Dagens Durban den 5/12

Sammanfattning

Klimatambassadör Anna Lindstedt sammanfattar den första veckans förhandlingar under FN:s klimatmöte i Durban och berättar om den kommande veckans utmaningar. Motsättningarna är hårda men öppningar inom vissa områden finns enligt Anna Lindstedt.

Sammanfattning av den första veckans förhandlingar i Durban hämtat från Regeringens hemsida.

Klimathotet är inte lika hett anser Fredrik Reinfeldt mfl

Vissa hot mot en framgång i Durban aviserades nyligen: Kina kan gå med på minskade utsläpp

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. ThomasJ

  ’Måste-ses’ video (2x) från vad som utspelade sig i London, 2011-11-30:

  http://climaterealists.com/?id=8773

  Mvh/TJ

 2. Christopher E

  Kina vill räkna utsläpp i förhållande till BNP och inte i absoluta tal, så jag tror inte hotet om ett nytt avtal är så stort.

  Jag har också förtroende för Indiens motstånd. Och troligen USA… den nya amerikanska utvinningen av fossila resurser beräknas nu innan året är slut för första gången på 62 år göra landet till en nettoexportör av petroleumprodukter. Vad säger nu peakalarmisterna som alldeles nyligen räknade ut USA? Och hur intresserade är amerikanerna av att stoppa fossilbränsle?

 3. bom

  Nyheter från Durban. En Libysk ”geoengineer” skall bygga flera dussin venting-towers av diametern 15km. Dessa skall driva en gigantisk vindpark som skall ge elektricitet till två miljarder människor. Kalaset skall kosta 45 trilljarder (eng. av någon valuta?) och på några få år sänka världens temperatur till den nivå som rådde kring 1750.
  Detta låter väl väldigt troligt? Källan är andrahands dvs hos The New Nostradamus of the North. Undrar om vi måste iklä oss allongeperuker för att det hela skall fungera? Förresten nu får ni passa er igen ”danskdjävlar” (nä jag har inget emot danskar och det hade nog inte Järegård heller).

 4. bom

  http://www.guardian.co.uk/environment/blog/2011/dec/05/durban-climate-talks-day-eight-diary
   
  Här är primärlänken från The Guardian
   
  Geniet heter tydligen Muftah El Arbash!

 5. Janne

  I Svd-artikeln ”Klimathotet inte lika hett…” säger Svante Axelsson att ”politiskt har det blivit en backlash”. Men faktum är att WWF själva de senaste två åren ägnat sig mycket mer åt att söka faddrar åt tigrar och dylikt än att larma om klimathotet. Jag undrar varför.

 6. bom

  I the Guardian får naturligtvis Lord Monckton of Brenchly på skallen. Han har sagt till Lomborg om uppvärmningen ”It is not happening”. Journalisten likställer detta etikettsbrott ”Att högljutt prutta i drottningens sällskap”. Sedan piluttar han Moncktondelegationen (dvs SKEPTIKERNA för ett hittills nollavtryck i Durban(var det någon som påstod att The Guardian är på alarmistkanten?)).

 7. ces

  #1 Mycket intressant ur flera aspekter.

 8. Slabadang

  Ipcc = Bonnaaktion bland mutkolvar & klimatrapporter!

  Utropare Mr Pauchari:

  ”Som första utrop!!! ….. Mina kära damer och herrar, ärade klimathotsbyråkrater WWFare och Greenpeaceaktivister och finansiärer. Välkomna till denna AR5 auktion. Vi börjar med att sälja ut fyra platser till ”coordinating authors” samt ”lead author” inom området havsnivåer. Kan jag få ett bud? ”

  ”Rapporterna är redan förskrivna med katastrofmanus och köparen kan själv fylla i hur många meter eller kilometer havsnåverna har eller kommer att öka. Med på köpet följer också en hel hord med karriärsugna lojala ”hasvnivåforskare” som enligt avtal kommer vittna till de i fyllda siffrornas riktighet och till paketet tillhör också klimatmodeller som kommer synkroniseras med de siffror köparen själv bestämt. Så kom igen!! Får jag ett bud!
  Var ska vi börja 1 MDR $ ?  Såg jag en nick ifrån WWFs finanschef? Jajamen!! 1 MDR bjudet !

