Att tjäna miljarder på statliga subventioner

stegra henriksson

Bråttom att kapa åt sig miljarderna innan verkligheten hinner ikapp

Analogin med Hasse Alfredssons ormtjusare på Kiviks marknad är slående. Med livlig målande beskrivning av den farliga men obefintliga ormen lyckades han locka publiken och lyckades skrämma dem med den tomma korgen så att de svimmade. Och lättade på börsen för entrébiljetten.

Stegra har inget stålverk, ingen malm, ingen el, ingen vätgas, ingen infrastruktur för transporter varken till eller från stålverket. Ändå sa de i sitt prospekt att de skulle leverera tusentals ton redan 2024. Nu är stålet inte lika grönt längre och tidplanen justerad, men fortfarande orealistisk. Mycket återstår innan de lyckats tillverka stål i den störningskänsliga processkedjan. Sedan tar det lång tid innan provleveranser är testade och godkända av kunderna, vars ordrar varit säkerhet för kapitalsanskaffningen. Det är ändå bra gjort att sälja så mycket stål utan att ha något stålverk. Jämför Northvolt.

Gröna bubblorna – fokus har ändrats från ”rädda planeten” till att sänka kostnaderna för utsläppsrätter, ETS.”
Paradoxen som vi vill belysa: Idag pratar man om kostnader (priset på ETS) och inte ”åtgärd mot klimatförändringen” eller ”planeten brinner”, som Henrik Henriksson ovan i november 2023:

Samma bevekelsegrund, fast i mer inlindade ordalag, drev initialt Hybritprojektet. Verklig-heten kommer alltid ikapp och just nu imploderar/brister många gröna projekt på rad runt om vår glob. 24-12-08 skrev vi om det i inlägget i länken.
Många gröna projekt – Klimatupplysningen

Målsättningen för ”de gröna stålen i norr” är fortfarande att minska Sveriges utsläpp av fossil koldioxid med 10%. Vi har i tidigare inlägg visat att klimateffekten av detta fram till 2050 maximalt kan bli trettio miljondelar av en grad. (Beräknat enligt två metoder. 1. Professorerna Lindzen-Happer-van Wijngaarden respektive 2.: Utgångspunkt från IPCC:s TCR 3.0 gr)
Kostnaderna grovt skattat, inklusive utbyggnad av elproduktion och infrastruktur för elnät, ca 2000 miljarder kronor. Ställ miljondelar av en grad mot kostnader på flera tusen miljarder kronor. Ingen ansvarig politiker eller företagsledare gjorde den kalkylen för då skulle dessa projekt aldrig ha lämnat stadiet ”planer på baksidan av ett kuvert”. F.d. statsministern Göran Persson var ordförande i LKAB och drivande för att genomföra satsningen. Citat: Annars går vi mot en katastrof. En politisk tungviktare, så tung att lagen om förankring av så stora projekt måste förankras i regering och riksdag kunde rundas.

LKAB

”Vi måste få bort klimatavtrycket annars går vi mot katastrof”. Inte bara för det här bolaget utan för alla i den verklighet vi lever i. Vi har framför oss en utmaning att kunna leverera en produkt som inte skadar klimatet för de som kommer efter oss”, säger LKAB:s ordförande Göran Persson.
Allt detta är otäcka yttringar där närmast religiös tro, känslor och PK:ism snarare än sunt förnuft fått leda vägen framåt. Men nu är det andra tongångar.

 

 

 

 

 

 

 

LKAB bromsarBusch LKAB

”Det måste gå” – Mogren

https://www.nyteknik.se/industri/lkab-bromsar-elslukande-hybrit-i-kiruna-begransningar-i-infrastruktur/4299997

Plötsligt har klimatet blivit en bisak och den ekonomiska kalkylen kliver upp på podiet.
https://www.di.se/nyheter/lkab-tvekar-om-hybrit-igen-har-inte-brattom/

LKAB tvekar

 

Här säger LKAB:s nye ordförande Anders Borg det som varit självklart hela tiden, nämligen att ta det lugnt med att investera i Sveriges genom tiderna största industriprojekt baserat på världens högsta pris på utsläpps-rätter.  Egentligen finns mer att bekymra sig för. Varken förnybar el eller faciliteter för produktion av ’grön vätgas’ i den skala det handlar om finns någonstans.

