Den gröna politikens kolsvarta baksida

barnarbete

Efter Kalla faktas avslöjande program om dödsgruvorna i Kongo finns ingen möjlighet för en uppdaterad människa att säga ”det hade jag ingen aaaning om”. Den som väljer att blunda för dessa övergrepp i sin iver att kanske rädda klimatet, har blod på sina händer.

tps://www.tv4play.se/video/244429bf6248584ec659/kalla-fakta-dodsgruvorna

TV4:s Kalla fakta har nyligen visat två program som väckt berättigad uppmärksamhet i nyhetsvärlden. Det  handlar om dödsgruvorna i Kongo-Kinshasa. Jakten på mineraler som krävs för den gröna omställningens batteribilar och vindkraftverk. Hungern efter dessa mineraler tillåter världen att blunda för de mest avskyvärda metoder. Kina äger till stor del via bolaget Zijin de båda gruvorna. De behandlar inte sitt eget folk anständigt för utvinning av mineraler de har nationellt, så att förvänta sig ett mer etiskt agerande hos världens fattiga i Kongo-Kinshasa borde ingen trott på.

Att svenska Exportkreditnämnden (EKN) ger kreditgarantier så att ett kinesiskt bolag ska köpa svensk gruvutrustning för 2 miljarder kronor förväntar sig inte svenska folket.

Vilka stenar du än vänder på så finns problemen därunder. När  det gäller miljö- och mänskliga aspekter kanske detta är det värsta exemplet.

Precis som Peter Wennblad i sin SvD-ledare skriver, har ju Charlie Weimers rätt om Fit for 55. Han gör det oerhörda och säger att klimatmålen är orealistiska. De går inte att uppfylla och flertalet av EU:s södra flank troligen struntar i överenskommelserna de undertecknat. Även president Emanuel Macron backar när bönderna kommer i traktorparad och tippar dynga utanför Elyssépalatset.

Sörman reagerar. Hör när Charlie Weimers (SD) sågar klimatmålen (youtube.com)

 

SD klimatmal

Charlie Weimers har ju rätt om Fit for 55 | Peter Wennblad | SvD Ledare

Det här griper om sig som en hydra. Allt det som planeras i klimatets namn har dubbla sidor. Eventuellt en grön. Men framför allt en kolsvart och blodkantad i flera lager. Det  tittar vi närmare på.

Förnybar energi. Det finns inte en chans att EU:s eller västvärldens vurm för vind och sol kan försörja oss med energi. Ändå skriver EU lagar om förnybar energi som länderna förväntas följa. Mängder av sällsynta jordartsmetaller och koppar krävs.

Elektrifiera trafiken. Orimliga mål här också. Förbud mot förbränningsmotorer 2035. Konsekvenserna är redan synliga. Europa är på väg att avindustrialiseras.

En rapport från Amnesty:

Demokratiska Republiken Kongo (DRC): Industriell brytning av kobolt och koppar.

Rapporten handlar om samma problem som Kalla Faktas Dödsgruvorna. Människor tvångsförflyttas från sitt redan innan magra levebröd och tvingas för sin försörjning att jobba för förövarna. Suget efter kobolt och koppar till bilbatterier får världen att blunda för vidriga övergrepp på mänskliga rättigheter.

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2023/09/drc-cobalt-and-copper-mining-for-batteries-leading-to-human-rights-abuses/

https://www.aljazeera.com/news/2023/9/12/mining-of-cobalt-copper-in-drc-leading-to-human-rights-abuses-report

https://www.mining-technology.com/news/copper-and-cobalt-mining-evictions-in-drc/?cf-view

Hur mycket mänskligt lidande hinner ske innan elbilsbubblan spricker?

Västvärlden har ett stadigt grepp om sina medborgare. Med understöd av okritiska stormedia och akademiska institutioner är det mycket svårt för andra vetenskapliga fakta än de godkända, att få genomslag.

Därför är demokratin den kraft, som förmår stjälpa hela planen för omställningen. När upprördheten så småningom skiftar från att vara häftigast mot den som har fräckheten att föreslå ’reformering’ av klimatlagarna, som har omöjliga mål, till att vara den som tar åt sig äran av att lyssna på folket när de mer och mindre drastiskt visar sitt missnöje. Klimatpolitiska Rådet tycks ha en idé om att man ska jobba mer på att få folkets acceptans att betala mer för livets nödvändigheter för att vara klimatgoda människor.

Elbilar och elektrifiering av transportsektorn kommer att vara först i raden att köra i diket. Protesterna är mest högljudda i USA.  Målen med koldioxidminskning i trafiken går inte att uppnå. De slår så direkt mot vanligt folk, antingen med skyhöga bränslepriser eller bilar med pris högre än vanligt folk kan eller vill betala.

 • USA tvingade bilindustrin att elektrifiera eller dö. Enorma arealer med uppställda osålda elbilar hos återförsäljarna blev till slut ohållbart. Facket protesterade mot förstörelsen av bilindustrin och förlusten av arbetsplatser.
 • Frihetsälskande amerikaner gillar inte att staten säger till dem vad de ska köpa. Särskilt inte om Bidens folk kräver att de ska betala mycket mer för bilar med sämre användarnytta.
 • I längden kan ingen i bilindustrin förlora 30 000 till 40 000 USD på varje elbil som tillverkas.
 • De grundläggande förutsättningarna i Europa är i stort sett samma. Industrin inser även här att idén inte är hållbar. Kina konkurrerar ut vår bilindustri, som i följsamhet med klimatpolitiken länge siktat på att göra enbart elbilar. Det ser ut att ha passerat en topp och de stora behåller utveckling och produktion av förbränningsmotorer även efter 2035 och räknar väl kallt med att det inte går att förbjuda.

