensin och världens absolut högsta på diesel. Detta är inte något som beror på omvärlden eller slumpen, utan det beror till största delen på politiska beslut, inte minst vad gäller energiskatter och moms på både marknadspris och energiskatt.
    När det gäller drivmedelspriserna är det inte bara marknadspriserna som drivet upp priset vid pumpen. Även reduktionsplikten, alltså att bensinbolagen tvingas blanda in biodrivmedel i bensinen driver upp priset. Dels för att biodrivmedlen är dyrare än bensin och diesel, dels för att de har sämre verkningsgrad, vilket gör att bilen drar mer bränsle. Årets ökade inblandning är ganska liten, men har ändå påverkat priset en del. För framtiden väntar större och större inblandning år för år, vilket kommer att driva upp priset kraftigt. Om vi inte sätter stopp för ökad reduktionsplikt (alltså inblandning av biodrivmedel) kommer diesel och bensin snart att kosta 30 kronor/liter.
    Regeringen vill att de idag koldioxidskattebefriade E85 och HVO-diesel beläggs med full skatt, vilket skulle höja priset på E85 med 8,50/liter och HVO100 med 6 kronor per liter. Det skulle också fördyra inblandning i bensin och diesel ytterligare. Staten beräknas dra in 1,8 miljarder på den nya skatten.

  10. Ivar Andersson

    https://thoralfsblogg.com/2022/01/07/analys-av-hoga-elpriser-och-ansvaret-politiskt/
    Enligt min logik är det klimatomställningen och stoppade reaktorer som är orsaken till de höga elpriserna. Med andra ord bara politiska beslut som är orsaken!

  11. Idag har kuriren en helsida om Rockströms nya bok. ” En actionthriller om ett krisande jordklot-med hjältar som kan rädda mänskligheten. Så beskriver klimatforskare Johan Rockström sin nya bok om tillståndet för och på en allt varmare planet.- Det är en superhjälteberättelse på vetenskaplig grund.” Det illustreras med en stor bild på Rockström, där han försöker se superallvarlig ut. Störst bäst och vackrast. Rubriken på artikeln är ”Vi har rätt att få hela diagnosen”. Diagnosen på Rockström är hybris upphöjt i kubik. I Luleå känner vi just nu av ”en allt varmare planet”. Är 25 minusgrader just nu. Men den här dagen 1985 var det minus 33 grader.

  12. #5 JonasW

    Jag tror finnarna är medvetna om vartåt det barkar.

    https://www.fennovoima.fi/en/hanhikivi-1

  13. Simon

    #10 Ivar
    Självklart måste det vara så. Hade vi haft gott om baskraft i form av kärn och vattenkraft i stället för vindsnurror har jag svårt att se hur vi hade kunnat hamna här. Odugliga och ryggradslösa politiker bär ansvaret.

  14. Gabriel Oxenstierna

    Alarmisterna är verkligen kreativa när det gäller att skriva om klimatkrisen även när ingen kris råder. Som att vi nu inte har haft någon global temperaturökning i mer än 7 år och att förra året var ganska svalt, borde vi då inte få se mer skriverier om både kyla och värmerekord? Nej, icke, det är bara värme det rapporteras om. Som nu i Expressen, där någon har hittat hela 400 väderstationer som rapporterat rekordvärme under 2021.
    https://www.expressen.se/nyheter/klimat/400-varmerekord-slogs–i-fjol-var-forodande/

    Detta är i sin tur en kopia av artikel i det främsta pekpinneorganet worldwide, The Guardian:
    https://www.theguardian.com/world/2022/jan/07/heat-records-broken-all-around-the-world-in-2021-says-climatologist

    Min enkla fråga: Hur ser dataunderlaget ut, dvs. hur många väderstationer finns det i världen?
    Om de är t ex 40.000, vilket jag sett uppgift om någonstans, skulle det alltså vara hela 1 procent som rapporterade rekordvärme.
    Och hur många rapporterade rekordkyla?

  15. Simon

    #11 Daniel
    Besynnerliga tider vi lever i när charlataner som Rockström tillägnas helsidor åt fictionsbaserade romaner medan vetenskapligt grundade böcker som Lennart Bengtssons och Gösta Petterssons och inte minst Elsa Widdings i bästa fall får en kort notis. Jag vill minnas att Kuriren en gång i tiden var en vettig källa till samhällsinformation men det är nu länge sedan jag sade upp min prenumeration. Verkar fort ha gått utför även där. Trist kan man tycka.

