Sverigedemokraterna tar ställning mot vindkraften

Josef Fransson1

Riksdagsman Josef Fransson (sd) talade i veckan som gick i Riksdagen om vindkraften. Fransson tar upp aktuella lokala frågor som vindkraftsproblematiken i Örserum i Östergötland men diskuterar också vindkraftens miljö- och bullerproblematik, samt också fallande fastighetsvärden och människors problem med att komma till tals med beslutsfattarna i dessa frågor.

Fransson menar att (sd) ”ser de människor” som drabbas av denna politik och att man vill tvinga vindkraftsbolagen att ersätta de som drabbas. Han pekar också på miljöproblematiken med brytning av neodym (mer om detta här) samt att svensk elproduktion redan är koldioxidfri. Han menar också att man med ”falskhet och/eller okunnighet” lyft fram vindkraftens förmenta miljövänlighet.
En mycket bra beskrivning av vindkraftsproblematiken av Josef Fransson alltså. Nu hoppas vi att fler partier hänger på.
Intressant debatt följer mot Helena Leander (mp) och Otto von Arnold (kd)
Gå in på sidan och ställ in markören till höger på Josef Fransson (tredje talaren ovanifrån)
Lyssna på talet och följ debatten i flera omgångar. Observera att alla talare på talarlistan dock inte debatterar vindkraften
Man skulle ju också kunna hoppas att (sd) också börjar titta med kritiska ögon på klimatfrågan. Jag tror att det finns en möjlighet till en öppning där. Om ett parti som (sd) skulle börja uttala kritik mot klimatpolitiken, och dess vetenskapliga underlag, och om det på detta följer en viss framgång i valet 2014 så finns det goda möjligheter till att fler partier följer efter enligt min bedömning.
Eftersom Sverigedemokraterna har föga att förlora i denna fråga men allt att vinna så kan bara uppmaningen bli att: Bli tydligare skeptiker i energi- , miljö- , och klimatfrågan.
 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. HenrikM

  Jag har inte mycket för SD. Men jag tror att tar dom upp den här bollen, energipolitik och klimatpolitik så kan dom locka väldigt många röster. Jag känner nästan inte någon som tror på CAGW (möjligen 1 på 10). Alla jag känner anser att vindkraft är fullständigt huvudlöst. Att bygga spårvagnar i Stockholm till en kostnad av 40 miljarder är galenskap. Listan över vansinniga ”klimatprojekt” kan ju göras hur lång som helst. Jag hoppas att några andra partier inser att den svenska politikens sammanblandning med miljörörelserna bara var en kort parentes. De australienska väljarna verkar redan ha straffat ut den röd-gröna röran:
  http://joannenova.com.au/2012/03/those-devastating-queensland-election-results-voters-hate-lies-and-the-carbon-tax/ 
   Det är bara en tidsfråga innan detta även sker i Sverige. Problemet är att det i dagsläget bara finns SD som motkraft till miljö-galenskaperna.

 2. Tar SD upp det här blir nog resten av gänget klimatskeptiker lika snabbt som dom blev feminister när Gudrun var i farten. Tyvärr säger det mer om politiken än om verkligheten/vetenskapen. Efter det ska fan till att vara ”klimatforskare” med gamla meriter.
  Ja, herregenases! Här får vi väl hoppas att galenskapen går våra vägar. 

 3. Hoppsan!
  Mycket intressant. Kommer bollen bara i rullning, så kan det gå väldigt fort. Skulle dat vara så att de även uttalar sig öppet kritiskt om ”klimathotet” så vete fanken om de inte skulle få min röst. Jag är dödligt less på de etablerade partierna, och deras sätt att ”köra över” vanliga medborgare.
  I onsdags, när datalagringsdirektivet röstades igenom, hade Aftonbladet en omröstning i frågan. Ca 8000 läsare hade röstat, och över 80% av dessa var emot den nya storebrorslagen.
  Demokrati? Var då någonstans?

 4. Förvisso OT, men dock.
  I går var det demonstrationer mot vargen runt om i landet. Demokratin är inte där heller, om man säger så.

 5. HenrikM

  Wolter #4
  Min sinnebild av en miljöaktivist är någon som bor i södra stadsdelarna av Stockholm som sitter och dricker vin på balkongen och har knappt sett en mygga. De har inga som helst medkänsla med en Same som upplever att han/hon matar den svenska rovdjursstammen med sin tamboskap. Hur skulle den lille miljöaktivisten uppleva situationen om vargar gick runt och åt upp deras katter? Miljörörelsen har på nåt märkligt sätt lyckats infiltrerat alla våra etablerade partier.

 6. Ingemar Nordin

  SD har naturligtvis sett att det finns röster att plocka på vindkraftfrågan. Synd bara att det inte blev något av de andra partierna som blev först. Nu är risken att detta blir en ”SD-fråga”, och således något som inget annat parti vågar ta upp för att inte stämplas som ”samarbetspartner” med SD. – Så kommer MP och den övriga vindkraftslobbyn att försöka framställa det, var så säkra.

 7. Jan

  Om man önskar ett bromsade av vindkraftutbyggnaden hade det varit mycket effektivare om SD hade förespråkat en kraftig vindkraftsutbyggnad då inget att de övriga partierna kan tänka sig att hamna på samma sida som SD

 8. Thomas

  HenrikM #5 Tror du det är vanligt med utekatter på Söder? Hur länge tror du de överlever innan de blir överkörda? Bilar är långt farligare än vargar. Motsvarande gäller jägare som tycks märkligt kallsinniga till alla jakthundar som körs över eller skjuts, men om en varg ger sig på en jakthund så tar det hus i helvete.
   
  ”Miljörörelsen har på nåt märkligt sätt lyckats infiltrerat alla våra etablerade partier.”
   
  Med ”miljörörelse” förstår jag av ditt inlägg att du menar en person som anser att vi skall ha några rovdjur i Sverige. De som snarare  varit mest framgångsrika är jägarna som sett till att fixa jaktkurser och jaktmark åt riksdagsmän.

 9. Ingemar Nordin # 6
  Din analys är säkert riktig. Men frågan är vad som händer när/ om SD börjar öka i opinionsundersökningarna som en följd av  deras ställningstagande mot vindkraft?

 10. God Morgon Thomas.
  Vad vet du om hur en jägare reagerar om han får sin hund överkörd? Kallsinnig?….. Knappast va? Men det blir ju inga rubriker i tidningarna.

 11. Ingemar Nordin

  Jan #7,

  Om SD hade, liksom de övriga partierna, börjat förespråka en kraftigt utbyggd vindkraft så hade det inte haft någon betydelse. Då skulle SD bara ansluta sig till de andra.

  Problemet är inte att SD är emot vindkraft. Problemet är att de var först.

  Alliansen är redan låst till (c). Möjligen vågar (s) ändå ta upp denna fråga. Håll tummarna!

 12. OT
  Bra ledarartikel i gårdagens Expressen, gällande makten, politikerna och övervakningssamhället…..”Välkomna till ett nytt DDR
  http://www.expressen.se/ledare/isobel-hadley-kamptz/valkomna-till-ett-nytt-ddr/

 13. HenrikM

  Thomas #8
  Jag antar att du inte har någon som helst medkänsla med Samerna utifrån vad du skriver i ditt inlägg. Du är nog helt enkelt min sinnebild av en miljöaktivist. 

 14. Kommentar borttagen
   

 15. Holmfrid

  Noterar att danskarna lanserar ett förslag att EU skall tvinga medlemsländerna att minska elproduktionen med 1.5% per år, vilket Hatt uttalar sig emot med hänsyn till elintensiv industri i Sverige.   SD har flest civilingenjörer per capita bland riksdagsmännen, som dom borde nyttja för en teknisk/ekonomisk analys av vindelen – övriga partier verkar blåsta i ämnet.  Det skånska landskapets beskogning med vindsnurror är ju förskräckligt till omfattning, vilket framgår av kartbilden i vindstat.nu.  Här ligger nog en möjlighet att skåningarna proteströstar på SD.

 16. LBt

  Kommentar borttagen

 17. bom

  Nu blir 2014 ett intressant valår!

 18. Kommentar borttagen

 19. Helge

  ”Miljörörelsen”? Det är väl de som tänker minst på miljön?! Kännetecknet är en oförmåga att skilja på orsak och verkan samt  låg förmåga att sätta in sig i komplexa frågeställningar. Kort sagt blir oftast väldigt populistiska. Själv betecknar jag mig som natur och miljöintresserad. Men miljöpartiet känns totalt ointressant, det sista partiet jag kan tänka mig att lägga en röst på utifrån miljöperspektivet.

 20. L

  Det är lite märkligt att miljöaktivister inte är på samernas sida, utan hejar på när man bygger vindkraftsparker på deras betesmarker och tycker det är OK att rovdjur får döda 50.000 av deras renar varje år..?
  Ungefär som att det vore OK om vi körde över var femte hund eller katt? 
  Om vi, staten, ska ha en rovdjursstam som livnär sig på renar, borde vi betala vad det kostar renägarna och även låta dessa ha större inflytande på skyddsjakten så att rovdjuren kan hållas på avstånd under kalvningen.

 21. och Hatt säger nåt konstruktivt
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/hatt-sagar-danskt-energitak_6950743.svd

 22. ces

  och Indien förbereder handelskrig mot ”flygskatten” http://timesofindia.indiatimes.com/business/india-business/Govt-prepares-for-trade-war-with-European-Commission/articleshow/12398735.cms

 23. Jonny Fagerström

  Jag har nu tagit bort ett par kommentarer som innehåller kränkningar och inte förhåller sig till ämnet. Jag tror inte jag behöver säga mer.