Även om marknaden, ekonomi och folket /väljarna sätter stopp för elbilar, så talar tekniken också mot genomförbarheten.

 • Batteribilar borde för alltid förvisas till historien. Farmor Anka körde en Detroit Electric i början på förra seklet. Sedan kom T-Ford (= Internal Combustion Engine, ICE) och sopade batteribilarna av banan. De var bättre på allt. Räckvidd, köregenskaper, prestanda vintertid, tillgänglighet på bränsle etc.

elbil old

 • Hypen med batteribilar pånyttföddes efter 1980-talet. Då med förtecken för klimatkyrkans heliga jakt på koldioxid. IPCC och EU/USA stirrade sig blinda på att de inte hade något avgasrör…….
 • Belastningen från batteritillverkningen glömdes bort. Att en EV har 20 – 30 % högre vikt än en ICE för samma bilstorlek glömdes också.

CO2 utslapp bil

 

 • Den högre vikten medför motsvarande ökade utsläpp av cancerogena partiklar från asfalt, däck och bromsar. Mångdubbelt farligare än de höggradigt, katalytiskt renade avgaserna från moderna ICE.
 • Ett oöverstigligt problem utgörs av bristen på råvaror för batteritillverkningen. Gäller Koppar, litium, kobolt. För var je batteri  måste cirka 200 ton mineral brytas.
  Detta genererar en CO2-belastning, som till exempel medför att batteriet till en Tesla Y (770 kg) gör att Teslan laddad med EU-mix 27 aldrig under sin livslängd (20.000 mil) kommer att släppa ut mindre CO2 än en modern diesel. Sen är det dags för skrotning. Ingen lägger ner 200 tkr för ett batteribyte på en så gammal bil.
 • Efterfrågan på kritiska material kommer att öka när elektrifieringen av transporter växer för att möta målet netto noll. Nya gruvor har långa ledtider. För litium är glappet störst mellan tillgång och projekterat behov. Det beräknas öka sexfalt till 500 000 ton  till 2030. Litiums egenskaper med dess plats i det numeriska systemet gör att alternativ saknas för lika effektiva batterier.

Sveriges mål att minska utsläppen med 70 % till 2030 har aldrig varit realistiskt.  Andelen batteribilar i fordonsflottan är för närvarande cirka 6 %. Om i ett optimistiskt, och för närvarande osannolikt, scenario andelen växer till 20 % fram till 2030 så kommer ändå andelen fordon med förbränningsmotorer att vara 80 %. Målet 70 % reduktion kan således  aldrig nås. Inte ens med upprampad reduktionsplikt, som planen från början var. Reduktionsplikten var inte genomförbar. Helt enkelt accepterar inte väljarna de kostnader på bränsle eller den inflation som följer. Pressade av medias frågor och Klimatrådets sågning ska nu allt satsas på el.

Även det en dödfödd plan, som vi visserligen har gemensam med EU. Franska bönder och andra änders bilägare är mindre tålmodiga än Sveriges.  Men EU:s politiska och byråkratiska maskineri är inte en skuta man vänder lätt.

EU ingår i den åttondel av världen där den meningslösa jakten på koldioxid bedrivs med besatthet. Sju åttondelar av världen, där BRICS-länderna ingår, bedriver ingen koldioxidjakt annat än med läpparnas bekännelse. Den andelen svarar för betydligt mer än 50 % av de globala utsläppen och Kina själva för en tredjedel. Kinas ökning 2023 täcker på mindre än en månad in hela Sveriges globala utsläpp. Det är som om vi lever i skilda världar. EU jobbar i sin Klimatkyrka med tunnelseende och nästan heltäckande skygglappar som effektiv avskärmning från verkligheten.

mineraltillgangar

För att knyta ihop säcken har vi i den rika världen i grön iver blundat från de synnerligen otrevliga svarta sidorna. Afrika och Kina är ju så långt borta. Men verkligheten tränger sig på. Inte minst med kraftfulla reportage som Dödsgruvorna.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

 

Batteribilar – dyr och verkningslös klimatpolitik – Klimatupplysningen

Energiomställningen en villfarelse: Mineralbristen oundviklig – Klimatupplysningen

Press Release: Pollution From Tyre Wear 1,000 Times Worse Than Exhaust Emissions — Emissions Analytics

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann lh

  Evert o Mats!
  En gedigen sammanställning som avslöjar konsekvenserna av tron på en bättre framtid genom ”Change” även kallad den ”stora gröna omställningen”, århundradets politiska svek mot civilisationen.
  ”Det förnybara” har fått visa upp sig, kejsaren hade inga kläder, det är mer än hög tid för våra politiker att erkänna sitt misstag att lyssna till den bedrägliga propagandan för koldioxidens möjlighet att hetta upp vårt stackars klot och förtiga dess roll som ständig återanvändbar bas i de livsavgörande processerna i ekosystemens energikedjor.
  Jorden behöver mer CO2 inte mindre och även vi måste befria den koldioxid och den fossila solenergi som lagrats i de fossila bränslena precis som sju åttondelar av jordens befolkning gör idag.
  Tack återigen E&M för ert idoga slit med avslöjande upplysning.

 2. Jan Ågersten

  Tack Evert och Mats för er djuplodande artikel som borde väcka en sovande riksdag. Men tyvärr befinner sig en majoritet av riksdagsledamöterna i koma. En minoritet är försatt i tystnad genom Tidöavtalet som säger att SD inte får kritisera regeringen. Däremot ger EU-valet Charlie Weimers (SD) möjligheten att tala fritt. Klimatmålen med Fit for 55 är ett satans påfund som måste rivas upp.

 3. pekke

  Alla klimat- och miljökrav från EU, FN, klimataktivister, miljöaktivister, veganer, djuraktivister m.m. går inte att uppfylla utan att göra hela Sverige till en vildmark där människor inte kan existera.

