Öppen Tråd

Canberra juldekoration

Snacka om juldekorationer! I Canberra, Australiens huvudstad, har man slagit nytt världsrekord med 1,2 miljoner LED-lampor. Här är veckans öppna tråd för diskussion om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg!

Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn-Ola J

  http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/istacke-kartlagt-underifran
  Tjockare havs is än vad man trott i Antarktis.

 2. Sören G

  1#
  Men sen skriver man på SVT nyheter: ”Havsistäcket i Antarktis är nu det största som uppmätts med modern satellitteknik, och forskarna har fortfarande inte kunnat reda ut varför Antarktis inte följer samma trend som sin nordliga kusin Arktis- där havsisen fortsätter att minska.”
  Alltså typiskt underhållande av fakta i klimatalarmistisk anda. Sanningen är att de två senaste åren har havsisen i Arktis haft större utbredning än på de tio föregående åren.

 3. Janne

  Hur är det med Rockströms professorstitel? Är den på riktigt eller bara en utmärkelse för god och trogen tjänst?

  Tittar man på Wikipedias lista över svenska professorer så finns han inte med alls, som professor i Miljövetenskap anges Björn-Ola Linnér.

  På engelska wikipedias sida över Johan Rockströms sägs ingenting om någon professur men däremot på den svenska.

  Nu kan ju Wikipedia ha fel ibland men en sådan ”betydelsefull” och välkänd person som Johan Rockström borde ju finnas på ovan nämnda listor.

  Är det någon som vet hur det ligger till egentligen?

 4. Janne

  Glömde länken till Wikipedia
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Kategori:Svenska_professorer

 5. Stickan no1

  De vill ändra samhället och klimatfrågan är ett verktyg för det.

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2560650-erkann-att-vi-maste-minska-var-konsumtion

 6. Allan Forsling

  Tänker på LED lamporna i Canberra. Där är det sommar nu. Här i vårt mörka land behöver vi mycket ljus och vi borde lära oss av andra länder som lyser upp sitt landskap. LED är ju mycket strömsnålt, varför har vi inte mer av ljus hos oss? Finns möjligen i stadskärnor, men även förorter och landsbygd behöver mer ljus. Sverige har alltid varit ett energiproducerande land och så länge vi har- och önskvärt utvecklar vår kärnkraft, kan vi använda vår energi till att skapa trivsel och livskvalitet. Men vissa vill att vi ska leva i mörker?

 7. L

  #3, man sa i alla fall för ett par år sedan att Rockström skulle få en professur, det skulle ske senare samma år och jag antar att han fick den eftersom han själv kallar sig professor numera. Tyvärr är det bara en chefstitel idag, som vem som helst kan få oavsett utbildning och kunskap, men många tror ju fortfarande att en professor besitter stora kunskaper i något ämne.

 8. L

  #6, har du aldrig hört talas om ”light pollution”? Alla vill faktiskt inte ha lampor överallt….

 9. Ann LH

  Åsa Romson verkade nöjd med Obamas ”överenskommelse” med Kina om att landet utan restriktioner får fortsätta att öka sin användning av fossila bränslen fram till 2030 och efter det ha ambitionen att plana ut utsläppen ev. minska dem. Hur kan hon efter det försvara den politik hon ämnar föra här i landet?
  Och kontinenten Afrika, vad händer där? Hur används resurserna från FNs klimatfond? På Climate Depot ställs idag frågan Why Does Obama Want To Kill The African Dream?
  Vilka länder och regioner är det som de Gröna tillåter att utvecklas och vilka ska tyna bort i energianorexi?

 10. Lasse

  Frågan är om vi får ett varmare år 2014 än nånsin förr?
  Det verkar som om spurten avgör!
  Lite om detta och om vi har ett uppehåll eller ett trendbrott i globala temperaturen här:
  http://wattsupwiththat.com/2014/11/29/on-the-blog-post-hiatuses-in-the-rise-of-temperature-at-climatelabbook/

  Fö så fick Sth lite soltimmar idag-summan i november ökar till 5?

