Skall Sverige Rädda Tyskland från Kall Dusch?

dusch

Svenska Dagbladet meddelade häromdagen svenska folket:

SvD har intervjuat Erik Ek, strategisk driftschef på statliga Svenska Kraftnät, som säger:

 • Krismedvetenheten är låg i Sverige jämfört med hur det ser ut i Europa, fast vi pratar så mycket om elpriserna.
 • Tyskar, spanjorer och nederländare vet exakt, rent praktiskt, vad de ska göra för att vintern ska klaras bättre.
 • Där har man ministrar som säger hur länge de duschar för inte det inte ska gå åt så mycket energi för att värma duschvattnet. Kommunala bad stänger av varmvattnet i duscharna och fontäner pumpas inte runt i vissa tyska städer. 

Erik Ek utvecklar vidare:

 • Om vi skulle börja spara el nu och i stället exportera ännu mer el till Tyskland, så kan Tyskland spara naturgas i bergrummen.

Sverige skulle alltså med hjälp av Svenska Kraftnät, om nu alla vi svenskar sparar duktigt under återstoden av den svenska sommaren och nöjer oss med friska havsbad (gärna långt in på hösten) istället för varma duschar, kunna säkerställa att tyska ministrar under kommande vargavinter kan duscha om inte varmt så i alla fall inte iskallt. Vill vi ställa upp? Vi är väl fortfarande en humanitär stormakt?

PS Man kan väl säga att vad gäller dusch så passar kallt och fort väl ihop, men å andra sidan skulle man ju kunna njuta av långa kalla duschar eftersom ingen uppvärmning fordras, så varför inte passa på så länge det finns vatten?

Claes Johnson

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Magma

  Hade tyskarna haft kvar sina kärnkraftsverk så hade de kunnat njuta av tempererad dusch dagligen till ett vettigt pris – de har med andra ord en självförvållad situation.
  Tyvärr är vi i södra Sverige i samma situation, med framförallt skenande energipriser – självförvållat? Kanske inte på individuell nivå, men på samhällsnivå – helt klart!
  Bidrar man till att en dogmatiskt religös sekt hamnar riksdag – och än värre i regeringsposition – så är man direkt medansvarig.
  Och då tror jag att de flesta här inser vilka som representerar den religiösa sekten … i första hand MP, men så klart även deras stödpartier S och C.
  Det är snart val, den 12’e september vet vi i vilken riktning framtidens energipriser kommer att gå …

 2. Magma

  Hörde just på SVT nyheter att gaspriser och att avstängd fransk kärnkraft pressar upp elpriserna – men inte ett ord om vad nedlagd svensk kärnkraft åstadkommer …
  Men sedan avlöstes inslaget om ett reportage om ”green washing”, så då kom förklaringen …

 3. Bert

  Tyskarna kan gott få ta konsekvenserna av den skit de själva har ställ till med. Alltså, det är j… oförskämt av den tyske förbundskanslern att komma hit och kräva att vi ska spara på energin för deras skull – dra dit pepparn växer, där kan ni värma er!

 4. Agneta Isacsson

  Om vi ska vara solidariska med tyskarna så ska vi kräva att de:

  1. Inte stänger något mer kärnkraftverk och
  2. Startar de tre de stängde för ett halvår sedan om det fortfarande är möjligt.

  Sitta i Tyskland och hålla sig för god för att använda kärnkraftsel och sen importera från Frankrike och Sverige! El som vi egentligen behöver själva. Det är skamligt.

 5. Adepten

  Varför ducha i kallt vatten? Överdriven renlighet är inte bra, under största delen av vår evolution har vi ju inte haft tillgång till varken dusch eller tvål.
  Får inte immunsystemet några bakterier att träna på så blir vi ju istället väldigt sjuka om vi väl får i oss något🤔

 6. Enough

  Det handlar nog inte bara om det tyska folkets uppvärmning av hemmen, tyska företag ( särskilt energiintensiva) har nog dragit slutsatsen att energin inte prioriteras, för då skulle väl staten redan sagt att de tre sista kärnreaktorerna blir kvar tillsvidare, eller?