  Återställa vattendragen = ingen vattenkraft.
  Förbjuda hyggen = ingen skogsindustri, ved, papper, timmer m.m. samt även vindkraft.
  Förbjuda gruvor = inget stål, järn eller div. mineraler.
  Förbjuda bönder att ha djur, konstgödsel bränslefordon = ingen mat.
  Inte importera några varor p.g.a. fossildrift = vad skall vi leva av om vi inte får importera något.
  Undrar vad veganer äter vintertid, för de äter väl inte importerade frukter, grönsaker m.m. !?

  Listan kan göras längre om vi skall uppfylla alla myndigheter och aktivister krav på omställning i Sverige.

  En total omställning till ett ” Hållbart samhälle ” är nog totalt omöjligt och OHÅLLBART !

  En cirkulär ekonomi är en dödsspiral där man tappar lite för varje återvinningsvarv en vara gör, det går inte att återvinna utan en viss förlust för varje varv en vara gör, det kan fungera på global nivå men inte på lokal nivå.
  Jordens massa växer faktiskt för varje år, planeten tillförs mer materia än den förlorar än så länge.

  Man får hoppas folk i allmänhet inser att alla dessa krav från diverse håll är omöjliga att uppfylla.

 4. Lasse

  Tack Evert och Mats för en verklighetsbeskrivning.

  Varför inte bara sätta upp CO2 tullar så vi kan få leva i vår bubbla?
  Eller är handel bra även för de som inte har lika bra som oss?

 5. Daniel Wiklund

  Vetenskapens värld igår handlade om Kina. Där fick man bl a veta att 2,5 miljoner jobbar med att bryta kol.

 6. Ivar Andersson

  Alla med sunt förnuft (bondfönuft) inser att Fit for 55 är orealistiskt. Det är lätt att sätta upp mål men vägen dit är den stora utmaningen. Vägen till Fit for 55 är lika realistisk som att flytta till Mars.
  Först skulle etanolbilar rädda oss och sedan snåla dieselbilar. Ingen vill ta ansvar för dessa meningslösa gröna satsningar. Mackarna fick själva bekosta etanolutbyggnaden medan elbilar måste ha bidrag till laddstolpar.

 7. Tege Tornvall

  Klimatmålen är inte bara orealistiska utan framför allt fel utifrån både premisser och fakta. De är ideologiskt drivna och tvingas på oss med påstått klimathot som täckmantel. Den stora faran är inte välgörande värme utan förlamande kyla.

  Det framgår också av filmen Climate, the movie.

 8. Jan Ågersten

  Det är inte bara i Sverige och EU som vansinnet pågår. Det finns många exempel på destruktiv agendastyrd politik. Om vi tar Storbritannien närmare bestämt Wales som exempel skall naturgas beskattas med 78% för att finansiera en kraftig vindkraftsutbyggnad. Flera delstater i USA tillämpar en ny lag för att skydda grundvattnet som förvändning till att stänga ned jordbruk. Genom att tvinga djurägare att skaffa dyr reningsutrustning till de väderskydd som är uppsatta runtom på deras marker kan de inte hålla på med djurhållning längre. Att djuren som går i flock och sprider avföring spelar ingen roll. Målet är att stänga ned 30% av jordbruket till 2030. Listan kan göras lång men genomgående för alla länder i väst är att höja skatten på fossilt bränsle. Utvecklingen kan närmast beskrivas som bisarr. Det finns de som har ganska bra koll på hur detta kan ske men ännu så länge blir de avfärdade som konspirationsteoretiker.

 9. Ivar A. #6
  Laddstolpar ja, vi har påskvecka få se om det blir samma laddkaos när folk ska hem från stugorna i fjällen som det blev sportlovsveckorna. När folk går på marknadsföringen och tror att man kan ladda fullt på en kvart på en laddstation med 5-10 laddare blir det snabbt låånga köer. Maxeffekten gäller för en enstaka laddstolpe, först till kvarn kan nog snabbladda men så värst många såna effektuttag klarar inte stationens anslutning.

 10. L

  Det här var ett ord i rättan tid. Bra där

 11. Tege Tornvall

  Att det skulle råda/bli brist på kolbaserade bränslen ur marken motsägs av klara fakta. Energirik bensin, diesel och gas kan göras från tre sådana källor:

  1. Sedimenterade och delvis förkalkade rester av havens mikroorganismer sedan runt fyra miljarder år. Enorma men svårnådda mängder, varav de icke kalkhaltiga kan utnyttjas.

  2. Sedimenterade mjuka rester av landbaserade djur och växter sedan en halv miljard år. Det är dessa som nu utvinns och används. Hårda rester blir fossil, som inte kan användas.

  3. Ursprungligt kol i olika föreningar i Jordens inre från exploderande stjärnor ute i kosmos. Källorna 1. och 2. kommer förstås båda från detta ursprungliga kol, varav över 90 procent finns kvar i Jordens inre enligt DCO-studien (Deep Carbon Observatory).

  Under hög värme och högt tryck bildas fortlöpande kolväten av dessa källor. Nu börjar även olja och gas från 3. att prospekteras och utvinnas, men på lägre nivåer än där djur- och växtdelar sedimenterats och därför svårare och dyrare.

  Ingen brist tycks därför råda för överskådlig tid. Alltså helt onödigt att använda sällsynta och dyra metaller i konkurrens med andra behov.

 12. Lars Cornell

  Tack för att ni tar upp det här och dessutom på bra sätt.
  Den gröna politiken har blivit känd för att inte göra någon kostnads- och konsekvensanalys – det är systematiskt. Det är precis där som genomförandet kommer att fastna. När folken i EU och Sverige märker kostnad och konsekvens då kommer det att bli tvärstopp. Vi är väl där ungefär nu.

