Öppen Tråd

pollen

Bild: pollen

Det är mycket pollen i luften nu och många lider av det. Och kyla! Enda trösten är väl att det går över efterhand. Så muntra upp er med veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Kristian Fredriksson

  Här i Jämtland har vi inte så mycket pollen i luften just nu, men däremot snöflingor så det förslår.

 2. Sten

  Något parti borde arbeta för att alla skatter och avgifter som drabbar oss i klimatets namn skiljs från statsbudgeten, detta för säkerställa att motivet för avgiften/skatten verkligen är som styrmedel för klimatarbetet och inte ett sätt att få ihop statsbudgeten.

  De klimatpengar som inte använts till olika bidrag bör sedan på något sätt gå tillbaka oss. kanske ett avdrag på skatten, eller något annat sätt så vi verkligen upplever att vi får tillbaka dessa pengar.

  Det kan ju i och för sig vara så att tack vare klimatskatterna så behöver inte andra skatter höjas så mycket, men jag tycker det vore bäst att skilja dem från budgeten. Då kanske klimatnyttan kommer i fokus inte hur mycket pengar som kan dras in.

  Statens inkomster kan ju regleras genom att införa ytterligare en momsnivå på saker som ingen behöver men många vill ha.

 3. Björn-Ola J

  Henrik Jönsson om klimatpaniken:
  https://youtu.be/TJEu8_Wu_yU

  Klockrent!

 4. Olav Gjelten

  Kalla mig gärna pessimist…
  Men försök gärna på ett ärligt sätt förklara för mig hur ett uppvaknande ska gå till när förmodligen de flesta i Sverige inte ens känner till annat än att 97 procent av alla forskare skulle vara rörande överens om att klimathotet är sådant som sju riksdagspartier av åtta beskriver.
  Hade det ändå varit så väl att det åttonde riksdagspartiet haft ett kritiskt ställningstagande i frågan hade kanske situationen inte behövd vara lika alarmerande, men det partiet är totalt ointresserad av det som kallas klimatfrågan.

  Det är som om vi haft sju partier av åtta som vill införa kommunism i Sverige medan det åttonde partiet inte bryr sig om vilket.

 5. Ann lh

  # 3 Björn-Ola J. En slipad diamant! Strålande!

 6. Ivar Andersson

  Pollen är en naturlig luftförorening som många människor har problem med. Naturen är inte alltid snäll mot oss människor. Är vilda djur också känsliga för pollen?

 7. Daniel Wiklund

  Miljöpartiet har kongress när vi har en ovanligt kall inledning på maj. Ändå är det säkert delegater som pratar sig varma om risken att jorden brinner upp. Och Per B blir nog nytt språkrör. Han som tycker att vi ska känna flygskam. Däremot skäms han inte för att så många islamister finns i Miljöpartiet, tex Kaplan. Per B vet att människor på landsbygden har samma oro för klimatet som alla andra. Var det därför MP med nöd och näppe klarade sig kvar i riksdagen. Per B kommer med ett nytt klimatord, klimaträttvisa. ”Jag tror att det är otroligt viktigt att det finns en klimaträttvisa i omställningen” säger Per B. Där fick han in ordet rättvist. Mest rättvist vore det om Miljöpartiet försvann i ett svart hål.

 8. sibbe

  Allt är relativ:
  I nya Der Spiegel: Murks (fusk) in Germany =
  Energiewende: Wie eine gute Idee an dem deutschen Kleingeist scheitert…
  = ”Hur en bra idé (om att befria världen från den globala uppvärmningen genom „Energiewende” )
  stoppas av den dumma tyska befolkningen…
  Anledningen är antagligen CDU:s beslut att avstå från den planerade CO2 skatten, som ju drabbar främst låginkomsttagare. SPD planerade bränsleskattehöjningar på 10-20 %- PER ÅR fastskriven till 2037.
  Det rycktas att AfD hade lagt in en preliminär order om några 100000 gula väster, inför delstatsvalen i Östtyskland, där de annars också förväntas bli största eller näst största parti i Delstatsparlamenten.
  Svårt för klimathotskyrkan, om befolkningen röstar fel…

 9. Lasse

  #7 Rättvisa för CO2 troende är att vi utvecklade länder tar på oss offerkoftan och ”betalar ” vår klimatskuld.
  Det är vårt välstånd som bygger på riklig tillgång på energi som de anser hotar hela världens fortlevnad.
  Nån organisation påstår att vårt välstånd kräver fyra jordklot för att kunna fortgå.
  Hur de får fram siffran är oklart?
  Men det är väl så att om alla levde som vi gör så krävs det mer resurser i form av gruvor och pengar och det är få villiga att ta fram till andra än oss själva.
  En ökad cirkulation av råvaror kan ju lätta på förbrukningen men det är svårt att tro att en ökande befolkning kan få samma levnadsnivå som oss.
  Det ger oss två vägar framåt -krympande befolkningsökning eller lägre levnadsstandard för vissa, dvs som idag. Orättvist men så länge allt fler får det bättre så är vägen framkomlig.
  Alternativet att vissa skall sänka sin standard bara för att inte sticka ut är helt utopiskt-vilket passar det parti som i dagarna har möte.

  Rättvisa för icke CO2 troende är att vi fortsätter utveckla våra lösningar så fler kan koka maten utan rökande eldar.

 10. Sören G

  #7
  ”klimaträttvisa” borde väl betyda att vi ska ha samma klimat överallt. Samma klimat här som i t.ex. Thailand dit svenskarna åker för att ha det varmt och skönt.