 24. Thomas

  HenrikM #13 Nu skrev jag inget om samerna eftersom det är en komplicerad fråga och jag inte orkade bre ut mig tillräckligt för att göra den rättvisa, men det räcker tydligen för att jag i din svartvita värld skall bli en känslokall miljöaktivist. Kan man inte klaga på vad folk skriver kan man alltid klaga på vad folk inte skriver. T ex protesterade du inte när jag skrev att du nog inte ville ha några rovdjur i Sverige vilket jag tolkar som bekräftelse.

 25. HenrikM

  Ingvar #21
  Första gången jag läst nåt sansat från Hatt. Jag antar att danskarna energimål utgår från att dom ska använda svensk kärn och vattenkraft när det inte blåser. Det är väldigt irriterande när ett land bygger sin energistrategi på att andra länder kommer in och räddar dom när dom saknar elkraft. De gör dessutom så att energipriset går upp i Sverige som vi betalar för dels som konsumenter och dels genom att jobb försvinner när industri får slå igen. Sen står miljörörelsen i Danmark och slår sig för bröstet… Otrevligt!

 26. Martin

  Sd röstade 14 mars på alliansen i frågan om förbud mot uranbrytning.
  Hade sd stött s, mp och v hade Sverige i dag haft förbud mot brytning av uran. Detta då med en rösts övervikt.

 27. Håkan

  Intressant debatt debatt i riksdagen, har inte särskilt höga tankar om SD men Fransson höjer sig i detta fall skyhögt över en flummig och okunnig Leander(Mp). Vindkraftsägare Otto Von Arnold(Kd) blir närmast pinsam när han utan att skämmas försvarar sitt särintresse. Missnöjda grannar borde inte vara en nyhet för Otto.
  http://www.trelleborgsallehanda.se/trelleborg/article1226615/Von-Arnolds-vindkraftverk-i-Jordberga-far-sta-kvar.html

 28. HenrikM

  Thomas #24
  Jag tolkar fortfarande ditt svar som att du saknar sympati för Samerna. Själv är född på landet, på en riktigt bondgård. Jag känner sympati för alla som bedriver boskapuppfödning och blir av med sin boskap. Jag tror att för folk i stan utan några rötter till landet tror att boskap är som insatsvaror i en industri. Men så är det inte, för vanliga jordbrukare är det något mycket mer.  
  Appropå att tolka vad andra säger, så verkar du tro att jag tror att det finns massor av utekatter på Södermalm och att det inte finns några bilar där. Det verkar som om du inte vill förstå andemening i ett inlägg. Och ja, mina fördomar mot miljöaktivster blir faktiskt bara djupare och djupare. Vad än de tar sig för, så blir det värre för miljön. Lite exempel:
  – Nedläggning av kärnkraft i Tyskland som ersätts med kolkraft.
  – Ersättning av glödlampor i Sverige med lågenergilampor.
  – Uppsättning av vindkraft som inte ersätter nåt, gör att vi måste gräva upp jordartsmetaller.
  Jag antar att listan kan göras mycket längre… 

 29. HenrikM

  Kom på ett till ordentligt klavertramp av miljöaktivister. Ekologisk odling, vilken katastrof för miljön!

 30. bom

  Nu har jag letat i MSM. Ännu inget skrivet om revolutionen i vår riksdag?
  Tänker dom lägga locket på detta genombrott?
  #27 Håkan
  Jag instämmer. Leander (mp) låter som en högstadieelev och fyller ut nödvändiga tanke?pauser med ett irriterande bräkljud (äääää). Hon säger fräckt först ”Jamen vi har inga neodymVKV i Sverige. När hon korrigeras av SD-aren kryper hon undan genom att säga att det var hörsägen! Ett väldigt svagt nummer!

 31. Ingemar Nordin

  Om vi ser på mikroplanet (enskilda riksdagsmän) så finns det väl vindkraftsmotståndare i nästan alla partier? Eller har jag fel?

  Talar Josef Fransson för en av SD fastlagd politik, eller bara som enskild riksdagsman?

 32. Åke N

  Har två gånger försökt lyssna på riksdagsdebatten. Båda gångerna totalhängde datorn. Fick bryta strömmen för att starta om. Någon annan som haft samma problem? Avänder Windows 7 och Firefox 11.0.

 33. bom

  #32
  Nej det enda jag märkte var att ca 30 sekunder av Josef Franssons anförande saknade ljud medan videobilden rullade ostört. Vidare fick jag en hemställan från riksdagen att de ville ”registrera mig”. Eftersom det fanns en Nej-box också så klickade jag på den. Kan just undra om det hjälpte?

 34. Ingemar #31
  Intressant fråga! Och partilinje i klimatdummerierna är väl också en öppen fråga?

 35. bom

  PS Jag har Firefox och W7 precis som Du men har valt inställningar som motar bort tracking-cookies.
   

 36. Åke N

  bom. Tack men jag fick vare sig bild eller ljud. Vågar ej testa igen.

 37. Martin

  Ingemar Nordin nr 31
  På nätet finns sd program. Om vindkraften sägs
  ”Vi ser vindkraften som ett komplement inom energiförsörjningen. Dock måste hänsyn tas till natur och närboende. Även om vindkraften är ett bra komplement inom energipolitiken är vår bedömning att vindkraften inte kommer att kunna ersätta andra energikällor. Medel som idag satsas på att subventionera utbyggnad av vindkraftsparker bör satsas inom andra sektorer i energipolitiken”.
  Beträffande kärnkraften vill sd ha en förnyelse av nuvarande reaktorer. På lång sikt försöka hitta något mer optimalt.

 38. Jag har jobbat med samerna för att förbättra lönsamheten inom rennäringen. 25% av renkalvarna tas av rovdjur! Tänk om 25% av Volvos produktion togs av rovdjur! Vad skulle hända då? Samernas situation i Sverige är som indianernas i Latinamerika – utsatta och diskriminerade. Jag har bott i ett 10-tal indiankulturer under mina jobb under 35 år i LA.
  Att Thomas inte ids utveckla sin syn på samerna är inte förvånande! Men han kan lägga ned mycket energi på småsaker mot oss kritiker! Det är bekvämt och lätt att sitta i sin lägenhet i Uppsala och vara för fler vargar! Det är ett helvetes jobb att samla i hop sin renhjord som skämts av vargar. Jag vet!
  Dessa alarmister struntar i andra utsatta grupper också: de svältande och döende pga satsning på etanol som drivmedel. 40% av majsproduktionen i USA används för etanol Majs är basfödan i LA. Men det orkar säkert inte Thomas förklara vitsen med!?
  Dets känns motbjudande att behöva rösta på SD! Under 70- o 80-talet var jag i frontlinjen mot apartheid i Angola och Mocambique.

 39. Nils

  M.Sc.Eng
  Varför skulle man rösta på SD för att de har en någorlunda normal inställning i den här frågan? Det finns partier som isf har en bättre (Piratpartiet t.ex, som dessutom påverkar den Gröna gruppen i EU-parlamentet med sina mandat där).
  Något dåligt blir inte bra för att man limmar en guldstjärna i kanten.
   

 40. Ingemar Nordin

  Matin #37,

  Tack för ditt citat från SD. Det skarpaste ställningstagandet är ju sista meningen om att subventionerna bör avskaffas och satsas på andra energikällor. Jag vet inte om de är ensamma om att tycka så i Sverige, men i stora vindkraftsvänliga länder som GB och Tyskland så börjar man överväga en avveckling av subventionerna. Det blir helt enkelt för dyrt.

  Öppnar det upp för att t.ex. (s) eller (m) intar en liknande position?

  M.Sc.Eng. #38,

  Personligen har jag inget till övers för SD och kommer aldrig att rösta på dem. Men frågan är ju om SD vinner röster, och vad i så fall de andra partistrategerna tänker göra åt det?