  För att genomföra den gröna politiken behövs tvång. Men då bryter vårt välstånd och vår demokrati sönder och med det hela samhället. Men det sammanbrottet, med rädslan som verktyg, är å andra sidan målet för de extrema grupperna där Greta med Fridays For Future, Rockström och Mp kan nämnas som exempel.

  LKAB:s VD Jan Moströms nu välkända ord ”Det måste gå” blottlägger på ett skrämmande sätt hur den gröna eliten tänker och handlar.

  Och om alltsammans skulle bli genomfört och målen uppnådda, gud förbjude, blir den konsekvens som alla drabbas av förstörd miljö och förstörd välfärd. Förändringen i jordens temperatur om målen uppnås blir så obetydlig att ingen levande varelse märker någon skillnad.

  Många har påpekat, att vi blivit för många på vår jord för att den gröna politiken skall vara genomförbar. Vårt klot räcker inte till. Då finns det två alternativ att ta till, kolkraft och kärnkraft. De har en kostnad som kan accepteras och båda är miljövänliga (kolkraft efter rening). Till kärnkraft finns det bränsle som räcker under överblickbar tid. Kol tar inte slut men blir dyrt när det blir en bristvara. Kol har dessutom fördelen att vi får mer fotosyntes och således en grönare jord.

  Kanske kan metanhydrid bli en tredje lösning. Men den tekniken har vi inte nu.

  Slutsats: Riv upp parisöverenskommelsen, omvärdera målen och ställ nya mål mot nytta, kostnad och miljöförstörelse.
  .

 13. Bra jobbat, tack för sammanställningen!

  Det största kännetecknet för klimatpolitiken är dess blinda diktatur, inget får ifrågasättas – då kan det bli både uteslutning och böter.

  Klimathotet och dess politiska bakgrund kan man titta på i ett vetenskapligt perspektiv eller i ett alarmistiskt/ kaos perspektiv.

  Jag tänker på det vetenskapliga perspektivet när jag läser vad Iceland met office skriver om klimatutvecklingen här I norr.

  – ”Efter 1200 – talet och fram till slutet på 1800 – talet sjönk havstemperaturen men runt 1918 värmdes plötsligt havet upp för att sedan kylas av igen 1960 – 1980.”

  Att det blivit varmare i havet efter avkylningen fram till runt 1985 – bör ses som positivt, eftersom glaciären då återigen hade börjat växa.

  Tittar man på den historiska utvecklingen i havet vid Island och norra Atlanten- och ser hur klimatkollektivet med forskare och alarmister springer sitt förblindade gatlopp, skrikandes – det blir varmare – så blir ekvationen direkt lustig ( olustig..).

  Isländska met office är ytterst osäkra på om havsuppvärmningen kommer att fortsätta dom närmaste 100 åren – dom lutar åt att antropogen uppvärmning och naturlig variation kan ha ett 50/50 perspektiv.

  Isländska oceanografer sa 2017 att havet däruppe hade slutat att värmas sedan några år – och ser man landtemperaturerna där så faller årsmedel sedan 10 år bakåt..
  Det är onekligen märkligt – och i mitt tycke obehagligt.

  Avkylningen I havet från 1200 – talet till 1900 – talet stämmer väl överens med att vi i den långsiktiga trenden, över 1000 – tals år kyls ner – om inte detta får diskuteras och lyftas fram i politiken så är vi riktigt illa ute.

  Islänningarna och riktiga klimatforskare känner till den naturliga variationen I norra Atlanten – det borde alla göra.

 14. Sören G

  It is becoming quite hard to keep up with all the news from around the world of governments quietly backing away from decarbonisation plans. Just this week, the Scottish Government confessed that it was considering legislation to allow it to back away from its earlier fantasy pledges to go full-renewables by 2030. France, Florida and Arizona are all staring to put major stumbling blocks in the way of renewables developments and Net Zero in general.

  Meanwhile, media outlets are increasingly asking questions about the affordability and credibility of Net Zero. Our message is getting out there too: the Daily Express covered our story about the retreat from Net Zero in Scotland.

  But there is also a great deal of inertia in the Green Blob, so we are far from complacent. But we are winning.
  https://www.netzerowatch.com/campaigns/view-email/dTaBVW6hps0A50MYtlNBtXw8xSNj60CL0szfqOSvdxGQ0tbonw21x3gheA3LR6vpSWmGhFKjLkemBSA238OHitMCkOY0lZjOwnKFb2hRM8DKErn-3i5j684zQifu8kTYxcE-yZatCAaDBA9W91rOJ9R1gsomUgeMpkSIyA==?ss_source=sscampaigns&ss_campaign_id=65fc32ccd2f7f5104faa3026&ss_email_id=66029b66dcf7b12a47a604d4&ss_campaign_name=Samizdat+26+March%3A+Net+Zero+in+Retreat&ss_campaign_sent_date=2024-03-26T09%3A56%3A59Z

 15. Christer Jendrén

  Tack Evert och Mats för en genomgång av bilbatterieländet man kan ju hoppas att någon kör ner det i halsen på klimatpolitiska Rådet samt tar översättningen till EU och von Layen och tvingar henne att läsa.
  Sedan kan man hoppas på gemensamt uppror i EU om de inte släpper fit for 55.
  Blir förbaskad på folk som inte begriper men som borde med tanke på deras plats i samhället för att leverera ett bra liv till invånarna

 16. Björn

  Ren elmotordrift med batterier som energikälla är en utopi på grund av materialbrist och en begränsad laddinfrastruktur. Däremot kan man tänka sig olika former av hybrider. Mazda har ju lanserat en bensindriven Wankelmotor, vars enda funktion är att driva en generator som i sin tur via ett mindre batteri, driver elmotorer. Att inom en snar framtid tro att man kan förbjuda någon form av konventionell teknik, är nog lika omöjligt som att man under övergången från hästkrafter till motorkraft, skulle ha förbjudit användande av hästar. När tiden var inne försvann hästarna, vilket även kommer att hända med den konventionella motortekniken, när den har ersatts av oinskränkt funktionell motorteknik inom alla områden.

