Vi silar mygg och sväljer kameler

Klimatet är nu i fokus inför COP26 i Glasgow. Tron  att vi måste begränsa atmosfärens koldioxidhalt är huvudsaken – och därmed en fråga om energi.

andel fossilbransle

Det finns ingen klimatkris, men en högst verklig kris och som  ingen annan än människan kan skyllas för är energikrisen, som redan är här i stora delar av UK och EU. Förorsakat av nedläggningar av kärnkraftverk och en övertro på opålitlig och ineffektiv, förnybar el. Klimatkrisen finns än så länge i datormodelleringar. I dagarna visar det sig att det går att få Nobelpris för datormodeller, som hittills inte visat rätt. Trend ca 0,44 gr C/decennium i stället för verklighetens 0,15 gr C/decennium. Räknar de bakåt i tiden spår de kontinuerligt kallare klimat och missar helt 1930-talets värme som var samma som vi har nu.

Märkligt då att vi i nationalistiskt övermod visar ett självskadebeteende, som eroderar vår konkurrenskraft och välståndet i västvärlden.

Vi silar mygg och sväljer kameler. Vi är beredda att ställa om samhället i grunden och skyr inga kostnader för att helt och hållet befria världen från våra svenska 1,4 promille av världens koldioxidutsläpp. 0,003 gr C  lägre till år 2100 om vi försvinner från kartan. Samtidigt blunda för att Kina, Indien och Ryssland  står för en 42,4 procent av utsläppen och vi tror att de ska följa vårt goda exempel.

António Guterres ger oss betyget världens bästa klimatpolitik. Bland jämförbara och större länder ger vi mest per capita till den gröna klimatfonden, som siktar på 100 miljarder dollar per år.

 • Visst imponerar det när Vattenfalls VD Anna Borg kan åka till New York och presentera projekt som Hybrit, H2 Green Steel, LKAB, Northvolt, serverhallar, etc…
  Finansierat med skatter och EU-medel via Europeiska Investeringsbanken. Thomas Östros i ledningsposition lovar välvilligt att ösa miljarder över projekten. För dessa projekt ska vi dubbla vår elproduktion. Med vind- och solkraft skapar vi ett elsystem, som redan nu är i kris och abonnenter riskerar att stängas av så att inte nätet ska drabbas av black out.
 • Vattenfalls reklam dagligen i TV säger att målet är, att vi ska vara fossilfria inom en generation.  De har gjort en rad för oss svenskar mycket dyrbara misstag.
  Nu senast försäljningen av kolkraft till ett Tjeckiskt företag för 100 miljoner. Fast det visade sig värt 60 gånger mer. 6 miljarder. Om detta säger bolaget i sin klimatredovisning att de minskat utsläppen från egen verksamhet från 84 till 23 miljoner ton. Hyckleri motsvarande en och en halv gång Sveriges totala utsläpp av koldioxid. De nya tjeckiska ägarna skäms inte för att förse Europa med nödvändig elektricitet. Och utsläppen är de samma eller högre. Vattenfall har under politiskt inflytande slarvat bort i storleksordningen 200 miljarder. Nuonaffären, försäljningen av brunkolsverksamheten till underpris, nedskrivning av kärnkraft vid förtida avveckling och stängningen av nya Moorburg efter fem års drift.  LKAB och SSAB kommer garanterat att fortsätta med den förskingringen ur statskassan. I klimatets namn.
 • Om man är så övertygad om koldioxidens fördärvliga effekt och därför är beredda att göra om vårt land till en skog av vindkraftverk med ledningsnät som en spindelväv skulle man få 10 – 12 gånger mer koldioxidminskning om man exporterar den produktionen till koleldarna inom EU, som är 72 procent fossilberoende. Istället för till stålproduktion som behöver skyddstullar för att överleva.
  49-6-mhcsca.pdf (nationalekonomi.se)

Nu är vi ju inte ensamma om att i nationalistiskt övermod kämpa mot klimatet.