 11. Fredrik S

  Igår fastnade blicken i skyltfönstret till en klädbutik. Där kunde man köpa klimatpositiva kläder. Om man köpte en av deras tröjor så sparade man atmosfären på 13,3 ton co2 eller tydligen 75 resor Sthlm-London.

  Det finns hopp för ska

  1000 kr för en rätt ful bomullströja. Men vi kan väl räkna med att alla Miljöpartister och andra aktivister kommer att flockas?

 12. Fredrik S

  #11

  Det finns hopp om livet, tänkte jag skriva men det blev lite fel.

 13. Ivar Andersson

  ”Centerpartiet och Socialdemokraterna anser nu att EU ska göra som Storbritannien och utlysa ett så kallat klimatnödläge, som skulle göra att klimatpolitiken överordnas all annan politik i länderna, uppger SR Ekot.”
  http://www.friatider.se/s-och-c-vill-utlysa-klimatn-dl-ge-i-eu-klimatpolitiken-ska-verordnas-annan-politik

 14. Fredrik S

  Ivar Andersson#13

  I Storbritannien har jag inte fattat riktigt konkret vad det innebär förutom att det inte förbinder regeringen att agera. Kanske någon här som är bättre insatt?

 15. Daniel Wiklund

  När extremister som Extinction Rebellion och Jytte Guteland får bestämma politiken ser det väldigt mörkt ut. Klimatfrågan ska överordnas alla andra frågor. Är det de senaste dagarnas iskalla väder som gjort att hjärnorna slutat fungera. Eller är det koldioxidförgiftning. Hade Extinction Rebellion och Jytte Guteland levt på 1860-talet hade kanske den senaste klimatkatastrofen i Sverige kunnat undvikas.

 16. Fredrik S

  Efter alla tusentals miljarder som de spenderat på klimatet hittills är det märkligt att de inte kommit längre än att vi fortfarande måste minska konsumtionen och utlösa klimatnödläge etc. för att överleva.

  Follow the money.

 17. István

  #8
  Allt är relativt också i Ungern.
  Ingen marknad för varken gula västar eller kravallpoliser.
  Överste populisten Orbán tillfrågar populasen i förhand vad de vill ha för politik och handlar därefter.
  Enligt senaste opinionsundersökning så ligger hans parti på 57% ( Att jämföras med de 50% han vann vid senaste valet) De gröna får ingen mandat enligt samma studie.
  Ett mysterium vad som händer. Demokratin i ruiner?
  Men en talesperson från socialisterna är på spåret. ”Det bor för många råttor i landet” förklarade hon i direktsänt TV häromdagen, med nobel enkelhet!
  Ock hennes parti SZPD (tidigare regeringspartiet) har inte tagit avstånd från denna ”frispråklighet”
  Bara som en liten illustration på hälsotillståndet på den opposition vars röst är det enda som får läsa om i DN etc.

 18. Olav Gjelten

  Storbritannien har utlyst det man kallar ”klimatnödläge”. S och C vill införa detsamma i Sverige. Ett slags undantagstillstånd där angiveri uppmuntras och där polismakten får fria händer – allt för klimatets skull?

  Det är garanterad få i Sverige som inser hur allvarligt läget nu är. Helt oavsett om detta ”klimatnödläget” till en början kan tyckas harmlöst så är det en generalrepetition för den gröna vänstern att i ett givet läge införa diktatur. Jag tror mig också kunna gissa vad detta ”givna läget” kommer att handla om:
  De ”klimatmål” som politikerna själva satt kommer inte att uppnås i ett demokratiskt Sverige. Med hårda restriktioner och där folkets vilja ställs åt sidan blir givetvis läget ett annat.

  Kom ihåg att målet alltid helgar medlen när tillräckligt många hjärntvättade ser det hägrande målet som en livsuppgift att nå.

 19. Johan M

  #13 Ivar Andersson

  Jag var ute och paddlade i torsdags kväll – det snöade!!! Om det finns en lista där man kan skriva under på nödläge så är jag den förste att vara med.

 20. Fredrik S

  Olav Gjelten #18

  Jo, oroväckande många ger ju ett rätt märkligt intryck numera.

  Läste precis en lång insändare som en lärare fått in i lokalblaskan.

  Där skriver han att vi ska se Greta som en professor, hon har klimatet som specialintresse och hon vet precis vad hon pratar om. Dessutom kan hon tydligen inte ljuga.

  Alternativet om vi inte lyssnar på Greta är enligt honom ”planetens hela undergång med utrotning av människor djur och växter.”

  Undrar lite oroligt hur många procent av lärarkåren han representerar.

 21. Olav Gjelten

  Vill verkligen svenska politiker att dela Sverige ska leva?

  I vilket annat land är förfallet på landsbygden så totalt som i Sverige? Jag behöver inte nämna ens exempel. Värre går inte!!

  Svenska politiker intresserar sig inte för någonting annat än väder och migration och svenska väljare drar inga slutsatser av de de varje dag ser, utan deras frågor är de frågor som politikerna älskar att höra.

 22. Olav Gjelten

  # 21 Ordet ”dela” på rad ett skall givetvis vara hela.

 23. Inovus

  I mitt 75:e levnadsår har jag numera som främsta nöje och sysselsättning att förkovra mig i alla naturvetenskaper och samtidigt följa det politiska och ekonomiska spelet rörande klimatet. Ända från de tidigaste ungdomsåren har jag varit en övertygad ateist – trots den religiösa påverkan man utsatte barn för när jag var liten – och då är det kanske inte så underligt att jag skyggar inför vår tids nya religion – klimathotshysterin. Se på alla ord man kommer på för att skrämma världens befolkning att vi är nära undergången – klimatångest, klimathot, klimatskeptiker m.fl.. Senaste tillägget i den floran är ”klimatnödläge” – som används för att tala om att politiker inte behöver ta några hänsyn till demokrati längre när det gäller att påtvinga befolkningen pålagor, åtgärder och bestraffningar om det är ämnat att förhindra den globala uppvärmningen som påstås orsakas av koldioxidökningen i jordens atmosfär.

