De vilda djuren är ute och äter upp sig efter vintern och våren. Energidebatten pågår men så mycket klimatdebatt är det inte än så länge. Sommarens återkommande extremväderlarm låter vänta på sig. Här är veckans öppna tråd om väder, klimat och energi.
Trevlig Helg, önskar
Redaktionen
Godmorgon. Tack Ingemar Nordin för att du driver denna blogg. Den hjälper verkligen till att kunna hantera rådande klimataktivism både vad gäller kunskap och som en följd av kunskapen känna stöd för de klimatrealistiska tankegångar vi har😀🌞
Instämmer med Sören G i #1.
Ingemars engagemang för och dagliga omsorg med bloggen är ovärderlig, vilket märkts nu när den brutna foten pockat på uppmärksamhet.
Aftonbladet varnar idag för extremvärme i sommar, kan bli rekordvarmt – säger dom.
Och visst kan det bli rekordvarmt – som klimatlarmen låtit dom senaste åren, så måste det väl bli lite nya värmerekord snart – allt annat vore en överraskning…
MEN nästa vecka ser lovande ut, särskilt för Stockholm där det kan bli runt 10 grader på dagarna och en del regn – då blir elbilarna rena och dess förare kyls av en smula.
Svt:s meteorologer kommer nog att säga ” nära det normala ” eller också nämner dom inte temperaturerna överhuvudtaget utan hyllar regnet istället – det har ju trots allt varit ganska torrt.
I veckan som gick fördjupade jag mig en smula i debatten om att många områden I Atlanten kylts av på senare år, även på djupare vatten..
Det roliga där var verkligen att läsa institutens företrädare och deras ångestdrabbade kommentarer – ungefär ” Det kommer att bli varmare igen, det är bara tillfälligt ” osv.
Det som blir uppenbart i dom diskussionerna är hur illa det blir när vetenskapen om havet utesluter historiska och cykliska skeenden- om man som vetenskapsman/kvinna blundar för tidigare värmeuppgångar och kallperioder i Atlanten så blir utsagorna en smula löjeväckande.
Kul i alla fall att även dom använder ord som ” freshening ” och ” cooling ” i sina rapporter – även om överraskningsmomentet dom redogör för snarare borde föra tankegångarna till att just detta händer ju normalt i havet – över tid.
Kan så berätta något som överraskade mig i veckan – vid ett besök på en brygga I norra Bohuslän.
Jag visste att därunder brukade bergyltorna husera och jag ville se om dom fanns kvar…
Släppte ner draget och ett smått otroligt fiske tog vid.
På balanspirk med en upphängarfluga lyckades jag på en kort stund få 3 hugg av öring, 3 blekor, 2 torskar, 1 vitling och flera bergyltor – det högg oavbrutet – till slut skämdes jag över att störa firrarna.
Det var rejäla firrar och jag sparade 1 bleka till lunch – helt otroligt fin smak.
Ett liknande fiske har jag inte haft sedan barnsben..och det var 50 år sedan.
Det fisket var i måndags och igår tog jag och kärasten en ny tur dit – då hittade vi en fin vik med gott om öring och näbbgädda – sparade 2 näbbgäddor och plockade lite blåmusslor, så idag blir det fisksoppa, något av en favorit.
Det kommer att bli riktigt intressant att följa atlantens förehavanden framöver.
Havstemperaturen påverkar atmosfärcirkulationen och vindriktningarna och därmed temperatur och förhärskande väder – mycket kan hända särskilt här I norr.
Kan också nämna att inne I pittoreska Hunnebostrand satt gamla bilder på forna tider, mycket fiskargubbar och båtar – men också ” gamla ” bilder på ” rekordvintern ” 2010 – då snön nådde halvvägs upp på byns hus och isen sträckte sig långt förbi skärgårdens yttersta skär.
2010 – det var inte så längesedan – DET kan hända igen – men nu har samhällets vinterberedskap monterats ner av alarmister och makthavare – Det påminner om situationen med Försvaret.
Som samhälle tycks vi inte mogna och inte blir vi klokare heller…om man skall uttrycka sig Milt.
Ta gärna del av Henrik Jönssons senaste video på Youtube. Mycket tänkvärt.
https://www.youtube.com/watch?v=kNUDma6Bm_c
Ledarsidorna.se skriver om vindmöllornas pris och mp-regeringens dårskap…
https://ledarsidorna.se/sa-hogt-blev-priset-pa-lofvens-energipolitik/
En sak till om väder och klimat och Hunnebo…och om Plura å Eldkvarn.
När vi satt på restaurangen i Hunnebo så spelades ” Fulla för kärlekens skull” med Eldkvarn – Plura sjöng…” det är sommar i 1 sekund ”.
Det blåste isande nordvindar i hamnen, juni står för dörren – juni, juli och augusti är våran korta sommar – och ändå skall vi som samhälle plågas under oket om ” uppvärmningen”.
