Tänd ett ljus för Norge!

stearinljus 64088669

En ofattbar tragedi har inträffat i Norge. Jag är helt tagen. Kan knappt tänka på något annat. En dag har gått och den fruktansvärda sanningen blir alltmer uppenbar. En enda människas rena ondska blev 92 andras död. Låt oss ägna den här dagen åt att ta hand om varandra. Tänd ett ljus för Norge tillsammans med mig!

Maggie

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tänt

 2. Ingemar Nordin

  Tack Maggie!

 3. bom

  Dom håller landssorg i morgon. Man letar fortfarande drunknade kring ön. Det som upprör mig mest är polisförklädnaden och att han iklädd den lurade fram ungdomar som gömt sig genom att lova dem ”räddning”. I snitt sköt han en ungdom per minut. Jag vill se krigslags tillfälliga införande och att han möter samma öde som Mcweigh i oklahoma. Visst mitt tända ljus lugnar litet men insikten att människor kan gå så snett är förfärlig. Nordens värsta massmord de senaste 490 åren (krigen undantagna).

 4. Lena Krantz

  Tack för detta inlägg Maggie!

  Jag har aldrig varit så här tagen av något tidigare illdåd. Men min dotter bor och jobbar alldeles i närheten av sprängningen och har många vänner i norge plus att jag själv jobbar i en norsk konsern och har daglig kontakt med kolleger där.

  Det gör väl att det kommer extra nära men det fruktansvärda systematiska dödandet på ön och ungdomarnas panik är kanske det som gör att gråten sitter bakom ögonen konstant.

 5. tompa

  Tänt

 6. Bertel

  Tänt.

 7. Ingemar Nordin

  Bom #3,

  I snitt sköt han en ungdom per minut

  Det är omöjligt för en normal människa att begripa hur en sådan här massmördare är funtad. Och just nu har jag heller ingen större lust att ”förstå”.

   

  Lena, mina tankar är också mest inriktade på våra bröder och systrar i Norge. Dessutom är det många svenskar som bor i Norge. Båda mina söner bor och arbetar i Oslo.

 8. Jag satt hela gårdagen klistrad framför TV:n på grund av detta. Det verkar därtill som om en nära vän till min flickvän har strukit med, varför det känns som om det kommit extra när inpå.

 9. Pär Green

  Jag tänder ett ljus för 2 föräldrar som behöver stöd.
  Kan man som förälder sluta älska sina barn?
   

 10. AOH

  T Ä N T   
   
  Återigen ett exempel på att det är nutidens problem som det är viktigt att ägna sig åt istället för flummiga, ( o ) möjliga klimatscenarier om 100 år och  längre fram. 

 11. Ingemar Nordin

  En gripande ögonvittnesskildring från Utöya:

  http://prableen.origo.no/-/bulletin/show/672218_helvete-paa-utoeya?ref=mst

  (h/t Maggie)

 12. Pär Green

  Lena
  Jag är självklart förtvivlad över det som har hänt.
  Jag som far, gör allt för mina barn och stödjer dom till tusen.
  Men, funderar på hur jag skulle hantera en sådan son!
  Även om det är uppenbart att det är något fel i huvudet på gärningsmannen, hur gör man som förälder?

 13. Lena Krantz

  Ingemar

  Absolut, jag är ju bara en av alla som har sina barn i Norge. Jag upplever det som att norrmännen distanserade sig från svenskar efter att de blev självständiga (helt naturligt) men de senaste 10-20 åren har vi närmat oss varandra igen.

  Egentligen är det ju så nära samma land som man kan vara det utan att faktiskt vara det.

  Inte så konstigt att vi tar så illa vid oss.

 14.  
  Här är ytterligare en manifestation mot våldet och för att uttrycka sin sympati med dem som hade den outsägliga oturen att möta massmördaren.
  http://www.vg.no/nyheter/innenriks/oslobomben/lenke.php

 15. Jonny Fagerström

  Tänt
   

 16. bom

  Om drygt en timme blir det tyst minut och inför den är det dags att tända ljuset igen.
   
