Nordin och Fagerström svarar i SvD

Ingemar Nordin och Jonny Fagerström är idag aktuella med ett svar på inlägget från Martinsson, Häggström och Westerstrand.
***
”FN:s klimatpanel IPCC, alla stora vetenskapliga akademier och den vetenskapliga litteraturen är överens”, hävdar Martinsson m.fl. trosvisst i sin replik (17/11 SvD). Allt i enlighet med den politiska propagandabilden. Kanske beror trosvissheten på ren okunskap. Men ”vetenskapen” är faktiskt inte överens.
Det finns 100-tals vetenskapligt granskade och vederbörligen publicerade artiklar i den verkliga klimatforskningen som inte håller med IPCC:s slutsatser. I SvD 16/11 ger professor C-G Ribbing exempel på tre mycket graverande forskningsresultat som går tvärs emot IPCC:s modeller. Dessa modeller har heller inte lyckats förutspå det senaste decenniets utplaning av den globala temperaturen, att ökningen havsnivån inte accelererar, eller att Antarktis temperatur minskat något. Ändå går FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon och IPCC:s ordförande Rajendra Pachauri ut med det ena alarmistiska budskapet efter det andra med hänvisning till dessa ganska primitiva modeller.
Kanske är det massmedias oförmåga att objektivt spegla det korrekta forskningsläget som gör att Martinsson m.fl. heller inte verkar förstå vad kritiken av IPCC:s slutsatser går ut på. Ingen ifrågasätter att den globala temperaturen ökat sedan den lilla istiden fram till slutet av 1900-talet. Hela diskussionen rör sig om huruvida denna ökning beror på naturliga orsaker, såsom variationer i solaktivitet, molnbildning och havsströmmar, eller om den är orsakad av antropogena koldioxidutsläpp.
Anledningen till att många klimatforskare är skeptiska, är att temperaturökningarna började långt före det blev någon större mänsklig CO2-produktion från fossila bränslen, och att ökningstakten fram till slutet av 1900-talet låg helt i linje med den tidigare ökningen och med de naturliga variationer som man känner till. Att försöka gömma sig bakom att IPCC bara förutspår statistiska ”trender” är bara tomma ord så länge man inte har någon hållbar teori att komma med om hur klimatet faktiskt fungerar.
***
Bland kommentatorerna lägger vi märke till Anders Emretsson som anser att ”alla litteraturlistor och namninsamlingar de så kallade ”skeptikerna” kommer dragande med är (…) bara skräp”. Anders hänvisar därvid till en blogg som drivs av Mike Kaulbars (Friend of Charles Darwin) som tidigare forskat inom biologi, men som nu övergivit forskningen och ägnar sig åt ”public education” och aktivism. ”We already know more than we need, it’s long past time to act”, är Mikes devis. Ni kan själva bedöma tillförlitligheten av Emretssons källa.
Och till Anders: Jag gillar dig, men du kan knappast på allvar påstå att bara för att en klimataktivist sågat skeptikernas artikellista så är den ”bränd” för alltid. 😉

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Maggie, på den sista punkten har du fel. Anders Emretsson kan påstå precis vad som helst … och gör det också gärna emellanåt. 🙂

 2. Ett par funderingar om klimatet:
  Någon kan kanske hjälpa mig att förstå mer… helst genom egna ord, men jag kan också bli tacksam för lästips med länkar till sånt som jag kanske missat.
  – De naturliga växlingarna förekommer och är svåra att påverka av oss människor.
  Så långt är jag med.
  – Solens aktivitet, och varierande avstånd, och jordens vinkel till solen påverkar klimatet mycket.
  Fattar även det.
  Men därefter kör jag fast lite.
  – Två teorier om solens inverkan leder, som jag fattat det, till en lägre medeltemperatur på planeten jorden. 
  Den första handlar om att lägre aktivitet på solen bidrar till lägre temperatur på jorden.
  Den andra (Svensmark) handlar om att lägre aktivitet på solen utsätter oss för mer partikelvind från supernovor som ökar molnbildningen och kyler jorden.
  – Men det har ju inte blivit så mycket kallare. Snarare varmare. I alla fall på norra halvan av klotet.
  – Att medeltemperaturen minskar långsamt på ena halvan av klotet kanske kan bero på att södra halvan av klotet påverkas långsammare på grund av det finns en betydligt större buffert där i form av hav?
  – Och att den snarare stigit på norra halvan kanske beror på ett nytt bidrag av CO2 från mänsklig aktivitet?
  – Och det konstiga måttet ”global medeltemperatur” spelar oss ett spratt?
  Någon som kan lotsa mig vidare i mina nyfikna funderingar?

 3. AOH

  Anders Emretson kommentar:
  ”alla litteraturlistor och namninsamlingar de så kallade ”skeptikerna” kommer dragande med är (…) bara skräp”.
  Som bekant finns det även på den s.k. U tan I nsikt -sidan namnlistor med högkvalitiva kommentarer. http://www.2grader.se/en/all-signatures/

  morgan, eskilstun 2009-11-19
  jag slutat fisit det räddar miljön”

 4. Mats

  IPCC:s utvalda temperaturkurvor uppges visa framtida medeltemperatur – finns kurvor som visar framtida medeltemperatur utan tillskott av CO2, sot, etc?
  Är det någon som har tagit del av dessa kurvor utan ökad mängd CO2 i atmosfären?, länk för info ang detta?
  Frågan måste vara hur stor påverkan människans ”utsläpp” av CO2 har påverkat, är det tiondelar eller mer än en halv grad, påverkan utöver naturlig variation?
  Hur som hellst behöver IPCC revidera sina kurvor för att överenstämma med uppmätta värden fram till oktober 2009, samt om möjligt klargöra framtida osäkerhet i modellerna inkl visa hur modellerna valideras.

