Tjörnmoderaterna dementerar

Från ThomasJ kommer uppgiften om att hans parti nu friskriver sig från Thomas åsikter i klimatfrågan. I lördags publicerade ST-tidningen en dementi.
ST 090905
”ThomasJ:s åsikter i klimatfrågan är inte den förhärskande i Moderatstyrelsen på Tjörn”, låter den lokale ordföranden meddela. Samtidigt får Thomas oväntat stöd från en av kommentatorerna här på bloggen.
ST 090905-2
”Fråga alla klimatmedvetna avd de har för bevis för att koldioxiden driver klimatet”, skriver Ann L-H.
ThomasJ tackar för stödet och jag tackar Ann för hennes engagemang.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. AOH

  Bra ThomasJ och Ann L-H
  Även Håkan Sjöström, Åke Rullgård och Sune Eriksson har fått en „ energisk“ AGW – förspråkare Johnny Lilja att öppna sig i VLT.  Det är en hel del rundgång av JL som har svårt att konkretisera sig.
  I dagens VLT är det JL , AR och SE med inlagorna
  http://vlt.se/asikter/insandare/1.555731
   
  http://vlt.se/asikter/insandare/1.555730
   
  http://vlt.se/asikter/insandare/1.555729
   
  Fortsätt gärna alla tre med respektives  inlagor  så minskar snart JL:s och andras AGW-tankar precis som på västkusten

 2. Björn

  Moderaternas ordförande på Tjörn Håkan Bergstam menar att åsikten i fråga om klimatet står fast tills någon annan kan komma med bevis som motsäger det gängse ställningstagandet. Problemet är bara att det inte finns något bevis för det gängse ställningstagandet. Frågan borde i stället vara öppen intill säkra bevis finns, även om det kan ta decenier av forskning.

 3. ThomasJ

  Björn (#1): Du har helt rätt i din sista mening – det är oxo nåt jag strävar efter att fler ska förstå för att därigenom påverka det ’gängse ställningstagandet’. Är tacksamt ej ensam i dessa bemödanden, det finns ett allt större antal moderater, på alla nivåer, som har [minst] tveksamheter till det ’gängse ställningstagandet’ i frågan. Viktigt ord i artikeln är ’förhärskande’.
   
  Ann L-H’s inlägg är/var/blev – förutom helt fantastiskt i sig – avgörande för reaktionernas
  återgång till [nåja] sansade proportioner och, förhoppningsvis, insikten bland flera att temat måste upp på bordet för öppen debatt. Megastort TACK Ann! 🙂
   
  Mvh/TJ

 4. Ingemar B

  Nån som vet någon om vem denna Ann L-H är?

 5. Ingemar B

  Nån som vet något om vem denna Ann L-H är?

 6. Fredrik

  I lördagens GP kände sig Stefan Edman tvungen att kommentera Per Olof Erikssons, Elisabeth Höglunds, Nils Lundgrens och Marian Radetzkis åsikter i frågan.
  Mestadels med ’Vad har dom för kompetens att kommentera denna fråga?’
  Det börjar röra på sig….
  Nu klockan åtta visar svts vetenskapsmagasin ett program där dom granskar Henrik Svensmark. Vad har dom för kompetens att göra det?
   
  /Fredrik S

 7. Fredrik P

  20:00 Vetenskapsmagasinet
  Ska kollas, Tack Fredrik !

 8. Tege Tornvall

  Vi vet väl ganska väl vad som driver klimatet: solens växlande aktivitet och dess inverkan på bl. a. havsströmmar och molnbildning. Vad vi inte vet är hur det i detalj går till och vilken relativ betydelse olika faktorer har över tid och rum.
  Tege

 9. Fredrik P

  vetenskapsmagasinets inslag visade sig vara ett stort ”hans teori såg bra ut först men nu är den jättedålig”. Och de avslutade inslaget med att säga att ”så våra utsläpp får vi nog fortsätta att minska trots allt”.

 10. ThomasJ

  Ingemar B (#3-4): Dé é dé säkert!
   