  16. Ann Löfving-Henriksson

    Förhoppningsvis får vi tacka de skenande energipriserna eftersom de gör att folk vaknar till och undrar hur det egentligen står till med Sverige, media och omvärlden.
    Man kan börja med att undra över vem ”ordföranden Andersson” egentligen är och vad hon vill med landet.
    Det börjar med ministerskaran hon valt. Hjälp, man tar sig för pannan.
    Och, när det gäller denna i och för sig troligen kompetenta person så vad betyder hennes höga position i IMF för hennes syn på lilla Sverige?
    Som upptagen i FNs stora famn och med ”only one earth” – perspektivet som rättesnöre är det lätt att bland alla andra globalister glömma bort att hon även är satt, dock inte vald av folket, att se till vårt bästa.
    Kan hon ifrågasätta t.ex. energiomställningen?
    Jag tänker allt mer ofta på, hennes pressekreterares avslöjande om hur hon reagerade på motstånd – morrrrrrrr! Det är inte långt till klorna.

  17. Håkan Bergman

    Hoppsan, snubblade över den här i Svenskan,
    https://www.svd.se/ratta-till-bristerna-i-eu-kraven-pa-karnkraft
    Går att läsa i inkognitofönster och så klart i bibblans pressreader.
    Nu har jag inte lusläst den ännu, inte heller vad dom här egentligen står för.
    https://www.ekomodernisterna.se/
    Ser vi början på en spricka i miljörelsen, fan trot, men intressant, kan finska miljöpartister så borde väl våra också kunna börja krama kärnkraften. Och kritiken mot EU’s taxonomiförslag köper jag.

  18. Mats

    Har uppfattat att det finns väldigt många olika klimatmodeller och undrar om de som primärt bygger på koldioxidhypotesen ger bäst överensstämmelse med historisk data?

  19. Karl Erik R

    #14 Gabriel

    Dessutom har varje väderstation 12 månadsrekord varje år att slå, så det finns med dina siffror 12X 40000 = 480 000 rekord att slå. Det vore märkligt om det inte blir hundratals värmerekord varje år. Det år vi inte slår något värmerekord alls, då är vi troligen på väg in i en mindre eller större istid.

  20. Adepten

    #17 Håkan Bergman
    Ekomodernismen är bara en ”dialekt” på samma grundspråk om antropocent CO2 som orsak till den globala uppvärmningen 😉 Deras krav på kärnkraften är ändå för högt ställda.

  21. Claes Lindskog

    OT
    Vad hände med den namninsamling via nätet som gjordes reklam för för någon tid sedan mot regeringens vettlösa energipolitik?

  22. Adepten

    #7 Lasse
    Om du missade detta! Eftersom du var den förste som jag observerade att ta upp Solar brightening och aerosoler tänkte jag på Dig när jag nyligen såg en föreläsning av Paul Glantz, forskare vid Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet, som berättar om kopplingen mellan aerosolpartiklar och global uppvärmning.
    https://urplay.se/program/224941-ur-samtiden-klimatfestivalen-2021-aerosoler-hetare-an-nagonsin
    Men mot slutet så spårade han ur och menade att antropogent CO2 ändå kommer att höja den globala temperaturen.

    Någon som vet mer om Bolincentret för klimatforskning som är ett multidisciplinärt konsortium med över 400 forskare i Sverige som utförd forskning och utbildning om jordens klimat?

  23. Håkan Bergman

    Adepten #20
    Aha, det är bara jag som är dåligt uppdaterad på sekterna. Jag fastnade i hastigheten för kritiken mot årtalsexercisen som jag uppfattade som sund, samma gäller all kritik mot procentexercis där bara 0 och 100 räknas. I den verkliga världen finns dom procentsatserna knappt.

  24. Ann Löfving-Henriksson

    #10 👍 både för Din kommentar och för länken till Thoralfs blogg med dagens innehåll.