Lite realism vore på sin plats – både hos folk och makthavare..
Kan instämma i inledande hyllningen av Ingemar och uthålligheten.
Det är välgörande att få del av alla inlägg och även få större förståelse.
Torbjörn R förutspådde att alarmisterna skulle visa att alarmen behöver skärpas när albedoförändringar tas som förstärkning av klimatförändring orsakat av CO2.
https://www.columbia.edu/~jeh1/mailings/2025/CloudFeedback.13May2025.pdf
” most of the cloud change is cloud feedback that
occurs with global warming.” Säger Hansen (han som tror på dränkt New York inom kort)
Daterat samma dag som föreningen fick del av Torbjörns redogörelse!
Mer om detta:
https://realclimatescience.com/2025/05/everything-looks-like-a-nail-2/#gsc.tab=0
Nyteknik skriver – från TT – att den pågående analysen av haveriet av Spaniens och Portugals elsystem visat att det troligen berodde på bortfall från solel. Sju personer är registrerade som avlidna som en konsekvens av haveriet.
foliehatt #7
Sen kan man alltid spekulera om vad som orsakade bortfallet av solel. Jag föreslog, utan att veta om såna appar verkligen finns, att det kunde handla om appar som styr system med solpaneler och batterier, fristående eller i batteribilar. Idag hittade jag i kampanjkorgen ett mail med bl.a. följande:
”Vi har också utökat vårt erbjudande: nu kan ni ladda till spotpris och automatiskt styra laddningen till de billigaste timmarna. Allt hanteras enkelt i vår app Min Laddare, där boende också kan följa sin förbrukning och få full koll på fakturor.”
Det är rätt självklart att det dyker upp såna här appar och eftersom allt som är anslutet till internet går med millisekundprecision är risken överhängande att många abonnenter med solpaneler också går från leverans av el till till laddning av batterier, med millisekundprecision! Undrar vad SvK och nätoperatörer tänker om sånt här? Risken för Sverige är kanske inte så stor, än, men Tyskland ligger pyrt till.
Från Ledarsidorna.se
Samtidigt kunde Dagens Industri rapportera att vindkraftsparken Aldermyrberget utanför Skellefteå har försatts i konkurs av Stockholms tingsrätt. Beslutet kom efter att både gruvkoncernen Boliden och vindkraftsbolaget var för sig ansökt om att det förlustdrabbade vindkraftsbolaget försätts i konkurs. Huvudorsaken till konkursen är att bolaget som äger vindkraftparken garanterat en viss effekt till Boliden till ett fast pris, ett åtagande som inte kunnat fullföljas. Dels för att det periodvis blåst tillräckligt mycket, dels för att det periodvis blåst för mycket med negativa priser som följd.
Till detta kommer de balanseringskostnader som ska täcka balanskapaciteten för att säkra stabiliteten i nätet och i detta fall Bolidens behov av en stabil effektförsörjning 24/7. Balanskapacitet är planerbar elproduktion. Som fossil kraft, vattenkraft eller kärnkraft.
Nu finns förslag på nya psalmer. En av dessa är nr 221 När jordens isar smälter. Du finner den på Svenska Kyrkans hemsida.
Vi har haft 5 frostnätter hittills i maj. Och dygnsmedeltemperaturen har varit under 10 grader under 12 dygn i maj. Här är dygnsmedeltemperaturen 1:a till 16:e maj 6,4 12,6 11,65 4,8 5,4 6,7 4,2 3,35 5,25 5,75 5,7 7 9,8 8,75 6,85 10,4
Mätning digitalt där jag bor.
#11. Skandalöst!
#9. App, app and away.
#11,13
”När jordens isar smälter”
Betyder väl bara att vi fortsatt befinner oss i en mellanistid. Problem blir det väl när isarna börjar växa till.
Ontarios regering har gett grönt ljus till Ontario Power Generation för att bygga den första av fyra små modulära reaktorer (SMR) vid Darlington New Nuclear Project.
OPG säger att det kommer att bli den första kommersiella SMR-anläggningen i nätskala i Nordamerika, med ett måldatum för driftsättning 2030, och den första nya kärnkraftsbyggnationen i Ontario på mer än tre decennier.
Ontarios regeringsstöd för projektet på 20,9 miljarder kanadensiska dollar kom efter att OPG fick en bygglicens i april från den kanadensiska kärnsäkerhetskommissionen. Den första SMR:n skulle kosta 7,7 miljarder dollar. Alla fyra SMRS:erna ska placeras bredvid kärnkraftverket Darlington öster om Toronto och förväntas vara i drift år 2035.
Modulanläggningen BWRX 300 designades av GE Hitachi Nuclear Energy. Den kommer att ha en kapacitet på 300 megawatt el. Som jämförelse levererar Darlingtons fyra konventionella kärnreaktorer 935 MW vardera.
Mvh,
Varför inte unna sig en ny glänsande bil – naturligtvis eldriven– i dessa vårens tider? Och när det dessutom ingår vinterhjul utan kostnad.