  Mvh/TJ

 11. Lars C

  Svensmark har aldrig sagt att det bara är att tuta och köra.
  Han skrev så här i de kylande stjärnorna. Visst är koldioxid en växthusgas, vi ska inte släppa ut något i onödan och visst ska vi avveckla, men vi ska göra det av rätt orsak. Maken till vinklat program får man leta efter, men visst, man satsar allt på sista loppet inför Köpenhamn.

 12. ThomasJ

  Fredrik P (#8): Precis! Såga-såga… alla som inte är ’troende’…
  Sickan sunkna klipp/vinklingar/musik… Å andra sidan hade Svensmark gjort bättre intryck med [typ] skjorta + slips + shamponerad hår, t.ex.
  Credot är att vi ska på ’död & pina’ minska – ergo: sluta andas för bövelen,  jag min djä**a Världsförödande varelse…
  Blir emellertid lite svårt… s.a.s.
  Suck!  🙁
  Mvh/TJ

 13. Jag vet vem hon #3 o #4 är! En glad, nypensionerad alltså fd gymnasielärare i bi, ke och nk. Till alla som ännu inte hunnit så långt i livet kan jag tala om att det är fantastiskt att äntligen ha tid att läsa vad man vill, just nu är det en blandning av NIPCC och om Galilei och hans tid (inför en resa till Toscana om några dagar). Det finns alldeles för stora likheter mellan hans kamp och dagen stora debatt.
  På återhörande.

 14. ThomasJ

  Fredrik (#5): Stefan Edman… ja, jösses sicken duktig myglare, tar in miljoner/år på att ’hålla föredrag om hållbarhet/klimatsmart/böcker/inlägg” och, och… Han hade ju oxo ’positionen’ som Göran / Världshistoriens naknaste kejsare / Perssons speciellt utvalde [á ca. 15-20 kkr/dag] chef för ’Oljekommissionen’. Money buys anyone/-thing – SE är en ’thing’! Sadly & costly proven!
   
  Mvh/TJ

 15. Peter Stilbs

  Bravo Ann – tack!

 16. ThomasJ

  Ann L-H (#12): Du behöver inte åka till Toscana för att finna likheter mellan ’kamper’… det räcker med närområdet här [tips: #3/#4]… Men du söker, likt mig, inga ’kamper’, inga ’konsensus’ per se utan – som alla egentligen – harmoni med ’jag’/’vi’/’känsla’/’förnuft’/’klokskap’/’vetenskap’/’öppenhet’ och mer, allt baserad på ett filter av ödmjukhet inför vad vi inte vet, kanske kommer att veta…
   
  Självklart ska du åka till Toscana – andas lite ’lufta della Italia’, njuta av gött ätande + dryck m.m.
  Carpe Diem! 🙂
   
  Mvh/TJ
   

 17. Lokalpolitikträsket : Jorå jag framförde toriumbudskapet til Fredrikstad kommun på invitation av lokala kommunalrådet från Fremskrittspartiet ( det enda röstbara partiet i Norge – de andra är hjärndöda) . Det fantes en enda bild i framförande der jag tillot meg kritisera sentrala myndigheter i Oslo för passivitet och ignorans när många kommuner spridda över hela landet – tvärpolitiskt – ville ha mer toriumaction. Detta ble til et ”hårt angrepp på rödgröna regeringen” i pressuppslaget. Vissa frågor passar inte inn i lokalpolitiken.

 18. Ingemar B

  Engagerat mig lite från och till här i forumet, och blir alltmer fundersam, över det ena och det andra…
  Det kanske är så att det finns en gigantisk konspiration i forskarvärlden. Jag kanske är oerhört naiv när jag tror på den samlade dito och andra auktoriteter?
  Många här har ju tydligen stor insikt i dom riktigt stora frågorna. Då vill jag passa på och fråga: var kan det finnas fler illasinnade konspirationer inom forskarvärlden / politiken och/eller näringslivet?

 19. Ingemar B

  Kanske finns ”överstepräster” vars påbud är viktigare än sanningen, inom andra områden än klimatforskningen?

