UAH maj 2015 samt lite om SVT

 

UAHMaj 2015

Efter en viss försening har nu Roy Spencer publicerat resultatet för maj 2015 vilket blev + 0,27 C.

Noterbart är också att SVT numera erkänner bristen på uppvärmning eller pausen i IPCCs senaste rapport. Det kan de ju göra nu när den inte längre finns enligt NOAA.

När rapporten (AR5) släpptes skrev SVT:

”Klimatpanelen beskriver de senaste 15 årens temperaturökning i ett separat stycke. Under perioden har temperaten stigit något långsammare än genomsnittet från 1950.”

När SVT häromdagen, lyckliga som tindrande barn på julafton, kunde trumma ut budskapet från NOAA har de ändrat sig vad gäller hur det var innan men inte nu längre då.

”I den senaste rapporten från FN:s klimatpanel konstaterades att uppvärmningstrenden under de senaste 15 åren varit mycket svagare än under senare delen av 1900-talet.”

”stigit något långsammare” har förvandlats till ”mycket svagare”. Ja men det var ju i alla fall något positivt.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Helge

  OT
  Ser mörkt ut för Europa…
  http://www.politico.eu/article/breaking-g7-leaders-back-2-degree-climate-target/?utm_source=email&utm_medium=alert&utm_campaign=BREAKING%3A+G7+leaders+back+2+degree+climate+target

 2. Stickan no1

  Garanterat att det politiska tvågradersmålet löses med politikernas medel. Ord.
  Skall de nu leverera något kommer de inom kort att lansera ”bevis” för en ny lägre klimatkänslighet och säga att med gemensamma insatser har de räddat världen.

 3. Ingemar Nordin

  Lena,

  Synd att SvT inte har något intresse av att värdera Tom Karls artikel i Express Science (är detta kvällstidningsversionen av Science?) utan får förlita sig på notoriska propagandister och förvillare som Stefan Rahmstorf och Kevin Trenberth. Den senare har ju som bekant öppet deklarerat att han inte är intresserad av att få sina teser ifrågasatta. De är vad han kallar en ”noll-hypotes”, dvs något som dogmatiskt bör tas för givet. Den förre skall vi inte ens tala om annat än i samma sammanhang som Rockström.

  Ingen av dem når riktigt över den vetenskapliga pottkanten.

 4. tolou

  Var var det kallt någonstans i Maj?
  (ja, ni vet ju redan, eller hur)
  http://nsstc.uah.edu/climate/2015/may2015/052015map.jpg

 5. Gunnar Strandell

  Helge #1
  Lika OT, och jag ber Lena om ursäkt för det, men en lång artikel i The Guardian kom till mig idag.
  The Guardian driver kampanjen ”Keep it in the ground” men här beskrivs vad Indien håller på med och varför. Jag inser plötsligt att 100 miljarder dollar från G7-länderna inte räcker långt om man ska ge god elförsörjning till över en miljard människor och att de själva har hittat en bättre lösning och ett bättre sätt att räkna genom att bedöma energibehov och CO2-avtryck per person istället för per land. Om man dessutom ska ta hänsyn till redan gjorda utsläpp ligger G7 -länderna risigt till och kan näppeligen köpa sig fria.

  Mitt grundtips är att avtalet i Paris blir en papperstiger om det ens kommer till stånd.

  Länk till lång men läsvärd artikel:
  http://www.theguardian.com/news/2015/may/27/why-india-is-captured-by-carbon

 6. Ingemar Nordin

  tolou #4,

  Ja, inte var maj så varm här i Skandinavien. Och Grönland, särskilt den nordöstra delen, hade den kallaste maj sedan mätningarna började 1949.

  http://www.thegwpf.com/northeast-greenland-saw-coldest-may-on-record/

  Och prognosen för resten av veckan ?

 7. Jan-Åke

  Lena
  SVTs michaela.lundell@svt.se håller envist fast vid att världen går mot klimatkaos. Har haft en del mailväxling.Snälla Lena tydliggör UAHs sattelitdata för henne !

 8. Fråga ungdomar idag vad de tycker om och hur mycket de litar på journalister!

  Jag har sagt det tidigare och upprepar återigen att vi överdriver medias betydelse och inflytande på allmänheten. Beviset på att så är fallet är att journalisterna är den yrkesgrupp med det lägsta förtroendet bland allmänheten. De har som grupp nu lägre förtroende än vad de tidigare begagnade bilförsäljarna hade! Det är snyggt jobbat! Det är få yrkesgrupper som lyckats förstöra sitt förtroende så mycket helt på egen hand. Om nåt år tävlar de väl i bottenligan med klimatmodellerare och klimatalarmister. Miljöpartiet går först och bevisar vilka klockrena idioter de är. Romson och Gurra aktersnurra Fridolin har ju fullständigt tappat det! MP åker inte bara ur regeringen MP åker ur riksdagen nästa val?

 9. Skogsmannen

  OT .

  Ber om ursäkt för det men detta måtte väl vara något av det mest pårökta jag läst på senare tid.

  http://www.svd.se/ny-studie-130000-arter-har-utrotats/om/sverige

  Kort sammanfattning! Orsaken till att 170 000 arter utrotats (och inte bara 799 enligt UICN) är att det finns så många arter av ryggradslösa djur som vi inte känner till… som är illa kartöagda…som bara måste vara utrotade… eller nåt sånt… Det är ett problem…Ehh, Öhh?

  Skulle vara intressant att läsa den studien, eller inte! 🙂 🙂

 10. Skogsmannen

  Hoppsan, 130 000 var det visst.

