Tack för mig!

Tack och adjö!

Mitt första inlägg på den här bloggen skrev jag den andra juli 2011. Det kom ytterligare ett par inlägg strax efter. Jag gissar att jag sedan dess skrivit över 200 inlägg på den här bloggen. Mitt huvudintresse har varit biobränslen och andra energifrågor, men många gånger har mina inlägg varit mer (kvasi?) filosofiska.

Saknade vänner

När jag inför detta inlägg gjorde en återblick så upptäckte jag först och främst att det är många tidigare skribenter som jag saknar. Det gäller min närmaste vän C-G Ribbing som avled i september 2015. C-G hade varit aktiv på bloggen redan innan vi tog över. Ett tidigt inlägg av CG handlade om ett klimatseminarium som anordnades i Engelsberg våren 2010. CG var fysiker och höll en hög vetenskaplig standard i alla sina inlägg.

En oerhört saknad person är också Per Welander som avled i sömnen i maj förra året. Per var i flera år en aktiv och drivande ordförande för klimatrealisterna och hans bortgång var en stor förlust för föreningen i allmänhet och bloggen i synnerhet. Jag saknar både CG och Per obeskrivligt.

Andra namn som jag blev påmind om var Göran Ahlgren som en gång i tiden tog initiativet till att bilda Stockholmsinititativet, föregångaren till Klimatrealisterna. Vid starten av SI fanns det flera välkända personer som Sandviks tidigare VD Per-Olof Ericsson och flera framstående vetenskapsmän, varav flera var ledamöter i KVA (Kungliga Vetenskapsakademien) eller IVA (Ingenjörsvetenskapsakademien). Några kända namn från den tiden var Lars Bern, Gösta Walin och Åke Ortmark.

De som följt bloggen tillräckligt länge vet att den startades under namnet “theclimatescam” av Maggie Thauersköld som drev den i mer än 3 år. När SI tog över var en av de drivande inom föreningen Jonny Fagerström. Jonny var framför allt motståndare till vindkraften och har fortsatt sin kamp mot vindkraften i Föreningen Svenskt Landskapsskydd.

En viktig skribent de tidiga åren var konstnären Lars Jonsson, den av oss som var mest känd för en större allmänhet. Några av våra kunnigaste skribenter var vid sidan av den man som mer än några andra kommit att representera klimatskeptićismen i Sverige, Peter Stilbs, också hans kollega som fysikalisk kemist Pehr Björnbom.

Min tid på bloggen

För att återgå till vad jag skrivit om på bloggen så har jag varit begränsad av mina oförmågor. Jag kan inte programmera och jag kan inte få ut någon vettig information ur en databas. Det jag kunnat har varit att handskas med stora tal, och att i bästa fall göra stora tal begripliga. Jag ägnade mig tidigt åt kolets kretslopp, den s.k. kolcykeln och jag har på senare tid intresserat mig också för vattnet, främst det vatten som rinner i stora floder.

Under en period intresserade jag mig för vädret och de krafter som påverkar vädret. För några år sedan blev det en i mitt tycke intressant diskussion om Coriolis där frågan var om corioliskraften är en “verklig kraft” eller vad fysikerna kallar en virtuell kraft. Det som skiljer virtuella krafter ifrån verkliga är att en virtuell kraft kan inte öka rörelseenergin hos den kropp den påverkar.

Det som främst slog mig när det gäller krafter som påverkar luften och därmed “styr vädret” är hur svaga de är. Det är krafter som ger accelerationer av storleksordningen millimeter per sekundkvadrat. Det som gör att det kan uppstå en sådan oerhörd rörelse-energi i kraftiga stormar och orkaner är att dessa små krafter får verka på stora luftmassor under lång tid.

Ett inlägg som jag skrev redan 2011 men som jag återanvänt senare hade rubriken

De onda, de goda, de rättfärdiga

och var ett av de där filosofiska inläggen som jag berörde i inledningen till detta inlägg.

Det som hänt under senare år är att bloggen fått nya spännande skribenter, något som gör att jag inte längre känner att jag behövs för att hålla bloggen vid liv. Ett inlägg för knappt två år sedan hade rubriken Andningshålet och handlade om den förtvivlan många klimatrealister känner inför den besinningslösa, meningslösa, samt miljö– och människofientliga politik som bedrivs i namn av klimatet och inför den övermakt av medier som vi har att kämpa emot.

Vi har fortfarande en övermakt att slåss emot och jag vet att KU har en viktig roll att spela. Jag är också stolt över att i många år ha bidragit till att det faktiskt funnits en riktig klimatdebatt i Sverige, även om den ägt rum på en undanskymd blogg, dold för de allra flesta.

Men, efter att jag uttryckt min saknad för de som inte längre skriver på bloggen, så vill jag uttrycka min stora beundran för Ingemar och Lena. Det är ni två som är mina verkliga klimathjältar.

Ett stort tack till er båda.

