Händer det något på COP26-mötet idag?

Jag såg den här bilden i mitt flöde idag. Kunde inte låta bli att ställa frågan. Har folk tröttnat? 🙂

glasgow motet

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Håkan Bergman

  Det är tsetseflugan som i det allt varmare klimatet nu spritt sig ända till Skottland.

 2. mattias

  Kanske koldioxidberikningen i rummet som gör dem trötta.

 3. Evert+Andersson

  Obetalbar bild. Högst relevant fråga också!

 4. Ann Löfving-Henriksson

  Kan inte se mej mätt på bilden, den kommer att pigga upp under dagens vedermödor med igensaltade fönster som nästan gjort persienner onödiga.

 5. Ivar Andersson

  Bilden demonstrerar att klimathotet är ointressant för världsledarna. Xi och Putin föredrar att sova hemma.

 6. Ulf

  How dare you?

 7. Gunnar Juliusson

  Bilden har blivit mycket väl spridd. Med erfarenhet av många stora medicinska konferenser med besökare från hela världen är det dock ingen sällsynthet att folk nickar till, delvis av jet lag, och förstås beroende av intresset för det specifika ämnet. Dock är det nog så att föredragningarna på COP26 är osedvanligt tråkiga varför sömnen blir lockande. Amerikansk TV kommenterar att Biden borde med sitt nick name Sleepy Joe vara medveten om allmänhetens intresse och gjort allt för att hålla sig vaken, men fick väckas av en assistent.

 8. Mats Kälvemark

  Det kan vara nå´t mer än att de bara sover? Kolla speciellt på Kerry. Han ser ut att ha gått vidare till alarmisternas himmel. Eller neråt där dagens globala uppvärmning bara är en blek skugga av temperaturen där.

 9. Mats Kälvemark

  Han som sitter t.v. om Kerry tittar uppåt och önskar sig tillbaka till den globala svalkan här uppe?

 10. Anevs

  Blah Blaj Biden

 11. Roland

  Nu läste jag nyligen att

  ”Tuvalu i sydvästra Stilla havet kan bli det första landet att gå under när havsytan höjs på grund av den globala uppvärmningen.”

  Är det någon här som har bra data på Tuvalu ?

 12. Carin

  Inte mycket brådskande action där inte. Misstänker dessa potentater hade samma sortens närvaro i skolan…

 13. Enough

  ….klimat-routen är utstakad sedan länge, de högsta ledarna vet redan vad som kommer att hända, de somnar om under mötet….

  Vad som händer? En fortsatt nerskärning av västs kolförbränning, en fortsatt ökning för övriga världen ett par tre decennier till, med politiska kommentarer i väst att nu ”satsar vi” ännu hårdare mot noll utsläpp av kol till 2050……

  Vad som händer i praktiken? Kolutsläppen ökar de kommande 20-30 åren, vilket inte går ihop med alarmen om att ”vi har 10 år på oss”……..same, same, but different, när ska alarmisterna ger sig på övriga världen, om de nu är så rädda för jordens undergång? ( Greta, hallå, vill du ha ner utsläppen globalt, får du nog flytta din kampanj utanför västvärlden, klarar du det?)

 14. Claes-Erik Simonsbacka

  ”Är det någon här som har bra data på Tuvalu?” / ”11 Roland

  Tuvalu State Of the Environment Report 1993

  https://www.sprep.org/att/IRC/eCOPIES/Countries/Tuvalu/44.pdf

  Mvh,

 15. Dan

  Det är visst ansträngande att vara ledare för världen.
  Men låt dem sova, ty den som sover syndar icke. Eller hittar på nya dyra dumheter.