 • Norge förser oljeriggar med fossilfri elektricitet med kablar till land för sin energiförsörjning. Något som fick den norske Nobelpristagaren Ivar Giaever att ta sig för pannan.
 • Den norska Nobelpriskommittén var tidiga på bollen med klimathyckleriet. Fredspriset 2007 till Al Gore och Rajendra Pachauri för filmen En obekväm sanning, som knappast levde upp till titeln. Den dog med hockeyklubbans avslöjande.
 • Tyskland vill inte vara sämre. Världspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3 – starten på en ny era. Den första modellen från Volkswagen som levereras koldioxidneutral. I ett EU med 72 procent av sin energi från kol, olja och rysk gas.

Förlåt att vi upprepar oss. Allt handlar om proportioner. Vi lånar en pedagogisk metafor.
Jämför med att simma i en kommunal bassäng. Även om du köper en kubikmeter garanterat rent vatten och häller i bassängen kommer det att blandas med allt annat vatten. Snart simmar du i samma vatten som alla andra. En metafor som fungerar för VW:s elbil. Som fungerar för enskilda länders oerhört kostsamma klimatåtgärder med obetydlig global nytta. Den kubikmetern illustrerar också våra 1,4 promille. Så  länge som den överväldigande delen av världens energi är fossil med droppar av förnybar elektricitet.

Vi har släppt iväg vår industri till Kina och skickat med koldioxidutsläppen. Vi hyllar oss som varande bättre planetskötare. Men de råvaror, komponenter och produkter som är nödvändiga för den klimatpolitik vi berömmer oss själva för, kommer i stor utsträckning från Kina. Det blir nog bra bara vi inför koldioxidtullar vid EU:s gränser. Det är en naiv tro bland EU-politiker och en grav underskattning av Kinas maktposition, som gör att de lätt kan strypa flödena av oersättliga komponenter och råvaror till vår industri om de blir retade.

Energikrisen har medfört skyhöga priser på el, som i sin tur bl.a. beror på dramatiska prisökningar på kol, olja och gas. En paradox som i strålkastarljus tydliggör hur dåligt det går att minska fossilberoendet om man stänger kärnkraftverk och satsar på opålitliga leveranser från förnybar energi. Väderguden har hela makten.

COP26 i Glasgow blir spännande. Å ena sidan har alarmisterna haft turen att några extrema väderhändelser i sommar kommit väl till pass. Å andra sidan har energikrisen landat i den andra vågskålen. Nu ser den vanligtvis indifferente medborgaren på sin elräkning eller kvittot när hon tankat bilen vad politiken ställt till med. Samtidigt som det är stor uppmärksamhet i media på  det, måste alla förstå att det är bara en mild försmak av vart vi är på väg.

Energiminister Anders Ygeman förklarar i Aktuellt att vår elpriskris inte har något att göra med att kärnkraft stängts i förtid. Hans recept för att ta oss ur krisen är – bygg mer vindkraft!

Vi fortsätter därmed myggsilandet och kamelsväljandet.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ann Löfving-Henriksson

  Tack Evert&Mats!
  Myterna regerar och vi går mot en bedrövlig nära framtid, på grund av en accelererande energikris medan klimatkrisen hör till skräcksagornas värld.
  Kriserna duggar tätt, ju mer man gräver desto fler dyker upp. Konkurrensen om vilken av dem alla som utgör det största hotet är stor.
  Den största aktuella krisen, i min värld, är nog ändå att FNs högste ledare i sitt inledningsanförande till COP26/FLOP26 anser att han har fått nog och levererar den häpnadsväckande lögnen att ”we are killing ourselves with carbon” – och hela församlingen av stora och små planetskötare applåderar.
  Samtidigt lider biosfären av näringsbrist, CO2 från atmosfären, men den bristen liksom den svält som här och nu drabbar stora delar av mänskligheten till stor del på grund av den av IPCC förda politiken, det blundar församlingen för.