 17. Kurt Holmgren

  IPCC eller ”United Nations Intergovernmental Panel on Climate Change” hade inte någon geolog med bland de hundratals författarna i sin rapport, 2013-14 och endast en geolog i rapporten 2022. På så sätt fokuserar IPCC på de senaste 170 åren därför att pålitliga mätningar med termometrar började ca 1850. Jorden är mer än 4,5 miljarder år och geologer vet att under tidens gång har jorden omväxlande kylts och värmts. Klimatförändringar är inget nytt men väldigt vanliga. Under de senaste 11650 åren, vår nuvarande interglaciala period, Holocene, har klimatförändringarna upprepats fort nog för att orsaka kollaps av civilisationer.
  IPCC:s existens bygger på allmänhetens tro på ”Antropogenic Global Warming” (AGW) orsakad av koldioxidutsläpp (CO2). De flesta av IPCC:s författare huvudsakligen forskare knutna till regeringar och universitet är färgade av egenintresse i AGW, för att få publiceras, få lön eller forskningsbidrag.
  Universitet har förlorat sitt oberoende genom att ansluta institut som finansiellt tvingar dessa till att stödja AGW. Välkända forskare som tidigare varit knutna till IPCC har av denna anledning tagit avstånd mot detta beteende.
  Påståendet att det är 97% konsensus bland forskare att AGW existerar är lögn. Siffrorna kommer från publicerade artiklar skrivna av klimatforskare, som enbart sysslar med klimatmodeller. Utbildning och anställning av klimatforskare är uppblåst av AGW-hysterin sedan 1990, rikligt finansierad, vilket skapar ett starkt bidrag till bias. Den stora majoriteten av världens miljoner forskare, som inte har någon finansiell bias är inte del av konsensus.
  Ingen bildad person förnekar global uppvärmning, då den har kunnat mätas. Att kallas förnekare av global uppvärmning är ett nedsättande omdöme, ett avskyvärt omdöme för tvivlare och förnekare av AGW, vilka troligtvis utgör majoriteten av värdens forskare.
  Växthuseffekten som är en felaktig beteckning, påstås vara en process där strålning från atmosfären värmer jordytan och haven är bakvänt. I verkligheten värmer solen haven, som i sin tur värmer atmosfären. Det kan visas genom två observationer, 1) haven täcker 71% av jordens yta och är nästan överallt varmare än luften ovanför, 2) förändringar i den globala genomsnittstemperaturen kommer 1 till 1,5 månader efter förändringar i havsytans temperatur. Dessa fakta visar att värmen strålar ut från oceanerna, inte tvärt om.
  Således orsakar växthusgaserna ingen uppvärmning, utan hindrar värmeförluster till rymden.
  För större delen av de sista 550 miljoner åren, var halten av CO2 i atmosfären 2 till 10 gånger högre än idag. Evolutionen frodades. Växternas fotosyntes, basen för allt liv, stimulerades av högre mängd CO2. Utrotning på grund av upphettning av CO2 är okänd. There is no ‘climate emergency’. There has never been a better time to be alive. Be happy.

 18. Henrik Jönsson pekade förtjänstfullt på klimatalarmisternas röda själ i sin video här om dagen. När vi vet hur de kommunistiska diktaturerna fullständigt struntade i människoliv, miljö, natur och djur ska vi inte förvånas över att dagens klimatalarmister gör likaledes. Det gäller för övrigt alla, alla områden där grön politik implementeras. Dagens klimatalarmister har i samma anda och med samma mål plockat upp stafettpinnen efter de radikala vänstermänniskorna när de tystnade efter murens fall.

  Vi måste vänja oss vid tanken att grön politik och gröna organisationer finns till för att skapa ett ofritt plansamhälle, inte för kärlek till natur och människor.

 19. Rossmore

  Slutet på ”Climate – The movie”

  ”Many working people are not only sceptical but positively angry about the climate alarm and all that flows from it.

  There’s a suspicion or perhaps a realisation that climate change is an invented scare driven by self interest and snobbery. Cynically promoted by a parasitic publicly funded establishment hungry for ever more money and power. An assault on the freedom and prosperity of the rest of us.”

  Det som pågår är inget annat än ett försök till nedmontering av marknadsekonomin med ”vi räddar världen” som självgott motiv för den elit som driver det. Det som fria marknader åstadkommer i form av effektiv resursallokering sätts ur spel av storskalig planekonomi där politiska beslut via subventioner styr vad som ska produceras, i vilken mängd och till vilket pris. Vi vet ju hur lyckat det var i Sovjet och DDR!

  Det är kort sagt för jävligt. Det enda den föreslagna politiken kommer att åstadkomma är en samhällelig utvecklingsstörning. Återstår att se om den blir övergående eller permanent.

 20. Gunnar Strandell

  pekke #3
  Du undrar vad de äter under vintern.
  Svaret är baljväxter!

  Länk:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/jenny-far-baljvaxter-att-bli-roliga-och-lackra#:~:text=Det%20har%20h%C3%A4nt%20mer%20med,belugalins%2C%20Gotlandslins%20och%20gr%C3%B6n%20lins.

 21. OT: Nu har jag suttit sex-sju timmar med den svenska texten till Climate-The Movie och skickat in den till Clintel. Annars är googleöversättningen rätt bra. Men det är som Clintel verkställande, Marcel Crok säger, att även om Googleöversättningen är 95% bra, så eftersträvar de en 100% bra text. Han är en sådan perfektionist! 🙂 Jag vet inte om jag levt upp till det kravet, och det dröjer innan texten lagts in.