  Risken är nog stor för en stor skada på tysk industri, frågan är hur mycket ringar på vattnet en sådan kan ge?

 7. johannes

  #5
  Lort-sverige?
  Dit vill vi inte.

  Man blir inte ren i en kall kort dusch.

 8. Brutus

  #7 : Det går faktiskt att bli ren med en tvättsvamp och några liter ljummet vatten. Dessutom bör man tänka på att hudbakterier i allmänhet är nyttiga. Fö: Tyskarna har tydligen ingen skam i kroppen. Tack Merkel. Tack Schroeder. Scheisse!

 9. Magnus

  Skulle tro att de flesta i Elområde 3 och 4 sparar vad de kan nu som konsekvens av de höga priserna. Exporten har varit stor hela sommaren. Det måste tas hänsyn till fyllnadsgraden i vattenmagasinen också. Men gärna export om priset är högre för andra länder och inte som nu att vi också får ett högt pris. Dessutom vill man se var pengarna tar vägen så de inte hamnar i utländska kraftägares fickor. Inkomster från en svensk naturresurs ska huvudsakligen pengarna stanna inom landet.

 10. Jag vill se en lista på samtliga kraftvärmeverk som finns i SE4. Sorterade efter den effekt de är planerade att kunna bidra med i februari 2023.

  Nästa kolumn skulle visa hur mycket effekt verket skulle kunna bidra med i februari 2023 ifall avfallsförbränningsskatten och kraftvärmeverksskatten (biooljeskatten) avskaffas så snart som en ny regering tillträtt.

  En sista kolumn skulle visa hur mycket effekt som skulle kunna levereras vinter 2023-2024 med dessa skattesänkningar.

  En lista för SE3 vore också intressant.

 11. Lasse

  Erik Ek jobbar på Svenska kraftnät som tjänar bra på elpriserna och överföringsvinster.
  Tydligen räknar de med att lägga 60 Miljarder i kassakistan i år. Den är reserverad för att säkerställa att vi har tillräcklig överföringskapacitet i nätet,
  Hade vi haft det hade förtjänsten varit lägre för dem men producenterna av el hade fått lite mer betalt för elen.
  Vi konsumenter betalar.
  Just nu rapporterar Uniper (Fortum) rekordförluster på Rysk gas. Gissar att de sålt den till fast pris!
  😉

 12. Karl Eider

  Idag då Ryssland skruvar ner kranarna för gasen till Europa, så stiger priserna ännu mer. Då är det ändå sommar och varmt. Katastrofen ligger nära. Här pratar vi om en riktig kris, inte en påhittad, som är hela grunden till att vi nu har denna intermittenta brist på energi i nästan hela Europa.

  Just nu betala Lettland och Litauen 963 Euro/MWh.

  https://www.svk.se/om-kraftsystemet/kontrollrummet/

 13. Ann Löfving-Henriksson

  # 4 Agneta Isacsson, bra rutet!
  De borde dessutom göra upp med vad deras Mutti Merkel betytt för den nuvarande energiröran i EU. Hon har kontinuerligt sedan länge varnats för att binda upp Tyskland för ett beroende av rysk gas

 14. Det är ju inte bara energi som kan sparas med att duscha eller bada kallt. Det kan faktist ha andra konsekvenser som är positiva eller rent av läkande?
  ”Varför står du i en iskall dusch? Jag bantar!”
  Men som vanligt skall vi inte låta miljörörelsen förstöra och skrämma oss till lydnad utan de fria valen skall gälla även fortsatt:

  https://news55.se/nyheter/artiklar/har-ar-nya-upptackten-som-kan-forhindra-cancertillvaxt/

 15. Jan

  #14 Alvar

  Har man kallt och fryser ökar man energiåtgången för att upprätthålla kroppstemperaturen. Borde gå att sälja in som bantningskur för alla som oroar sig över sin vikt.