  Kanske kommer vi inom kort att få se klimatpåve, klimatbiskopar, klimatdomstolar, klimatbål (där man bränner klimatskeptiker), klimatpoliser, klimatspioner, klimatläger (där man spärrar in personer i avvaktan på bålbränning) – det är ingen hejd på den verbala uppfinningsrikedomen.

  Klimatvansinnet fortsätter i oförminskad takt. Antalet politiker som ansluter sig till klimathotskören ökar exponentiellt. Ingen vågar stå utanför eller vid sidan när klimatpengarna skall portioneras ut.
  Klimatinkvisitionen kommer nu att se till att varje motstånd, varje avvikande uppfattning, varje antydan till att ifrågasätta koldioxidens inverkan på jordens klimat kommer att stoppas med drakoniska metoder. Precis som ledaren för inkvisitionen – Ignatius Loyola – gjorde på 1200-talet när han lät avrätta 1000-tals personer för kätteri.

  Det är en intressant tid att leva i.

 24. Olav Gjelten

  Fredrik # 20
  Du undrar hur många av Sveriges lärarkår som ser undergången för människor, djur och växter som enda alternativ till att följa Gretas religion.
  Det svaret vet vi givetvis inte, men helt säkert är att lärare i hela Sverige är livrädda att på minsta sätt säga hon har fel. Det utgår jag ifrån inte händer utan konsekvenser i dag.

  Ett lysande exempel på att demokratins tid är förbi och ersätts av teokratin. Det tragiska är att folk tappad förmågan att förstå det de ser. Alternativt har folk lärt sig att inte bry sig så länge de själva inte känner sig drabbade.

 25. Olav Gjelten

  Inovus #23
  Äntligen en som ser verkligheten här på forumet och som inte drömmer om ett uppvaknande inom överskådlig framtid.
  I det extremt religiösa Sverige anno 2019 kan vi i många år framöver räkna med att teokratins dominans fortsätter att utökas. Ett undantag från det du skriver ser jag dock. Fysiskt dödsstraff är omodernt därför att vårt datoriserade samhälle har andra metoder att få folk att följa både lagar och det det som är i gråsonen, politisk korrekthet.

 26. Rolf Mellberg

  #23 Inovus

  Du har väl inte missat den här filmen?
  https://www.youtube.com/watch?v=P1blqSKsS8s

  Särsklilt vid 7:20 kan vi utläsa att snart har Sverige drabbats av 8-10 graders temperaturökning. Visst är de fantastiskt att detta kunde framföras för bara ett drygt år sen? Inte en tillstymmelse av självkritik!!!

 27. Sören G

  Ett nybildat klimathotskritiskt parti ställer upp i EU-valet. Har någon ytterligare information om det? Kan man få valsedlar?

 28. latoba

  #20 Fredrik S
  Läste den insändare du skriver om. Stackars barn som måste utsättas för så naiva lärare!

 29. Robert Norling

  Om man gillar att åka skidor så kan ett besök i Norrland eller delar av västra Svealand vara ett bra alternativ i nästa vecka.
  Klimatet är inte nådigt för de som bor i den övre 2/3 delen av vårt land.
  Lika bra att ha dubbdäcken på, så man inte slirar i diket som MP:s företrädare har gjort.
  Johan R. Greta T. och meteorologen har lyckats vända på klimathotet, så nu håller vi på att frysa ihjäl.
  Kan man få återbäring på skatten månne.

 30. Guy

  Läste just en nyhetsrubrik. Amsterdam förbjuder bensin och dieselbilar år 2030. Huruvida det också gäller varutransporter och kanalbåtar vet jag inte.

  Om beslutet hänger kvar till 2030 blir det intressant att se hur det går. Då får alla dom andra som har prickat in år 2035 ett femårs experiment som visar konsekvenserna.

 31. Mats Rosengren

  I USA har klimatet inte ändrat sig ett skvatt (signifikant!) de senaste 120 åren!
  http://wgpqqror.homepage.t-online.de/usa.html
  USA är den enda större arealen i världen för vilket tillförlitliga och täckande uppteckningar av dagstemperaturerna för en så lång tid finns tillgängliga. Och det är ju rätt uppenbart att detta måste gälla för resten av jordklotet också! Varför skulle Nordamerika vara annorlunda än resten av världen? Bara för att vi råkar ha data för denna del av världen?

 32. Robert Norling

  ”Aftonslaskan” meddelar sent på lördagskvällen att MP har vid sin kongress röstat igenom att flygskatterna ska höjas.
  På vissa flygresor med upp till 100%.
  Ingen länk till artikeln då tidningen inte förtjänar några ”klick” i onödan.

 33. Daniel Wiklund

  Miljöpartiet går på i ullstrumporna ( ekologiska strumpor). Nu ska flygskatten fördubblas. Undrar om det gäller Isabellas resor också. Men hon betalar ju inte ur egen börs. Ju mindre partiet blir ju fler skatter och avgifter vill dom höja. Och ju kallare blir det.

 34. Gunnar Strandell

  Trots den oro som visas i kommentarerna ovan verkar det som att vanliga människor inte tar det akuta klimathotet på allvar. Det har lett till ett sökande efter andra hot och då har artificiell intelligens, AI, förts fram av Musk och andra.
  Det kan bli kul om de får genomslag, för AI innebär ett hårt slag mot klimatalarmismen för att AI styrs av logiska regler och inte av postulat.

