Rapport från bokmässan

Det blev en tidig söndagsmorgon i huset i Ramlösa. Klockan sju var jag på väg mot Göteborg och för alla miljömedvetnas skull vill jag påpeka att: ja, jag körde bil. Uppe vid Falkenberg konfronterades jag med ett exempel på hur man effektivt kan förfula landskapet.
vindsnurror
De stod faktiskt och snurrade lite lojt allihop, för en gångs skull. Men personligen blev jag beklämd av denna syn. Det liknar inte jorden jag växte upp på, paradigmskifte eller ej.
Klockan nio var jag framme.
pa-ingang
Det var första gången jag var på Bokmässan, men förhoppningsvis inte sista. Det är ett riktigt spektakel. Efter en timme är man så förvirrad att man inte längre kan ta in några nya intryck. 🙂
rea
Överallt är det rea, fyndpriser och mässpriser. Ser man illa kan man köpa läsglasögon för halva priset.
I Stevalis monter, som handhar Kalla Kulors försäljning och marknadsföring, låg en nätt liten hög med Chill-out. Högen såg ut att ha naggats i kanten.
chill-out
Och åsynen av programmet gjorde mig något nervös. 🙂
tiden-ar-inne
Lars Bern kunde dessvärre inte vara med på grund av sjukdom, så jag fick bereda mig på att ta emot den eventuella pajen i ansiktet alldeles själv. Tack, alla ni som kom för att lyssna! Jag är djupt tacksam för alla vänliga ansikten och uppmuntrande leenden.
effekt
Självklart var jag nyfiken på det nya klimatmagasinet. Ett ex fick hänga med hem och kommer att recenseras senare.
Jag hann dessutom hälsa på David Jonstad, folket i VoF-montern och några trevliga, om än lite bortkomna miljöaktivister hos Jordens Vänner.
Det fanns en hel del att bläddra i, bland annat denna bok.
tank-om
Jag medverkade vid en bloggarpresentation hos Världen idag och till sist fick jag chansen att se Margot Wallström och några klimatengagerade lärare och elever.
margot
Två lärare vid Kullaviksskolan i Kungsbacka hade nämligen tagit initiativ till en bildtävling för Sveriges skolelever och Margot Wallström och Andreas Carlgren stödde deras projekt. Temat var ”Bevara planeten levande” och barnen fick  tillfälle att presentera sin syn på klimathotet och andra miljöproblem. Det vinnande bidraget från Kungsbacka var nedanstående bild.
vinnande-bidrag
”We need your help” säger några strandade isbjörnar. Har ni hört den förut? Konstnären heter Malin de Sousa Mestre.
Överlag var jag förvånad över hur mycket ”klimatalarmistiskt” material det fanns på plats.
Miljöförbundet Jordens Vänner inriktade sig på att brännmärka konsumtionen.  ”Import är inte bra för klimatet”, sägs det i deras Miljötidning.
Ordfront bjöd in till MR-dagarna med tema: ”Mänskliga rättigheter och klimatkrisen”.
Hos Europeiska kommissionen hittade jag broschyren ”Kampen mot klimatförändringarna”. Ur innehållet:

”Jordens medeltemperatur var i stort sett oförändrad under 10 000 år fram till den industriella revolutionen.”

Formas bjöd på fina små vykort.
formas
Skeptikermaterial? Nja… ja, Chill-out fanns ju. Och jag. 😉


Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars C

  maggie!
  Det vinnande bidraget med isbjörnarna såg jag på TV.
  Apropå vidkraftparken i Falkenberg.
  Om man nu nödvändändigtvis ska ha vindkraft så står den helt rätt, de är bara 11 st om jag inte minns fel. För min del så får de bygga ett kontinuerligt bälte länga alla 110 och 120 vägar. Dessa vägar har en bullermatta som sträcker sig upp mot 5 km i vindriktningen. Alltså i mina ögon, ej beboeligt område. Varför inte ge redan förstörda områden ett ordentligt Alexandershugg, ge folk bidrag till att flytta och bygg så många verk man får plats till så vi tex kan slippa skiten här uppe i vårt vackra Bohuslän. Förlåt alla hallänningar, men jag pratar om redan förstörd mark och vikten av att inte förstöra mer naturvärden än absolut nödvändigt. Det bästa är förståss att avstå helt.
  Jag har själv bott 4 km från en motorväg det var i närmaste laget. När jag tar min kvällspromenad så vill jag att det ska vara knäpptyst, det får inte höras det minsta lilla trafikbrus.

 2. Lars C

  Kunde räknat dem på ditt foto, det är länge sen jag körde söderöver, antingen mindes jag fel eller så har de byggt fler.

 3. Hej
  Du hade nog uppskattat debatten Ska vi spara eller slösa oss ur den ekologiska krisen? om klimatet på bokmässan. Det går att se den på web TV lördag på länken:
  http://www.voltaire.se/tema_bokmass.php

 4. Fredrik N

  Jag körde själv förbi dessa vindsnurror för ett par månader sen och kände mig mer eller mindre full när allt snurrade omkring mig.
  Trafikfara kallar jag dessa verk.

