Figure 2
Fraction of all-cause mortality attributable to moderate and extreme hot and cold temperature by country (observera att “varmt” och “kallt” är definierat relativt till varje lands optimala temperatur, dvs då dödstalen är som lägst /IN).
Från klimatalarmistiskt håll hör vi ofta om hur farligt det är med en ökad värme på planeten, och att det är speciellt farligt med värmeböljor. Dessa värmeböljor antas bli alltmer frekventa på planeten framöver. Så och så många har dött i en värmebölja i Australien, Ryssland eller Indien får vi höra i medierna. Men nästan ingen rapporterar om hur många som dör på grund av kyla.
En gigantiskt stor hälsostudie, publicerad i The Lancet 21 maj, visar emellertid att det dör 20 gånger fler människor i världen på grund av kyla än på grund av värme.
Det som förvånar mig mest i denna studie, som omfattar inte mindre än drygt 74 miljoner dödsfall (!), är att det inte är extremvädren som är de värsta dödarna utan det är den moderata kylan. Som framgår av de ljusblå staplarna ovan så är det den moderata kylan som är värst, mycket mer än de rosa och röda som står för värme av olika intensitet.
Vidare så kan vi notera att köldknäppar är något värre dödare än värmeböljor på de flesta ställen i världen. I artikeln diskuteras kort olika tänkbara fysiologiska faktorer som verkar i människokroppen vid extrem värme respektive extrem kyla.
Studien väcker onekligen många frågor. Men det framgår rätt tydligt att media, IPCC och klimatpolitiker fokuserar och rapporterar om helt fel saker när det gäller kopplingen mellan klimat och hälsa. Vi bör undvika den moderata kylan! 🙂
Källor:
http://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150520193831.htm
Hela artikeln som pdf samt bilder kan laddas ned på http://www.thelancet.com/action/showFullTextImages?pii=S0140-6736%2814%2962114-0
Ingemar Nordin
Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Intressant att moderat kyla är värre än moderat. Kanske människan underskattar moderat kyla och skyddar sig/undviker extrem kyla.
Detta var mycket intressant!
Jag har minne av siffror från Sverige som visar ökad dödlighet vid låga temperaturer. Jag kommer också ihåg köldknäppar, som jag tror var 2010, då försäljare i torghandeln i Stockholm förfrös sig i ansiktet.
Trots detta varnar SMHI inte för låga temperaturer, bara höga:
http://www.smhi.se/vadret/vadret-i-sverige/varningar/varning_definition.html#Klass3
Klass 1, varning för mycket höga temperaturer:
Maximala dygnstemperaturen > 30 grader tre dagar i följd
Klass 2, varning för extremt höga temperaturer:
Maximala dygnstemperaturen > 30 grader fem dagar i följd eller > 33 grader tre dagar i följd.
Men alltså inga varningar för mycket låga temperaturer eller extremt låga temperatur.
Det är för övrigt så att även en lite kallare temperatur i förening med blåst och/eller regn kan bli nog så farlig men inte heller detta varnar SMHI för. För ett par år sedan blev det incidenter vid Stockholm Marathon i månadsskiftet maj/juni när temperaturen sjönk till +5 C i förening med regn. En tävlanden i den svenska eliten föll ihop och det visade sig då att hans kroppstemperatur sjunkit till 32 C.
Pehr #2,
Tack för din spaning på SMHIs varningar. Tydligen är även SMHI helt vilse när det gäller vad som är riskfyllda temperaturer 🙂
Ditt exempel från Stockholm Marathon är intressant. Kan svaret på gåtan varför moderat kyla är så farlig att folk tenderar att underskatta den och klär sig, rör sig, etc. som om det vore varmt? Samt att långvarig nedkylning inte märks på samma sätt som extremtemperaturerna. Extremtemperaturer gör oss mer vaksamma på tillståndet hos vår kropp vilket får oss att vidta åtgärder för att skydda oss.
De som inte tror att det fler vintertid än sommartid här i Sverige kan läsa den här artikel.
http://www.scb.se/sv_/Hitta-statistik/Artiklar/Dodsfallen-fler-under-vintermanaderna/#
Finsk artikel om varför många dör vintertid.
http://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/24/kylan-dodar-fler-trafiken
Det fanns en svensk studie om hjärtsjuka som visade att fler dog vintertid än sommartid, hittar inte den men en artikel med liknande ämne.
http://www.expressen.se/halsoliv/kyla-farligt-for-hjartat/
Förr dog folk p.g.a. svält tidigt på våren och sent på sommaren när diverse sjukdomar grasserade p.g.a. de dåliga förhållandena framför allt i städerna.
