Vad larvig du är!

Tacos med larver

EU och livsmedelsverket har nyligen godkänt ytterligare en insekt som får säljas inom EU och det är buffalolarven. Övriga insekter som får säljas i Sverige är enligt livsmedelsverket är mjölmask, hussyrsa, europeisk vandringsgräshoppa,  drönarpuppor från honungsbin och svart soldatfluga.

Dock måste företaget komma in med en ansökan som ska bli godkänd. Jag mailade till livsmedelsverket för att få veta lite mer och fick snabbt svar:

”Det som har hänt nyligen är att företaget Cricket One Co. Ltd, som i juli 2019 ansökte om att få använda hussyrsa som ingrediens i livsmedel nu har fått det godkänt efter gedigen säkerhetsbedömning av den EU- gemensamma myndigheten för livsmedelssäkerhet, EFSA. Företaget har ensamrätt att få sälja ingrediensen under 5 år, till 24 januari 2028.
Märkningen kommer att se ut så här:

Det nya livsmedlet ska vid märkning av livsmedel där det ingår måste benämnas ”delvis avfettat pulver av Acheta domesticus (hussyrsa)” i ingrediensförteckningen.

Märkningen av livsmedel som innehåller delvis avfettat pulver av Acheta domesticus (hussyrsa) ska dessutom innehålla en uppgift om att denna ingrediens kan orsaka en allergisk reaktion hos personer som är allergiska mot kräftdjur, blötdjur och produkter framställda därav samt mot damm-kvalster. Denna uppgift ska placeras nära ingrediensförteckningen.”

De menade också, i mailet, att en ingrediens inte kan ”gömmas eller glömmas” i en ingrediensförteckning.

Många i sociala medier gick i taket och det har bildats minst två nya Facebook-grupper. En heter ”Matfusket! Vi som vill ha mat UTAN insekter och onÖdiga ingredienser!” och den andra ”livsmedel som innehåller insekter mm” som just nu har 4500 medlemmar. Där kan man läsa att flera har mailet till olika företag som ex Barilla, Findus m fl.  Även jag blev förskräckt och började läsa noggrant vilka ingredienser som finns angivna på förpackningar.

Men är det verkligen bara ett företag som har fått godkänt så som livsmedelsverket skriver i sitt mail? Genom tips från en av grupperna hittade jag det här ”brödet” från företaget ”Hey planet”. Deras produktbeskrivning:

”Hey planet Knäckebröd Syrsor är ett knäckebröd med sesamfrön, solrosfrön, linfrön och pumpafrön. Det innehåller extra protein i form av ett mjöl på syrsor och innehåller därför 23g protein per 100g. Knäckebrödet är glutenfritt, klimatvänligt och en källa för protein och fibrer. Insekterna kommer från certifierade gårdar i Nederländerna, där de matas grönsaker.”

Hey planet verkar vara ett danskt företag men det går ju bra att köpa på nätet om man vill. De framhåller ju att en del av sortimentet innehåller insekter ”för att rädda planeten” som de skriver på hemsidan, så de varken gömmer eller glömmer insekterna.

Jag själv vill i dagsläget absolut inte äta insekter men min äldsta dotter tyckte att det är en fantastiskt bra sak. – Äntligen, utbrast hon spontant i telefon. Själv tycker jag att det mest ställer till besvär men å andra sidan har jag börjat laga mycket mer mat från grunden. Man kanske får hålla sig till kött och potatis för att känna sig säker.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Ulf

  Om vi åt upp skadeinsekter så kanske det i viss mån hjälpt till att rädda planeten, men om de odlas så kan man avskriva den effekten. Verkar enbart korkat, men ingen är väl förvånad?
  Matproducenterna tackar säkert och tar emot. Antar att insekter i maten är kostnadseffektivt.

 2. Leif Andersson

  Nu har det gått för långt. Detta är motbjudande, man blir förskräckt. Varför skulle man äta insekter?

 3. BG

  Den som känner för det kan även njuta av mjölmask. Blomsterlandet säljer torkade mjölmaskar men de är avsedda för fåglar.