 16. Ann Löfving-Henriksson

  Senaste nytt från Glasgow, Press release (GWPF):

  Coal keeps lights on at COP26 as low wind strikes again

  London, 3 November – The UK’s failing renewable energy strategy was branded a national embarrassment yesterday, as ageing coal-fired power stations had to be called into action yesterday to keep the lights on.
  With almost all of the UK’s wind fleet completely becalmed, grid managers faced a critical shortage of power, resulting in fossil fuel plants being paid astonishingly high prices to switch on and save the day.
  Net Zero Watch energy editor John Constable said:
  “The UK’s energy strategy is a national embarrassment. Unfortunately, it will soon be a national catastrophe.”
  Net Zero Watch director Benny Peiser said:
  “The renewables strategy is undermining our economic security and it is undermining our national security. And because it will fail so disastrously, it is even a barrier to Net Zero itself. Historians will not look kindly on this Government.”

  En parallell till det snökaos som mötte Obama i Köpenhamn 2009, fast värre!

 17. Håkan Bergman

  Norge importerar just nu 2 MW från britterna som får bränna lite kol i stället.
  https://www.bmreports.com/bmrs/?q=eds/main
  Är detta känt i Glasgow?
  Nåja tyskarna är värre.
  https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/conventional_power_generation/31.10.2021/03.11.2021/today/
  Don’t mention the energiewende!

 18. Jag kan se att man lurat Greta T att sjunga en gammal klimathotsskeptisk visa i Glasgow. 🙂

  https://www.cfact.org/2021/11/02/cop-26-greta-thunberg-sings-shove-your-climate-crisis-up-your-a/

 19. Eriksbo

  Tycker inte man borde göra nummer av att Johnson o Biden nuckar till. ”Seminariekoma” har många lidit av. Kritiska kommentarer till vad Glasgow i sak innebär kunde vara intressanta.

 20. Enough

  # 16 Ann

  Ja, om man försöker titta med helikopter över Europa, så hopar sig problemen i hög hastighet. Hålla effektbalans i de allt mer intergrerade elnäten, blir allt besvärligt i takt med ökad intermittent effektproduktion, vem är förvånad?

  Men lugn, Putin kan rädda en del, ett tag till, om det är ju önskvärt…??? ( Not!!)

  Jag ser lite ljust på framtiden, gröningarna i Finland och Norge har ju tydligen börjat efterfråga kärnkraft, ett litet uppvaknande som kanske sprider sig, knappast via SvT, dock…….de stöttar MP och deras födelse, kärnkraftsomröstningen 1980….

 21. Lars Cornell

  #11 Roland samt #14.
  Om du söker på ”Tuvalu” på denna blogg (sökrutan finns inte längst upp utan litet längre ned till höger) så får du detta svar,
  https://klimatupplysningen.se/?s=Tuvalu

 22. Här är Marc Moranos sammanfattning av klimatkonferenserna. https://www.climatedepot.com/2021/11/03/build-bank-bankrupt-watch-moranos-30-min-speech-in-glasgow-at-climate-skeptic-forum-how-many-times-do-we-have-to-save-the-planet/

  På samma sida finns även även Heartlandsinstitutets program för veckan. Många intressanta föredrag.

  Heartlandsintitutets egen hemsida verkar ha försvunnit?

 23. I Radion igår så intervjuade P4 Extra en präst som hade promenerat hela vägen till Glasgow, som en ”pilgrimsfärd. Men den gröna eliten skrattar åt alla vanliga idioter som faktiskt tro på allt deras klimatpladder. De går inte, de flyger privata jetplan och umgås på lyxjakter.

  https://notalotofpeopleknowthat.wordpress.com/2021/11/02/guess-the-climate-rules-dont-apply-to-them/

 24. tty

  #11

  Havsnivådata för Tuvalu:

  https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1452_high.png

  https://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/1839_high.png

  Ser ju inte direkt katastrofalt ut. Observera dock att havsnivån sjunker bortåt en halv meter varje gång det är El Nino, så väljer man rätt start- och slutpunkt kan man får riktigt häftiga siffror

  Det kan också vara värt att notera att Tuvalu enligt GPS-mätningar faktiskt sjunker ungefär 2 mm/år, detta helt oberoende av havsnivån:

  https://www.sonel.org/?page=gps&idStation=865

  Detta är ett vanligt fenomen för korallöar i Stilla Havet. De är toppen på en stor undervattensvulkan som är så tung att den pressar ned havsbottnen omkring och därför sjunker. Lyckligtvis växer dock korallerna uppåt och håller oftast jämna steg med sänkningen. Tar man död på korallreven är det dock kört.