 

 

 

 

 

 

 

 

ETS priser

Aktuellt pris i EU i maj 2025 är 70,40 EUR/ton.

En situation som inte kommer att hålla med Trumptullar och skyddstullar mot koldioxid-belastning på importerad konkurrens.

I LKAB:s fall bra att en konsekvens-analys gjorts och kalkylen granskats på något som åtminstone liknar ett normalt företag. Den affär LKAB har med god lönsamhet har sin plats på marknaden även om de inte tar den vidare i förädling till fossilsnålare stål.

Stegra är påhejat med lån med statliga- och EU-garantier. Stöd från Klimatklivet och industriklivet, men mycket förvånande om de inte går samma öde tillmötes som Northvolt.

Stegra Mix

Staten backar – Stegra kan bli nästa Northvolt – Realtid

Det finns fler gröna bubblor i kön att möta verkligheten. Ormtjusare är det heller ingen brist på.

Evert Andersson och Mats Kälvemark

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Lars Cornell

    Systematiskt är att ordentliga konsekvensbeskrivningar saknas. Sådana får man i stället läsa i den här bloggen. Tack för det Evert Andersson och Mats Kälvemark. Jag anser att Sveriges kår av koncensusjournalister, i synnerhet de på SVT, är den grundläggande orsaken till dessa katastrofer eftersom de inte gör sitt jobb så som det jobbet skall göras. Fri press är inte värt något när den förvandlas till koncensusjournalistik där de som vet mest tillåts säga minst varav följt att vi fått ett okunnigt folk och en kår av politiker som fattar de mest skadliga besluten.

    Jag har läst ett antal ansökningar till länstyrelser gällande sol- och vindkraft. Visst, alla har ett kapitel med rubriken konsekvensbeskrivning. Men innehållet har aldrig varit någon analys och konsekvensbeskrivning utan fyllts med modeord där ordet ’hållbar’ konsekvent missbrukats. Innehållet har i övrigt bestått av politiskt grön propaganda. Massmedias koncensuskår av journalister har låtit eländet passera utan att reagera.

    2024-03-11 beskrev Evert och Mats hur de blockerats i koncensuspressen. Det har hänt även mig. VästerviksTidningens förre chefredaktör motade bort mig med orden,
    ”Du har blivit blockerad för att jag inte tänker sprida klimatförnekande propaganda i våra kommentarsfält, likväl som att jag inte gör det på våra debattsidor.”/ Ch Nielsen fd chefredaktör i VT/NTM.”

    En ”fri press” är inte fri om den inte också fungerar på det sättet. Att som SVT anställa gröna journalister och därefter kalla den konsensuspressen för fri är korkat. Det är länge sedan en riktig vetenskapsman i facket i SVT tilläts förmedla sin kunskap till Sveriges folk och dess politiker.
    Av det skälet har vi nu ett förhållandevis okunnigt och delvis felkunnigt folk vars politiker fattar usla och ofta skadliga och extremt dyra beslut. Alla gröna bubblor som spricker i lång rad bevisar det.
    .

  2. Evert Andersson

    Ett aktuellt exempel igår söndag kväll i Agenda. Lett av Camilla Kvartoft, som uppenbart är mot kärnkraft. Diskussion mellan Fredriksson (S) och Wykman (M) och EN expert kallades in – Tomas Kåberger. Presenterad med imponerande CV för att berätta för tittarna att kärnkraft inte alls behövs.

  3. mattias

    #2
    Däremot fick ju Kåberger kritik både från Fredriksson och Wykman som menade att han överdrev. Kvartoft försökte med illa dold förtjusning skapa en stark polarisering, men debattanterna gick inte i den fällan och var överens om mycket. En ovanligt saklig debatt.

  4. Jonas W

    Min bild är att Stegra till att börja med är ett ”vanligt” elektrostålverk (ljusbågsugn).
    Ett konventionellt elektrostålverk (EAF) är skrotbaserat (kan inte processa malm). De ska producera ca 2.5 mnt år 2028, vilket alltså kommer utgöra ca 0.3 % av världsproduktionen.