  25. Thorleif

    #4 Daniel W

    Apropå Rom så ligger NY på samma breddgrad och norra USA brottas nu med kraftig kyla som denna vecka beräknas nå NV och kusten. -25 i NY på torsdag?

    https://www.ventusky.com/?p=61.0;15.5;3&l=temperature-2m

  26. Thorleif

    #25 oops

    menade förstås NO (där NY ligger) 😂

  27. Göran J

    Har roat mig med att med hjälp av Ventusky
    https://www.ventusky.com/?p=58.8;17.5;5&l=wind-100m
    Kollat lite på hur vindhastigheten varierar mellan land, kust och hav. Eftersom man kan variera höjden för vindhastigheten är det lätt att se att vid marknivå h=10m är vindhastigheten lägre än än över hav. Men redan vid 100 meters höjd så kan det t.o.m. visa sig att vinden över land är högre än över hav. Vid 250 m höjd är vindhastigheten i stort över land och hav lika.

    Med detta kan man säga att bygga stora höga vindkraftverk i havet är ingen vinst jämfört med att bygga dessa på land.

    Nu är ju vindkraften ingen vinst över huvud taget men det kan vara bra att ställa frågan till entusiasterna för stora vindkraftverk till havs.

  28. Adepten

    #18 Mats
    Det är de ryska modellerna INMCM4-8 som stämmer bäst med verkligheten !
    Att uppskatta/bestämma molnstrålningstvång (CRF) i övre atmosfären är en av de viktigaste parametrarna i klimatmodellers prediktions egenskaper, eftersom fel i CRF ofta leder till en yttemperatur som på sikt avviker från verkligheten.
    De ryska modellen har en resulterande negativ molnåterkoppling (-0,13 Wm^-2). Vilket resulterar i att effektiva klimatkänsligheten (ECR) blir 1,1 K.
    Tittar man på den effektiva strålningsökningen vid en fördubbling av CO2 (ERF2x) ligger den på 2,77 Wm^-2.
    De flesta andra modellerna har en positiv molnåterkoppling (medeltal ca 0,4 Wm^-2).
    Vilket resulterar i att effektiva klimatkänsligheten (ECR) blir 2,86 K, samt att den effektiva strålningsökningen vid en fördubbling av CO2 (ERF2x) ligger på 3,52 Wm^-2.

    Eller uttryckt på ett annat sätt INMCM4 som skiljer den från de andra modellerna enligt följande punkter:
    1. INMCM4 har den lägsta CO2-forceringsresponsen vid 4.1K för 4XCO2. Det är 37 procent lägre än andra modeller.
    2. INMCM4 har överlägset högsta klimatsystemtrögheten: Djuphavsvärmekapacitet är 317 W år m^-2 K^-1, 200% av medelvärdet (vilket uteslöt INMCM4 eftersom den var för avvikande)
    3. INMCM4 matchar ett lägre bias av observerat atmosfäriskt H2O-innehåll i nedre troposfären (215 hPa). De flesta andra modellerna är partiskt höga.

  29. Simon

    Fantastiskt bra inslag av Henrik Jönsson. Här talar vi avklädning av politiker. Vi kan tydligen bestämma när det ska blåsa och därigenom reglera vindkraften. Ca 5.00 in i inslaget men se gärna hela

    https://www.youtube.com/watch?v=VzAwOo1yeKU

    Man tar sig för pannan…

  30. stig morling

    #16 Ann: Tack igen. två olika ting dyker upp:
    1. Hur många har hört talas om ”Tillitsdelegationen” från 2016? En statlig utredning med totalt 106 skattefinansierade sakkunniga! Har någon sett några verkliga resultat, ja, jag menar då inte ”snömosproduktion”
    2. Allt fort hade jag kontakt med en medlem ur delegationen. och sände en kommentar: Din första ”tes” om Chefen som pekar finger åt den som gör fel, ger omedelbart följande ur minnet följande ”metafor”:
    ”Första klassens ledare har första klassens medarbetare,
    Andra klassens ledare har tredje klassens medarbetare,
    Tredje klassens ledare skyller ifrån sig.”

  31. Håkan Bergman

    Göran J #27
    Nej nån större skillnad ser man inte mellan land- resp. havs-baserad vindkraft.

    https://drive.google.com/file/d/1upTI9W-cQHhXvRsrx3CNAYWqrrEATQf0/view?usp=sharing

    Danskarna redovisar per minut, därav taggigheten, spiken ner i mitten är fyra minuter minusvärden, fel på värdena eller kanske vindkraften suger? Och det ser i stort sett likadant ut för Nederländerna som också har separat visning av land och hav. Tyskland har också separat visning men där är landvinden så mycket större, runt tio gånger så stor som havsvinden, så att samvariationen inte framgår lika tydligt, men den finns där också. Det är med andra ord rent vansinne att bygga ut havsbaserad vindkraft i Nordsjön och södra Östersjön.