 5. Natrix

  Igår läste jag en trädgårdsbok från 1955.  I den står att ”Förre överdirektören vid SMHI Dr Anders Ångström gjort ett trösterikt uttalande om klimatet. ”…en kontinuerlig stegring av av i det närmaste 2 grader per århundrade och mer än 3 grader under hela det undersökta tidsintervallet (januari, 1760-1950, Stockholm), i stort sett en högst anmärkningsvärd utveckling mot ett mildare vinterklimat. ”  Dr Ångström fortsätter ”Å andra sidan har junitemperaturen varit utsatt för en svag nedgång under samma tid.”  Så, klimatförändring, säkerställd via arkiv men ingen alarmism. Varför då? Hur skilde sig Sverige 1955 från idag?

 6. Labbibia

  Natrix # 5
  Vad sägs om Miljömupparna De Gröna?

 7. Patrik

  Ursäkta, jag brukar betrakta mig själv som nörd på många sätt, men Natrix, varför läser man i en trädgårdsbok från 1955?? 😀
  Därmed inte sagt att ditt inlägg inte var intressant, för det var det. 🙂

 8. Gunnar E

  #7# Trädgårdsodling har människan kunnat ÄNNU längre tillbaks än -55 Säkert är även sådana skrifter från långt tillbaka väl så intressanta.  Det finns nog ett och annat som man tappat på vägen.

 9. Steve

  Wall Street Journal Europe har en artikel om Stephen McIntyre på nätet:  ”Revenge of the Climate Laymen”,  Nov 18.  Utgångspunkten är McIntyre’s avslöjande att professor Briffa’s påstådda årsringsbevis för värmehöjdhopp på 1900-talet byggde på data från — tolv stackars träd i ryska Yamal !   McIntyre var också den som tvingade Michael Mann — eller i alla fall IPCC — att medge att ”hockeyklubban” var felaktigt hopkommen (i mina ögon det kanske tyngsta motargumentet hittills.) 
  Rättänkande James Hansen försöker därför inför media framställa McIntyre som ”a court jester”, en hovnarr, och klagar uppgivet över ”alla de skenfagra kontrarie-påståenden och antydningar han har riktat mot mig, mina kolleger, och hela klimatförändrings­vetenskapen”
  De högljuddaste skeptikerfientliga megafonerna, påpekar WSJ, finns dock inte hos de rättroende forskarna, utan hos alla de politiker som förstått att vi måste införa en centralplanerad ekonomi (under deras ledning, förstås) om vi ska kunna rädda jorden från värmedöden.
  http://online.wsj.com/article/SB10001424052748704335904574496850939846712.html

 10. Natrix

  Patrik: Öh, varför inte? Den är mycket rolig p.g.a. sitt tidstypiska språk och innehåll.
  För alla nordvästskåningar kan jag berätta att jag tidigare i kväll fick en inbjudan till:
  ONSDAG den 25 november 2009 Kl. 18:15.
  Tekniska Föreningen i Hälsingborg kallar till ordinarie möte med föredrag om 
  Växthuseffekten Myt eller verklighet 
  Meteorolog Bertil Larsson som tidigare bl.a. varit meteorolog på F5 i Ljungbyhed och som deltagit i ett antal forskningsresor till Arktis mm talar om växthuseffekten och Sveriges påverkan i det globala perspektivet och om olika forskares åsikter i frågan 
  Fördraget startar kl. 18:15 och beräknas vara slut ca 20:00 
  Efter föredraget kommer en lättare förtäring: macka och öl/vatten att serveras till självkostnadspriset 65 kr/pers. 
  Platsen för evenemanget är Campus hörsal (Norra ingången av gamla Tretorn) 
  Bindande anmälan sker genom inbetalning av 65 kr till föreningens bankgirokonto 5302-6266 eller postgirokonto 92061-1 senast 20/11 2009. Om du önskar special kost v v ang. detta på din anmälan.
  Eventuella frågor besvaras av vår klubbmästare Michael Olsson, via e-post michael.olsson@tfih.se eller under kvällstid 18-22 på telefon 042-71394. 
   

 11. Christer B

  Well Steve,
  Vilka krav på bevis hade du innan du började betrakta Manns och Briffas arbeten som falsarier?

 12. #8
  Äldsta kvarnstenen jag läst om är 50.000 år gammal… från Sydafrika.. om någon bryr sig kan jag bläddra i de få böcker jag har kvar, efter källan… kul att det då är 30.000år före kilskrift…
  Normalt anses annars vi blivit odlande långt senare…
  Lite som att jorden var känd till sin form och omkrets långt före den mörka medeltiden, i olika högkulturer, såklart alla soldyrkande.
  Vi bryr oss bara om solen då vi reser på chartertur…
  Likförbaskat ligger vi i dess atmosfär.
  Cerns Cloudprojekt som startat kanske kan återskapa kunskap om solens betydelse.
   
  Jag tror att vi vinner livskvalitet om vi alla har en trädgårdsodling.
  Funderar på en vagn med någon kvadrat odling och timerförsedd konstbelysning, automatbevattning.. så vi kan plocka färska kryddor m.m. även under vintern.
  På våren rullar vi ut den och låter tomatpanter fylla ställningen över.
  Kan funka även i lägenheter med balkong.
   
  Riktiga karlar ska såklart ha ”levande väggar” för näringen i avloppet och översta våningen som en vinterträdgård.
   