  Hur som helst så har jag då haft tillfälle att verkligen gå in i texten. Jag säger som Lennart B att jag kanske inte håller med om precis allt, men den är faktiskt rätt gripande. Inte minst forskarnas berättelser om vilket enormt motstånd de råkat på, och likaså om den övermaga skrämsel som Väst försöker pådyvla de fattiga i världen.

  Klimatalarmismen är inte bara förödande för vetenskapen. Alla avvikande idéer och data slås obarmhärtigt ned. Men för att anknyta till dagens inlägg: Alarmismen och den politik som följer i FN, USA, EU och i de enskilda europeiska länderna är det också ett skamligt och cyniskt övergrepp på fattiga människor i världen. De gröna klimataktivisterna är totalt samvetslösa!

 22. Nr 18 Lars Mellbom.

  ” inte för kärlek till natur och människor.”

  Det är just det som är det tragiska, när media och politiker inte begriper det fientliga och förödelsen – på människa, samhälle och natur.

  Den gröna religionens fula tryne bär en mask av välvilja och medmänsklighet och det är det som gör den så oändligt obehaglig – som en galen mördare i clownmask.

  Huvudkvarteret för dessa gröna mardrömmar hittas i Stockholm – där finns inga vindkraftindustrier eller uppdämda och korttidsreglerade fjälldalar.

  Det är otroligt trist att behöva lägga värdefull tid på att bråka med indoktrinerade länsstyrelser och med ett politiskt förblindat naturvårdsverk för att rädda dom sista vildmarkerna – men det vore ännu värre att bara ge upp och låta dom gröna fundamentalisterna exploatera våran natur och våra skattebetalare och våran välfärd.

  Förhoppningsvis faller den gröna kulissen samman och avslöjar den nakna..kejsaren.

 23. Jan Ågersten

  Sverige har en guldsits jämfört med de flesta andra länder i västvärlden. Vi har trotts allt haft regeringar som har hållit hårt på budgetdisciplinen. Det vi saknar är politiker med råg i ryggen som vågar stå emot klimatfascisterna och vår PK-media. Jag har förståelse för den rädsla som finns då ingen vill bli karaktärsmördad. Men en vettvilling till statsminister som inte förstår sitt eget bästa är nog det vi behöver.

 24. #21

  Forts. OK, nu är den svenska texten med på filmen.

  https://www.youtube.com/watch?v=zmfRG8-RHEI

  Gå ned till ”hjulet”, välj ”undertexter”, välj ”svenska” på högra sidan.

 25. #Magnus Blomgren 22#

  ”Huvudkvarteret för dessa gröna mardrömmar hittas i Stockholm” Det är likadant här, om vi byter ut Stockholm mot Paris.

  Som väl alla vet har de franska bönderna varit på krigsfot under senvintern. Den största anledningen är låga inkomster och politiskt betingade förväntade än sämre tider framöver. Men strax efter kommer en otaligt, i praktiken oföljbart reglverk med täta inspektioner på gårdarna. Inspektörerna är oftast unga stadsbaserade kvinnor som inte har ett hum om jordbruk. De ser som sin livsuppgift att i största möjliga mån skada och jävlas med bönderna, vilka de betraktar som naturens största morodörer. På sina inspektionsrundor åtföljs de av beväpnad jordbrukspolis. Därför kan de vara precis så otrevliga de vill. Och det är de också.

  När bondeprotesterna var som intensivast frågade en journalist ett av det största gröna partiets kvinnliga språkrör om hon stödde de protesterande bönderna. Svaret blev: ”Ja, absolut.” Journalisten fortsatte: ”Det var konstigt, ni uppfattas ju av bönder och allmänhet som böndernas fiende nummer 1.” Språkröret svarade förnärmad: ” Det är en total missuppfattning. Vi har alltid velat lära bönderna hur de ska bedriva hållbart jordbruk, men de vill inte lyssna.”
  Tala om arrogans!

 26. Berra

  #24 Ingemar:

  Bra jobbat, kommer säkert att kunna få mer spridning nu

 27. Sören G

  Greta Thunberg fick uttala sig under 20 min i Aktuellt i kväll.

 28. Anders

  #27 Hörde också eländet med klimatjesus i Aktuellt. Tyckte det lyste igenom att tjejen egentligen inte är så smart. Men att hon har lärt sig en massa coola revolutionära termer, pseudofakta och maktspråk. Tror många med mig blev lite förvånade faktiskt. T o m nyhetsankaret…

 29. Nr 27 Sören G
  Då hade jag tur som kollade på Gold Rush istället.

  Och – eftersom det snöade som tusan i morse, här söder om Vänern- så kollade jag med smhi hur många dagar tidigare sommaren startade 1991 – 2020 mot den kalla perioden 1961 – 1990.

  Det visade sig att större delen av sverige hade ungefär samma startdatum för sommaren mellan dessa 2 klimatperioder.

  Jösses, tänkte jag – det är iaf inte en tidigare start på sommaren dom bråkar om här i norr ( vi som har den största Förändringen.. )….för den skillnaden är helt försumbar.

  Det dom bråkar om är alltså att det blivit varmt i storstaden på sommaren?

  Eller att vi inte har tillräckligt kalla vintrar…fast årets vinter var rackarns lång och kall, med snökaos…?

  Klimathotet tycks här i norr bestå I att gräset växer några extra dagar per år i vissa delar av landet – är det det dom menar med att vi här I norr har drabbats hårdast..?

  Jag menar – hur tusan definierar dom ett hot?

  Nästa vecka är det visst risk för snö igen, här I västsverige – det låter mer som ett hot än att sommaren börjar ungefär samma datum som den gjort dom senaste 100 åren..