 20. Ingermar B
  Om du tror att det finns en ’samlad forskarvärld’ som kommit fram till ’entydiga resultat och slutstatser’ i frågan, då har du sannerligen blivit tagen på en ganska rejäl åktur. Händelsevis samma åktur som väldigt många AGW-troende också blivit tagna på. För de låter alla likadant, och ingen av dem kan säga vare sig vad denna samlade forskarvärld skulle ha enats om, eller varifrån de har fått denna uppfattning. Det verkar som om alla dessa har fått den sortens uppfattning av varandra. Ja kanske tom på samma åktur …
  Vet du ens varifrån du har fått den uppfattningen? Eller tror även du att ’det är sånt man bara vet’?

 21. Rosenhane

  Ingemar B #18
  Vad gäller Sverige så handlar det inte om konspiration utan snarare hittar du grunden i 40 års nedmontering  och slopande av krav på kunskap i det svenska utbildningsväsendet. Vilket har resulterat  i att situationen är som den är inom forskarvärlden och politiken, dvs mycket flum och kvacksalveri.
  Näringslivet är gudskelov självreglerande.
  Är du idiot så åker du ut!

 22. Björn

  Lars C [11]; Håller med om att programmet var vinklat, t.om. tendensiöst vinklat.

 23. Anders L

  Ann L-H #13,
  ”Det finns alldeles för stora likheter mellan hans kamp och dagens stora debatt.”
  Nej, det finns faktiskt inga som helst likheter mellan inkvisitionen under det tidiga 1600-talet och den moderna naturvetenskapen. Sorry!
   

 24. tty

  Det har överhuvud taget varit en anmärkningsvärd stagnation inom många vetenskapsgrenar de senaste årtiondena, och detta inte bara i Sverige. Inom fysiken har t ex ytterst litet hänt de senaste 40 åren. Det finns undantag, främst mikrobiologi och en del andra områden inom livsvetenskaperna, men de är undantag. Anledningen är väl troligen primärt det degenererande skolsystemet nästan överallt i västvärlden.
  Kineserna kommer visserligen rätt starkt på vissa områden, man får väl hoppas att de kan ta över.

 25. Anders L
  Du har ju aldrig diskuterat någon enda aspekt av naturvetenskapen (annat än att CO2 är en växthusgas även efter 1998, vilket varken är ’diskussion’ eller något du själv skulle kunnat avgöra). Och de allra flesta andra AGW-trogna diskuterar heller inte naturvetenskap, men ägnar ofantlig möda åt auktoritetsargument, tex vem man borde tillåta som (enda?) uttolkare av naturvetenskapen. Och inte sällan hänvisar man då till sammanslutningar som tex IPCCs sammanfattningar, eller olika akademiers presidiers uttalanden osv. Vissa hänvisar tom öppet till politiska omröstningar i frågan osv.
  Och där finns en hel del likheter med inkvisitionen.
  Men du missar troligen poängen helt:
  Även på 1600-talet var det stor skillnad på naturvetenskapen och invisitionen. Och även då hade kyrkan ett stort antal som troget följde dess ’ledning’ utan att vare sig kunna eller ifrågasätta. Inte helt olikt dagens situation …
  På sätt och vis fick du alltså rätt där, men inte för att du menade rätt … 🙂

 26. tty, jag är tveksam till att kineserna skulle kunna göra skillnad. De smarta jag har träffat har förvisso varit smarta, men fostrade i ganska auktoritära elitskolor där de ffa fått lära sig att jobba stenhårt med det de blivit tillsagda att göra.
  Även därefter har det sen ofta blivit hårt arbete längs ganska välutsakade men redan existerande spår. Jag generaliserar naturligtvis hejdlöst, men hävdar ändå att detta är en ganska träffande sammanfattning.