 16. pa

  Problemen är att de som drabbas är för fega att dels säga vad de tycker men även handla i överenstämmelse med sin åsikt.
  Genomskåda den ”gaslighting” som används av några få för att tysta massan.

 17. Adepten

  #14 Alvar Nyrén och #15 Jan

  Tro inte på att kylaktivering av brunt fett gör dig smalare och friskare. Du får istället mer fett inlagrat i blodkärlen. Kyla påskyndar bildningen av aterosklerotiskt plack, som kan orsaka hjärtinfarkt och hjärnblödning. Det går heller inte att svälta ut cancerceller utan att du tar dö på dig själv. Gå inte i fällan som det klimat alarmistiska komplexet vill att du ska tro på.

 18. Det är inte mycket diskussion i SVT/SR om energipolitiken, vare sig den historiska eller den framtida. Istället pratar man hela tiden om hur vi skall spara energi i hushållen. Är det en medveten policy från deras sida att nu skall vi minsann vänja oss vid den gröna omställningen?

 19. Björn

  Vi går till val snart, men inget skvallrar om att effektbristen är skapad på grund av vissa partiers inkompetens i energifrågan. Detta elände fortsätter om vänsterblocket få majoritet. Välfärden hänger samman med ett fungerande samhälle, vilket nu håller på att falla samman på grund av elbrist. Vi har haft en fungerande elförsörjning enda från 1960-talet då både kärn- och vattenkraften la grunden för vår industriella framgång. Nu backar vi i utvecklingen på grund av effektbrist i landet. Om vi tappar fart i utvecklingen så beror det inte på ingenjörerna eller omvärlden, utan för att vår marknadsekonomi har fullständigt monterats ned av vänsterblockets politiker. Hur kan man förbjuda användningen av fossil energi och försvåra för kärnkraften, innan ersättande effektalstrande teknik finns på plats? Detta är vad valdebatten till stor måste handla om.

 20. UffeH

  Ingemar #18
  Jo det hela är en ”tillverkad” kris i Europa ett steg till mot agenda 2030 och den gröna omställningen. Inget av det som händer nu med energin i EU är oplanerat, man har för att dupera folk inte sanktionerat naturgasen men man har däremot sanktionerat möjligheterna för Ryssland att få betalt i en valuta som fortfarande har ett värde för dem, sedan väst kastade ut dem ur Swift betalningssystem så är dollar och euro helt utan värde och att då betala med dessa valutor innebär att ryssarna skulle skänka EU sin gas.
  Vet inte om någon skulle ställa upp på det, så utan att sanktionera gasen har man sanktionerat gasen, smart upplägg.
  Det bästa av allt är att man kan skylla hela eländet på ryssarna som inte vill leverera gas utan betalning.
  Ryssland leverera antagligen bara vi betalar i rubel, EU skapade ”krisen” och kan avsluta den bara viljan finns, men då krisen är ett steg i det som kallas den gröna omställningens så lär vi få frysa i vinter om vi inte gör uppror.
  Hela EU verkar vara inne på spåret att nu ska vi ”lära” folket att leva energisnålt och och sänka koldioxidutsläppen till den nivå som ”experterna” påstår är nödvändig för att rädda klimatet, till och med Frankrike som inte har stora gas behov är med på tåget genom att just denna sommar och vinter startat ”underhåll” av en stor del av sina kärnkraftverk och dragit ner effekten på ännu fler för att priserna ska bli höga, vad vi ser just nu är ytterligare ett angrepp på vår frihet.
  En konspirationsteori?

 21. Mats Zetterberg

  #10 Leif
  Kan detta vara något?