 41. Slabadang

  Den Orwellska nutiden!
  Vänner är fiender, fred är krig, miljövän är miljöförstörare, sanning är lögn.
  Miljörörelsen är ett bevis på Bezmenow hävdar om de troende dvs de förvirrade om vad som är rätt eller fel, viktig respektive oviktigt. Han beskriver hur de som hjärntvättat sig själva genom en långvarig tro på irrationella övertygelser inte kan förstå sanningen förrens de blir konkret hotade till livet av den ide de själva burit fram.
  Miljörörelsen har nu gått långt i denna nedbrytande process . Att det är miljörörelsen som nu står för den största industraliseringen av svensk natur någonsin blir ett bra bevis. Nu är lika förvirrade av orden ”hållbart” ”förnyelsebart” och ”klimatmål” som våra svenska kommunister var av ”jämlikhet” ”rättvisa” ”befrielse” och ”folkets kamp”. Kommunisterna vägrade se att det tillämpade resutatet ledde till raka motsatsen i Sovjet Kina och Nordkoprea. Att kritisera Sovjets alla övergrepp på allt vad mänskliga och demokratiska rättgheter heter var istället för att ses som korrekt stämplat som ”antisovjetisk”.
  Nu väljer dessa förvirrade ”miljövänner” att tycka att det är en skitbra ide att bygga 1000 tals tvåhundrameter höga snurrande vindindustrins skyskrapor ute i den natur och landskap de tror sig samtidigt skydda och värna. En logik som följer Hoeneckers byggande av muren och kulsprutebeväpnade vakttorn för att skydda DDRs befolknings frihet och demokrati.
  Att vindkraften inte ersätter någon C02 producerad elkraft spelar ingen roll utan som Hoenecker tänker man att stora ideologiska symboler visar makt och har därför sitt utifrån det sitt berättigade egenvärde.
  Man frågar sig hur många snurrande tvåhundrameters skyskrapor kräver kärnkraften? Hur många boende påverkas? Hur mycket landskap måste industrialiseras i sin jämförelse och hur många fåglar dödar den?
  Hela iden om att vi måste spara elenergi är en halvt Nordkoreansk övertygelse. Vi klimatskeptiker som rationella realister och funktionalister, inser att det verkliga ”alternativen” är att satsa på varfrö inte en ökad elenergiförbrukning eftersom vi med kärnkraft kan förse det svenska folket och den svenska industrin med säker billig el i det överflöd vi bara bestämmer oss för, med övertyglesen om att tillgången på billig säker EL utgör en av de viktigaste grunderna för både välfärd och i mänga fall enegrikrävande processer för att förbättra för miljön. En ide och vision som konkurrer med den halvt Nordkoreanska antagen av regering och miljörörelse.
  Fick vi matbrist i Sverige skulle dessa krafter satsa på ransonering och halvsvält istället för att producera mer mat. Nu står de där precis som våra gamla kommunister med de givna konsekvenserna av politiken blinkande ibland snurrande jättemonument över deras egen avgrundsdjupa dumhet. Bevisen på att ideologin var totalt aningslös utan någon av de effekter de trodde skulle bli konsekvensen kan inte bli tydligare och satsningen på vindkraft är ett hål i huvudet så stort att vindkraftverken man snurra fritt i det.
  Vem hade trott att miljrörelsen skulle vara den part som drev fram den största industraliseringen av svensk natur någonsin? ….. Orwell gav oss svaret för länge sedan, vi lyssnade inte riktigt ordentligt bara. Konkurrenten Kafka i ”Slottet” beskriver hur energidepartementet fungerar och vi medborgare befinner os i Kafkas ”Processen”.
  Det här är läget för att krossa denna numer dysfunktionella miljöhotande miljörörelse att de själva utgjorde det största hotet mot miljön och bevisligen även det fria intellektuella klimatet och grundförnuftet, är ett läge som är för bra för att missa. Den hjärntvätt och det totala kaos som råder i huvudet på de ”Gröna” är lätt at påvisa. För första gången såg jag en ”miljövän” konfronterad i riksdagen från det verklige miljövänliga hållet och MPs företrädare skall vara lyckligt lottad att det inte var jag som stod för svaren och replikerna. Att anklaga miljörörelsen för den största miljö och landskapsförstöreösen någonsin är alldeles korrekt och sant. Vår miljö är alldeles för viktig för att låta förvaltas av en galen grön rörelse i ett dysfunktionellt kaos!!

 42. Peter F

  M.Sc.Eng #38
  Nu är inte vargen ett problem för rennäringen. Vi har nämligen inga stationära vargar i renskötarland. De få vargar som passerar under vandring skjuts obenhörligen,,, även som skyddsjakt. Rennäringens rovdjursproblem  är björn, lo, järv och kungsörn. Rennäringens stora problem är näringen som sådan. Allt för många renägare äger för få renar för att det ska vara lönsamt.  Men det får man ju inte säga. Läs gärna lokaltidningarna i Västerbiotten och Norrbotten. Debatten är infekterad och ständigt återkommande så snart ordet same, ren eller rovdjur nämns i en artikel.

 43. Slabadang

  Ingemar N!
  SD byggde sig av riktiga vanliga medelsvenssons utan erfarenheter eller resurser och utan det stöd de andra partierna byggt upp med hjälp tillgången på skattemedel och med ett extremt starkt motstånd från hela partioligopolet och dess lydiga media.
  Det tar tid att bygga ett parti och jag legitimerar deras demokratiska kamp till rätten att få framföra sin kritik av invandringspolitiken att jag sedan inte gillar en del av argumenten är av andra skäl. Men få partier har den legitimitet och starka stöd hos sina väljare som SD och det är värt att respektera. Ett mer baktalat parti har vi aldrig haft och lik förbannat lyckades de ta sig in i riksdagen. Det är underlag för en demokratisk bragdmedalj och partioligopolet hade genom sitt agerande tvärtemot vad de trodde i själva fallet beställt SD själva.
  Invandringspolitiken och vinkraftspolitiken har många likheter och i basen för all politik måste klara ärliga fakta ligga till grund för politiken och den demokratiska funktionen. Politikerna är helt enkelt livrädda för att det skall komma fram korrekta siffror på vad denna idealistiskt drivna invandringspolitik har kostat och att ärligt lägga korten på bordet är enda chansen till att hitta relevanta förslag på lösningar och all politik måste till 99% vara rationell och byggd ppå fakta för att säkerställa dess fiunktionalitet.
  Ingemar jag kan med absolut säkerhet berätta att de största dolda kostnaderna för invandringen tas inte i våra socialförsäkringssystem utan från vårt pensionssystem och SD koppling mellan invandringen och lägre pensioner är mer korrekt än vad de själva förstår. Det är brist på tillgång till expertis och hur man hittar de relevanta siffrorna i redovisningen som utgör hindret.
  Folk och blivande pensionärer skulle bli skogstokiga om de visste hur det i verkligheten ser ut. Det är den dysfunktionella vanskötseln och de uteblivna motåtgärderna mot de negativa konsekvenserna av invandringspolitiken som det måste tas itu med. Det är vare sig rasistiskt eller främlingfientligt det är bara ansvarsfullt funktionellt. Nu låtsas politiker att den inte påverkar vår välfärd och samhällsekonomiska trygghet vilket är en ren lögn och fördröjer relevanta funktionella åtgärder.

 44. Nils

  Slabadang
  Jaha, blev det här en hyllningstråd åt Sverigedemokraternas invandringspolitik nu helt plötsligt?
  Snacka om att göra självmål på hela Stockholmsinitiativet.  

 45. L

  Slabadang, det känns konstigt att det ska behöva bildas enfrågepartier, vare sig det gäller politikers oförmåga att tänka själva eller erkänna fel. 
  Vi borde istället kräva mer av sittande politiker och där stödjer jag din käpphäst om journalister som av lättja eller oförstånd inte granskar mer.

 46. #42 Peter F
  Ja det är inte varg som tar merparten av renarna men de kommer dock in i renbetesområden och ställer till stor oreda. Antalet renar som kan hållas i Sverige är begränsat. Vill minnas att det är 250.000. Inte mycket! Svårt att få ekonomi! Och med ständiga tvist med skogsägare.
  Vår inriktning var: ta tillvara mer vid slakt och pofilera renkött som lyx för ”fina” krogar i Sthlm, Paris etc…….inte billig lokat kött.

 47. Slabadang

  Nils!
  Du vll inte läsa vad jag uttrycker. Jag röstar INTE på Sverigedemokraterna men anser att de har en legitim plats i riksdagen och är ett bevis på att partioligopolet inte representerar hela sveriges befolkning och det finns mycket viktiga konsekvenser av invandringspolitikens konsekvenser att granska.Mina syften är dock andra än vad som kan florera bland SDs väljare. För mig är inte invandringspolitiken en ideologisk fråga utan en fråga om funktionaltet och rationalitet och tyvärr domineras denna debatt istället av ideologisk ickefrågor!
  Vantolka på du bara!! 🙂 Och visst tycker jag att SD har rätt i sin kritik till EU och visst tycker jag att deras kritik av vindkraften är alldeles korrekt. Det här med demokrati har en viktig ingrediens och det är respekt för olika åsikter- har du det?

 48. Peter F

  M.Sc.Eng #46
  I vinter har en (varg) figurerat i AC och BD län. Inte mycket att oja sig över. Den är för övrigt avrättad. Den hann mig veterligen inte ens ta en (1) ren.  

 49. Nils

  Slabadang
  Jag läser och förstår exakt vad du skriver. Det fanns en rörelse med stort folkligt stöd, även i Sverige, demokratiskt valda, för 80-år sedan som du behöver lära dig mer om. Sverigedemokraternas retorik skiljer sig inte nu från deras då – att spela på folks populism fungerar utmärkt (vilket vi ser just nu från TCS sida).
  http://urplay.se/167545
   

 50. Slabadang

  L!
  Svaret på frågan varför enfrågepartier skapas är det demokratiska underskott som uppstår inom partioligopolet genom dess tondövhet. Att inte respektera  och legtimera rätten till andra åsikter och analyser är att exkludera och göra folk förbannade och samtidigt ett svaghetsbevis när man flyr debatter. Det är för mycket agressiv debatt istället för samtal och verkligt samförstånd.

 51. Slabadang

  Nils väx upp för tusan!
  Du har gått på den stora problermformuleringslögnen om att all kritik av invandringpolitiken är ”rasistisk” art. Det är bara en hissad bekvämlighetsflagg av de som har ansvaret för den för att slippa uindan den sakligt nödvändiga debatten. De har en moralisk panik och de vet inte hur de ska hantera frågorna än att tysta ner dem. Att fortsätta låtsas att den inte påverkar både skola arbetsmarknad statens och kommuners långsiktiga ekonomiska planering såväl som samhällplanering är att fortsatt köra huvudet i säcken.
  Den här tråden handlar om vindkraften och nu är SD det första parti som tydligt signalerat sin kritiska hållning och det bevisar att mängden OLIKA röster i riksdagen har ett verkligt egenvärde och även blinda höns i riksdagen kan finna sina korn.

 52. L

  Slabadang, är det inte tvärtom? Dagens partier sneglar bara på varandra och skapar flytande gränser istället för att profilera sig?
  Jag har i alla fall aldrig hittat ett parti värt att rösta på. 

 53. Slabadang

  L
  Samtidigt är väl det ett exemple ppå varfrö det demiokratiska underskottet uppstår. De sneglar på de andra partierna istället för på folkopinionen och det är liksom inte alltid samma sak. Parti handlar väl om att finna det man tycker minst illa om? 🙂

 54. Jonny Fagerström

  Och ämnet på tråden var vindkraft och klimatpolitik då ja….