  Klimathot och klimathelvete?
  Helt obegripligt.

  Vad pratade Greta om? Den kalla våren eller den kalla vintern eller att sommaren ser ut dyka upp som den brukar – känns inte som någon direkt nyhet….

 30. Berra

  #27-29:

  Kan inte låta bli att tänka på om hur det varit om greta pratat om SD och invandring…

  Hade svt hanterat det på samma sätt?

 31. Anders

  Greta i Aktuellt: https://www.svtplay.se/video/jN3Vag2/aktuellt/ikvall-21-00?position=179&id=jN3Vag2

 32. Magma

  #21 Ingemar
  Uppskattar stort att filmen fått svensk text. Jag har många äldre i bekantskapskretsen som jag vet lägger av tittandet och lyssnandet om de upplever det för svårt att hänga med i språket … nu blir det ett nytt utskick till dessa med ny länk.

 33. foliehatt

  Sören G, #27,
  sådan mediaexponering går inte att köpa för pengar. Aktuellt har levererat.

  Hade man önskat att leva upp till något journalistiskt credo så hade redaktionen tagit in någon kritiker av Gretinernas tilltag. Exempelvis kunde man ha bjudit in Mattias Svensson (SvD) som framförde kritik i inslaget – men inspelad sådan, så att han för säkerhets skull inte kunde ta debatt.

  Ynkligt försök till demokratiwashing av en radikal sekt med auktoritär dagordning.

  Skämmes!! Aktuellt och SVT

 34. Mats Kälvemark

  #24 Ingemar
  Tack för snabb respons. Underlättar delning i stor skala!

 35. Evert Andersson

  Egentligen oerhört att ge Greta Thunberg 20 minuter i Aktuellt. Jag tittade och är ambivalent. Det var väldigt avslöjande vilket tankegods hon bär på. Men hennes följare var förstås impade. För alla andra borde det ge en rejält modifierad bild av henne.

 36. Daniel Wiklund

  OT Hållbart igen i evigheters evighet. Nyss på nordnytt ett inslag om ”Solcellspaneler och vindturbinblad ska bli mer hållbara”.

 37. Lasse

  20 min aktuelltinslag.
  Då hade hon väl tydliga kurvor och tabeller som stöd.
  Eller bara floskler?
  Vi som bara såg rapport fick veta att CO2 från skorstenar skall frälsa oss. Kräver en del el men framtiden är lovande!
  Arma folk blir fattigare.
  Klimatkorrespondenten hade ett sista inslag nyss.
  Grekiska övärlden lockade henne!

 38. BG

  Nu är Gudrun Schyman på gång igen med ett nytt parti, ,Klimatalliansen, enligt P4 Göteborg. Klimaeaktivister skall in i EU-parlamentet.

  ”Ut med partister och in med aktivister i EU-parlamentet.

  Det tycker Gudrun Schyman och hennes parti Klimatalliansen.

  På tisdagen inledde de sin kampanj inför EU-valet 2024.”

  https://sverigesradio.se/artikel/gudrun-schyman-klimataktivister-ska-foretrada-sverige-i-eu

 39. Tege Tornvall

  Vad är ”OT”?

 40. pekke

  Tege #40

  OT = Off Topic = Utanför Ämnet.
  Vanligt när man säger nåt som inte riktig ingår i diskuterade ämnet.

 41. Karl Erik R

  #33 Foliehatt m fl

  Jag såg också Greta i Aktuellt. Inte imponerad av hennes utläggning. Det Greta upprepade var: ”Människor dör och politikerna gör långt ifrån tillräckligt för att förhindra det.” Inga siffror som t ex att ungefär sju gånger så många dör av kyla som de som dör av värme. Eller att antalet döda i klimatrelaterade händelser är extremt mycket lägre nu, än för 100 år sedan.

  Sen tyckte jag faktiskt att programledaren var ovanligt kritisk i sina frågor, jämfört med när Erika B eller Rockström dyker upp. Då finns aldrig något ifrågasättande.

  I sammanfattning så gav Greta ett blekt intryck. Hon verkade bara upprepa inlärda meningar och när hon inte hade någon inlärd mening som passade så började hon staka sig. Tror inte att hon fick några nya lärjungar efter sina 20 minuter i Aktuellt.

 42. Magma #32,

  Jag hoppas att dina bekanta förstår att man kan byta till svenska genom att gå ned på inställningar, ”hjulet”, och där välja ”svenska” till höger.

  Jag skall också gå igenom texten igen så småningom och bättra på en del skönhetsfel.

 43. Lasse

  20 min i Aktuellt .
  Lika lång utbildning här:
  https://climatediscussionnexus.com/videos/turning-down-the-heatwaves/
  Lätt att lura barn och unga om man vill. Men de flesta är nog bara godtrogna.

 44. Evert Andersson

  Lasse #38

  Svante Axelsson sa i Rapport, om jag hörde rätt, att koldioxidmolekyler från fossilbränslen de ska ner i backen, men koldioxidmolekyler från biobränslen de ska ska ’återanvändas’ och bli nyttigt bränsle.

  Tur för Svante så fick han ingen motfråga.

 45. Christian

  Även om batteribilsförespråkarna hävdar med bestämdhet att mineralerna räcker till den gröna omställningen, hävdar IEA motsatsen. Vi gör oss alltför beroende av en enda aktör som vill förstöra vår marknad med billiga bilar. Bilarna är fullproppade med informatik och de är allt mer uppkopplade mot tillverkarens servrar. All information i Kina lagras och granskas. Vem säger att all den information som lagras i bilarna inte hamnar i orätta händer? Sötebrödsdagarna för elbilarna är över. Blodbadet är i full gång.

  https://www.iea.org/reports/the-role-of-critical-minerals-in-clean-energy-transitions/executive-summary

  Om man nu ska gå ifrån kobolt och ersätta det med litium-järn-fosfat, kommer kampen stå mot jordbruket som behöver fosfat i framställningen av konstgödsel. Ska äta eller svälta i den gröna omställningens namn?