Jag fick nyligen ett erbjudande från Volvo Car Retail om att köpa Polestar 3 eller Polestar 4.
”Just nu ingår vinterhjul på köpet när du köper ny Polestar 3 eller Polestar 4, värde upp till 63 000 kr beroende på version.
Erbjudandet kan kombineras med alla Business Edition-varianter. Gäller ett begränsat antal leveransklara Polestar 4 [från 700 000 kr] och Polestar 3 [från 890 000 kr] /25 vid beställning senast 2025-06-04, med reservation får slutförsäljning.”
https://www.volvocarretail.se/erbjudanden/vinterhjul-pa-kopet-till-polestar-3-och-4?utm_source=carpay&utm_medium=mobile&utm_campaign=salj_polestar_vinterhjul_pa_kopet
Vinterhjulen till min fossildrivna, fem år gamla V 60 D3 kostade mig 10 000 kr. Man må då betänka, att bilen gick på 318 000 kr.
Klimatet få kosta!
#16 CES
Tack för info. Kan man tolka att alla 4 kostar ca 21 miljarder dollar?
Växthusgas/idisslare
Har länge funderat på följande med jämna mellanrum förekommande alarm om kornas
bidrag till den globala uppvärmningen över tid.
For det första borde väl alla idisslare ingå i hotbilden och då kommer för det andra frågan om
totalantalet ändrats över tid?
Min fundering är att antalet varit mer eller mindre konstant över åtminstone senaste 500 åren där skövlandet/undanträngandet av
viltstammar världen över ( t.ex bisonhjordarna i Nordamerika och antiloparterna på Afrikas savanner) balanserats, åtminstone delvis av tamboskap?
Har haft svårt att hitta uppgifter i ämnet men söker nu hjälp i detta forum.
bengt b.
den brittiska energiexperten Kathryn Porter i intervju.
”Vi spenderade 220 Miljarder £ (2 856 963 058 752kr) på avkarbonisering och såg noll finansiella fördelar”
https://youtu.be/MPydWl5Djxs?si=3wvP-bWraQKMYPY-
#11 Göran B
En vår-psalm 😉
polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20250516.png
#18, TorbjörnR
Ontario’s Darlington SMR project to cost nearly $21‑billion, significantly higher than expected
6,1 miljarder dollar på att bygga den första BWRX -300-reaktorn. De återstående enheterna förväntas kosta betydligt mindre: sammantaget är den beräknade kostnaden för 1 200 megawatt-anläggningen 20,9 miljarder dollar, uttryckt i 2024 års dollar och inklusive räntekostnader och oförutsedda utgifter.
Dessa kostnader är betydligt högre än vad oberoende observatörer menar är nödvändiga för ett brett införande av SMR. Som jämförelse kostade ett nyligen färdigställt naturgaskraftverk på 377 megawatt i Saskatchewan 825 miljoner dollar.
Tjänstemän uppskattade den genomsnittliga kostnaden för kraft från de fyra reaktorerna till 14,9 cent per kilowattimme, beroende på att den federala regeringen tillhandahåller investeringsskatteavdrag.
IESO sa att ett alternativ skulle vara att bygga mellan 5 600 och 8 900 megawatt vind- och solgeneratorer som drivs av batterier. Deras kapacitet skulle behöva vara mycket större, resonerade de, för att ta hänsyn till vindens och solljusets intermittenta natur, och de skulle också kräva betydligt mer ny överföringsinfrastruktur. IESO uppskattade kostnaderna för allt detta till mellan 13,5 och 18,4 cent per kilowattimme. Att bygga BWRX -300, drog IESO slutsatsen, är det alternativet med lägre risk.
https://www.worldnuclearreport.org/Ontario-s-Darlington-SMR-project-to-cost-nearly-21-billion-significantly-higher
Mvh,
Håkan Bergman #9
Det är inte så att apparna gör att allt startar på en millisekund. Ta en elektrisk värmepanna eller en värmepump som inte är uppkopplad till app. Det dröjer ett slumpvis antal sekunder innan den slår igång. Det beror på att efter ett strömavbrott så skall inte allt starta samtidigt. Att elektriska värmepannor och varmvattenberedare har den här funktionen beror på regler från 60- eller 70-talet. Tyvärr gäller inte den regeln för elradiatorer och det är ett problem i vissa städer om det varit ett längre strömavbrott på vintern.
När det gäller batteriladdning av bilar så startar det försiktigt. Det dröjer ett antal sekunder innan laddning startar och laddningen startar försiktigt så det tar någon eller att par minuter innan det når upp till inställd effekt.
När det gäller solcellsparker så diskuteras om krav på batterier vid parker över en viss storlek, i många länder, för att parkerna skall leverera jämn effekt och inte få dippar när solen tillfälligt går i moln. I Sverige är det inte aktuellt för det finns inga så stora solcellsparker.