  ”Ja, det är verkligen roligt att vi äntligen har fått ett klartecken från EU att mjölmask nu är godkänt som människoföda! EUs befolkning får nya möjligheter att utforska dessa kulinariska läckerheter, menar Nils Österström.”
  https://www.dalarnasciencepark.se/inlagg/fritt-fram-att-ata-mjolmask-i-hela-eu/

 4. Tack för ännu en aspekt på vad klimathotet ger oss i vardagen!

  Jag minns hur man redan för några årsedan visade på nyheterna hur maggots som serverades 1kg kycklingavfall växte med en faktor 3 och således var kalasbra för att motverka klotets matbrist – turligt nog ökade dock koldioxiden i atmosfären efter det och temperaturen steg en smula, så skördarna ökade ordentligt och maten räckte plötsligt till fler – fördelningen var väl dock haltande.

  Maggots och svarta soldatflugor kanske kan vara något för tillverkning av fiskpellets men där räcker det.

 5. Lasse

  Myrsyra på knäckemacka.
  Breder på sig själv vill jag minnas.
  Håll mackan över en myrstack och syran flödar.
  Käka myror?
  ”Var nöjd med allt som livet ger”
  https://www.sjofart.ax/nyheter/viking-satsar-pa-insektsmeny/

 6. stig morling

  #5 Lasse! Vi är snart alla myrslokar!
  Bon appetit!

 7. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Hur smakar hussyrsa? Hur anrättas den? Skalar man den? Kan den ätas rå? Säljs den per vikt, per volym eller per styck?
  Näringsinnehåll? Kitin? Kan den ”odlas”? Framkallar den beroende? Hur stor är den? Vad väger den? Vad kostar den?

  Spännande frågor!!

 8. Tege Tornvall, nätverket Klimatsans

  Anticimex kan inrätta en filial som inte bekämpar utan äter insekter. Två flugor (!) i samma smäll.

 9. Ivar Andersson

  ”delvis avfettat pulver av Acheta domesticus (hussyrsa)”
  Detta är ingen naturprodukt utan en industriellt framställd tillsats. Lika bra för klimatet som palmolja.

 10. Daniel Wiklund

  När jag plockar hjortron är det oftast väldigt mycket mygg, knott, broms och flugor. Det är bara öppna munnen så får man sig en tugga av insekter. Brukar unna mig att äta några hjortron när jag plockar. Inget går upp mot nyplockade hjortron, solvarma och delikata. Minst 1000 ggr godare än insekterna som flyger in I munnen.

 11. Christer Eriksson

  Är väl bara en tidsfråga innan Miljöpartiet kräver en lag om insekter i maten.

 12. Brutus

  Sverige är ett i huvudsak fritt land. Yttrandefriheten är dock under hot. Vi kan äta enbart grönt och även kombinera med kött om vi så önskar. Om nu insekter har testats ofarliga för människlig konsumtion anser jag att det är helt OK att saluföra sådana. Tycker man att det är vämjeligt, är det ingen som tvingar den personen att äta. Om det skulle bli fråga om subventionering är jag mycket tveksam. Insekterna skall flyga av egen kraft.

 13. Lars Kamél

  Det ses som ett problem att bina blir färre. Och då ska vi äta drönarpuppor? Visserligen gör väl drönarna bara nytta en gång per år, men utan några drönare alls kommer det snart inte att finnas några bin heller.
  Så det här med vindkraft. Som bevisligen dödar en massa insekter. Är även bina drabbade? Eller flyger de vanligen så pass lågt att de inte drabbas?

 14. Bengt Abelsson

  Någon principiell skillnad mellan att äta insekter eller kräftdjur ser inte jag, dock.

  Naturhistoriska riksmuseet säger om insekter:

  ”….men då många arter ännu inte är beskrivna är den verkliga siffran högre, kanske ända upp till femtio miljoner arter.”

  Det kan finnas många läckerbitar därute. Man kan också fråga sig om och hur det skulle märkas om några av de möjligen femtio miljoner okända arterna inte längre finns?

 15. Thorsten Bergqvist

  Om det nu är det nyttigt, hur kommer det sig att man inte i tider av svält och umbärande använde sig av dessa ”basvaror” som finns gratis i naturen?
  Man åt bark mm, men inte insekter.

