Öppen Tråd

regnskurar

Den svenska sommaren tuffar på. Här är veckans öppna tråd med samtal om väder, klimat och energi.

Trevlig helg, önskar

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Peter F

  Jaha. Då var det kört för de stackars isbjörnarna igen.

  http://www.japantimes.co.jp/news/2015/07/17/world/science-health-world/polar-bears-cant-conserve-energy-fasting/#.Van74pUw99B

  ” If we don’t deal with greenhouse gas emissions, those of us who have been studying polar bears for our whole lives will be nothing more than polar bear historians.”

 2. Ingemar Nordin

  Peter F #1,

  Lustigt. Här är en redogörelse för en nyutkommen artikel som säger precis tvärt om mot Japan Times. Isbjörnarna klarar sig bra genom att de kan lagra upp fett under våren som sedan klarar dem över den värsta issmältningen under sensommaren.

  http://polarbearscience.com/2015/07/16/new-paper-finds-experts-were-wrong-polar-bears-are-not-walking-hibernators/

  Är det samma artikel de pratar om?

 3. LBt

  Någon som behöver värme? Rossi har börjat söka värmekunder. Kontinuerlig drift, ånga 100-120 C, vatten 5-95 C i retur. Egen värmeväxlare. Rossi står för ”värmeapparat” och drift.

  Oklart vilka effektområden han är beredd ta sig an. Fjärrvärmenätet i Sverige tex, kasta ut dagens leverantörer och låta Rossi ta lokal drift istället? Fascinerande, en liten låda i källaren kanske.

  För övrigt har Tohoku University’s Research Center for Electron Photon Science sen i våras och i samarbete med Clean Planet Inc. ett lab där målet är en liten apparat som kan omvandla högradioaktivt avfall till värme och ofarligt avfall. Spännande. Många som jobbar med LENR nu.

 4. Thomas P

  Ingemar #2 Det är samma artikel. Notera hur i din länk skrivs ”This paper presents no compelling evidence that Southern Beaufort polar bears, or those in any other region, lack the ability to survive predicted summer sea ice declines in future decades – although they claim it does.”

  Dvs din bloggskribent tolkar artikeln tvärtemot vad de som skrev den gör.

 5. tolou

  Erasing AGW: How Convection Responds To Greenhouse Gases To Maintain The Hydrostatic Equilibrium Of The Atmosphere

  http://hockeyschtick.blogspot.se/2015/07/erasing-agw-how-convection-responds-to.html

 6. Björn

  Vi har ju olika luftmassor, de som befinner sig ovanför (närmast Nordpolen) den polnära jetströmmen och den som finns mellan denna och Hadley-cellen. Denna cell brukar i litteraturen betecknas som Ferrel cellen. Det intressanta med denna cell, där vi geografiskt också normalt befinner oss, är att dess volym är beroende av den norra och södra cellen (Hadley). När den polnära cellen som nu, har börjat vidga sig, måste Ferrel cellen få mindre utrymme och därmed uppstår kompression och adiabatisk uppvärmning. Vi har för närvarande en värmebölja över centrala Europa och min undran är om inte en del av denna värme är adiabatisk? Den bör vara det eftersom den totala värmemängden är relativt konstant. Vad säger Lennart Bengtsson och andra med meteorologiskt kunnande.

 7. Kenneth Mikaelsson

  http://polarbearscience.com/

  läsvärt…

 8. Björn-Ola J

  #3
  Brillouin Energy har en ny hemsida nu.
  Talar om ett COP på runt 4.
  Ska vara verifierat av SRI.
  http://brillouinenergy.com

 9. Kenneth Mikaelsson

  Här har Olle nåt att bita i…
  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/07/18/latest-from-the-nasanoaa-crime-spree/

 10. Björn-Ola J

  Det verkar vara Hydrofusion som går ut med erbjudandet om ekatten. Det svenska företaget som har en licens för att sälja tekniken.
  http://ecat.com/ecat-products/ecat-energy
  Undrar om Energiforsk kommer att arbeta för att sätta upp en anläggning för attverifiera tekniken?

 11. latoba

  Såvitt jag vet har isbjörnar funnits i minst 200000 år. De har överlevt stora klimatförändringar.

