De rödgrönas fortsatta vandring mot stupet

miljopartiet

I media diskuteras det just nu ganska ivrigt om Sveriges energipolitik. Den drivs fortfarande mot det ett rödgrönt inferno med högre drivmedelpriser och mer sol och vind. En viss tillnyktring kan dock märkas inom regeringen men de vågar fortfarande inte tala ur skägget när det gäller den vetenskapliga grunden för energipolitiken, nämligen att  koldioxiden inte är ett gift, att den ökande halten får jorden att grönska, att skördarna gynnas och att det inte finns någon ”klimatkris”. Något sådant vågar man inte ens andas om. Däremot så har regeringen börjat fatta att det energisystem som de rödgröna har byggt upp under decennier gör oss mindre hållbara och fattigare än vad vi annars skulle vara.

Henrik Jönsson går till storms mot de rödgröna partierna, Miljöpartiet i synnerhet, i denna video. Han skriver:

Miljöpartiet vill köpa in sig i Northvolt, höja bensinpriset, öka invandringen – och stoppa ny kärnkraft. Samtidigt är miljöpartiet oumbärligt för att socialdemokraterna ska kunna bilda regering. Är denna politik verkligen nödvändig för att rädda klimatet? Vad blir konsekvenserna om miljöpartiets förslag faktiskt genomförs? Och vad händer med Sverige om en vänsterpopulistisk regering stödd på Miljöpartiet vinner nästa val? Dessa frågor tar jag upp i veckans video om “MP-REGERINGEN”.”

På Ledarsidorna tar Johan Westerholm upp orsakerna till att vindkraftsföretagen börjat gå i konkurs.

”Allt fler vindkraftparker får allt större problem. Dessa parker tyngs inte bara av att de inte kan leverera den el som den svenska basindustrin kräver 24/7 utan även av de ekonomiska konsekvenser som uppstår när vindkraftägaren måste betala för den balanskraft som skall trygga kraftnätets stabilitet. Vindkraftens ansvar för vidmakthålla stabiliteten i nätet behöver betalas av dom själva vilket idag leder till konkurser.”

Så högt blev priset på Löfvens energipolitik

Ja, att den s.k. förnyelsebara elproduktionen även behöver ta ansvar för hela elnätet med krav på balanskraft och reservkraft är något som många, bl.a. vi här på KU, länge krävt. Men hittills så har miljöpartister med S och V i släptåg helt enkelt blundat för sådana propåer. Vind och sol är helt enkelt inte lönsamt om de blir tvungna att ta hela kostnaden för uppkoppling till nätet.

Ingemar Nordin

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. foliehatt

    En ironi i sammanhanget är att de som är för det intermittenta högljutt påstår att de som hellre ser ny kärnkraft, går detta på grund av någon slags ideologisk slagsida. När det är helt tvärt om. Och ideologier som går på tvärs mot fysikens lagar flyger aldrig vidare bra.

  2. Lasse

    Det blåser bra idag-elpriset är lågt.
    Lågt elpris -ja till producenten, men vi får allt högre elkostnader.
    Skall vi begränsa elanvändningen till dessa dagar bara för att solidariskt se till så elen räcker, utan att vinna speciellt mycket?

    MP är besatta av att framställa klimatet som en ödesfråga.
    För mig framstår detta som sant fast kanske lite omvänt.
    MPs inställning gör att vårt öde utsätts för onödiga faror.
    Ett varmare klimat går att hantera vilket vi hittills klarat rätt bra:
    https://wattsupwiththat.com/2025/05/17/the-new-scientist-is-flat-wrong-we-live-in-a-golden-age-thanks-to-a-warmer-climate/

  3. Geo

    För att citera Finlands geologiska undersökning så är det inte bara fysikens lagar som är problemet.
    ”…this report suggests that replacing the existing fossil fuel powered system … using renewable technologies … will not be possible … What may be required … is a significant reduction of societal demand for all resources, of all kinds. This implies a very different social contract and a radically different system of governance to what is in place today.”
    SP Micheaux, sammanfattning, GTK Report 42/2021 (rapporten är en 1000-sidig lunta som vrider och vänder på naturresurser).