    ”According to this estimate, EAF-based steel production worldwide may rise to a level of 788-790 mnt by 2030 from around 550 mnt in 2023”

    De kommer konkurrera med Kina och många andra länder i asien.

    Skrot ska alltså transporteras till Boden (båt + lastbil?), smältas i en konventionell ljusbågsugn (med el från ??), processas till band och transporteras till någon kund (i konkurrens med resten av världen).

    Här undrar man vad som är Stegras konkurrensfördel – att ligga i Boden?

    Senare ska de reducera malm med vätgas från elektrolysör.

    Australien har haft höga ambitioner att utveckla vätgastillverkning från elektrolys (järnmalmsreduktion?).
    Detta har i mångt och mycket drivits av en rik person (Australiens Harald Mix?).
    Nu har man i princip lagt ner dessa project.

    https://www.miningweekly.com/article/fortescue-hits-brakes-on-green-hydrogen-plans-2024-07-18

    Nu ska Sverige bygga upp motsvarande – i Boden. I samband med Northvolts konkurs så har många pekat på svårigheten att locka experter i Skellefteå.
    Då funderar man på hur lätt det är att locka experter på elektrolys (finns det i Sverige?) till Boden.

    Om man driver ett elektrostålverk med el från vind/sol/kärnkraft så är det fossilfritt, men det är absolut inget nytt. Världen är full av skrotbaserade elektrostålverk.

  5. Benny

    Tja, förr brukade unga män vilja undvika lumpen i Boden till varje pris då det var kallt och jävligt där mest hela tiden och mantrat var ”Boden-helvetet på jorden”! Verkar inte som det blivit bättre, i alla fall inte när det gäller att få folk att åka dit, angående rekrytering av experter till Boden?

  6. Lars Kamél

    Tiden är på väg att rinna ut. Men inte för att stoppa klimatförändringar som inte alls är farliga. Utan för dem som tänkte använda lögnen om en klimatkris för att dels berika sig själva och dels för att ersätta kapitalism, marknadsekonomi och demokrati med planekonomi och global socialistdiktatur.
    BRICS-länderna har egentligen aldrig ställt upp på dessa planer, även om det ibland kan ha verkat så. Allt fler länder lämnar klimathysterin för att de fattar att klimatkrisen inte finns och för att de inser att de inte kommer att kunna tigga till sig särskilt mycket pengar från rika länder för påhittade klimatskador.

  7. Lasse

    Tack Evert o Mats.
    Stegra kritiseras för mycket!
    Placering, tillgång på råvaror, tillgång på marknader, transporter men främst ny teknik (plan A med egen vätgasproduktion)
    Finns det en plan C för H2green steel (A) eller Stegra (B)?
    Kan LKAB förbarma sig över hästen som är svår att tygla?
    Plan C kärnkraft?

  8. tompas

    #5 Benny

    Det finns en plats på jorden
    där solen aldrig ler.
    Den platsen heter Boden
    dit vill jag aldrig mer.

  9. iah

    europa har idag en halverad ekonomi jämfört med usa. för 15 år sedan var våra ekonomier lika stora. detta var ett budskap som fick en alltför liten plats i h jönnsons utmärkta blog. idag står det i tidningen att bensinen kommer att höjas med 2,50 kr pga av eu:s nya utsläppsrättssystem. spaniens kollapsade elsystem är numera nästan självklart beroende på den gröna omställningen även om en slutlig förklaring dröjer. EU:s marsch mot stupet verkar vara svår att stoppa.

  10. Lasselu

    Tompas!
    Du hann före mig!

  11. Benny

    tompas, den var bra! Fast 9 månader militärtjänst i Boden måste väl ändå vara värre än att vara en överbetald expert som kan fly till varmare trakter och ”jobba hemifrån”?

  12. Lasse

    #9 Björn Lomberg om dyr el och klimathysteri:
    https://www.youtube.com/watch?v=dN_ARfPY9rY
    Solar and wind NOT cheap

  13. foliehatt

    Lasse, #12,
    vilken eld, vilken entusiasm, vad han talar ur skägget denna gång – Björn Lomborg.