 55. L

  Jonny, i senaste numret av tidningen Skärgården har två politiker (C och M) som representerar Skärgårdsstiftelsen en debattartikel där dom försvarar byggandet av en vindkraftspark utanför Svenska Björn. Dom avslutar med orden; ”Om ingen accepterar att se vindkraftverk ens vid den yttersta horisonten blir det oerhört svårt att klara en nödvändig omställning”, (min fetning).
  På samma uppslag i tidningen skriver en av journalisterna att ”Marint liv störs inte av vindkraft”. Hon refererar till en ny forskningsrapport, som säger att man kan hantera de negativa effekterna när man anlägger havsbaserad vindkraft, men samtidigt säger man att det saknas kunskap om effekterna från större vindkraftsparker, så det behövs fortsatta studier.
  Just den här journalisten har för övrigt tagit aktiv ställning för vindkraft i flera artiklar och debattinlägg. ”Vi talar om ren energi som vare sig tuggar i sig ål (vattenkraft) eller skapar evinnerligt radioaktivt kärnavfall…”
   

 56. Thomas

  M Sv Eng ”40% av majsproduktionen i USA används för etanol Majs är basfödan i LA. Men det orkar säkert inte Thomas förklara vitsen med!?”
   
  Vitsen är dels att jordbrukslobbyn i USA är stark och de var framgångsrika i att lobba igenom stöd till en åtgärd som skulle öka efterfrågan på majs. Dels hoppades politikerna att man på så sätt skulle få ned bensinpriset som rusat i höjden vilket retar upp folk. Klimatfrågan dök mest upp som en ursäkt.
   
  Den radikala lösningen på samlevnad mellan ren och rovdjur är att staten köper upp alla renar och släpper dem fria. Sen kan vi ge samerna ensamrätt till jakt på vildrenar.

 57. L

  Thomas, bra idé, då kan WWF börja annonsera om att bli ”Ren-fadder” för en hundring eftersom renarna dör ut pga en politisk klimatförändring…

 58. Åke N

  Thomas #56. Hur många vildrenar tror du finns kvar om några år med ditt förslag? Lika många som vargar i renbetesland?

 59. Åke N

  L #57. Kan nog bli WWF:s nya mjölkkossa.

 60. Thomas

  Åke #58 Jag hoppas ju att samerna är tillräckligt smarta för att  kunna fördela hållbara jaktkvoter. Tror du inte de klarar det? I så fall får väl staten gå in på samma sätt som för älgjakten.

 61. Åke N

  Thomas #60. Tror nog att det fälls en och annan älg utanför kvoten i renbetesland (även i övriga Svergie). Området är nog inte helt lätt att bevaka. Min mormors far (fattig torpare med 12 ungar) var Sörmlands värsta tjuvjägare på älg. Han blev ertappad men fick ett nytt torp längre bort från baronens jaktmarker. Men det var positivt för där var tillgången på älg större. Angående varg så hade jag en arbetskamrat i slutet på 60-talet som vuxit upp i Östra Karelen. Han berättade att de under de stränga vintrarna förbjöds barnen gå till skolan p.g.a. vargfaran. Så jag tvivlar på att vargen är det trevliga djur som det nu framställs som.

 62. Åke N

  Kanske dags att återuppliva denna hundras (om möjligt):
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Dalbohund
   

 63. Thomas

  Åke N #61 det förekommer tjuvjakt på ren redan idag. Vad bryr sig en tjuvjägare om renen har ett märke att den är ägd av någon? Det förekommer även tjuvjakt på älg, men inte är älgen utrotad för det.
   
  ”Han berättade att de under de stränga vintrarna förbjöds barnen gå till skolan p.g.a. vargfaran. Så jag tvivlar på att vargen är det trevliga djur som det nu framställs som.”
   
  Man skall akta sig för att blanda ihop folks rädsla med verklig fara. När vargen var rätt ny i Sverige var det även här barn som behövde skjuts för att det var för farligt att gå till skolan. Sen var det någon elak journalist som upptäckte att de där barnen var ute och lekte i skogen på helgerna. Antar att vargen körde femdagarsvecka.
   
  Visst, har vi varg kommer förr eller senare någon bli dödad, precis som det händer att folk blir dödade av björn eller älg för att inte tala om alla barn som blir ihjälkörda eller dör av getingstick. Det handlar likafullt om en extremt liten risk.

 64. Thomas

  Åke #62 det finns hundraser från olika håll i världen förmögna att skrämma/jaga bort varg och än större rovdjur. Lamadjur lär också vara effektiva på att skrämma bort vargar. Det handlar bara om att vi använder vår intelligens istället för att bara skjuta av allt vi inte gillar.

 65. Skogsmannen

  Åke N!
  Finns alternativ!.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Maremmahund
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Anatolisk_herdehund
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Pyreneisk_mastiff
   

 66. Ingemar Nordin

  Om jag äger en hund som biter en annan hund (eller ett får) så blir jag skadeståndskyldig. Vargar i vilt tillstånd har inga ägare.

  Lösning: Genom WWF så kan folk på t.ex. Södermalm bli ”faddrar” för vargar i Sverige, och får således betala samerna för deras rivna renar. Samerna å sin sida kan välja mellan att skjuta alla lösdrivande vargar som äter deras renar, eller så tar de betalt för att föda vargarna med renkött.

 67. Stickan no1

  #66; finns
  http://www.sametinget.se/1123
  ”Sveriges rovdjurspolitik innebär att det ska finnas rovdjur i vår fauna. Samtidigt ska enskilda personer kompenseras för att deras privata egendom blir föda åt rovdjuren. Därför har samebyarna rätt till rovdjursersättning”
  Problemet är väl nivån på ersättningen.

 68. Ingemar #66
  Briljant!!

 69. ThomasJ

  Otto von Arnold (kd)… Ja. ja, inte att undra på hans förordande av vkv… Han, med familj, äger 3 vkv-bolag med placeringar på sina ägor. Samtidigt sitter han i Miljö- & jordbruksutskottet som var huvudsakligt ansvarig för de förändrade tillståndsprövningsreglerna (ikraft f.o.m. aug 2009).
  För inte så länge sedan tvingades Tysklands president lämna sitt ämbete pga. sina ’vested interests’… Go figure!
  Mvh/TJ 

 70. latoba

  Det hade ju varit bättre om något annat parti än SD hade varit först i riksdagen med att vara motståndare till vindkraft. Nu kan ju några smalspåriga individer avfärda allt med att t ex säga att ”SD har ju så många tokiga idéer  så det här är väl bara en i raden”. Hoppas att deras initiativ ändå får de andra partierna att vakna!

 71. Ingemar #66
  Vargarna skrämmer och hela hjorden rusar. Sedan tar det lång tid för renskötaren att samla in djuren. Det är bättre att inplantera vargar runt Sthlm o Uppsala där de kan t.ex. äta knähundar o katter som rastas på Djurgården.

 72. István

  Bra snackat av Josef Fransson. I ordväxlingen med MP bruttan borde han kanske påpekat att det är kärnkraften som har en utvecklingspotential.
  I motsats till den antika vindkraften. Segla, gjorde redan förhistorisk folk!
  Kärnkraft är spiller ny teknik. Går i barnskorna ännu.
  Detta är viktigt när vi i högstämda ord pratar om barnbarnen väl och ve.
  Mycket tyder på att vi inte behöver bryta ny Uran för framtida Kkv, och vi slipper att gräva ner högeffektiv bränsle som vi redan har tack vare dagens kärnkraftsteknik. Där finns det gått om energi för en tidsrymd långt bortom vad vi kan överblicka idag.
  Uthållig energikälla alltså! Om man nu nöds att köra med löjliga epitet!

 73. Josef Fransson

  Hej på er!
   
  Ser att min senaste debatt i riksdagen gjort lite avtryck, vilket jag naturligtvis tycker är jättekul.
   
  Har noterat att några av kommentarerna uttrycker farhågor om att det faktum att SD tagit tag i denna fråga kan leda till att andra partier distanserar sig från densamma. Den risken finns absolut, men samtidigt ser vi hur de andra partierna börjar ta av våra frågor, som man till exempel kan se gällande att skadestånd till brottsoffer skall garanteras från staten och inte vara något som offret själv måste kräva ut från den som gjort offret illa. Den frågan har vi drivit flera år och nu har KD gjort frågan (även) till sin.
   
  Sen ser jag att några i allmänhet uttalar sig negativt om SD och det är givetvis upp till var och en. Min förhoppning är bara att var och en skall bilda sig sin uppfattning utefter vad vi säger, gör och skriver och inte döma oss efter vad som står om oss i t.ex. Aftonbladet. Det finns fall då kritiker till vårt parti gått igenom våra dokument för att hitta argument emot oss, för att sedan byta fot och gå med i partiet.
   
  Jag kan dock säga att jag brinner för frågan om vindkraften och skall göra vad som står i min makt för att få upp frågan på agendan ur ett kritiskt perspektiv.
   
  Tack för Ert engagemang och kom ihåg att utan Er spelar det ingen roll vad jag gör i riksdagen. Fortsätt att visa Ert missnöje!
   
  Vänligen
   
  Josef Fransson
   

 74. Holmfrid

  #61,  Åke N
  I vintras rapporterades i finsk press om  en flock vargar norr om Petrozavodsk som gick in i byar och var mycket närgångna.  Brist på jaktbart vilt orsakade detta. Det slutade med att en polispatrull blev angripen. En av de attackerande vargarna sköts innan flocken gick in i skogen.  Brist på mat medför detta. 