Nämen titta…kenta har gett upp…sigge är tillbaka istället…
Sigge #23
Jag tänkte i första hand på många solpaneler som slutar leverera i stort sett samtidigt. Finns det nån möjlighet att styra sånt från nätoperatören?
Samtidigt som ”jordens isar smälter” pågår denna utveckling på Grönland.
https://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_DK_20250516.png
Så har det inte sett ut på många år. Blir spännande att följa framåt.
#26 Rossmore
Inte direkt någon vårvärme där uppe i Norr heller och somrarna har ju varit kallare än medel under hela 2000 talet.
https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n.php
https://ocean.dmi.dk/arctic/meant80n_anomaly.php
#17. Allt utom själva elen tycks dubbelt så dyrt med el- (batteri-) bilar. Men ute vid laddstolpar blir även elen dyrare + P-avgift. Jag avrådeer envar från att köpa battweribil.
”Det är inte så att apparna gör att allt startar på en millisekund.”
Den stora blackouten i Sydaustralien 2016 berodde på att flera ”vindkraftparker” (felaktigt) kopplade ned samtidigt (inom mindre än 10 sekunder).
Det fanns regler för hur nedkoppling skulle ske för att få koppla in på nätet, men vindkraftsoperatörerna hade inte ställt om ”apparna” utan låtit defaultvärdena stå kvar.
Håkan Bergman #25
För små solcellsanläggningar är det inget problem. Men för stora anläggningar på flera hundra MW är det ett problem om det är en dag med växlande molnighet. En sådan dag kan en solcellspark ge full effekt och 10 sekunder senare ge endast 10% effekt för att ytterligare några minuter senare vara uppe på full effekt igen.
Utvecklingen på batterifronten går framåt. Kanske inte så mycket med själva batterierna, utan mer reglerutrustning hur de kan användas. Numera finns det batterier som går att koppla till befintliga solcellsanläggningar som kan användas som både som reservkraft och lagring av el för att kunna leverera ut på nätet när priserna är som högst under dygnet. Inte för konsumentmarknaden än, men med storlekar som är anpassat för lantbruk.
Råkade titta till på SVT förut, ett reportage med deras vispade mp-reporter om hur orättvist det är för vindkraften.
Denne högg som kobra mot den vettigaste i reportaget, finansministern som påpekade att kärnkraft behövs för stabilitet och det är det vi bör satsa på.
Vattenfalls vd, Anna Borg, fick försvara sig för den gröne kommunistenreportern varför Vattenfall är inblandad i havsbaserad vattenkraft i Holland, där elpriset är det dubbla och det fortfarande går att räkna ihop någorlunda men ej här hemma där det skulle bli en förlustaffär.
I slutändan vill hon ha mer subventioner för att tjäna pengar i Sverige. Inget om planerbar energi men hon förstod kanske att ingen på SVT begriper något om detta?
Nu är det snart dags att sätta sig i soffan och inte titta på Euro-mello.
tty #29
Det var inte bara vindkraft som orakade strömavbrottet i Australien 2016. Den ena orsaken var att kraftledningen från en stor vindkraftspark havererade, den andra orsaken var ett haveri i ett kolkraftverk som bidrog till stabiliteten i elnätet.
#32
Jag anade att du skulle reagera. Det har gjorts en hel del försök att dölja orsakerna. Det är riktigt att störningen började med en havererad 275 KV-ledning. Detta ledde till en serie omkopplingar i nätet som i sin tur ledde till sex dippar i spänningen på nätet inom loppet av ca 90 sekunder. Dessa dippar fick ett stort antal vindkraftverk att koppla ned (vilket inte skulle ha skett enligt gällande ”ride through” regler). Totalt gick 445 MW bort, vilket var mer än nätet klarade. Svängmassan var låg (precis som i Spanien).
Att vindkraftverken inte uppfyllde ”ride through” reglerna ledde i sin tur till att den australiska motsvarigheten till SvK stämde ett antal vindkraftoperatörer:
https://www.abc.net.au/news/2019-08-07/regulator-legal-action-against-energy-companies-over-sa-blackout/11390400
#3 Fredrik S:
Jag står fullständigt bakom Earth-hour….OM den endast skulle inträffa i samband med mello…
Fredrik S #31
Ett bättre alternativ än mellon:
https://www.youtube.com/watch?v=gUHImtxGuuI
Håkan Bergman #35
Ljusår bättre.
Ett tecken på degeneration, förutom klimatet som var lite sämre i början av 80-talet än nu.
#33 tty
”Dessa dippar fick ett stort antal vindkraftverk att koppla ned (vilket inte skulle ha skett enligt gällande ”ride through” regler).”
Ja, detta har jag varit med om i ”mitt” elnätsbolag. Åskan slog ned i en 130 kV ledning i grannkommunen och orsakade överslag tills reläskydden kopplade bort ledningen. Spänningsdippen i min kommun blev bara drygt 10%, men ändå trippade en hel vindkraftpark.