 2. Tack, riktigt bra sammandrag av stolligheterna. Vi får se när det vänder och folket byter ut makthavarna.

 3. Lasse

  Om man håller andan tillräckligt länge så kan man dö av koldioxidförgiftning.
  Bättre att andas på och ge grönskan sin växtkraft via vår utandningsluft.
  Tack för texten som visar att alarmismen bygger på modeller som inte kan verifieras i verkliga livet.
  Råttorna trivs i Glasgow!

 4. pekke

  Dagens snittpris på el i flera länder är dryga 2 sek kWh, undrar hur EU:s industrier skall kunna konkurrera med omvärlden om detta fortsätter.

  https://www.nordpoolgroup.com/maps/#/nordic

  Hoppas ni kan se kartan över delar av väst.

 5. pekke

  COP 26 är ett riktigt ” happening ” där ” alla ska med ” med tanke på vissa märkliga schemapunkter.

  https://wattsupwiththat.com/2021/11/01/important-work-at-cop26/

 6. Lasse

  Problemet är okunnighet!
  https://realclimatescience.com/2021/11/cop-26-news-day-one/

  Exempel från alarmisterna visar deras ovilja att se annat än det som visas för dem och det som visas är skapat för att skrämmas!
  124 grader Farenheit är 51 grader Celcius!

 7. Sören G

  I lokaltidningen är det ett reportage om Kungliga Vetenskapsakademiens ständige sekreterare Göran K Hansson. Överskriften är ”Vetenskapens ständige försvarare”. Är en varm förespråkare för naturvetenskap och ser med oro på hur konspirationsteorier och faktaresistens skapar en ökande misstro mot det som vetenskapen står för. Se på klimatfrågan. – Jaha. Och från vilket håll kommer faktaresistensen i klimatfrågan?

 8. johannes

  Kraftfullt och bra skrivet.

  ”Extrema väderhändelser”? Vilka då?
  Du menar väl usla och illa skött dagvattensystem?

 9. Sören G

  Och underlåtenhet att hålla efter undervegetationen i skogar.

 10. Enough

  COP 26……..Löfven tycker att vi ska lyssna på barnen…..som han medverkat till att skrämma upp om framtiden för planeten……

  Vi i västvärlden ska lägga oss på rygg, så att Asien med Kina i spetsen ska få dominera framöver. Frågan blir hur länge den framgångsrika befolkningen i väst ska acceptera den stora bluffen som driver denna utveckling……

 11. Ivar Andersson

  COP26 är tydligen ointressant
  Ett klipp som visar hur USA:s president Joe Biden, 78, nickar till mitt under den pågående klimatkonferensen i Glasgow får nu stor spridning på sociala medier.
  https://www.friatider.se/joe-biden-somnade-pa-klimatkonferensen

 12. JonasW

  Appropå COP26

  Modi säger att Indien ska bli klimatneutralt 2070. Colombias president har lovat skydda 30% av sina skogar, vilket är ett helt meningslöst löfte eftersom det är den skogen som ligger i helt otillgängliga områden.
  Putin har flera gånger sagt att Ryssland inte tänker vidta några åtgärder. Bolsonaro säger ungefär samma sak. Kina deltar inte i mötet.

  Börjar det inte bli dags för västvärlden att inse att >80% av jorden befolkning inte köper snacket om ”grön omställning” ?

 13. Peter Johansson

  Människan har aldrig haft det bättre än idag. Snart är vi 8 miljarder och fler lever under bättre livsbetingelser än någonsin. Det är en makalös framgång för vår vackra art.
  Jag undrar därför varför de sista 0,3 graderna kommer bli ett problem för mänskligheten när de första 1,2 varit positiva för oss?