  4. Ann lh

    Tack Ingemar!
    Henrik Jönssons senaste är suverän!
    Kan det vara möjligt att våra politiker inte tittar på och lyssnar till honom?
    För varje vecka urholkar han trovärdigheten i vår energi- och klimatpolitik. Mycket står på spel och jag tycker mej ana en viss skepticism hos våra klimat- och energiministrar. Var skulle Romina göra störst nytta när Johan Person nu lämnar ledarskapet för sin ”flock av katter”?

  5. Evert Andersson

    Henrik Jönsson är värd allt stöd han kan få. Hans följare är ungefär som en av de större lokala tidningarna.

    Tänk vilken revolution det skulle bli om hans genomslag vore som skattebetalda SVT. Eller om de åtminstone tog lärdom av hans knivskarpa analyser och pedagogiska presentationer.

  6. iah

    till detta kommer upptäckten att många kinesiska produkter för vindkraft, solkraft och batterier innehåller odefinierade kommunikationsmoduler som inte finns med i produkternas innehållsföreteckning. vad detta leder till är svårt att säga men man fruktar att det innebär att kina kan ”stänga av” elproduktionen.

  7. roland salomonsson

    Iah #5

    Av samma anledning skall man inte köpa produkter, bl a vapensystem
    med där komponnenter har ursprung i USA (närstående). JAS blir t ex stående om USA trycker på rätt knapp.
    Vad gäller IT-kommunikation är läget att CIA m fl liknande disponerar ”bakvägar” in i routrar och switchar, vilket liknande också Kina anklagas för (t ex Huawei-produkter). Givetvis rör inte resp und.tjänster i programvaran onödigtvis, men de KAN om de vill.

  8. Finns ingen klimatkris

    Miljöpartiet vill att staten går in i Northvolt, då det enligt MP är en bra affärsidé.
    Jag anser om nu Northvolt är en så bra affärsidé och säker marknad så är det bara för MP att köpa Northvolt av konkursförvaltaren och sedan driva det själva.

    Det kan då gå åt två håll. Om de lyckas driva det med vinst så har de visat att tidigare ägare enbart ville sko sig på skattemedel. De tidigare ägarna borde då åtalas för förskingring och alla skattemedel och lån ska då betalas tillbaka.
    Om de inte lyckas så är MP som parti borta från politiken. En vinst för såväl klimat som miljö.

    Upp till bevis nu Miljöpartiet, visa att ni vet vad ni pratar om att driva företag.

    Kan finnas visa spår av ironi ovan.

  9. Karl Eider

    Tycker nog att regeringen inte har tillnyktrat särskilt mycket. Snarare verkar de fortfarande vara på lyset.

    Att införa ETS 2 är vägen mot stupet. På sikt kommer landet helt kollapsa om man fortsätter på den vägen.

    https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/05/regeringen-genomfor-nu-eus-nya-utslappshandelssystem-ets-2/

    Diesel och bensin måste blandas ut med biodrivmedel, mer och mer för varje år. Tillgängligheten på dessa är kraftigt begränsad. Priserna och inflationen kommer rusa allt snabbare.

  10. Lars Kamél

    Det skulle inte vara något problem om de rödgröna vandrade mot sitt eget stup. Men nu är risken att de vinner valet nästa år och för hela Sverige inte bara mot, utan även utför stupet.

  11. #9,10
    Men vi går inte ensamma utan hand i hand med hela Europa. Jag säger som Sara Leander – Jag är glad att jag inte är ung!

  12. Tege Tornvall

    Allt eldrivet tycks som ett credo vara av godo. Falu kommun satsar på livsfarliga elsparkcyklar och Region Dalarna på. dubbelt dyra elbussar. Jag har sänt välformulerade, rappa insändare mot detta med goda argument, men Falu-Kuriren tar inte in dem – utan förklaring. Outsagt ligger nog att eldrivet inte får angripas.