 12. Mats R

  Livet som klimatalarmist verkar inte vara någon dans på rosor, om man får tro denna artikel: http://quadrant.org.au/opinion/doomed-planet/2015/07/official-warmists-mad/

 13. Björn

  latoba [11]; Skall man vara strikt så har de som art överlevt genom evolution. De förbättrade anlagen finns inskrivna i DNA. De är inga stackare som miljörörelsen försöker lura i oss. De klarar sig utan löjeväckande faddrar.

 14. LBt

  Björn-Ola J,
  ja Hydrofusion ligger bakom men Rossi har bekräftat. Det förefaller som att IH har licensrätten för USA men att tidigare licensrätter fortfarande har giltighet via Rossis företag Leonardo Corporation ( vilket naturligtvis är rimligt). Hydrofusion äger England-Norden och möjligen mer och man tycks nu börja röra på sig. Väldigt spännande, skall bli intressant att se vilka installationseffekter man tänker sig.

 15. Björn

  Mats R [12]; Det är skrämmande att så labila forskare är med och påverkar klimatforskningen. Trovärdigheten minskar ändå mer. Om dessa labila individer inom klimatforskningen och dess följare, känner sig säkrare genom att välja en falsk ”ledstång” genom livet, blir det desto osäkrare och dyrare för oss andra. Det är bra att någon försöker avslöja dessa avarter inom forskningen och andra som försöker omdefiniera naturlagarna, passande deras pseudoverklighet.

 16. tolou

  En jämförelse mellan solaktivitet(flux) & medeltemp i Stockholm. Temperaturen är skiftad tillbaks ca. 18 dagar(frihand) pga. fördröjning.

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202013_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zps4vdkbqjd.png

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202014_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zps1gb9uq1j.png

  Visst finns det en antydan till samhörighet?
  Det finns naturligtvis en uppsjö av anledningar till temperaturväxlingarna, men just därför är det intressant om man faktiskt kan se just solens signal, eller hur?

  Min teori är att temperaturgradienten ekvator-pol ger upphov till tryckskillnader och luftströmmar till/från polerna, enkelt uttryckt.

 17. Håkan Bergman

  Björn-Ola J #8
  Vad imponerad man blir av ett företag som inte ens fixar photoshop rätt.

 18. Björn-Ola J

  Isbjörnarna föder upp sig på sälar och sälungar på packisen under vår och försommar. Att isen krymper lite mer än tidigare under de sensommaren kommer inte att påverka isbjörnsbeståndet något nämnvärt, så vitt jag förstått.

 19. LBt

  #17,
  blir man förvånad över vad du hänger upp dig på i förhållande till vad som kan finnas bakom som teknologigenombrott?

  Nej, knappast.

 20. Ingemar Nordin

  Peter F & Thomas P #4,

  Som Thomas påpekade så är det samma artikel. I Japan Times så vinklas den åt det alarmistiska hållet. Min ”bloggskribent”, som råkar vara utbildad zoolog med en lång publikationslista om isbjörnar, sätter in Science-artikeln i en vetenskaplig kontext. Hon ger författarna rätt i att isbjörnar inte har någons särskild metabolosk mekanism som gör att de kan ”översomrar” i brist på föda. Men säger att det ingår i deras naturliga livsmönster att spara på energin tills möjligheten att ta byte ökar igen på hösten.

 21. Thomas P

  Ingemar #2 Nu är det inte så att din bloggskribent argumenterar mot Japan Times utan hon argumenterar mot de som skrev artikeln i Science som alla är zoologer eller liknande. Du kör lite ”lawyers science” och letar reda på en expert som säger precis vad du vill höra och låter dig nöja dig med det.

 22. Rider

  Det snöar i Australien!
  http://www.dn.se/nyheter/varlden/haftigt-snofall-lamslog-delar-av-australien/

 23. Ingemar Nordin

  Thomas P #21,

  Du tjafsar om oväsentligheter som vanligt. Klart att hon diskuterar själva artikeln.

  Har du inget sakligt att invända mot henne annat än att hon är en ”bloggskribent”?

 24. Håkan Bergman

  Tänk om den här killen hade lärt sig göra enkla överslagsberäkningar i stället. Nu gick det åt inte så lite skog i stället, plus lite andra resurser, lasertoner t.ex. om han nu använde en laserskrivare.
  http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/konstnar-skrev-ut-hela-wikipedia/?l1
  Och idag är hans verk inaktuellt förstås, var det redan efter några sidor faktiskt.