 14. Claes-Erik Simonsbacka

  Järnsvampverk i Malmfälten har tidigare diskuterat några gånger och även utretts. Syftet har varit att med en vidareförädling av kulsinterpellets till järnsvamp. Tidigare utredningar visade emellertid svårigheter i att få en acceptabel lönsamhet på järnsvampsproduktionen ställt mot de importpriser som gällt för alternativet skrot.

  Ett intressant industriprojekt som också översiktligt studerats är produktion av ammoniak med gas från järnsvampsproduktionen som råvara. En tillgång till ammoniak i Malmfälten skapar också nya förutsättningar för utnyttjande av de lokala råvarorna apatit och kismalm. Med dessa råvaror kan fosforsyra tillverkas och genom blandning av ammoniak med fosforsyra kan t. ex. monoammoniumfosfat (MAP) tillverkas . Då erhålls en produkt i granulatform som används vid framställning av fullgödselmedel som erhålls efter inblandning av kalium.

  Mvh,

 15. Enough

  #12 JonasW

  Dom köper det med hull och hår, så länge bara västvärlden dels driver det, dels ger bidrag till dem……

 16. Kjell Wallenberg

  Det växer nuförtiden mycket bättre än det gjorde på 1960-talet. Med nuvarande koldioxidhalt tror jag att växterna inte behöver flämta efter koldioxid i luften.

 17. pekke

  Hybritprojektet har stött på problem…
  Vattenbrist !
  Verkar vara lite dålig planering.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/vattenkris-for-hybritprojektet

  Nästa råvarubrist på ingång, magnesium !
  Kina har i det närmaste monopol på utvinningen och minskat denna p.g.a. energikrisen.

  https://cornucopia.cornubot.se/2021/11/veckor-kvar-till-magnesiumkrisen.html

 18. pa

  Varenda en av de som deltar i låtsasmötet i Glasgow, är med för att hålla liv i lögnen som rättfärdigar det de får sin lön ifrån. Det är snarare ondska än okunnighet vi har att göra med här.
  Den här sorten hjälper inte demokrati eller sanning på, den behöver ryckas upp med rötterna och torkas ut.

 19. Claes-Erik Simonsbacka

  Metals for a Climate Neutral Europe : A 2050 Blueprint

  https://www.ies.be/files/Metals_for_a_Climate_Neutral_Europe.pdf

  Mvh,

 20. Lasse

  https://sverigesradio.se/avsnitt/den-totalitara-drommen-om-en-klimatanpassad-varld

  En sanning väl värd att lyssna på!

 21. Simon

  Så sant som det är skrivet Evert och Mats.
  Och på tal om myggsilande och kamelsväljande:

  Att isbjörnar äter renar beror nu också tydligen på ”klimatkrisen”.

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/28jX5B/klimatkrisen-forsta-filmade-isbjornsattacken-mot-ren

  Milde tid, Aftonbladets självskadebeteende är häpnadsväckande.

 22. Claes-Erik Simonsbacka

  ”Nästa råvarubrist på ingång, magnesium !” / #17 pekke

  Magnesium: The Lightest Structural Metal
  https://www.intlmag.org/page/mg-lightest-metal

  Magnesium: AUTOMOTIVE APPLICATIONS
  https://www.intlmag.org/page/app_automotive_ima

  Key Challenges for Future Mobility and Transport
  ”Affordable lightweight and efficient vehicles Lightweight design and lightweight materials have been an important research topic across various sectors (e.g. aviation, automotive, shipping industries). Future mobility and vehicle concepts rely heavily on the technological advancements in lightweight construction. The main challenge for automotive applications seems to be cost-effectiveness. All lightweight materials (e.g. composites, aluminium, magnesium and high-strength steel) offer weight reduction but come at higher costs.”

  https://www.eucar.be/wp-content/uploads/2016/08/Key-Challenges-for-Future-Mobility-and-Transport_final.pdf

  Mvh,

 23. Björn

  Någonstans bland de inbjudna till Glasgow måste det väl finnas några med fötterna på jorden, att ord måste spegla en verklig värld med konsekvenser. Ingen fest kan överskugga eller trolla bort verkligheten, men de gröna tror sig kunna det. Vi får hoppas at COP26 blir den gröna euforins vändpunkt och att kärntekniken kommer i fokus. Man kan ju alltid hoppas, för förnuft finns, men lyckas den tränga igenom den dogmatiska gröna dimman? Annars är det risk för att vi går mot en global totalitär era.