  (Tack för städningen Johnny för den var nödvändig och det var aldrig min mening att få bussen att hamna i diket. Svårt att förutse dock!)

 17. Joel

  Tänt och flaggat

 18. Thomas

  Det extrema här är hur länge han tycks planerat dådet och att han tänkt sig överleva och bli ”hjälte”. Vanligen handlar liknande vansinnesdåd om folk som vill begå självmord och passa på och hämnas på alla de anser gjort dem något orätt.
   
  Breivik hade med en passage om klimatet också i sitt långa manifest. (Sid 646-) ”Green is the new Red – Stop Enviro-Communism!”

 19. Lena Krantz

  Thomas #18

  Tittade just på NRK och vad domstolen kommit fram till. Han får (till att börja med) åtta veckors fängelse utan kommunaktion med omvärlden (besök, tidningar, tv etc) med de fyra första i isoleringscell.

  Det är nog inte lika kul som han tänkte sig i sin ”hjälteönskan”.

 20. Pär Green

  Lena Krantz # 19
   
  Hoppas dom tappar nyckeln.

 21. Thomas

  Lena #19, nog måste han räknat med att hamna i fängelse. Fast det är nog roligare att vara martyr i fantasin än att verkligen sitta där. Just nu hoppas han säkert på att få tillstånd en riktig show under rättegången. Jag vet inte om jag hoppas på att den skall hållas bakom slutna dörrar för att hindra det. Risken med en sluten rättegång är att den i sin tur ger upphov till nya konspirationsteorier.
   
  Nu närmast borde han oroa sig för vad som händer efter de fyra veckorna när han kommer ur isoleringen.

 22. Christopher E

  Thomas #18,

  Hoppas nu vi som noterat en vänsterslagsida i klimat/miljörörelsen nu inte jämförs med en massmördare för det. Att bli jämförda med förintelseförnekare så här långt är illa nog.

  Även om även en blind höna hittar ett korn ibland, så var andra delar av hans manifest mindre begåvat. Hörde precis på Aktuellt att han även skissade upp terrorattacker på Barsebäcks kärnkraftsverk…

  Själv vill jag inte ens titta i hans skriverier. Det är redan ett problem att massmedia marknadsför dem precis på det sätt han tänkt. Bilderna vi ser har han själv förberett för media efter dåden.

  Vi bör släppa det politiska perspektivet på detta och inse att det bara var en ensam galning som bör låsas in för gott.

  Jonas har en mycket insiktsfull kommentar i tråden hos Maggie om hur detta dåd utnyttjas av olika grupper för driva att just sina käpphästar. Det är något som bekymrar mig också.

 23. Thomas

  Christopher, karln verkar plockat upp konspirationsteorier och klippt och klistrat lite vad han kommit över. Om han haft några egna idéer, bortsett då från hur man har ihjäl så mycket folk som möjligt, har det inte framkommit än. Klimatfrågan var säkerligen inte speciellt betydelsefull för honom, även om det är lite intressant att passagen ur hans manifest i stort sett kunnat dyka upp som artikel eller i alla fall kommentar på den här bloggen.
   
  Vad man lär sig är att spridandet av hat och konspirationsteorier kan få konsekvenser när någon tar dem på för stort allvar och beslutar sig för att göra något åt saken med våld. Det skreks rätt högt här på bloggen när det infördes moderering av de värsta avarterna, men jag tycker händelser som denna visar att det var förnuftigt.

 24. Christopher E #22

  Det vore trevligare om vänster och höger i politiken kunde upplevas som sansat olika uppfattningar om hur vi samarbetar bäst. Det finns små  grupper av extremer på båda kanterna, men att bidra till polariseringen främjar inte samarbetet.

  ”Hoppas nu vi som noterat en vänsterslagsida i klimat/miljörörelsen nu inte jämförs med en massmördare för det.”

  Nej hur kan du tro det?

  ”Även om även en blind höna hittar ett korn ibland, så var andra delar av hans manifest mindre begåvat.”

  Vad menar du?