 16. ”drönarpuppor från honungsbin”

  Hur skördar man dem? Plockar styckvis ur kakan?
  Låter dyrt. Finns de i handeln?

 17. UffeH

  Hur ser förhållandet ut mellan 300 kg nötkött och 300 kg insekter vad det gäller utsläpp av metan och koldioxid är det någon som vet, är det inte så att termiter (en insekt) är den största utsläpparen av av metan på jordklotet?
  Eller är det så att man precis som med ”biobränsle” bestämt politiskt att metan och koldioxid från insektsodlingar är okej och till skillnad från ”kossan” och inte ökar på CO2 halten i atmosfären och precis som biodiesel är ”klimatneutralt”.
  Ytterligare ett ”grönt” projekt som behöver stora subventioner och special regler vad det gäller utsläpp av metan och CO2 för att överleva, behöver väl knappast köpa ”utsläppsrätter”, hur ser ekvationen ut för avkastningen, hur många kg mjölmask får man av ett kilo mjöl och hur ser energiekvationen ut, jag antar att kostnaden för att tillverka (föda upp) larver och insekter överstiger intäkterna från försäljning av den färdiga produkten.

 18. Avsikten med att propagera för att populasen ska äta insekter är nog delvis densamma som tanken att privtpersoner inte ska äga en bil, d.v.s att skapa en klassmarkör. Vi minns vem som hade tillgång till bil i Sovjetunionen.

  För egen del äter jag ingen färdiglagad mat, utom på restaurang. I vårt hus är all mat hemmalagad av naturliga råvaror, vilket är enkelt när man bor i Frankrike.

  https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/390093/3899619.htm

 19. BG

  På ett näringsställe har man förutom räksmörgåsar även vegansmörgåsar. Undrar om EU har godkänt veganer som smörgåspålägg? 😀

 20. Sören F

  Spelar ingen roll hur harmlöst, ofarligt o l det kan vara. Det är om den ovärdiga Dutti Idiot-effekt som blir när syftet är klimat.

 21. Anders

  Mycket dumt har gjorts och görs under parollen ”ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Nja, jag är skeptisk…

 22. Brutus

  #18 Lars M : Mycket söt liten kanin. Bilden skulle kunna vara reklam för vegetarianism. Men jag vet att kanin, tillagad, är gott. Förtränger bara de bedjande ögonen. Dessutom : Förr åts kanin. Borde komma till heders igen. Det finns många oanvända gräsytor som skulle kunna användas. Hållbart och miljövänligt.

 23. Fredrik S

  Lars Mellblom, Brutus #18, 22

  När jag är i norra Italien brukar jag äta polenta med kanin.

  Antagligen är man både klimatbov och hatad av djurvänner i Disney-klubben här hemma.

  Det är också vanligt med häst på menyn där, inte sällan är den från Sverige.

  Det måste ju dock vara bättre att äta upp hästen på hemmaplan än att köra ner dem till Italien för slakt.

  Både för klimat och hästar men det är väl som att svära i kyrkan på Söder.

 24. Lars Thorén

  Flugkött verkar inte vara någon höjdare och dessutom ska vi ju enligt forskarna passa oss för processad föda. Köper man en frusen kanin med huvudet i behåll i orientlivsen känns det lite jobbigt. Smakar väl så där dessutom,. En anonym biff smakar bättre.

 25. BG

  #23 Fredrik S

  Det fanns och finns fortfarande ”hamburgerkött” och det är hästkött.

 26. Ivar Andersson

  #25 BG
  Hamburgare görs på nötkött sedan länge. Hamburgerkött är för det mesta nötkött. Vart hästkött tar vägen vet jag inte men troligtvis får du det när du äter på restaurant fast det då troligtvis heter nöt….