 75. L

  Holmfrid, här i Sverige är i alla fall skogarna fulla med vargmat, mellan 15.000 och 20.000 älgar står på menyn varje år…

 76. Sven

  István # 72
  Och varför nämnde han inte torium och IV generationen. Skall bli roligt (om jag lever då) att höra vad det sägs i debatten om tio år. T ex LFTR torde då ha lämnat det akademiska stadiet för att bli mer reellt.
  Men … om vissa politiker får sätta agendan så lär vi inte ha någon kunskap när det blir aktuellt.

 77. Thomas

  Holmfrid #74 det var ena dumma vargar som gav sig på just en polispatrull för att få mat… Ungefär som svenska björnar som nästan enbart anfaller jägare.
   
  Men visst kommer vi att få ta till skyddsjakt emellanåt mot vargar som blir alltför närgångna. Så länge vi har en stabil stam ser jag inga problem med det. Vi kanske t o m kan ha licensjakt och dra in lite pengar på köpet.

 78. Peter Stilbs

  Lite OT och lite Thomas #77. I går var det ett inslag på Rapport om fisket i Östersjön – närmast några 100 km runt Stockholm, vad jag uppfattade.
  Man har ju haft evigt ältande om varför fisken (ex aborre) ”försvunnit” och ibland ”återkommit” – eller ”flyttat på sig” – nu sade en fiskekonsulent att sälarna och skarvarna (båda har väl varit närmast utrotade för några decennier sedan) vardera äter 25 ton fisk om dagen (måste väl vara sommartid, för skarvarna vad jag förstår).
  Inte så konstigt då med dessa observationer – som man sökt skylla/associera  på/med allehanda ”miljöproblem” och ”föroreningar”
  Och Mikael Karlsson, Naturskyddsföreningen intervjuades, och tyckte allt var bra som det var.
  Kan någon förklara för mig varför vi behöver sälar och skarvar? vad är de bra för?
  Och för bara 50 år sedan fanns det varken varg, bäver eller vildsvin i landet, mer än på zoo.
  Det är väl bara skogsbolagen som tycker varg är bra, och en viss del av jägarna som gillar vildsvinen – som ju verkar vara bortom all kontroll nu.

 79. Palle136

  Thomas: Du raljerar lite med människors befogade rädsla för varg. Jag är inte förvånad.
  Till er som rekommenderar hundar: Vet ni vad en sån hund kostar i inköp och foder? Vet ni hur lönsamheten inom t ex fårnäringen ser ut?
  Vet ni vem som har ansvaret när en främmande går in i hagen åberopande den ”urgamla” allemansrätten och blir biten eller skiter i att stänga grinden så både hund och får kommer ut på bygden?
  Jag säger inte att ni har fel alla har rätt till en åsikt men för oss har vargens återkomst lett till en kraftigt sänkt livskvalitet.

 80. Sven B

  Kanske lite OT här. men jag har ej sett någon komentar ang. Kungen och Karin Bs. möte med Robert Charlson på Sthlms slott.
  RC höll ett föredrag om kunskapen kring växthuseffekten. Det fanns osäkerheter men helhetsbilden är klar det blir varmare pga. människors utsläpp. Små effekter i dag men stora om 50 eller 100 år.
   Karin Bojs talade med Robert C. om personer som medvetet sprider felaktiga uppgifter Robert C tror att det är pengar från oljeindustrin som är drivkraften .  Jag berättade för några att jag inte tror på CO2 hotet. Till vem skall jag sända räkningen? 
         Från    DN idag Karin Bojs

 81. Tomas K

  Sven, det är som tur är bara en tidsfråga till vi rent ekonomiskt måste bygga toriumverk. det kommer säker att vara massor med ursäkter om varför vi måste göra något så hemskt men eftersom seriösa alternativ inte finns är det ofrånkomligt

 82. Trött blir man. Nu skall diktaturen i Bryssel tvinga folk att isolera sina hus
  http://notrickszone.com/2012/03/25/germanys-poorest-say-auf-wiedersehen-to-mobility-its-house-arrest-for-the-poor/

 83. #78 Peter
  Vi har stora problem med skarv här i Vänern. Även korpen orsakar skada. Den fanns ej för 20 år sedan. Den hackar ut ögonen på de frigående köttdjurens nyfödda kalvar. Sedan käkar de buken medan kalven lever.

 84. Slabadang

  Hej Josef!
  Vill du har bra sakliga argument emot vindkraften har du här en guldgruva på TCS.
  Fakta är vindkraftsvännernas största akilleshäl och i den här frågan har ni verkligen sakligt kött bakom argumenten och jag tycker att det är rent taskigt av regeringen och miljörörelsen att förstöra och industrialiseras landskapet till fruktansvärda kostnader när pensionsystem och andra mer konkreta hål behöver täckas. Jag hoppas du lyssnat på Johnnys radiointervju och det här är en dabatt som inte går att förlora i sak. Vindkraften är 200 MDR ren idioti.
  Kul att motståndet kommit in i riksdagen och de har fått hålla på helt ostört utan kritik eller analys. Du gjorde en bra insats i debatten och våga vara ännu tydligare. Vindkraften är ett rent vansinne.

 85. Josef Fransson #73
  Kul att du har hittat hit!
  Engagemanget för bevarandet av vår natur och mot en industrialisering av den är mycket bra och jag hoppas att fler tar efter SD.
  Var så säker på att vi kommer att fortsätta att visa vårt missnöje med nuvarande politik i denna fråga.  
         

 86. Skogsmannen

  Thomas, #77!
  Håller med om att historian kring vargarna som anföll just poliser är något ihålig (väcker många frågor hos en rovdjursentusiast). Men det där med jägare och björnar är faktiskt på sitt sätt ganska ihålig även den.
  Själv har jag trampat runt en del i björnmarker men aldrig haft problem med björn även om jag vid flera tillfällen sett rykande ”björnspår”. Detta beror nog på att jag hör till en av undantagen, dvs de som arbetar med skog men aldrig jagar. Vad skulle det göra för skillnad? Jo, de som jagar har hundar som de släpper iväg på spår (det har inte jag och mina hundar som inte är några jakthundar går med mig i skogen). En jakthund som får spår på en björn kan lätt komma i närkontakt med densamma som då ofta gör ett utfall. Hunden blir då rädd och springer till husse (eller matte) och ibland sätter björnen efter. Vad detta leder till inser de flesta, dvs att jägaren står med en hund intill sig med en ilsken björn på ingående. I detta läge finns det två alternativ för jägaren, antingen lägger man sig ner och spelar död och hoppas på att björnen vänder eller så skjuter man. Vad är rätt eller fel? Jag klandrar definitivt inte den som skjuter (och det är lätt att sitta i stan och ha åsikter).
  By the way! En av de roligare historierna jag hört var från en kollega från Gästrikland. Han var ute och gick med sin hund i skogen utan bössa en gång. Resten kan ni säkert lista ut själva, men det funkade att spela död, fanns liksom inget alternativ!

 87. Josef #73
  Hej själv.
  Var står SD i frågan om att satsa stora resurser på att minska koldioxidutsläpp baserat på att dessa utsläpp medför en farlig uppvärmning av planeten.
  Den klara ståndpunkten  i frågan om vindkraften är ju förnuftig

 88. Slabadang

  Skogsmannnen!
  Denna video visar björnars extrema skyddsinstinkt och ursinniga oräddhet. En tragisk video där det är fråga om sekunder i skillnad mellan en björns död eller två döda jägares. Det är till att vara beredd på överraskningar om man jagar eller stöter på Björn och alla som jagar björn borde se denna video. Att lämna björnen i fred från  bla hundar är en bra livförsäkring.
  http://www.liveleak.com/view?i=a44_1238995443

 89. Börje S.

  Jag har svårt att förstå den här glorifieringen av vargen. Ska vi lägga oss i naturens gång och rädda varenda djur som flyttat någon annastans?
  Räcker det inte med de djurarter som vi ofrivilligt drar in i landet p g a det flitiga resandet: vägglöss och kackerlackor?
  Då har jag ett tips: Svartråttan. Det stackars stackars djuret trängdes ut av brunråttan, som följde med handelsskeppen på medeltiden. 
  Jag slog på svartråtta och, naturligtvis, fanns det en stolle som vill återplantera detta skadedjur, som påståts vara bärare av pestloppan:
  http://svartratta.angelfire.com/
  Samma stolletyp som de stadsbor som bara äälskar att se fotografier på varg, drömmande om hur fint de stolta djuren sliter struparna på lamm och får så blodet stänker i nån lantbrukares fårfarm. Fan de kan väl få lite kompensation då, jävla bonnläppar, resonerar naturvårdsmyndigheter och miljönissar och stoltserar med alla sina miljöfarliga etanolbilar, kvicksilverlampor och 200meters vindfjollor.
  Man talar om att plantera ut ryska vargar. Det är ju vettlöst, enligt min mening. Vad fan ska det vara bra för? Vem vet vad dessa djur dras med för parasiter och sjukdomar? Räcker det inte med att mårdhunden drar hit dvärgbandmasken?
  Apropå stollar: WWF har ju snott åt sig 100-tals millioner från ömsinta djurvänner genom att publicera bilder på gulliga rentvättade insbjörnsungar. (Hade de publicerat bilder på isbjörnar i jakttagen hade det inte blivit några millioner, det är ett som är säkert.) Jag slog upp WWF:s hemsida för ett tag sedan för att utröna om det stod något där om vart pengarna gick. Jodå, det rapporterades om aktioner där man flög döda valrossar och lade ut till de stackars isbjörnarna i norra Ryssland.
  Alltså, man räddar ett absolut icke utrotningshotat djur från ”utrotning” genom att skjuta (får man väl förmoda) ett annat minst lika imponerande djur, flyga till en plats där isbjörnar lever till stort men för befolkningen, och så mata de söta isbjörnarna med valrossliken.
  Nu tror jag i och för sig att det mesta av de lättförtjänta isbjörnskulorna, förutom Parkinssonslagpengarna, går till klimathoteriet inom förskolan och lågstadiet. ”Vi skaffa skrämma dem så de pissar på sig de små liven”.
  På Asterix tid sa Obelix: ”romarna är inte kloka” och knackade pekfingret  mot tinningen.
  Nu skulle han sagt: ”Naturvännerna har flippat ut totalt och blivit naturfiender.”
   