 27. Rosenhane

  Jonas N#26
   
  När det gäller din envig versus Anders L förefaller du vara en riktig käppkines,
  Ni hao 🙂

 28. #27
  Jag minns faktiskt inte när jag hörde begreppet ’käppkines’ för första gången, och inte heller senaste gången. Men båda tillfällen ligger långt tillbaks i tiden. Måste erlänna att jag knappt minns vad som avsågs …
  När jag jobbade i USA beskrev man lite nedlåtande de många kineserna som där levde i social avskildhet från det mer västerländska, som ’fresh of the boat’ …
  Om man nu skall fortsätta med stereotyperna så tror jag indier har större möjligheter att ta över stafettpinnen av innovativ drivkraft (vad gäller teknisk utveckling) …

 29. Ingemar B
  Jag kommer på några områden, men de har inte en chans mot CO2-hotet, så de gäller nog mest i Sverige.
  1. Genusforskning, får inte ännu objektivt belysa skillnader i livssituation, ex att endast i Kina begår fler kvinnor än män självmord.
  Skulle psykisk misshandel kunna vara värre än fysik, då den med mycket större träffsäkerhet leder till självmord?
  2. Den gamla arv och miljö, debatten..
  Jag gillar själv mycket tanken att alla människor har samma intellektuella och framförallt empatiska grundförutsättningar, men inser att så knappast är fallet.
  Då finns det födda förlorare..
  Då finns det usla genbanker, (som bland alla andra djur arter) som ändå ofta med stora samhällsstöd sprids till barn som måste tas om hand av fosterföräldrar. (den debatten vill jag inte ta i den känns allt för svår)
  Det finns en massa till.
  Hur mycket bör invandrare få skilja sig kulturellt mot den inhemska befolkningen, vad gäller barnuppfostran och patriarkal makt?
  Vad med kolesterol, mättat fett, eller det faktum att ekologisk mat är oerhört mycket giftigare än industriodlad?
   
  Men det finns ingen fråga som kan ge så mycket mer i ökad ekonomisk makt till politiker som CO2-hotet.
   
  Kollar du lite så finner du säker ett antal områden till där informationen knappast kan sägas vara objektiv.
   

 30. ThomasJ

  Gunnar L (#29): Precis! Värt [kanske] att veta, är att Sverige är enda landet i världen med ett statligt s.k. genussekretariat. Detta ger i sanning iskalla kårar i ryggen! Ras vs. Genus? Sverige hade, med stor hjälp av den i sammanhanget på denna blogg ej helt okända hr. Arrhenius, ett s.k. Institut för rasbiologi [statens Institut för rasbiologi, vid Uppsala Universitet från 1922]. Institutet ’lades’ ner först 1957! Under många år [på 20-talet] tjänade institutet som uppskattat lärosäte för [bl.a.] ideologer från Tyskland…  🙁
  Övertid för en rejäl revision av den ’svenska självgodheten/världssamvetet’, oder?
  Go figure!
   
  Mvh/TJ

 31. JR

  Såg programmet om Svensmark.
  Ärligt talat blev jag ganska besviken på honom. Mixtrar han också med kurvor så är det ju ganska allvarligt.
  Att forskare är ärliga med sina resultat är ju A och O.
  Sedan funderar jag mycket på program som Tällbergs Forum där den ena katastrofen efter den andra framförs som om de redan inträffat. Att Anders Wijkman och Jan Eliasson, som jag förut haft stort förtroende för, sitter och jamsar med förvånar mig.
  Efter att hört alla hemskheter som de påstår sker just nu, smältande isar, minskande glasiärer, döende korralrev etc.etc. så skulle jag vilja att moderatorn ställde en enkel fråga: Hur många grader har jordens medeltemperatur stigit egentligen, för med drygt en halv grads höjning borde inget dramatiskt ha hänt alls.

 32. Patrik

  Nä, och den största höjningen har inte hänt i närheten av några korallrev, utan under endast vintertid i Arktis. 🙂
  Det förefaller logiskt att den största anledningen till att isarna i Arktis har minskat torde vara att mindre is bildas vintertid, inte att större avsmältning sker sommartid – för det är vad man kan utläsa av temperaturförändringarna.
  Det betyder i så fall också att det är måååååååånga minusgrader att kapa bort innan isarna är borta helt. 🙂

 33. Klarsyn

  Efter gårdagens Vetenskapsmagasin i SVT skickade jag ett mail till redaktionen och frågade dem:
  Om Svensmark framför fria fantasier som inga andra forskare tror på, varför skulle då CERN satsa på ett projekt som CLOUD?
  CLOUD presenteras i följande anförande:
  http://cdsweb.cern.ch/record/1181073/