  Bioenergis biokraftkarta inkluderar anläggningar som genererar el och använder biobränslen, torv och avfall som bränsle. I listan finns 209 produktionsanläggningar för biokraft i drift och ytterligare drygt 20 som är under byggnad eller utredning. Den totala installerade effekten är cirka 4 464 MW. Den så kallade normalårsproduktionen för dessa biokraftverk är cirka 17,3 TWh. Sex nya kraftvärmeverk har tagits i drift sedan förra året.

  https://bioenergitidningen.se/209-biokraftvarmeverk-i-sverige/

  Om du klickar vidare på biokraftkatran kan du ladda ner den

 22. BG

  SVT kör på:

  I kväll kl. 20.00 svt1: Sverige möts
  Hur ska klimatförändringarna stoppas? Hjälper det att vi plastbantar och kör mindre bil i Sverige när Kinas kolkraft spyr ur koldioxid.

  Kl.22.00 svt2: Korrespondenterna bakom kulisserna
  Om krig, klimatförändringar och trknikens framsteg.

  Det får bli EM-veckan!

 23. Adepten

  #20 UffeH

  Det är som någon har skrivit, den där känslan av obehag och missnöje som skuggade oss när vi var unga är nu en alltmer intensiv smärta i vårt hjärta. När vi ser ut i världen och vi frågar oss hur kunde allt detta bli så här? Vi gjorde ju allt som ”de” berättade för oss att vi skulle göra, vi gjorde allt ”rätt”! Men det blev ändå fel. Ja vi röstade på ”dem”, fast vi egentligen redan misstänkte att det var pengar och makt som styr ekonomin som kontrollerar politiken och därför så borde vi ju också rimligtvis ha begripit att dessa sprattlande marionetter inte är alls var vad de utgav sig för att vara.
  Så därför oavsett vad som händer i november kommer den globala eliten att fortsätta att dominera vårt samhälle och din teori kommer bara att vara ett konspiratoriskt inslag i den utstakade händelseutvecklingen.

  Förövrigt sympatiserar jag med din teori och kampen mot klimat och energi dumheterna som ventileras på denna blogg 🙂

 24. foliehatt

  Självklart ska vi leverera så mycket el det bara går. I annat fall riskerar vi att slänga Ukraina till vargarna om och när Tyskarna inte orkar vara utan Putins gas.

  Men, det bör ju ske med kraftiga motkrav på hur elförsörjningen hos de länder vi levererar el till ska organiseras.

  Ut med intermittent. In med planerbart – på bred front. Det ska göras helt klart att den här uppoffringen är en engångsföreteelse. Ihopkopplingen av elektriskt närande och tärande nätverk är varken gjord utefter någon naturlag eller ens önskvärd – så som det har utvecklat sig.

  Gäller även hemma här, så klart.

 25. pekke

  Det kanske går att köpa elkonsumenterna/väljarna ?

  https://cornucopia.se/2022/08/regeringen-desarmerar-energipolitiken-infor-valet-ger-60-miljarder-till-elkonsumenterna/

  De svenska reaktorerna har väl funka ganska bra hittills ?!

  Varför inte bara bygga en kopia av den bästa reaktorn med liknande material och utrustning utan en massa ny obeprövad mumbo-jumbo.

 26. Magnus

  Miljörörelsen och andra, vilka som nu ligger bakom, har lyckats styra in folk i vissa tankebanor, ”sanningar” som inte kan ifrågasättas. Dom ha fått det dithän att vissa åsikter är förbjudna.
  Det hänvisas till EU-regler som måste följas, vi måste vara ihopkopplade och handla el mellan länderna, prissättningen på el kan inte ändras, CO2 styr klimatet. Och över allt detta står klimathotet som är absolut tabu att ifrågasätta.
  Man har också lyckats fått myndigheter, styrelser i statliga bolag plus privata bolag som vill framstå som progressiva, att låta som det inte finns några alternativ.
  Men allt måste kunna ifrågasättas. Problem kunde undvikits om kritiska fått höras. Och slutet på den här utvecklingen syns inte än.