 25. tty

  Ingemar Nordin #21

  I själva verket vet man att isbjörnar om de har god födotillgång under vårvintern faktiskt klarar en ännu längre svältperiod än någon nu existerande population är utsatt för, eftersom det tills den utrotades i slutet av 1800-talet fanns en blomstrande isbjörnspopulation på St Lawrenceön i Berings Sund, där vattnen är isfria mer än halva året.
  En intressant uppgift i artikeln som alldeles tycks ha kommit bort är att de isbjörnar som håller till ute på havsisen hela året inte heller äter något under sommaren. Det torde alltså vara av liten betydelse om det finns sommaris eller inte. Eftersom isbjörnar på land faktiskt hittar litet föda under sommaren (as, fågelägg/ungar, hjortron o s v) borde de snarast ligga litet bättre till näringsmässigt.

 26. tty

  ThomasP #21

  ”Bloggskribenten” är faktiskt zoolog med ett tjugotal peer-reviewade artiklar i bl a Science, The Holocene, Current Biology, Journal of Archaeological Science och Ecolological Applications. Hennes specialitet äre arkeozoologi i Beringia, vilket troligen har samband med hennes skeptiska inställning till alla katastrofscenarion. Vet man litet om vad som hänt i det förflutna ter sig dagens ytterst beskedliga klimatförändringar inte särskilt oroande.

 27. Gunnar Strandell

  Björn #15
  Personer som ansluter sig till en tro och försöker visa att denna tro är sanningen är helt enkelt inte forskare.
  Det är lika synd om dem som alla andra som bekänner sig till en tro som inte stöds av fakta, men mera synd om dem som får betala kalaset, både med pengar och med spott och spe om de kräver att se evidens.

  Klimathotstron kommer att följa samma bana som gudstron, där överheten utnyttjar menigheten för att tillfredsställa sina egna lustar. Pachauri har pekat ut färdriktningen och påven har hängt på.

  Länk:
  http://nofrakkingconsensus.com/

 28. tolou

  forts. #16

  1999 & 2000:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%201999_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zpsycbl72ao.png

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202000_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zpszqgkvyc5.png

  2011:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202011_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zpsrdccml7u.png

 29. tolou

  2001 & 2002:
  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202001_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zpsaiiajudn.png

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20flux/Solar%20flux%20daily%202002_sthlm%20avg%20temp%20bar_shifted_zpsz0ytt5g9.png

 30. Olav Gjelten

  I klimatdebatten heter det att det kommer att bli allt varmare på jorden, mest i arktiska och antarktiska områden. Mindre temperaturökningar kring ekvatorn. Samtidigt påstås det att stormarna både blir fler och kraftigare.
  Hur kan det år in och år ut vara möjligt att framföra sådant som vi redan på grundskolenivå fått lära oss att det är tvärt emot? Mindre skillnad vad gäller temperaturen på olika platser = lugnare väder. Åtminstone om allt i övrigt är oförändrad.

 31. Ingemar Nordin

  Fler kommentarer om Science-artikeln om isbjörnar:

  http://www.bishop-hill.net/blog/2015/7/17/more-polar-bear-poop.html

  The paper’s findings about polar bear metabolisms may well be correct, but McGrath’s background ”information” is plain wrong. Polar bears do most of their feeding in the spring, when seal pups are born. Moreover, seal populations are seen to have little correlation to summer ice, but instead are linked to winter and spring ice levels, with thick ice proving problematic. What is more, bears don’t feed very much in the summer anyway

 32. Björn-Ola J

  Det finns en annan aspekt med mindre is på sommaren.
  Mer sol når ned i havet vilket stimulerar tillväxt av plankton som i sin tur stimulerar hela ekosystemet, mer fisk, fler sälar, mer mat åt isbjörnarna.

 33. Lasse

  Mann tror att solaktivitet styr avsmältning på Grönland!
  Eller lämnar det öppet för fortsatta studier i alla fall!
  http://www.sciencedaily.com/releases/2015/07/150716124403.htm
  Välkommen till CO2 skeptikernas skara-Mann

 34. Olav Gjelten

  När vi på allvar började mäta temperaturerna i världen var det 1800-tal och i i huvudsak i städerna. Där låg ofta röken tjock från skorstenerna och hindrade effektivt solens varma strålar att nå ner till marken.
  Själv har jag aldrig sett att detta fakta tagits med när man försöker hitta orsaker till att det i snitt blivit 0,8 grader varmare sedan den tiden. Inte ens de tyngsta regnmoln hindrade solen såsom denna industrirök gjorde.
  Kom nu inte ännu en gång med motargumentet att luften i de kinesiska städerna heller inte är ren och att ”det därför jämnar ut sig”. Den som uttrycker sig på detta viset har väldigt liten kunskap i ämnet.