  Nästa år certifieras en liten sluten kärnkraftreaktor… den kan duga om vi vill bygga egna energiöar, bortom byråkrater och politikers fingrar, flytande i betong såklart… 20.000 innevånare i starten, man måste ju vara sansad och jordnära.  😉

 13. Gunnar E

  DN kämpar vidare.
  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/
  gronlandsis-smalter-allt-snabbare-1.993432

 14. Lena Krantz

  Gunnar Littmark
  Hmm….asså inte skrev man med kilskrift för 20000 år sedan?
  😉
  Men kolla gärna det där med kvarnstenen för jag som har läst arkeologi har läst alla möjliga knäppa teorier kring hur det började det där med att odla.

 15. Lena K tack just sådant jag vill ha.. ge mig en korrigering under det jag letar efter kvarnstenen från Sydafrika..
  Utmärkt att kasta ut något jag fann i skallen utan närmare fundering…
  Återkommer med kvarnstenen..

 16. Lena Krantz

  Gunnar Littmarck
  Ok, rätt skall vara för ca 5000 år sedan. Men när jag googlade runt lite så står det att de gjorde det i hela 3000 år vilket var en nyhet för mig eller i vart fall inget jag tänkt på. Det är ju en sabla lång tid. Men visst var det på Hammurabis och de grabbarnas tid?

 17. Ingemar

  Uffeb #2, angående Svensmarks teori och CLOUD-experimentet i CERN skrivs en upplysande inlägg på Klimatsvammel, som även hänvisar till The Register. Graferna där visar ganska tydligt ett samband mellan kosmisk strålning och Global temperatur, samt hur liten betydelse CO2-halten verkar ha.

 18. Ingemar

  Uffeb #2, skillnaden mellan norra och södra halvklotet är intressant. Om det är CO2 som väger tyngst så skulle det inte finnas någon större skillnad eftersom koldioxiden ganska snabbt sprider sig jämt i hela atmosfären. Uppenbarligen så har relationen mellan landmassor och hav en mycket större betydelse.

 19. En korrigering…
  Jag skrev kvarnsten men menade malsten alltså en skålformad sten man maler i genom att rulla runt en mindre och ha det som ska malas mellan…
  Efter första verket fann jag en massa jag glömt… vad trist och läsa ett historeband och inte kommaihåg allt 25 år senare… lite meningslöst  🙁
  Men inte den sten jag har ett bildminne av…

 20. Lena Krantz

  Gunnar Littmarck
  Det fattade i alla fall jag, en kvarnsten är något man har i framför allt väderkvarnar….
  och DET hade ju varit riktigt stort för 50000 år sedan. Fast det är faktiskt en malsten också….
  Hitta bilden nu…
  😉

 21. Jag läser febrilt  hittills är jag 100.000 år tillbaka då människan blev ”högerhänt” och verktygen tillverkades för att passa höger hand.. (det hade jag glömt med… 🙁  )

 22. Labbibia

  Lena K # 16
  Det började väl som ett slags skrift på ” följesedlar” när varor transporterades och levererades? En lerkula med kilar som talade om vad leveransen innehöll, mängd osv.
  ”Den första skriften var vassrörstryckta piktorgram eller förenklade bilder på lertavlor som sedan brändes; de tidigaste av dessa var på sumeriska, och var minnesanteckningar, inventarielistor och kvitton. Deras syfte var ekonomiskt, och att det inte kunde läsas som durativ prosa. Dessa piktogram utvecklades sakta mot kilskrift – ett sätt att forma symboler med en (kilformad) stytlus av vass”

 23. Labbibia

  Lena K
  Du glömmer kanske vattenhjulsdrivna ditos?
  Är inte de äldre än väderkvarnarna?

 24. Lena Krantz

  Labbibia
  Det är nog många skrifter som har börjat som något användbart i affärssammanhang. Den kinesiska skriften skall dock ha sin upprinnelse i att man brände ben som då fick sprickor som man tolkade världens uppgång och fall utifrån, eller i vart fall kjejsarens.
  Runskriften är det dock ingen som vet av vilken rot den runnit upp…
  🙂

 25. Lena Krantz

  Labbibia
  Ingen aning egentligen men så kan det mycket väl vara….men inte 50000 år ändå…hi hi

 26. Lena Krantz

  Gunnar
  Jag är inte högerhänt, inte vänsterhänt heller utan både ock. Är jag alltså lite kompis med Neanderthalarna?

 27. Uffeb #2
  Acceptera att vädret är kaotiskt!
  För 20 år sedan var meterologerna  stolta över det, för att det det förklarar varför prognoser blir fel och att de har ett svårt jobb. 
  Temperatur är strängt taget bara definierad för system  i jämvikt.
  Medeltemperatur på jorden är en matematiskt konstruerad jämvikt. (Fråga Olle ;-)) 
  Jordens uppvärmning handlar inte om temperatur utan om energi/värmemängd.
  Och här finns  inga absoluta och fullständiga mätningar. Några mäter på land, andra i luften, eller i haven och de senaste från satelliter.
  Vi kan idag inte mäta temperatur, volym, luftfuktighet etc.  i atmosfären och haven tillräckligt noga och samtidigt för att avgöra  om jorden värms eller kyls av.   
  Jag tror att det bästa vi har är de ERBE- och CERES- mätningar av strålningsbalans som Richard Lindzen refererar till, för de har inte blivit ”debunkade” av Real Climate.
  Lindzens slutsats är att de förstärkningseffekter som finns i alla de modeller IPCC utvalt inte existerar i verkligheten.
  Stockholmsinitiativets P-O Eriksson kommer till en liknande  slutsats när han konstaterar att klimatet har nått ’tipping points’ tidigare, utan att temperaturen ’skenat’ mer än ett par grader. Och det har tagit flera hundra år. 
  Jag är övertygad om att vi kan vara lugna när det gäller klimatet, och jag vill att vi istället ser allvaret i risken för krig  och söker en bättre lösning än mera vapen och mer makt åt militären.
  Natrix #5 Stor tack!
  Jag älskar paradoxer, och här ger Ångström (10 exp-10 m) sin syn på den långsiktiga utvecklingen 🙂
  Patrik #7  Fin replik! 
  Jag föredrar att läsa prislistan från Carl Gustafssons plantskola i Norrköping från 1963. Vattnet från gårdspumpen smakade gott och utsikten över Idrottsparken var fenomenal. Jag såg ’Zamora’  Nyholm live utan att betala för det!
   