  Det hela syns mycket tydligt på Hawaii där de allt äldre öarna blir allt mindre och lägre mot nordväst. Kring Hawaii är dessutom havstemperaturen bara ca 24 grader vilket är marginellt för koraller, så öarna försvinner så småningom under havsytan:

  https://3c1703fe8d.site.internapcdn.net/newman/gfx/news/hires/2017/themysteriou.jpg

  Detta är en stor del av förklaringen till att det finns så många öar i tropiska Stilla Havet, och så få i Norra och Södra Stilla Havet.

 25. Eriksbo

  Förtydligar mitt föreg inlägg. Enl IEA fordras det tilläggsinvesteringar i den globala energisektorn i takten 3 000 miljarder dollar för att nå Parismålet. Per år ! Ca 350 dollar för varje man, kvinna o barn på planeten. Per år ! Årtionden framåt ! Berörs den här o a ekonomiska aspekter övh i Glasgow?

 26. Håkan Bergman

  Eriksbo #25
  Ingen fara, det lånar vi till, sen får Generation Greta betala lånen, samtidigt som dom får ta nya lån för att förnya allt förnybart. Det blir nog bra.

 27. Lennart Bengtsson

  Det som förvånar mig är de otillräckliga ambitionerna. En uppvärmning på 1.5°C är helt oacceptabelt! Det borde ju givetvis vara 0°C.Med en sådan målsättning skulle ingen somna! Att eliminera alla mänskliga effekter på klimatet är givetvis en självklarhet. Mänskligheten äger inte planeten Jorden utan har den endast till låns. Först när vi är nere på samma temperatur som före industrialiseringen kan vi förhoppningsvis garantera att vi inte skadat planeten.
  De vackra bergsglaciärerna kommer tillbaka i all sin vilda härliga kraft och vi får all njuta av att människor i bergstrakter kommer att pressas undan och lämna plats för den naturliga naturen. Ovädren blir förstås mer extrema eftersom temperaturgradienterna ökar med mer exergi men det är naturligt extremt och inte någon farligt antropogent extremt. Skördarna kommer förstås att minska något och ännu mer om vi samtidigt övergår till att all odling skall göras hållbar utan antropogen konstgödsel. Följden blir dessutom att jordens befolkning kommer att minska med några miljarder eller litet till men det gör inget eftersom de alla livnär sig på hållbart producerad mat. Dessutom är det bara en fördel för planeten om människorasen minskar i storlek. Det bästa vore förstås att människorna, förutom kanske några hållbara naturfolk, helt försvann för då skulle hotet mot naturen helt upphöra. Med det vore kanske att begära för mycket.

 28. Lennart B, Jag anar en viss ironi i din #27 🙂

  ”…det är naturligt extremt och inte någon farligt antropogent extremt” Den var bra.

  Men jag undrar ofta varför en del tycker att de naturliga otäckheterna är så mycket bättre än de mänskliga. Den stränga åtskillnaden mellan människan (icke-natur) och den naturliga naturen påminner i hög grad om den religiösa uppdelningen.

 29. Lars i Huddinge

  #27-28
  ”Lean back and take it easy, reality will catch up in the end” som någon har sagt, men det tar kanske några år eller decennier…………..😉 om vi får en ny regering vill säga!
  Även Greta kommer att växa till sig.