 27. Vi lär nog få äta det som naturen ger om våra makthavare inte fattar problemen med väderberoende energiproduktion.

  Vi var många som stönade när vi insåg att förre riksbankschefen ingves inte förstod vilken inflation väderberoende energiproduktion skulle skapa – matproduktion är extremt energikrävande men ingves pladdrade på att inflationen på sin höjd skulle bli högst tillfällig….
  Trodde han verkligen att back-upen till vindkraft skulle vara billig och snabbt på plats?
  Inkompetens, Pk och bekräftelseforskning var märkligt nog inget framgångsrecept…
  Nu når vi dit våra förfäder slapp nå – insekter som mat.
  En gång i tiden kostade det mer energi att samla insekter än att låta bli – nu har vi löst det problemet.
  Utvecklingen går tydligen framåt – säger dom..

 28. Göran

  De som gör insektsmat och korkade människor som kommer att äta insekterna för klimatets skull, verkar inte förstå att insekter producerar metan.

  Termiter producerar 14-15 gånger mer metan än vad en ko gör. Hur mycket metan producerar mjölmaskar.

  Det är dock inte bara metan som kan vara ett inbillat problem med insekter.

  För det första, finns det ämnen, gifter, i insekterna som kan vara skadliga för människors hälsa? Indikationer på det finns från studier i USA.

  För det andra, är t.ex. proteiner i insekter tillgängliga för en människa? Hur pass tillgängligt är proteinet?

  Tittar vi på växer vi äter, är väldigt lite av de vitaminer och mineraler som finns i dem ytterst lite tillgängligt för människor. Samtidigt producerar växterna dels ämnen som ska skada den som äter dem och dels ämnen som förhindrar upptag av vitaminer och mineraler i växterna.

  Av all mark i världen som kan användas för matproduktion är den mesta delen mark som inte kan användas för växtjordbruk utan för köttproduktion. Kossor pruttar metan, men bidrar samtidigt till så kallade koldioxidsänkor. Kossors bidrag eller inte bidrag till jorden temperatur år obefintlig.

  Kött är hälsomat. Desto mer kött vi äter desto bättre mår våra kroppar på alla sätt. Jag har lite svårt att förstå att många människor väljer mat som består av en massa konstiga ämnen när de kan få en köttbit som inte innehåller några som helst tillsatser, tillsatser som våra organ får jobba på högtryck med att få bort ur våra kroppar.

  Levern till exempel har två funktioner, dels att tillverka ämnen som kroppen behöver, och dels att ta bort ämnen som inte ska finnas i våra kroppar. Prioriterat är att avlägsna ämnen som inte ska vara i kroppen. När den prioritering är inkopplad då får den goda delen stå tillbaka.

  Konkret. Vad är det för mening med att stoppa i sig mat som får levern att hoppa över näringsupptag och i stället jobba med att ta bort dåliga ämnen i maten vi stoppar i oss.

 29. Oroande att inte heller den nya riksbankschefen förstår varför sverige har en hög inflation – klimatsverige som skyndar fram i spetsen på omställningen blir en lättsmält måltid för inflationsspöket.
  Sverige behöver släppa den gröna misären och ägna kraft åt analys och verklighetbaserade slutsatser.
  Norrbottnisk vindkrafthysteri och hybrit tar varenda resurs ur plånböckerna hos vanligt folk.
  Om vi inför respekt för förädlingsvärde och bruttonationalprodukten så kommer våra ekvationer att ge kommande generationer hopp om en dräglig tillvaro.

  Men efter vad vi ser på nyheterna så är hoppet om en tillnyktring obefintlig- vi kommer nog att fortsätta jubelropen när vi kastar oss utför klimathotsteoristupet!

  Kul att aktuellts Erika fortsätter sina barbadosäventyr i alla fall – allt för klimatet!

 30. Magnus B #29,

  Precis. Man blir trött på all denna dogmatism inom riksbanken. Problemet är inte att vi har för mycket pengar och konsumerar för mycket. Problemet är vår självförvållade effektbrist.

 31. Karl Erik R

  #26 Ivar Andersson

  De flesta hästar som nått sin slutålder hamnar inte på någons bord. De grävs ner eller destrueras. Orsaken är att de under sin livstid har medicineras med penicillin, kortison och annat, i så hög grad att de inte godkänns som människoföda.

  En mindre andel har levt sitt liv med ett minimum av medicinering och kan godkännas som mat. Det är svårt att hitta ett mörare kött än hästfile. God smak också.