 27. Simon

  #25
  Dessvärre verkar det som att S insett att för att behålla maktinnehavet krävs att man köper röster åt miljöpartiet.

 28. foliehatt

  Simon, #27,
  Spelar ingen roll för S. Det är ju inte som att det är såssarnas egna pengar som köper dessa röster. Det är ju valboskapen själv som får slanta upp.

 29. Lasse

  #25
  60 Miljarder tillbaka till Svenska folket och dess företag,
  Svenska kraftnäts förtjänst (60 Miljarder) av ett dåligt nät går alltså direkt tillbaka till oss.
  Elförbrukarna får kompensation för höga kostnader.
  S hänvisar till kriget i Ukraina.

  140 TWh förbrukas i Sverige.
  60 Miljarder genom detta ger 43 öre, Rätta mig om jag har fel på potensen .
  Just nu är priset 5 SEK per KWh.
  Exporten går fram och är nu ca 3000 MW
  Vinden ger oss ca 3000 MW
  Mer om Svensk el här.
  https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Energi/Energibalans-i-Sverige/Elanvandning/

  Hur vore det med ett byte på den organisation som tog beslut om nedläggningen?
  Vattenfalls felbeslut bör få följder!

 30. SatSapiente

  #25 Pekke
  Tyvärr är det inte bara att ta fram ritningarna och börja bygga. Mycket av den teknik som användes finns knappt att få tag i längre. Reaktorskyddssystemet för F3 och O3, de 2 nyaste svenska reaktorerna, t.ex. är uppbyggt med diskret analog teknik, reläer och diskreta transistorer. Man har stora problem med att hitta reservdelar, särskilt elektromekaniska komponenter som kontaktdon, tryckknappar, strömställare och reläer som motsvarar de ursprungliga.
  O1 moderniserades med datorbaserat styrsystem i slutet på 90-talet och blev då den modernaste reaktorn, men lades ned pga sin storlek och att den inte hade full subbning, dvs inte tillräcklig redundans av kritiska funktioner. F3 och O3 har 4 subbar, uppsättningar av kritiska funktioner och det krävs oftast bara 2 för att föra reaktorn till säker avställning. Man resonerar som att en krets kan vara avställd för service och en krets kan tillåtas felfungera och man kan fortfarande ha säker funktion.

 31. De hycklande S, V, och C. Först skapar de elkrisen. Sedan låtsas de vara bekymrade för att det blev de höga priser som de hoppats på, både vad gäller el och drivmedel. Själva poängen med höga skatter, avgifter och juridiska hinder är ju att det skall bli svårt och dyrt för oss att använda det som de vill att vi skall undvika, Det står ju i Agenda 30 vad målet är.

  Det är nog bara MP som är tydliga med att de jublar åt att deras politik gett exakt det resultat som de hoppats på. De är inga hycklare. Hycklarna är alla de människor som röstat på dem men som inte är villiga att betala priset för deras politik.

 32. Slabadang

  Ja herre mina gudar hur långt åt helvete det kan gå när klimatsekten styr!

  SVT lyder den extrema klimatsekten utan att blinka. När klimatsekten anbefaller SVT att hoppa en meter så hoppar SVT den dubbla höjden för att viss sin lojalitet till husse. En fullständigt patetisk partiskhet med total avsaknad av de mest grundläggande kontrollfrågorna till klimatsektens trutförlängare.

  Jag gjorde misstaget att titta på morgonsoffan i går där de påstod att det var en ”debatt” mellan SD och MP. Vad vi kunde se var att det var en debatt mellan SVTs två miljöpartister mot SDs Mattinen. Bolund och ”programledaren” på ena sidan mot Mattinen på den andra. Endast SD avkrävdes svar utifrån den klimatalarmistiska sektens tolkning av ”klimatkrisen” medan Bolund fick rappa på med de mest bisarra påståenden om klimat och väder utan en enda kontrollfråga!
  från sammankopplingen mellan SVT/SR som ”public service”. SVT och SR är endast två ideologiskt totalkorrupta bolag som missköter uppdraget. Om vi tänker oss att vi går på Aron Flams linje dvs nedmonterar bunkrarna på Gärdet saltar jorden så inte samma skit kan gro igen och bygger upp public service baserad på 2022 års möjligheter från blankt papper. Då finns det inte en chans i helvete att vi skulle få två gigantiska korrupta sjöelefanter som suger i sig 10 MDR för att producera den rena skit SVT och SR nu levererar.

