#jagstannarintepåmarken

Flygplan

Som ni säkert har läst så pågår just nu en debatt med extra fokus på flygresornas klimatpåverkan och då speciellt svenskars påverkan och ännu mer extra svenskars långreseflygande. Aktivisterna samlar sig under hashtagen #jagstannarpåmarken.

Alla tycks någonstans vara medvetna om att flygets utsläpp utgör en mycket liten del av de transporter som släpper ut koldioxid men det verkar liksom inte spela någon roll. Det viktiga tycks inte vara att göra någon mätbar skillnad utan mer att väcka opinion. Man skräms så mycket som det går med helt fantastiska överord om flygets hemska påverkan på klimatet. Här är några exempel:

”Medan flygnäringen med sina extremt giftiga utsläpp och extremt höga subventioner i form av skattestöd till flyget går fria och är ”the good guys.” ”(Özz Nûjen)

”Jag säger till min dotter att korallerna visst var fina en gång, jag såg dem själv när jag var pojke. Det såg ut som i ”Hitta Nemo”, färgerna var så starka att det stack i ögonen, det var en sagovärld. Men den är borta nu.” (Jens Liljestrand).

”Varje flygresa du gör skadar en kvinna från ett utvecklingsland.” (Andreas Gustavsson)

Min uppfattning är att det klimataktivisterna vill se är att deras ord får verklig effekt. Då menar jag inte någon mätbar effekt av vare sig utsläpp eller temperatur, nej, här pratar vi om att flyget ska utarmas så mycket så att flygplatser stängs. Då först är man nöjd. I alla fall för en stund.

”Och nu måste vi forma ett valår, där flygets klimatpåverkan står högst upp på agendan. Ett valår där vi visar politiker att stängda flygplatser och billigare tågpriser välkomnas av befolkningen.” (Anna Ljungström).

Men om aktivisterna verkligen på riktigt vill förändra sin egen livsstil för att minska sitt klimatavtryck så finns en rad andra hashtags de borde ta tag i tycker jag. Här kommer några förslag:

#jagäteringetimporterat

#inteensvineller öl

#ingetsminkpådennakropp

#ingenstinkandeparfym

#hundenfinnsintemer

#faktisktintekattjäkelnheller

#visläpperutvårhamster

#undulatensmetalldelessjälv

Skämt åsido så gör människor inte saker av någon slags klimatondska utan för att de mår bra av det. Att resa är bra för vetenskapen, företagssamheten, hälsan och ibland även naturen. Vi har husdjur för att de får oss att må bra och så vidare.

Jens undrar varför det tycks omöjligt få människor till ett ”gemensamt (klimat)motstånd”. Förmodligen därför att de inte är dumma. De inser att i stort sett all mänsklig aktivitet går att räkna om till CO2-ekvivalenter om man önskar fylla på sitt klimatångestkonto. Det gäller även att skriva opinionstexter och hashtaga på Facebook och twitter.

Människor inser förmodligen att klimataktivisterna väljer ut det som just de tycker är rätt och riktigt och av helt andra skäl än att minska utsläppen på ett märkbart vis.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  #jema

 2. Bim

  Bra Lena.
  Jag undrar varför det tycks omöjligt få människor till ett ”gemensamt (klimathots) motstånd”.

 3. Daniel Wiklund

  Kunde också ta med #jaganvänderingadroger, men det kanske inte passar miljöpartisterna. Dom jagar ju hellre ”giftet” koldioxid.

 4. Christopher E

  Jens Liljestrand måste ha väldigt dåligt minne eller vara helt okunnig.

  Korallrev har aldrig någonsin sett ut som i Hitta Nemo. Jag har dykt på åtskilliga, även i trakter där reven är friska och orörda, och tror man att Disneys bjärta färgvärld gäller i verkliga världen är man dömd att bli besviken. Och lurar sina barn som Jens gör. Det finns färgklickar, men huvudintrycket är brunt och grått. Dagtid, det vill säga, för de flesta korallpolyper (det är där färgen finns) kommer bara ut på natten och gömmer sig dagtid i sina exoskelett. För en färgupplevelse gäller nattdyk med stark lampa.

  Ledsen Jens, inte heller på savannen talar djuren med varandra och har en ärftlig monarki med lejon. Det bor inga sju dvärgar i skogen. Disney är underhållning, men inte verkligheten.

  Och förutom Disney bör du nog läsa på om de där ”försvinnande isbergen på nordpolen” också. Det är sådana tyckare som du som gör att vi skrattar åt korkade kulturskribenter, för övrigt.