 32. Ja, det är inte bara riksbankschefen som har problem – varför är erika på reportageresa till barbados?
  Borde hon inte vara på nordpolen å dokumentera snö å isbrist, nu när det blivit så varma vintrar däruppe?

 33. PS

  #29
  Hur jag än vänder på att så har jag problem med logiken att det är bra att vi så fort som möjligt gör oss av med våra tillgångar, tömmer våra kassor och gör folket fattigare. Nyttan undras? Hade kanske varit enklare om man var på agendalönelistan. Dock inte rätt.

 34. Lars Cornell

  Insekter och larver, ah-ha. Det är därför mängden insekter i naturen minskat. Jag har knappast sett en mygga, blinding eller broms förra sommaren och bara en getingbilla.

 35. Lars 34.
  Miljarder insektslarver dör när korttidsregleringarna i älvarna ökar för att kompensera för vindkraftens fluktuationer.
  När sländor och mygg och knott dör försvinner maten för getingarna.

  Klarälven har extremreglerats dom senaste 2 åren, t o m fiskyngel hamnar på torra land flera gånger i veckan.

 36. #Brutus 22 och Fredrik S 23″

  Kanin säljs i alla matvarubutiker i Frankrike. Det är nästan lika vanligt som kyckling och till ungefär samma pris. Dessa kaniner är snarare saftigare och godare än vildkaniner. Om ni åker på semester i Spanien, prova conejo al ajillo, kanin i vitlök. Det finns många recept, men i sin renaste form, vilken jag tycker bäst om, är det en hel kanin inklusive huvud med ögon och alla ben styckad i små bitar vilka steks i rikligt med olivolja med nästan lika mycket vitlöksklyftor som kött samt salt och peppar.

  http://www.cocinandoconcatman.com/recetas/recetas-carnes-aves/conejo-al-ajillo.html

  I Frankrike är hästkött fortfarande vanligt och uppskattat.

  För övrigt har jag inget emot att vissa insekter godkänns som livsmedel. Däremot fruktar jag att det är ett första led i strävan att utfasa kött för vanligt folk.

  Själv äter jag med god smak grodlår, sniglar, skaldjur, tripes à la mode de Caen, andoullette de Vire, Maroillesost och mycket annat smått och gott som svenskar i allmänhet undviker. Inte heller ser jag det som ett problem att insekterna innehåller tarminnehåll. Den som är lycklig nog att ha tillgång till färska morkullor tillreder med fördel en sås av kullornas alla inälver inklusive avföring.

  Eget foto av morkullor 1987: https://www.fotosidan.se/gallery/viewpic/390919/3899662.htm

  Just nu är jag hemkommen efter att ha skjutit ett mindre vildsvin, det sjunde denna jaktsäsong, kört hem det på skottkärran och passat det. Vildsvinskött är ett av få vilt jag inte gillar smaken av, till grannarnas glädje. Dessutom har jag sett vad vildsvin äter. De är förtjusta i as, helst riktigt ruttet och fullt med fluglarver.

 37. Apropå insekter eller kaniner, gulliga eller intelligenta – när en trollslända dyker upp i en sländdans/kläckning så kan man något överraskande få se sländorna gå samman och jaga bort rovsländan.

  Insekter har många oväntade egenskaper men framför allt är hela vårat ekologiska system starkt beroende av deras väl och ve – vi bör ta större hänsyn till dom och deras miljö.

 38. foliehatt

  Magnus, ## 29 & 32,
  Erikas dubbelpipiga salva i dagens Aktuellt var intressant.
  I den första interviewen, med en yngre klimataktivist drar EB till med S:t Gretas resa med segelbåt över Atlanten som rättesnöre vad gäller undvikande av flyg – utan att nämna att resan krävde 5 gånger mer flygande än om hon själv hade flugit.
  Den andra interviewen, med Premiärministern i Barbados var rent surrealistisk. Påståenden om att Europa hyser lika mycket korruption som vilket som helst land i tredje världen samt att utsugningen av naturresurser från kolonier så som Barbados låg bakom den industriella revolutionen ligger såpass långt ifrån verkligheten att det som sägs i samtalet blir svårt att ta på allvar.

