Öppen Tråd

kräftpremiär

Vi har nog uppmärksammat kräftpremiären lite för sent. En del har säkert redan börjat. Men varför inte denna helg? Här är i vart fall veckans öppna tråd.

Njutbar helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. tolou

  Could the stabilization of ozone levels in the stratosphere help to explain the subsequent ‘pause?’

  http://wattsupwiththat.com/2015/08/14/is-ozone-recovery-warming-the-stratosphere-and-adding-credence-to-solar-variability/

  stratospheric temperatures are maintained by concentrations of ozone. If ozone levels decline, temperatures fall.

  See also
  http://joannenova.com.au/2015/01/is-the-sun-driving-ozone-and-changing-the-climate/

 2. Peter F

  Längtar ni till vintern ? Go down under.

  http://www.news.com.au/technology/environment/its-snowing-in-canberra-as-this-miserable-winter-just-keeps-getting-miserabler-um-is-that-even-a-word/story-e6frflp0-1227480335028

 3. Ann LH

  OT även på öppen tråd, men ett nyttigt kräftminne för livet. Mot alla odds blev det allvar med en ”stockholmare” och KTH-are . Kulturkrock och liten svekdebatt här på hemmaplan. Detta skulle dock firas med kräftkalas på andra sidan, i Roslagen. Kvällen kom och huvudrätten bars högtidligt in – ett jättefat med, hjälp (!) fel kräftor. Stor besvikelse, men ”Masken hölls” dock. Det var mitt första möte med dessa små röda. Än i dag är det havskräftor som gäller ofta och året runt, numera även för den gamle KTH-aren, och sönerna blev chalmerister – slutet gott och händelsen en av många som efter hand vidgat en generande trång värld.

 4. Arne

  Robert Collin på Aftonlögnen har skrivit en krönika med lite tankar om att inte lyssna på väderhotarna för mycket då det kan bli mycket dyrt, små droppar här och där…
  http://www.aftonbladet.se/bil/collin/article21247031.ab

 5. Stickan no1

  DN gör kopplingen mellan ökat eller minskat våld och klimatet.

  Den osignerade ledaren som hävdar att samhället blir tryggare och säkrare, att våldet minskar och att allt går åt rätt håll avslutar sin kritik av kritiken av DN:s världsbild med:

  ”Trygghetsskeptikerna börjar snart bli som klimatförnekarna. Den ledande expertisen på området säger att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet, eller i detta fall att det dödliga våldet i Sverige minskar, men statistikförnekarna vägrar lyssna på det örat och påstår i stället att allehanda slags brott och våld ökar, att människor är mer otrygga och att samhället håller på att gå under.

  Det blir inte mer sant för att de vill tro det.”

  http://www.dn.se/ledare/huvudledare/bland-statistikskeptikerna/

  Intressant koppling. Om statistiken visar att DN har fel om brottsstatistiken har de då också fel i klimatfrågan? Den kopplingen kommer nämligen folk göra. Vad mer har DN fel om?

  Och förklaringen till varför Sverige driver klimatfrågan kommer här fram:
  ”Sverige lobbar för FN-plats – genom klimatmöte med ambassadörer”
  ”Syftet är att lägga upp gemensamma strategier inför klimattoppmötet i Paris – och att ragga röster för en svensk plats i säkerhetsrådet.

  De har alla sin bakgrund i länder som ingår i organisationerna LDC, Least developed countries, och SIDS, Small island developing states, till exempel de små ö-stater som riskerar att dränkas om havsnivån och jordens temperatur stiger.”
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/article21256872.ab

  De vill alltså lova dessa små stater klimatpengar för att få politiskt inflytande.

  Genom att lova någon andras pengar vill man få politisk makt. Samma recept som använts med viss framgång av vänstern i alla är.