Vindkraftbolaget klagade på dålig elkvalitet i elnätet. Jag gick till motattack och det kröp fram att de ställt underspänningsskydden i alla vindkraftverk för MOMENTAN utlösning vid 10% underspänning!
Som jämförelse försöker processindustrierna rigga sina anläggningar för att klara (ride-through) 40% spänningsdipp under 200 millisekunder. Det är bland annat frekvensomriktare för varvtalsstyrda elmotorer som ofta trippar vid spänningsdippar.
Spänningsdippar mindre än 10% räknas defintionsmässigt inte som en spänningsdipp.
#30 Vindkraften är väldigt olönsam.
EIB ger 1000 miljarder till vindkraft. Finns pengarna? nej, utan man låter sedelpressen gå och lånar pengar av framtida generationer. Förr eller senare kommer detta krascha med dunder och brak.
Hela elsystemet bygger på stor tung produktionen. Har man inte stor tung produktion så kraschar elsystemet
Batterier är egentligen bara balanseringskraft för intermittent sol- och vindkraft.
Batterier är dyra och har begränsad livstid. Bara batterikostnaden hamnar omkring 170000-180000kr/kWh och priserna går inte ned utan upp i takt med mineralerna blir dyrare och dyrare. Man bygger inte batterilagring för några timmar. Man bygger lagring för veckor, månader, halvår och hoppsan vad stora landarealer och gigantiska mängder mineraler som behövs. Och framför allt så blir det astronomiskt dyrt.
ponera att batterilagringen ska kompensera för bortfall av sol och vind för två veckor i november/december. Om inte övrig produktion hade räcker skulle det saknas 9GW under 370 timmar. Det motsvarar 3,3TWh i energi.
Batterier för att klara dessa två veckor hade kostat i storleksordningen 19800 miljarder kr.
Har man det minsta lilla sinne för ekonomi så förstår man att det går inte.
tty #33
”Jag anade att du skulle reagera”
Ljög du medvetet för att se om jag skulle reagera eller är du felinformerad för att du bara läser vindkraftskritiska förklaringar?
BD-Nille #37
Vindkraft kopplas inte bort vid kort spänningsdipp däremot kopplas de bort vid spänningstoppar. Om det var en hel vindkraftspark som kopplades ner så är det troligast att det var en automatisk frånkoppling i en nätstation.
#39 Sigge
”Vindkraft kopplas inte bort vid kort spänningsdipp däremot kopplas de bort vid spänningstoppar. Om det var en hel vindkraftspark som kopplades ner så är det troligast att det var en automatisk frånkoppling i en nätstation.”
I det fall jag beskrev i #37 var det indivudella skyddsfunktioner i (underspänningsskydd) i 14 st vindkraftverk som var inställda att trippa vid 10% spänningsdipp med tidsfördröjning 0 millisekunder.
Du Sigge har uppenbarligen helt tappat fattningen ikväll.
Christian S #38
Batterier i elnätet byggs inte för att vara back-up för vindkraft. Den främsta orsaken är för att stabilisera elnätet på olika sätt. Ett exempel är att man i Finland har en batteripark som byggdes för att minska risken för strömavbrott om kärnreaktorn OL3 får snabbstopp. Många förstår inte att batteriparken på c:a 100 MW kan vara avgörande för om det blir strömavbrott. Batterierna som byggts i elnätet har gjort att det behövs mindre snabb back-up från vattenkraft. Det gör i sin tur att mer effekt från vattenkraft finns tillgänglig vid extrema situationer.
Det jag skrev om batterier för små solcellsanläggningar som kan vara reservkraft i liten skala är annorlunda. Det har med Ukrainkriget att göra. Det var orsaken till att flera företag började utveckla reservkraftsprodukter som prismässigt skulle vara överkomliga för de som har solceller.
BD-Nille #40
Det låter otroligt. Så ska det inte fungera och gör det inte vanliga fall.
Om det är sant det du skriver så är det någon som gjort ett stort fel när vindkraftverken installerades.
#41
Fortfarande är batterier ingen lösning. Batterilagring i större skala är för att kompensera först och främst vind och inget annat. Vindkraftens små asynkrona generatorer som svajar högt och lågt och likaså solkraft, de förmår inte att hålla stabiliteten i elnätet. Endast tunga stora generatorer från kärnkraft, oljekraft, gaskraft eller vattenfall förmår.
Målsättningen har varit hela tiden att kärnkraften ska avvecklas helt och vi ska enbart förlita oss på sol och vind. Kolväten ska bannlysas helt. Vindstilla och ingen sol, ja sådana väderfenomen uppstår varje år och kan sträcka sig över flera veckor. Genomsnittlig livslängd för vindkraft är 19 år. Ju högre verk desto kortare livslängd. Växellådor rasar, vingbrott, olja rinner ut, generatorer brinner och ju äldre de blir desto dyrare blir underhåll och reparationer. Någon måste ta hand om dess verk och skrota dem när de tjänat ut. Många gånger får de stå kvar som fågelskrämmor.