 34. född förlorare

  Varför intresserar sig marginella forskningsinstitutioner som NASA, NOAA, Max Planck Institut, Hadley Center, SMHI för att nämna några, för klimatförändringar som inte finns?
  Svaret är att det är en jättelik konspiration utan motstycke i världshistorien. Syftet är att sätta bakåtsträvande miljömuppar i alla ledande positioner i samhället. FRiA åsikter kommer inte att avlyssnas,  fildelning tillhöra allemansrätten, skatterna höjas, jämlikhet införas i praktiken. Alla näringslivets toppar kommer att tvingas kliva av och vi kommer mot vår vilja att släpas tillbaka till en medeltida levnadsstandard.
  Som tur är har en handfull minskande skara entusiastiska experter i Stockholm tagit initiativ.  De har med råge och tvivelaktiga kurvor, liksom Svensmark,  visat att alla har fel.
  Tack för det fria ordet och se till att fira i morgon!

 35. Håkan B

  Riktigt övertygande blir det ju när reportern ägnar runt 10 minuter av programmet åt att flyga omkring i en gammal  SK60, hur mycket flygtid gick åt för att få ihop till dom klippen. Men antagligen trodde hon väl att en SK60, med motorer med rötterna i 50-talet, flyger på kålrotsolja eller?

 36. ThomasJ

  Håkan B (#35): Ditt inlägg fick mig verkligen att skratta till. SK60 hade vi på Ljungbyhed som jetplan i utbildningen, efterföljande propeller på SK50 – ’Safir’. Själv kom jag aldrig över till ’jet’ [=SK60] då sinusiterna ställde till det. Men, intressant var att prata med mekanikerna om SK60:arnas motorer, 2x
  Turbomeccanica, tror jag det var á ca. 200 kilopond dragkraft. De var fullständigt frustrerade över alla problem dessa motorer gav dem. Sedermera byttes oxo dessa kvalificerade missfoster till motorer ut.
  Kuriosa i detta ’spektakel’ var, att SAAB deFacto gjorde åtskilligt för att ’lansera’ detta flygplan som ett
  businessjet – med plats för max 4 pax!!! Fullständigt löjligt – men helt konformt den ’svenska modellen’ – måhända… ?? Kostade skjortan + lite till! Det vá la ett av dessa hon flög i á minst 25 tkr/timme. Vi é la duktiga i detta land, oder?
   
  Mvh/TJ

 37. Ingemar B

  Gunnar Littmarck # 29
  bra exempel du tog, men jag tycker inom tex. genus-”forskningen” är det lika lätt att skilja ”tyckare”  från seriösa forskare, som inom klimatforskningen

 38. FcH

  Kanske redan finns på bloggen men vill ändå bifoga motion 57 till Moderaternas partistämma samt partistyrelsens beslut:
  Thomas Jakobsson, Tjörn – Bohuslän
  Klimat-, miljö- och energipolitik