 28. Nu har jag funnit texten (bilden var nog i mitt huvud…)
  Märkligt att jag i vart fall mindes det om än jag missade på nästan 15000 år med kilskriften, så fick jag reda på att hieroglyfer består av 800 tecken som troligen är inspirerade av den 200 år äldre kilskriften…
   
  Nå till återupprättnig av 50% av min tidigare påstående: he he inte illa pinkat av en trähäst (ni tjejer lär er hur man kan ha fel men ändå vända det så det framstår som en personlig vinst (för mig är det alltid en vinst att ha fel))
   
  Ett större befolkningstryck uppstod först på den Afrikanska kontinenten för 50.000 år sedan, vilket ledde till ett bredare näringsintag.
  Denna utveckling kan spåras i flera olika regioner från Sydafrika till Haua Fteahgrottan i Tunisien.
  Sålunda försvann flera stora djurarter vid denna tid i Sydafrika, man kan räkna till 50 arter som utrotades.
  Sannolikt var det människan som låg bakom.
  Vi måste dock ta med i beräkning att en kallare period som leder till torrare klimat kan ha orsakat en del av utrotningen  (läs och tänk CO2-hots bevarare).
   
  Ett viktigt tecken på att den vegetabiliska födan ökade är de äldsta fynden av kvarnstenar (det står så) från Sydafrika, de har kunnat dateras till den höga åldern av 49.000 år..
   
  Källa bra böckers världshistoria del1 sid 64…
  Jag anser generellt att den källan inte är den bästa…
  Om uppgiften är viktig bör den som allt annat dubbelkollas in absurdum…
  Eller hur Anders E?
   
  Tackar stort Lena Krantz för att du synade mina ogrundade påståenden.  🙂
   

 29. Labbibia

  Lena K # 25
  Nej, knappast. 🙂
  Men redan ”de gamla grekerna” (haha, låter som Stig Grybe) hade ju kommit väldigt långt rent tekniskt. Pumpar osv….Har för mig att Archimedes uppfann någon slags ”skruv” för att pumpa upp vatten, på sätt och vis en föregångare till propellern?…….De måste ju ha använt vattenkraften även till kvarnar?

 30. Lena Krantz, då är jag mycket intresserad av din hjärna 😉
  jag har en gång mött en sådan, det är häftigt att vara snickare lika bra med hammaren i vänster som höger hand..
  Så har jag haft en vän som tvingades skriva med höger hand men då han tecknade eller sysslade med handarbeten var det alltid vänster som gällde.
   
  Nej det är så (enligt mina källor… typ IPCC) att de handverktyg som funnits ändrades för 100.000 år sedan till att till 95% övervikt fungera för höger hand… långt tidigare var de inte så.

 31. Om vi öppnar en historietråd någon gång vill jag debattera fördelarna och skillnaderna med i första hand Inkariket, i andra hand Maya och vår nordeuropeiska kultur…

 32. Labbibia

  Gunnar och Lena K
  Själv tycker jag det första riktigt enorma tekniksprånget, måste ha varit  pilbågen. Det är en sak att utveckla stenkastande till spjut, det följer ju en enkel logik, men därifrån till pilbåge……..någon var jäkligt genialisk där……och hur gammal är den uppfinningen?

 33. Lena Krantz

  Gunnar
  Ja men du ser…hela 1000 år fel
  😉
  Fast det där kan omöjligt vara rätt ärligt talat…..Hmm…får nog börja rota i böckerna jag med även om jag inte har Bra böckers världshistoria i hyllan.
  Det finns bara en anledning att mala och det är att få mjöl till att baka bröd och att koka gröt. Inte ens vi nordbor hade ex  tillräckligt bra malmöjligheter för att kunna baka jäst bröd (måste tydligen vara rätt finmalet). Det var de nordbor som var i romarnas tjänst som tog hem sk vridkvarnar och sedan kunde de ställa till blot med jäst bröd.
  Och för att mala behöver man säd och för att få säd måste man odla..
  Vi har typ ”alltid” ätit mycket vegetabilier (förutom extrema enna som inuiterna).
  Vad menar de att de malde då?

 34. Lena Krantz

  Labbibia
  Ja den ÄR faktiskt genialisk. 60000 år (alltså betydligt äldre än Gunnars kvarnstenar *flin*)….enligt snabb googling.

 35. Labbibia jag säger som Kung Lui
  Eld.
  De äldsta spåren för kontrollerad eldanvändning är från grottor i Frankrike 750.000… och 500.000 år i Kina
   

 36. Lena K
  Vildhavre behöver kanske inte malas????

 37. Lena Krantz

  Gunnar
  Hur bevisar du att den är ”kontrollerad”?
  och vad är kontrollerad egentligen? Att man kan tända eld själv eller att man kan bevara den även när man rör sig över långa avstånd?

 38. Lena K
  De malde frön från de många vilt växande sädesslagen på savannen och hade redan då fasta boplatser…
  Då kan det funka även med ganska stora kvarnstenar..
   

 39. Lena Krantz

  Gunnar
  Vildhavre är en grässort….
  🙂

 40. Jens

  Ojoj, undrar om det är äkta vara som har kommits över
  ”Breaking News Story: Hadley CRU has apparently been hacked – hundreds of files released” http://wattsupwiththat.com/2009/11/19/breaking-news-story-hadley-cru-has-apparently-been-hacked-hundreds-of-files-released/
  Bland annat email-korrespondens mellan ”The team”-medlemmar.
  I’ve just completed Mike’s Nature trick of adding in the real temps to each series for the last 20 years (ie from 1981 onwards) amd from 1961 for Keith’s to hide the decline.
   