Batterilagring för hemmabruk kostar mer än det smakar. Dyrt och ineffektiv för att kunna driva ett hem i några timmar. Och förlita sig på flera hundra kg instabil gegga i en inneslutning som när som helst av olika orsaker kan bli trött på livet och bränna ned hela huset övergår mitt förstånd.
Förutsättningen för att batterilagring och över lag att elbilar ska ha en framtid är att mineralerna blir billigare.
Elibilsabatterier har blivit dyrare de senaste åren p.g.a. mineralpriserna. Men så hävdar man att batterierna kommer bli billigare igen. På vilka grunder? Grunden måste vara att mineralerna blir billigare igen eftersom 70% av kostnaden för batteriet är inköp av mineraler och metaller, inte tillverkningen, inte arbetskraften.
Det betyder att den framtida kostnaden för batterier är helt förankrad i en gissning om framtida kostnader för metaller och mineraler.
Att det en oundviklig minskning i kostnaden för saker som är förankrade i handelsvaror som vi inte kan producera i tillräcklig mängd som behövs för dessa utsikter, det är fullständigt orealistiskt.
Vi vet med säkerhet att världen inte utvinner eller planerar att utvinna tillräckligt med metaller och mineraler, ej heller kommer att utvinna tillräckligt vilket betyder att dessa priser kommer att stiga. Det kommer bli svängningar, handelsvaror har flyktighet men trenden är uppåtgående , inte nedåtgående. Vi hade en topp 2022 men sedan har den gått ned. Ändå ligger vi 200% högre än 2019. Räkna med en 100% ökning inom de närmaste fem åren.
Sigge #42
” Om det är sant det du skriver så är det någon som gjort ett stort fel när vindkraftverken installerades.”
Så måste det ju givetvis vara. Förmodligen hade denne glömt att sätta på sig kepsen.
https://www.joyoftech.com/geekculturestore/webstore/multipropimages/windprop.jpg
God morgon klimatrealister!
Har inte hunnit vara inne här på länge nu, men slås av med vilken stringens, uthållighet och kompetens denna blog drivs och lever! Tack Ingemar och alla andra hjältar som håller huvudet kallt i dessa extremvädrens tidevarv!
Anledningen till att jag skriver här och nu är tvåfaldig. För det första råkade jag igår höra en intervju med Mr. John Burke VD för cykelföretaget TREK där han med liv och lust förmedlar liknelsen (ihop med mycket annat naturvetenskapligt sett anmärkningsvärt dravel…) För det andra fick jag själv i natt en släng av en förkylning/influensa varför min kroppstemperatur steg en aning. Rumstemperaturen, som i sammanhanget kan liknas vid Jordens medeltemperatur, har den senaste veckan varit konstant ganska låg på grund av det svala majvädret i Sydsverige.
Vill alltså nu dela en tanke som kanske kan få fler att fylla på med andra ovetenskapliga floskler och liknelser som torgförs inom den globala klimatkommunismen – tidernas största ”gröna lögn”?
KLIMATKRISFLOSKEL Nr. 1: ”Jorden har feber” analogt ”Jorden är överhettad” eller ”Klimatet är sjukt”
De flesta har hört liknelsen om att ”Jorden har feber” (eller analoga varianter) ofta ställt i relation till det orimliga påståendet om att CO2-halten varit konstant låg sedan ”urminnes tider” fram till typ 1958 – då man händelsevis började mäta 😉 på Mauna Loa, Hawaii. Men hur kommer det sig att denna ganska banala liknelse tycks gå hem i stugorna?
Det är väl ganska självklart att min och andra människors förhöjda kroppstemperatur i febersammanhang kommer sig av att kroppen jobbar febrilt med att få bort det onda viruset eller vad det nu är. Kanhända finns här någon medicinskt bevandrad på bloggen som kan fylla på eller rätta mig?
Fyll som sagt gärna på med fler floskler!
Länk till Burk´s trosbekännelse i Klimatreligionen: https://www.youtube.com/watch?v=lqiqHI7fMdU
#42
”Det låter otroligt. Så ska det inte fungera och gör det inte vanliga fall.”
Nej, så ska det inte fungera. Men så fungerade det i Sydaustralien, troligen mest beroende på okunnighet från vindkraftägarnas sida, som inte hade ändrat defaultinställningarna i skyddselektroniken. Kraftverkstillverkarna ställer naturligt nog in under/överspänningsskydden ”känsligt” för att minimera risken för (garanti)reparationer, men det är ägarnas skyldighet att se till att verken istället uppfyller nätoperatörens krav. Det är värt att notera att ett par andra ”vindkraftparker” hade korrekta inställningar. Dessa ”trippade” inte och tog inte heller någon skada.
