SVT plockar fram gammal skåpmat

Från Klimatvett 19 april, https://www.klimatvett.fi/post/svt-plockar-fram-3-%C3%A5r-gammal-sk%C3%A5pmat-i-brist-p%C3%A5-ny-alarmistisk-data

SVT plockar fram 3 år gammal skåpmat i brist på ny alarmistisk data

Sveriges television lägger ut en gammal forskningsrapport som inte mera finns tillgänglig och kallar den dessutom för ” Ny forskning ”. Ingen referens hänvisas till heller. Varför inte rapportera om den stabilitet och tillväxt som nu sker i Arktis och Antarktis i stället för att på ett mycket alarmistiskt sätt få oss att tro att isen smälter i rekordfart. DET STÄMMER JU INTE!

is arktis

Så här rapporterade SVT 14.4 :

Ny forskning: Isen smälter i rekordtakt

Ny forskning: Isen smälter i rekordtakt | SVT Nyheter

UPPDATERAD 14 MARS 2024 i SVT

PUBLICERAD 29 JANUARI 2021 i SVT

Takten på hur snabbt isen på jorden smälter ökar rekordartat, visar ny forskning. Ett område motsvarande Storbritanniens yta har smält bort sedan 1990-talet.

Genom att använda satellitdata kunde forskare se att jorden har förlorat 28 biljoner ton is sedan 1994 – det motsvarar ett 100 meter tjockt istäcke lika stort som Storbritannien. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Cryosphere.

– Studien är unik eftersom de har tittat på alla former av is runt hela jorden. Så det är en omfattande inventering av havsisar, glaciärer, inlandsisar och shelfisar, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi.

Forskarna upptäckte även att hastigheten på issmältningen har ökat med 57 procent sedan 1990-talet. De största förlusterna av is är vid polerna – Antarktis och Arktis.

– Det är ju allvarligt eftersom det är ett tecken på att klimatförändringar påverkar alla delar av systemet, säger Michael Tjernström.

Överraskande mycket smälter på södra halvklotet

57 procent av avsmältningen sker på norra halvklotet och 42 procent sker på södra halvklotet.

– Att havsisen har försvunnit på Arktis och att det smälter på Grönland, det har vi haft ganska god koll på tidigare. Men att så mycket som 40 procent av den totala avsmältningen sker på södra halvklotet var en överraskning för mig, säger Michael Tjernström.

Issmältning på jorden leder till ökade havsnivåer och ökad risk för översvämning vid kuststäder. Den hotar också livsmiljöerna för djur och växter.  


Aktuell mätning: Isen växer på alla dominerande platser

SVT tycks inte ha intresse av att meddela vad som hänt de senaste åren och att de stora glaciärerna på Grönland och Antarktis inte alls smälter i rekordfart mera. Den har helt enkelt stannat av och det växer där nu. 99 % av jordens färskvatten finns just på dessa ställen så därför kan vi koncentrera oss där

Men låt oss först se lite på proportionerna i den siffra som denna forskning kommer fram till. Man menar att ett 100 m tjockt istäcke av storleken Storbritannien smält bort mellan 1994 och 2020. Detta utgör 24.361 km3. Hela jordens istäcke uppskattas till 29 milj. km3. Alltså den del som smält bort under denna period utgör 0,084% av jordens is. Vi kan illustrera detta i en bild:

ismangd

Det tunna strecket motsvarar den volym som smält bort. Knappt synligt! Om jordens is (pelaren till vänster) har en höjd på 1 km ( =1000 m ) så motsvaras den smälta ismassan av 84 cm.

Låter det som panik? Åtminstone får SVT det att se ut så.

Om vi ser på vad som hänt i Antarktis sedan 2020 ser vi en långsam tillväxt. Ingen is som smälter i rekordfart!

ia smaltning antarktis

Hur är det på Grönland då?

is gronland

 

Istillväxten var kraftigare under 2022-2023 än både medeltalet (1981-2010) och det lägsta värdet 2011-2012.

Mot basen av dessa uppgifter är det svårt att förstå varför SVT väljer att lyfta fram en rapport som inte berättar om situationen nu utan i stället målar upp en falsk bild under rubriken ISEN SMÄLTER I REKORDTAKT. Detta minskar bara tilltron till Public Service:s och i detta fall SVT:s klimatrapporter. När skall vi börja få läsa om hur det verkligen ser ut?

Christer Käld

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Tänk om anslagen till det som lite skämtsamt kallas för Public Service minskade i samma omfattning som de trumpetar ut Fake News, då hade det motsvarat en betydligt större minskningstakt än vad jordens isar smälter av …

 2. Christer Jendrén

  Dax att utreda partiskheten på SVT de gamla styrande borde avpolleteras och ersättas med personer som är öppna för fakta, i nuvarande skick så är SVT en alarmistisk propagandamaskin i allt som gäller klimatet. Faktabaserad info borde få komma till tals och redovisas.