 5. Hela sagan om koldioxidens ”fatala” inverkan är baserad på modeller av klimatet. Men klimatet är ett kaotiskt system. Kaos betyder oförutsägbart! Att basera allomfattande åtgärder på en omöjlighet (att förutse klimatet) är en ondskans handling mot mänskligheten.

 6. Lasse

  Lena
  Skuld och skam till alla som rör sig.
  Misstänkliggöra allt och alla är en strategi som ger utslag:
  http://notrickszone.com/2018/01/30/germanys-latest-media-feigned-nitrogen-oxide-hysteria-is-just-a-dihydrogen-monoxide-moment/#sthash.wd14s9cE.dpbs
  Här lite om flygets utsläpp från SNV
  2,3 miljoner ton eller 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter?
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Flygets-klimatpaverkan/

 7. Fredrik S

  Det här börjar ju spåra ur totalt. Det är bara att hoppas att de tröttar ut sig själva. Iofs skönt att slippa kultureliten på Arlanda. Men de hycklar väl bara som vanligt.

 8. Daniel Wiklund

  Det blir spännande att se när nästa klimatkonferens går av stapeln, hur många av deltagarna som då stannar på marken.

 9. Håkan Bergman

  Kommentar borttagen pga helt utanför ämnet

 10. elias

  #5
  Bra, mitt i prick:
  ”Klimatet är ett kaotiskt system. Kaos betyder oförutsägbart! Att basera allomfattande åtgärder på en omöjlighet (att förutse klimatet) är en ondskans handling mot mänskligheten.”

  Borde vara en mening som kan inleda många debatter o föreläsningar om klimatoro.

 11. Ingvar i Las Palmas

  Kan man tolka dessa vettlösa utfall som ren desperation? Klimathotsprojektet håller ju på att köra i diket. Trump fick ju ett ganska positivt bemötande i Davos.
  Dessutom är det ju rejält naivt att tro att sådana här påfund påverkar några andra än redan troende. Det som är oroande är iofs att MSM deltager i tramset

 12. Ulf

  #jagvägrarhusdjur

  Om alla skriver på denna i världen så är Parisavtalet hemma.
  Om alla skriver på den andra # så händer ingenting med koldioxiden.

  Det roligaste är att alla som skrivit på denna korkade hashtag mot flyg har garanterat husdjur det går hand i hand.

 13. Rickie

  Nu är det tydligen även rasistiskt att flyga…
  http://bisonblog.se/2018/01/att-flyga-ar-rasism/

 14. Rickie Kåveby

  Nu är det visst rasistiskt att flyga också…
  http://bisonblog.se/2018/01/att-flyga-ar-rasism/

 15. Ulf

  Det riktigt sjuka är att den här typen av människor alltid tillåts få inflytande i Sverige. Man orsakar enorm skada och har gjort så under många år. Klappjakten på entrepenörer under 1970 talet som förstörde svensk ekonomi, stödet till diverse kommuniststater som berövade miljoner människor liv och lem och skickade de som överlevde in i extrem fattigdom. Sedan öppna gränser kaos och extrembrottslighet (alla förslag om att mota Olle i grind hånades som okunskap). Därefter stänger man gränserna och slänger oss tillbaka 20 år i tiden. Sedan låtsas man som det här aldrig hänt. Ingen självkritik utan över till nästa idiotprojekt. Vi ska nu isolera oss ifrån resten av världen antagligen för att korkskallarna hoppas att deras röster ska höras högre. Men nu är det nog med dumheter, ge mig vad som helst som kan stoppa enfalden och jag skriver på.

 16. Håkan Bergman

  F’låt Lena.
  Men allvarligt, vad ska MP gå till val på annat än flygskatten? Att man höjt bensinskatten igen och att man jobbar för att fortsätta höja den? Glöm det. Flyget ingår s.a.s. inte i människors, åtminstone inte svennebananernas, vardag, det är tillräckligt abstrakt för att vara lovligt byte. Och just nu står det och väger för MP, idel svikna vallöften, det bidde bara en tummetott, flygskatten. Innerst inne anar dom att dom inte får sossarna med på nån megasatsning på höghastighetsbanor, en satsning som bara skulle ha marginell effekt på inrikesflygets marginella utsläpp.

  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/#

  Ingen kommer att ta tåget till Thailand eller ens ut i Europa, kontinentförbindelser dog ut redan innan Öresundsbron, EU har lyckats krångla till allt så att bara fakirer klarar sånt idag.