 90. HenrikM

  Hej Josef
  Jag tycker du var väldigt duktig i debatten med MP. Du är den förste politiker som jag har hört som varit påläst om vindkraften. Alla tidigare politiker har bara försökt stoltsera med massor av märkliga ord såsom förnyelsebart. Kämpa på! 
  Hoppas att övriga i partiet har samma åsikt som du och att du framför partiets officiella åsikt.
  Nästa steg är att ta avstånd från CO2-skatter. Om man tar bort 100% av all CO2 användning i Sverige så skulle det minska världens CO2-utsläpp med någonstans mellan 1 och 2 promille. Fullständigt meningslös sysselsättning. Sverige är ett av få länderna som redan är CO2-neutrala (våra skogar sänker troligen CO2 mer än vad vi släpper ut). Ta kontakt med Lennart Bengtsson (vetenskapsakademien).

 91. Skogsmannen

  Palle136!
  Dina frågor om ansvarsfrågan är högst berättigad. Frågan om herdehundar har utretts (googla på ”riksdagen herdehundar”) men man har vad jag förstår, inte kommit fram till något förslag ännu om hur frågan skall hanteras, (å andra sidan hänger jag inte med i denna debatt).
  Men så mycket har jag förstått att skall man börja använda herdehundar så krävs det med all sannolikhet dels inskränkningar i allemansrätten, dels krävs det ändringar i djurskyddslagen då sättet att hålla hundarna ej är förenligt befintlig lagstiftning (hundarna skall vara med boskapen hela tiden året runt).
  Frågan är alltså inte helt enkel för våra politiker, men själv tror jag rovdjurspolitiken blir svår att driva om man inte tar ansvar fullt ut och även reglerar användningen av herdehundar.
  GROV gissning på kostnad; 15 000 kr i inköp och 1000 kr i månaden i drift, ekonomisk lönsamhet – ingen aning (men det kommer säkert bidrag om det blir aktuellt).

 92. Skogsmannen

  Slabadang!
  Jag tror faktiskt att de flesta jägare är väl medvetna om vad som kan inträffa om man möter björn som jägare. Men björn stöter man på av misstag i de flesta fall eftersom jägarna nästan alltid jagar något annat och björnen är ganska sällsynt.
  Och försök få en jägare att sluta jaga för att han kan stöta på en björn. Det är som att säga åt dig att sluta gå till jobbet för att du kan ju faktiskt råka ut för en trafikolycka!
  Men filmen visar på en sak som de flesta stadsbor inte förstår – man är inte särskilt trygg mot en björn även om man skulle ha en bössa i handen. Allt går mycket fort och skytten har ca 1 kvadratdecimeter att träffa på om det skall bli stopp på björnen.  Missas det ”frimärket” blir björnen skadeskjuten och ännu farligare! 

 93. Börje S.

  Komplement till #90
  Dessa ungefärliga siffror säger allt om proportionerna:
  Mängd CO2 i atmosfären:
  3.000.000 megaton
  Utsläpp/år från förbränning av fossila bränslen:
  32.000 megaton
  Kinas stadigt stigande utsläpp (Kina uppför minst 1 kolkraftverk i veckan):
  8.000 megaton
  Sveriges utsläpp 2010:
  50 megaton
  [Utsläpp från ett av Sydafrikas kolkraftverk (byggt med stöd från Sverige )
  30 megaton]
   

 94. Skogsmannen

  Börje S!
  Jag håller inte med dig om vargen. Varför skall den klä skott för alla svartråttor, flatlöss, bandmaskar, miljöpartister, vindfjollor, naturvårdsverk etc.
  De vill ju bara ha lite lammkött ibland!
  Men det är alltid lika roligt att läsa dina inlägg! 🙂   

 95. Thomas

  Skogsmannen #86 du har helt rätt i standardscenariot med björnanfall. Det är jägare med lösspringande hund. Hunden retar björnen som börjar jaga. Hunden blir rätt och springer tillbaka till husse som också blir livrädd och antagligen skjuter i panik, skadskjuter björnen som blir så ilsken att den anfaller.
   
  Att spela död är en möjlighet, men det påstås vara bättre att skrika och vifta med armarna. Björnen jagar en hund, inte en människa, och inser den att det finns en människa där vänder den normalt. 
   
  Börje #89 projekt svartråtta var i och för sig en inte oäven parodi, men du tycks missat att det är en uppenbar parodi av vargprojekt.
   
  Skogsmannen #91 Ta och slå lite på det där mad lamor. De tycks faktiskt fungera som skydd mot varg.

 96. Slabadang

  Skogsmannen!
  Vi har nog samma uppfattning. Ett problem är att vanligt folk inte förstår den enorma skillnaden i risken av att bli attackerad av björn med respektive utan hund och tittar man på statistiken så finns vanliga bär och svampplockare som är fler ute i i skogen än jägare så finns de knappt registrerat några attacker emot dem.
  Men visst är videon både tragisk och fantastisk? Det räckte med att honan insåg hotet för att hon skulle bli som en målsökande missil.

 97. Pehr Björnbom

  En film med varg och älg:
  http://www.youtube.com/watch?v=gbk1JrLgZOQ&feature=related

 98. Pehr Björnbom

  En film med varg och älg:
  http://www.youtube.com/watch?v=gbk1JrLgZOQ&feature=related

 99. Skogsmannen

  Thomas!
   
  Jo, jag har sett det också (ganska nyligen), men följer inte med så mycket i frågan då mina hästar, som är av grövre typ, kan skydda sig själva (de har tränat på hundarna) Bekymrar mig därför inte så mycket när jag hört att varg passerat i området
  Det viktigaste är dock att berörda ser möjligheterna och lamor är säkert ett utmärkt alternativ/komplement. 

 100. Slabadang

  Börje S!
  Till detta skall vi lägga till vad klimathistoriska proxi visar. Vi befinner oss i den eftersläpande tid på åttahundra år efter medeltidsvärmen och till och med Al Gores grafer visar att värmen kom först och CO2 halten steg ca åttahundra år senare. Sen kommer Murry Salbys artikel snart som med observationer till stöd hävdar att koldioxiden inte styr temperaturen och att vi människor inte ens styr halten av CO2 i atmosfären. Kolcykeln är långt ifrån greppad och förstådd och salbys artikel lär ställe till ett djävla liv. Den tar tag i och drar rötterna på IPCCs antaganden och slutsatser.

 101. Thomas

  Skogsmannen #99 ”Det viktigaste är dock att berörda ser möjligheterna och lamor är säkert ett utmärkt alternativ/komplement”
   
  Det viktigaste är att det finns möjligheter att leva med vargen. Det är inte som somliga domedagsprofeter hävdar slutet på landsbygden, det behövs bara att vi provar ut och hittar bra lösningar.
   
  Vad gäller jagande varg inger denna sekvens viss respekt:
  http://www.youtube.com/watch?v=xL-OwAQVwxc
  Från 4:45 blir det närkamp, och den vargen ger sig inte i första taget.

 102. Skogsmannen

  Pehr!
  Kan inte bedömma den vetenskapliga sanningshalten men inom vissa jägarkretsar påstås det att värmlandsälgarna har blivit mycket ”bättre” på senare år. Vad det betyder och vad det beror på lämnar jag till läsarna att dra sina egna slutsatser om.
  Men det låter som lite av en västgötaklimax……
  PS. Jag tyckte att älgarna höll ifrån ganska bra, men hur det slutade framgick inte, vad jag kunde se. 

 103. Skogsmannen

  Thomas!
  Ja, det är ju inte bara att gå till veterinären om man blivit lite tillplattad på jobbet.
  Riskerna är stora och att gå till anfall mot stora djur undviks helt säkert om inte vargen själv är nära svältdöden. 

 104. Börje S.

  Thomas
  Jag måste medge att jag inte läste svartråttesidan så ordentligt. Var den på skoj? Och jag som tycker skoj är så roligt! Jag måste nog kolla lite bättre.
  I morgon.
   

 105. Pehr Björnbom

  Skogsmannen #102,
  Vargarna jagade ju kalven och fick den till slut.  Älgkon lämnade scenen utan kalv.
  Följande video om en vargattack på hundar verkar bekant jämfört med vad som hänt i vargreviren här i Sverige. Märkligt att man i USA sätter in militär mot vargarna om jag hörde rätt:
  http://www.youtube.com/watch?v=LSzEcfILITs&feature=related

 106. Börje S.

  #100
  Men FN vill ha alla de där pengarna som de känt doften av sedan 1990. De ska likt Robbing Hood ta från oss som är rika och ge till de fattiga har de lovat. (Ojoj, vilket j-a skämt.) 
  Tror du de ger sig bara för att Murry Salby skrivit en artikel? Hittills har de inte brytt sig ett skit om några artiklar som inte luktar av de där pengarna som de ska ge till de där arma stackarna (haha).
  Skogsmannen, jag förstår inte varför vi plötsligt ska ha varg i hela riket. Va ska det vara bra för? De som är så fascinerade av vargen kan väl gå på Saknse, eller åka till nån djurpark och glo. 