  13. Berra

    OT:

    svt kör sin opartiskhet rakt in i kaklet i denna serie

    Det mesta av tiden läggs till att ”experter” såsom filip johnsson, kåberger och greenpeace med flera får sista ordet…

    Och dessutom inleda allting med att koppla opinionsvängningen gällande kärnkraft till flyktingtsunamin 2015?…ridå…

    https://www.svtplay.se/spelet-om-karnkraften

  14. mattias

    #13
    Jag har sällan sett något så tendensiöst. Vart tog opartiskheten vägen?

  15. Claes Forsgårdh

    Trump-administrationen gör enorma insatser för den seriösa klimatvetenskapen. Det är ett jättearbete att rensa allt som Obama och Biden ställt till med! Det här har gjorts på 100 dagar vad det gäller gröna projekt: https://wattsupwiththat.com/2025/05/17/green-retreat-the-early-trump-effect/

  16. Berra

    Tillägg till mig själv i #13:

    En av reportrarna heter niklas zachrisson.
    Kan han vara släkt med ”Måste du dammsuga just nu”-mannen?

    Dottern är visst aktiv i mp….

  17. Evert Andersson

    #16 Berra

    Vet inte hur många gånger jag upplyst honom om fakta och frågat hur han kan missa att ställa följdfrågan – ’knockout-frågan”. Han svarar alltid och snabbt, men fortsätter att göra fel. Verkar alltid nyuppstigen och yrvaken 😒 Sovit i kostymen och tappat bort kammen.

  18. #8 Finns ingen klimatkris
    Din ironi är befogad.
    MP pratar om ’affärsidé’. Partiet vet ingenting om företagsverksamhet eller affärer. Dess företrädare tror att det finns likhet mellan politiska idéer och företags förmåga/idéer att driva lönsam verksamhet. Det senare definierar affärsidé, som ett organiskt/organisatoriskt sätt att tjäna pengar. Northvolt har alltid varit mycket långt ifrån en organisatorisk idé att tjäna pengar. Företaget har uppstått ur politiska idéer att betjäna en hypotetisk verklighet, oberoende av dess förmåga att ge vinster. Grundare och ledare av Northvolt, bedömer jag, vet inget om hur man just ska kunna tjäna pengar i en verksamhet, karaktäriserad av avsaknad av någon som helst specifik kompetens i förhållande till andra företag i samma bransch.
    Ledande företrädare bakom företaget är konsulter inom McKinsey & Company i dess företrädesvisa orientering mot ESG som politisk idé. Avsikten har, enligt min uppfattning, varit att mjölka pengar från skattebetalarna via politikers verklighetsfrämnande inkompetens, om vad som ska vara dessas prioriteringar relativt verkligt befrämjande av att skapa mervärde för det skattebetalande medborgarkollektiv som bekostar politikernas löner,( jämför med s.k. grönorientering av politiska beslut som övergripande idé). Detta karaktäriserar MP fortgent.

    Vi ser samma inkompetens i fråga om ett annat, med samma företrädare som dels galjonsfigurer, dels bakomliggande konsulter, vad gäller Stegra, nästa ’grönorienterade’ företagsskapelse utan verklighetsförankrad affärsidé, dvs organisatoriskt system för att tjäna pengar. I detta fall finns facit redan i verkligheten genom t.ex. följande:
    • Thyssenkrupp, Tyskland, avvecklar sina planer på vätgasstål p.g.a för höga kostnader (kan inte tjäna pengar);
    • Statskraft, Norge, avbryter fortsatta investeringar för vätgasbaserat stål i Mo i Rana, eftersom kommersiella förutsättningar inte finns (kan inte tjäna pengar);
    • LKAB, Sverige, drar sedan slutet av 2024 ner på vätgasbaserad direkreduktion av järnmalm och avbryter fortsatta investeringar av lättförståeliga skäl (kan inte tjäna pengar);
    Vad gäller Stegra verkar det som att, åtminstone för tillfället, den skattebetalande allmänhetens finansieringskran, är stängd. Låt den förbli så!