 17. Peter F

  # 5 m fl

  T o m IPCC har ju konstaterat att det inte går att förutsäga ett framtida klimat eftersom klimatet är ett kopplat, icke-linjärt kaotiskt system och därför är långsiktiga förutsägelser inte möjliga. (Arbetsgrupp 1, 2001)

 18. Lasse

  Miljöpartiet har en plan som har landat i Stockholm-gör det obekvämt att leva.
  Bilarna skall bort och bostäder skall in helst på Bromma.

  #16 Håkan B
  När det gäller skatten på flyget så är det främst ett slag i luften som endast drabbar dem som lever på en marginal som skatter ständigt naggar i kanten. Vi har det rätt bra tack vare låg inflation pga import och export. Internationell sjöfart är en större och ökande källa till utsläpp. Vi är ett exportberoende land.
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-utrikes-sjofart-och-flyg/?visuallyDisabledSeries=eaeabb61ba699af8

 19. Håkan Bergman

  Lasse #18
  Bygg bostäder på Bromma och för över den flygtrafiken till järnvägen. Då har vi två alternativ, endera drar vi ner på den regionala tågtrafiken, folk kan ju ta bilen i stället, eller så bygger vi fyrspår från Järna in till Stockholms Central, lycka till!

 20. Evert Andersson

  Kommer att tänka på ett träffande citat:
  Henry Brooks Adams 1838 – 1918
  ”Praktisk politik är konsten att ignorera fakta”

 21. Peter Stilbs

  Christopher E #4 – om färgerna på koraller och fiskar – bara några meter ner blir allt ganska så tråkigt, därför att det inte finns alla våglängder kvar i solljuset. Jag minns en nöjesubåtsnedstigning i dagsljus på Barbados (vi var nere vid ca 48 m). En besvikelse. Det hade varit mycket bättre att dyka på natten, med egna strålkastare.

 22. Robert N.

  Att skapa opinion inför stundande val är nog MP:s mål med hela kampanjen mot flyget. MP har ju satsat allt på prestigeprojektet – Höghastighetståg – mellan storstäderna.
  För den nätta summan av ca. 300 miljarder kronor så ska de rädda värden från koldioxidutsläpp av svenska flyget mellan dessa städer.
  Notan för koloxidjakten ser ut att växa okontrollerat med stollar i regeringsmakten.
  https://www.flightradar24.com/59.98,18.18/7
  I länken ser ni all värdens flyg och Sveriges bidrag är försvinnande liten.
  I nästa länk kan ni studera all värdens sjöfart där det kanske vore bättre att kräva ordentlig avgasrening.
  https://www.marinetraffic.com/se/ais/home/centerx:18.4/centery:60.1/zoom:5

 23. Thomas P

  Christopher #4 Du får trösta dig med att i originalversionen hade de kelp växande från korallerna i Hitta Nemo, och efter att pratat med någon som förstod sig på korallrev (varför de nu inte gjorde de först) fick de göra om alltihop.

  Visst går det sen utför med korallrev, om än minst lika mycket pga överfiskning, övergödning och föroreningar som AGW. Jag var ute på en dykbåt runt Bahamas och där såg man en enorm skillnad på hur reven såg ut nära bebodda platser och de lite mer avlägsna ställena. (Det här var kring 1990). De som hade varit där några decennier tidigare sa ändå att det var mycket sämre ”nu” än då.

 24. verner

  Pratmaskiner (ståuppkomiker) är just pratmaskiner. Dom bryr sig inte om vad som är sanning eller fakta bara dom får ett eller annat skratt från sin publik så är tillfredsställelsen total.
  Publiken skrattar även åt Åsa Nisse eller någon annan bondkomik.
  Jag tror inte ens att dessa individer förstår vad ett kaotiskt system är eller har en aning om naturvetenskap eller teknik.
  Måste även anknyta till förra inlägget där det fanns en länk till simris: Ett av de taffligaste försöken jag upplevt att visa hur man med alternativ energi kan ersätta dagens energisystem.
  Om man placerar en 400 hkr V8 motor på en cykel kan man naturligtvis säga att den är självförsörjande på motorkraft men vem är så korkad att men gör detta.
  Är det verkligen ett hållbart system man åstadkommit i och med bygget på simris. Svaret är naturligtvis nej nej nej.
  Det finns inget som helst nytänkande i anläggningen på simris utan bara ett antal så kallade förnybara energikällor som skall samverka tills dom inte längre kan förse husen med energi och då kopplar man in elen från nätet.

 25. Christopher E

  #21 Peter Stilbs

  Jo, jag tänkte faktiskt på den aspekten, men utgår från att Jens med barn snorklade vid ytan. Jag har själv varit nere med (nöjes)ubåt på 35 meters djup vid Mauritius, och det var intressant och pedagogiskt att se färgerna försvinna både ute och på våra kläder inne. Föraren tände sedan en stark lampa och fiskarna blev plötsligt färgglada igen.