 35. Håkan

  Ni som är duktiga på det här med kraftöverföring från kärnkraft ,vatten kraft vindkraft och kol.Jag har en fråga till er :En bekant till mig besökte en ny MAX restaurang utanför Hudiksvall förra helgen,han berättade för mig att MAX hade satt upp en skylt vid ingången där det stog att ”Denna restaurang drivs helt med vindkraft”slut citat.Är detta möjligt?

 36. Gunnar Strandell

  Håkan #35
  Jag tar för givet att MAX har öppet och serverar varma burgare och kall dryck även då det inte blåser.

  Om man är uppkopplad mot elnätet får man alltid en blandning av de producenter som för tillfället är i drift. Men man kan välja att betala utifrån en taxa som gäller för ett visst produktionssätt. MAX har valt vindkraft och betalar extra för det. Du får själv avgöra om MAX slogan är okey.

 37. Christopher E

  #35, 36

  Jag såg samma skylt på vår lokala Max och kunde bara konstatera att det är tur det ligger en McDonalds vid samma motorvägsavfart.

  Jag betalar inte frivilligt för miljöförstöring.

 38. LBt

  En tråd som avhandlat isbjörnar, MAX och vad som kan vara mänsklighetens hopp. Med all rätt väljer var och en vad man tycker är betydelsefullt.

 39. Christopher E

  #38 LBt

  Var inte så fixerad. Det är öppen tråd.

  Det är kul med LENR och jag tror nog alla här är mycket positiva till en ny energiomvandling om den är effektiv och prisvärd. Själv tycker jag även den vetenskapliga dimensionen är kanske mest intressant, för om det stämmer strider det mot mycket vetenskapen tror sig veta om kärnreaktioner.

  Men det finns inte så mycket nytt att komma med. Det görs påståeenden utan faktastöd av personer och företag som inte direkt är solida teknikutvecklare. Inte några konkreta testar av hög kvalitet. Den påstådda tekniken är inte reproducerad vid något opartiskt forskningsinstitut, väl? Att ett företag ska jämföra fakturor är ganska långt ifrån vad som behövs för en omvälvning inom partikelfysiken.

  Vi får vänta och se, helt enkelt. Det har gått åravis utan bevis så här långt, och jag tror det är ett bra tag till innan tekniken är verifierad eller avfärdad. Skulle det stämma, tillkommer ett problem till. Om det är fusion, kommer myndigheterna inte utan vidare tillåta kärnreaktioner i vanliga hem och företag, innan man tror sig vara helt säker på kontrollerbarhet och konsekvenser. Underskatta inte byråkraterna.

  Jag kan faktiskt tänka mig ett problem till. Om det stämmer, kommer det motarbetas av den gröna sektorn, såsom varande ett hot mot intressen i ”grön” teknologi, såsom vindsnurror och solceller. Precis som de motarbetar vanlig kärnkraft idag. Där finns ideologi och ekonomiska intressen som inte har som primärt mål att minska några utsläpp. Att tro att de skulle omfamna LENR är lika naivt som att tro att de som idag för kampanj mot semesteresor med flyg skulle tycka resorna plötsligt var OK om någon uppfann ett flygplan utan utsläpp.

  Så LBt, vi håller getöga på LENR, men talar gärna om annat också. Själv kan tycka att uppmärksamheten kring de mycket stora historiska kunskapsframsteg som gjordes vid Pluto förra veckan var mycket liten, men jag får inse att smaken är annorlunda,

 40. Kenneth Mikaelsson

  Undrar i vems koppel SMHI sitter… någon som törs tänka själv?

  http://www.aftonbladet.se/sommar/article21137717.ab

  Jäv*a landsförrädare…

 41. Kenneth Mikaelsson

  ”There is still a lot of sea ice in Hudson Bay, Foxe Basin, Davis Strait and Baffin Bay this week – more than average for this date – with slightly less than average in the Beaufort Sea. Past behaviour of Western and Southern Hudson Bay polar bears suggests the mean date that bears come ashore for the summer this year will be later than average due to the plentiful ice available, regardless of when polar bear biologists decide that “breakup” has occurred.”