 6. tolou

  The Influence of Solar Spectral Variations on Climate
  Joanna D. Haigh

  http://www.pages-igbp.org/download/docs/meeting-products/presentations/2012-1st-solar-forcing-wshop/haigh.pdf

 7. An LH

  Arne #4. Tack för tipset om Robert Collins krönika. Han har vid flera tillfällen visat att han minsann inte tillhör de Grön Bilisterna. Han tänker, öppet, mycket och klart och det ger resultat. Heja på! Och tänk, att han fortsatt får tänka högt i Aftonbladet.

 8. SVT censurerar som vanligt

  Jag fick tipset att SVT öppnat en ny debattsajt, som särskilt presenterades som öppen för ”alla”. När Rockström släpptes fram med sitt vanliga orerande, kunde jag få fram en replik efter samtal med professorerna och ledamöterna i Kungliga Vetenskapsakademien, Wibjörn Karlén och Tore Scherstén.

  Den var inte välkommen, för man hade beställt ett svar från ”en professor”. I samtalet med huvudredaktören framgick tydligt självklarheten att redaktionen väljer ut dem som skall få plats.

  Vår replik och mera detaljer finner du här:

  http://klimatsans.com/2015/08/14/svt-opinion-idkar-censur-som-vanligt/

  SVT vaktar troget grinden mot kättare.

 9. Kenneth Mikaelsson

  Sture

  Vad har du väntat dig av ett socialistiskt land???

  Stalin skulle nog se Sverige som beviset på att socialismen fungerar… Om han nu levat..

 10. Håkan Bergman

  Det här visste ni inte om temperatur och privatekonomi.
  ”Den kyliga sommaren har fått många att se över sin privatekonomi.”
  http://www.svd.se/stort-intresse-for-att-pressa-bolanerantor/om/naringsliv
  Man får väl anta att uppvärmning gör oss slarvigare med privatekonomin, det är värre än vi trott.

 11. Ingvar

  Vad som förvånar mig är att Christina Figueres uttalande om vad IPCC:s egentliga syfte är fått i stort sett noll kommentarer i svensk media. Tre gånger ställde jag frågan till Gunnar Kjelldahl utan att få svar. Inga politiker har berört ämnet. MSM har mig veterligen förbigått det med tystnad.
  Inte heller företrädare för handel/industri/ekonomi har kommenterat det vad jag vet. I Sverige alltså. Waqll Street Journal uppmärksammade med en ordentlig nyhetsartikel.

  Men va f-n!!
  Det är ju en politisk bomb!

 12. Sören G

  #7 Sture Åström
  Där fick man det definitiva beviset för att SVT inte vill ha någon objektiv debatt om klimatet. Man kör sitt PK-spår i botten. Det visar också på deras totala okunnighet. Ett land där media censureras får man en okunnig befolkning.

 13. Peter F

  Ingvar #10

  Skandalöst var ordet.

  Jag har lyckats få in det på några kommentatorsfält , men ingen respons.

  Vad jag minns var Kjelldahls invändning att jag stavat Figueres fel.

 14. Ingvar

  Reflektion efter att ha läst #11 Sören.
  Ett stort ansvar vilar på de av oss som genomskådat det hela. Bearbeta politiker. Upplys vänkretsen. Sprid fakta. Använd internet. Kommentera i pressen. För att använda ett gammalt svenskt uttryck. Trägen vinner.
  Oppositionen mot klimathotet växer i hela världen.

 15. tolou

  Arne #4
  Från en som aldrig läser AB, tack för den!

  ”tillfälle att fundera på skillnaden mellan vädergud och meteorolog”

  Robert Collin briljerar.

 16. Dilettanten

  Vore intressant att se en månadsvis rapport av människans CO2-utsläpp, atmosfärens CO2-halt samt den globala temperaturen.