  19. #18
    Som ett memento vill jag meddela att det mycket framgångsrika företaget McKinsey vert hur man kan ’tjäna pengar’ på konsultationer inom politisk/organisatorisk ESG (Environmental, Social & Governance)

  20. Adepten

    Beskeden om klimatbubblorna och hur de uppkommer har börjat att accelerera. Vi väntar spänt på vem som skall bli näste man till rakning.
    https://www.affarsvarlden.se/artikel/sandstroms-nya-grona-bubbla-fanga-co2-fanga-bidrag

  21. Fredrik S

    Berra #13

    SVT kan de släcka ner imorgon utan någon som helst nackdel för landet.

    Lyssnade lite nyss och och det råder nog extremt hög co2-halt och syrebrist i bunkerbyggnaden.

  22. jan d

    1980 stängdes de Svenska mentalsjukhusen för att slussa ut patienterna i samhället med bla eget boende.

    1981 bildades Miljöpartiet som en följd av ökad miljömedvetenhet och kärnkraftsfrågan.

  23. tty

    #7

    ”Av samma anledning skall man inte köpa produkter, bl a vapensystem
    med där komponnenter har ursprung i USA (närstående).”

    Du vill alltså köpa dem från Ryssland eller Kina istället? Några andra alternativ finns nämligen inte.

  24. Christian S

    De ekonomiska problem vi tampas med nu är en västanfläkt av vad som väntar. Några få procents inflation är ingenting vad som väntar runt hörnet om vi fortsätter i brant ned mot avgrunden.

    Eftersom den gröna utopin kräver enorma mängder metaller och mineraler t.ex för vindsnurror som ska ta hand om enhörningspruttar och göra om det till el, solpaneler och miljöfarliga batteribilar, handelsvaror som inte räcker, kommer vi få inflation från två håll.

    Dels inflation från skenande priser på handelsvaror och från alla ”gröna maskiner” i den gröna utopin. Nästa inflationssmäll är elektriciteten från all dessa ”gröna maskiner” kommer bli dyrare.

    Detta är djupt inflationsdrivande och så global att det kommer sluta med katastrof.

    Geopolitiska spänningar kan mycket väl urarta till något större och mycket otrevligt när människor har blivit fattiga i utopins namn.
    Människor kommer att leta efter syndabockar. ”Vi såg det inte komma!”

    EU låter redan sedelpressen gå och lånar av framtida generationer.

    Ska det bli som under Weimarrepubliken när inflationen steg med horribla 29500% bara under oktober 1923?

    Populister lovar guld och gröna skogar. När löftena inte infrias kommer besvikelsen och missnöjet gro ännu mer.

  25. Benny

    tty, man kan väl säga att EU-länderna skjutit sig själva i foten genom att tro att USA för alltid skulle vara dadda och mer eller mindre avvecklat sin egen vapenindustri eller gjort den beroende av USA? Och nu när vapnen som väst skickat till Ukraina dessutom visat sig ha allvarliga brister gör ju inte saken bättre!

  26. Thorleif

    Egentligen var vår väg mot ekonomisk katastrof rätt enkel och förutsägbar.
    Miljörörelsen politiskt ledd av MP insåg tidigt att Klimatet var vägen mot storpolitiska möjligheter och makt. Inte minst när de två dominerande partierna S och M länge fått svårt att generera egen majoritet (S+V) resp Alliansen. Hatobjektet nr 1 SD en stor del av orsaken. Därmed insåg MP hur man t.v kunde släppa andra hjärtefrågor från folkmyllan och ensidigt inrikta sig mot klimatfrågorna (och stödja S och M mer lokalt i frågor man aldrig gjort annars) när de seglade upp även hos den globala eliten representerad av FN/WHO/WEF/EU och mängder av NGOs samt senare även hos regeringarna i väst (USA inte minst med sina Washington-styrda Världsbanken/IMF)) när väl COP-mötena fått mer och mer media-utrymme.

    MSM och särskilt Public S har på ett dramatiskt sätt medvetet medverkat till en propagandisk accelererande hjärntvätt av populasen sedan ca 2010. Oerhört framgångsrikt men där det förstås byggts på lösan sand tack vare medvetna beslut att inte tillåta ifrågasättande och fri debatt.

    Nu börjar vi se sandslotten rämna när tidvattnet börjar höjas och alla snart blir medvetna om vilka som badat nakna när vattnet åter lämnar stränderna. Miljöpartikejsaren är naken!