 107. Pehr Björnbom

  Det var egentligen en annan film om varg och älg jag tänkte på i #97. Jag kopierade in fel länk:
  http://www.youtube.com/watch?v=tMC7aZNXnL8

 108. Skogsmannen

  Pehr!
  Ja, naturens gång har gjort sig påmind!
  Om man i USA sätter in militär mot varg så är väl inte det helt förvånande, de sätter ju in militär överallt (har man en hammare så ser alla problem ut som en spik).
  Sedan får man inte bortse från anomalier som uppstår i naturen ibland och då måste man nog skjuta bort lite (tänker på den verkliga bakgrunden till filmen ”Savannens härskare” som exempel).
  Men nu börjar tröttheten slå till.
  God kväll alla debattörer!   

 109. Börje S.

  Skansen inte Saknse.
  Slabadang! Som många andra njuter jag av dina skriverier. Skada att de inte publiceras i t ex en veckotidsskrift med kritisk inriktning.
  En sådan publikation skulle kunna heta t ex ”Nej, nej, tro dem inte!”
  Jag skulle prenumerera direkt! Va tusan, den här bloggen besöks av tusentals individer som tröttnat på följaJohndansen i alla andra nyhetsmedia, människor som törstar efter riktig upplysning i en riktig papperstidning, till skillnad från den sorgliga makulatur som nuförtiden solkar ned pressbyråns hyllor. 
  Tyvärr är jag inte rätt människa att starta en sådan tidsskrift, då jag de år som jag har kvar äntligen tänker lära mig det jag sysslar med på riktigt.
  Men någon borde nappa:
  En kritisk tidsskrift som heter
  Nej, nej, tro dem inte!
  Kan det va´ nå`t? 

 110. Pehr Björnbom

  Skogsmannen!
  Intressant om dessa människoätande lejon. Jag kände inte till detta förut men med Google och Wikipedia kan man få veta det mesta:  
    http://en.wikipedia.org/wiki/Tsavo_maneaters

 111. Börje S.

  #107
  Jag blir alldeles tagen av denna film. Någon kommentator menade att det var ”made up”. Kanske det, men filmen visar ändå hur det går till här i livet. 

 112. Pelle L

  Börje S. #89, 104
  Thomas #95
   
  Jag skulle snarare vilja kalla skrönan om svartråttan SATIR.
   
  Men det är intressant att notera att Börje, och säkert många andra tar den för verklighet!
  Vi är så avtrubbade efter alla konstruerade klimat- och miljölarm att vi sväljer vad som helst.
  Vi är helt enkelt redan färdigdresserade av vår kära miljörörelse 🙁

 113. wannabe ekosof

  Thomas #101
   
  Härligt att även Du ser ”domedagsprofeter” någonstans, även om det återigen var ”barret i grannens öga”. 
  Vem avser Du med gruppen ”vi” som bara har att prova ut och hitta bra lösningar? Hör den vargberörda fäbodskötaren/fårfarmaren/jägaren till samma ”vi” som de ”vi” som hittar respekt för vargen från youtube videosnuttar?   
  Den som anser att människan bör anpassa sig till vargen är obönhörligen misantropisk. Misantroper bör respekteras, de är människor.
   

 114. OT
  Men intressant debattartikel om klimatpolitiken och att meningslösheten med att ”gå före”.
  DN debatt idag:
  http://www.dn.se/debatt/ingen-effekt-av-att-sverige-gar-fore-i-klimatpolitiken

 115. Thomas

  Pellle #112 Så t o m att Börje inte kan känna igen en satir är miljörörelsens fel.

 116. Holmfrid

  #75  L,
  Markägare – även skogsbönder – har rätt till avkastning enligt äganderätten liknande samernas ersättningar.  Utarrendering av jaktmark för älg ger betydande tillskott till markägaren.  Mig veterligt får markägaren ingen ersättning för det intrång som staten gör genom vargutsättningar och den minskning av älgstammen detta medför.  Ett typiskt storsvenskt perspektiv i frågan 

 117. Pelle L

  Thomas #112
   
  Nja, fel och fel: Det är väl kul med ett practical joke? Har du ingen humor?
  Allvarligt talat är det är väl inte hela sanningen. ”Miljörörelsen” har ju också sina stödtrupper i pressen, som blåser upp och broderar ut larmen.
  Och i bakgrunden står politikerna med taktpinnen och ler.
   
  Vad är din tolkning Thomas, om du kan vara allvarlig en stund?

 118. Patrick

  Slabadang #41,
   
  ”Vem hade trott att miljrörelsen skulle vara den part som drev fram den största industraliseringen av svensk natur någonsin?”
  Jag trodde det var skogsindustrin som stod för den största industrialiseringen av svensk natur.

 119. ThomasJ

  Don’t cry for me Argentina…:
  http://thegwpf.org/uk-news/5299
  Betänk om ngn av vårt lands enormt duktiga, välrenommerade kollegor till Rice kunde visa samma klokskap/kurage i vkv-frågorna… Hadde vatt nåt, dé…
  Mvh/TJ

 120. Claes-Göran C

  Som gammal läsare av Maggies blogg och nu Stockholmsiniativet regi blev
  jag positivt överraskad av Josef Fransson anförande i Riksdagen.
  Mer sånt i riksdagkammaren. Dom övriga partierna verkar ju slåss om att
  vara mest överens i alla frågor.    

 121. Holmfrid

  Ser nu i TV Aktuellt ett reportage från norra Kina där vargar dödat och skadat männiakor bl a barn – reaktionen från Dalabyarna är logisk.

 122. Thomas

  Holmfrid #121 det är lustigt det där att för vissa djur som hajar och vargar söker man runt hela jorden för att hitta historier om hur farliga de är. Vanligen betyder det att de är i det närmaste helt ofarliga, annars skulle man nöja sig med historier från hemmaplan.

 123. Thomas # 122
  Har du någon egen erfarenhet av vilda vargar? Så vitt jag vet bor du på en av Mälaröarna, precis som en av mina bröder. För några år sedan hade en ung brunbjörn förirrat sig dit. Det blev ganska ”skakigt” därute för en tid. Folk vågade inte låta sina barn leka ute i trädgården etc etc…..
  Tänk då tanken att man vet att det finns både björn och varg runt knuten. Skulle det kännas tryggt? Kanske inte?

 124. Thomas

  Labbibia #123 mitt minne av det där björnbesöket var snarare att man tipsade varandra om var man kunde hitta den stackars björnen för att få syn på den innan den försvann.
   
  Varg runt knuten har jag aldrig haft, men när jag bodde i Florida fick man se upp så att man inte körde på någon alligator om man var ute när det regnade och badsjön fick man dela med dem också. Bästa skylten i ett naturreservat: ”Warning! do not play with the alligators”. Jag har dykt med hajar, promenerat på Mount Kenya där det fanns leoparder, elefanter, och framförallt vildbufflar. (Ficklampa var ett måste om man gick ut nattetid. Du vill inte snubbla på en buffel).
   
  Vi har i Sverige en närmast löjligt säker natur sett i internationellt perspektiv. Det är allt tur för tigrar, lejon eller flodhästar att de inte har sin hemmaplan i Sverige, de skulle inte överlevt en månad med all hysteri och tjuvjakt.

 125. Pehr Björnbom

  Thomas #124,
  I Wikipedias artikel om människoätande rovdjur har dock vargar inte någon undanskymd plats:
  http://en.wikipedia.org/wiki/Man-eater

 126. Thomas

  Pehr #125 från den sidan: ”Contrasted to other carnivorous mammals known to attack humans for food, the frequency with which wolves have been recorded to kill people is rather low, indicating that though potentially dangerous, wolves are among the least threatening for their size and predatory potential”

 127. Pehr Björnbom

  Thomas #124,
   
  För oss som bor eller vistas i vargrevir är följande information från en annan Wikipediaartikel av stort intresse. Jag tycker till exempel att denna information pekar på att Andreas Carlgrens tankar om att vi bör ha vargjakt i Sverige var välgrundade. Det gäller att upprätthålla vargarnas respekt för människor, annars kan det gå illa-
   
  Seven stages leading to predatory attacks
   
  Ethologist Doctor Valerius Geist of the University of Calgary, Alberta outlined seven hypothetical stages which lead to wolf attacks on humans based on historical and modern accounts.[28]
   
  The first outlined stage is scarcity of wild game, be it due to poaching, habitat loss or seasonal migration.
   
  Wolves begin approaching human habitations, though limit their visits to nocturnal hours. Their presence is usually established by barking matches with local dogs.
   
  After a certain amount of time, wolves begin to frequent human habitations in daylight hours, and observe people and livestock at a distance.
   
  The wolves begin acting bolder by attacking small livestock and pets during daylight, sometimes pursuing their prey up to verandas. At this point the wolves do not focus on humans, but will growl and act threateningly toward them.
   
  The wolves begin attacking large-bodied livestock and may follow riders, as well as mount verandas and look into windows.
   
  People begin to be harassed, usually in a playful manner. The wolves will chase people over short distances and nip at them, though will retreat if confronted.
   
  Wolves begin attacking people in predatory fashions.

 128. Börje S.

  Till de som betvivlat min förmåga att genomskåda satiren på svartråttesidan:
  Jag läste inte den så ordentligt, själaglad som jag var att ha hittat något som bekräftade mina fördomar om en viss sorts millövänner.  
  Och jag förstår inte alls denna minst sagt underliga önskan att med vilka medel som helst införa ett rovdjur där det inte hör hemma. Om det vore till nytta för faunan och till nytta för de som bor där djuret inplanteras, OK, men jag kan inte se någon sådan.
  För övrigt finns det gott om medborgare som har en fabless för råttor. Så det där med svartråttans återinförande kan väl vara ett alternativ, gillar man vargar, så ska vi ha dem, gillar man råttor, jamen då ska vi ha sådana, gillar man den svarta mamban,
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Svart_mamba
  jamen naturligtvis ska vi ha svarta mambor osv, osv…

 129. Gunbo

  Pehr B #125,
  I Wikipedias artikel om människoätande rovdjur står det så här:
  ”Contrasted to other carnivorous mammals known to attack humans for food, the frequency with which wolves have been recorded to kill people is rather low, indicating that though potentially dangerous, wolves are among the least threatening for their size and predatory potential except for the dog which poses lethal hazards for reasons other than predation.”
  M a o är hunden ännu farligare för människor än vargen. Hjälp, jag har tre hundar! 😉 

 130. Gunbo
  Om du har tre st STORA hundar, så föreslår jag att du ser till så att de aldrig behöver bli riktigt hungriga……… 😉

 131. Gunbo

  Labbibia #130,
  Ha, ha, den var bra! Näää, mina hundar är av medelstorlek och alldeles för feta – just nu i alla fall (jaktsäsongen är över).

