En gammal goding om vindkraft


Kom att tänka på den här inlägget i vindkraftsdebatten av Ben Olander (Maggie publicerade den på nyårsafton 2010). Kanske kan det ge en vink om hur man skall få fart på snurrorna. Vad säger KVA? 🙂

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Svend Ferdinandsen

  Minder om et indlæg for nogle år siden. (har dog ikke fundet det).
  Det var en helt ny vindmølle som ikke behøvede vinger. Den havde bare en stor el-motor og generator. Så tog du almindelig og billig el ind i motoren og lavede strømmen om til vind-el, som jo er meget bedre betalt. Sådanne vindkraftværk kan opstilles hvorsomhelst uden protester.

 2. AOH

  Svend Ferdinandsen   #  1
   
  Jag hade sett det pâ TV där en nyrik kines  byggde skyskrapor med dessa VK  installerad.  
   
  Vet någon varför inte den principen är mera omnämnd?
   
   
  http://www.windside.com/customers_markets/building_integration
   
  Pearl River Tower has four wind tunnels that go through the building. In each wind tunnel there is one 5 meter high Windside wind turbine. Wind accelerates through the tunnels and Windside wind turbines take advatage of the prevailing winds producing about 5 % of the building’s total energy needs.
   
  http://www.windside.com/filebank/136-WS4B-dte08.pdf

 3. OR

  AOH #2
  Som arkitekt har jag också tänkt att det borde gå att utnyttja vinden kring byggnader; själva bebyggelsen fungerar ju ofta som vindaccelerator. Det kanske kommer någon teknologi som inte bullrar och snurrar så mycket någon gång, men annars har jag kommit till att detta bör stanna på idé- 
  stadiet sålänge.
  Idén med lokal energiproduktion utgår från tanken att det skulle vara bra att klara sig själv, och inte vara beroende av att samhället i övrigt fungerar: Jag tänkte ett tag på solpaneler på mitt hus, tills jag insåg att ekonomin var helt beroende av att jag skulle kunna sälja energi till bra pris när jag hade för mycket och köpa någotsånär billigt när jag saknade energi; trots subventioner. Så, det finns ingen anledning att förfula mitt gamla hus med solpaneler, utan istället lita till att vi har ett samhälle som kan ordna det här på bättre och billigare sätt. För trygghet och trevnad kunde det vara lika bra med skorsten och vedkamin, med öppenhet för teknologiskiften; vi har ju PC och inte centraldatorer.
  Värdet för den kinesiska skyskrapan handlar väl om varumärkesbyggande, och denna mytiska ekonomi är inte att förakta, bara inte blanda ihop med vanlig ekonomi.      

 4. Johan M

  OR #3
  ”… bara inte blanda ihop med vanlig ekonomi. ”
  Är just nu i Shanghai och kan bara instämma. Man kan kalla det vad man vill men inte är det ekonomi de sysslar med här borta. Man ser det ena vansinniga projektet efter det andra, alla tycks byggas …. mest för att byggas.
   
  Någonting som är kul att se är dock hur stor del av den tvåhjulade trafiken som är eldriven, det är säkert 50% eldrivet, 25% muskel och 25% bensin. Man får passa sig noga för att inte bli överkörd av tysta elmopeder som sveper förbi.

 5. Bertel

  Lite OT men kan förflyttningen av Moderaternas ”klimatguru” Sofia Arkelsten har med klimatfrågor inom politiken att göra?, dvs, att Moderaterna backar ur klimatfrågor som kan bli politisk belastning och satsar på annat? Orsaken till förflyttningen kan vara helt annan, men tanken slog mig.

 6. Ingemar Nordin

  Bertel #5,

  Låt oss hoppas att Arkelstens förflyttning har med klimat- och energipolitiken att göra. Just nu är moderaterna och Alliansen inne i en hopplöst nedåtgående spiral där det saknas en mer optimistisk syn på energi och industri. Det är säkert bra att med skatter o. dyl. och trixa lite för att öka motivationen för arbete. Men om Sverige följer EUs energipolitik så hjälper det knappast i längden. Industrin flyttar.