    Den stora politiska vändningen för MP sker när svenskens ekonomiska verklighet försämras pga hur pengar används och missbrukas i klimatets (och krigets namn). Kommande inkomstskattehöjningar visar vägen där kommande riksdagsval avgör på kort sikt.

  27. Thorleif

    #25 Benny

    Den diskussionen om krigen får ni ta på annan plats.

  28. UWb

    Jag lyssnade på Amanda Lind och förvånades över hennes avsaknad av konsekvensanalys. Som Henrik visade många gånger så upprepades det att det måste bli dyrare att köra fossilbil.
    Människan är någorlunda rationell och skulle inte köra fossilbil om elbil (utan stöd, subventioner eller liknande) var billigare att köra. Nu är den inte det och det är därför implicit att miljöpartiet vill göra något som gör det dyrare att köra fossilbil, så mycket dyrare att man ”tvingas” köpa elbil.
    Detta resonemang leder då till att det kommer, för genomsnittssvensken, att bli dyrare att köra bil om man kör elbil.
    Elbilen har två huvudproblem och räckvidden är inte en av dem:
    1. Den är avsevärt dyrare än fossilbilen och många i Sverige, som kanske kan tänka sig elbil, har inte råd att köpa en.
    2. ”Tankningen” av elbilen är klassbunden till stor del. Om man bor i villa och har egen elbilsladdare och kan ”tanka” vid lämpliga tillfällen, då blir driftskostnaden låg. De som inte bor i villa utan måste ”tanka” vid de kommersiella laddstationerna ser att den kostnaden är minst lika hög som när de tankade bensin / diesel. Så, dyrare bil, inte lägre, utan högre driftskostnader.
    Slutligen, Miljöpartiet, som ett parti som värnade miljön, borde säkerställa att existerande bilflotta kunde köra så länge som möjligt i stället för att tvinga på folk elbilar, som startar sitt liv med en rejäl ”koldioxidskuld” (om det nu är ett problem) – existerande bilar har ju redan betalat av den ”skulden”.
    Men några sådana frågor kom ju inte från Hr. Holmberg, synd.

  29. Berra

    Sandström skriver om gröna bubblor och bidrag

    https://www.affarsvarlden.se/artikel/sandstroms-nya-grona-bubbla-fanga-co2-fanga-bidrag

  30. Benny

    Thorleif, jag bara informerade tty om varför EU hamnat så snett i tillvaron! Jag har varnat för USA här och på många andra bloggar men folk vill inte ta till sig budskapet i sin enfald? Men det är väl enklare att stoppa huvudet i sanden antar jag?

  31. Göran Fredriksson

    En tidig, kanske den första subventionen av vindkraft, var när anslutningsavgiften för inmatning till elnätet ändrades till att baseras på genomsnittskostnad istället för som dittills verklig kostnad.

  32. UWb #28
    Men har dom där nånsin presenterat en konsekvensanalys? Om man inte med konsekvensanalys avser floskler som ”Våra barn kommer att bada i guld!”. Det är i.o.f.s. en sorts konsekvensanalys men det är ”Våra barn kommer att drunkna i skulder!” också.

  33. Leif Åsbrink

    #13 Berra
    ”svt kör sin opartiskhet rakt in i kaklet i denna serie och mot slutet, 32:32 säger speakerrösten: ”Familjen Aanstoot och deras vänner är på väg mot platsen för historiens största energikatastrof.”

    Fruktansvärt att sådant kan framföras i statlig TV!!! Läs här: https://www.epochtimes.se/Mao-Zedongs-dammkatastrofer-morkades-i-decennier Mellan 170 000 och 240 000 människor dog till följd av dammkollapsen

    Jag frågar ChatGPT om dödsfall relaterade till Chernobyl:

    31 personer dog inom de första veckorna efter katastrofen. Dessa inkluderar brandmän och arbetare som drabbades av akut strålsjuka.

    Långsiktiga dödsfall (uppskattningar):
    WHO (Världshälsoorganisationen, 2005): Uppskattar att cirka 4 000 människor kan komma att dö i förtid av strålningsrelaterade sjukdomar i de mest utsatta grupperna (räddningsarbetare, evakuerade, och personer i högt kontaminerade områden).