  ”Själv vill jag inte ens titta i hans skriverier. Det är redan ett problem att massmedia marknadsför dem precis på det sätt han tänkt. Bilderna vi ser har han själv förberett för media efter dåden. (Långt före dåden min vän)
  Vi bör släppa det politiska perspektivet på detta och inse att det bara var en ensam galning som bör låsas in för gott.”

  Problemet är att hatet mot oliktänkande får härja fritt. En ensam galning behöver uppmuntran för att orka jobba så länge med ett manifest och en fruktansvärd aktion.

  Att betrakta det som hände i Norge som ett plötsligt hjärnsläpp hos en ensam individ är naivt.

   

 25. Lena Krantz

  Thomas #21

  Just det där fattade jag inte riktigt. De kan väl inte mena att de skall släppa ut honom till de andra fångarna?

  De vill väl ha honom i livet till rättegången?

 26. Thomas #23

  ”Vad man lär sig är att spridandet av hat och konspirationsteorier kan få konsekvenser när någon tar dem på för stort allvar och beslutar sig för att göra något åt saken med våld.”

  Instämmer.

 27. Lena Krantz #25

  Jag uppfattade inte Thomas kommentar som att han önskade livet av stollen.

  Jag önskar att han får leva länge och får många tillfällen till att fundera över vad han gjort, och vad som ledde fram till det fruktansvärda agerandet.

  Men naturligtvis ska han hållas isolerad från sina sympatisörer i allt hat och gemensamt tänkande.

 28. bom

  Thomas #23
  Ditt likställande mellan mördarmanifestet och kommentarer på TS är vedervärdigt!

 29. Lena Krantz

  Ubbeb #27

  Nej nej, men jag menade inte att han menade så heller. Frågan var vad som händer efter de fyra veckornas isolering?

 30. Thomas

  Lena #25, de lär nog få fortsätta hålla Breivik isolerad om ingen skall få för sig att i sin tur bli ”hjälte” genom att ha ihjäl honom. Som med Lee Harvey Oswald.

 31. Lena Krantz

  Thomas #30

  Jag tänkte likadant men just därför förstår jag inte vad skillnaden kommer att bli?

  Det är väl rätt självklart att han inte skulle leva så särskilt länge i något annat sammanhang är ett med väldigt strikta regler och att alla håller sig till dem också.

  Men det tror jag att norrmännen fixar faktiskt. De har imponerat stort på mig de här dagarna och det gäller allt från de förtvivlade ungdomarna till statsministern och domaren.

 32. Håkan Bergman

  Thomas #30
  Det är väl just av den anledningen som kriminalvården här i Sverige har ett specialfängelse för pedofiler.

 33. Lena Krantz #29

  Ursäkta. Man läser och man tolkar.

  Jag tycker att mannen ska få leva med sitt dåd tills han blir ålderstigen och kan få jobba vidare med sina manifest utan kontakt med den friska och levande världen eller sina knepiga gelikar.

  Hoppas att han får leva länge i sin ensamhet och begrunda …

 34. Thomas

  Håkan, nu är Breivik unik i Norge så han passar nog inte i något fängelse. Man de kunde ju bygga ett speciellt för honom på Utøya, jag vet inte om någon kommer att vilja hålla till där på ett tag ändå. Man kan ju alltid hoppas att han tror på spöken…

 35. Christopher E

  Uffeb;

  Jag menade alltså att han förberedde porträtten av sig själv för den massmediala uppmärksamhet han visste skulle komma efter dåden.

  Inget tyder på annat än en ensam galning så här långt. Att han blev inspirerad av tankar han sett andra uttrycka är svårt att göra något åt utan allvarliga inskränkningar av yttrandefriheten. Galenskap kommer vi alltid ha, tyvärr.

  Det ironiska är att de rop på åsiktscensur som nu hörs är nära galningens egen ideologi.

  Jag som anser mig stå en bra bit till höger om Moderaterna (men inte är ”brun”!) kan ta vid mig lite när du jämställer Norgetragiken med ”mörkblå” åsikter och helst ser att de inte får nå ut.