  2 MDR!! ”2 MDR bjudet från damen ifrån ”Costal Engeneëring” !

  3 MDR !! 3 MDR mina damer och herrar bjudet av representanten för Dutche bank/ Union Re!  Nu börjar det likna något! Det är precis så här det ska vara på auktioner!!

  Nu ser jag ett mjukisdjur i form av en Isbjörn vifta. Betyder det att vi har ett bud på 4 MDR från WWF? Jajajmän mina damer och herrar vi har ett bud på 4 MDR och ändå ha vi väl knappt börjat bjuda än va? WWF är välkända på våra auktioner och att de är här i år igen bekräftar väl att det är bra grejor vi säljer!

  Visk visk visk i örat på Pauchari! ” Konsumentskyddet ja!! Det glömde jag berätta men de flesta som är här känner väl till att alla de kapitel vi säljer här på IPCC är skyddade av våra egna torpeder som jobbar under täcknamnanet ”Unreal Climate” de besitter erfarenheter, kontaktnät och ser till med hjälp av politiska kontakter och IPCCs nätverk hålla kritiker utanför inflytande och krossa karriärer för de som försöker. Det skyddet ingår i alla köp och en del av köpeskillningen avdelas just för detta ändamål. En kundtrygghet som gör att ni kan hävda i pricip vad faan som helst i respektive kapitel”.

  (En Greenpeaceledare ropar från sin plats) ” Vi tar emot bidrag för att göra hembesök också” En protestdemonstration mot era fiender kostar bara från 300.tusen och uppåt.”

  ”Får jag fler bud?? Fem hörde jag…? Sex Mdr!! sju MDR !!  Så därja nu börjar det bli riktig aktion här i budgivningen.Sju MDR!!
  WWF s representanter går fram till Deutche Bank/ Union Re och börjar förhandla.
  Pauchari blir orolig för ”collusion” och ber dem sätta sig men WWF arna står på sig och ber om några minuters pause.. Pauchari ger med sig och säger ”okey vi tar en liten paus No pressure! No pressure!!”……

 9. JAha nu heter plötsligt klimatgaser!  Tjosan!

 10. Håkan Bergman

  Ytterligare ett fantasiprojekt i graven:
  http://www.dn.se/ekonomi/vattenfall-overger-miljardprojekt 

 11. bom

  #10
  Såja det var Jänschwaldeballongen det. Det pyser nu överallt.

 12. Bengt Abelsson

  #3
  Sänka??
  På CET kan jag inte se att 1750 var kallare än i dag. Troligast måste man skruva upp termostaten ett snäpp. Detta måste vara det galnaste con-tricket sedan någon sålde Eiffeltornet.

 13. Micke Johnsson

  Slabadang

  Mitt i prick, jag ser det framför mig! Jag säger det igen, du kan lura människan länge men inte hela tiden…undrar hur MP står sig efter ett brak i klimatsagan. De som levt på denna myt tror jag kan packa ihop och flytta till annan planet. 🙂

 14. #1 något av det bästa jag sett! Tack! Rekommenderas varmt!

 15. Pehr Björnbom

  SvD skriver:
   
  Statsminister Fredrik Reinfeldt medger att klimatdebatten klingat av.
   
  – Klimatfrågans omnämnande totalt sett har minskat i omfattning. Inte bara i Sverige, utan det är samma fenomen i omvärlden.
   
  Så här gissar jag att det ligger till:
   
  Den granskning av den policydrivna klimatfoskningen, som här diskuteras av Judith Curry med bland andra McIntyre och McKittrick som exempel, har blivit ett stöd till de skeptiska klimatforskarma som kritiserar IPCC:s tendens att överdriva klimathotet. Det är nog det som vi ser hända även om prestigen hos de politiker som hoppade på klimathotsvagnen förhindrar att man medger detta.
   