  Klimatalarmismen bygger på att klimatkonventionen, UNFCC, definierat klimatförändringar snävt till de som mänskligheten åstadkommer. Det gör t.ex att IPCC inte behöver bry sig om solens inverkan.
  Men de flesta vetenskapliga rapporter om kommande katastrofer kopplade till klimatförändrat gör inte skillnad på om förändringen är kopplad till människan eller ej.

  Här kommer AI att reagera och svara att det inte går att veta om föreslagna åtgärder ger något resultat.
  Vägs dessutom kostnad och nytta in, som Henrik Jönsson föreslår, ligger alarmismen riktigt illa till.

 35. Kjell Lindmark

  Ånyo en ny debattartikel i Expressen angående klimatalarmismen. Allt fler unga och barn drabbas av depressioner och ångest till följd av klimathoten. 171 psykologer, psykiatriker och terapeuter kräver att våra beslutsfattare tar krafttag mot CO2 utsläppen. Ingen kritiserar fenomenet att barn används som galjonsfigur för ett hot som inte visat några som helst tecken på att materialisera sig vare sig i närtid eller på längre sikt.

  Barn mår dåligt vilket är vuxenvärldens ansvar, denna skrämselpropaganda är destruktiv för hala samhället parat med att alla klimatåtgärder drar ekonomiska resurser till helt onödiga projekt som kunnat användas betydligt bättre. Med all sannolikhet, med stöd av historiska klimatfakta och modern tids observationer saknas stöd för att klimatet är på väg att kantra på grund av mänsklig påverkan.

  Dessa 171 psykvårdare kan säkert notera att barn och unga far illa och borde ta bladet från munnen och istället kritisera klimathoten och bruket av Greta som talesperson för vetenskap och forskning. Att dessutom låter skolstrejk bli accepterat som metod är helt förkastligt oavsett skäl. Det råder skolplikt i detta land och den skall ovillkorligen iakttagas och följas. Dessutom borde media och politiker ta sitt ansvar och tagga ner hot-retoriken, den leder bara till elände.

  Det finns mängder med etablerade klimatforskare och forskare i andra discipliner som inte delar denna politiska klimatkoncensus som sprids överallt. Dessa resultat delges aldrig folket via MSM eller Public Service. Detta leder självklart till att paniken sprider sig framförallt i de yngre åldrarna.

  https://www.expressen.se/debatt/depression-hos-unga-okar-med-passiv-klimatpolitik/

 36. Daniel Wiklund

  Först tittar jag ut genom fönstret och ser att det kommit snö under natten. Sen läser jag psykologernas artikel, vilken dålig start på dagen. Dessutom lär ju Miljöpartiet på sin kongress komma med nya klimatskatter gör att rädda den brinnande jorden ( bra med snö då som kan försvåra för elden). Psykologernas debattinlägg är ett bottennapp, dom verkar ha hoppat av skolan tidigt, det är amatörernas afton upphöjt i kubik.

 37. Lasse

  Västra Götaland måste spara vatten läser jag i tidningen.
  Vänerns vattenstånd är lågt och förväntas inte fyllas på så mycket.

  För mindre än 10 år sen varnades för strandbebyggelse längs Vänerns strand.
  En reglerad sjö!
  Vad har hänt?
  Är det SMHIs varningar om allt häftigare och mer nederbörd i klimatkrisens spår som fått regleringsföretaget att sänka regleringsnivåerna?
  https://www.smhi.se/polopoly_fs/1.130362!/klimatologi_49.pdf
  https://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/observationer#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,tab=vatten,param=waterlevel,stationid=20022,type=waterlevel

  Omfattande utredning som kommer fram till att det kan komma mer och/eller mindre vatten och att nivån kan komma att öka och/eller minska. Försökstappning pågår och skall utvärderas.
  Göta Älv skall byggas om för säkrare tappning.

 38. Ulf

  Och så har vi 171 stycken yrkesutövare som inte begriper vad deras jobb går ut på. Istället för att helt enkelt berätta sanningen för sina patienter driver de istället på klimatångesten.
  https://www.expressen.se/debatt/depression-hos-unga-okar-med-passiv-klimatpolitik/

 39. Lasse

  #38 Ulf
  Vi skall ha panik nu!
  Värmen i Arktis på gång-10 grader varmare idag än i Påsk.
  Sommarens temperatur spås bli max, medel och min 2- 3 grader, utifrån erfarenhet sen 1958.
  http://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php

  Panik för att världen kommer att koka bort i klimatförändringar.
  Extrem hetta och torka!
  Vi skulle haft det då också om vi visste vad som väntade.
  Omfattande börsfall och ett samhälle som inte förmår ge oss grundtrygghet.
  Världen uppdelad i Kommunister och Fascister som har olika lösningar.
  Det blev en katastrof!
  https://realclimatescience.com/wp-content/uploads/2017/12/The_Los_Angeles_Times_Sun__Dec_30__1934_.jpg

 40. Olav Gjelten

  Redan nu har svenskarna i vissa åldersgrupper blivit minoritetsfolk i Sverige.
  Klimatreligionens och feminismens förödande tidevarv tycks därmed bli kortare än befarat.

 41. Anders

  # 31Mats Rosengren
  Mycket viktig och tung grundinfornation – att (nästan) halva Nordamerika ligger still ”klimatiskt”!

  Vore intressant att se hur och om detta vetenskapliga faktum sprids i media. Världsvitt.

  Som jag uppfattat saken (ska dubbelkolla), har USA genom dessa 120 år inte undvikit förbränning av fossila bränslen. Kanske någon här, utan överhettad klimathotshjärna, har siffror direkt?