  http://polarbearscience.com/2015/07/08/sea-ice-breakup-update-high-ice-coverage-just-about-everywhere-even-hudson-bay/

 42. Peter F

  När ska politikerna vakna ?

  http://www.ltz.se/opinion/debatt/elbrist-hotar-jobb-i-jamtland-1

 43. Peter F

  Sigvard Eriksson i Norrtelje tidning

  http://norrteljetidning.se/debatt/1.3068667-informera-dig-om-klimatet-las-pa-natet

 44. Kenneth Mikaelsson

  Climate criminals say that Greenland is melting down. Yet data shows that 85% of the ice sheet has gained mass since September. How exactly is this a meltdown?

  https://stevengoddard.wordpress.com/2015/07/18/85-of-the-greenland-ice-sheet-has-gained-mass-since-september/

  http://beta.dmi.dk/en/groenland/maalinger/greenland-ice-sheet-surface-mass-budget/

 45. Christopher E

  LBt igen #3, 38

  Kikade lite djupare i vad du skrev. Det tycks vara ett missförstånd att forskningen om att reducera radioaktivt avfall hänger ihop med LENR. Det verkar snarare handla om transmutation med någon form av accelerator, med klassisk partikelfysik. Detta har föreslagits under lång tid.

  ”Additionally, the government of Japan will provide support in the form of funding for the nuclear waste decontamination research project at the Electron Photon Science of Tohoku University. The project named “Reduction and Resource Recycle of High Level Radioactive Wastes with Nuclear Transformation”, will be funded and supported by the ImPACT Program, which is a Japanese national research program.”

  Vad gäller den japanska satsningen i övrigt på att reda ut vad LENR är, så är väl det OK, men målet att detta ska leda marknadsbaserade lösningar i tid till Olympiska spelen i Tokyo 2020 känns bara maximalt oseriöst. Okänd fysik ska upptäckas schemalagt i tid till ett sportevenemang? Kom igen! 🙂

  ”This is the first official research division created for condensed matter nuclear science and its application in Japan. We are determined to bring the application models from this division to the market before the Tokyo Olympics in 2020.”

  http://www.e-catworld.com/2015/03/30/cold-fusion-by-2020-olympics-clean-planet-inc-and-tohoku-university-launch-clean-energy-lenr-research-lab/

 46. Christopher E

  #44 Kenneth Mikaelsson

  Grönland har alltid positiv massbalans uppe på isytan. Det mesta av är i minusgrader hela året med få undantag. Snö bli liggande. Närmare kusterna och på lägre höjd förloras en del i smältning.

  Men avseende smältning är alltså massbalansen positiv totalt. Det som gör att totala ismassan haft en negativ balans under en tid nu är kalvning, inte smältning (även om isbergen smälter så småningom i havet är det inte smältning budgetmässigt).

  Men alarmister förstår inte skillnaden, för dem är all isminskning ”smältning”.

  Variation i kalvning beror på mer temperatur, så det är inte en bra klimatindikator. Kalvning kan tex med fördröjning öka långt senare som en följd av högre positiv deposition i det förgångna.

 47. tolou

  Kenneth #40

  Propaganda-apparaten i full sving…

  Medeltemperaturen för Juli är fortfarande normal eller över i södra sverige… Idag.
  Imorgon eller så lär medlet sjunka under det normala och hålla sig där resten av månaden.

  Så det gäller ju att prångla ut detta på absolut sista ”bäst före datumet”! Imorgon är det ju inte längre sant, rent matematiskt.

  Men de lurar nog en hel del ändå.

 48. Lasse

  #40 Tidningar i England är lite mer kritiska. Heathrow slog nytt värmerekord i juli-något som kan diskuteras. Flygplatser är kanske inte den bästa platsen för temperaturmätning!
  http://wattsupwiththat.com/2015/07/18/heathrow-hijinks/

  När kommer Aftonbladet att kritiskt granska SMHIs uppgifter?

  Fast frågan är väl varför Aftonbladet/SMHI tar upp juli månads medeltemperatur när halva månaden är kvar? Kanske för att få med en värmeperiod och inte för mycket av den kalla?