Jag vet inte vad du menar med ”vindkraftsfientliga” källor. Mina uppgifter kommer från de officiella rapporterna från nätoperatören.
#43
”Endast tunga stora generatorer från kärnkraft, oljekraft, gaskraft eller vattenfall förmår.”
Inte helt sant. Vindkraftverk har faktiskt ganska stor svängmassa, förutsatt att de har synkrongeneratorer, och såvitt jag vet är det hittills bara Texas som haft vett att kräva detta på större vindkraftverk.
Solkraft är svårare. Där krävs nog i praktiken synkronkompensatorer, i princip en generator utan någon turbin som ”går tomgång” och bara ”snurrar med”. Sådana har dessutom fördelen att de kan absorbera eller generera reaktiv effekt, vilket blivit ett allt större problem med mera vindkraft.
Batterier har också ett visst värde i sammanhanget, men inte för den el de lagrar (helt försumbar) utan för att de, likt svängmassa, reagerar utan fördröjning och därmed kan ge tid att starta kraftverk eller göra omkopplingar/partiella nedkopplingar.
#47
Jag köper att batterier behövs för kraftverk för snabba omkopplingar. Det är en utmärkt lösning. Min poäng var att det finns en övertro att batterilagring kan agera buffert åt samhället när det inte blåser eller solen inte skiner för att vissa av rena principskäl vill avveckla kärnkraft och förbjuda billiga energirika flytande bränslen baserat på kolföreningar. Eller batterilagring för hemmet som bara klarar några timmar. Mer än en storskalig batterilagringsenhet har blivit trött på livet och börjat brinna.
tty #47
Det finns en form av energilagring för korttidslagring, nämligen rotations-energi. Jag minns att Mats Leijon hade en idé om att använda just gyro-effekt för att snabbt kunna ge energi.
Även om det bär mig emot att nämna system för samtidig, någorlunda snabb laddning av elbilar, så förefaller idén om att ladda batterier, med slumpkraft, för att möjliggöra detta vara ”ganska vettig”. Jag misstänker dock att man som vanligt underskattar kostnaderna för att ha el tillräckligt länge om det blir vindstilla på vintern.
#8 foliehatt
Här är en inlaga i ämnet av Judith Curry
https://judithcurry.com/2025/05/05/casting-blame-for-the-blackout-in-spain-portugal-and-parts-of-france/
Sedan finns det stöd från viss press. Läs denna utmärkta krönika av Sven Olof Andersson Hederoth
https://www.energinyheter.se/20250516/33222/kronika-net-zero-en-dyr-utopi
#49
Synkronkompensatorer bygger just på lagring av rotationsenergi.
Det ironiska är att det fanns sådana förr, men de skrotades när kärnkraften byggdes ut eftersom de inte längre behövdes.
Via Fingrids länk nedan kan man följa rotationsenergin i det nordiska synkronområdet.
Tydigt vilken betydelse den svenska och finska kärnkraften har.
https://www.fingrid.fi/en/electricity-market-information/InertiaofNordicpowersystem/
Kärnkraft
Tyskland, som i åratal har motsatt sig EU:s försök att behandla kärnkraft som en grön elkälla i likhet med förnybar energi, har lagt ner detta motstånd under den nye förbundskanslern Friedrich Merz, vilket skulle kunna göra EU:s energipolitik mycket lättare att implementera.
Tyskland under den tidigare förbundskanslern Olaf Scholz motsatte sig att kärnkraft behandlas på samma villkor som sol- och vindkraft i EU:s mål och politik för att uppnå nettonollutsläpp till 2050. Antikärnkraftslägret leddes av Tyskland och Österrike och avfärdade kärnkraft som en ”grön” energikälla.
Nu verkar Merz Tyskland ändra sin antikärnkraftshållning i EU:s energipolitik, har franska och tyska tjänstemän berättat för Financial Times .
Österrike är fortfarande en av de länder som i hög grad motstår att inkludera kärnkraft på samma nivå som förnybar energi. Men andra EU-länder har börjat överväga en återgång till kärnkraft efter fyra decennier – de senaste exemplen inkluderar Danmark och Italien , som tittar på små modulära reaktorer (SMR) för att komplettera sin produktion av förnybar energi.
Mvh,
CES #54
Tyvärr kommer det där minst 10 år för sent för Tyskland. Men dom kan ju alltid bränna mer brunkol tills ny kärnkraft är på plats.
Idag 20/5 kom den här artikeln ”Fler bilar per laddstation kan kapa väntetiderna” i pressreaderversion av SvD avdelningen Näringsliv och säkert också då i dagens papperstidning. En forskningsrapport av en senior forskare på SEI.
Apropå vinterns laddkaos i dalafjällen.
”En fördel med mobila laddstationer är att de har inbyggda batterier som gör att de inte belastar elnätet lika mycket som en snabbladdare. En laddplats med en handfull supersnabbladdare kan kräva lika mycket el som ett par hundra villor.