  SVT är en ren förbannad styggelse och dess egna påstående om dess ”opartiskhet” är bästa skämt för den som vill träna magmusklerna och rullning på golvet av skratt.

  Med en total omorganisation av public service med decentraliserad makt och kontroll med diversifierat utbud av både redaktioner och produktioner så skulle vi kunna få en public service som blir till verkligt värde för allmänheten och demokratin. Babblet om ”högt förtroende” för SVT/SR är både en ren lögn samtidigt som det är direkt vilseledande. Lögnen består i att 90%har nedsatt ned till noll förtroende för public servicebolagen. Vad som drar ned förtroendet har aldrig utretts i någon enda opinionsundersökning !

  Så hur fasen kan man klappa sig för bröstet och vara nöjd i SVT? En haverikommission borde tillsättas direkt när utgångpunkten måste vara att MINST 50% måste fylla i ”Högt förtroende” istället för 90% ”Ganska stort” ned till ”Inget” förtroende för bolagen. Varför påståendet dessutom är direkt vilseledande är ju för att det inte finns något alternativt public service att jämföra med!

  Hur man bygger förtroende och hur man raserar det syns tydligt på nätet. Sakkunniga seriösa och intellektuellt hederliga kanaler och profiler skapar enormt stora följarskaror. Å inte så konstigt nog så är det framför allt personer som inte följer MSMs narrativ och verklighetsförfalskningar. Nätet granskar kritiskt i allt större utsträckning verkligheten bakom MSMs narrativ och förtroendet för ALL etablerad media sjunker därav som den gråsten den är.

  Leve klimatupplysningen nätet och ned med korrupt maktmedia och dess censursamarbetande big techs!

 33. Enough

  Vi kommer nog framöver att få vänja oss vid konsumtions-styrning av elenergi, det första klumpiga och av nöden tvunget blir cirkulerande avstängning.

  Längre fram kommer säkert produkter med styrning för värmning av bostäder att komma fram, t.ex. att ”övervärma” på nattimmarna, för att kunna avstå värmning på dagtid, då energin går åt på arbetsplatserna. Jag är absolut inte negativ till mer ”konsumtionsstyrning”, kanske acceptera lite varierande inomhustemperaturer, men mitt krav är att man samtidigt bygger ny kärnkraft för resten av århundradet, ingen kan övertyga mig om att den ”förnybara” energikällan sol-el ( vindmöllor kan vi glömma) kommer att ha en global dominant betydelse under 21-hundratalet.

 34. Slabadang

  Ingemar! 🙂
  Enligt SVT så är det inget problem att MP och S lagt ner Ringhals 1 å 2. Enligt SVT så är ju ”problemet” att vi dammsuger och duschar ! Ja de vet e fxxxn om det går att vara mer partisk än SVT?

 35. Argus

  Off/On track

  Är det verkligen sant att baltstaterna har ett pris på 4000 €/MWh nu?

  Verkar trots allt osannolikt.

 36. Håkan Bergman

  Argus #35
  Jo det verkar vara så enligt nordpool, men det gäller bara den här timmen.
  https://www.nordpoolgroup.com/en/Market-data1/Dayahead/Area-Prices/EE/Hourly/?view=table

 37. Rossmore

  #32

  SR/SVT är en vänster-, MP-orienterad nepotistisk sekt som uppfattar det som sitt uppdrag att företräda och kriga för ett vänsterorienterat synsätt och fostra folket i den riktningen.

