Planera för recession

Så var det då klart att det inte går att hålla temperaturökningen vid max 2 grader. Kevin Anderson, som leder brittiska Tyndall Centre for Climate Change Research, menar att den enda lösningen att rädda jorden är en ”planerad recession”. Vi får helt enkelt sluta att bygga nya flygplatser, nya bensindrivna bilar och smutsiga kolkraftverk tills vi har en ny teknologi som kan ersätta dem. Locket på, så att säga. Gör vi det så har vi eventuellt chansen att begränsa uppvärmningen till 4 grader C.
Så glöm det där med utveckling. Vi måste snarare avveckla för att överleva.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. fogge

  Självklart går herrarna ifråga före med gott exempel….glöm det…

 2. Tege Tornvall

  Penitentia, penitentia! Jag fattig, syndig människa. Flagellanternas och botgörarnas högtid. Efter oss syndafloden.
  Mönstret är tydligt. Gud har ersatts av Naturen och Miljön med människan som störande inslag.

 3. Labbibia

  Tillbaka till forntiden?
  http://tinyurl.se/4cl-d2

 4. Olaus Petri

  Undrar om Anonym som brukar kommentera här anser att detta kan falla under begreppet propaganda? 🙂

 5. NicklasE

  Och allt detta besvär för att några isbjörnar skall kunna överleva?
  Det finns alltid alternativa sätt att lösa saker och ting. Istället för att gå denna defensiva och destruktiva väg så kan man tänka precis tvärtom. Hur erbjuder man ett alternativ till kol, ved, olja och naturgas som helt enkelt är billigare och konkurrerar ut de oönskade alternativen? Om elen hade kostat några öre per kWh och producerats på ett ”bra sätt” så hade vi nog sett en snabb omställning.
  Om sedan eldning och CO2 är ett problem och leder till oönskade klimatförändringar kommer vi säkert kunna svara på…om några tusen år. Även om vi ser klimatförändringar så vet vi inte om de beror på CO2, eller om de är dåliga.

 6. NicklasE #4
  Fnissar lite. Hoppas att du ursäktar.
  Men läs gärna vidare och lär dig mer.
  Det finns troligen hopp.

 7. S. Andersson

  Jag undrar i all stillhet hur det ska gå att övertrumfa dessa domedagsbudskap. Kanske så här:
   
  ”Det har redan gått åt helvete, vi är egentligen alla döda, det är bara att vi inte märkt det ännu.”
   
  Påminner mig om ”Aktionsgruppen Ge Upp” ur Hemma Hos-programmen med Kjell Alinge och Janne Forsell. Slagordet var: ”Sluta tänka, glid med strömmen, Palme håller ändå tömmen”.

 8. J-O

  Det läskiga är att detta har nått en sådan nivå att snart dyker väl någon Dr.Strangelove upp och skall rädda planeten. Givetvis skall vi spara några renra.. förlåt renläriga Jungen und Mädchen som skall bli våra nya Adam och Eva. Denna gång skall inga äpplen ätas så att man får stanna i paradiset för
  evigt… Vi ser ju redan hur man börja prata om människor som klimatbelastningar och barnfödade skall vägas mot klimatpåverkan.  Kunde Pol pot , Mao , Hitler mfl dupera folken till att utrota varandra vad kan inte denna masshysteri leda till.  Jag är faktisk uppriktigt rädd för denna framtid. Är det något jag lärt mej så är det människans oförmåga att lära från historiens ondska.
   

 9. S. Andersson: “Det har redan gått åt helvete, vi är egentligen alla döda, det är bara att vi inte märkt det ännu.”

  Bra sammanfattat.

  J-O: Jag tycker också att allt prat om att minska befolkningen känns ganska otäckt. Varför inte försöka ta hand om de människor som finns?