 36. Lena Krantz

  Uffeb #33

  Javisst hoppas man att han en dag skall begrunda det han har gjort men då får han nog sitta rätt länge.

 37. Lena Krantz

  Thomas #34

  Ha ha. Han kan ägna sig åt andaktig kontemplation om inte annat!

 38. Christopher E

  Thomas;

  Ungdomsförbundets ordförande sa att AUF kommer att fortsätta med träffarna på Utöya. Jag tror det är rätt inställning.

  Måste säga, oavsett politiska åsikter, att han gjorde ett mycket gott intryck och kändes som en fullt möjlig kapabel statsman.

 39. Håkan Bergman

  Thomas #34
  Norrmännen saknar inte öar lämpliga för Breivik, Jan Mayen, Spetsbergen eller varför inte Bouvetön nere i Sydatlanten.

 40. Lena Krantz

  Christopher E #38

  Jag är helt övertygad om att de kommer att fortsätta med sommarlägren på ön. De tänker inte ge upp.

 41. Christopher E #35

  Jo jag förstod att du menade att han hade förberett pressbilderna långt tidigare.

  Ledsen att jag fick ett infall och anmärkte på ett lösryckt citat. Lite halmgubberetorik som så ofta använts av andra här.

  Jag vill inte kalla mig vare sig röd, grön, gul eller blå. Men jag kan erkänna att jag närmast borde kallas mer röd än blå. Att det finns många som är mörkblå innebär inte att jag blir farligt röd för det.

  Det tråkiga är att de få riktigt mörkblå ofta försöker vinna fler sympatisörer genom att anklaga övriga för att vara tokvänster, eller annat samhällsfarligt.

  Vore det inte bättre att beskriva sitt eget ideal istället för att smutskasta alla andra?

 42. Christopher E

  Uffeb;

  ”Det tråkiga är att de få riktigt mörkblå ofta försöker vinna fler sympatisörer genom att anklaga övriga för att vara tokvänster, eller annat samhällsfarligt.

  Vore det inte bättre att beskriva sitt eget ideal istället för att smutskasta alla andra?”

  Jo, absolut. Fast smutskastning förekommer åt båda hållen. Men kan inte ett hemskt dåd som detta faktiskt bli en brygga för de värderingar man ändå delar? Därför är det tråkigt om man börjar en hetsjakt åt andra hållet istället för försoning.

 43. Christopher E #42

  ”Men kan inte ett hemskt dåd som detta faktiskt bli en brygga för de värderingar man ändå delar? Därför är det tråkigt om man börjar en hetsjakt åt andra hållet istället för försoning.”

  Norrmännen är stora just nu eftersom de söker just försoning. Det borde alla kunna ta efter i diverse olika sammanhang.

 44. Christopher och Lena

  Låt oss hoppas, och försöka bidra i alla sammanhang.

 45. Gunbo

  Lena #43,

  ”Norrmännen är stora just nu eftersom de söker just försoning. Det borde alla kunna ta efter i diverse olika sammanhang.”

  Mycket bra sagt! Ett litet tillägg bara: Även på den här bloggen.

 46. Gunbo #45

  Det var det jag menade (också) men det tror jag att du förstod.

  Jag börjar kunna andas normalt igen och känna en glädje igen (i alla fall ibland). Jag känner ett stort hopp om att norrmännen är så stora att de kommer att låta Breivik få en ändring i historien men då den helt omvända mot den han önskade.

  Det är i alla fall min förhoppning och den signal som norrmännen ger mig.

   

 47. Inge

  Hade inte Khomeiny fått så mycket publicitet  från Paris så hade det kanske inte blivit någon islamisk diktatur i Iran. Breivik ska naturligtvis ha så lite publicitet som möjligt ang. sina åsikter.

 48. Ulrik

  Danske ministern Sören Pind (V) jämför de fredliga demonstrationerna mot vindkraftverken i Österkilde Klitplantage med dödsattackerna i Oslo och får kritik.

  http://www.b.dk/politiko/pinds-facebookstatus-om-norge-vaekker-harme-0