  Här ett inlägg från idag som syftar till att sänka KD i valet likt Janne Josefssons valstugereportage:

  https://svt.se/nyheter/inrikes/har-forsoker-kristdemokraterna-ta-emot-anonyma-donationer

  LO:s kampanjande för S är dock heeelt ok!

 38. Håkan Bergman

  Ja herre gud vilken dag vi haft, men ännu inget medgivande från ansvariga att den situation vi har på energimarknaden skulle kunna bero på den förda politiken. Jag antar att det kommer en tråd, nej antagligen behövs ett garnnystan, som tar upp den röra vi hamnat i dom närmaste dagarna. Sista rubriken för dagen var den om att nu vill Farmanbar stoppa nästa tysklandskabel, Scholtz har förmodligen åkt vidare kan man tänka. Jag vill höra honom säga att han vill stoppa all vidare vindkraftsutbyggnad och ta bort en massa idiotskatter på kraftvärme-el bl.a., men helst vill jag att han får sparken efter valet, enklast så. Partierna har ju sina egna undersökningar av opinionsläget hos populasen, börjar det peka åt h-vete tro?

 39. UWB

  Cwejman har en utmärkt ledare i GP.

  Följ även länken i artikeln.

  https://www.gp.se/ledare/det-beh%C3%B6vs-en-realistisk-klimatpolitik-1.78980513

 40. Gunnar Strandell

  Högtflygande planer?
  ================
  Annonsbladet i Östhammar hade igår en inbjudan till samråd 22/8 om projekt ”HySkies-Produktion av hållbart flygbränsle.”

  Det handlar om att ta koldioxid från Uppsalas värmeverk och med lastbil transportera det till Forsmark, där det möts av vätgas framställd genom elektrolys och bildar flygbränsle, diesel och avfallet syrgas.

  Bränslet ska fraktas till Gävle på något sätt och sedan åka på ordinarie tåg genom Uppsala till Märsta/Sigtuna och sen vidare i pipelinen till Arlanda. 30% av SAS inrikesflyg täcks 2030.

  Flygen tankas och släpper sedan ut koldioxid när motorerna startas.

  Jag inser att detta är ett kul kretslopp för att ingående bränsle två gånger passerar Uppsala, men kan inte se att på något sätt påverkar koncentrationen av koldioxid i atmosfären.

  Atmosfärshalten på sikt påverkas inte av att vi samlar in, förädlar och senare släpper ut samma mängd koldioxid.

  Ni som läst mig tidigare vet att jag är bestämd när jag säger att om omsättningen ökar ökar också den andel som befinner sig i atmosfären under transport från källa till sänka.

  Länk:
  http://www.group.vattenfall.com/hyskies

 41. Lars Cornell

  #40 Flygbränsle gjort på vedråvara är ej långsiktigt hållbart. Det finns inte skogar och sädesfält i tillräcklig mängd, de tar därför slut med förfärliga konsekvenser. Det är en kul cykel du beskriver.

  Men använder man kärnkraft för elektrolysen och koldioxid till de kemiska ingredienserna så blir det ju faktiskt långsiktigt hållbart ända fram till nästa kallperiod när koldioxid blir en bristvara.

 42. Ulf

  Vore bra om någon kunde reda ut den här berömda exporten. För på totalen tycks det ge väldigt lite nettoexportöverskott. Undrar varför?
  Säljer vi bara billig el?