    UNSCEAR (FN:s vetenskapliga kommitté för effekterna av atomstrålning): Har varit mer försiktig och menar att det är svårt att koppla enskilda cancerfall till Tjernobyl, men erkänner en ökad förekomst av sköldkörtelcancer, särskilt bland barn.

    Greenpeace och andra miljöorganisationer: Har hävdat att dödstalen kan vara betydligt högre – upp till 90 000 eller fler – baserat på bredare tolkningar av strålningens effekter över stora områden.

    Inte ens Greenpeace påstår att effekterna av Chernobyl kan mäta sig emot effekten av Mao Zedongs dammkatastrof.

    Det finns fler än 40 000 ”risk-dammar” i Kina idag, enligt Radio Free Asia. De byggdes mellan 1950 och 1980. Många av dammarna från Maos tid byggdes av sten och lera och har en livslängd på 50 år – en svår huvudvärk för Kinas nuvarande regim.

    Det finns risker med elproduktion. Det kraftslag som står för det i särklass lägsta antalet dödsoffer per producerad kWh är kärnkraften. Då utgår jag från att Greenpeace har helt fel när det gäller effekten av lågnivåstrålning. Jag stödjer mig på hälsodata från befolkningen på platser med naturligt förhöjd bakgrundsstrålning.

  34. Leif Åsbrink

    #28 UWb

    Amanda Lind säger att ökade kostnader för bilister och andra skall kompenseras med skattesänkningar. I praktiken blir det säkert krångligt – MEN att höja priset på fossila drivmedel och samtidigt kompensera bilisterna (hur det nu skulle gå till) skulle förskjuta kalkylen mellan att köra elbil eller fossilbil, alternativt mellan att köra bil och att åka med kollektivtrafiken.

    Att höja kostnaden för fossilbilar med reduktionsplikt är dumt. Visserligen blir de utsläpp som bokförs på Sverige lägre, men globalt blir det inte så. Man bara flyttar utsläppen – och gör dom antagligen större. Slaktavfallet bör nyttiggöras på bästa sätt och det innebär knappast transporter från Asien till Sverige. Vill man höja kostnaden för fossilbilar bör man höja skatten på fordonsbränsle. Jag tror det blir svårt att vinna framgång i val med en sådan politik, men det vore mindre dåligt än ökad reduktionsplikt.

  35. Lennart Bengtsson

    Många anser att Miljöpartiet (MP) är ett större problem nu än vänsterpartiet = kommunisterna var under andra världskriget. Det är svårt att inte hålla med om en sådan uppfattning

    MP tycks gör allt fel som kan göras fel och lite till. Det som är svårast att förstå är att inte ordet Många ovan borde ersättas med ordet Alla

  36. Kent

    Henrik Jönsson erkände själv i SVTs intervju att han ljuger i sina poddar för att föra fram ett politiskt budskap. Vem kan lita på denne skojare?

    Det är aldrig bra att påstå saker som inte är sanna. Försök att bidra till en sansad diskussion istället.

  37. foliehatt

    Kent, #36,
    lev som du lär.
    Försök att bidra till en sansad diskussion istället.

    Att svepande kalla Jönsson för en lögnare för inte diskussionen framåt. Upp till bevis, vad i hans krönika anser du vara lögn? Om du inte kan ge exempel på det du påstår så faller påståendet tillbaka på dig – en projektion helt enkelt?

    Att tysta meningsmotståndare är ett riktigt gift i alla diskussioner. Tyvärr är det en strategi som är vanlig från klimatkatastrofister. Vi kan ta epitetet "klimatförnekare" som sårigt exempel. ”Lögnar-Kent” skulle kunna bli ett annat….

    Varför är "din" sida så rädd för diskussion? framför allt vetenskaplig sådan? är det så att den största rädslan kommer från risken att kejsaren ska synas som den nakna figur han är?

    Vetenskap utan ifrågasättande är inte vetenskap. Det vet egentligen alla som arbetar vetenskapligt. Vissa säljer sin själ och låtsas som att de har glömt denna grundbult.