    Jag har läst de debattinlägg han tidigare har presenterat i svensk och annan press. Jag har störts en del av den servila attityd han har uppvisat i dem vis-á-vis koldioxidhypotesen. På den här bloggen har skribenter försvarat detta med att hans övriga, kloka argument skulle åka ut med badvattnet (=klimatförnekarstämpeln) annars.

    Men här, i den ARC-presentation som du länkar till…Mannen flyger ju verkligen. Han är i sitt esse – slaktar Den Stora Hypotesen (DSH™) om vår snara död på grund koldioxiden. Och passar på att avliva en hel hoper andra myter i från scen.

    Se hans presentation!! mycket upplyftande. Tack för den, Lasse.

  14. Uwb

    Tack Mats och Evert – och alla er andra med bra länkar.

    Det har pratats om att LKAB eventuellt ska förse Stegra med malm samtidigt som LKAB’s första anläggning i Gällivare har sats på paus. Kan det vara så att LKAB ser att de kan använda Stegra som försökskanin, deras enda risk är att leverera råvaran och skulle det gå snett kan det ta tillbaka den?

    Jag vill inte vara pessimistisk men det är för många ”om” och ”men” som ska uppfyllas. Primärt är var elen ska komma från, med dagens låga priser på el är det bara exploatörer med någon form av specialintresse (till exempel Holmen, som bygger vindkraft och använder den i sina fabriker) eller om parken redan är såld (till någon pensionsfond eller liknande). Som är visat i Affärsvärlden är den faktiska kostnaden för landbaserad vindkraft 60 – 80 öre / kWh.

    Örsted lägger ner Hornsea 4 (havsbaserad vindkraft) trots att de är garanterade cirka 114 öre/kWh och att de har mycket av infrastrukturen klar runt omkring (de har byggt/bygger Hornsea 1 – 3). Hur ska man på de premisserna tro att det ska gå att bygga havsbaserad vindkraft i Sverige och sälja elen till priser som täcker kostnaderna.

    För information, i England betalar staten kostnaden för kabelanslutning, men producenten får betala för drift/underhåll av kablen och tillhörande utrustning. Utan denna subvention skulle kostnaden ligger uppåt 130 öre/kWh i stället.

    För att göra vätgas behövs billig el, om inte billig el finns blir den ingen vätgas och inget HYBRIT eller STEGRA.

  15. Berra

    Sandström skriver om gröna bubblor

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/sandstroms-nya-grona-bubbla-fanga-co2-fanga-bidrag

    (postade visst även i fel tråd)

  16. Ann lh

    Evert o Mats, än en gång jättetack för all er ovärdeliga information.

  17. Berra

    OT:

    Åfan, men detta lär ju tystas ner så fort som möjligt…

    ”Efter årtionden av snabb avsmältning visar nya data en oväntad vändning: den antarktiska inlandsisen har vuxit i massan mellan 2021 och 2023.”

    https://www.friatider.se/antarktis-istacke-vaxer-igen

  18. Berra

    OT2:

    https://www.svtplay.se/spelet-om-karnkraften
    Att svt börjat lobba mot kärnkraft har visst en anledning…

    På onsdag skall visst Riksdagen rösta om den finansieringsmodell som Tidö-partierna vill genomföra…
    https://thoralfsblogg.com/2025/05/19/public-service-nya-falska-grepp/

    Även dn drar sitt strå till stacken, även här med filip johnsson som ligger bakom…
    ”Analysen visar att ett elsystem utan ny kärnkraft förvisso kräver större investeringar i batterikapacitet och gasturbiner för att hantera de mest extrema vädersituationerna, behovet av snabba tillskott av aktiv effekt vid störningar samt snabba förändringar i väderberoende elproduktion”

    Finns det fossilfria gasturbiner i tillräckligt stor skala idag? Nä
    Finns det vätgaslagring i tillräckligt stor skala? Nä
    Finns det möjlighet till batterilagring i stor skala idag? Nä
    Kommer något av ovanstående att finnas inom 15 år?…Nä

    ”Som forskare tar vi inte ställning för eller emot enskilda kraftslag men vi tycker att skattebetalarna förtjänar en tydlig och förutsättningslös konsekvensanalys av olika vägar för att möta det framtida elbehovet.”