  Jag får parafrasera T.Sventon ”Ständigt denna Erika”

 39. Nr 39 foliehatt.
  Ja, det finns inga filter eller redigeringar i dessa tokiga inslag – pinsamheterna är ovärdiga oss skattebetalare.

 40. BG

  #26

  Hamburgerkött är hästkött till skillnad från kött till hamburgare. Min mor köpte hamburgerkött långt innan hamburgare hade nått Sverige.

  https://www.natmat.se/produkt/alspansrokt-hamburgerkott-av-hast-ca-15g-nyhl

 41. Insekter eller vindkraft – i kväll har dagens industri en artikel om angela merkels ekonomiprofessor lars hendrik röller och hans beklagande över att folket vägrade omställningen till förnybar energi – vi försökte, vi försökte säger han desperat – hans och merkels satsning på putins gas som back-up för vindkraften kommer att gå till historien som ett stolleprojekt – tyvärr fortsätter satsningen på vindkraft och nu vill tyskarna annektera norra skandinavien som energihub och back-up till deras egen misär – naturen skövlas, folk fördrivs och inflationen skenar… men herrarna och damerna i berlin och bryssel är förblindade av klimatretorikens strålglans och har förlorat kontakten med både verkligjeten, folket och fysikens lagar.
  Vi är en del av det hela och lär ångra våran tysta, knutna näve i byxfickan – när vi i den snara framtiden sitter framför fredagskvällens dumburk med munnen full av insekter.

 42. Thorleif

  Från min tid i finansbranschen minns jag hur det nya konglomeratet Volvo skulle gå in i livsmedelsbranschen för det var där framtiden låg; processad mat! Norge-affären som misslyckades (Gyllenhammar gick alltid sin egen väg men alla försök misslyckades). Dock gick Volvo in i Orkla som idag är en av ”skräpmatens” stora vid sidan av de riktiga jättarna från USA och Schweiz osv.

  Framtiden låg i livsmedel för att folk inte skulle få tid att laga mat (kvinnorna frigjordes från hemmet). Idag är stressen ännu värre och mer väntar för de som duger i ekorrhjulet.

  Så om ni verkligen vill förändra världen till något bättre så sluta äta processad mat (förpackningar med fler än 4 innehålls-ämnen), sluta med livsfarliga vegetabiliska högprocessade oljor. Ät kött från gräsbetande djur. Var försiktig med kyckling och gris som numera mest är fullmatade med Omega 6 vars halveringstider ligger kring 14 år (inflammationsskapande). Även kvalitetsrestauranger är fulla av ämnen som skadar långsiktigt.

  Som alla vinstdrivande branscher bygger bibehållen avkastning på ökad produktivitet vilket innebär ständigt fusk med våra livsmedel. Mat är inte som andra varor då de är basen för vår hälsa och bara en handfull bolag står för merparten av försäljningen. Tyvärr är våra kontrollmyndigheter sedan länge ko-opterade (revolving doors). Vertikal integration innebär också att väldigt få individer tagit kontroll av hela kedjan från ”ax till limpa”.

  Så för att hålla er friska och leva lite längre gör processen kort med skiten vi utsätts för. Sök ett decentraliserat liv ist för korporativismens nya affärsmodell att ingå äktenskap med FNs olika organ. Vi blir slavar utan möjligheter att demokratiskt påverka besluten då även systemmedia tagit parti.

  ps! Att äta proteinrika insekter av olika slag är nog inte problemet utan hur man industrialiserar skiten och via klimatpolitiken förhindrar traditionellt köttätande (djurhållning). Nederländerna är WEFs testmarknad med halvering av bönderna (till att börja med) och de facto ”expropriering” av värdefull mark. Inflationen är nu ute ur flaskan och här för att stanna och det har varit avsiktligt pga att nuvarande monetära regim är ohållbar.

 43. Fransmännen frågar sig vilken avsikten är att godkänna insekter som människoföda och misstänker liksom undertecknad att det är ett led i utfasningen av köttätand. Här nedan ett utdrag i översättning från en artikel i dagens La Lettre Patriote:

  ”Försäljningen i Europa av hussyrsepulver, säger kommissionens tillämpningsföreskrifter, är reserverad för en period på fem år, exklusivt, till företaget Cricket One, som innehar och har vägrat att avslöja tillverkningshemligheten.