  38. Gunnar Strandell

    Jag undrar hur långt Sveriges Radio och energiföretag i Sverige har kvar på sin vandring innan de når stupet.
    Senaste veckan har program rapporter handlat om kärnkraft inför beslutet om finansiering som togs 21 maj 2025. Jag ser en negativ ton.

    Dagens skörd.
    Sveriges Radio:
    Trots kärnkraftsbeslut: Mycket mer vindkraft behövs om elen ska räcka, men nya reaktorer kommer att dröja och om industrin ska få tillräckligt med el de närmaste tio åren, så krävs en kraftig ökning av vindkraften i Sverige.
    Detta enligt en rapport från AB Energiforsk.

    AB Energiforsk:
    Vi vet inte hur snabbt industrins elbehov kommer att öka, vilket skapar stora osäkerheter om hur mycket ny elproduktion som behöver byggas, säger Markus Wråke, vd för Energiforsk.

    Fyra grupper av forskare och analytiker har på uppdrag av Energiforsk analyserat hur det svenska elsystemet kan utvecklas fram till 2035, innan ny kärnkraft kan finnas på plats.
    Alla grupperna är överens om att nästan all ny elproduktion som byggs de kommande tio åren kommer vara landbaserad vindkraft och solel. Det innebär att om elanvändningen ökar för att möta en kraftigt ökad efterfrågan från industrin kommer hälften av all elproduktion vara väderberoende, resten är i huvudsak vattenkraft, befintlig kärnkraft och kraftvärme.

    För att elsystemet ska fortsätta kunna leverera den el som efterfrågas alla årets timmar krävs att Sverige bygger gasturbiner, olika typer av energilager och att vattenkraften används annorlunda för att balansera systemet. Dessutom behöver olika elkonsumenter vara mer flexibla i när de förbrukar el.

    Rapporten visar hur industrin och samhället ska klara elförsörjningen innan ny kärnkraft kan vara på plats.

    Min kommentar.
    Om vi ändå måste bygga gasturbiner som backup för vindkraft behöves inte vindkraften med dess oberäknelighet. Den mängd energi som vindkraften bidrar med idag är lika stor som den mängd Sverige exporterar. Fördelningen mellan energi-, varu- och tjänsteexport är ett ekonomiskt ställningstagande som i bästa fall är självreglerande av inkomster och utgifter. Det bör Energiforsk klargöra för Sveriges Radio istället för att sprida dimridåer!

    Länk:
    https://energiforsk.se/program/nepp/rapporter/sa-far-industrin-tillrackligt-med-el-till-2035/

  39. Gunnar S #38,

    De är livrädda att Sverige och EU skall överge sina klimatmål. Det kan man ju förstå eftersom de då skulle bli av med sin parasitära anställning som ”forskare”.

  40. Så här skriver Eneriföretagen, vilka är en delfinansiär av Energiforsk: ”Under senare tid har det kommit flera oroande tecken både nationellt och nu från EU, där man tycks vackla om klimatmålen för 2040, eller kring redan beslutade mål för EU:s fordonsflotta. Andra länder som saknar våra gynnsamma förutsättningar kan ha intressen av att urholka de tydliga klimatambitionerna – det ligger dock inte i Sverige intresse att göra dem sällskap. Sverige måste i stället stå stadigt nationellt och också medverka till att EU håller blicken på målet.”

    Tydligen ännu en i raden av politiska påtryckargrupper.

  41. Tege Tornvall

    #40. ”Energiföretagen” påminner om ”Hagainitiativet”, en samling företag som drar fördel av larmen och därmed förbundna subventioner och förmåner. Mot sådant borde t. ex. Svenskt Näringsliv och Teknikföretagen protestera. Men det gör de inte, för även de har infiltrerats av aktivister. Dags för storstädning!

  42. Stefan Götesson

    I veckan uttalade sig en spansk energiexpert om varför haveriet inträffade. Han menade med emfas att det var för mycket intermittent kraft i systemet, som matade in för mycket el och överbelastade systemet.
    Det vore klädsamt om alla vindkraftivrare såg detta. Men dom vet ju alltid bättre.