På facebook har jag under en tid försökt att föra fram ett klimatskeptiskt budskap. Där är kunskapen på den absoluta dagisnivån bland folk som svarar och kan på intet vis jämföras med den nivå som debatten förs på här på KI.
Trots detta är det omöjligt att ens föra fram de enklaste fakta då folk är så manipulerade och blint tror på den mångåriga propaganda de ensidigt matats med. Det hade varit synnerligen bra om jag haft några facebookvenner som, liksom jag själv, vill föra en debatt som tar avstånd från den lögn som förs fram i våra medier och som uppenbart folk flest helt blint tror på. Utan detta stöd är jag dömd att misslyckas då mitt budskap är så totalt annorlunda det de genom våra medier fått lära sig är sanningen och som de tror på.
Så, om någon här vill föra en debatt tillsammans med mig här på facebook, då är ni välkomna att skicka en vänförfrågan till mig.
Dom flesta dör under perioden februari – april. Är det då det är moderat kyla?
Olav G #5,
KU har sedan länge en facebookgrupp (eller vad det heter) här:
https://www.facebook.com/klimatupplysningen?pnref=lhc
Lena Krantz är den som på ett förtjänstfullt sätt sköter uppdateringen där. Vi når flera hundra, ibland 1500 läsare där.
Åke N #6,
Som jag skrev under bilden så definierar man ”varmt” och ”kallt” i förhållande till varje lands ”optimala” temperatur = då det dör minst antal pga temperatur. I den länk som Pekke gav ovan så kan man se att optimum för Sveriges del är juni-augusti. Det dör flest i december till april. För en närmare uppdelning i ”extrem” och ”moderat” se artikeln i The Lancet.
Ingemar
Detta är välkänt. Efter att ha bott i Storbritannien i flera decennier så är det inomhuskylan i dåligt uppvärmda hus (vilket är de flesta) som är det stora problemet. Många äldre fryser ihjäl inomhus i temperaturer mellan +5 och +10°C. Många har inte heller råd med de höga energipriserna att värma upp sina dåligt isolerade hus. De slumrar in och fryser ihjäl. Många går och lägger sig sent på eftermiddagen då det är lättare att hålla värmen i sängen. Kanske något för alla de goda miljömänniskorna att tänka på när de klagar över koldioxidutsläppen. Det är många hjärtan som kan öppnas.
Många äldre, med dåligt hjärta, avlider pga för låg rumstemperatur.
Se Socialstylsen, SoS rumsklimat. De rekommenderar uppåt 23-24 grader för äldre och eller hjärtsjuka.
SABO och Hyresgästföreningen har gjort en överenskommelse som säger att 20-21 grader är tillräckligt och de flesta fastighetsägare följer den överenskommelsen!
Ingen tycks bry sig om SoS värden!
Lennart B & Lennart Ö,
Jo, jag tror säkert att för låga inomhustemperaturer kan vara dödliga för äldre. Men dödligheten borde då vara värst vid riktiga köldknäppar. – Fast det kanske är en fråga om tid, dvs, hur länge man utsätts för en för låg temperatur?
Ingemar #3,
Jag gissar att de som sprang Stockholm Marathon år 2012 inte var förberedda på att det skulle bli så kallt med regn och blåst. Det går åt mycket energi med så stor fysisk aktivitet under så lång tid och dessutom stora värmeförluster på grund av vädret. Så här skrev DN häromveckan:
http://www.dn.se/sport/regnkaos-kan-drabba-stockholm-marathon/
”För bara ett par år sedan, 2012, lamslogs tävlingen av kyla, regn och blåst. En av favoriterna till SM-guldet i maraton (som avgjordes samtidigt), Lars Johansson, föll då ihop efter 38 kilometer med en kroppstemperatur som bara var 32 grader.”
Kan det vara så att färre utsätter sig för extrem kyla än för måttlig kyla. Sen kan det även vara en funktion av luftfuktigheten.