  Men jag upprepar igen att inte ens ett friskt korallrev nära ytan är inte särskilt färgglatt dagtid, så det förväntningarna det är fel på, inte revet. Den Disneytroende ser alltså miljökatastrof överallt…

  #23 Thomas P

  Kul med kelpen, hade inte hört det. Själv undrade jag varför elefanterna i nya Djungelboken var afrikanska istället för indiska, är nog en bra idé att kolla först i fler fall.

  Ingen tvekan om att korallrev verkligen är utsatta på många platser, och vad du räknar upp är bättre att fokusera på än en blygsam uppvärmning. Sedan ger jag dock inte mycket för anekdotiska ”det var bättre förr”. Finns det någon gång i historien då den utsagan inte varit normen?

  Barbados, Bahamas, Mauritius… jaha då är det bara att konstatera nu att Peter, du och jag enligt klimatexperterna på kultursidorna i inläggets länkar nu är tyngda under ”social skam” när vi öppet bekänt våra flygresor. Inte för att jag känner något socialt stigma, dock. Jag kan koppla mina flygresor till anhöriginvandring, mångkultur och sociala släktrelationer, allt omhuldat av vänstertyckarna, så de får jag lätt tyst på. Gick inga tåg till Mauritius sist jag kollade heller. 🙂 🙂

  Sedan är flygskatten kopplad till skamkänslan också, är tanken. Men jag har inte tänkt att skatta för mina flygresor framöver heller, så jag är inte berörd.

 26. Lasse Forss

  Som bekant lyckades Obama med sin administration få koldioxid stämplat som gift, vilket innebär att fler ska bekämpa gasen. Och det är väl de 400 ppm som finns i inandningsluften som ska ”åtgärdas”. Vad man tänkte göra med de 40000 ppm som utandningsluften innehåller berättade man inte om.

 27. Daniel Wiklund

  Özz Nujen är nog väldigt noga med just skattemedel. Och han stödjer minsann inte det ”onda” flyget, han stödjer bara det goda.

 28. Lasse

  Vi brukar skälla på MP-men frågan är om inte KD tar i lite FÖR mycket här:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/skyttedal-flyg-mer

 29. Erik

  Utsläpp av annan dignitet.

  https://www.theguardian.com/environment/2009/apr/09/shipping-pollution

 30. Håkan Bergman

  #jagvägrarrulltrappa
  Tack och lov jobbar jag inte längre, men när det begav sig hade jag en drömväg till jobbet, 500 m till pendeln , sen 20 minuter pendel och sen 200 m till jobbet. Icke så längre, det är fortfarande 500 m till pendeln och den tar fortfarande runt 20 minuter in till station City, men sen är det rulltrappa, mera rulltrappa och ännu mera rulltrappa. Varför i himmelens namn har man förpassat pendlarna till underjorden? Hade det inte varit mera demokratiskt att förpassa flygvägrarna dit, som det är nu är vi åtsklliga hundratusen pendlare som drabbas. Varför ska vi förvägras den vackra utsikten när tåget rullar ut i ljuset vid Slussen och förmånen att få anlända till ytläget i innerstan, i hyfsad mental form? Gör om gör rätt, gräv ner fjärrtågen och ge oss Stockholm tillbaka. Passar det inte MP kan dom väl flyga.

 31. Christopher E

  #28 Lasse

  Ur din länk:

  ”– Samhället och individer kan inte hålla industrier som är miljöskadliga under armarna för att de ska bli miljövänliga senare. […] säger Birgitta Rydhagen, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Linköping.”

  Lustigt att då inte MP mfl tillämpar samma resonemang på tex vindkraft, som är miljöskadligt, hålls under armarna av subventioner, och lovar bli bra vid någon oklar tidpunkt i framtiden.

 32. Lars Cornell

  #21 #25 mfl. Jag lade märke till att när vi fiskade i Röda Havet fick vi upp vita fiskar på natten och färgade på dagen.