  Frågan som uppstår är dock med vilka argument detta företag övertalade Europeiska kommissionen att godkänna försäljningen av dess produkt. Eller snarare, varför accepterade kommissionen Cricket Ones förslag? Planerar kommissionen att på mer eller mindre lång sikt förbjuda marknadsföring av animaliskt kött? Förutser den en stor svält i Europa, som den planerar att bekämpa med torkade syrsor? Vill den dressera oss? Få oss att böja oss för de vildaste fantasierna hos en grupp dementa do-gooders?”

  https://lalettrepatriote.com/le-grillon-du-foyer/

 44. Lars M #43,

  ”Vill den dressera oss?”

  Självklart. Det kallas för ”nudjing” inom ekonomisk vetenskap och som fick nobelpriset under stort gillande härom året. Tillvänjning genom ständigt upprepande av rätt beteende och bestraffning av felaktigt beteende. Man vill dressera mänskligheten i enlighet med klimathotsideologin.

  Apropå det så är jag förvånad att man ännu inte börjat förespråka kannibalism. Om vi börjar äta varandra så uppnår man dels att vi inte behöver kor och grisar som fiser metan längre samtidigt som man kan minska på befolkningen.

 45. #Ingemar Nordin 44″

  Kannibalism för att rädda klimatet har redan föreslagits av professor Magnus Söderlund och han är inte ensam om det. KU tog upp ämnet 2019. https://klimatupplysningen.se/gronkoping-kannibalism-klimatet/

  Nudging är något myndigheterna och politiker ägnar sig alltmer åt och blir mer och mer påträngande med. Nu senast har vi sett det i behandlingen av de som inte låtit injecera sig med mRNA-preparaten. Macron sade att han ville ”emmerder” (jävlas med) de ovaccinerade. Lyckligtvis är jag yrkesmässigt och ekonomiskt oberoende, så jag har kunnat hålla mig borta från injektionerna liksom hustrun.

  Mest nedslående är att se hur många människor som fortfarande litar på politiker och myndigheter. Följande blir väl OT, men jag kan inte låta bli. Under december drabbades jag av Covid. Det liknade en lätt förkylning som varade 5-6 dagar, förutom att mitt blodtryck gick kraftigt upp och ner. Fyra av mina grannar, alla injecerade 5 gånger, insjuknade i Covid i slutet av november. Samtliga blev allvarligt sjuka och fick läggas in på sjukhus 10 dagar, delvis hållna i artificiellt koma. De överlevde och är nu redo och villiga för en sjätte spruta.

  Hustruns sångkör krävde giltigt vaccinpass så snart sådana fanns tillgängliga för att få deltaga. I slutet av sommaren 2022 hade samtliga medlemmar fått 4 eller 5 doser. Då blev över 20 av dem sjuka i Covid efter en koncert i en grannkommun, varav två allvarligt. Vad drog körstyrelsen för slutsats därav? Jo, att vaccinpasset skulle behållas liksom att masktvånget återinfördes, samt att den sjätte dosen måste tas.

 46. Sten Kaijser

  Lars M 43

  Min fråga är inte om det finns hemliga planer; jag undrar hur skickliga lobbyister kunde skaffa sig ett monopol för en ointressant produkt.Q

 47. Sten Kaijser

  Lars M #43

  Min fråga är inte om det finns hemliga planer; jag är bara imponerad av de lobbyister som kunde få ett sådant monopol.

 48. #Sten Kaijser 46-47#

  Kontrakten kom med all sannolikhet till på samma sätt som kommissionens kontrakt med Pfizer och andra mRNA-preparattillverkare, eller som vissa kommissionmedlemars speciella relationer till Qatar.

 49. #Sten Kaijser 46-47#

  Den politiska viljan i de flesta västländer att minska köttkonsumtionen är väl ingen hemlighet ?!