 16. bom

  #12 Bengt A
  Faktum är att Du har rätt. Man citerar  i tidningen någon MP som levde 1750. Dom hade rekordvarmt i UK det året.  Libyern visste inte det. Han talar om att han kan sänka från katastrof 32C till för det landet hyggliga 26C (där dyker de heliga 6C upp igen. Exergi har han nog inte greppat heller? För att inte tala om var han skall hitta sina två miljarder kunder där ute i öknen.

 17. bom

  PS #12
  Eiffeltornsförsäljningen är efter Durban numera på andra plats! 🙂

 18. Ann L-H

  Himmelsk upplysning under morgondagens Durban, 11.00 lokal tid: 
  http://www.cfact.tv/2011/12/05/climategate-2-0-parachutes-into-cop17/

 19. pekke

  OT men väldigt relaterat till Jordens temperatur.
  NASA har upptäckt en jordliknande planet bara 600 ljusår från oss.
   
  Såg en lite skruvad poäng när jag läste artikeln.
   
  ” Den nyupptäckta planeten Kepler-22b ligger 600 ljusår bort men påminner starkt om jorden. Det är den första planeten som Nasas Keplerprojekt har hittat som bekräftats ligga i den ”beboliga zonen”.
  Enligt AP säger forskare att temperaturen ligger runt behagliga 22 grader och att planeten troligen har både vatten och land – vilken gör det möjligt för liv att existera där. ”
   
  Min fetning.
   
  http://www.expressen.se/nyheter/1.2643060/nasa-ny-planet-paminner-mycket-om-jorden
   
  22 grader skall ju vara rena helvetet på Jorden enligt vissa, men är tydligen bra på andra planeter !?

 20. pekke # 19

  Jag tror att de forskare som påstår sig veta temperaturen på en planet som ligger 600 ljusår bort snackar i nattmössan! 🙂

  (Jfr Venus, Jorden och Mars.)

  Hur i hela friden skulle de kunna få så detaljerade uppgifter om denna planet?

  Skeptisk som jag är, så tror jag att detta är ett lysande exempel på hur man fiskar efter mera anslag…..

  Därmed inte sagt att jag inte är vansinnigt intresserad av denna nya upptäckt!

 21. Peter Stilbs

  Jag tror man bara konstaterade att planeten låg på lagom avstånd från en sol, för att kunna ha Jordlik temperatur – med förbehåll om förekomst av atmosfär etc – och helst vatten kan man tänka.

  AP har nog spånat själva

 22. Peter Stilbs

  man kan läsa mer om ”planeten” här
  http://www.physorg.com/news/2011-12-kepler-planet-habitable-zone-sun-like.html

 23. pekke

  Labbibia och Peter S.
  Äsch, jag tyckte bara att den som skrev 22 grader inte hade koll på att det enl. AGW:arna är worst case scenario +6 grader här på Jorden.  😉
   

 24. Peter S och Pekke.

  Peter, du har säkert rätt när du utgår ifrån att AP ”snyggat till” nyheten litegrann.

  Pekke, jodå jag var med på ”passningen” om temperaturen och vissa AGW-alarmistiska uttalanden, men som sagt….. 😉

 25. AOH

  Rockström vet att klimatförändring gör det svårt att förutspå vädret.
  http://www.timeslive.co.za/politics/2011/12/06/climate-change-talks-not-like-soccer-zuma
  Before Zuma’s address, Professor Johan Rockstrom, chairman of the 3rd Nobel Laureate symposium on global sustainability, painted a gloomy picture of the effects of climate change.
  He said there would be huge chaos if climate change was not addressed, and poor countries would be the hardest hit.
  Rockstrom said it was unfair that the developed countries, which were regarded as major contributors to emissions, would be the least vulnerable to the effects of climate change.
  Climate change would increase drought in Africa, which would lead to poverty, and the monsoon rains would be disrupted, making people unable to predict the weather.

 26. pekke

  Labbibia #24
  Nyheten är intressant, men den skall ju tydligen vara 2,4 gånger större än Jorden och om gravitationen även skulle följa det värdet så skulle jag väga drygt 200 kg där, vilket nog innebär att jag fick krypa fram !
   
  AOH #25
  Intressant slutpoäng, undrar hur de tänkte där ?