 33. Sören G

  Kommentar borttagen pga helt utanför ämnet

 34. Lasse

  Kommentar borttagen pga helt utan för ämnet

 35. sibbe

  ”– Samhället och individer kan inte hålla industrier som är miljöskadliga under armarna för att de ska bli miljövänliga senare. […] säger Birgitta Rydhagen, kommunalråd och gruppledare för Miljöpartiet i Linköping.”
  Ja, SAS borde ju avvecklas det första som den nya grönröda regering gör ännu före jul 2018.
  Men det vågar man inte säga rent ut, för de vet att det går som med öppna gränser för alla, avstängning av tyska brunkolgruvor och dito kraftverk, allt vallöften man gav för 4 år sen..
  Byt till Trump, han håller sina vallöften…

 36. Fredrik S

  Daniel #27

  Läste att Özz hamnat i lite pinsamheter med fastigheter han äger på Gotland. Han får väl åka dit och styra upp det hela. Hur han ska komma dit är ju en annan sak, flyga kan han ju inte göra, det är ju extrem giftigt och färjan är ju ännu sämre. Roddbåt?

 37. Ivar Andersson

  #8 Daniel Wiklund
  När nästa klimatkonferens går av stapeln kan deltagarna segla dit och ta elcykeln sista biten. Vindkraften kan säkert ersätta flyg och motordrivna fartyg om den nu är så bra som de klimathotstroende tror

 38. Lasse

  #34 Visst-men det är lätt att se flygvägran som dubbelmoral vilket Özz visade.
  Sist vi bokade flyg så fick vi frågan om vi ville klimatkompensera-vilket var lätt att göra: 10 SEK för ett träd-så det så! Där kan man tal om avlatsbrev!
  Vore kul om nån kunde klargöra varför denna skillnad:
  Utsläpp från från flyg (SNV)
  2,3 miljoner ton eller 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter?
  Är det relevant med den uppräkningen av bränsle till utsläpp på hög höjd.
  Kanske skulle det räcka med att taxa på plattan i stället för att taxera passagerarna?

 39. Karl Eider

  #36 Fredrik S

  Vad som är sämst att färdas med eller bo i kan man beräkna här:

  http://www.utslappsratt.se/berakna-utslapp/

 40. Lasse

  #30 Håkan B
  Västlänken är väl Göteborgs svar på pendlarnas mörka resa.
  Fick klartecken idag. Rättvist skall det vara!
  Vi som inte alltid gillar att flyga gillar oftast tågresor. Bra men långsamt sätt att se vart man åker.
  Men dessa tunnlar gör det svårt att ta in landskapet. Minns Bologna- Florens där jag såg fram emot landskapsbilden. Tunnel hela vägen!

 41. Håkan Bergman

  Lasse #38 40
  ”Utsläpp från från flyg (SNV)
  2,3 miljoner ton eller 11 miljoner ton koldioxidekvivalenter?
  Är det relevant med den uppräkningen av bränsle till utsläpp på hög höjd.”

  Nej, det är inte relevant, fem gånger är verkligen att ta i, det var uppe här nyss.

  https://www.klimatupplysningen.se/2018/01/27/oppen-trad-223/#comment-458910

  Kommersiellt flyg och tåg i tunnel är lika kul som att åka hiss, transport och inget annat, men det ska medges att man har lite större förväntningar i det förra fallet. Nu har jag inte åkt tåg i ”modern hastighet”, det heter så bland förespråkarna, men nog borde det förta upplevelsen, inte minst eftersom man lär få bygga rätt mycket tunnlar och skärningar för att klara vår terräng. Däremot blir det rätt mycket landskapsbroar med säkert hänförande utsikt, synd bara att den blir så kortvarig.

 42. Håkan Bergman

  Tillägg till #41
  http://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg1/WG1AR5_Chapter07_FINAL.pdf

  ”Persistent contrails from aviation contribute a RF of +0.01
  (+0.005 to +0.03) W m–2 for year 2011, and the combined contrail
  and contrail-cirrus ERF from aviation is assessed to be
  +0.05 (+0.02 to +0.15) W m–2. This forcing can be much larger
  regionally but there is now medium confidence that it does not produce
  observable regional effects on either the mean or diurnal range
  of surface temperature. {7.2.7}”

  Gräver man så går det att hitta tidigare rapporter med betydligt värre scenarior, och där nånstans har väl flyghatarna stoppat.

 43. Ingemar Nordin

  Ingen som tänker på oss bilförare bland riksdagspartierna? Här är mina önskemål:

  1. Var finns den trefiliga motorvägen förbi Göteborg för oss som inte är det minsta intresserade av att trängas med jobbpendlarna i Göteborg utan vill vidare på E6:an upp till Bohuslän och Norge? (Eller omvänt)

  2. Var finns den trefiliga motorvägen runt Stockholm som inte är det minsta intresserade av att trängas med jobbpendlarna i Stockholm utan vill vidare till Uppsala och Norrland? (Eller omvänt)

  3. Var finns den trefiliga (minst!) motorvägen mellan Malmö och Helsingborg. E6:an där tar tar emot så gott som ALL trafik från kontinenten och Köpenhamn som skall vidare till Göteborg och Norge, SAMT all trafik som skall vidare upp mot Stockholm och Norrland. (Eller omvänt) Det är dagliga olyckor och oändliga köer på den sträckan.