 3. Johan

  Jag skickade ett mail till reporter Anna Björklund på SVT för dryga veckan sedan.

  Hej!
  Angående din artikel i SVT i mars https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/ny-forskning-isen-smalter-i-rekordtakt som var uppdaterad från 2021.
  Hur ser det ut nu? Vid polerna och på Grönland? Lite nyfiken. Det är ju några år sedan.

  Mvh Johan

  Och nej, jag har fortfarande ännu inte fått ngt svar.

 4. Lasse

  Mikael Tjernström ledde Oden förra året när de skulle möta våren utanför Svalbard. Det gick väl sådär. Båten fastnade i is och någon vår kom inte under resan. Solen lyste med sin frånvaro.
  Skam den som ger sig .
  I år flyger de ut och fångar den i luften i stället.

  Argusbojarna lämnar en intressant bild av vad som pågår i Barents hav:
  https://i0.wp.com/wattsupwiththat.com/wp-content/uploads/2024/04/image-90.png?ssl=1
  Kallare hav sen 2005

  Att SVT inte kan redovisa relevanta uppgifter får vi nog skylla forskarna för.
  Men det kan det väl vara värt för att få tillgång till båt och flyg! 🙂

 5. Ivar Andersson

  SVT försöker rädda MP. Snart EU-val.

 6. Tege Tornvall

  Enligt vad jag har räknat fram har Antarktis 29-30 miljoner km3 istäcke och Grönland 2,8-3 miljoner. Antarktis: medeltjocklek 2,16 km, isyta 13,5 miljoner km2. Grönland har 1,67 km tjock isyta över 1,71 miljoner km2. Övriga glaciärer blir en restpost.

 7. Jan-Åke

  Johan 3
  Ja att maila reportrar på SVT och övrig MSM har jag gjort sedan 7-8 år.
  Försöker få dem att se perspektiv och proportioner avs havsnivåer ,ismassa ,isutbredning ,temperaturer historiskt , atmosfäriskt CO2 , ,översvämningar historiskt , torkor , värmeböljor mm
  Får sällan svar ,de som svarar står fast vid sin klimathotstro.
  En del är helt okunniga inom klimatvetenskapen ,det kan vara att någon säger att det inte går att se historisk temperatur i isborrkärnor mm.

 8. Jan-Åke

  …..om vi som håller till på KU och är lika insatta som tex ”tty” bestämmer oss för att maila kommer vi nå merparten av de journalister och reportrar som försöker skrämmas med klimat.

 9. Lasse

  #7 Kanske bättre maila forskaren som försöker påverka oss tro att det är värre än befarat.
  Mikael Tjernström har svarat förr.

 10. hans backman

  Intressant hur Polar portal redovisar sina mätningar,
  fig 1, SMB är 400Gt medans man i fig 5 visar 300Gt.
  Jag mailade PP och ställde frågan varför? Jag fick ett väldigt trevligt svar med följande lydelse:
  Siffrorna är från två olika modeller! Modellen har enligt PolarPortal ca +/- 10% nogrannhet. Det förklarar även skillnaderna mellan fig 5, 2024 och motsvarande från 2020. Länk:
  http://polarportal.dk/fileadmin/user_upload/PolarPortal/season_report/polarportal_saesonrapport_2023_EN.pdf

 11. mattias

  Havsvattnet har ju varit ovanligt varmt senaste året och kan möjligen ha påverkat issmältingen – men nu börjar värmen sjunka tillbaka i norra Atlanten och är nu kallare (eller i alla fall inte varmare) än för ett år sedan, välj North Atlantic: https://climatereanalyzer.org/clim/sst_daily/

 12. tty

  Vad beträffar isen i Antarktis så har det sedan länge stått klart att den minskar i Västantarktis och ökar i Östantarktis. Vilket som väger över har varit oklart.

  Direkta radarmätningar av isens höjd/tjocklek har sedan länge pekat på ökning medan GRACE:s gravitationsmätningar pekat på minskning men gravitationsmätningar är mycket känsligare för osäkerheten i GIA-korrektionen (som är mycket stor i Antarktis).
  Men sedan 2020 väger ökningen i Östantarktis över även för GRACE, varför nästan alla GRACE-kurvor på nätet slutar…..2020.

  Här finns dock den kompletta kurvan:

  https://svs.gsfc.nasa.gov/31158

  Fortsätter detta skulle jag tro att vi snart kommer att få se en ny ”förbättrad” GIA-modell.

 13. Fredrik S

  tty #12

  Tack för länken.