 30. Lars i Huddinge

  Allvarligt läge?
  Ryssland stänger kranarna!
  https://cornucopia.cornubot.se/2021/11/ryssland-uppges-slutat-leverera-gas.html
  Nu kommer elpriserna att stiga ytterligare trots att vi f.n. exporterar. Tack för det EU och Sveriges prisområdesindelning.
  Putin har agerat!

 31. Thorsten Bergqvist

  Någon som har en kommentar till detta samtal:

  https://m.youtube.com/watch?v=aqDEJBB0bfc&feature=share&fbclid=IwAR2ppBU_PSSOftYCtkgsJTOF0J8AgnQZrWi2WjvjfGSPB33avh_vZu2hfDY

 32. Eriksbo

  #26 Håkan Bergman
  Det kryllar av sofistikerade datamodeller om olika framtida klimatscenarier. Men man har sett få datakörningar om vad kalaset kostar, ens i grova drag. Sånt borde förstås också finnas som beslutsunderlag i Glasgow. Fast det är förstås ofint att tala om pengar i sammanhanget. Det är skönt att kunna gruvas utan att behöva bekymra sig för sånt !

 33. Rossmore

  #11 Roland:

  https://www.timelesstuvalu.com/

  Kris, katastrof, undergång, apokalyps. Jo tjena…

 34. Ivar Andersson

  #27 Lennart B
  Varför inte öka ambitionen så att Sverige blir täckt av inlandsis. Då kommer våra antropogena utsläpp att vara noll,noll eftersom landet blir obeboeligt. 🙂

 35. Simon

  En bild säger mer än 1000 ord. Här ser man vad dessa politiker egentligen anser om klimathysterin. Måste ju vara bekvämt att bli rundligt avlönade för att sova på jobbet.

 36. Claes-Erik Simonsbacka

  #30 Lars i Huddinge

  Russia keeps Europe waiting on new gas supplies
  By Katya Golubkova and Oksana Kobzeva

  https://www.reuters.com/business/energy/gazprom-fails-book-more-gas-transit-europe-despite-kremlin-reassurance-2021-11-02/

  Mvh,

 37. Claes-Erik Simonsbacka

  #30 Lars i Huddinge

  Gazprom committed to meeting European gas demand, export chief says

  https://www.reuters.com/business/energy/russias-gazprom-seeks-balanced-market-committed-europe-gazprom-export-chief-2021-11-03/

  Mvh,

 38. Fredrik S

  Lennart Bengstsson #27mfl

  Vad beträffar bergsglaciärer så kan de oroliga glädjas över det heliga förändringsarbetet som redan pågår i denna fråga. När forna tiders böner fungerade lite väl bra kan vi kanske hoppas på att dagens profeter hittar rätt?

  https://www.nationalgeographic.com/science/article/120810-glaciers-vatican-prayer-alps-science-gobal-warming

 39. Lennart Svanberg

  Upplever att verklighetens folk inte kunde bry sig mindre om elitens patetiska dans kring CO2. Det känns som att leva i ett parallellt universum när Media rapporterar från massmötet med ett världskrigs dramaturgi och i verkligheten är allt precis som vanligt. När skillnaden mellan verkligheten och medias bild av den kommer förtroendekraschen bli brutal när bubblan spricker.

 40. LasseS

  BBC har hela sin hemsida full med reportage från Glasgow. Samtidigt publicerar de en 10-i-topplista över vad deras läsare tittar på. Och inget reportage från Glasgow är med på den listan!

  https://youtu.be/Zqit4L1oqow

 41. Håkan Bergman

  Fredrik S #38
  Regndans fungerar också, men ofta får man dansa dj*vligt länge. Om dom där katolikerna inte vore så svaga i tron skulle dom ha insett att man måste ändra styrkan i bönen kontinuerligt och även börja reversera kraften i god tid innan glaciärerna har smält för mycket.

 42. Fredrik S

  Håkan Bergman #41

  Jo, det krävs ypperlig fingertoppskänsla om man ska stabilisera klimatet så det uppför sig på ett icke oroande sätt.