 17. Håkan Bergman

  Nja, det blir nog pannkaka i Paris, som vanligt m.a.o. Risken är nog rätt stor att vi är inne i en rejäl finansiell härdsmälta under hösten, parismötet kommer att reduceras till en enspaltare långt bak i tidningarna.
  http://www.talkmarkets.com/content/us-markets/the-bankruptcy-of-the-planet-accelerates–24-nations-are-currently-facing-a-debt-crisis?post=69190
  ”Should we have the “wealthy” countries bail all of them out?

  Well, the truth is that the “wealthy” countries are some of the biggest debt offenders of all. Just consider the United States. Our national debt has more than doubled since 2007, and at this point it has gotten so large that it is mathematically impossible to pay it off.

  Europe is in similar shape. Members of the eurozone are trying to cobble together a “bailout package” for Greece, but the truth is that most of them will soon need bailouts too…

  All of those countries will come knocking asking for help at some point. The fact is that their Debt to GDP levels have soared since the EU nearly collapsed in 2012.

  Spain’s Debt to GDP has risen from 69% to 98%. Italy’s Debt to GDP has risen from 116% to 132%. France’s has risen from 85% to 95%.

  In addition to Spain, Italy and France, let us not forget Belgium (106 percent debt to GDP), Ireland (109 debt to GDP) and Portugal (130 debt to GDP).”
  Ska vi dela ut grekiska statsobligationer till u-länderna, eller hur tänker man?

 18. Sören G

  #14 Ingvar ”Oppositionen mot klimathotet växer i hela världen.” Eller bättre att skriva ”Oppositionen mot de grundlösa klimathotslarmen växer i hela världen.”

 19. Ann LH

  Inte bara den mera okända Ch. Figueres utan även den hyllade Naomi Klein har kommit ut:
  http://blog.heartland.org/2015/08/naomi-klein-admits-in-her-climate-change-screed-that-global-warming-is-all-about-anti-capitalist-polemics-and-has-nothing-to-do-really-with-science/

 20. #12 Sören G och #14 Ingvar

  I Klimatsans anmälningar till Granskningsnämnden har vi framhållit faran med rundgång av falska, förljugna uppgifter. GRN svarar:

  ”Granskningsnämnden har i tidigare beslut konstaterat att IPCC:s slutsats att det pågår en global uppvärmning som med stor sannolikhet är orsakad av människans utsläpp av växthusgaser har ett mycket brett stöd bland såväl klimatforskare som ledande politiker. Att SVT sänder program och inslag som utgår från denna grundsyn kan inte i sig anses strida mot kravet på opartiskhet.”

  Således: Allmänhet och politiker vet inte om att det finns kritik mot hypotesen. De har därför som grundsyn att den är sann, vilket beror på att SVT och SR (samt TT) aldrig tillåter invändningar mot den. Och GRN:s egna ledamöter vet inte heller bättre. De accepterar inte att det finns ”klimatforskare” med andra åsikter, fast jag talat om det. Därför kan SVT och SR inte kritiseras för ensidig framställning. Och de fortsätter att vilseleda GRN:s ledamöter, politiker och allmänhet.

  Därmed uppnås sådan vattentät rundgång som kännetecknar diktaturer ! ! ! Det är dagens Sverige !

  Ingvar, det är så vi arbetar inom Klimatsans: Små droppar av information till allmänheten, för att med envishet ”urholka stenen”.

  Framgångarna är små, men har börjat märkas.

 21. Ingemar Nordin

  Sture Å #8,

  Skandal att SvT/Opinion förespeglar läsarna om att det handlar om en sight för öppen diskussion, samtidigt som redaktionen gallarar hårt alla oönskade åsikter. Terje Carlsson, som dessutom är ordförande för föreningen ”grävande journalister”, och SvT borde skämmas!