 42. Sören G

  Nu vill flera riksdagspartier att Sverige ska utlösa ”klimatnödläge”. Vad motiverar de det med? – Extremväder har, tvärtemot vad som påstås, inte ökat. Vad är det då som utgör ett hot? Haven ökar inte snabbare nu än de gjort sedan Lila Istidens slut på 1800-talet.
  Skogsbränderna beror mest på dålig skötsel och allmän klantighet, dessutom ofta anlagda. Förr brann skogarna upprepade gånger och brände av undervegation.
  Sommaren 2017 var den kallaste på 150 år. 2018 fick vi ett stabilt högtryck med solsken vilket medför varmt och torrt väder under en längre tid. – Hade inte kunnat förhindras med ”klimatnödläge”.

 43. mattias

  Vilseledningen fortsätter närmast dagligen. Idag rapporterar TV4 om vildsvinen som ökar explosionsartat de senaste 15 åren pga klimatförändringar. Vegetationsperioden blir längre och vintrarna mildare så att fler vildsvin överlever påstås det. Det är bara att kolla fakta på SMHI, tex vegetationsperiodens längd eller vinterns medeltemperatur de senaste 15 åren – knappast någon förändring alls för dessa faktorer: http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-vegetationsperiodens-langd-1.7887

 44. Anders

  Apropå aiia upptänkliga kopplingar till ”klimatförändringar” skulle någon analytiskt lagd person med granska de senaste 10 årens beviljade forskningsansökningar och jämföra med nekade dito. Sökord ”klimat”. Var tror ni frekvensen är högst?

 45. Anders

  Det tragiska är att annars kloka biologiskt inriktade forskares omdöme drunknar i klimatkravet. Jag brukar fråga, och ber er reflektera igen; vilka levande organismer (inkl) människan mår (valfritt fysiologiskt mått) bättre vid 1-graders lägre medeltemperaturer? Allvarligt, kom med förslag!

 46. Anders

  Energiföretagen har en fin pdf med statistik på hur det ser ut i våra vattenmagasin med min och max från 1960 fram till nu, den borde lugna den mest panikslagna tonåring.
  https://www.energiforetagen.se/globalassets/energiforetagen/statistik/kraftlaget/aktuellt-kraftlage-sverige-veckorapport.pdf?v=yPYO6WsVOjTrvwR5rhR3RrOPdMw

  Man kan även se att Ygeman visserligen har rätt i att Sverige är nettoexportör av kraft men det han inte säger är att vi måste ändå importera kraft från Tyskland, 9 GWh denna vecka ,22 GWh förra veckan osv.
  Med mer vindkraft och färre kärnkraftverk så kommer vi säkerligen behöva importera betydligt mer fulel från Tyskland för att täcka svängningarna i vindkraften.

 47. Daniel Wiklund

  Psykologerna skriver att en hållbar framtid är viktig för barnen. Avser man då också att relationer ska vara hållbara. Barn får ofta betala ett högt pris när det blir skillsmässa. Sverige är ju inte bara bäst i världen när det gäller klimatpolitik och humanism. Sverige ligger också i topp när det gäller skilsmässor. Psykologer och terapeuter har nog ofta besök av barn som kommit i kläm vid separationer. Oroslagen reglerar ju hur man ska göra när barn far illa. Undrar hur många orosanmälningar som beror på klimatkrisen.

 48. Olav Gjelten

  Se det positivt:
  Både klimatreligionen och feminismen kommer att förbjudas om en generation eller så.
  Första landet att ”moderniseras” i vår del av världen blir Sverige.
  Ungern och Polen kommer hjälplöst bara att få titta på.

 49. latoba

  För några dagar sedan larmade TV om att klimatförändringarna tinar permafrosten och att växthusgaser släpps ut. Är det inte mest kortlivad metangas som kommer ut i atmosfären? Någon som vet mer om detta?

 50. Staffan Lindström

  42 Sören G
  ”Sommaren 2017 kallast…” Nja, lägst uppmätta maxtemperaturen!
  46 Anders
  Tas upp av WUWT i dagarna. Illustreras med Vindkraftverk som avisas/avsnöas med hjälp av helikopter…
  Som vi vet är snart alla helikoptrar eldrivna… Text på bilden : Albert Einstein var säker på 2 sakers oändlighet: Universum och mänsklig dumhet… Jag har dock hört versionen om att han inte var helt säker på
  det förstnämda…
  Sen antar jag att vildsvinsjakten borde ökas tex i Sörmland . Säger inget om Stockholms flygande råttor…

 51. PT

  Var finns ni, alla kloka kvinnor och män, som kan gå ut i debatten och tala våra politiker tillrätt?? Politiker som driver vansinniga symbolfrågor i tron att det skall förändra klimatet, åtgärder som inte bara har noll effekt, utan i många fall stoppar den tekniska och humanitära utvecklingen och som kostar miljarder. Vi måste vrida klockan tillbaka till vett och sans. De miljarder som offras på klimatets altare borde istället användas till att förbättra sjukvården, öka demokratin och minska fattigdom, våld och förtryck i hel världen.
  Det räcker tyvärr inte att bara skriva på denna utmärkta blogg, utan budskapen måste spridas i alla sociala media. Var finns ni som har pondus, kunskap och kraft att bryta igenom den ”klimatcensur” som våra media ägnar sig åt???. Jag vill se er i debatten i våra större dagliga tidningar, jag vill se er i TV-debatter och höra er intervjuas i radio. Gör det och gör det nu!! Vi kan inte tillåta att ”klimarhotarna” skall äga denna viktiga fråga.