 49. Lasse

  Lite om vattennivåer i framtiden:
  Många extrema förutsägelser men få mät bevis på en accelererande höjning.
  Men en samlad forskningsinsats kom fram till:
  The consortium of scientists concluded that the most probable scenario for sea level by the end of the century is a rise of only between 16.5 cm and 69 cm. That was a bitter disappointment for the alarmists in the field. – See more at: http://notrickszone.com/#sthash.yiGqHALO.dpuf

 50. LBt

  #39,
  man behöver just ingen livlig fantasi för att förstå hur mänsklighetens möjligheter till framsteg hade begränsats om den inskränkt sin strävan till vad känd fysik och opartiska forskningsinstitut tillåter.

  Men visst, Rossi har att visa att hans teknik ger fördelar, det är vad han och IH gör sen ett halvår genom en prototypinstallation i produktiv drift hos kund. Faktura vägs mot faktura, enkel marknadsekonomi för den som inte förstår. Inom 1 år vet vi, kanske redan inom ett halvår.

  Vad Pluto beträffar så visst var det en bedrift men knappast ett ämne för KU eller något som Nobelstiftelsen kan tänkas titta på.

  Men läs på, det finns mycket att hämta därute tex att tekniken replikerats här och där bla vid ett universitet i Moskva.

  #45,
  bra att du börjat läsa men hur LENR hänger ihop med känd fysik och transmutation vet vi väl just ännu inte.

 51. tolou

  En uppdaterad graf över solfläckarna historiskt enl. allra senaste data(v2.0):

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20SSN/Solar%20Sunspot%20Numbers_v2_2014_zpslifureuj.png

  Vi har haft högre aktivitet(antal solfäckar) än någonsin tidigare sedan 1600-talet.
  Under ca. 40 år har vi samlat denna EXTRA solenergi i bla. våra världshav.

  Detta kan väl inte påverka medeltemperaturen nämvärt …

  Eller, kan det?!

  Hursomhelst är detta historia nu, och solen går in i en lugnare period och kommer sannolikt inte igång med någon större aktivitet förrän på 2040-talet.

 52. Christopher E

  #50 LBt

  Det kan låta tråkigt, men den livliga fantasin är onekligen mest på LENR-förespråkarnas sida just nu.

  Fakturor är inget bevis för okända kärnprocesser. Det låter fullkomlig desperat att hävda det. Man behöver visa värmeutveckling under kontrollerade former, och förändringar i proportionerna grundämnen. De försök som gjorts hittills i den vägen har taffliga och inte bevisat något, tyvärr.

  Men vi kanske ska börja mäta Sveriges medeltemperatur med våra elfakturor… 😉

  Jag har läst på, men LENR är bara rykten och hemliga lådor än så länge, inget att ta på. Transmutation av radioaktivt avfall har inget med LENR att göra mer än att det i detta fall var delvis samma institut inblandat.

  Du är onekligen uppskruvad kring detta och ser det inte med kritiska ögon. Att tala om ”mänsklighetens hopp” är absurt. Jag har högre tankar än så om mänsklighetens förmåga att klara utmaningar. I våras var det en VD i ett investerande företag som nämnde positiva ord om LENR i ett marknadsföringstal och du basunerade ut detta som om det vore bevis för hela konkarongen.

  Jag håller förstås med dig om att vi kommer att veta någon gång. Men inte inom ett halvår/år med några fakturor som grund. Skulle det nu fungera finns nog inga kommersiella anläggningar till OS 2020 heller som japanerna tror utan att ens ha dragit igång studierna.

 53. OR

  Enligt P1 är ordvitsar på väg att tappa gubbstämpeln:
  Hur kommer det sig att klimatmodellerna har misslyckats med att förutsäga alla ändringar av klimatet?
  De styrs av AlGore-itmer.

 54. LBt

  #52,
  bevis är något du tar i egen mun avseende kaotiska fantasier, jag har aldrig påstått mig ha bevis för vare sig något klimatrelaterat eller avseende Rossi och LENR.

  Men inom 1 år måste Rossi redovisa de praktiska resultaten från en prototypinstallation i produktiv drift hos kund. Resultatet kan bli positivt eller negativ allt enligt Rossi. Som grund för redovisningsresultatet lägger man kundens besparingar alternativt förluster avseende den värmeproduktion prototypinstallationen levererar. Detta resultat kommer i sin tur att ligga till grund för fortsatt eventuell marknadsföring. Ett alldeles utmärkt upplägg, tydligt och tidigt redovisat av IH, ger just inte utrymme för missförstånd eller tveksamheter. Så inom 1 år vet vi om produkten har marknadsförutsättningar eller ej.