 22. Lars Cornell

  #20 SÅ. Bra beskrivet. Just det stycket finns behadlat här
  http://www.tjust.com/vit/2015/askSVTreplik.pdf

 23. Thomas P

  Jag tittade för ovanlighetens skull in på WUWT och fann att Eshenbach (som framstår som det forumets ende vettige skribent) hade en lång och underhållande artikel om koppling mellan sol och klimat, specifikt en artikel av Shaviv:
  http://wattsupwiththat.com/2015/08/13/the-new-sunspot-data-and-satellite-sea-levels/
  Riktigt roligt blir det när Eschenbach inser att Shaviv inte använt ett spår av verkliga soldata utan bara stoppat in en sinuskurva som han påstår motsvarar soldata. ”no solar data of any kind were harmed in the creation of their model … because no solar data of any kind were used.”

 24. Lasse

  #23 Thomas
  Trevligt att du uppskattar Willis E.
  Han har ofta undervisande och intressanta inlägg.
  Kommentarerna ger ofta en djupare förståelse.
  När du ändå var inne på den sidan kanske du kunde se detta inlägg:
  http://wattsupwiththat.com/2015/08/14/problematic-adjustments-and-divergences-now-includes-june-data/
  98% konfidens visar på viss samvariation-fast det är ju manipulerade data 😉

 25. Ingemar Nordin

  Thomas P #23,

  Jag är rädd för att din nyfunna vän Eshenbach missförstått både Shavivs blogginlägg (jag har ett inlägg om denna i morgon) och den artikel som han refererar till. Shavivs poäng är att om den galaktiska strålningen har en inverkan så är det solvinden och de planetära magnetfälten som är det viktiga, inte solfläckarna som orsakas av lokala, inre magnetiska strömmar. Det är därför ingalunda givet att solfläckar är den bästa proxin.

  Angående modellen så är den så vitt jag förstår byggd helt på fysikalisk teori en enkel sinuskurva (motsvarande de senaste solcyklerna) snarare än på empiri. Det är ju den efterföljande testningen som kräver empiri. Inget konstigt med det.

 26. Björn

  Thomas P [23]; Jag vill bara inflika här, att El Niño som fenomen är orsakad av upplagrad solenergi i havet öster om Filipinerna, så visst finns det en koppling till solen. För övrigt så har det fina vädret idag, även det en koppling till solen. 🙂

 27. latioba

  #11 Ingvar
  Jag har också ställt frågan till politiker och redaktörer som anser sig vara liberalt inriktade, men ingen svarar eller kommenterar.Den i vårt arma land politiskt korrekta miljövansterpropagandan går tydligen inte att ifrågasätta, inte ens av de som på papperet anser sig vara liberala.

 28. Clark2

  13 aug hade Veckans Affärer en artikel rubricerad ”Idag spränger vi jordens budget.”
  ”Den största boven är koldioxidutsläppen som står för drygt hälften av det ekologiska fotavtrycket. Detta skriver WWF i ett pressmeddelande.”
  ”Några tecken på att våra ekosystem belastas allt hårdare är avskogning, torka, vattenbrist, jorderosion, minskad biologisk mångfald och koldioxidlagring i atmosfären, vilket ökar sannolikheten för skenande klimatförändringar.”
  ”Carina Borgström-Hansson, expert på ekologiska fotavtryck på WWF: ””Vi kan fortfarande vända utvecklingen, men det är bråttom. En av de viktigaste åtgärderna är att sluta lagra koldioxid i atmosfären genom ohållbar konsumtion av fossil energi. ”””
  ”Sett över hela året står enbart växthusgaser för 85 procent av våra anspråk på planetens biokapacitet. För att absorbera nuvarande nivåer av koldioxidutsläpp skulle det behövas dubbelt så mycket skog som nu finns tillgänglig i världen, skriver WWF”
  ”””Det finns tecken på trendbrott. Det handlar om investeringar i förnybar energi och städer och företag som går före i klimatkampen och satsar på energieffektivisering, förnybar elproduktion, hållbara transporter och klimatsmart mat. Politiker, företag och finansaktörer måste dock göra mycket större åtaganden för att slå vakt om den framtida välfärden, inte minst inför klimattoppmötet i Paris om tre månader””, säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF.”
  Här är länken: http://www.va.se/nyheter/2015/08/13/i-dag-har-vi-spenderat-naturens-budget/

  Vad säger ni om WWF:s experter. Och om deras uttalanden, inte minst deras(förväntade och som jag anser robotliknande) koncentration på klimathotet?