  32. Mats Kälvemark

    #18 Mats
    Här kan du läsa mer om hur fel IPCC:s klimatmodeller pekar bakåt i historien för att de överbetonar CO:2s klimatpåverkan.
    Modellerna pekar mot lägre temperatur (pga lägre CO2) men verkligheten är den rakt motsatta.
    En falsifiering som heter duga!

    Bild nr 8,
    https://klimatupplysningen.se/koldioxiden-avdramatiserad-del-2-2/

  33. Rossmore

    #14 #19

    Det är inte bara enskilda temperaturer här och där som avsiktligt misstolkas och framförs som bevis på den snara undergången. Även den genomsnittliga förändringen över tid används som tillhygge. Hur många platser på jorden har media rapporterat om som upplever en snabbare uppvärmning än den genomsnittliga?

    Exempel: https://www.extrakt.se/nastan-dubbelt-sa-stor-uppvarmning-i-sverige/

    Massor av orter i världen har haft motsvarande rubrik i sin lokala motsvarighet till The Guardian (och The Guardian har förmodligen publicerat samtliga). Det är en form av massmedialt virus som sprids okontrollerat och kan avse vilken plats som helst.

    Problemet är att alla orter/regioner i hela världen inte kan värmas upp mer/snabbare än genomsnittet. Det går liksom bara inte. Finns det då någon ort/plats/region där uppvärmningen sker i lägre takt än genomsnittet? Finns det platser där det inte alls sker någon uppvärmning eller rent av sker en avkylning?

    Sådana frågor får vi kanske aldrig svaret på, som Tage Danielsson säger i sagan.

  34. Lars Cornell

    #33 Rossmore
    ”Finns det platser där det inte alls sker någon uppvärmning?”
    = Södra halvklotet har tämligen små temperaturförändringar.
    USA har också en temperatur som ligger nästan stilla.

    ”eller rent av sker en avkylning?”
    = Antarktis.

    Men jag har inte så bra koll på inom vilka tidsintervall det är så.

  35. Fredrik S

    Rossmore #33 mfl

    Ibland när man följer rekorden handlar det om ”daily records” eller ibland ”daily mean”. Om en stations rekord för någon dag slås är det visar väl bara väder och tillfälligheter. Ibland är ju dessa rekord sekelgamla.

    De glömde förresten nyheten om att i Spanien uppmättes landets lägsta temperatur någonsin i Januari. Men det är ju också bara väder, fast kallt.

  36. Rossmore

    #34 #35

    Min poäng var inte att dessa platser inte existerar. Poängen är hur ofta ser ni någon rapportering i MSM? Hur ofta lyfts det fram? Finns det kanske någon systematik här? (Apropå ”De glömde förresten nyheten…)

  37. Gunnar Strandell

    Rossmore #33
    Citat:
    ”Problemet är att alla orter/regioner i hela världen inte kan värmas upp mer/snabbare än genomsnittet.”

    Men…
    Vi lever i Sverige och där kan LO deklarera i en avtalsrörelse att ALLA ska ska få högre än medel i påslag.

    Och kom inte dragandes med din syn på matematik, för den gäller inte. 😉

  38. Rossmore

    #37

    Märkligt. Hade faktiskt tanken om LO i huvet när jag skrev. Alla ska tjäna över snittet! Menar du att det inte gäller?

  39. Kanske varit uppe här tidigare?
    Dr Roy Spencer mäter verkligheten. Det tål inte Google! Man tror väl man skall stoppa den globala avkylningen?

    http://www.drroyspencer.com/

  40. Mats

    Tack Mats Kälvemark och Adepten för info om olika klimatmodellers validitet. Jag förvånas över att det inte finns meriterade klimatforskare som via media vill belysa att det finns stora osäkerheter och svagheter i modellerna. Det borde ju ligga i deras egna intresse att synliggöra att det fortfarande finns mycket inom detta område att utforska. Tvärtom framförde t ex Deliang Chen nyligen i en intervju att modellerna som IPCC använder numera är mycket bra.