Anledningen till laddkaoset är enligt SEI:s rapport att det saknas bra data över det verkliga behovet av laddinfrastruktur. Då går det heller inte för företag och samhällsplanerare att fatta bra beslut.
– Vi har baserat våra analyser bara på hur många laddare som behövs men vi har inte nyanserat med effektbehovet eller specifika lokala användningsmönster, säger Maria Xylia.”
Det blir nog bra det där.
Kina har godkänt planer på att bygga 10 nya kärnreaktorer för 200 miljarder yuan (27,7 miljarder dollar), vilket positionerar landet för att passera USA som världens största kärnkraftsproducent år 2030, enligt Nikkei Asia.
Mvh,
#56 Håkan Bergman:
Den sidan är bakom betalvägg men jag funderar på hur de ”tänkt” ut det…
Är det typ att folk inte sitter lika länge på toa om de vet att det är 20 personer utanför i kö?
Berra #58
Ett tips är att skaffa ett bibliotekskort, om du inte redan har ett. Sen kan man logga in på biblioteket och nyttja deras tjänst för tidningar och tidskrifter, massor med tidskrifter och några svenska dagstidningar också, SvD bland annat.
Nu såg jag att SEI publicerat undersökningen, nåja så mycket undersökning var det väl inte, igår.
https://www.sei.org/about-sei/press-room/research-reveals-untapped-potential-ev-charger-deployment/
Infiltration av samhällsbärande institutioner!
Jag hade en gång en kollega med gott om skinn på näsan vad gäller politiska utspel.
”Varför kommer detta ut i ljuset just nu?” var en fråga han alltid ställde, med undermeingen – vem tjänar på detta? vad är det som ska åstadkommas?
Idag ska riksdagen ta beslut om kärnkraftsutbyggnad i Sverige.
Samtidigt presenteras i Public service en kritisk rapport från Energiforsk, En av Rebellmammor, Greenpeace och allehanda väglimmare anstruken församling. Man går vidare och intervjuar en ökänd kärnkraftsmotståndare i Birgitta Forsberg. För att avsluta med att låta det Göteborgsbaserade SOM-institutet klistra ”Nationalist”-epitetet på de i Sverige som önskar en stabil elproduktion genom kärnkraft.
Varför kommer detta just nu? vem tjänar på detta? vad är det som ska åstadkommas?
Släpp public service fri – låt det konkurrera som alla andra. Jag vill inte lägga skattepengar på en anakronistisk DDR-struktur.
Nr 60 foliehatt
Bra spaning/konstaterande. Peter Carlsson på northvolt är experten och gamen som sniffar i luften..
Det gäller i detta också att hålla koll på ” svarte Petter ” vem blir sisten kvar…Sveriges folk? Europas folk?
Stora risker nu – när den gröna bubblan nått bristningsgränsen.
Jag kollade lokala nyheterna och vädret för oss i västsverige:
Imorgon kan det bli så låga dagstemperaturer i Skaraborg som bara 2 – 3 grader.
Det låter närmast rekordkallt för att vara så sent i maj….
Men vi tröstar oss med historiska klimatnoteringar:
Varmaste i västragötaland var 1901, Borås- 36 grader.
Blötaste dygnet, Vänersborg 1868 141mm.
Blötaste majdygn – 1931…93mm.
Längsta torkan var 1974.
Det tycks successivt ha blivit bättre väder under dom senaste 100 åren.. Ändå lurar makthavarna skjortan av oss med koldioxidskatter och hot om snar undergång – wow! Vi lever i helt overkliga tider!
Det blir dom kommande dagarna stor risk att fågelungar dör av kyla, som hänt flera gånger på senare år…Det är bedrövligt.
En god nyhet:
Epoch Times
INRIKES
Nytt bakslag för stort vindkraftsprojekt i Östersjön
Aurora, den planerade stora vindkraftsparken i Östersjön, har åkt på ännu ett bakslag. Mark- och miljödomstolen i Nacka Tingsrätt upphäver nu Länsstyrelsen i Gotlands läns beslut om Natura 2000-tillstånd.
Nr 63 Fredrik Lundell.
Mycket glädjande – ingen – har förstått varför det skall byggas massor av vindkraft vid naturreservat och skyddade natura 2000 områden.
Det kryllar av vindkraft i våra känsligaste och mest skyddsvärda områden – helt obegripligt!!
#64
Och så länge inte varje vindkraftverksanläggning heller kan sörja för sin egen reglerkraft finns det ingen anledning att bygga ytterligare vindkraft överhuvudtaget.
Huuu, vad det ser kallt ut i Världen…
Om man tittat in på danska DMI och deras polar portal – så ser världen ut ha blivit mer kall än varm, under våren.
Det är t o m kyligt I Australien.
I övrigt är det rejäla kalluftsutbrott i väst, öst och syd…på vår glob.
Särskilt ser kusterna kalla ut över stora delar av globen….