 11. Ann lh

  Gunnar #5, intressant artikel. Motsvarande artiklar från Kina, Filippinerna, Malaysia, Turkiet, Brasilien osv vore inte helt fel.
  Det verkar som om u- och tillväxtländerna börjar bli mer och mer överens om att räkna utsläppen per kapita och dessutom få in någonstans generationsperspektiv från 1750 och framåt. De länderna dominerar ju FN. Målet om Global Governance med tillhörande klimatdomstol för att döma de ”länder” som inte underkastar sig majoritetens beslut kan bli verkligt i höst. I det perspektivet ser framtiden för våra barn och våra barnbarn som ska betala av vår globala arvssynd inte särskilt ljus ut.
  Två länder i G7 motsatte sig löftet om det märkliga tvågradersmålet i dag, men Frau Merkel visade var skåpet ska stå och manglade dem under natten tills de tydligen sa ja. Kanada och Japan? Hade de i så fall mandat hemifrån för detta ja?
  Och vårt ”hopp” om vett och sans står till Åsa Romson.

 12. Lennart Bengtsson

  Le na och 7

  De troende kan man inte övertyga. Kopplar man bort sitt förstånd och logiska tänkande och bara följer sim magkänsla så är resultatet givet. Det kommer säkert att bli en hel del uppjagade känslor när den globala temperaturen kommer att dra iväg det närmaste dryga halvåret. Skall bli intressant att se hur väl El Nino kan komma att prognoseras. Som det ser ut nu blir El Nino antingen kraftig eller mycket kraftig som 97/98

 13. Jan-Åke
  Förmodar att du har länkat till UAH själv och kanske även RSS. Vad säger hon om det?

 14. Lennart Bengtsson
  Ja det är lite av en rysare det där med El Nino. Ser ju själv att indexet ligger mycket högt. Kanske blir det så att det blir extra varmt precis lagom till Paris?

 15. Roland S

  Lena!
  Mycket i läsarnas uppfattning om vad som händer beror på den grafiska presentationen. Inte för vetenskapare, men för allmänheten.
  Min fråga är om bildens presentation speglar en ”proportionalitét mellan tidsskala och temperaturskala? Hur ser t ex bilden ut om det som i bilden är temperaturen 0,1 grader istället är 1,0 grader? Är detta proportionella skalor? Och varför väljs en skala med just 0,1 grad?

 16. pekke

  Den grafiska bilden över Maj:s temperaturer visar att ekvatorn har inte så stora variationer i temperaturen medans det finns lokalt stora variationer närmare polarområdena, varför kan man undra.
  http://nsstc.uah.edu/climate/2015/may2015/052015map.jpg

  Eventuellt kan det bero på Jetströmmarna som inte berör ekvatorn utan håller sig mer norr och syd om denna.
  Ögonblicksbild från 30 Maj med Jetströmmar runt Jorden.
  http://earth.nullschool.net/#2015/05/30/2100Z/wind/isobaric/250hPa/winkel3=0.00,0.00,174

  Man ser t.e.x. varför Västra Ryssland var varmare än normalt samtidigt som nordvästra Europa var kallare.

 17. Kenneth Mikaelsson

  #10 Skogsmannen

  Med den pådyvlade extra fattigdomen på redan fattigt folk den sk carbon reduktionen så kommer nog de flesta djur att bli uppätna när inte pengarna räcker för att föda familjen … fast det har väl de sk belästa CAGW folket räknat med i den siffran du hittat.. de är bara lite före sin tid med sina prediktioner … grön jävlar*na..

 18. Lennart Bengtsson

  16 Pekke

  Detta är fullkomligt normalt. Atmosfärcirkulation varierar kraftigt speciellt på höga latituder. Detta följer ett kaotiskt mönster som kan beräknas högst några veckor i förväg. Det är därför som mars i år var mild medan maj och början av juni kyligare än normalt. När det gällde maj får man gå tillbaka till 1962 för att hitta en svalare maj månad i Sverige. För att uttala sig om en klimatändring krävs observationer för 30-50 år.
  Under de senaste 100 åren har det blivit litet mildare i Sverige med denna svaga uppvärmningstrend försvinner helt bland de stora naturliga variationerna som inte egentligen beror på någonting särskilt och inte kan förutsägas mer än några veckor eller lika litet som en lotterivinst. I Uppsala var det lika varmt på 1930-talet som nu om man korrigerar för stadsuppvärmningen. Naturen vet om detta och har sedan årtusenden anpassat sig. Det är därför som den svenska skogen och det svenska landskapet inte har ändrat sig på annat sätt än genom vår direkta inverkan genom skogs- och lantbruk. Min skogstomt utanför Uppsala ser ut som när jag köpte den i mars 1965 förutom att en del träd vuxit upp och andra har försvunnit. Varför har människorna slutat att använda sitt sunda förnuft och bara lyssna på mediala virrpannor?

 19. Roland S

  Det varnas nu för plötslig nedkylning, typ vad som anses skett för 180000 år sedan.

  http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0277379115002231

  Har klimatdebatten i världen nu gjort rundgång till läget för 30-40 år sedan?

 20. Kenneth Mikaelsson

  Roland vill du ha lite mera information kolla in denna sida..
  http://www.spaceandscience.net/

  Och det är ingen rundgång bara CAGW puckon som styrt uppmärksamheten från den tidigare forskningen
  mycket av vad som forskades för 30-50 år sen är högst aktuellt idag..

 21. Guy

  Roland S #19
  2 – 4 grader kallare somrar! Huga, klimatalarmisterna får alltså rätt om dom 50 miljonerna klimatflyktingar. Men inte som dom trodde