  I alla tider har Moderaterna byggt sin politik på klokskap, kunskap,
  verklighetsförankring och därtill en stor portion sunt förnuft. Detta
  borde fortsatt vara rättesnöre för en politik till vilken medborgarna i
  Sverige kan känna tillit och förtroende för.
  Nutidens paradigm angående frågan om/kring klimatet har emellertid
  tagit en ytterst hotande riktning i det att den samlade uppfattningen
  hos utnämnda personer i ”arbetsgrupperna” uppenbarligen
  och till fullo har anammat den mer än mindre religiösa ”tron” att
  koldioxiden i atmosfären styr klimatet, när det i verkligheten är precis
  tvärtom enligt dokumenterad, verifierad empirisk data.
  ”Nature, Not Human Activity, Rules the Climate”
  Professor S. Fred Singer 2008-03-03 International Climate Conference, New York
  Frågan reses hur en trovärdig politik i ett så viktigt område som
  klimatet ska kunna byggas när de basala ingångsparametrarna –
  speciellt då att koldioxiden driver temperaturen – är i allra högsta grad tveksamma ur ett brett spektrum av perspektiv. Mot bakgrund
  av nuvarande avkylning är av intresse att satellitmätningar visar att
  det inte i första hand är en av människor förstärkt växthuseffekt som
  ökat energimängden i jordens klimatsystem under de senaste årtiondena,
  utan det är i stället en kraftig ökning av solinstrålningen som
  är orsaken. Detta finns också redovisat i såväl kapitel tre som kapitel
  nio i FN:s klimatpanels senaste rapport. Däremot nämns inte detta
  avgörande viktiga faktum i den sammanfattning som presenterades
  för beslutsfattare och medier.
  Konsekvenserna av detta totala feltänke är bland annat ohemula
  höga kostnader för energi för medborgarna, medvetna nyttjanden
  av reglementen vad gäller utsläppsrätter för energiproducenter till
  medborgarnas nackdel, styrningar av och till diverse myndigheter
  att bibehålla den ”politiskt korrekta, trots felaktigheterna, linjen”
  och så vidare…
  Förgreningar ur detta feltänke är bland annat kraven (!) på förenklade
  förfarande avseende etablering av till exempel vindkraftverk –
  en byråkratisk process som helt klart griper in i den grundlagsfästa
  kommunala självbestämmelsen.
  Vi har att möta och tala med otroligt väl informerade medborgare
  inför kommande val och att ens försöka vinna gehör hos dessa för
  ”klimatbluffen” är fullständigt utsiktslöst.
  I betraktande av ovan anförda hemställes att arbetsstämman tar som
  sin mening
  att utreda alla frågetecken rörande koldioxid och dess inverkan
  på klimatet och detta med explicit medverkan av kompetenser
  utanför AGW-rörelsen (Antropogenic Global Warming) samt
  att publicera resultaten utan filter, att genomföra en total översyn av och prövning av respektive
  myndighets generaldirektörs bakomliggande agenda, och agerande,
  samt att publicera resultaten utan filter,
  att avsluta samtliga subventioner till oerhört kostsam och osäker
  energiproduktionsteknik, framförallt storskalig vindkraft,
  att bibehålla PBL:s (Plan- och bygglagen) krav på bygglov och
  detaljplan för vindkraftverk,
  att avskaffa den kostnadshöjande handeln med utsläppsrätter för i
  landet producerad vatten- och kärnkraftsel,
  att tillåta utbyggnaden av så kallad småskalig vattenkraft (potential
  om cirka tio terawattimmar),
  att utan tidsspillan avdela forskningsresurser för kärnkraftsproducerad
  elenergi med III och IV generationens kärnkraftteknik
  med målsättningen att Sverige i framtiden ska vara en
  betydande energiexportör till övriga Europa,
  att långfristigt tillförsäkra landet billigast möjliga elenergi, vattenoch
  kärnkraftproducerad, samt
  att avskaffa momsbeskattningen på elskatter.