  Vi har redan nu nått peak koppar. Efterfrågan är större än tillgångarna. Till koppar finns ingen ersättare. Att kopparhalten sjunker i de kända fyndigheter som finns är ingen nyhet. Detta har vi vetat om sedan flera årtionden. Sjunker kopparhalten från dagens 7-8kg/ton till 5-6kg/ton ökar energiåtgången med 7-8 gånger. Det belastar elbilarnas redan enorma koldioxidbagage ännu mer.

  Hade elbilsbatterierna följt Moore’s lag skulle de idag varit stora som en jordnöt och bara behövts laddas en enda gång under hela dess livslängd.

  Skulle man få fram ett batteri som kan snabbladdas på endast fem minuter kräver det en laddare på 750kW. 20st blir 15MW!

  En vanlig bensin- eller dieselpump slukar inga jättemängder med ström.
  Säg att det finns 20 pumpar och det tar fem minuter att tanka en bil blir det 240 bilar i timmen. Säg att det tar en timme att snabbladda en elbil. För att få samma flöde krävs det 240 laddare á 250kW. Det blir 60MW!
  Sen ska vi ha ström till allt annat också.

  Ska man portionera ut 10 sådana stationer från Malmö upp till Strömstad skulle de tillsammans sluka lika mycket ström hela gamla Barsebäck 1.

  Var ska vi få strömmen ifrån? Var ska vi få all den koppar som krävs till alla dessa elledningar?

 46. tty

  #11

  ”Under hög värme och högt tryck bildas fortlöpande kolväten av dessa källor. Nu börjar även olja och gas från 3. att prospekteras och utvinnas, men på lägre nivåer än där djur- och växtdelar sedimenterats och därför svårare och dyrare.”

  Vardå? Källa, tack.

 47. Berra

  #46 Christian:

  bovlund ville ju lösa metallbiten genom mera återvinning:)

 48. Anders

  #42 Ingemar N. Om Du ändå ska editera föreslår jag att du byter till ”vetenskaplig artikel” där AI/Google översatte engelska ”paper” till ”papper” tidigt i filmen (minns ej exakt).

  Vilka fantastiska insatser Du gör för vetenskapen, demokratin och yttrandefriheten!! Hatten av!!

 49. Karl Erik R

  #45 Christian

  Skälet till att genomsnittlig koppar halt i de fyndigheter som bryts är att priset på koppar stiger. Då blir det lönsamt att bryta även fyndigheter med lägre halter. I Bolidens Aitikgruva bryts malm med 2,2 kg per ton med god lönsamhet. Bryter man under jord så krävs väsentligt högre halt än så.

  Det går utmärkt att göra kabel utan koppar. Aluminiumkabel behöver ha dubbla arean jämfört med kopparkabel, men vikten per meter är ungefär lika och priset hälften.

 50. Christian S

  #49
  Aitik beräknas vara slutbruten 2045, om ca 20 år. I Anderna vimlar det av koppar. Det handlar bara om vad som är lönsamt och vad slutpriset blir. Energiåtgången påverkar också slutpriset. Vissa saker kan man inte ersätta med aluminium. Kopparen har bättre ledningsförmåga. Dock kvarstår att halten koppar sjunker globalt. En del av vår BNP är baserat på metallpriser. Vad händer om världen efterfrågar produkter i så stor omfattning att produktionen inte hänger med eller snabbt kan öka, en brist uppstår? Priserna ökar, inte bara med 100%, inte 200% utan flera 1000%. Ökar efterfrågan och priserna stiger är det inflationsdrivande. Centralbankernas verktyg är att höja räntan för att dämpa inflationen. Affärsbankerna har inget annat val än att haka på. Det i sin tur gör att löntagare får allt mindre i plånboken. Löntagarna kräver högre löner, något som arbetsgivarna inte kan i så stor utsträckning möta för att inte spä på inflationen. Se hur det gick på 1970-talet. Köpkraften minskar och folk kommer ha allt mindre råd att köpa allt dyrare elbilar. IEA varnar för mineralbrist. Så även docent Simom Michaux vid GTK, Helsingfors Universitet och tidigare energirådgivaren under Ronald Reagan, Mark P. Mills. Hela vårt samhälle är uppbyggt på billig energi från kol, gas och olja. Dessa ska nu ersättas med intermittenta källor som sol och vind. Komplett dårskap! Visst kan stater gå in tillfälligt och subventionera. I långa loppet blir det en dyr affär då det finns andra hål att stoppa pengarna i. När subventionerna tas bort faller det ihop som ett korthus. Subventioner är egentligen snedriktat ekonomiskt stöd till något som inte kan bära sina egna kostnader.

 51. Bubo

  #50 Christian S

  Har du nån siffra på hur tungt metall väger i inflationskorgen? Säg att en normalperson omsätter ca 500 kkr/år (40 kkr/månad) som går till privatkonsumtion och offentlig konsumtion (via skatt).

  Mina direkta inköp av koppar rör sig nog om max en hundring/år sedan har jag väl litet indirekta inköp via elutrustningar (dator/tv etc) och annat men även där känns kopparkostnaden marginell.

  Känns som 2% på mat skulle slå hårdare på ekonomin än 500% på koppar men har du nån siffra (även ungefärlig) på hur hårt det slår i ekonomin?

 52. Christian

  #51 det handlar inte om privatpersoners metallköp. Det handlar om att länders BNP delvis är baserat på köp och sälj på metallmarknaden via världsbanken.

  https://tradingeconomics.com/country-list/gdp-from-mining