 29. Lars Cornell

  På NyTeknik pågår debatt om fordon och energi. Kommentera gärna.

  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3922564.ece

  I följande debatt (går ej att kommentera) avslöjar Romson och Baylan sin häpnadsväckande okunnighet.
  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3917392.ece
  Ca 90% av koldioxidutsläppen kommer från transportsektorn och något litet från lantbruk.
  Där är det bensin, diesel och fotogen som gäller, 92 TWh går det åt. Kol förbrukar vi så litet att det nästan är försumbart.
  Vind och sol kan inte ersätta de bränsleslebehoven, det är skär idioti.

  Om vi skulle ersätta 90 TWh med skogsråvara skulle det gå åt ca 150 TWh och det är mångfalt mer än vad skogen kan ge. Så hur dessa två mininistrar än vänder sig har de ändan bak.

  RÅD TILL ROMSON OCH BAYLAN, SLUTA TÄNK FÖRNYBART.
  TÄNK LÅNGSIKTIGT HÅLLBART I STÄLLET.

 30. tolou

  Poff
  http://services.swpc.noaa.gov/images/planetary-k-index.gif

 31. tolou

  Clark #28
  http://antropocene.se/2015/august/wwf-hotar-en-hallbar-utveckling.html

 32. Ingemar Nordin

  Clark2 #28,

  WWF är ingen vän av miljön precis. Det är en politisk lobbyorganisation som drivs på kommersiell basis med stora anslag från FN, EU och enskilda stater + donationer från olika företag som exempelvis vindindustrin. De driver också, tillsammans med bl.a. Greenpeace, spelbolaget Postkodlotteriet.

  se även http://antropocene.se/2015/august/wwf-hotar-en-hallbar-utveckling.html

  De har en mycket stort inflytande på dagens politik och är duktiga på att indoktrinera skolbarn till att bli framtidens WWF-robotar.

 33. Carl-Erik Blohm

  tolou #31
  Tack för den hänvisningen. Jag har kollat på Lars Berns blogg tidigare och har stor respekt för honom och det han skriver, inte minst med tanke på den bakgrund han har.
  Jag har varit medlem i WWF, bl.a. tigerfadder, i många år men sade upp det i vintras. Skrev ett mejl till dom om orsaken, framförallt deras hållning i klimatfrågan. Blev uppringd av en försäljare men skärpte kritiken och bad honom vidarebefordra denna.
  Det största problemet i alltihop är nog media. Undersökande journalistik förekommer inte i dessa stora frågor. Som klimatfrågan och som NGO:s verksamhet över huvud taget. Detta och grupptänkandet och låsningarna (åsiktskorridoren) måste väl bli så övertydligt att media inte kan värja sig längre?
  Beträffande klimatfrågan tror jag att dom flesta journalister blev ”hänförda” av hockeyklubban och av Al Gore och av rapporter om nedsmältningar mm. och sedan inte vill ta sig till annan information. Dom binder upp sig till den hållningen och har oerhört svårt att våga avvika från den. Som om deras yrkesheder hänger på det.

 34. Carl-Erik Blohm

  Ingemar #32

  I mina kontakter i vintras med WWF tog jag upp detta med påverkan på skolbarn. Dom retirerade vid två tillfällen som var muntliga kontakter, (inget svar vid det första av tre, ett mejl) och sa att det är volontärer som anmäler sig till WWF och skickas ut till skolor. Och att WWF självt inte står bakom eventuella tillspetsade utsagor som volontärerna gör. Men det hänger ju inte ihop ansvarsmässigt.