Till sist, jag kanske återkommer med sporadiska inlägg i framtiden men detta är mitt sista inlägg som fast skribent på KU. Jag vill avsluta med att också rikta ett tack till alla kommentatorer som bidragit till det goda debattklimat som funnits på bloggen.

P.S. Det som hänt sedan jag skrev detta avsked var att jag insåg att det var lönlöst att påverka ”mitt parti”. (Jag representerade det parti som nu heter Liberalerna i några kommunala nämnder för 20 år sedan.) Det enda sättet att ta reda på hur stor vår minoritet av klimatrealister är är att ge dem någon att rösta på. Den enda klimatrealist jag kom på var då mig själv. Jag har alltså anmält ”lokalt” att jag vill kandidera till riksdagen. De främsta skälen är att jag tillhör en stor minoritet som är kraftigt underrepresenterad i riksdagen, nämligen 80+arna

SAMT att jag är klimatpolitiksmotståndare.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. laco

  Tack Sten för alla år. Men vad är ”klimatpolitiksmotståndare”?

 2. Lars Cornell

  Tack Sten för alla år. Men vad är “klimatpolitiksmotståndare”?

  I ämnet coriolis uttrycker du dig felaktigt anser jag. Coriolis är en verklig kraft som ändrar föremåls rörelseriktning men ej deras hastighet och således ej rörelseenergi. Det är ej virtuell rörelseriktning (=synvilla) utan verklig rörelseriktning. Centrifugalkraften är ej coriolis men av samma art, en verklig kraft som ändrar föremålets rörelseriktning men ej hastighet.

  Jag har haft stort utbyte av dina artiklar. Välkommen åter!

 3. Tack Sten, heja 80+ !

 4. pekke

  Tack Sten för alla åren här.

 5. Wolter

  Tack för många trevliga nlägg och lycka till med Riksdagen!

 6. Lasse

  Tack Sten
  Liberalerna har den enda årsrika personen i Riksdagen.
  Fokus på stora tal och att åskådliggöra dessa är en bristvara i debatter.
  I dagens klotet skall 1000 miljarder åskådliggöras:
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1682274

  Annars är det inte ont om nollor i klimatdebatten 😉

 7. Agneta Isacsson

  Hej och tack Sten.
  Jag är bara en som följer bloggen sedan många år. Med stor behållning.
  Jag studerade biologi/kemi på universitetet i Linköping på 90-talet och introducerades till alla de alarmistiska rönen runt koldioxidutsläpp som vi matas med dagligen numera. Via den här bloggen och dess föregångare har jag idag bara politisk oro kvar. Hoppas verkligen du kan få börja en ny karriär som riksdagsman men det låter ganska otroligt. Förresten var inte också Moderna Myter namnet på en direkt föregångare?
  Lycka till.

 8. Erik

  Tack Sten, och lycka till framöver!

  Jag minns diskussionerna om coriolis som särskilt intressanta för min del. Riksdagen är f.ö. i skriande behov av kloka personer.

 9. Agneta Isacsson #6

  Jo, Moderna Myter var den blogg som Per Welander drev innan han hamnade i Stockholmsinitiativet. Det var en bra blogg, men att driva en blogg ensam kräver mer tid än en yrkesarbetande har tid med.

 10. Huvudidén med att kandidera är att ge alla klimatrealister en möjlighet att mer eller mindre anonymt framföra sin åsikt. Till att börja med handlar det då om partimedlemmar i Uppsala län.

 11. Ann+Löfving-Henriksson

  Tack Sten för alla intressanta tankar! Trots alla nya tankar sedan 2011 toppar ändå ”De onda, de goda, de rättfärdiga”.
  Lycka till med framtida uppgifter.

 12. Arne Nilsson

  Det jag gillar med Klimatupplysningen är bredden och seriositeten på skribenterna. Samt förstås de flesta av kommentatorerna. Den här sidan skänker mig hopp när jag än en gång hör eller läser ”klimatförändringar”. Vilket ger mig rysningar ibland.

 13. Arild Fuglerud

  Tack för alla intressanta och väl genomarbetade inlägg under åren. Du är just vad politiken behöver nämligen kunskaper som bygger på verkliga observationer och utmärkt vetenskaplig insikt. Det kommer att vinna i längden. Lycka till!

 14. Stort tack Sten för din stora insats här på bloggen. En liten rättelse bara; det är inte 200 inlägg du har skrivit utan 315 enligt bloggens statistik! 🙂

  Det är inte bara dina inlägg som alltid varit intressanta och tänkvärda. Du har också gjort stora insatser för föreningen på olika sätt; kommit med råd, deltagit i styrelsen och just nu i valberedningen.

  Jag hoppas att detta inte är det sista vi ser av dig på bloggen utan att du då och då, när sinnet rinner på, återkommer med ett eller annat inlägg och en eller annan kommentar.

  Tack!