 5. Lars C

  Fredrik N
  Något sådant har jag aldrig upplevt, titta på vägen nästa gång 🙂

 6. CecilB

  Snurrorna är fula som stryk. Måla dem gröna med gula blad vore bättre.  🙂

 7. L

  Dom som predikar om en klimatkris borde kasta första stenen. Ett sätt är att lämna tillbaka sitt körkort. Då skulle man se vilka som menar allvar.

 8. Fredrik N

  Lars C
  Bra tips! 😉
  Men jag ska nog allt besöka ”Lustiga huset” några gånger för att vänja hjärnan med snurrande prylar innan jag kör den där vägen igen. 🙂

 9. Lars C: Ja, de var i varje fall fler än 11. De står på båda sidor om vägen. Dessutom ligger det en del gårdar i närheten av både vindsnurrorna och motorvägen.

  Personligen gillar jag heller inte oljud, men jag bor faktiskt bara någon kilometer från E6:an och kan omöjligen undvika ljudet. Det ligger som en ljudkuliss i bakgrunden hela tiden.

 10. Lars C

  maggie.
  Vi människor är alla olika. Vi har helt olika prioriteringar när det gäller boende. Det viktiga är att det finns en plasts för oss alla. Att det finns såväl centrala lägenheter som torp där skogarnas sus och fågelsång är det enda ljudet. Sprider man ut den planerade vindkraften över stora delar av landets yta så förstör man unika värden som är en bristvara idag.
  Tom städerna var relativt tysta förr. Jag var i Göteborg under novembersnöstormen på 90 talet, glömt året nu. Vi var ute och gick när det slutat snöa. Gatorna fria från trafik, inga bilar, inga spårvagnar, bara människor till fots och på skidor, helt tyst, inte ens stegen hördes i snön. Det var som att gå 200 år tillbaks i tiden. En helt surrealistisk befriande tystnad som födde en tanke. Går det att bygga bullerfria fungerande storstäder? Prioriterar vi fel saker?
  Med magnetsvävare på luftbana och under jord samt elbilar kommer vi ett bra stycke närmare det målet.

 11. Lars C: Gärna bullerfritt för mig. Jag älskar tystnaden.

 12. Lars C sluta svamla, halva hallands befolkning bor 5 km utmed e6:an i ett av sveriges naturskönaste öppna landskap. Så sluta med ditt buller svammel och kom med i matchen. vindskiten är ett djävla åbäk för de som bor öster om dem. Man tittar ut mot havet och solen mestadels så vi som bor nära havet(väster om motorvägen ) och slipper ha dem i ögonlinjen hela dagarna är inte lika drabbade. Men nog fasiken ser man skiten irriterande ofta.

 13. Lars Bern

  Maggie, vem skulle ha mage att kasta en paj på dig ? Kanske var det bra att jag inte var där med mitt röda rinnande öga. Det hade liksom varit lättare att paja och då kunde det stänka på dig.
  Tack för din insats för vår gemensamma bok.
  Vad beträffar vindkraftverken så lär du få uppleva hur dessa kommer att stå som rostande monument över det stora vansinnets tidsålder. Själv hinner jag nog inte uppleva det. Någon km från mitt ställe på Österlen står ett av de första vraken. Det är ett vindkraftverk som en bonde byggt för att få ström till sin gård, när han fick klart för sig att han ändå måste betala en massa energiskatt till staten valde han att låta snurra stå oanvänd. Så funkar det stora vansinnet.

 14. L

  Olle W, var det taggtråd i gröten…? 😉

 15. Åke Rullgård

  Vindkraftverk är verkligen ingen vacker syn. Det har i kommentarer i denna blogg påståtts att Sverige skulle kunna producera all nödvändig elkraft med vindkraftverk. Detta skulle kräva mer än 150000 (etthundrafemtiotusen) vindkraftverk, dvs. mer än 1 vindkraftverk per 3 kvadratkilometer i genomsnitt. I praktiken måste vindkraftverken byggas i parker vilket innebär att tätheten blir mycket större i dessa områden, kanske ett vindkraftverk per kvadratkilometer. Det betyder att man skulle se från en park till nästa var man än befinner sig i Sverige, knappast en vacker syn och dessutom skulle det inte fungera eftersom sammanlagringen trots detta stora antal inte skulle ge säker elkraft dygnet runt året runt.

 16. Lars C

  Olle w!
  Min  mamma sa alltid att jag skulle akta mig för hallänningar därför valde jag att slå ner mina bopålar i Bohuslän 🙂
   
  Du kan trösta dig med att jag inte gillar vindkraftverk mer än nu gör, däremot så gillar jag Bohuslän mer än Halland. Vilket per automatik innebär att……………
   
  Turligt nog så är de lätta att ta ner den dag det beger sig.
   
   
   

 17. Red Hansen

  Jag är väl inte direkt lättstörd men vägtrafik på E4 en knapp km bort och havsbrus är ungefär samma ljud men å andra sidan trivs jag bra med att bo vid flygplatser också. Ljuden från stora vindsnurror däremot gnager på en