 35. Carl-Erik Blohm

  Apropå #33 och #34.
  Ser att mitt namn kom med istället för signaturen (Clark2). Får väl byta signatur, eller kanske fortsätta med namnet?

 36. Carl-Erik Blohm

  Apropå WWF igen och detta specifika uttalande:
  ”Sett över hela året står enbart växthusgaser för 85 procent av våra anspråk på planetens biokapacitet. För att absorbera nuvarande nivåer av koldioxidutsläpp skulle det behövas dubbelt så mycket skog som nu finns tillgänglig i världen.”
  Kan ju googla på det, men det vore intressant med aktuella synpunkter från denna sajt.

 37. Daniel Wiklund

  Apropå ”Idag spränger vi världens budget”. Undrar vad man hade sagt om liknande prognoser funnits 1945 just andra världskriget tagit slut. Låg man kanske då också på minus. För det kan ju inte bara vara koldioxiden som kan se till att jordens resurser slukas i förtid.

 38. Ingemar Nordin

  Carl-Erik #36,

  Det är ju precis tvärt om. Tack vare vår koldioxidproduktion så har planetens bioproduktion ökat med 11%. Vi hjälper till så gott vi kan 🙂

  #35, både din signatur och ditt namn är godkända för bloggen. Men själv föredrar jag ditt namn.

 39. Skogsmannen

  får inte ihop det här riktigt. vill man öka resurstillgången på mat till jordens befolkning borde man väl snarare öka CO2-mängden snarare än att minska den (och mängden gödning på åkrarna).

  Men det är väl någon som har tänkt (eller inte)?

 40. Carl-Erik Blohm

  Ingemar #38

  Tack. Jag ska ta med detta i en argumentationssammanställning som jag filar på.

  Kontaktade en före detta kollega i energibranschen, som sitter i miljöutskottet i en av Storstockholms kommuner. Hans ingångsvärden (partikollega med Löfven ) var ”höga straffskatter på CO2” och ”tror att det kan gå åt helvete ändå” och att klimatförnekarna(!) var betalda av kol-och oljeindustrin. Han hänvisade faktiskt till en miljöpartist i utskottet som uppenbarligen dominerade detta. Visst är det väl så att miljöpartister i kommunerna ute i landet tilltros en auktoritet i dessa frågor bara för att dom är miljöpartister, och för att dom är ”påträngande”. Han berättade också att utskottet hade förordat en höjning till 1 meters höjd över havsnivån ifråga om byggnadslov.
  Men efter fyra timmars genomgång om IPCC:s bevekelsegrund och sammansättning, tvågradersmålets egentliga ursprung, klimatmodeller, Sveriges kust och dess havsnivåförändringar, mm mm, så var han faktiskt klart påverkad. Borta var i varje fall dom värsta fördomarna. Jag gav honom länkar till denna sajt och till UI och WUWT och andra sajter över skalan.
  Undrar om inte sådana konfrontationer med politiker och journalister kan bryta upp låsningar och okunskap i klimatfrågan? Helt enkelt få till en täckande och rättvis bild av den. Bland andra aktiviteter förstås.

 41. tty

  Ingemar Nordin #32

  Jag måste säga att jag ofta undrat vad WWF egentligen konkret gör med alla insamlade pengar. Jag är naturintresserad och har rest en hel del och kan nog med gott samvete påstå att jag besökt en rätt stor del av de värdefullaste naturområdena i världen, men jag har sett ytterst få spår av WWF:s verksamhet. Det enda jag kan erinra mig på rak arm är våtmarksreservatet Mai Po i Hongkong som ägs av WWF. Det drivs f ö knappast på ideell basis eftersom inträde kostar 120 HK$ och när myndigheterna stängde reservatet i tre veckor 2008 p g a att fågelinfluensa upptäckts där krävde WWF 1 miljon HK$ i skadestånd.
  Jag har också ett svagt minne av att WWF bidrog till forskningscentrat i Wolong i Sichuan, men konstigt vore det väl annars eftersom Wolong är det viktigaste pandareservatet.
  Här i Sverige var WWF tidigare engagerade i Tåkernfonden som lämnar bidrag till skötseln av Sverige och Nordeuropas finaste fågelsjö, men där har de dragit sig ur.