  Thomas Jakobsson
  Tjörn
  Partistyrelsens svar:
  Partistyrelsens yttrande över motion 57
  Motionären hävdar att påståendet om att människan med sina koldioxidutsläpp
  ligger bakom klimatförändringarna är fel, det är i stället
  solen som ökat sin instrålning. Således blir höga energikostnader på
  grund av koldioxidskatter liksom ingrepp i naturen helt onödiga.  Partistyrelsen delar inte motionärens syn på orsaken till klimatförändringarna
  utan anser att huvuddelen av klimatförändringarna till
  mer än 90 procents sannolikhet är antropogena och beror på den
  ökande halten av växthusgaser i atmosfären.
  Naturvetenskaplig klimatforskning är basen för Moderaternas klimatpolitik.
  Rapporterna från FN:s klimatpanel IPCC, senast utvärderingsrapporten
  2007, har haft en stor betydelse för att förklara
  bakgrunden och tydliggöra det hot som en global uppvärmning
  utgör.
  De ökande växthusgasutsläppen måste kraftigt begränsas för att
  temperaturhöjningen ska avta. I partistyrelsens proposition ”En offensiv
  klimatpolitik” redovisas flertalet åtgärder för en bättre klimat-
  och miljösituation.
  Propositionens förslag till åtgärder inriktar sig främst till de sektorer
  som inte ingår i det viktiga utsläppsrättshandelssystemet inom EU.
  Förslagen omfattar bland annat lägre utsläppsnivåer för transportsystemet,
  en uppgradering av vattenkraften, insatser för vindkraften
  och en förstärkning av den svenska kärnkraftskompetensen och
  säkerheten.
  I alliansregeringens energiproposition föreslås åtgärder för att bland
  annat öka antalet klimatvänliga energikällor som vatten-, vind- och
  kärnkraft genom fler teknikinvesteringar, ett utvecklat elcertifikatsystem,
  vissa lagändringar, justerade energiskatter med moms etcetera.
  I regeringens förslag för att underlätta etableringen av vindkraft
  konstateras även att det är kommunerna som slutgiltigt avgör om
  vindkraft ska etableras inom kommunen eller inte.
  När det gäller elmarknaderna så anser partistyrelsen att det är viktigt
  att ett eventuellt överskott av el från klimatvänliga energikällor
  kan exporteras till våra grannländer i Europa för att minska deras
  kolkraft. Därmed krävs också bättre överföringskapacitet länderna emellan genom nya kablar, vilket även kommer att kunna påverka
  elpriserna.
  Partistyrelsen föreslår arbetsstämman besluta
  att avslå motion 57 att-satserna 1, 2, 3, 4, 5 och 9,
  att i övrigt anse motion 57 besvarad med vad som ovan anförts.

   
  Snacka om att Fredrik Reinfeld har urusla rådgivare samt är omgiven av ja-sägare!
  Heder åt Thomas J för att han har modet säga att -Kejsaren har inga kläder.
  /FcH
   

 39. ThomasJ

  FcH (#38): Varmt tack för din support! 🙂
   
  Mvh/TJ

 40. GunnarE

  #38
  Att de kan sätta sig på pottkanten på detta sätt!
  Svaret innebär att det som lagts fram under näsan är rätt    (de har nog inte ens läst det) allt annat som skrivits i ärendet är per definition fel.  (dvs hittas inte under näsan) Inte minsta tecken på tankeverksamhet. Skrämmande bild av de politiker som slår sig upp i environgerna.

 41. ThomasJ

  GunnarE (#40): Till dig oxo: Varmt tack för supporten!  🙂
  Du, m.fl. inkl. undertecknad, har fullständigt rätt i att det hela ÄR skrämmande –  det är emellertid inte en ’bild’, det är den f.n. rådande [o-]verkligheten. Suck! 🙁
   
  Mvh/TJ

 42. AOH

  Godnattsagan av M- partystyrelsen:
  ”När det gäller elmarknaderna så anser partistyrelsen att det är viktigt att ett eventuellt överskott av el från klimatvänliga energikällor kan exporteras till våra grannländer i Europa för att minska deras kolkraft.
  Därmed krävs också bättre överföringskapacitet länderna emellan genom nya kablar, vilket även kommer att kunna påverka elpriserna.”

  Det var inte länge sedan någon i bloggen gjorde en jämförelse för kWh –kostnaden” smutsig” kol mot ”ren” sröm från svenska vatten/vind/kärnkraft.
  Bevingade ord : ” I had a dream” passar väldigt bra för M-partystyrelsen. Polens och andra kolberoende länders ekonomi riktigt längtar efter jultomten Sverige.

 43. GunnarE

  Först måste väljarkåren ändra uppfattning således för att de styrande skall våga sig på det. Det fordrar tid och ork att fundera till när livet för de flesta redan är ffullt upp som det är.  Media skulle ju här ha sin roll som diversifierade informatörer om de olika aspekter som finns så att den enskilde lättare kan fundera kring vår osäkra värld och värdera och prioritera själv. Här sviker media sin egen så omhuldade roll i samhället.

 44. Om vindkraft ska exporteras till Polen lär den bli tvungen att bli billig, så gott som gratis…
  Nu är beslut tagna för Polsk uranbrytning och 6oooMWe i drift 2020, jag kan lova er att det kommer bli mångdubbelt mer.
  Polen ligger bra till för att sälja så billig elkraft till Europa att den ryska gasen blir allt mindre intressant.
  Tänk att det finns politiker som försöker lura sina väljare att supersubventionerad vindkraft ska tillföra något?
   