  Tur vi har politiker och statliga byråkrater med sådan känsla som kan styra oss rätt med våra pengar.

  Fast de är nog minst lika bra på att utföra regndans.

 43. Torbjörn

  #11 Roland
  Här är mer om Tuvalu
  https://phys.org/news/2018-02-pacific-nation-bigger.html

 44. Benny

  Den utlovade LNG-gasen från USA ser inte ut att komma den behövs hemma och i Brasilien. Den ryska gasen köper Kina upp och trycket i ledningarna minskar. Dessutom så kan man inte transitera gas genom Ukraina för de passar på att stjäla gas som skulle till EU. Men allt detta kunde länderna i EU undvikit om man inte hoppat på den ”gröna omställningen”. Och nu vill politikerna i EU och Sverige skylla på slemma kapitalister som säljer till den som betalar bäst och försöka slå i folk att det inte är deras idiotiska politik som lett till energikrisen. I AB så påstår man helt fräckt att isbjörnar äter renar och att det skulle bero på det varmare klimatet?? Isbjörnar har alltid käkat renar i brist på annat men propagandisterna på aftonblaskan försöker lura i folk annat.

 45. Håkan Bergman

  Om det inte händer nåt i Glasgow så händer det saker i rymden.
  https://spaceweather.com/
  Det är redan här delvis.
  http://cosmicrays.oulu.fi/
  Men den riktiga smällen kommer om några timmar, vi får hoppas att elnätet pallar.

 46. Magma

  Såg just på TV4 att hög intensitet av UV-strålning också beror på klimatförändringarna … kopplat till mindre molnighet … underförstått den ökande koldioxidhalten
  Låter för mig mer som ett tecken på att klimatet drivs av solen.
  Nästa steg är nog att vulkanutbrotten också blir fler vid högre koldioxidhalt i atmosfären.

 47. Sören G

  Hörde på P1 att nobelpristagaren i fysik Klaus Hasselmann hoppas på ungdomars engagemang vid klimatmötet i Glasgow.
  Han menar alltså att outbildade ungdomar är bättre än experter.

 48. En tolkning av bilden är att vederbörande så till den grad tröttnat på Kalle Anka-teorierna om klimatets beroende av koldioxidhalten i atmosfären, att de helt sonika somnar ifrån eländet.
  En annan, realistisk tolkning är att det klimatreligiösa kyrkomötets delegater somnar p g.a. för hög koldioxidhalt i möteslokalerna, accentuerad av hög ’fisnivå’ från delegaternas övermätta tarmfunktion och stillasittande, medförande för låg syremättnad i kroppen. En vanlig effekt av för låg syresättning av hjärnan är därtill ökad risk för felbeslut. Det senare är en trolig bidragande orsak till alla dumheter, som frodas under COP-möten.
  Bäst nytta från de församlade 25000 personerna vore att de kunde bege sig till näraliggande stränder och samla skräp, varpå de kunde åka hem, stolta över att ha praktiskt bidragit till en miljöförbättrande insats.

 49. Stig Morling

  Mattias (2)! Du har rätt, kom ihåg att vår utandningsluft innehåller 4 % CO2, med dålig ventilation och för lite gröna växter i rummet (frånvarande fotosyntes!!?) är ett sömntillstånd nära. Glöm inte, att vi som tillhörde ”köttberget” alltså 40-talisterna, en gång trängdes i klassrum med ibland 43 elever! Det var obligatorisk vädring på rasten!!
  Gamla mormor som var klok talade alltid med blommorna hon vattnade, en rejäl dos CO2 för fotosyntes!

 50. Håkan Bergman

  Apropå bilden, jag har själv använt taktiken för att slippa bli kallad till massor med improduktiva möten om dom mest idiotiska spörsmål, det handlar bara om att vara bekväm med att vara en böld i arslet på vissa mo.. medarbetare.