  Kunden är för övrigt garanterad ett positivt resultat om han skall behålla och betala installationen. Om du nu har börjat läsa på vet du också att installationen varit i 24-timmars drift under 4-5 månader samt att kunden är mycket nöjd med de fakturor han får avseende tillförd elenergi.

 55. Ingemar Nordin

  När man okritiskt lever i Johan Rockströms värld, som de flesta journalister verkar göra, så är det lätt att ha mardrömmar mitt på dagen. Matilda Gustavsson ger uttryck för sin klimatångest:

  ”I veckan sommarpratade miljöprofessorn Johan Rockströms om korallreven och regnskogarnas stundande kollaps och nyligen varnade forskare från världens ledande universitet för att jorden kan vara på väg in i en ny fas av sin egen utrotning. Antalet förintade djur har ökat dramatiskt och under de senaste hundra åren har över 450 unika arter – utvecklade under oändliga tidsrymder – försvunnit för alltid.

  Men mitt illamående kommer först när jag läser att experter – i en ny analys från FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation – talar om ett globalt regimskifte; ”från fisk- till manethav”. Manethaven. Jag kan se dem framför mig.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/kronikor/matilda-gustavsson-kanslor-infor-klimatforandringar-ar-som-undervattensstrommar/

  Vems är ansvaret för all denna skrämselpropaganda?

 56. Christopher E

  #54 LBt

  Bra försök, men de ”kaotiska fantasierna” är dina. Jag har endast uttryckt att klimatcykler i 1500-årsskala bevisligen är korrelerade med solaktivitet. Det upprörde dig givetvis, men du hade givetvis inget konkret att invända eftersom du är obekant med paleoklimatologi.

  Missförstå mig inte. Jag vill gärna tro på LENR. Men det hela är taffligt presenterat. Hemliga burkar har uppvisats utan någon kontroll vad som händer och i vilken grad. En ”kunds” elfakturor är definitivt inget som undanröjer några tvivel och tveksamheter. Mät tillförd och utmatad energi. Svårare är det inte. Vem är kunden? Vilka är kontrollörerna att allt är juste? Hur vet kunden vad som är i burkarna och vad som tillförs under experimentets gång. Vilka är kostnaderna för IH som inte hamnar på elfakturorna? Det är trots allt så att en flispanna hade sänkt en kunds elkostnader likväl, så fakturor bevisar inget.

  Och som någon påpekat är de påstådda COP-värdena inte bättre än en vanlig värmepump som jag har hemma.

  Nej, kommersiell tillämpning känns långt borta. Men har det verkligen snubblats över fusionsprocesser vid låga temperaturer är det vetenskapliga värdet stort. Kan mycket väl Nobelmaterial som du säger i så fall, fast då är det förstås inte Rossi som är mottagaren, utan den som räknar ut och bevisar hur det fungerar.

 57. LBt

  Dåligt påläst som sagt, mycket dåligt. Men inom 1 år vet vi om Rossis produkt håller måttet och det är bra.

  Då är det sämre beställt med den till synes kaotiska blandning av allt möjligt mellan himmel och hav som tycks ligga till grund för påståendet att CO2 blott har en marginell andel i de senaste 100 årens extraordinära uppvärmning. Först inom 10-20 är vet vi kanske fast då saknar det möjligen betydelse vilket emellertid också är bra.

 58. Kenneth Mikaelsson

  En till studie:
  http://astronomynow.com/2015/07/17/diminishing-solar-activity-may-bring-new-ice-age-by-2030/

  The new reduction of the solar activity will lead to reduction of the solar irradiance by 3W/m2 according to Lean (1997). This resulted in significant cooling of Earth and very severe winters and cold summers. “Several studies have shown that the Maunder Minimum coincided with the coldest phase of global cooling, which was called “the Little Ice Age”. During this period there were very cold winters in Europe and North America. In the days of the Maunder minimum the water in the river Thames and the Danube River froze, the Moscow River was covered by ice every six months, snow lay on some plains year round and Greenland was covered by glaciers”

 59. Björn-Ola J

  #56
  Även om COP skulle ligga någonstans motsvarande en värmepump, så finns inte begränsningen i temperatur, som försämrar värmepumpens COP. Ska man tillverka varmvatten, så blir COP inte så bra. Dessutom behöver vi inte fundera på var värmen ska hämtas ifrån. Inga problem med köldmedier.
  Nu är det så att de uppmätta värderna på COP från Luganogruppen baserar sig på ett driftfall utan selfsustainmode. Att anläggningen går i selfsustainmode under perioder borde förbättra COP avsevärt. Det är också möjligt att de låter en ekatt driva andra ekatter vilket också borde förbättra COP en hel del.
  Vi får se när och om ekatten dyker upp på marknaden. Rossi är noga med att påpeka att inget utlovas förrän pilotanläggningen körts under testperioden.