 41. Labbibia

  Gunnar L
  Ja, när någon för första gången ordnade eld ”på egen hand” så var det förstås ett enormt genombrott. men som Lena säger….förmodligen bar man med sig elden i form av glöd, långt innan man klarade att göra upp eld med hjälp av ”snurrande pinnar” ”gniststenar od. Förresten, pilbågar används ju även för att göra upp eld….så vad var först? 😉

 42. Lena K
  Människan vågade kontrollera elden, då måste den naturliga rädslan övervinnas.
  I IÉscalegrottan i Sydfrankrike har påträffats spår av eldstäder med åldern 750.000…. ha ha vad sa du nu då…
  Jag läser innantill det är fusk och så har jag bara en källa… vi får ta detta med Labbibia i sommar, ni båda minns att vi ska sitta på en solvarm skärgårdsklippa och ljuga en hel natt, eller?

 43. Jens

  På Lucias blogg..
  Real files or fake? http://rankexploits.com/musings/2009/real-files-or-fake/

 44. Labbibia

  Jens # 40
  Är det möjligt?
  I såfall, adios AGW, welcome back, common sense….

 45. Kanske någon kom på efter några hundratusen år att om man spänner strängen på eldbågen kan man skjuta pilar…?????
  Det måste vart en förfader till Mercurys skapare…

 46. Lena Krantz

  Gunnar
  Alltså såhär dårå. Visst finns det såklart vilda sorter av alla sädesslag, de kommer ju någonstans ifrån.
  MEN, de vilda sorterna behåller inte fröet på strået s a s. Själva vitsen för deras existens är att sprida sina frön med vinden, alltså släpper de lätt som en plätt.
  Att vissa sorter inte gör det beror på en genetisk mutation som säkert har skett flera gånger. En av de gångerna var människor i stort behov av mer mat snabbt och tog till vara på den här möjligheten.
  Sedan kan man visst och absolut ha tagit tillvara på de här fröerna tidigare men det är ett jäkla besvär när skiten s a s lossnar direkt. Man kan ju inte sitta och plocka från marken (då får man vara attans hungrig).

 47. Labbibia

  Gunnar L # 42
  Jäpp! 🙂

 48. Jens

  Kommentarer på Climate Audit (startar med Steven Moshers kommentar #101). http://www.climateaudit.org/?p=7801#comments

 49. Jens detta är sprängstoff så det räcker för ett koppel sensationsjournalister…
   
  Kan det bli så förtroendet för alarmisterna försvinner?
  Lite trist att det inte räckte med kunskap…

 50. Lena Krantz

  Gunnar och Labbibia
  Jag menade typ tvärtom mot Gunnar att elden har använts av människor mycket längre än så. Jag tänker rätt tidig Homo Erectus….
  Kollar i en annan bok som jag just kom på

 51. Jens

  Dialog om arbetet att skapa senaste IPCC rapporten. ”Team”-korrenspondans. 
  > There is still a potential problem with non-linear responses in the>very recent period of some biological proxies ( or perhaps a fertilisation>through high CO2 or nitrate input) . I know there is pressure to present a>nice tidy story as regards ‘apparent unprecedented warming in a thousand>years or more in the proxy data’ but in reality the situation is not quite>so simple. We don’t have a lot of proxies that come right up to date and>those that do (at least a significant number of tree proxies ) some>unexpected changes in response that do not match the recent warming. I do>not think it wise that this issue be ignored in the chapter.

 52. Lena K..
  Antingen skördar man före full mognad, eller så ”tröskar” man på plats.. det skulle faktiskt jag klara att fixa om min by svälter som var vad som gällde vid den tiden..
  Kraftig överbefolkning och i det närmaste total brist på bytesdjur.
  Nöden är uppfinningars moder och de hade några tusen år på sig… i vart fall från 50 till 49 tusen… på tusen år fixar en idiot att samla fröer mer effektivt, jag lovar att de sedan lång tid plockat med händerna och ätit eller som då Irländrana åt gräs i ”närtid”.
  Dessutom var det nog först bara de växter som hade stora frön.. knappas starrgräs och gråbo.. eller?
   
  Tag en vippa från vass..(det ska jag göra efter detta) och kolla om det går att få loss fröer av vettig mängd..
  Sedär ännu ett sommaruppdrag…

 53. Jens

  Det här kan inte vara fake. Det är för mycket korrenspondans.. alldeles för trovärdigt material.. detaljer verkar stämma. Ojoj.. Om det är fake så är det någon med imponerande resurser.

 54. Jens

  Fortsättning på #51
  I am not sure that this unusual warming>is so clear in the summer responsive data. I believe that the recent warmth>was probably matched about 1000 years ago. I do not believe that global>mean annual temperatures have simply cooled progressively over thousands of>years as Mike appears to and I contend that that there is strong evidence>for major changes in climate over the Holocene (not Milankovich) that>require explanation and that could represent part of the current or future>background variability of our climate. I think the Venice meeting will be>a good place to air these isssues.
  Det verkvar vara Keiht Briffa som skriver till övriga teamet.

 55. Vass är visserligen ett gräs men den förökar sig mig veterligt med rotlöpare… jag kan glömma att bjuda på vassbröd i sommar…

 56. Lena Krantz

  Gunnar och Labbibia
  Ja det kanske blir många sommaruppdrag!
  😉
  Nåja, nu är det nanna kidden här….