  Vad jag gillar däremot är att bygglov för vindkraft upp till 3m diam är borttaget.
  Gå vidare och inse idiotfelet då inte elmätare fick dygnsrörliga priser.
  De enda som förlorar på sådana mätare är de stora kraftologopolen.
  Då kommer snart svensk elkonsumtion bli utjämnad under dygnet.
  Tänk om politiker läste vad jag brukar skriva och förstod?
   
  Kommer vi få elbilar med batterier som lagrar elkraft under 50 öre/kwh (mycket talar för det) så kan ni glömma elskatter, nätavgifter och certifikatpengar.
   
  Eller är de så cyniska att de inser det?
  Alla naiva vindkraftägare blir av med hela investreingen, de som tjänar är konsulterna som säljer byggloven, entreprenörer och utländska tillverkare.
  Jag kan tänka mig att flytta hem om 5 år och bygga ett helt självförsörjande hus, blott en trådlös informationsuppkoppling…

 45. ThomasJ

  AOH (#42) ”M –partystyrelsen”  – köstlich! 🙂  
  Den här frågan har de iaf ’partajat’ åt humhum.. 🙁
   
  GunnarE (#43): Väljarkåren kommer, bittert, att ändra uppfattning när elcertifikaten kommer upp på 40 öre/KWh [och än mer] + skatter etc., när vi får en smällkall och vindstilla period – den kommer! – och snurrorna står stilla, hela Nord Pools förfogbara mängd energi redan är allokerad/såld, alla våra ’nödleverantörers’ produktioner går fullt för att klara inhemska behov, vi får en frekvensstörning på stamnätet pga. avsaknad av tillräcklig reglerkraft [den finns ej idag ens för de VKV som redan finns], och – åtminstone hela Sverige söder om Dalälven [ca.] blir strömlöst – KKV:arna ’trippar’ automatiskt vid frekvensstörningar över gräns och tar ca. 7-10 dagar att starta upp igen till full produktion.
  Men det é la dags att ändra uppfattning då… Eller, måhända tidigare än så; då energipriserna i landet stigit så mycket, att vår energikrävande basindustri flyttar sina verksamheter utomlands… Se Spanien.
   
  Gunnar L (#44): Som oftast har du alldeles rätt. Intressant att Polen tagit beslut om KKV, de ligger därmed oerhört bra till för bl.a. export till Tyskland – jfr. med gasledningen i Östersjön….
  Men gör dig och din familj en stor tjänst: slå idén om att flytta hem igen ur skallen. Please!
  Mvh/TJ 

 46. Ingemar B
  Jag kommer på några områden, men de har inte en chans mot CO2-hotet, så de gäller nog mest i Sverige.
  1. Genusforskning, får inte ännu objektivt belysa skillnader i livssituation, ex att endast i Kina begår fler kvinnor än män självmord.
  Skulle psykisk misshandel kunna vara värre än fysik, då den med mycket större träffsäkerhet leder till självmord?
  2. Den gamla arv och miljö, debatten..
  Jag gillar själv mycket tanken att alla människor har samma intellektuella och framförallt empatiska grundförutsättningar, men inser att så knappast är fallet.
  Då finns det födda förlorare..
  Då finns det usla genbanker, (som bland alla andra djur arter) som ändå ofta med stora samhällsstöd sprids till barn som måste tas om hand av fosterföräldrar. (den debatten vill jag inte ta i den känns allt för svår)
  Det finns en massa till.
  Hur mycket bör invandrare få skilja sig kulturellt mot den inhemska befolkningen, vad gäller barnuppfostran och patriarkal makt?
  Vad med kolesterol, mättat fett, eller det faktum att ekologisk mat är oerhört mycket giftigare än industriodlad?
   
  Men det finns ingen fråga som kan ge så mycket mer i ökad ekonomisk makt till politiker som CO2-hotet.
   
  Kollar du lite så finner du säker ett antal områden till där informationen knappast kan sägas vara objektiv.