 27. ThomasJ

  Och här fortsätter ’kanonaden’:

  http://www.regeringen.se/sb/d/15435/a/182099

  (Trodde en längre tid att Calle B hade ett uns av förnuft, men… suck! 🙁 )

  Mvh/TJ

 28. ThomasJ

  Rejält OT och därtill nedranns långt. Icke desto mindre ytterst värt att titta på/lyssna till och fundera över paralleller till övrig/annan form av/ pseudovetenskap:

  https://genusnytt.wordpress.com/2011/12/03/se-hjernevask-avsloja-genusmyterna/

  Mvh/TJ

 29. Daniel F.

  Lite OT, men jag kom att tänka på det när jag hörde Rockström i OBS/P1 häromdagen.
   
  Finns det ingenstans på jorden där en klimatförändring skulle kunna innebära en förbättring av livsvillkoren för de som bor där?
   
  Rockis och hans kompisar pratar bara om att det blir torrare där det redan är torrt, blötare där det redan är blött, varmare där det redan är varmt osv, osv.
   
  Finns det verkligen ingen som helst möjlighet att det skulle kunna bli lite blötare där det är torrt, och att det skulle vara fantastiskt bra just där? Tänk om klimatet ändras så att det blir mer regelbunden nederbörd på Afrikas horn, och tusentals människoliv räddas per dag? Skulle det väga upp några hundra klimatflyktingar?
   
  Hur vet de att samtliga klimatförändringar är av ondo?
   
  (Frågan är uppriktig, inte ironisk eller sarkastisk.)

 30. Daniel,
  att vi återhämtar oss sakta från lilla istiden är ju mycket positivt. Under denna period var det mass-svält. Folk frös ihjäl! Pest och kannibalism mm.
  Rockis äffärside är att vi går mot katastrof! Det gav honom nyligen 100mSEK.
  Han och andra i CAGW-branschen lever på att allt blir värre om inte dom får rätta till klimatet. Och då behöver dom 37 biljoner (12 nollor) USD tillår 2050 för att rädda oss. Mucha plata!
  Man måste skrämmas utav h-te för att få så mycket pengar!

 31. Skall vara år 2030 ovan. Sorry! ( Båda är lika orealistiska och med nuvarande finanskris!!) Det tycks som om journalister inte lärt sig de fyra räknesätten. Jag förstår att det klagas på matteundervisningen i skolan!

 32. Daniel F.

  Jo, allt det där känner jag ju till, men har de verkligen vetenskapligt stöd för att alla förändringar blir till det sämre? Eller ens att majoriteten av dem blir det?
   
  Det finns garanterat modellkörningar som visar negativa förändringar, men finns det verkligen inga positiva förändringar? Enligt AGW-förhopparna, alltså.

 33. Rockström är agronom men kallas nu Sveriges ledande klimatforskare. Han upprepar mekaniskt alla IPCCs och ”hockeygängets” falska larm.

 34. Ann L-H

  Angående Kina och minskade utsläpp som SvD skrev om i söndags … 
  http://tomnelson.blogspot.com/2011/12/china-did-we-say-we-accept-binding.html

 35. Ann L-H

  Angående Rockström hans utbildning och roll som klimatforskare, bondepraktikan eller IPCC går väl på ett ut.

 36. Det finns massa positivt med lite varmare klimat i Sverige. Släpp loss fantasin! Uppvärmningskostnader, skogstillväxt, snöröjning, sjöfart utan isbrytare, jordbruket……
  Vi mår bättre och dör mindre….
  Dessutom ger högre CO2 bättre tillväxt och tåligare grödor!

 37. Bim

  Ann L-H # 35

  Håller på bondepraktikan. Den kunde man lita på utan att hosta in 100 miljoner.

  Jonas Ransgård sa något klokt i dagens GP angående Upp-gate som pågår för fullt i Götets korrumperade värld: 
  ”Jag tycker att det visar alla tecken på att några har blivit berusade av att ha för mycket av andras pengar att göra av med.”

  Några kanske man kan reagera mot för de är rätt många numera. 
  Jag tycker det stämmer lika bra på klimathotargänget.