 57. Labbibia

  Lena K # 50
  Visst, men frågan är om Homo Erectus kunde göra upp eld?? Tveksamt? Eller om de bar med sig elden i form av glödande kol?  Hur är/var det med Homo Habilis? Läste en del om dessa tidiga människotyper för länge, länge sen, minns tyvärr inte så mycket mer än namnen på dem. 

 58. Jens

  Korrigeringer.. det är korrenspondans gällande IPCCs tredje rapport, inte den senaste.

 59. Tänk att mailen kom ut nu så nära COP15….
  Kan det vara någon insider som av moraliska skäl hoppar av det dyra desillusionståget?
  Det skulle vara kul att få höra hur snacket går för de med byxorna vid knäna..

 60. Stickan

  Jag laddade ner 62 mb från http://ftp.tomcity.ru/incoming/free/FOI2009.zip och det är ÄKTA.
  Det är PP, PDF rådata, mail mm
  Så mycket  så detaljerat att det inte går att förfalska
  Jösses.
  Detta kommer det att bli mycket liv om.

 61. Labbibia

  Gunnar L
  Det verkar som om man kan få krypa till kojs med förhoppningar om att hela bluffen slutgiltigt avslöjats?
  Men förmodligen är det inte så? Hur klantig kan man vara? Inte såå klantig väl? Om man nu sitter och mejlar varann om hur man ska ”fuska” så är det väl rätt logiskt att man raderar alla meddelanden så snart man är överens?

 62. Även om det är ar3 som kom ut 2001??? så är det just sådant ovetenskapligt datamanipulerande de flesta skeptiker gnäller på.
   
  För övrigt så borde de haft ett bättre läge 2001 än 2007 för att inte tala om nu….
  2001 hade inte klimatdataprogrammen spårat ur så kapitalt.
   
   

 63. Labbibia
  Om jag skulle leda en liknande överenskommelse skulle det max vara som då journalister möttes under tystnadsplikt för att enas om hållningen i flykting och invandrar rapporteringen, nu kom det ändå ut..
   
  Jag har faktiskt trott att det inte är en beordrad missvisning utan att den drivits av att alla inblandade vet att de har sin risskål och karriär i hotets bevarande.
   
  Nu drar jag min till duschen natta hela gänget…
  Ska bli kul i sommar, det kommer bli den bästa hittills  🙂

 64. Jens

  From: Phil JonesTo: “Michael E. Mann”Subject: IPCC & FOIDate: Thu May 29 11:04:11 2008
  Mike,
  Can you delete any emails you may have had with Keith re AR4?Keith will do likewise. He’s not in at the moment – minor family crisis.Can you also email Gene and get him to do the same? I don’thave his new email address.We will be getting Caspar to do likewise.I see that CA claim they discovered the 1945 problem in the Nature paper!!CheersPhil
  Prof. Phil JonesClimatic Research Unit Telephone +44 (0) 1603 592090School of Environmental Sciences Fax +44 (0) 1603 507784University of East AngliaNorwich Email p.jones@uea.ac.ukNR4 7TJUK

 65. Labbibia

  Jens # 64
  Hoppsan!
  Jösses, det här blir spännande. Alla inblandade  kommer ju självklart hävda att det är fejk, alltihop….
  Då hänger allt på att äktheten kan bevisas…….
  Jösses vad spännande det här blir!
  Tack Jens!

 66. pekke

  Tack Jens !
  Jag ladda även ner den och det verkar väldigt omfattande, så om nån skulle ha fejkat det här så har de jobbat stenhårt.
  157 MB uppackat !

 67. Låter för fantastiskt för att kunna vara sant, om ni frågar mig.
  Dvs det kan mycket väl vara fejkat fejk. Och skulle det vara det, vore det intressant att få reda på vem som arrangerade det. Alternativet, att detta är äkta dokumenterat fejk är som sagt allt för fantastiskt för att vara sant. Och vore det sant vore det lik förbannat allt för fantastiskt …
  Interesting times …

 68. Jens #64
  Har du kollat om adressen fungerar:  p.jones@uea.ac.uk
  Ska vi formulera egna svar eller har du ett förslag? 

 69. Jens

  Gunnar #68 Inte riktigt den änden jag skulle börja för att avgöra vad som är fake i det som har kommit ut… men… adressen är genuin.
  http://www.uea.ac.uk/env/people/People/Faculty+and+Research+Fellow/jonesp

 70. Patrik

  Ja det blir spännande att läsa vad folk som orkar plöja igenom materialet kommer fram till. 🙂
  Och jag som precis skulle gått och lagt mig och så såg jag ditt tips, Jens. Inte bra… 😉
  Det värsta som kan hända är väl att vi aldrig får reda på var filerna egentligen kommer ifrån och vilka delar som ev. är falska. Usch, det vore tråkigt. 🙁

 71. pekke

  OM det är ett fejk så är det extremt välgjort och nån med kunskap om klimatdata som gjort det.
  Det är ju faktiskt över 1500 filer !

 72. Pekke, om man vill göra en fejk, ser man givetvis till att nästan allt är korrekt, och bara saltar lite grand på några viktiga ställen. Dvs det allra mesta kan vara helt autentiskt, ja tom borde vara det om det är en väl genomförd sting.
  Själv förblir jag skeptisk iaf …

 73. Patrik

  Bra sätt för dem att sysselsätta hundratals tongivande skeptiker i några månader så att de får lugn och ro under Köpenhamnsmötet kanske. 😉

 74. Jens

  Jonas #72
  Skeptisk är bra.. imponerande jobb att få tag på det autentiska materialet. Som sagt, är det ett fakejobb så är det imponerande.. mycket imponerande. Ska poängtera att den slutsatsen förvisso är förhastad då jag inte hunnit göra annat än att skumma igenom materialet.
  Och är det inte fake.. well… *mindblowing*.