  Vilket parti skall jag rösta på för att förbättra för biltrafiken istället för att slänga ut 300 miljarder på en snabbjärnväg som är rätt ointressant i sammanhanget? (Det finns ju flyg.)

 44. Håkan Bergman

  Ingemar N. #43
  2. Byggs redan av den rödgröna regeringen, men MP har, av förståeliga skäl, valt att gömma den under jord. Det har den ytterligare fördelen att du slipper se Stockholm när du susar förbi.

 45. Ingemar Nordin

  Håkan B #44,

  Under jord? Är det för att Stockholm har så höga fjäll och berg som man måste ta sig igenom? – Ursäkta men jag har lite dålig koll på var stan ligger rent geografiskt. Kanske uppemot de norrländska fjällen kanske? 🙂

 46. Bengt Abelsson

  400 ppm in 40 000 ppm ut
  #jagvägrarandas

 47. Bengt Abelsson

  Ha ha…tack för kvällens skratt! 😀

 48. lennart back

  Helt OT
  Snökaos igen. Var är Pär Holmgren?

 49. SatSapiente

  Tycker att citatet som tillskrivs Ronald Reagan passar in i trådens ämne:

  “Government’s view of the economy could be summed up in a few short phrases: If it moves, tax it. If it keeps moving, regulate it. And if it stops moving, subsidize it.”

 50. PAB

  Flygets koldioxidutsläpp i Sverige är ung 3 miljoner ton. Naturvårdsverket räknar även med svenskarnas flygresor utanför Sveriges gränser. Sen lägger man till en höghöjdsfaktor på utsläppen och uppskattar det hela till 12 miljoner ton. Här alltså en faktor 4. Enligt denna uppskattning https://www.ecofys.com/files/files/asn-ecofys-2013-world-ghg-emissions-flow-chart-2010.pdf
  är utsläppen från flyg 1,5 % av de globala utsläppen. Där måste väl också svenskarnas utsläpp utomlands vara inräknade??? Jag är generös och använderNaturvårdsverkets faktor 4. Då visar det sig att flygets utsläpp globalt hamnar på 6%. Vad gör vi med de andra 94%?

 51. Eskil

  Hur kommer naturvårdsverket fram till faktorn 4 för utsläpp på hög höjd? Även om det är så att koldioxid på hög höjd har större påverkan sker det ingen omblandning så att efter en tid så blir även utsläpp på hög höjd utblandad i övriga atmosfärsmassan?

 52. Lars Cornell

  #50 och #51. Jag läste också de där sidorna. Det stämmer ju inte alls att CO2 på hög höjd har större verkan än i troposfären. Omblandningen är snabb i förhållande till varaktigheten.
  Så såg jag att Naturvårdsverket anser att starter och landningar har större ’klimatpåverkan’. Vid plané och landning går motorerna på tomgång så det har Naturvårdsverket fått helt om bakfoten.

  Så har vi ’utslappsratt.se/’ som anser att det kostar 180 kg CO2 per 1000 passagerarkilometer flyg.
  De använder ett omräkningsförhållande 300 kg CO2 per 100 kg dieselolja. Det innebär 0,3 kg bränsle per passagerarmil och det stämmer bra för de flygplan som används nu. Men nya flygplan med tunnare vingar och effektivare motorer ligger på 0,2 kg bränsle per passagerarmil.

  För en medelstor bil blir det med ’utslappsratt.se/’ beräkningar 190 kg CO2 per 1000 km dvs 0,6 kg per bil-mil. Det är nog helt OK.

  Sedan har de ett tillägg RFI-värde som är fullständigt galet.
  ”Det mest använda RFI-värdet från IPCC är 2,7.”
  ”Anledningen är att även flygplanens utsläpp av vattenånga och kväveoxider (NOx) på hög höjd ökar växthuseffekten.”
  De påståenden är fullständigt felaktiga. Jag gissar att de inte klarar av att göra skillnad på väder och klimat. Det verkar mera vara så att vattenånga i stratosfären minskar växthuseffekten.

 53. Ulf

  Svar 52, jag kan inte de sakerna men reagerade på att man överhuvudtaget inte nämnde nya och gamla plan. Därför har jag redan antagit fake news. Rätt skrämmande att våra myndigheter driver osann propaganda.
  Dock inte förvånad eftersom jag stött på det här tidigare.