 52. latoba

  #50 PT
  Det du skriver är naturligtvis det som de flesta som skriver här skulle önska. Tyvärr är det så ledningarna för alla stora media stoppar allt som de inte tycker om. Det finns överallt en ”Berlinmur” som hindar en öppen och fri debatt i klimatfrågan. Att riva den muren eller tränga igenom den verkar var en omöjlig uppgift. Kan man ändå hoppas att droppen urholkar stenen? Om det vore så väl!

 53. Bim

  PT #50
  Vi finns här på bloggen, och vi gör vad vi kan. Men motståndet är kompakt. Jag har skickat åtskilliga brev med fakta till Peter Hjörne, men det rinner av honom som vatten på en gås.
  Trots att han fick båda länkarna till Ann LH:s fantastiska inlägg om Det Fria Ordet så litar han hellre på ”riktiga klimatforskare” som Påven och Rockström.
  Mitt senaste brev till honom finns som kommentar på
  Ann LH:s inlägg om Anna Wåhlin längst ner i kommentarsfältet.
  PT, gå in i kyrkan och säg: Gud finns inte, så får du samma reaktion. Alla kommer att stirra på dig med uppspärrade ögon och fågelholks-munnar.
  Att det på sjuttiotalet var Istiden som lurade bakom hörnet, med samma hysteriska tonläge, så lär sig vissa människor aldrig.
  Till exempel :
  ”Kampen att föda mänskligheten är över. På 1970-talet kommer världen att genomgå hungersnöd. Hundratals miljoner människor kommer att svälta ihjäl trots alla hjälpprogram som påbörjats nu.Befolkningskontroll är enda svaret.”
  Professor Paul Ehrlich. The Population Bomb (1968)

  Två år efteråt.

  ”Om tio år kommer allt viktigt djurliv i havet vara utdött. Stora delar av kusten måste evakueras på grund av stanken av död fisk.” Professor Paul Ehrlich , Earth Day (1970)
  OSV. Han var sannerligen inte ensam.
  Vad hände med de här stollarna sedan? Jag har inte hört ett knäpp om det.
  Det verkar kört för Sverige. Vi styrs av en religiös sekt utan någon som helst förmåga att göra konsekvensanalys.
  Fick de som de vill hade de sugit upp all koldioxid i atmosfären och gräv ner den under gjord, eller skickat den till en annan värdelös planet.

 54. Bim

  Ha överseende med mina stavfel, rättstavningen tolkar om vissa ord. 😀

 55. femman

  re # 50
  Om somliga personer som skriver här kom ut i PK media skulle inte denna blogg finnas behövas. Så var glad åt det som finns en dag kanske det inte finns.
  Sedan är vi i underläge av flera orsaker. Motståndarna om man får säga så. Förutom religion fanatism samt ibland ångest så har man hela kulturmassan bakom sig.
  Vad har vi. Vi ifrågasätter att CO2 har den stora inverkan på klimatet som somliga påstår. Klimatet ändras är dock sant. Men hur mycket samt när krävs det mer forskning från fria forskare. För sanningen är att det är mycket vi inte vet säkert ännu fast somliga påstår motsatsen. Min insats är att länka från andra sociala medier till denna sida. Inte för att övertyga utan bara för att få någon att tänka till. Skulle vi alla göra det lilla så vinner vi två saker. Dels blir vi sakta men säkert fler fler som ifrågasätter dagens sanningar. Del kanske vi räddar någon ifrån klimatångest vilket inte ska underskattas. Till slut något lite positivt som Greta.
  Dom jag träffar är förbluffade att någon som vet så lite kan få sådant genomslag. Ska inte skriva vad folk säger men somliga sammankopplar henne med miljöpartiet med enligt mig på ett positivt sätt.

 56. Håkan Bergman

  Politik är ett rävspel, varför ska vi väljare försöka påverka den med blanka vapen. Några partier är naturligtvis oförbätterliga, ingen mening att bränna krut på dom, C, V och MP om nån undrar, L kan vi stryka också dom ska i alla fall dö. M, KD och SD rör sig åtminstone i rätt riktning i energifrågan, stör dom inte. Men träffar jag på en sosse säger jag att jag röstar på SD pga energipolitiken och har jag en riktigt dålig dag kan jag dra till med att jag som gammal trogen s-väljare aldrig mer kommer att rösta på dom efter att dom satte sig i regering med MP. Inget av detta behöver vara sant, men det funkar ändå.

 57. Lite uppgivet här inne och det är inte så konstigt. Men häng i och var uthålliga. Många börjar bli illamående därute av allt hjärndött som förs fram och med lite tur slår det tillbaka på alla lögnare och demokratifientliga till slut. Vem vet, kanske vi får lite draghjälp ytterligare av verkligheten framöver i form av vändande klimatcykler.
  Och dessförinnan lär kärnkraften komma på modet om man får gissa. Think positive!

 58. Vet inte om det harvarit länkat till tidigare:
  https://wattsupwiththat.com/2019/05/04/swedish-power-shortages-looming-because-of-their-renewable-energy-push/

 59. Fredrik S

  Lyssnade lite Alice Bah på SVT nyss och det är en gåta hur hon kunde bli minister. Och det är för jädrigt att en reporter på skatte-tv knappt kan ställa en enda kritisk fråga. Han hade ju ett smörgåsbord framför sig.

  Ibland längtar man till staterna, Australien, Schweiz eller nästan vad som helst förresten.

 60. Fredrik S

  Nu har jag kollat på olika kanaler om mp. 100 % klimat, inget annat. Det ska satsas på det mesta till höger och vänster och vi ska tvingas till kostnader som tex solceller på nybyggda hus., etc etc.

  Inte enda fråga i något reportage om vem som ska betala. Ska vi ha besparingar i välfärden, offentliga sektorn osv. Eller är det fantastiska skattehöjningar? Är väl det sistnämnda om de nu kommit så långt i tänkande ännu. Fast det vore roligt om någon snällt kunde fråga.