  41. BG

    $40

    Varför inte läsa Strven E.Koonins bok ”Unsettled?”

    Har nyss läst kap 4 Many Muddled Models.

  42. Johan Wikström

    Jag tittade lite på driftstatistiken som finns på Svenska Kraftnäts (svk.se) utmärkta hemsida.
    Bland annat finns där vindkraftsdata för varje timme år 2021 t.o.m. november.
    Konstaterar att cirka 1200 timmar (50 dygn) producerades mindre än 1000MW, vilket är cirka 10% av full effekt när det blåser bra.
    Att cirka 4300 timmar (180 dygn) producerades mindre än 3000MW.
    Detta räcker inte långt när det behövs 20.000 -25.000 MW i varje ögonblick totalt landet idag för att undvika kollaps och ändå mer i framtiden. Vattenkraften är maxutnyttjad och kärnkraften bara minskas.
    Även om vindkraften mer än fördubblas så blåser det ofta väldigt lite.

  43. Mats

    Tack för tipset BG#41, ska införskaffa boken.

  44. Olov Larsson

    Det finns en bra jämförelse mellan temperaturer förr och nu hos CDN. Dr John Robson, en historiker och journalist som följt klimatfrågan i 20 år gör jämförelser från orter i Canada avseende temp och nederbörd. Kika på länken:
    https://climatediscussionnexus.com/videos/1919-or-2019-the-movie/
    Kris?

  45. Ivar Andersson

    #42 Johan W
    Har du någon siffra för hur många timmar vindkraften (installerad effekt 12000 MW) kunde ersätta de 6 nedlagda kärnkraftverkens 4000 MW?

  46. Håkan Bergman

    Ivar Andersson #45
    För hela landet 2021 2712 timmar. Över 6000 MW 910 timmar.

  47. SatSapiente

    #45 I Andersson
    Enl. svenska kraftnäts siffror för produktion från vindkraft jan-nov 2021, så översteg vindkraftens produktion 4000 MW under 2380 tim, dvs drygt 99 dygn.
    Max produktion 1 timme 19 nov 9527 MW.
    Min produktion 1 tim 5 maj 85 MW.

  48. SatSapiente

    #46 H Bergman
    Vi får lite olika siffror. Jag utgick från svk’s excelblad över total produktion (timsiffror) jan-nov 2021 och sorterade vindkraftsproduktion fallande. Räknade antal rader med värden över 4000 MW. Hade du tillgång till även decembers värden? Det skulle kunna förklara skillnaden.

  49. Håkan Bergman

    SatSapiente #48
    Jag hämtar data härifrån:
    https://mimer.svk.se/
    Välj statistik i menyn så har du all data du kan önska dig. Välj period, kraftslag, elområde allt levererat i separata filer med data fram t.o.m. dagen innan, solelen kan dröja några dar innan alla fel är rättade. Och bäst av allt man kan välja en .csv-fil, även om man får byta ut alla decimalkomman mot decimalpunkter själv.

  50. Anders

    #21 Claes Lindskog. Du skrev
    ”Vad hände med den namninsamling via nätet som gjordes reklam för för någon tid sedan mot regeringens vettlösa energipolitik?”

    Tyvärr funkar inte den automatiska räkningen av underskrifter (stannat vid 38 448), men enligt herr Jönsson räknas alla nya signaturer därutöver manuellt. Så skriv på vettja!

  51. tty

    Ett helt annat ämne. Nu har Lorentz Tovatt lyckats med det hart när omöjliga, att sänka den intellektuella nivån i energidebatten ytterligare en bit:

    https://twitter.com/lindbergpolemik/status/1479552461941657601/photo/1

  52. SatSapiente

    #49 H Bergman
    Tack för länken https://mimer.svk.se/.
    Med decembersiffrorna inkluderade stämmer din och min beräkning av vindkraftens produktion. 113 dygn med effekt över 4000 MW, en tredjedel av året, det är inga lysande siffror. Om siffran 12 000MW stämmer för installerad effekt, så fick man maximalt ut c:a 79% av denna och det under 1 timma.

  53. Ivar Andersson

    Tack till Håkan Bergman och SatSapiente för era svar.