 54. Lasse

  Miljöfrågan har halkat utanför de frågor som väljarna är intresserade av.
  Tack för det miljöpartiet! De är medverkande till att miljöfrågorna halkat utför , inte för att alla lösts, utan för att de ser till så vi får andra prioriteringar!

  På tal om Flyg: Boeing redovisar rekordresultat. Nya plan utvecklas med högre prestanda och konsumenterna står i kö!

 55. Bengt Abelsson

  https://globalnews.ca/news/2934513/empty-skies-after-911-set-the-stage-for-an-unlikely-climate-change-experiment/

  Det kan vara så att kondensstrimmorna kyler på dagen och värmer på natten, som vanliga moln.
  Koldioxiden torde blandas om ganska snabbt.

 56. Arne Nilsson

  Ingemar Nordin #45 Skälet till att miljöpartiet vill lägga bilvägar under jord har jag förstått att då minskar utsläppen ovan jord. Utsläpp under jord finns inte. Ungefär så.

 57. Lennart bengtsson

  Med tanke på matens stora energiinnehåll med ca2000 kcalx7.4 miljarderx365 per år föreslår jag#slutaätamat. Det är ju mycket bättre att bli en växt på riktigt och börja konsumera koldioxid!

 58. Peter Stilbs

  Här är ännu ett bidrag till klimatodellerna… undrar dock om det är trovärdigt. Science är ju sedan länge ett propagandaorgan för AGW https://cen.acs.org/articles/96/web/2018/01/Tiny-pollutant-particles-strengthen-thunder.html

 59. Guy

  #57
  Veganerna gör ju sitt bästa för att nå sitt nirvana. Äter enbart koldioxid samlande mat utan att tänka på att dom konsumerar kolsänkorna.

 60. Sören G

  #54
  ”Miljöfrågan har halkat utanför de frågor som väljarna är intresserade av.”
  På nyheterna nämnde man att miljöfrågan låg sist bland allmänhetens prioriteringar. Man sa inte det obligatoriska ”miljö och klimat”. Frågan om miljön borde vara angeläget. Men när man blandat ihop miljö med klimaförändringar (som påstås bero på våra koldioxidutsläpp) tappar väljarna intresset eftersom man inte ser någon uppvärmning. Det har tydligen inte heller hjälpt med mediernas skrämselpropganda. Den är nog kontaproduktiv.

 61. Guy

  Peter Stilbs # 58
  Missade jag något? Det stod inget om CO2 i texten, så ”normal” AGW var det inte.

 62. Olav Gjelten

  På en parkeringsplats är det nyligen uppsatt en laddningsstolpe för elbilar. Första gången jag ser en sådan. Det som förvånade mig var att jag inte kunde se någonting om betalning för elen man fyller bilbatteriet med. Jag kände en förbannelse inom mig.

  Är det vi skattebetalare som gemensamt betalar för att de rika, som har råd med elbilar, skall få dessa bilarna gratis tankade?? Är det sant vill jag ha folkomröstning.

 63. Bengt Eriksson

  Ur tidskriften ETC om att synliggöra hjältarna:
  ”Allt som vi förknippar med framgång är relaterat till styrka. Till dyra bilar. Till stora hus. Till resor. Till mat. Till lyx. Och framför allt – till flygplan.
  Miljöhjältarna osynliggörs av vårt samhälle. Synliggör dem!
  Malena Ernman”
  Hon tänker nog på Al Gore.

 64. Lars Cornell

  Jag såg att Sveriges resande med flyg är ca 1/100-del av världens och undrade om det kan vara rätt.
  På Transportstyrelsen anges inrikes 8,1 miljoner och utrikes 20 miljoner tillsammans 28 miljoner resor för år 2016.
  https://www.transportstyrelsen.se/globalassets/global/nyhetsarkiv/luftfart/progonos-host-2017.pdf

  Går vi i stället till Trafikanalys
  https://www.trafa.se/globalassets/statistik/flygtrafik/2016/luftfart-2016.pdf
  är siffrorna 7,7 och 28,6 miljoner tillsammans 36 miljoner resor.

  Det rimmar dåligt med SvD som anger 47 miljoner utrikes resor.
  https://www.svd.se/flyget-kan-inte-ha-en-fribiljett-i-klimatpolitiken

  ”Den totala klimatpåverkan från svenskarnas internationella flygresande har ökat med 61 procent under samma tidsperiod, och uppgår idag till ungefär 11 miljoner ton – ungefär lika mycket som utsläppen från den svenska personbilsflottan, enligt Naturvårdsverket.” /SvD
  De orden saknar stöd i Naturvårdsverkets egen statistik
  http://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Statistik-A-O/Vaxthusgaser-utslapp-fran-inrikes-transporter/
  http://www.naturvardsverket.se/PageFiles/14886/6210_sv.png
  Författarna saknar helt uppfattning om proportioner.