 61. Sören G

  Alice ”Blä” Kunhke vill straffa USA med importtullar för de lämnar Paris-verenskommelsen.

 62. #60
  Är det sant? Den var obetalbar i så fall. Trump går nog ner på knä och gråter. Veckans bästa (sämsta)!
  Hoppas exportindustrin ser detta så kanske de vaknar till liv. Vilket magplask. Igen.

 63. Håkan Bergman

  #60-61
  Och vad tycker Löven och dom väljare han till äventyrs har kvar om ett handelskrig med USA?

 64. Rolf Mellberg

  Jag är allvarligt oroad för Greta Thunbergs hälsa. Kan hennes liv vara hotat?

  I denna kommentar vänder jag mig till de av er som händelsevis är (eller har varit) proffessionell inom beteendevetenskap.

  Greta Thunberg har nu hamnat i skottlinjen på ett väldigt obehaglig, ja kanske farligt sätt. Man skulle kunna anklaga både den ena och den andra för att det blivit så men det är inte det jag vill ta upp nu.

  Jag råkade se Jens Ganmans inlägg på projektsanning.com där Greta på ett mycket obehagligt sätt nyttjades i sarkastisk humor. Men det är inte roligt eftersom hon kanske kan ta livet av sig.

  Om hon förstår att det är näst intill omöjligt att få keelingkurvan att peka nedåt….
  … utan att först bli diktator över Kina, Indien, Brasilien, Ryssland, SaudiArabien….
  Då hon fått inpräntat i sig att det är ABSOLUT säkert att jorden därmed går mot en katastrof….
  Hon har ju själv berättat att hon är säker på att ”climate science is Rock Solid” !!!!
  Varför skulle hon då inte vara beredd att begå den ultimata offerhandlingen och hälla en dunk bensin över sig och tända på?
  Och därigenom få världens folk att vakna?
  Det skulle slå hårt tillbaka på den präst i Limhamn(?) som utnämnde henne till vår nya Jesus.

  Kan man göra något för att förhindra en så vanvettig handling?

  Jag vill även uppmana alla som skriver här på bloggen att avstå från att blanda in Greta i debatten. Tänk på hur hon – ett barn – skulle uppfatta texten om hon själv läste den.

 65. Bim

  Rolf Mellberg.
  Jag håller med dig. Det är inte Gretas fel att hon utnyttjas skamligt av både föräldrar och klimathotargänget.. De som sysslar med detta borde lagföras. Hon kommer en dag förstå, och det blir ett plågsamt uppvaknande.

 66. Fredrik S

  Alvar Nyren #61

  Jadå, hon sa det i SVT. Det fanns andra dumma länder också, hon nämnde bara Brasilien.

  Jo, magplask från tian.

 67. Fredrik S

  Rolf, Bim

  Jag kan hålla med fast det är precis det de är ute efter, någon som för fram deras sak utan att (få) ifrågasättas. Svårt val. Kritik bör väl hållas till konceptet, inte person.

  Ska man låtsas som det regnar om hon pratar i riksdagen eller hämtar fint pris?

 68. Staffan Lindström

  SVT Agenda Partiledardebatt … Ebba Busch Thor replik på Isabella Lövin: ”Vi är INTE KLIMATNATIONALISTER…” Sic! Fick tyst på Lövinskan…

 69. Ann lh

  Partiledardebatten! Har nu med vämjelse lyssnat till de åtta som styr och ställer med lagarna kring den svenska klimatpolitiken. Det råder total konsensus om CAGW och inte ett pip som tyder på något enda litet ifrågasättande om det katastrofala klimatet som anses vänta bakom hörnet. Dessutom verkar väder, klimat och miljö vara samma sak hos dem.
  Den stora frågan som utfrågande borde ställt kvarstår:
  ”Vilken granskad och godkänd Vetenskap har övertygat Dig om Din uppfattning”. En hel kväll borde ägnas åt detta men med för detta fall kompetenta diskussionsledare! Men hur många av dessa våra politiker skulle förstå frågan?

 70. Olav

  Handen på hjärtat. Tycker du inte Donald Trump är oändligt mycket bättre än våra egna klimatreligiösa och feministgalna khmerer som styr svensk politik?

  Rösta inte på någon av dem, men ställ dem mot väggen för sveket mot dig personligen och mot folket i allmänhet!!

 71. Peter N

  Finns det något parti och någon kandidat inför EU valet som vågar ta i klimatfrågan?
  Jag har bara identifierat Klassiska liberala partiet och Mats Jangdal. Finns det fler?

 72. Fredrik S

  Ann lh #69

  Väl skrivet!

  Det är en olustig känsla man får när man följer debatten om klimatet här hemma. Ingen journalistisk nyfikenhet alls, bara konsensus. Knappt några kritiska frågor alls.

  När tex MP-väder-Pär säger i SVT att vi ska ta pengar,100 miljarder, från jordbruksstödet i EU (som de för övrigt vill minska) och satsa på våtmarker etc är det tyst sedan. Guldläge för en kritisk fråga istället men icke.

 73. latoba

  #71
  Jag har fått tipset att kryssa Henrik Sundström å plats 25 om jag vill rösta på M

 74. tompas11

  FN varnade (redan 1989) för för en världsomfattande katastrof om inte mänskligheten tog kontroll över den globala uppvärmningen.

  ”UNITED NATIONS (AP) _ A senior U.N. environmental official says entire nations could be wiped off the face of the Earth by rising sea levels if the global warming trend is not reversed by the year 2000.”
  Så hela länder kunde bli utraderade av stigande havsnivåer om vi inte vände utvecklingen innan år 2000, och nu lever vi i år 2019… Någon som kommer att tänka på den skrämseltaktik liknande den vi ser i media nu? Någon?