 75. Patrik (och Jens)
  Om detta inte är någon skickligt hackande  tonårings practical joke mot både AGW-hockeyteamet och dess kritiker, då vore det (som jag sa) extremt intressant  att få reda på vem och vad som ligger bakom detta.

 76. Jens

  Jonas #75
  Nja, skulle vilja säga att det här inte är någon hackande tonåring. Själva hacket kan en riktigt skicklig tonåring göra, absolut. Men att få till detaljer korrekt.. som t.ex. när Michael Mann jobbade var under vilken period och se till att mail-adressen därmed blir korrekt utifrån datumet mailet skickades etc. Få till lingon korrekt etc. Jag skulle säga om det är fake så är det en grupp av ”äldre” personer, 60/70-talister. Ska bli intressanta kommande dagar oavsett om det är fake eller inte fake.

 77. pekke

  Knappast nån tonåring om det är fejk !
  Hitta en ansökan om bidrag som var enormt detaljerad från 2001, inget en tonåring kan fejka.
  Om det är fejk så är det nån som har insyn i både klimatforskning och hur dokument skrivs på olika institut.
  Det är otroligt detaljerat i olika docs. och pdf:er.

 78. Jens, Pekke mfl
  Som jag sa, det blir kul att bevittna, oavsett åt vilket håll storyn utvecklar sig. Som ni påoekar, det allra mesta är nog autentiskt. Det är dom smaskiga bitarna och fraserna som behöver styrkas. Men som sagt: ’if its too good to be true, it probably is …’

 79. Jens

  Steve McIntyre verkar bekräfta på Lucias blogg att han har hittat mailkorrenspondans han har skickat, i.a. det är bekräftat att någon har fått tag på genuina mail som skickats till ”team”-medlemar från McIntyre. Dvs det är bekräftat att det har skett ett datorintrång hos åtminstone någon ”team”-medlem.
  Filen ”mbh98-osborn.zip” Verkar väldigt intressant, är det massa godis som bland annat McIntyre har efterfrågat?
  Är det här fake.. well.

 80. Vänner!
  Steg 1 är att kolla att de personer som sänt och tagit emot mail finns i verkligheten.
  Steg 2 är att kolla om personer som omnämns finns i verkligheten.
  Steg 3 är att hitta citat och kolla om personen som sägs stå bakom dem också gör det och känner igen sammanhanget.
  Tre rätt utesluter att någon tonåring hittat på alltihopa, men sedan gäller Jonas påpekande i #72 om att det kan finnas överdrifter och osanningar införda här och var.
  Det jag hunnit läsa och analysera ger i alla fall underhållning och stimulerar de grå.

 81. pekke

  Ja det kan vara riktiga mail, data och dokument som sedan fått lite extra fejk inlagt, så ni har rätt i att vi får vänta och se hur det förlöper.

 82. Jens

  Gunnar #80
  Suck.. sorry.. men suck. Ok, vi gör såhär, vi delar upp arbetet. Du börjar med att verifiera att Michael Mann, Phil Jones, Casper och Keith Briffa finns som personer i verkligheten. Så tar jag en kopp kaffe under tiden.
  På steg 3 se min kommentar #79.
  Såg precis att många mail har hela headern.. well.

 83. Jens

  Är det fake så måste ändå det mesta vara genuint material, material som inte verkar vara publikt publicerat tidigare. Material som förmodligen är mycket användbart. Vill poängtera att ett intrång har gjorts är bekräftat.

 84. Måste säga att jag tycker det är lätt obehagligt att läsa andra människors email-korrespondens utan deras tillåtelse, eller tom efter att de utsatts för ett brott.
  Jag kan tänka mig att det är ungefär så här låter och går till även när politik blir till bakom stängda dörrar. Det är precis som med korvtillverkning: Man vill  verkligen veta hur det går till när den blir till ….

 85. Jens #82
  Jag håller med dig om att det är sent och att materialet är stort.
  Men ta dig en kopp kaffe och och njut av livet. Du har gett oss alla något att bita i.  Jag har hittat någon som delar  ett synsätt vi ser ofta på The Climate Scam. 
  Från mail 1037241376.txt:
  Citat
  ”I am basically a non-mathematical biologist
  mystified by such stuff, and I prefer handling measurements to deriving indices, or whatever. When I run up against such derived data, I generally turn skeptical, because I cannot verify the results from my own experience or intuition. On the other hand, when I read papers by cambial physiologists like Rod I also get annoyed. That’s because my biology
  wants to integrate upwards, and all I get from cambial labs is biochemistry. So I’m in the
  middle, where it gets lonely. I try not to get mad at anybody, though I do wish I didn’t
  find myself alone on the margins.”
  Slut citat.
  Jag ser en person som håller på att drunkna i en informationsström med virvlar han aldrig sett förut. Och WWF vill att han ska bli fadder för en isbjörn! 😉
     

 86. Jens

  Gunnar #85
  Tycker du ska lägga mailen åt sidan och komma och ta en kopp kaffe också. 🙂

 87. Jens

  Jean S skriver följande till McIntyre på climateaudit.
  ”Steve, there is a long correspondence between Osborne and Mann about MBH99 confidence intervals… maybe we can finally figure those out!”
  Mao så måste det här vara fantastiskt bra fakeat, om det lurar Jean S. som har detaljkunskaper om ämnet. Alternativt så är materialet genuint och en potentiell guldgruva.

 88. Jens #86
  Tack för kaffet!
  Under pausen bubblade en ilska upp genom citatet i #85.
  Jag upptäckte att talet om konsensus har drabbat de tvehågsna och villrådiga inom klimatforskningen mycket hårdare än oss andra. De har ju stigmatiserats på allvar!
  Men jag gillar ju paradoxer och har fått en ny:
  Om du vill hitta människor som bryter mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter, ring IPCC! 🙂 

 89. pekke

  Jag tycker synd om den ryssen som har filservern det här ligger på, han kommer att få ett h-e.