 24. tty

  #21

  Isbjörnarna på Svalbard tar sällan renar, trots att renarna där är kortbenta (vilket visar att de sällan jagas). Anledningen är att isbjörnar inte kan röra sig snabbt någon längre sträcka på land utan att överhettas. Den här renen gjorde det fatala misstaget att fly ut i vattnet, som ju är isbjörnens normala jaktmiljö. Fotografen som kommenterade måste f ö vara osannolikt okunnig om både renar och isbjörnar eftersom hon tydligen trodde att renen skulle kunna simma ifrån björnen.

  Att Aftonbladet sedan börjar fabulera om den försvinnande havsisen som tvingar upp isbjörnarna på land är bara standardklimatlögner.

  Svalbards västkust (där Hornsund ligger) har varit isfritt sommartid ända sedan Barents upptäckte Svalbard 1596. Engelska valfångare hade Hornsund som bas under ”lilla istidens” kulmination på 1600-talet. Holländarna höll till t o m längre norrut på Amsterdamöya. Det bör kanske tilläggas att äldre auktoriteter som t ex Scoresby är ense om att segelfartyg inte kan ta sig fram i vatten där det är mer än 10 % is.

  För den som är intresserad av Svalbards äldre historia:

  https://archive.org/details/cu31924029850751

 25. TB

  Det är medias fel
  -att ungdomar drabbas av klimatångest
  -att organisationer som Extinction Rebellion skapas och bedriver skrämselpropaganda
  Om SR, SVT och TV4 hade tillåtit en öppen debatt mellan forskare med olika åsikter i klimatfrågan i stället för att bedriva skrämselpropaganda hade synen på klimatfrågan hos ungdomar och en okunnig allmänhet varit en annan. Att låta reportrar som Erika Bjerström oemotsagda få framföra sin skrämselpropaganda i TV är skrämmande!

 26. tty

  #22

  Ren magnesium används ju inte så mycket, men det är en mycket viktig legeringsmetall tillsammans med aluminium.

  När det gäller metaller så kan man säga att det finns tre viktiga metaller som det aldrig kan bli brist på eftersom de i praktiken finns i obegränsade kvantiteter: järn, aluminium och magnesium.

  Där är haken istället att de kräver stora mängder energi för att framställa.

 27. tty

  OT men kanske av intresse

  Hanif Bali har idag vågat sig på att svära i kyrkan:

  https://twitter.com/hanifbali/status/1455274999158280192

  Hittills har han noggrant undvikit allt som har med klimat att göra, men nu när han beslutat att inte ställa upp i riksdagsvalet kanske han börjar divergera mera från partilinjen.

 28. Mats Kälvemark

  Evert och jag hävdar alltid det är verkligheten som gäller och nu har den kommit ikapp charlataner och spin-doctors i Glasgow. Klimatsans redovisar:
  https://klimatsans.com/2021/11/01/cop-fran-paris-till-glasgow/
  4 oberoende observatörer bekräftar att satellitmätta temperature under perioden 2016 – 2021 inte har ökat. Snarare en trend neråt. Atmosfärshalten av koldioxid mätt av NOAA, Mauna Loa fortsätter att öka i obruten takt, ca 2,5 ppm/år. Har skickat på denna info till profeterna i klimatkyrkan, Wijkman, Kuylenstierna, Rockström etc. men jag har inte fått någon respons vilket var förväntat. Deras klimathotssaga är ju på väg att spricka, när nu verkligheten tränger sig på

 29. Claes-Erik Simonsbacka

  Who Has The Power
  29 okt. 2021

  ”CPM’s Jeff Christian discusses long-term issues, out to 2050, related to the uncertainties surrounding electricity generation, energy sources, motive propulsion technologies, EVs, fuel cell vehicles, and related topics. ”

  https://www.youtube.com/watch?v=fpRq7KzVtgI

  Mvh,

 30. TB

  #20Lasse
  Tack för tipset. Lena Andersson är ju som alltid lysande att läsa eller lyssna på.