 65. Svempa

  Detta är nog en symbolisk ickefråga. På Arlanda räknar man tex med att flygandet stadigt kommer att öka. Från runt 26 milj. resenärer idag till 40 milj runt 2040 och 70 milj runt 2070

 66. Daniel Wiklund

  Malena Ernman säger att ”allt som vi förknippar med framgång är relaterat till styrka”. Hur är det med dom framgångsrika operasångarna och operasångerskorna. Tex Jussi Björling och Birgit Nilsson. Vad är deras eminenta sångröst förknippat med, kanske röststyrka. Eller nån form av styrka.

 67. jan

  I kväll i SVT 1 Opinion Live kl 22.00 får vi äntligen svar på frågan: ” Kan vi rädda planeten om vi slutar flyga ?”

 68. Fredrik S

  Expressens stjärnreporter Magnus Falkehed filmar hotet mot mänskligheten, co2
  Läs om ni orkar

 69. Fredrik S

  68 länken kom visst inte med

  http://www.expressen.se/nyheter/qs/klimat/reportage/kameran-avslojar-dolda-hotet-mot-manskligheten/

 70. Sören G

  #68
  Hur filmar han CO2? Det är en osynlig gas.

 71. Bengt Abelsson

  #69

  Troligast har han använt en värmekamera – att CO2molekyler med samma temperatur som omgivande oxygen/nitrogen skulle kunna ge en sådan signatur förefaller märkligt

 72. Bengt Abelsson

  Trovärdigheten iartikeln ligger dock på normal kvällstidningsnivå.

 73. verner

  Detta är en av de största klimatfloppar jag sett någonsin. Flir är ett bolag som tillverkar värmekameror som vem som helst kan köpa. Det finns kameror till båtar, bilar, fastighetsskötare med många flera.
  Du kan även köpa en IR kamera (värmekamera) och ansluta till din mobiltelefon.
  Här är länken http://www.flir.se/flirone/
  eller butiken där flera kameror finns att köpa http://www.flir.se/store/
  En kamera som gör det jobb som Expressens reporter var ute och tog bilder av kan du köpa för 2400 sKr.
  Vad Expressen har gjort är att mäta temperaturer med en värmekamera och har absolut inget med CO2 att göra.

 74. Peter Stilbs

  #68-73 Det är rent trams i Expressen. Vad som syns är värmestrålning från varma vattendroppar, sot, vattenånga och koldioxid, och ibland uppvärmda metallrör. Det är väl inget konstigt med det – mer än att vissa inte tror på att vissa gaser utsända värme.

 75. Peter Stilbs

  Om värmestrålning från gaser https://www.klimatupplysningen.se/2010/08/20/varfor-spana-nar-det-redan-finns-experimentella-data/

 76. Karl Eider

  #69
  Av texten framgår det att det rör sig om en gammal typ av värmekamera, med en enda sensor och mekaniska speglar som sveper av omgivningen. Det är bara den typen som låter på det sättet. Ingen av bilder visar någon koldioxid. Det är bara vanliga värmebilder. Att luften som pyser ur en flaska är kallare beror troligen på den snabba tryckförändringen. Eller på att innehållet är kallare.

  Troligen har journalisten blivit lurad. Man skulle kunna tro att det är 1 april. ☺

 77. pekke

  Det verkar finnas en kamera för CO2, men expressens bilder ser mer ut som från en värmekamera.
  http://www.flir.se/ogi/display/?id=66607
  Video finns i länken.

  Vad som pyser ut från en läskedryck, mun eller avgasrör är ju en mängd olika gaser, så deras bilder och filmer säger ingenting.

 78. Stefan Gustavsson

  Den s.k. klimatdebatten i SVT:s ”Opinion Live” om flyget den 1 februari blev en sorglig historia. Nån sorts kulturchef som hade dåligt samvete för att korallerna tappat färgen bara för att han har flugit för mycket. (hur kommer man fram till en sådan slutsats?). En motdebattör som bara svamlade och inte kom med några starka motargument, och så då den obligatoriska ”experten” som var lika klimatalarmistisk som alla andra i panelen.
  En typiskt ensidig och partisk klimatdebatt, helt i ordinär SVT-anda. (DDR-TV).