  54. Adepten

    #52 Sapiente och # 49 Håkan Bergman
    Vad ni nu har gjort är att ni räknat om kWh/dag till effekt(MW) och kommit fram till antal dagar som man kom upp i de nerlagda kärkraftsverkens effekt. Man kan då förledas att tro att vindkraften måste förstärkas med annan kraft för att komma upp i kärnkraftens effekt.
    Och att den kraften måste importeras. Hur stämmer den importerade kraften med dessa siffror?
    Med MP glasögon skulle jag kunna säga att vi inte behövde importera all den kraften för vi hade inte gjort av med mera kraft.
    Alltså blir frågan hur många kWh importerades och exporterades under samma tid??

  55. SatSapiente

    #54 Adepten
    Underlaget finns i filen:
    https://www.svk.se/siteassets/1.om-kraftsystemet/kraftsystemdata/statistik/forbrukning-tillforsel-per-timme/n_fot2021-01-11.xls
    Den innehåller timvis data för alla produktionsslag och timvis data för total förbrukning. Skillnaden är export/import.
    För att fullständigt besvara din fråga måste man gå igenom 8016 timmars data (jan- nov 2021).
    När man (du?) gjort detta kan man t.ex. få reda på hur mycket av vindelproduktionen som exporterades.
    En hastig koll visar att Sverige exporterade el under 7718 tim och importerade under 298 tim.
    Ännu mer intressant hade det varit om något timvis medelspris för den importerade/exporterade elen hade funnits med i tabellen.

  56. Håkan Bergman

    Det är ingen höjdare att göra grafik på så långa serier, men nog ser det ut som att exporten följer vinden.
    https://drive.google.com/file/d/1JwNC0nJCW7iZSKhfjPE44MLjKtM8Hyqg/view?usp=sharing

  57. Håkan Bergman

    Stor blir den men syns bättre om jag gör den lite högre.
    https://drive.google.com/file/d/1mmw8vN3GslhGwm_b7WxMPvzxoGMzpoLx/view?usp=sharing

  58. Adepten

    # 57 Håkan Bergman
    Splendid 🙂 Kan du göra en på importen också?

  59. Håkan Bergman

    Adepten #58
    Importen är när den röda kurvan går under nollstrecket. Exporten redovisas som minus så jag har multiplicerat den med -1 för att minska svinget i höjdled.

  60. Adepten

    #55 Sapiente
    Ja exakt det hade varit intressant om timvis/medelpris för den importerade/exporterade elen hade funnits med i tabellen.
    Kan man hitta månadsmedelvärden någonstans?

  61. Adepten

    #59 Håkan Bergman
    Missade den finessen. Uppskattar verkligen din matematiska begåvning.
    Diagrammet visar tydligt hur vi exporterar till största delen, samtidigt som vi konsumenter ändå måsta betala mer för den energi vi som land producerar. Ett typexempel på hur omreglering av marknaden kan missgynna vissa grupper.

  62. Johan Wikström

    I mitt inlägg #42 försökte jag bara visa att den totalt producerade effekten inte kommer att räcka i framtiden.
    Vattenkraften som idag är det kraftslag som kan regleras når snart sitt max. Kärnkraften vill en del partier lägga ned. Kraftvärmeverken ger koldioxid men kan kanske utvecklas något. Vindkraften blir väldigt liten många dygn på året när det blåser lite som idag t.ex.
    Om kraftnätet i varje ögonblick inte kan producera lika många GW som användarna behöver så kollapsar nätet och stora områden blir strömlösa,
    Så vill vi inte ha det.
    Det är därför som oljekraftverket i Karlshamn sätts i beredskapsläge just nu.
    Visst skall vi ha vindkraft men knyt inte förhoppningar till vindkraften som inte kan uppfyllas.

    Titta gärna på Svenska Kraftnät (svk.se) gå till sidan Kontrollrum så kan du i fina grafer följa läget i realtid.

  63. Adepten

    #55 Sapiente
    Kan man använda sig av denna månadsstatistik i uträkningarna?
    https://www.energimarknadsbyran.se/el/dina-avtal-och-kostnader/elpriser-statistik/manadspriser-pa-elborsen/

  64. Adepten

    #55 Sapiente
    Ja nu har jag roat mig med att räkna på medelförbrukning, medelproduktion och medelexport och medelpris för konsumenter gällande månad 1 och månad 11.
    Kom fram till det jag misstänkte att svenska konsumenter är förlorare och ”alla andra” är vinnare.
    Månad. Medelförbrukning. Medelproduktion. Medelexport. MedelElpris/månad*
    jan. -19684,4. 21274,88. -1591,71. 50,2 öre
    nov. -16985,4. 20826,52. -3845,08. 112,6 öre
    * De angivna priserna avser öre/kWh och är exklusive moms och andra avgifter. Moms och andra avgifter tillkommer på fakturan hos elhandelsföretaget.