 14. tty

  #6 m fl

  Det kanske kan vara av intresse att upprepa storleksordningen av de olika inlandsisarna

  Antarktis 30 miljoner kubikkilometer (varav 3 miljoner i Västantarktis)

  Grönland 2.9 miljoner kubikkilometer

  Alla andra 0,3 miljoner kubikkilometer

  Om all is i Antarktis skulle smälta skulle havsnivån stiga ca 60 meter, Grönland ca 7 meter, alla andra ca 70 cm.

  Att Antarktisisen har proportionellt mindre effekt beror på att en stor del av isen i framför allt Västantarktis ligger under havsytan och alltså går åt för att ”fylla ut hålet efter sig själv”. En avsmältning av Västantarktis höjer därför bara vattennivån ca 3-4 m.

  Havsis då? I förstone kunde man tro att den inte skulle ha någon effekt alls p g a Arkimedes princip, men eftersom havsvattnets täthet beror av salthalten skulle utspädningen om all havsis och shelfis smälte faktiskt ge en nivåhöjning av någon centimeter.

  Detta är alltså de så att säga officiella siffrorna. I själva verket är det mycket mera komplicerat p g a av isostatiska och gravitationseffekter. Avsmältning av grönlandsisen har t ex nästan ingen effekt alls på havsnivån i Sverige. Globalt skulle stigningen vid en total avsmältning bli störst i centrala Stilla Havet.

  Dessutom skulle man få stora isostatiska förändringar på längre sikt. De områden som varit nedisade kommer att stiga flera hundra meter över några tiotusental år, och områdena närmast utanför isarna att sjunka flera tiotal meter under samma tid. Hur detta i sin tur påverkar resten av Världen är svårt att säga, det beror på hur mycket av de stigande respektive sjunkande områdena som ligger över havsnivån. Har ni förresten tänkt på att landhöjningen gör att vi förvärrar ”klimatkrisen” i resten av Världen. Varje år hälls typ en kubikkilometer vatten ut ur Östersjön och höjer havsnivån i resten av Världen.

  Sedan kommer naturligtvis inte all is i t ex Västantarktis eller ens Grönland att smälta. Numera vet vi att det fanns glaciärer som nådde till kusten och kalvade isberg i Östgrönland t o m under Eocen då palmer och papegojor trivdes i Sverige.

 15. Tack Christer!
  Ja, vi kan ju faktiskt en hel del om ishistorien i norr – dess historia är inte en sådan ”vit fläck” på kartan som klimatnarrativet vill driva.

  Människor har bott, verkat och haft en lång industrihistoria av fångst och utvinning däruppe – vi vet att isläget variera ordentligt genom decennier århundranden och årtusenden.

  När klimatnarrativet startade användes Arktis för att beskriva katastrofen..
  Isbjörnar, avsmälningstakt och allt annat lades fram som bevis på krisen.

  Idag har alla dessa ”bevis” kommit på skam – havsisen var stabilare än trenden 1995 – 2005 visade och avsmältningens start på våren, på Grönland – slutade att komma tidigare redan 2005.
  Och, ja – isbjörnarna – dom fick massor av mer mat efter att vi människor slutade klubba 1000 – tals kutar varje vår – sälbeståndet exploderade och isbjörnarna blev fetare, inte magrare.

  Egentligen gick ingenting klimatnarrativets väg när det gäller Arktis – men dom fortsatte, tafatt, att hitta på nya modeller och algoritmer för att hålla liv i sitt hot.

  Att just våran svenska professor och isbrytaren Oden förra våren kraschade sina egna teorier och alarm – var ju direkt löjeväckande och en smula komiskt ( om det inte vore för allvaret..).

  Även Antarktis är ju intressant – mätningarna ”startade” 1979… men utbredningsrekorden för havsisen blev under några år på 2010 – talet, alltså för 10 år sedan – variationen I utbredningen stöptes snabbt om till att – endast år då en minskning skedde var relevanta – utbredningsrekorden tystades ner.

  Jag varvade upp mina ansträngningar att hjälpa SVT med deras felaktiga bild av Arktis och Sveriges väder och klimat – men mötte av en direkt otäck härskarteknik och dumhet och alarmism – som var bortanför allt jag tidigare mött under mitt 60 åriga liv.

  SVT – ger mig diktaturfrossa – och jag har lovat mig själv att inte fortsätta diskussionen med dom.

  Alarmism och diktatur och propaganda bryter ner samhällen och leder till ondska och krig – och mänsklig misär.

  Bättre att njuta av sol, värme, natur och glada människor – människans optimala trivseltemperatur är 28 grader – jordens medeltemperatur är…..under 15C..och i Sverige 6 grader..

 16. hans backman

  Här är en utmärkt redovisning av polarisarna, ger min, medel och max värden:
  https://www.data.jma.go.jp/gmd/kaiyou/english/seaice_global/series_global_e.html