 132. Pehr Björnbom

  Gunbo #129,
   
  Som du kan se så tar Wikipediaartikeln även upp hundar.
   
  Men så länge som du matar dina hundar så kommer de inte att äta upp dig. Men jag har ett starkt minne av att jag läste i tidningen om en man som blev uppäten av sina egna hundar som han inte hade skött och gett mat.
   
  Hundar stammar ju från vargen men har genom människans urval utvecklats mot i allmänhet ett fogligare sinnelag i förhållande till människan.
   
  Egentligen borde vi ju inte behöva några vargar eftersom genbanken finns hos hundarna 😉
   

 133. Gunbo
  Jag besökte ett stort hundpensionat i östergötland i går. Där fanns vissa hundar jag inte gärna skulle gå in till. Företrädesvis schäfrar. Då är jag ändå själv hundägare och van vid stora hundar. Men det är skillnad på hund och hund……. 

 134. Gunbo

  Pehr B #132,
  Jo, jag vet att det förekommit något enstaka fall där hundar ätit människor. Men som hundägare sedan 50 år vet jag att hundar med normalt psyke aldrig attackerar sin husse eller övriga familjemedlemmar, inte ens om de svälter. Normala hundar är in i döden lojala mot sina ägare. Men visst finns det onormala (psykiskt störda, vanligen av sadistik behandling) hundar.

 135. Gunbo

  Labbibia #133,
  Jag har också respekt för en del hundar som jag inte känner. Jag är ju inte deras husse. Man vet ju inte hur de har behandlats av sina hussar och mattar.

 136. L

  Gunbo och Thomas, ni har helt rätt vargar är inte farligare än koldioxid.

 137. Gunbo

  L, 😀

 138. Bertel

  Labbibia # 133
  Diesel ledsen,  😉 

 139. Pelle L

  Börje S. #128
  Det intressanta med svartråtte-satiren var ju att det var så i linje med de nästan dagliga miljöhoten, att det var så lätt att med en axelryckning ta den för dagens sanning, inte mer skruvad än de andra.
   
  Dagens larm: Det finns för få halvsjuka ekar, så många organismer som lever på dessa riskerar att dö ut.
  Därför skall man såga och hacka i friska exemplar av ”Kungens träd” för att förbättra livsbetingelserna för diverse smådjur.
  Ekar ska få hjälp att åldras:
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=5034929
   
  När skall vi rädda almsjukesvampen? När skall vi rädda mjöldrygan?
   


 140. Palle136

  Ur vargartikel på Wikipedia: A recent Fennoscandian study on historical wolf attacks occurring in the 18th–19th centuries indicated that victims were almost entirely children under the age of 12, with 85% of the attacks occurring when no adults were present.
  Min dotter är 8 och sonen 2, vi bor i ett nyblivet vargområde. Och så undrar de över politikerföraktet… 

 141. Thomas

  Pehr #127  som jag skrev ovan är det inget kontroversiellt med att vi kan ha jakt på varg när vi väl har en stabil stam. Vad Andreas Carlgren velat göra är dock jakt på en stam som är så liten att den hotas av inavel. Han m fl varghatare vill om det alls skall finnas varg se till att hålla den på eller strax under den minimala nivån som krävs för att den alls skall överleva.
   
  Börje #128 Visst hör vargen hemma i Sverige, även om den varit utrotad en tid. Detta till skillnad från t ex minken som introducerades av pälsfarmare och gjort stor skada sedan dess.
   
  Palle136 #140 du missade fortsättningen ”In nearly all cases, only a single victim was injured in each attack”. Du oroar dig för att du sett att det förekommit vargattacker för ett par hundra år sedan, vad tänker du om alla barn som dödas i trafiken eller av getingstick? Jag minns en intervju i TV med en gammal dam som när hon var ung hade varit ute och vaktat får medan det ännu fanns kvar några vargar i Sverige. Programledaren frågade om hon aldrig var rädd, men hon sa att om det dök upp en varg var det bara skrika och vifta med armarna så gav den sig av.
   
  Det hela påminner lite om kärnkraftsdebatten. Rent objektivt är riskerna med kärnkraft små, men för somliga är varje risk från just kärnkraft oacceptabel medan de inte har några problem att leva med andra, större risker som de är mer bekanta med. 

 142. Bertel # 138
  Haha, nej Diesel är väl inte någon hund man är rädd för. 😉
  Däremot är han definitivt värd respekt, precis som alla stora hundar. De scäfrar jag nämnde var av typen ”om jag kastar mig tillräckligt hårt mot väggen på stålgallerburen kan jag nog komma åt de ”inkräktande” människorna”

  I det läget känns det rätt skönt att burarna var stabila konstruktioner.
  Dottern har för övrigt varit inne och pratat och kelat med vargarna i Kolmårdens djurpark.
  Men det är ju inte riktigt samma sak som att möta hungriga vilda vargar ute i naturen.

 143. Palle136

  Thomas: Dina resonemang blir lite märkliga om jag sätter in min dotters namn när du skriver ”only a single victim…”
  Anledningen till att exemplen är så gamla är att det var senast vi hade varg att tala om i Skandinavien. Och då bestämde sig hårdare och bättre män än du och jag för att göra något åt problemet. Det har vi njutit frukterna av sedan dess.
  Kärnkraften är helt nödvändig för landet och vi delar riskerna någorlunda solidariskt så även där brister det i ditt resonemang. 
  Getingar dödar jag säkert 1000 om året utan att bli av med mina vapen eller utredd för grovt jaktbrott (förmodligen en tidsfråga i och för sig). 
  Avslutningsvis så vill jag säga att jag sällan ger mig in i vargdebatten på nätet då jag anser att den inte håller tillräcklig verkshöjd. Men jag tänkte göra ett undantag för denna blogg som jag följer på avstånd. Det innebär ju även att jag följt dina trevanden i olika frågor Thomas och därför menar att våra vägar bör skiljas nu…

 144. Thomas

  Palle #143 ” Dina resonemang blir lite märkliga om jag sätter in min dotters namn…”
   
  Onekligen blir ett resonemang om hur liten en viss risk är märklig om man redan från början sätter in ett namn och därmed inbillar sig att risken är 100%. För dig är det alltså en rent känslomässig fråga där den objektiva risken är ointressant.

 145. Palle136

  Thomas du har uppenbarligen inte förstått något av mitt inlägg. Risken finns, hur stor den är kan vi diskutera, du underskattar den, måhända överskattar jag den (några 100% har jag aldrig talat om). Men att du så totalt kan tappa kontakten med verkligheten så du ger dig på att recensera min riskhantering gällande mina barns liv det är smått fantastiskt.
  Vargen finns hos oss, barnen kan inte leka själva uppe i skogen= sämre livskvalitet. 
  Jag ber dig särskilt uppmärksamma sista meningen i mitt förra inlägg. Jag är inte akademiker, jag har djur att sköta. Du får fortsätta ditt evinnerliga ältande med någon annan. Och jag får skörda frukterna av ert mystyckande. 

 146. Thomas

  Palle #145 ”Vargen finns hos oss, barnen kan inte leka själva uppe i skogen= sämre livskvalitet. ”
   
  Det är klart barnen kan leka själva uppe i skogen, i alla fall om du inte går runt och skrämmer upp dem med historier om rödluvan och vargen. Fast det är klart, rödluvan och vargen är ju egentligen en fabel om ”fula gubbar” som ger sig på ensamma flickor, och sådant händer ju faktiskt i Sverige betydligt oftare än vargangrepp.
   
  Annars kan du skrämma barnen med björn, älg, att de skall ramla ned från ett träd och bryta nacken, slå ned et getingbo osv. risker finns här i livet, varför oroa sig för de små när det finns större?

 147. Palle136

  Thomas: Avstå gärna från raljerande om Rödluvan och andra dumheter, jag tror du kan bättre.
  Vad sa Stenmark?: ”De e int lönt å förklara för den som int förstår”
  Att du tycker att det inte finns någon fara är inte relevant för mina bedömningar kring mina barns säkerhet. Jag kan inte säga detta på fler sätt tror jag.  
  Jag kan dock notera att du har en annan inställning till risk vad gäller de påstådda klimatförändringarna. Du kanske skulle testa med en lika avslappnad attityd där så skulle du nog må lite bättre också… 

 148. Thomas

  Palle #147 du får göra vilken riskbedömning du vill, men gå inte och propagera för någon utrotning av vargen bara för att du lider av vargfobi.

 149. Palle136

  Inne en snabbis på lunchen och ser att jag hunnit bli både psykoanalyserad och tillsagd vad jag ska och inte ska propagera för.
  Är det Hansen eller Schmidt som lärt dig att peka med hela handen?
  Det måste vara ett helvete med alla dessa människor som står i vägen när ni ska rädda mänskligheten… och naturen.
  Nu är ju inte detta ett forum för de 5 stora så jag tror vi får lägga ner innan det kommer en moderator som verkligen pekar med hela handen 🙂