Dags för ännu fler hemska små filmer

Just nu pågår tydligen en filmtävling för gymnasieungdomar (15-19 år) i Norden. Den heter REClimate och uppgiften är att göra en kortfilm om klimatfrågan. Allt man behöver för att delta är en kamera/mobilkamera och en unik idé. De vinnande filmerna kommer att visas på klimattoppmötet i Köpenhamn i december.
Vad kommer det då att handla om? Ja, antagligen otäcka saker. Den inspirationsfilm som visades för ungdomarna i samband med att självaste Ban Ki-Moon besökte Kulturama i Stockholm är inte direkt uppmuntrande. Jag kan tänka mig att ungdomarna kommer att försöka överträffa varandra i katastrofhot, i hopp om att vinna ära och presentation av bidraget i Köpenhamn.
Nedan kan ni se inspirationsfilmen. Det är alltså så våra 15-åringar ska se på framtiden.

Uppdatering: Jag hittade webbplatsen för REClimate och där kan ni se några av de filmer som laddats upp. Se t.ex. ”The melting of the ice cap” och ”Lysenes fest”.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. L

  Munskyddet, är det för att inte förorena med sina CO2-utsläpp..?

 2. L: Bra fråga. Och varför brinner nallen?

 3. Hans i Lund

  Fördelen med varmare klimat är ju att man inte behöver klä på dagisungarna så himla mycket kläder. Det förenklar mycket av problematiken som filmen belyser.

 4. Hans i Lund: Nej, nej, du har missuppfattat det hela. Detta rör sig om ca 100 år fram i tiden då avsmältningen av polarisen har stoppat Golfströmmen.

 5. Fredrik N

  Synopsis
  Ett par sitter på balkongen och läser varsin bok en kylig höstdag.
  Kvinnan säger: -Brr, det är kallt, slår du på koldioxidgeneratorn!?
  Mannen lutar sig åt sidan och slår på en manick märkt ”Koldioxoid Pro”.
  Bilden går ner till svart, texten ”10 år senare” kommer fram. Bilden  tonas fram igen. Mannen och kvinnan sitter kvar på balkongen.
  Kvinnan säger: -Dumma pryl, det blir ju inte varmare!
   

 6. Fredrik N: 🙂

 7. pekke

  Nää..
  Jag fattar inte filmen, men det såg ut som om den är inspelad i nåt ryskt bostadskvarter eller det var kanske nån Stockholmsförort ?

 8. Jag råkade se inslaget om den äckliga tävlingen på NRK 1 och tänkte tipsa om den, men jag hoppades att den skulle glömmas lika fort som den dök upp.
  Men det var ju fel tänkt. Den finns ju, och alltså kan man inte förtränga den.
  Man bör inte kritisera detaljer i hur barn och ungdomar försöker bli bäst på att skrämmas med ett mänskligt åstadkommet klimathot.
  Däremot bör man mycket hårt kritisera de som skrämt barnen och arrangerar den här sortens jippon.

 9. Åke Rullgård

  Det här smakprovet är bra som illustration av ett scenario där det inte förekommer någon renhållning eller sophämtning och där luften är starkt förorenad av skadliga ämnen, och sådana platser finns det redan många av på jorden.
  Det ska bli intressant att så småningom få se vilka bidrag som får äran att bli visade på Köpenshamnmötet – om det blir något möte. Kanske det i stället blir en filmfestival och som sådan en permanent institution för filmer gjorda av barn.

 10. Åke Rullgård och övriga…
  Kanske man borde arrangera en barnfilmtävling varje år? En tävling som skulle ha som syfte att visa vad barnen hoppas mest på. I största allmänhet alltså…
  Men det blir nog svårt.
  Det blir ju svårt att hitta sponsorer till frågor om något som känns så ostyrt och vetenskapligt och politiskt oplanerat.

 11. Denna klassiker är väl precis vad det handlar om:
  http://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM

 12. Åke Rullgård

  Re #10 Uffeb:
  I den tävlingen kunde koldioxidhysterikerna få möjlighet att avreagera sig när de, förhoppningsvis, blivit detroniserade av sanningen om klimatbluffen.

 13. Labbibia

  Angående filmen.
  Påminner mig oerhört starkt om hur jobbigt det var när barnen var små och skulle kläs på för transport till dagis. När man äntligen efter en halvtimmes kamp till sist hade fått på de små änglarna alla kläder och sina thermo-overaller så kom ofta den dräpande repliken: Pappa, jag måste gå på toa! 🙁
  Och apropå toa, sådan här propaganda som riktar sig till barn borde, just det, spolas!

 14. Åke Rullgård

  Re #13 Labbibia
  Instämmer i sista meningen. Propaganda och projekt av detta slag är oetiskt.