 90. Jens

  Kolla mail 1047390562.txt. Är det den riktiga Phil Jones som skriver följande eller fake?
  Writing this I am becoming more convinced we should do something –
  even if this is just
  to state once and for all what we mean by the LIA and MWP. I think the
  skeptics will use
  this paper to their own ends and it will set paleo back a number of years
  if it goes
  unchallenged.
   
  I will be emailing the journal to tell them I’m having nothing more
  to do with it until they
  rid themselves of this troublesome editor.  A CRU person is on the
  editorial board, but papers
  get dealt with by the editor assigned by Hans von Storch.
   
  Cheers
  Phil
  Dear all,
  Tim Osborn has just come across this.  Best to ignore probably, so
  don’t let it spoil your
  day. I’ve not looked at it yet.  It results from this journal having a
  number of editors. The
  responsible one for this is a well-known skeptic in NZ.  He has let a few
  papers through by
  Michaels and Gray in the past.  I’ve had words with Hans von Storch about
  this, but got nowhere.
  Another thing to discuss in Nice !
  Cheers
  Phil

 91. Jens

  Det hela startade på Jeff IDs blogg den 17 med en kommentar som inte verkar ha uppmärksammats ordentligt förräns nu.
  http://noconsensus.wordpress.com/2009/11/13/open-letter/#comment-11917

 92. Stackars AGW-lämmlar, jag säger då bara det …
  Ifall inte detta snart avslöjas som en gigantisk bluff, fejk rakt igenom (vilket jag faktiskt inte tror), kommer ett stort antal av AGW-lämmlarna att behöva skämmas ordentligt. Men man (dvs de!)  kan trösta sig med att de värsta av dem inte kommer att förstå varför, och de slipper uppleva det. De kommer bara att bli förvirrade eftersom de inte begriper varför världen runt omkring dem ändrar sig och ter sig så besynnerligt.

 93. Jens

  Det här känns stor… mycket stort!!
  Om det är en fake så verkar det vara så omfattande att spontana känslan är det måste vara en nationell säkerhetsorganisation som ligger bakom, passande nog inför köpenhamnsmötet för att störa de förhandlingar som pågår.

 94. nisse

  OBS! zipfilen hyser en trojan vid namn    Win32.Agent.wsg
  a nasty bagger
  Om infekterad lösning här;
  http://forums.spybot.info/showthread.php?t=53373
  Sussa sött..

 95. Jens

  Nisse #94
  Nisse, du far runt och varnar för detta på andra utländska forum, bland annat på Watts up with that. Kan du inte svara på folks fråga vilken fil det är. Ingen annan har hittat trojanen, bara du.
  Vem är du Nisse? Någon som är rädd för att folk ska titta på materialet?

 96. Olaus Petri

  Måste hålla med om att det känns kymigt att läsa andras e-mail, trots att innehållet är extremt intressant.
  Men visar det sig det är äkta vara skall det bli skoj att se när Bojs och Blaffan sätter tänderna i det. De är ju trots allt vetenskapsjournalister och storyn borde vara intressant oavsett sanningshalt.

 97. Steve

  FOIA  (= som i ”Freedom of Information Act” ?) gav länken till http://ftp.tomcity.ru … (som nu är död)  (”This is a limited time offer, download now)
  .    ’Vi menar att klimatforskningen i nuläget är för viktig för att vara inlåst.  Vi ger er här ett slumpmässigt urval av korrespondens, kod, och dokument.  Förhoppningsvis kan det ge en viss insikt i forskningen och människorna bakom den.”
  FOIA data mirror said:
  http://www.megaupload.com/?d=XD050VKY

 98. Inge

  I går kväll lyssnade jag under bilfärd på ett vetenskapsprogram i P1. Man berättade om faran för upptining av Sibiriska undran och utsläpp av metangas. Man intervjuade professor Örjan Gustavsson från Bert Bolininstitutet (tror jag det hette) och han berättade alarmistiskt om faran att en uppvärmning skulle trigga metanet att öka uppvärmningen eftersom metan har 40 gånger större växthusverkan per molekyl. Markytan tinar på sommaren och en del hus hade blivit skadade. Oroade människor som inte visste något om klimat intervjuades och en rysk aktivist likaså. Han oroades över ryska klimatforskare som menade att allt berodde på naturliga svängningar och efterlyste en enhetlig syn. Någon balansering av alarmismen syntes inte av.

 99. Steve

  Efter att ha laddat ner 65mb zip med klimatforskartankar från Megaupload körde jag Spybot (nyuppfräschat), och fick varning för opachki.ru i registret…  Detta re #94.

 100. Steve

  Den ryska avdelningen av Greenpeace släpper i slutet av veckan en ny forskningsrapport som visar på den globala uppvärmningens påverkan på miljön och ekonomin i de stora områdena med permafrost.  …  (Re # 98)
  I Greenpeace forskningsrapport skrivs det mycket om hur det allt svagare ytskiktet av permafrosten påskyndar jorderosionen längs Sibiriens nordliga kuster och hotar infrastrukturen. Vägar och ledningssystem för el, gas och olja riskerar att brytas sönder.  …
  En av författarna bakom Greenpeace-rapporten är geologen Michail Grigoriev på Permafrostinstitutet i Jakutsk.
  Han tycker att det största problemet för permafrosten i just Jakutsk än så länge är de direkta utsläppen från hus och industrier och inte den globala uppvärmningen.
  SR Ekot 06:11 | torsdag 19 november 2009
  http://www.sr.se/cgi-bin/ekot/artikel.asp?Artikel=3248461