 43. Göran S

  Skapa lägre elpriser?
  Mycket vindkraft i systemet ger, när det inte blåser, de absolut högsta priserna. Se också de mycket höga el-priserna i vindkraftsländerna Tyskland och Danmark!
  Kan då vindkraft vara lösningen?
  Våra elpriser går i taket även nu på sommaren. Varför? Så har det inte varit.
  Vad föreslår våra C, S och MP politiker för åtgärd?
  Jo, massiv satsning på vindkraft!
  Oj? Ja på så vis får vi mycket mer energi (dvs. på årsbasis) !
  Ja ha, men effektbalansen när det inte blåser?
  Var skall el till effektbalansen komma ifrån då?
  Planerbar energi som skall vara tillgänglig med gratis ställkostnad? Var finns den, alltid tillgänglig, eller är det elavstängningar efter schema som gäller?
  Det är ju så att priserna är mycket, mycket låga när det blåser, mycket vindkraftsöverskott i Tyskland och Danmark då. Man betalar då dåligt (några få ören) för vårt överskott utomlands, men betalar som högst när det inte blåser, och detta läge blir värre och värre ju mer vindkraftsinvesteringar man gjort, vid dessa vindsvaga tillfällen.
  Oj, tänkte inte på det.
  – – –
  Vi kan också investera massor i planerbar kärnkraft, kraftvärme, gas men detta ger inte lägre priser i Sverige, så länge vi har nuvarande producentgynnande prissättningssystem och låter utländska kunder, via exportledningarnas maxkapacitet styra konsumentpriser i Sverige.
  Mer privat eller statligt finansierade el-energi investeringar och/eller besparingar, äts direkt upp av utländska behov och priser, så länge dessa elbehov finns och man utomlands är beredd att betala mer för elen.
  Investeringar och besparingar påverkar inte priset neråt i detta läge så länge det finns yttre högre pristålighet och behov och så länge kablar finns som räcker till.
  Vad gör man då nu? Svenska kraftnät planerar för att dra ytterligare en kabel till Tyskland, ”Hansa powerbridge” (700 mW), klar 2026!
  SVK betalar 3,6 mdr. SEK för denna ”ynnest” !
  Detta riskerar ju driva upp Tysk efterfrågan (och priser) av planerbar kraft ytterligare när det inte blåser!
  Oj, tänkte inte på det! Tänker man överhuvudtaget eller är våra politikers faktaresistens/ blockering så stor, förblindad av klimatideologi påverkan om sol och vind?
  Göran S.

  Citat Klimatsans:
  ”För att spä på el-eländet i SE4 skall SVK (Svenska Kraftnät) bygga en ny kabel till Tyskland – Hansa PowerBridge. Den skall gå från Hurva el-station i Hörby kommun i Skåne, där den nybyggda ”Sydvästlänken” slutar, till Güstrow i Tyskland. Byggstart 2024 och idrifttagning 2026. Beräknad kostnad 7,2 miljarder SEK, varav SVK:s del uppgår till 3,6 miljarder SEK.
Överföringskapaciteten är angiven till 700 MW. Enligt gällande elmarknadsförordning måste 70% kunna överföras, d.v.s. 490 MW.
Nu är detta inte hela sanningen, det går att omförhandla. Göran Åkesson har förklarat detta i en tidigare kommentar.
https://klimatsans.com/2022/08/05/tysk-karnkraft-mojlig-igen/#comment-60582
Det ankommer på den svenska regeringen att agera och ta beslut om detta. EU kommer knappast att göra det.”

  Vad gör regeringen inom detta område??

 44. Håkan Bergman

  Göran S #43
  Ska vi tro kappvändarn blir det ingen ny tysklandskabel, men tro honom inte.
  https://klimatupplysningen.se/liberalernas-och-kristdemokraternas-energipolitik/#comment-423779

 45. Lars Thorén

  Produktionskostnaden för kärnkraft är 25,15 öre/kWh inklusive styrmedel och 24,75 öre/kWh. För solkraft nås produktionskostnaden 48,68 öre/kWh inklusive styrmedel och 60,72 öre/kWh. (2018.)
  Varför kostar elen idag 10 kr för konsument (). Vad har hänt?

 46. TorbjörnR

  #45 Lars Thorén

  Tack för infon,
  Vad menar du med de 2 olika priserna?
  Vad menar du med ”styrmedel”?

  I övrigt håller jag med om din fråga?