  ”…governments have a 10-year window of opportunity to solve the greenhouse effect before it goes beyond human control.”
  Hur många gånger har vi inte hört att vi har bara tio år på oss innan klimatet löper amok..? Trettio år senare så hör vi återigen detta upprepas. Jag blir så trött…

  ”As the warming melts polar icecaps, ocean levels will rise by up to three feet, enough to cover the Maldives and other flat island nations…”
  Och nu trettio år senare så bygger man en ny flygplats på Maldiverna för att kunna öka
  turisttillströmningen… Hur smart är det när hela ön redan borde vara översvämmad?

  ”The most conservative scientific estimate that the Earth’s temperature will rise 1 to 7 degrees in the next 30 years…”
  Mmm… säkert helt korrekt och nu har det förflutit 30 år sedan detta uttalades…

  När ska människorna sluta tro på dessa helt galna förutsägelser som ideligen poppat upp genom åren? När..?
  https://www.apnews.com/bd45c372caf118ec99964ea547880cd0

 75. Lasse

  Partiledardebatten igår hade ett inslag om klimatet där kärnkraften diskuterades.
  Det finns delade åsikter om vad som händer med kärnkraften nu.
  CP (Lööf ) tyckte att vi skulle styra så att marknadskrafterna avgjorde om verken drivs vidare.
  Vilket de andra bladen, Löfven och Lövin bara höll med om.
  ”Styra så” avslöjar politikernas ovilja att ta frågan på allvar.
  KD lyckades få in en fullträff på MP-Vi är inga klimatnationalister.

  Tur att CO2 har en så begränsad påverkan, synd att politikerna har så stor!

 76. Daniel Wiklund

  Läser på text-tv den dagliga rapporten om koldioxidutsläpp. Den inhemska sjöfarten släpper ut mer än inrikesflyget. Dags för skatter och avgifter här också. Snart har vi ett nytt ord i klimatdebatten, båtskam.

 77. Staffan Lindström

  Aftonbladet i dag 07:26 …Inrikessjöfarten större utsläppsbov än inrikesflyget!
  Miljöpartiets vänsterflygel låter ropen skalla: ”Vad vill VI? Lägga ner hela skiten…. När? NUUUUU – – – Ungdomligt men ändå moget tänkande….(De 2 sista raderna stod INTE i AB… Surprise, surprise…)

 78. Håkan Bergman

  Va, har inte subventionerna av batteridrivna aktersnurror haft nån effekt? Nån som hört nåt nytt om planerna på batteribåt Ekerö-stadshuset?

 79. Peter Lindkvist

  #78

  Strömma Kanalbolaget?

 80. Fredrik S

  Jo, det ska bli spännande att se om Lövin & Co vill ha båtskam också?

  Kollade på ett klipp nyss med två SVD-reportrar om flygskam. Åtminstone den ene tyckte nog att 18000 till Thailand, vilket han visste att det var utan subventioner, var bra även om bara de väldigt välbeställda har råd. Sen var tydligen Kina ett föredöme med typ något som liknade resemotbok.

  Härliga vibbar, heja kommunismen, heja SVD.

  Själv sa jag hejdå för längesedan.

 81. Lasse

  SVT rapport hade ett inslag om FNs rapport om artrikedom.
  Som expertkommentator hade de Erika Bjärström. Expert på grodor i alla fall.
  Nu kom hon med ett utlåtande om att korallerna går inte att rädda, de är dömda att försvinna.
  I Australien har en domstol fått anledning att studera denna fråga eftersom en professor inte ville göra samma slutsats. Han vann!
  Lite om koraller och deras livskraft i dagens mediaskörd:
  https://wattsupwiththat.com/2019/05/06/bramston-reef-corals-the-other-side-of-the-mud-flat/
  https://notrickszone.com/2019/05/06/new-science-finds-coral-reefs-are-heating-the-planet-reef-ecosystems-a-net-source-of-co2-emissions/#comments

 82. Håkan Bergman

  Kågeson sågar Bolund i SvD.
  https://www.svd.se/per-bolund-bor-skaffa-sig-en-jordglob
  Intressanta kommentarer, solpaneler fungerar tydligen ypperligt en riktigt kall vinternatt. Men vad jag sett så har man visat att solceller blir effektivare om man kyler dom, tror inte att det räcker med att temperaturen runt om är låg. Prova att lägga handen på en solpanel en kall solig dag, 15-20 % av solljuset blir el gissa vad resten blir.

 83. Håkan Bergman

  Peter Lindkvist #79
  Tänkbart, det var väl tänkt under SL då.
  https://mitti.se/nyheter/trafik/eldriven-katamaran-kan-bli-tvarbana-pa-vatten/
  Dispens till trots tror jag inte det är nån bra idé att köra 30 knop hela vägen Trappström-Stadshuset.
  https://kartor.eniro.se/?c=59.293723,17.950802&z=13&l=nautical

 84. Lasse

  Klimatet intresserar allt fler-vilket brukar få media att snabbt rapportera om extremväder.
  När det är varmt alltså!
  Nu är det kallare än normalt med snö över gröna ängar.
  Rekord slås i det tysta!
  https://www.youtube.com/watch?v=KeFmXLmvLic

 85. Lasse

  Lyssnartips (i länken om ökenspridning) som kan ge luft till skeptiker via en av alla bloggare-
  https://www.ekonomism.us/konsekvensen-av-att-ingen-letar-efter-sanningen
  Världssamfundet vill ha problem att lösa tycks det!