 31. Rolf Mellberg

  Bra jobbat Mats och Evert!

  En tanke dock: Ni som har så bra driv bor ju strategiskt centralt i vårt land. Skulle inte ni kunna dra igång ett klimatmöte- liten konferens – socialt event, kanske lite i stil med det som ägde rum i Helsingborg härförleden?

  Vi som är ösgötar – guschelöv – kan nog samla oss i ett par bilar för ett sånt spännande event.

 32. Apropå dagen hause kring att man vill rädda skogen. Jag har inte hört att man vågat hylla Israel för att de planterat träd och fått öknen att blomstra i många decennier. Inte heller har jag hört ett kritiskt ord om de grönas propaganda för etanol och biodrivmedel, vilket är huvudorsaken till att man skövlar regnskog för att plantera palmträd och röjer för sojabönor.

 33. Isidor

  Greta har i Glasgow skaldat med adress till världens ledare på det mogna sätt man väl kan förvänta av den kvinna hon nu är. ”You can shove your climat crises up your ass” var hennes tunga budskap. Kommer hon att leda genom exempel?

 34. eriksbo

  Är det nån som kan ge en analys av Boris Johnsons öppningstal i Glasgow ? Svält och nöd för miljoner människor, olidlig hetta, Miami, Shanghai, Alexandria under vatten. En minut före midnatt osv osv. Var har dessa prognoser grävts fram ? När är detta på väg, vad är tidtabellen ? Media ger som väntat ingen som helst fakta-analys av det Boris kastar fram.

 35. #33
  Stackars kvinna. Vilken fallhöjd!
  Jag tvivlar på att det kommer att sluta med succé.

 36. Lars Thorén

  #32
  Markbygdens 1101 vindkraftverk generar fillt utbyggt ungefär lika mycket som en reaktor gjorde i Ringhals! 8 TWh för 450.000 kvadratkilometer skog skövlad. Och 500 ton betong per snurra. Hybrit kräver 10.000 snurror. Snurrigt!

 37. #34 eriksbo
  Javisst.

  I senaste rapporten diskuteras resultatet av modellkörningar med olika scenarier. Bland annat RCP8.5 och om man är pessimist och tror att framtiden kan bli det värsta inom de (mycket stora) felgränserna blir alarmistiska utsagor inte orimliga.

  MEN har man läst rapporten och sett att RCP8.5 inte alls är troligt (det var ju referensscenario i förra rapporten) blir uttalandet alldeles fel. Världen följer nu SSP2-4.5 ungefär och det ser ut som om temperaturen landar på cirka 2,5 grader år 2100 enligt modellerna. (Då har jag korrigerat för att man ändrat temperaturen för 1850-1900 så att värdet jag ger är jämförbart med parismålen.)

  Att Boris Johnson inte själv läst innantill i rapporten är väl ursäktligt och att alarmisterna talar om för honom vad han skall säga är väl bara vad man har att vänta sig.

 38. #13 Peter Johansson

  Det är inte dom 0,3 graderna som är kvar till parismålet som kommer att leda till att världen går under. Når världen parismålet blir allt bra. Det är ifall COP26 misslyckas och temperaturen stiger med ytterligare 1 grad till 1,3 grader över dagens temperatur som undergången kommer. Dock inte enligt modellresultaten i AR6, för där förutses enligt SSP2-4.5 en kontinuerlig utveckling med lika stora klimatförändringar som vi redan genomlidit sedan 1850 på grund av den oerhörda uppvärmningen på 1,2 grader som vi redan förorsakat.