 60. Christopher E

  #57 LBt

  Jag tror att jag läst på tillräcklig. Jag har uppenbarligt inte missat något väsentligt eftersom du inte bemöter.

  Och som jag skrev ovan, ”kaotisk” är din uppfinning. Jag har aldrig talat om det. Men det är så klart lättare för dig att puffa omkull en fågelskrämma du rest själv (straw man argument).

  Det finns inget sätt att särskilja 1900-talets uppvärmning från hur det skulle varit utan människor på jorden. Det är vad jag sagt. Utifrån naturliga cykler som pågått minst i 10000 år är det troligt att en naturlig uppvärmning sker även i våra dagar. Men vi vet inte. Jag har givetvis aldrig sagt att CO2 är en marginell del av en extraordinär uppvärmning; av det enkla skälet att det inte går att säga att den är extraordinär. Den slutsatsen bygger som vi redan utrett på ett feltänk från din sida, där du inte förstår att man inte kan jämföra trender över korta perioder med medeltrender över mycket långa perioder och sedan extrapolera dem (ditt bottenrekord jag noterat hittills är att jämföra 80 år med 120 000 år).

  Din förhoppning på LENR är kolossal. Inte bara verkar du redan övertygad, du tror också att det är ekonomiskt intressant utan att veta kostnaden per energienhet och att skalan på användningen blir tillräckligt stor för att ersätta fossila bränslen. Det är mycket på en gång, och jag hoppas verkligen att du inte blir besviken.

 61. LBt

  Det är mycket som är sorgligt i detta men särskilt att man förnekar sig själv och vad man tidigare gett uttryck för. Intresserade läsare kan själva få det bekräftat bakåt i tiden.

  Vad Rossi beträffar är det som sagt bra att vi inom 1 år får bekräftat om hans produkt levererar vad vi alla hoppas på. Är man påläst vet man att COP-värden angetts från 3-80. Rossi själv brukar ange 6 men i våras nämnde han att anmärkningsvärt höga värden hade uppnåtts i prototypinstallationen på grund av långa självgående perioder. Det kan möjligen också vara av intresse att veta att från 2011 till nu har de uppgifter Rossi lämnat i allt väsentligt varit korrekta.

 62. Apen

  LBt, så den 19 juli 2016 tror du inte att ännu en ny bortförklaring ligger till grund för att Rossis projekt ”snart, inom några månader” ska lanseras hos en hemlig kund? Kanske någon illasinnad myndighet anklagar honom för bedrägeri och satt honom i fängelse för att ”hindra hemligheten att komma fram” samtidigt som han får kommunicera med omvärlden men inte avslöjar något.

 63. tolou

  Uppdaterat solfäcks-chart med extrapolerade data som om solaktiviteten håller sig här i 20 år till.

  http://i273.photobucket.com/albums/jj237/tolou1/Solar%20SSN/Solar%20Sunspot%20Numbers_v2_2014_xtrapol_zpsylovsedx.png

 64. Dw

  Hörde på rapport nyss att vattenfall har förlorat 123 miljarder i värdeminskning av dumdristiga fossila satsningar och de historiskt låga elpriser. De satsade förr stort på fossila energikällor men har nu helt lagt om inriktningen efter de enorma avskrivningarna.

 65. Daniel Wiklund

  # 64 Dw, du glömde ta med att stängningen av de fossilfria kärnkraftverken i Ringhals står för en stor del av årets nedskrivning.

 66. Dw

  #65. Daniel Wiklund.

  Det var visserligen vd:n själv som rapporterade detta i nyhetssändningen. Ringhals var nog en stor del i årets avskrivning men de 123 miljarderna var avskrivningar som gjorts under de senaste åren.

 67. Daniel Wiklund

  Av årets avskrivning på 36 miljarder så står stängningen av kärnkraftverken 1 och 2 i Ringhals för 17 miljarder.