 42. tty

  Sture Åström #8

  Nu har DN presenterat något liknande:

  http://dnide.dn.se/dn-asikt-snart-kor-vi/

  ”skriv ett inlägg om ditt ämne, sammanfatta inlägget med en fråga, bifoga en kort beskrivning av dig själv och föreslå en person som bör svara. Skicka detta i ett mejl till asiktsredaktionen@dn.se

  Kan vara idé att skriva ett väl underbyggt inlägg om t ex Figueres uttalanden, havsnivåhöjning eller vindkraft.
  Finns naturligtvis inte en chans att DN kommer att publicera, men det kan ju istället publiceras här eller t ex på Flashback och därmed ge tillfälle att hänga ut DN som lögnare.

 43. Göran Fredriksson

  # 8

  Avgörande för att Sverige i framtiden skall vara ett liberalt demokratiskt samhälle är att SvT/SR plockas av sitt monopol på public service. Det väljarna kan bidra med är att i stor omfattning skippa TV-avgiften. SvT/SR är numera ändå inte i allmänhetens tjänst. De driver sin egen agenda som blir en överideologi utan demokratisk förankring som statsmakterna tvingas att anpassa sig till. Statsmakterna har bara makten över det kortsiktiga såsom budgeten för nästa år med det långsiktiga styrs av den överideologi som bl.a. formas av public service.

 44. Astrid Å

  Sture Åström #8
  Hej!
  Förvånad, blir man ju inte och de har också tagit bort kommenteringsfältet, nuförtiden, men det går att kommentera på Facebook och Twitter, för den som är med där. Inte så många verkar kommentera, dock.
  Rockström hade en artikel nu nyligen, 11 aug.
  http://www.svt.se/opinion/article3167683.svt

  https://www.facebook.com/svtopinion

  https://twitter.com/SVTOpinion

 45. Sören G

  Här är också ett alternativ, grönt!
  ”Vi såg ett stort behov av en frihetlig och grön tidning. Vi såg ett behov av en större mångfald i media. Vi såg ett behov av forum där den postindustriella samhällsdebatten kan föras. Så vi startade Syre. ” Vidare skriver man: ”Vi har en spännande höst framför oss med bland annat: Kärnkraftsfrågan i Sverige och Finland, EUs flyktingmurar, Vattenfalls kol, Ojnareskogen, Natofrågan och med det stora klimatmötet i december som den absoluta peaken.” – Jaha.
  http://tidningensyre.se/

 46. Ann LH

  #45 Sören G, jag det var grönt så det förslår. Som de själva brukar säga Nej Tack.

 47. Alienna

  (#45/#46)

  ”Jag möter förvånansvärt ofta människor som drömmer om en världsregering, eller till och med en världsdespot. Den ska vara snäll, förstås, och bara göra bra saker. Vilket ofta råkar sammanfalla med just de saker drömmaren tycker borde göras, men som inte finns stöd för att göra i vårt eget land just nu.

  Kanske kan jag få dem att förstå att deras dröm är orealistisk. Men mer sällan kan jag få dem att förstå att det inte ens är önskvärt.” – Maria Wetterstrand

  http://tidningensyre.se/plocka-russinen-ur-den-politiska-kakan/

 48. Ingemar Nordin

  Alienna #47,

  Klokt sagt av Maria Wetterstrand! Hon sätter fingret på det slags önsketänkande och idealism som drivit människan in i den ena diktaturen efter den andra.