    Och det kommer från helt opartiska mp-forskare…

    https://www.dn.se/debatt/skattebetalarna-fortjanar-att-veta-vad-ny-karnkraft-kostar/

  19. TorbjörnR

    #18 Berra

    Man får ju hjärtklappning för mindre…
    Jag bara väntade på att journalisten skulle visa hur mycket Filips olika alternativ kostar men väntade förgäves. Det är ju bara viktigt vad kärnkraft kostar inte vad slumpkraften med lagring och balanseringskraft.

    Själv har kag räknat att hans alternativ 2 kostar minst 1500 miljarder kr utan lagring eller gasturbiner

  20. Berra

    #19 TorbjörnR:

    Utan att ha ens räknat så tror jag du har en alldeles för låg kostnad….

    Men vi har ju kent/sigge på sporadiska, ”insiktsfulla” besök då och då…hens har säkert fakta i målet;)

  21. Karl Erik R

    #4 Jonas W

    Är stålet från ett elektrostålverk som drivs med fossilfri el verkligen ”fossilfritt”. Skrotet man använder och smälter är med 99,9 % säkerhet tillverkat i masugn med kol eller i direktreduktion med naturgas. Det omsmälta skrotet blir väl inte fossilfritt bara för att elektriciteten är det?

    Vore det så, då är det ju bara att göra råstål i masugn m h a kol, smälta om det med fossilfri el så har man en fossilfri produkt.

  22. Uffe

    Ett enklare sätt att få fossilfritt stål är väl att helt avstå från den opraktiska vätgasen och istället använd det helt fossilfria biokolet eller träkol, enklare att lagra enklare att tillverka och kräver väldigt lite tillskott av el.
    De utsläpp av CO2 som sker från biobränslen räknas ju inte in i CO2 budgeten så varför diskuteras inte denna lösning inom den gröna rörelsen, är det för att det inte är tillräckligt futuristiskt och då har svårt att generera subventioner?
    Men det är fossilfritt.

    Minuset är det samma som H2 det är en bristvara om vi inte avverkar mer skog.

  23. foliehatt

    Uffe, #22,
    stenkolet var räddningen för Europas, och kanske världens, skogar,

  24. Jonas W

    #21 Karl Erik R

    Håller absolut med dig – men det är väl så retoriken runt den ”gröna omställningen” fungerar.

    Till saken hör attt det nog är tveksamt om det finns el så att det räcker.

    I mina ögon är det snudd på absurt att detta projekt pågår.

  25. Lennart Bengtsson

    Att Stegra blir ett nytt Northvolt tror jag att de flesta ekonomiskt sakkunninga räknar med som en nära nog självklarhet. Som vanligt blir det samhället = skattebetalarna inklusive framtida pensionärer som får betala för kalaset. Är man cynisk kan man notera att det är det pris man får betala för okunnighet och enfald. När kollapsen kommer är Harald Mix et consortes långt borde med andra strålande affärer på gång vilka SVT och andra höjer till skyarna. Miljöpartiet och andra aktivister föreslår förstås att staten skall ta över Stegra så att förlusten blir ännu större och landet blir ännu fattigare. Till slut blir alla lika fattiga som under medeltiden och de få som fortfarande överlevt kommer sannolikt att släppa ut mindre koldioxid än idag och till slut lika lite som under den förindustriella epoken.

  26. BD-Nille

    Artikel om Stegras vätgasfabrik under uppförande, i Ny Teknik:

    https://www.nyteknik.se/industri/stegras-enorma-vatgaspark-tar-form-det-hander-nu-medan-vi-pratar/4361590

    ”Målsättningen är att dra i gång den första stålproduktionen redan i mitten av nästa år – men då med skrot som bas, vilket varken kräver elektrolys eller direktreduktion. Planen är att kunna inleda vätgas- och järnsvampsproduktion i slutet av 2026.

    – 2027 blir ett upptrappningsår där vi ökar volymerna och jobbar oss igenom certifieringsprogrammen med våra kunder. Vi har respekt för att det är svårt att starta en ny fabrik och kommer att ta den tid vi behöver. 2028 blir nog vårt första normalår, säger Hedvig Paradis.”