 50. Thorleif

  Lyssna inte bara på vad ”de” säger utan vad de gör! Varför anses t.ex Rockefeller och Bill Gates och Soros sådana beundrade filantroper när deras pengar bara utgör direkta investeringar i syfte att generera avkastning?

  Bill Gates är USAs största privata markägare efter att han satsar stort på jordbruksmark! Han säger själv i intervjuer i Davos att hans mRNA-”vaccin” gett honom 20 ggr pengarna. Hans bästa investering någonsin säger han och han har varit med från början med Pfizer, Darpa och NIH att utveckla både Sars-viruset (S-C-1) och vaccinet. I detta ingår att finansiera även WHO tillsammans med Wellcome Trust (privat hälso-sjukvårdsföretag) vilka var WHOs största finansiärer efter att Trump stängde ner USAs bidrag helt. Wellcome Trust har nu fått sin man utsedd till chef för WHOs forsknings-verksamhet 🙄😀.

  Varför fattar ni inte? Vad är det som ni har så svårt att förstå med vissa ”näringslivs-psykopater”? Gates är en mycket stor investerare från början när det gäller även syntetiskt kött. B Gates har som enda privatperson lyckats får diplomatstatus av FN när han samtidigt skrev sig i Geneve med sin stiftelse B&M Gates. Han är mao inte längre åtalbar för sin ”vaccin-verksamhet” varhelst på jorden.

  Covid och ukrainakrisen är ämnen som helst bör lämnas utanför denna blogg

 51. Thorleif

  Varför blir ledare för det Gröna Partiet i Tyskland värsta krigshetsare? Fundera på det samtidigt som ni får veta att de utbildats inom ramen för WEFs satsning på Young Global Leaders. Personer som Schwab stolt redovisar nu ha penetrerat regeringskabinetten i Canada, västeuropa inkl 5eyes (FVEY).

  https://www.nakedcapitalism.com/2023/02/how-did-the-german-greens-become-the-party-of-war-mongers.html

  https://unherd.com/2023/01/how-the-davos-elite-took-back-control/

  Covid och ukrainakrisen är ämnen som helst bör lämnas utanför denna blogg

 52. Adepten

  #45 Lars Mellblom

  Jag är också intresserad av COVID.
  Vid vilket datum och i vilken region eller stad bor du och dina vid den tiden covidsjuka grannar?
  Är de äldre än du och din fru?
  Kan det ha varit en kluster smitta från typ sångkörer?

  Covid och ukrainakrisen är ämnen som helst bör lämnas utanför denna blogg

 53. # Adepten 52#

  Ämnet är OT så det är nog bäst att du kontaktar mig per mail eller telefon. Om du klickar på mitt namn kommer du till min hemsida. Under rubriken ”Contacte” hittar du mail och telefon.

  Covid och ukrainakrisen är ämnen som helst bör lämnas utanför denna blogg

 54. Adepten

  #53 Lars Mellblom

  👍😊 Trodde att du bodde i Sverige. Det var därför jag var intresserad.

 55. # Adepten 54 #

  Det faktum att jag bott i Frankrike i 50 år hindrar inte att jag kan ha något intressant att säga om Covid och speciellt om Ivermectin. Jag ringer gratis, så om du lämnar ditt telefonnummer och föreslår en lämplig tid kan jag ringa upp.

  Covid och ukrainakrisen är ämnen som helst bör lämnas utanför denna blogg

 56. GK

  Biodlare lär erbjudas 50 kr för 100 gram drönarlarver. Med tanke på att en drönare väger c:a 0,15 gram och man kan anta att larven väger lika mycket, så går det 650 – 700 larver på 100 gram. Det är förhållandevis dåligt betalt med 50 kr för att samla in dessa.
  Nåväl, 500 kr per kg i produktionsledet torde innebära mellan 2.500 och 5.000 kr per kg för slutkonsumenten. Nu snackar vi vanilj- och saffranspriser, världens två dyraste livsmedel.
  För att göra en lång historia kort så tror jag inte att drönarlarver kan konkurrera med riktigt kött. Dessutom saknar drönarlarver vitamin B12 (som kött innehåller) vilket är livsviktigt för människan.

 57. Håkan Bergman

  Hovmästarn det är en svart soldatfluga i min soppa.