  När du nu kommer med en avvikande åsikt, att de 1,2 grader vi hittills har sett har varit bra för mänskligheten kan man nog tänka sig att 1,3 grader till inte blir så galet.

  En annan sak är att alltihop handlar om klimatet år 2100. Det är 80 år dit. Hur bra gissade man om vår tid för 80 år sedan? Det kommer antagligen att komma en eller annan teknoekonomisk revolution som ändrar perspektivet. 80 år är en lång tid…

 39. Staffan Lindström

  33, 35

  Greta har alltså gjort en ”Lindström” Använt detta ”3-letter word” Kommer hon nu liksom undertecknad att dra sig undan debatten offentligt…??

  Per Bolund uppträder ofta i brun kavaj och blå skjorta… av en händelse….

 40. Evert+Andersson

  #39 Staffan Lindström

  En intressant Bolund-observation 🙂

 41. Thorleif

  Här silas det som vanligt inte mygg när det gäller att spendera ………

  https://ledarsidorna.se/2021/11/riksrevisionen-riktar-skarp-kritik-mot-regeringens-bistandspolitik/

 42. Jan

  Man kan fråga sig hur Greta Thunberg och hennes gelikar skulle ställa sig till att sig till att själva leva det liv som skulle bli verkligheten för de flesta människor om deras förslag att snabbaveckla världens energiförsörjning förverkligas? Ett liv i armod fyllt med långa arbetsdagar bestående av hårt oglammoröst arbete. Misstänker att det då inte blir lika kul längre.

 43. Adepten

  Torkan i Madagaskar som Alexandre Antonelli, Ernest Randriarimalala och EB tog upp på Aktuellt igår berörde mig 🙁 Titta på det inslaget!
  Tydligen skyller man det på torkan, El Niño samt global uppvärmning som pågått sedan 2014.
  Enligt FN kommer torkan, som pågått i 40 år, att påverka 18 miljoner människors liv på olika håll i södra Afrika. Hårdast drabbas Moçambique, Zimbabwe, Malawi, Lesotho och södra Madagaskar.
  Kan vara bra att politikerna får veta hur man löser det på bästa sätt, eftersom dom tycks tro att man kan lösa detta med att ta bort antropogena CO2 utsläpp till atmosfären?
  Finns det någon som är manad att ge bra förslag?

 44. Lasse

  SR drar på om översvämningsrisker och nämner Enskedefältet som exempel.
  Kanske kan den centralt placerade parken indikera problematiken. Namnet skvallrar om det i alla fall: Vårflodsparken! 😉
  https://www.google.com/maps/place/Enskedef%C3%A4ltet,+Enskede-%C3%85rsta-Vant%C3%B6r,+Stockholm/@59.28163,18.0590835,1582m/data=!3m1!1e3!4m5!3m4!1s0x465f778054f23d97:0x6212b6ebfd0f0847!8m2!3d59.2846464!4d18.0589179

  Det verkar vara ett säsongsmönster som man inte kan bortse från. Men varför strömmar det upp avlopp i husen när det regnar? Kombinerade system?

 45. Lasse

  #43
  Kollar alltid på befolkningsutvecklingen:
  https://www.macrotrends.net/countries/MDG/madagascar/population-growth-rate

  Klart att nederbörden inte matchar tillväxten i befolkningen.
  3 ggr fler idag än för 40 år sen!

 46. Adepten

  #45 Lasse
  Den variabeln, Befolkningsutvecklingen, får inte ingå i lösningen 😉 Vi måste hitta någon annan lösning.
  Kan vi hoppas på ett kallare klimat genom minskad solaktivitet som gör att vädersystemen ändrar karaktär, genom ökad nederbörd i dessa områden? Hur var klimatet där under lilla istiden 1350-1850. Någon som kan utveckla denna tanke?