    __

    Den som lever får se… Det blir nog bara ett skrotbaserat stålverk, i bästa fall…

  27. Berra

    Halv-OT:

    ”Fartyget som trafikerar Oslofjerden byggdes om för att gå på el. Båten marknadsförs som utsläppsfri. Men slukar 14 000 liter diesel per månad.
    När snabbpendelbåten MS Baronessen sjösattes efter en omfattande ombyggnad var budskapet glasklart: eldrift och noll utsläpp. Med 127 miljoner norska kronor i statligt stöd skulle klimatpåverkan minska rejält. Men den teknik som krävs för att det ska fungera är fortfarande inte på plats.”

    Kanske hade funkat om de vaskat 127 miljarder istället?

    https://carup.se/utslappsfri-bat-slukar-43-000-liter-diesel/

  28. Christian S

    #22

    Den sista träkolshyttan blåstes ned 1966. Tror inte det skulle vara till någon fördel att väcka träkolshyttorna till liv igen. Stenkol/koks är vida överlägset. Koks agerar reduktionsmedel och binder samtidigt föroreningar till slaggen. Det gör t.ex. inte vätgas.

  29. foliehatt

    Skatteverkets kostnad för lönegarantierna efter Northvolts konkurs beräknar de själva kommer att uppgå till EN miljard kronor (Källa TT).

    Hållbara investeringar – jo, pyttsan!!

  30. foliehatt

    Skellefteås (S)tarke man, Lorents Burman, vill ha 7-8 miljarder av EU för att fortsätta produktionen av batterier i Northvolts rester. ”De pengarna kommer nog ta ett tag att få” säger han, och vill att staten går in och förskotterar dessa medel under tiden.

    Och detta samma dag som Scania meddelar att de som sista kund nu slutar köpa Northvoltbatterier.

    Allt enligt TT.

  31. Tege Tornvall

    #26. Lever lär vara bra för synen. Den som äter lever får se.

  32. Tege Tornvall

    Bidragskapitalisters ”affärsidé”. Bilda ett bolag kring lockande/vällovligt projekt. Dra in mycket kapital. Sätt på börsen. Verka för kursstegring. Sälj när det stigit. Sedan kan det gå i putten för andra.

    På sådant kan man vinna utmärkelser och bli hedersdoktor, trots att det rätteligen borde leda direkt till kurran.

  33. Tege Tornvall

    # 1. För att inse och beräkna konsekvenser är svenska journalister med få undantag inte kompetenta. De kan och begriper varken fysik, ekonomi eller räkning (enklare matematik). Men de känner. Att känna är ädelt, att räkna krasst och ovärdigt. Detta synsätt präglar också de flesta som befolkar den svenska kulturscenen.

  34. Gunnar Strandell

    Uwb #14
    Citat:
    ”(till exempel Holmen, som bygger vindkraft och använder den i sina fabriker) ”
    Fakta:
    Holmens vindkraftpark utanför Hallstavik levererar ingen el till Hallsta pappersbruk!
    Avbrott eller svängningar i eltillförseln accepteras inte för massakokare eller pappersmaskiner. Lägg också märke till att Holmen berömmer sig för hur många hushåll elen räcker till.

    Källor: Turistbusschaufför med god lokalkännedom och tidigare starkströmselektriker som gjort jobb i Hallsta.

    Länk:
    https://www.holmen.com/sv/energi/vindkraft/holmens-vindkraft/varsvik/#:~:text=Varsviks%20Vindkraftspark&text=Omr%C3%A5det%2C%20som%20ligger%20strax%20norr,h%C3%B6gre%20turbin%2C%20desto%20mindre%20turbulens.

  35. Stefan Götesson

    Långt innan människan kom intrampades på jordkulan har det varit upp emot 5 grader varmare än idag och betydligt mer CO2 i atmosfären, utan påverkan från människan. Därefter har kulan varit helt istäckt, men värmts upp igen, allt på naturlig väg.
    Sveriges totala klimatutsläpp är en dryg promille men det vägrar klimatkyrkan att ta till sig. Istället ändrar man data för att passa agendan.