  65. Håkan Bergman

    Adepten #64
    Norrmännen är med och förlorar också. Och det har inte ens nån signifikant betydelse för utsläppen i t.ex. Tyskland där vinden bestämt sig för att ta ledigt just när vardan börjar och man eldar på med över 35 GW fossilkraft. Området Sverige och Norge exporterar till är en marknad på runt 200 miljoner invånare, för att dom ska kunna minska sina utsläpp marginellt får vi betala dyrt, tack MP och C! Idioti!

  66. Text-tv basunerar ut” Varmaste sommar hittills i Europa”. Det ska uppfattas som nåt negativt. Sett till helåret 2021 i Europa så var temperatursnittet 0,1 grader högre än snittet de senaste 30 åren skriver man på text-tv. Domedagen närmar sig med stormsteg. I varje fall om man är rädd för värme. Text-tv skriver också ”den stadiga ökningen av växthusgaser i atmosfären fortsätter under 2021”. Jakten på koldioxid fortsätter med oförminskad styrka. Till ingen nytta. Bortsett från dom som har som levebröd att jaga koldioxiden.

  67. Anders

    Chansar att ställa en reflekterande fråga efter flera hundra besök på svenska kraftnäts offentliga sida som man kallar ”kontrollrummet”:

    Stämmer det att respektive ”elområde” har möjlighet att få ett förmånligt LÅGT elpris först när ledningarna FRÅN detsamma är fullproppade och INTE kan leverera ut mer elektricitet till angränsande elområde?

    Följdfråga om ovanstående resonemang stämmer:

    Varför skulle någon regering, som vill sitt folks och näringslivs bästa, i så fall iståndsätta en utbyggd ledningskapacitet till/från sitt land och/eller elområden? Som innebär att priset sällan eller aldrig blir lågt = bra för innevånarna.

    Vore tacksam om någon, med insikter i elsystemens funktioner, kunde räta ut mina frågetecken! Troligen är jag inte helt ensam om att ha svårt att förstå mekanismerna (algoritmerna?) bakom elpriserna på svk:s hemsida.

  68. Björn

    Daniel Wiklund [66]; I propagandisternas ögon är EU tydligen hela världen. Det är ungefär som dalmasen som trodde att Dalarna var en ”lita kula”. Men den övriga världen jämnar ut den globala temperaturen och den har tydligt avstannat och verkar framöver ha en trend nedåt.

  69. BD-Nille

    #67 Anders

    Regeringens mål är att elen ska flöda fritt inom hela EU, inga flaskhalsar, samma höga elpris i hela Sverige som i Europa.

    I linje med detta planeras en ny ledning (Aurora Line) från SE1 till Finland, i drift 2025. Samt en ny kabel (Hansa powerbridge) från SE4 till Tyskland, i drift 2026.

    I ärlighetens namn verkar inga partier motsätta sig denna politik, utom möjligen VP.

  70. Lasse

    https://www.youtube.com/watch?v=ivVTf1_EZH8

    Hoppas ni följer JimSteeles föreläsningar om klimatet.

    För den som vill veta i stället för att tro(på CO2)

  71. BD-Nille

    NSD idag: ”Snart är hela Bottenviken täckt av is”

    ”Och det är ovanligt så här tidigt.

    – Vi har faktiskt kikat lite på det där i dag. Det har inte hänt så ofta de sista tio åren att det varit så pass mycket is vid den här tiden som det är just nu, säger Magnus Larsson, is-meteorolog på SMHI.

    Han fortsätter:

    – På 2000-talet har det bara hänt tre gånger, 2003, 2010 och 2011. Och på 90-talet hände det också bara tre gånger. På 80-talet hände det sju av tio år men det var en kallare period då, därefter har det varit 30 år av mildare vintrar.”

    Riksmedia lär nogsamt undvika att rapportera om detta!

  72. Simon

    Nu ska vi få bidrag för att ha råd att betala elskatten:
    https://www.svt.se/nyheter/regeringen-kallar-till-presstraff