 47. Sten Kaijser

  Adepten #46

  Kallare klimat brukar inte ge mer regn!

 48. Lars Cornell

  #47 Sten.
  Regnar det mindre i Lappland än i Skåne?
  Är det mer extremväder samt torrare och regnigare i Paris än i Stockholm?

  Och du! Varför bor det så många i det otrevligt varma Skåne och så få i det härligt kalla Lappland?

 49. Ivar Andersson

  #39 Leif Å
  ”Hur bra gissade man om vår tid för 80 år sedan?”
  På 70-talet spådde klimatexterna ny istid.
  På 80-talet spådde experterna skogsdöd.
  1994 utsåg FN:s generalförsamling den 16 september till ”Världsozonhålsdagen”

 50. tty

  #43, 45

  Nästan fullständig avskogning p g a svedjande som resulterat i en totalt grotesk jorderosion är det verkliga problemet på Madagaskar. Tillråga på allt är svedjandet till stor del religiöst betingat och totalt meningslöst.

  Bisarrt nog har den sydvästra delen som är naturlig halvöken klarat sig bäst, eftersom där är för torrt för jordbruk.

  Ett par bilder:

  https://mongabay-images.s3.amazonaws.com/780/madagascar/madagascar_ankarafantsika_0253.jpg

  En s k ”lavaka”, alltså ett hål/en kanjon orsakad av jorderosion.

  https://www.birdguides-cdn.com/cdn/news/Aerielerosioneffects-creditSachaDenchFORWEB.jpg

  Och så här ser en flodmynning ut på Madagaskar. Mer jord än vatten.

  Sedan leder ju en Nino alltid till torka i södra Afrika, och la Nina till motsatsen. Det kan jag bekräfta av egen erfarenhet eftersom jag varit där både Nino- och Nina-år, men för närvarande är det ingen Nino

 51. Lars Kamél

  Det där med påstådd torka och kollapsad livsmedelproduktion på Madagaskar, var en av de saker jag tog upp för ungefär två månader sedan:
  https://klimatupplysningen.se/mediakommentarer-v/
  Med jämförelser mellan påståendena och data från verkligheten.

 52. LH

  Grafen i artikeln är inte bra. Y-axeln är ju kapad under 70%, vilket är något man brukar göra när man inte vill visa verkligheten utan få kurvan att verka mer dramatisk. Hade den haft med hela skalan ner till 0%, hade man mycket bättre sett hur liten minskningen har varit hittills.

 53. Evert+Andersson

  #52 LH

  Det har du rätt i förstås. Hade vi gjort kurvan själva hade den tillfredsställt din önskan, men det är en officiell bild och därför använd. Därför också förtydligad med 72-procentspilen till höger.

 54. Lasse

  ”Under de senaste 40 åren har det svenska skogsbruket sett till att 1,8 miljarder ton koldioxid lagrats in av skogen.”
  (SVD annons 2021-11-03)

  https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/miljo/utslapp-av-vaxthusgaser/

  Netto noll!?

 55. Det är tyvärr vanligt att manipulera tabeller på det sättet för att dramatisera en utveckling. Ett exempel är den officella bilden av koldioxidhalten i luften. Den tabellen börjar med 300ppm för 1960 och slutar med 420 som högsta värde på y-axeln. Det ger en mycket onormal bild av den verkliga utvecklingen. Om PPM stiger till 440 PPM kommer lutningen att minska! Och därmed se mindre dramatisk ut!

 56. Adepten

  #50 tty och #51 Lars Kamél

  Tack för informationen 🙂
  Men jag förstod inte varför svedjandet till stor del är religiöst betingat i Madagaskar?
  Finns det historiska uppgifter hur klimatet och växtligheten har varit tidigare där?
  Hur var klimatet där under lilla istiden 1350-1850?