 11. Daniel Wiklund

  Romson menar att dom fick färre röster än vad dom hade tänkt pga att man lyfte fram klimatfrågan för lite. Det kan ju också vara precis tvärtom, att folk inte tror på deras klimatpolitik. Men nu ska dom intensifiera sin satsning på klimatförbättrande åtgärder, en modernisering av Sverige menar Romson. Tex utplacering av laddningsstolpar för elbilar. Snart reser hon till Peru för att rädda planeten, tur för henne att det finns flyg, annars hade det blivit en jobbig resa. Men hade miljöpartiet funnits när flyget uppfanns hade dom säkert i moderniseringens tecken lagt in sitt veto mot det.

 12. Ingvar

  http://news.heartland.org/newspaper-article/2014/11/24/hundreds-records-fall-during-cold-spell

 13. Lars Cornell

  #12 USA ”Alarmister lider förkrossande politiska nederlag”

  – Hur är det möjligt?
  – Han (Obama) säger att det bror på att den arktiska isen smälter.
  – Det är löjligt, Arktis is kan inte smälta när det är -50° C.
  – Du har rätt.

 14. #11 Daniel
  Tycker det är synd att det finns flyg när Romson ska till Peru. Tänk vad lugnt vi hade haft här i landet om hon gungat iväg på en bananbåt till Costa Rica och därifrån på åsna till Peru. Samma resa tillbaks.
  Klimatvänligt hade det varit också.

 15. Lars Cornell

  Behöver ett miljöparti också vara ett miljöparti?

  De kan komma undan med antimiljöpolitik bara för att de har ordet miljö i namnet. Det behöver inte vara bra för miljön. Partiet får miljöröster ändå.

  En ödmjukhetens ideologi bör rimligen också präglas av prestigelöshet att kunna ompröva tidigare intagna ståndpunkter om nya fakta kommer fram som visar annorlunda. Ett miljöparti borde förstå att miljöfrågor i högre grad än många andra frågor avgörs av forskning.

  Ett grönt parti är snuddande lik ett kristet ideal, så det är märkligt att detta inte är framträdande hos KD. Ett sant miljöparti borde kunna locka kristna väljare.
  I stället har miljöpartiet tagit till sig de sämsta sidor som religioner producerar – bokstavstrohet.

  Miljöpartisterna, som i helgen samlas i Karlstad på kommundagar, skulle må väl av att självkritiskt rannsaka om deras parti verkligen är, och beter sig som, ett miljöparti. Och dra slutsatser.

  http://www.gd.se/opinion/ledare/dags-att-revidera-1981-ars-verklighetsuppfattning

 16. Lennart Bengtsson

  Det största problemet med Miljöpartiet är dess tydliga tendens till fundamentalism och ovetenskaplighet. De utnyttjar systematiskt allmänhetens okunnighet, fördomar och rädsla när det gäller viktiga centrala framtidsfrågor som energiproduktion ( emot kärnkraft), ekonomi( för ett statiskt samhälle som under medeltiden) och växtförädling (emot genetiskt baserad växtförädling). Sannolikt betraktar de sig själva som representanter för den enkla och okunniga människan ungefär som religionen alltid gjort. Den perfekta tiden för miljörörelsen förefaller vara det svenska bondesamhället vid senare hälften av 1800-talet innan den svenskan industrialismen kommit igång. Den stora hotet för dessa grupper har alltid varit den oberoende tänkande människan. Det märkliga är att Sveriges kommunistparti numera intar en likartad hållning till skillnad från vad kommunistpartiet tidigare positiva inställning till naturvetenskap och teknisk utveckling.

 17. Michael

  Dagens citat: Allt som är lönsamt beskattas, och det mesta som inte är lönsamt subventioneras. Dagens energipolitik i ett nötskal.