På Grönland har avsmältningen påbörjats på 4% mot normalt vid denna tid ca 20%. Vad detta innebär för totala avsmältningen 2015 får vi se. Gissar att det främst är solen och inte temperaturen som smälter snön-så det är nog en soltids- och albedo-fråga?
http://www.dmi.dk/uploads/tx_dmidatastore/webservice/e/n/i/b/m/Melt_combine.png
Ingemar
Säkert kan en läkare bedöma detta bättre. Jag tror inte att de som hela sitt liv bott i ett varmt hus eller i en ombonad svensk lägenhet kan föreställa sig ett uselt isolerat engelskt hus där man även under höst och vår med största möda kan få upp innetemperaturen till 18°C. Att sitta stilla i timmar som många äldre gör särskilt de med rörelseproblem kan säkert vara ödesdigert. Situationen i dag har självklart blivit bättre men många av den äldre generationen lider sig igenom kylan och fukten med en ”stiff upper lip” så länge det går. Säkert kan man hitta liknande situationer i andra europeiska länder eller i svenska avkrokar bortom medias objektiva blickar. Emellertid detta är väl knappast något som engagerar dagens svenska klimataktivister som knappast bekymrar sig för något så trivialt som en ihjälfrusen gamling som inte har råd längre med elräkningen med alla sina avgifter.
Två små tips inför KUs vita dag.
Det ser inte ut som om det blir något nytt inlägg här på KU idag. Det finns dock andra klimatupplevelse att få.
Tips ett.
Gå in på
http://norrteljetidning.se/debatt
Scrolla ner till ”Målet är att införa grön planekonomi”, kommentera gärna, scrolla sedan upp till
”Sverige har förhandlat fram massor av avtal”, kommentera gärna. Debattredaktören är på plats måndagar.
Tips två
För dem som inte redan har TWTW som första läsupplevelse på måndag morgon kan jag verkligen rekommendera dagens upplaga. Med alla dess reflektioner och länkar är dagen räddad!
http://www.sepp.org/the-week-that-was.cfm
Vit dag då kan DI debatt locka , men akta blodtrycket!
http://www.di.se/artiklar/2015/6/8/debatt-forbjud-fossila-drivmedel/
Större delen av landmassan har underskott på solenergi. Det borde därför vara sannolikare att vi går mot kallare klimat än tvärtom. Det är också vad som händer på lång sikt då vi närmar oss en ny istid. Att fler dör av kyla än värme ligger i linje med den snedfördelade energifördelningen. Vilken världsbild bär dessa CO2-fobiker på? Jorden har nu i modern tid haft sitt solens Grand maximum som vi nu lämnar? Vad kan vi då förvänta oss? Ja, inte fortsatt värme, vilket understryks av solens, för lång tid framåt, minskande emission av energi i form av TSI och solvind. Vi kommer att behöva mycket av stabil energi, om inte den moderata kylan ytterligar skall spä på mortaliteten.
OT Liten ljusning: http://www.thegwpf.com/us-congress-bill-to-drop-funding-for-ipcc-green-climate-fund/
OT: (CNSNews.com) – Just months before the most important U.N. climate conference in years, Republican appropriators in the House of Representatives are taking aim at one of the Obama administration’s most cherished priorities – international climate change funding.
An appropriations bill for the State Department and foreign operations, released Tuesday, excludes funding for three major climate initiatives – the Green Climate Fund, the Clean Technology Fund, and the Strategic Climate Fund – and also removes funding for the U.N.-backed Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).
http://www.cnsnews.com/news/article/patrick-goodenough/house-committee-drops-funding-state-department-climate-change
Det tog sin tid men äntligen siktar man på att skrota finansieringen till IPCC. Hoppas att det går vägen!
Det är säkert inta bara den fossila energin som Karin SS vill fasa ut. Det är skönt att det i alla fall inte föreligger utreseförbud som i DDR, en stat som säkert skulle ha passat henne bättre.
# 16 och 20
Jag var på Elmia Skogsmässa i helgen som var (bor precis i närheten)
Fanns inte en enda skogsmaskin som drivs med ”förnybart” vad jag kunde se förutom en liten sketen batteridriven grästrimmer.
Hur har de tänkt att biobränslen ska skördas, flisas, transporteras utan dieselmotorer?
Rätt så imponerande annars när en stor flistugg med vrålande diesel hackar sönder stora stockar på ett ögonblick!
Att det var skillnad åt detta håll visste väl mång men här är inte medräknat ändå den försämring av livsmedelssituationen som kan förväntas av en ganska måttlig men flerårig sänkning av temperaturen under växtsäsongerna.
Hittat orsaken till att långkalsonger är behövliga i juni…….
http://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/orthographic=-328.52,65.73,837
säg när når vi tvågraders målet????? snart hoppas jag ….. 🙂
Nu ska man väl inte ta en 10-dygnsprognos så allvarligt, men midsommarn ser ut att bli som den brukar.
http://www.yr.no/sted/Sverige/Stockholm/Stockholm/langtidsvarsel.html