 10. Labbibia

  Eller
  ”Det är aldrig försent att ge upp”
  Mao, vi kan kämpa på ett tag till! 🙂

 11. Jag fattar inte psykologin i detta.
  Jag menar, på ett sätt gör jag det – men ändå inte. Det har alltid funnits människor som predikar rädsla och undergång – men har det varit ett framgångsrecept för makt och rikedom? Kyrkan har iofs blivit rik – i mångt och mycket på vårt dåliga samvete, rädsla och behov av botgöring.
  Men funkar det fortfarande? Har inte utbildning/upplysning gjort det svårare att gå fram den här vägen?
  Vad tror dom att dom skall uppnå? En samling undersåtar som låter samhället gå bakåt för att vi skall undgå den slutliga undergången? Är nästa steg kollektivt självmord? Tänk vad utsläpp vi skulle spara – och vad bra jorden skulle må. Vem skulle ha glädje av det?

 12. Lite off topic, men någon kanske kan hjälpa mig
  Anders Yngeman (S) har en artikel i dagens ATL där han ojar sig om att Sverige inte håller tätpositionen i klimatfrågan.
  http://www.atl.nu/Article.jsp?article=55822
  Han påstår bl.a följande – det är vad min fråga gäller:
  ”Sverige ligger fortfarande hyfsat bra till när vi jämför med andra länder. Men det beror på att vi socialdemokrater under decennier drivit på för en bra miljöpolitik: vi tog initiativ till världens första FN-ledda miljökonferens, införde världens första koldioxidskatt och lade fram miljöbalken”.
  • Var det sossarna som tog initiativ till konferensen (72 -antar jag)?
  • Ver det sossarna som införde den första koldioxidskatten? (Trodde det var G.Bohman)
  • Hur skulle miljöbalken kunna rädda klimatet – om man nu tror på det?

 13. Annat att undra över:
   
  I Stockholm har man påbörjat en om ombyggnad av de 150 år gamla kajerna längs Strömmnen till en beräknad kostnad 250 milj.kr. 
  Det hela beräknas pågå i 4 år.
  På grund av landhöjningen har pålarna kommit i dagen och börjat ruttna och därför kommer kajerna att sänkas med en halv meter.
  Vad nu, har man inte hängt med i Stockholms stad? 
  Istället  borde man väl i  höja dom med några meter för att parera havsytehöjningen de kommande åren??

 14. Wolter #12: Är det inte lite förvirring nu? Bra miljö vill vi väl alla ha, jag vill iaf inte att det dumpas gifter i naturen, det skall vara tyst på min gata, jag vill inte ha radon i min inomhusluft mm.
  Klimatet syftar väl på någonting annat? Där är vi väl inte alla överens om det var optimala förutsättningar på jordkloten år 1850 för den livsform som människan anser vara den bästa?
  Själv blir jag bara mer och mer förvirrad för varje dag…

 15. NicklasE
  Jo, det är det jag ger uttryck för. Typ
  I takt med att CO2 hotet kommer att bli allmänt känt som den bluff det är kommer dimridåerna att ligga täta med än mer förvirring som följd.

 16. Magnus

  Globalisering och ekonomisk utveckling har betytt mer för tredje världens förhållanden än alla bidrag och hjälp insatser tillsammans.
  Därmed betyder recession mer svält, sjukdommar samt mer död för dem.
  Kul sak att planera för! Speciellt som det som man avser att undvika är ett hjärnspöke.

 17. Jag fattar inte psykologin i detta.
  Jag menar, på ett sätt gör jag det – men ändå inte. Det har alltid funnits människor som predikar rädsla och undergång – men har det varit ett framgångsrecept för makt och rikedom? Kyrkan har iofs blivit rik – i mångt och mycket på vårt dåliga samvete, rädsla och behov av botgöring.
  Men funkar det fortfarande? Har inte utbildning/upplysning gjort det svårare att gå fram den här vägen?
  Vad tror dom att dom skall uppnå? En samling undersåtar som låter samhället gå bakåt för att vi skall undgå den slutliga undergången? Är nästa steg kollektivt självmord? Tänk vad utsläpp vi skulle spara – och vad bra jorden skulle må. Vem skulle ha glädje av det?