 15. Sten, Tack för dina intressanta och välskrivna inlägg på Klimatupplysningen; Men det kommer väl mera….
  Jag instämmer också i saknaden av C-G Ribbing och hans alltid välunderbyggda inlägg. C-G var en f.d. kollega till mig vid (fd) Institutionen för Teknikvetenskaper på Ångströmlaboratoriet, så vi pratade klimat redan innan jag var med i Klimatrealisterna. Jag återkommer då och då till era inlägg när jag är osäker på hur det förhåller sig med vissa frågor. Som sagt, tack igen från en av dina gamla studenter vid civilingenjörsutbildningen i Uppsala.

 16. Björn

  Ja, kunskap och mognade intellekt är vad riksdagen behöver för att behålla balansen mellan övergångar från det traditionella och mot det framtida. Grattis för det som har varit och till det nya!

 17. Lena Krantz

  Tack Sten för alla dina kloka inlägg och andra insatser. Även jag hoppas att du återkommer då och då när du har något du vill förmedla här på bloggen.

 18. Håkan Bergman

  Ja tack Sten, riksdan behöver verkligen nån som kan hantera stora tal och visa på konsekvenserna när man skalar upp ett förslag. Om jag får vara lite pessimist så tror jag att L är väl sent ute om man ska kunna vända trenden. Å andra sidan tror jag att dom andra småpartierna ligger pyrt till också, i post-covid kan man inte regera genom att köpa stöd i riksdagen, pengarna finns helt enkelt inte och då kanske vi får en GROKO här också.

 19. Bim

  Tack Sten Kaijser.
  Väldigt tråkigt när leden tunnas ut. Jag är ju också 80.5 plus.
  Lycka till med politiken, så vi kan få en direktkontakt rakt in i riksdagen.
  Välj Miljöpartiet. de måste reformeras och behöver någon som kan tänka.

 20. Peter Stilbs

  Sten, vi kommer att sakna Dig här. Dina smått filosofiska inlägg har alltid varit mycket tänkvärda. Jag hoppas att Du då och då återkommer i någon form. Tack för vad Du gjort!

 21. Thorsten Bergqvist

  Bekräftar nöjet att läsa dina inlägg! Bodde granne med CG Ribbing i Uppsala och beklagar hans förtidiga bortgång. Har dock trakasserats av en rabiat släkting som har annan uppfattning.
  Tror att vi träffades på första elevriksdagen 1958?
  Vi var två från Norrbotten, jag och han som sedan blev LO-ekonom, PO Edin. Också granne, på Studentvägen 22.
  Han hade väggarna täckta av travar av Stockholmstidningen.

 22. Sören+G

  Hur skulle man kunna stå ut när man dagligen bombarderas med idiotutsagor om klimatförändringar om man inte fick ta del av riktig vetenskap som man får via den här bloggen

 23. Kjell Lindmark

  Tack Sten för alla dina artiklar. Det har varit intressanta saker du tagit upp. Lycka till i ditt framtida värv. Mer visdom behövs i Riksdagen.

 24. Munin

  Bra om liberalerna i riksdagen får insikter i att jakten på koldioxid inte har vetenskapligt stöd. Då du uppenbarligen är nära riksdagen är ett förslag att du sprider professor William Happers föreläsning redan nu till liberala riksdagsgruppen. Den är så tydlig att de säkert funderar några varv kring hur koldioxid kan kommit att utmålas som så farlig för jordens klimat. Lycka till! Riksdagen väntar på dina insikter i dubbel bemärkelse.

 25. Tack Sten,

  kommer också ihåg Coriolis och oj vad man fick lära sig saker som man inte hade en aning om (och som jag dessutom var övertyga om att jag förstod 🙂 Bloggen är verkligen bra på det sättet att man får vända och vrida på sin egen förståelse vilket alltid är roligt.

 26. Gunnar Strandell

  Stort tack Sten, för din insats för KU, och jag önskar dig framgång i de steg du nu väljer att ta.

  Som en av de första på civ.ing. utbildningen i Uppsala 1972 och i forskarutbildning i hållfasthet till 1981 kan jag bara hålla med dig om lovorden till C-G Ribbing, som jag lärde känna som lärare och kollega.

  Ingen hade så välslipad Occam’s rakkniv som C-G. Den fungerade också i sociala sammanhang när en uppstickande temporär verksamhet ville bli permanent och fakultet.

  Det jag hoppas ha gemensamt med dig, C-G och alla andra akademiker från Uppsala är ett öppet sinnelag för fria och nya tankar. Diskussion leder framåt medan debatt blir låst till förutbestämda dogmer.

  Världen behöver många som bjuder in till diskussion och jag är glad över att du vill bidra i politiken.

  Lycka till! 😀

 27. Lennart Svanberg

  Stort TACK Sten för att du bidragit till denna blogg som är ovärderlig i jakten på ”sanning” i vår tids största fråga.

 28. Lars Jonsson

  Jag tackar dig också Sten för dina tänkvärda inlägg och trevliga samtal på styrelsemöten. Det känns som om tokigheterna nått någon slags kulmen, men det trodde man ju redan för några år sedan. Mot dumheten kämpar även gudarna förgäves.