 15. Åke Rullgård # 12
  Nyss förklarade jag nog otydligt vad jag menade.
  Jag menade en barnfilmstävlingar utan pekpinnar från oss vuxna som börjat dela in oss i olika slags folk.  😉

 16. Per Welander

  Alliansen börjar mer och mer ta efter propagandan från gamla DDR. Barn och ungdomar ska indoktrineras först då det är lättast. Inför Köpenhamn pågår en massiv propaganda initierad av politiska adeln och gammelmedia (som är i allians med makten). Alla ska tycka att jorden går under om vi inte gör något samt tycka att Andreas Carlgren är ädel som vill ”rädda jorden”. Vad jag tycker om denna (obs inte denne)  ”@z!#”  Andreas Carlgren ska jag nog inte skriva här. Då tvingas även Maggie att för en gångs skull att censurera.
  Hela världen kommer att skratta åt ”die dummen Schweden” som tror att andra kommer att följa efter vår självspäkning. Mer kattmat till pensionärerna är närmare  sanningen än att  ”gå före i klimatfrågan”. Tänk vad rätt H.L. Mencken hade.

 17. Per Welander #16
  Jag har länge och med stor behållning läst din, som jag uppfattat den,  kunniga blogg.
  Men utan att vara försök till att vara enbart elak, så tycker jag att du tycks ha någon fixering vid gamla och onödiga konflikter mellan oss människor på det lilla blå klotet.
  Men jag håller med dig om att en hel del politiker är ute och seglar i medias populäraste vindar. Och det får sämst konsekvenser när de sitter i regeringen och beslutar i en väldigt konstig allians. En allians för Sverige.
  Pyttsan. Det handlar bara om en allians för dom själva. 

 18. Uffeb och Per: Politiker gör bara det som gynnar dem på kort sikt. I och med att klimathotet är ”inne” så säger de flesta politiker följaktligen att det är ett stort problem som måste lösas. De gör ju bara det som de tror att opinionen kräver. Skulle det av någon anledning uppdagas att hela Sveriges befolkning tycker att klimatpolitik är bortkastad tid och pengar så ska ni se att även politikerna vänder kappan.

 19. Per Welander

  Uffeb:  Nu råkar jag vara intresserad av historia och anser att vi har mycket att lära från den. Historien går igen fast i olika former och förklädnader. Det är inte så att Alliansen har DDR som förebild. De har bara kommit fram till samma slutsats – det är propaganda- och kostnadseffektivt att främst rikta indoktrineringen mot barn och ungdomar. Men Alliansen saknar heder och moral när de försöker politiskt indoktrinera de unga. Och det börjar ju redan på dagis.

 20. Per W: Gör inte socialdemokraterna och deras allierade detsamma om tillfälle ges?

 21. Labbibia

  Per W
  Och även de styrande i DDR hade ju lärt sig någonstans… 😉

 22. Maggie börkar ju låta som jag emellanåt nästan (och ändå menade hon att jag har svårt att ’nå samförstånd’ eller är för ’misstänksam’). Men jag håller med.
  Per W, jag tycker att du är onödigt svartmålande. Politiker är inte bättre än så här. Tids nog blåser denna dumhet över och ersätts av någon annan lika fånig (som folk kommer att ignorera i samma utsträckning). Nyliga opinionsundersökningar i USA (som brukar ligga lite före oss i dylika hänseenden) säger att bara 2% av befolkningen anser att klimatfrågan är den viktigaste.
  Och nästan hela den gruppen är väl redan uppbundna i aktivistgrupper och dylikt. Jag Sverige är i bra mycket bättre skick än vad mediabilden antyder.

 23. Per Welander

  maggie #20:  Sossarna, nu allierade med kommunisterna, är naturligtvis ännu värre. Rödgröna röran skulle bli ett för Sverige mycket olyckligt alternativ om de fick makten.
  Men det hindrar mig inte att ge Alliansen berättigad kritik i klimatfrågan. Jag är inte med i något parti eller köpt av ”Big Oil” 🙂 så jag kan tycka fritt. För att citera Göran Hägglund så  tillhör jag verklighetens folk. Fast det tycker nog inte mina antagonister på andra sidan.

 24. Labbibia

  Mitt eget # 21
  http://www.bergstrombooks.elknet.pl/hitlerjugend.htm
  Så kan det gå. Om man hjärntvättar barn……

 25. *sjunger* Vem ska jag tro på, tro på, tro på när. Tro på när allt är så här…

 26. Maggie #25
   Jag instämmer. Efter att min son nu kommit hem efter att han haft noll möjligheter att kontakta omvärlden i två dygn så får vi nu veta vad som hände i ”förvaret” på flygplatsen i Kairo…
  Länk.