 18. Roggan

  Lyssnade på P1s lördags intervju med Annie Lööf. Tycker att dessa program tidigare har varit bra, men idag kändes det enbart bedrövligt. Istället för att fråga ut Annie L om partiets politik fick hon enbart frågor om partiets (och hennes) inställning till CO2 och utsläppen exvis

  – varför inte vägslitageavgift på lastbilar
  – varför förbifart Stockholm
  – varför fortsatt flygtrafik på Bromma
  – varför inte skatt på flyget

  Och så vidare, allt kopplat till CO2. Hela programmet handlade i stort sett endast om CO2. Bedrövligt, en partiledarintervju bör väl handla om mer än CO2. Har mailat programledaren och påpekat detta. Har då också påpekat att en lördagsintervju borde ske med en företrädrare för Stockholmsinitiavet.

  Det kommer naturligtvis inte att tas emot med ”pukor och trumpeter”, skulle förvåna mig om jag ens får ett svar.

  Vill tacka Er som driver theclimatescam för Ert engagemang och de inlägg som ni publicerar. Er röst behövs !!

 19. Bim

  På 1800 talet fanns det 1,7 miljarder människor på jorden, I stort sett alla åt ekologisk mat plöjde och färdades med häst, malde sin säd med vindsnurror. (Först till kvarnen fick mala.) Man tvättade i ån med såpa och banka tvätten med en klappa. eldade i spisen med ved. Många dog i lungsot. I stort sett alla var fattiga, utan prästen och en del andra potentater. De du Romsson. Lyckan var fullständig.

  Idag finns det 7 miljarder människor Fattigdomen har halverats miljarder människor har bil, luften vi andas är renare än när jag växte upp på 40-50 talet. Koldioxiden göder våra grödor öknarna krymper. Vi bor bra, har det bra och medelåldern närmar sig hundra år.
  Det är för jäkligt? Romsson? Tycker du inte? Va?

 20. Pelle L

  Lennart bengtsson #16 skriver
  ”Den perfekta tiden för miljörörelsen förefaller vara det svenska bondesamhället vid senare hälften av 1800-talet innan den svenskan industrialismen kommit igång.”

  Så rätt Lennart har i sin analys!
  Skall vi drömma oss tillbaka en stund?
  TBC härjar, vi bygger sanatorier runt om hela landet, där de döende får andas in skogsluft.
  I städerna förs en ojämn kamp mot vägglössen.
  Städer och landsbygd avfolkas, för vi kan inte producera livsmedel till den lilla befolkning vi har.
  Vi har nämligen inget att gödsla med, sedan den sista kon har nödslaktats.
  Folk i Norrland svälter, för fartygen med livsmedel kan inte ta sig igenom isvallarna.

  Så vad är MP’s recept mot ett upprepande av detta?
  Återinförd skatt på konstgödning
  Ökad skatt på drivmedel
  Ökad skatt på kärnkraftel
  Restriktioner för vattenkraften

  Men, se ljuset! Snabbtåg Stockholm – Malmö och Stockholm – Göteborg 😀

  Tvi vale!

 21. Lars Karlsson

  ”Får den globala uppvärmningen fortsätta så kommer vi alla att frysa ihjäl ”

  More than 85% of the surface area of the Lower 48 reached or fell below freezing Tuesday morning. All 50 states saw at or below freezing temperatures on Tuesday.

  http://news.heartland.org/newspaper-article/2014/11/24/hundreds-records-fall-during-cold-spell

 22. Jarek Luberek

  #10 ”Frågan är om vi får ett varmare år 2014 än nånsin förr?”

  Är det? Varför för det en intressant fråga? Avgör den något? Det kanske inte är en poäng du försöker driva så låt det som följer vara en allmän observation att debatten idag tycks vilja koppla tecknet på derivatan av temperaturförändringen till att vi måste stoppa användningen av fossilbränslen. Detta är, i min mening, inte vetenskap.