  Tänk om hon kunde få stopp för MPs idoga arbete för en väg in i träldom.

 49. Guy

  Nu kan vi pusta ut. Faran är nästan över Prins Charles har förlängt tiden till doomsday med 33 år, så det händer först om 35 år.
  http://www.washingtontimes.com/news/2015/jul/28/prince-charles-extends-climate-doomsday-deadline/

 50. Mikael W.

  TVÄRTOM-TEOREMET

  Insåg redan i 40års åldern att mycket i livet är tvärtom mot vad det beskrivs som.
  Men varför?
  Man hör det sägas att t ex fett, solen och C02 ska vara farligt.

  Funderade mycket på propagandan i Nazi-Tyskland. Där demoniserades juden som aldrig gjort någon något utan snarare tvärtom.
  På samma sätt demoniseras kapitalisten av vissa mörka krafter. Se t ex filmen ”Den enfaldiga mördaren” av den röde Hasse Alfredsson. Man kan även läsa vad Karl Marx tycker om kapitalister och kapitalismen som enligt honom är det onda i samhället.
  Propaganda används även innan och under ett riktigt krig. Reklam/PR (se Edward Bernays på youtube) används för att påverka folk att köpa prylar på samma sätt som propagandan som får folk att köpa lämpliga budskap om fienden.
  PR-maskineriet tjänar pengar på att skrämma upp folk för C02, fett, solen…Dvs de vänder på den positiva effekten av dessa till att det ska vara en negativ effekt.
  Sålunda lever vi i en sagovärld av lögner, en tvärtom-värld.

  QED, Quite Easily Done

 51. Carbomontanus

  Til alle
  Jeg ser dere selger kreps.
  Vi har dem i Tyrifjorden og særlig Steinsforden og jeg har fått ypperlig kreps fra Harestuvannet og selv tatt dem i Hølandselva. Der inne var det også rikelig med perlemuslinger og vi visste ikke at de er truet.

  I år kom det plutselig store mengder med digre reker på Samvirkelaget fra ytre Hvaler, etterat de er overfisket i Barentshavet og ved Svalbard.

  Dere må passe på nordre Koster naturreservat.

  Området er høykomplisert allerede i Kosterfjorden og utover mot Griseboene og heia, Tisler og Torbjørnskjær. Sjøen er bare røys, kun Tordenskjold seilte trygt i de farvann. Det er noe av kystens værste strøk på nivå med Rakkerbåene.

  Det er verdens beste reke og krepsegrunner, og omstridt til de grader at både Sverige og Norge har opprettet sammenhengende nasjonale naturreservater.

  Det er fint, for nå kom det plutselig pøser med flotteste reker de luxe fra Engelsviken, og dere må vokte omhyggelig på at dere har sustainable tilgang til det samme.

  Jeg trodde ikke ferskvannskreps var så fin men hva speiderne hadde tatt med kano i Harestuvannet viste seg helt på nivå med de flotteste reker og avantgarde Jomfruhummer.

  Hummeren skal antagelig være i fred litt, men jeg kan anbefale taskekrabber fra Helgelandskysten. Det er egenlig min favoritt blant alle. Og så må vi se å belaste og få spist opp Russekrabbene som idag invaderer oss nordøstfra.

  Amerikansk hummer som er satt ut i våre farevann ser ikke ut til å gripe om seg. Det er idag ikke mere snakk om den.

  Sjøkrepsen er også min favoritt sammen med rekene.

 52. MA

  Världens sämsta kommentar. Ej läst trådar här men artikellänkar magasinet New Americans artikel ”With ice growing at both poles global warming theories implode”, bara för att dess vinkling kan vara intressant…

  Dock har väl Arktis is sen 1979 så lite som femte minsta …areal eller volym. Men-men…

  http://www.thenewamerican.com/tech/environment/item/19121-with-ice-growing-at-both-poles-global-warming-theories-implode