 27. Per Welander

  Jonas N #22: Det är viktigt att media och politiker får känna ett tryck från andra sidan – ”verklighetens folk”.  Om du tittar på media så har det blivit en liten förbättring. De rapporterar, fast i små bokstäver, om isens tillväxt i Arktis. Utan trycket från bloggarna hade de aldrig gjort det. Journalisterna ”vet” att deras klimatartiklar omedelbart blir sakligt granskade av klimatrealister. Tyska fartygen genom nordostpassagen utan isbrytare var den senaste minan de gick på. Allt detta bromsar och sätter tryck på AGW-journalisterna att inte överdriva för mycket.
  Även politiker påverkas av bloggar. Vi ska inte överdriva vår betydelse, AGW-alarmisterna är långt starkare, men utan moteld från oss  hade det varit långt värre. Jag råkar veta att flera politiker följer klimatrealisternas bloggar. Får nämligen mail från dem ibland (även enstaka sossar). Vissa politiker har ju t.o.m. länkar till min blogg med på sina hemsidor. Många politiker håller idag käft pga av partipiskan men uppmanar oss  klimatrealister att fortsätta. Så läget är inte alls hopplöst eller nattsvart. Vi har fler sympatisörer än vi tror eller vet om. Säger som Richard Lindzen – till slut kommer vi att vinna för vi har rätt.

 28. Maggie #18
  Du skrev bland annat:
  ” De gör ju bara det som de tror att opinionen kräver. Skulle det av någon anledning uppdagas att hela Sveriges befolkning tycker att klimatpolitik är bortkastad tid och pengar så ska ni se att även politikerna vänder kappan.”

  Så är det. Och så kommer det nog att förbli.

 29. Per Welander #23
  Du avslutade med:

  ”För att citera Göran Hägglund så  tillhör jag verklighetens folk. Fast det tycker nog inte mina antagonister på andra sidan.”

  Varför envisas du som verkar vara så klok med att dela in människor i olika sidor? Har du dåliga erfarenheter som drabbat dig personligen?
  Jag är bara nyfiken och vetgirig. Speciellt när jag inte förstår.
  Jag tror inte att klimatet påverkas av vare sig Sossar, Kommunister eller vad som hände i DDR… och det tror inte du heller, men du återkommer ständigt dit. 
  Varför då?  Undrar jag. Men egentligen är jag inte värst intresserad.

 30. Mitt inlägg om det propagandaälskande Nordkorea kändes plötsligt ännu fräschare nu än i morse.
   

 31. Per Welander

  Uffeb #29: Nu förstår jag dig inte alls??? Du är egentligen inte intresserad säger du men ändå skriver du kommentarer. Ditt prat om att dela in folk tycker jag är lite blaha blaha.  Ett äpple är ett äpple och inget man delar in det i. Och jag har aldrig sagt (eller anser) att sossar eller kommunister påverkar klimatet – ditt metabudskap är väl att jag anser det.
  Har du inte förstått att klimatfrågan till största delen är en politisk fråga och inte en vetenskaplig?  Men ett tips är att lyssna på vad president Klaus säger i klimatfrågan. Han har förstått vad det handlar om.  Konstaterar bara att du och jag inte helt förstår varandra och mina kopplingar till historien.  Tror inte vi kommer så mycket längre. Tycker vi kommit utanför ämnet så jag avslutar detta nu.

 32. Skeptikern #30
  Kul att du känner så. Inte för att jag läst ditt inlägg, men det doftar av en viss misstro mot dikataturer.

 33. Per Welander #31
  Jag vill inte ha en lång fight med sista ordet och viker mig gärna redan nu.

 34. Åke Rullgård

  Re #15 Uffeb:
  Jag förstår inte hur din kommentar kopplar till #12. Det spelar kanske inte någon roll men det känns bättre om man kan inse sambanden.

 35. ThomasJ

  Labbibia (#24): Tack för länk – mkt intressant.  🙂
  SvD hade 090930 en ledare med rubriken ”Var din tysklärare skolad i DDR?” länk:
  http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/artikel_3584619.svd
  med uppföljande inlägg under ’Ledarbloggen’ länk:
  http://blogg.svd.se/ledarbloggen?id=15823
   
  Tillsammans med din länks innehåll o egna upplevelser ger dessa en hel del suveränt obehagliga rysningar när idag [i princip] samma mönster implementeras för att ’vända’ barn till ’rätt troende’. Som Per W oxo uttrycker/framför, läs/lär historia om inte annat av den anledningen att görligast undvika upprepade katastrofer.
  Vem var det f.ö. som tog bort historia som kärnämne i svenska skolor?
   
  Mvh/TJ

 36. Denna klassiker är väl precis vad det handlar om:

  http://www.youtube.com/watch?v=hcxwTgEC7IM