Koppar: Obalans Mellan Utbud Och Efterfrågan

Samtidigt som efterfrågan på koppar växer på grund av energiomställningen, tunnas den globala försörjningskedjan ut på grund av krympande prospekteringsbudgetar och en dramatisk nedgång i antalet nya fyndigheter.

kopparfyndigheter

På grund av tiotals år av underinvesteringar i mineralprospektering har man inte globalt lyckats att generera en betydelsefull ökning av nya malmfyndigheter. Av de 10 största koppargruvorna i världen efter kapacitet är 5 mer än 100 år gamla.

Enligt IEA har den genomsnittliga kopparmalmshalten i Chile minskat med 30 % under de senaste 15 åren. Eftersom Chiles gruvor producerar mer än en fjärdedel av världens koppar, kan dessa fallande malmkvaliteter vara en anledning till oro – särskilt med ett underskott på marknaden för raffinerad koppar.

Det verkar vara ett accepterat faktum att det under det kommande decenniet kommer att finnas otillräckligt koppartillgång för att balansera efterfrågan på koppar. Investeringsbanker och industrispecialister har förutspått mycket stora underskott till 2030, vissa så höga som 10 miljoner ton

”Om vi ska uppfylla målen för energiomställning kommer mängden koppar som kommer att användas under de kommande 28 åren att överstiga all den kumulativa kopparförbrukningen som världen har sett sedan 1900,” sa, översatt till svenska, Olivier Beaufils, chef för energiomställnings konsulttjänster på Commodity Insights.

Det finns ett långsiktigt problem kring tillgången på koppar i energiomställningen, eftersom tillväxten inom både fordonsindustrin och transmissionen kommer att bli enorm”, säger Wood Mackenzie’s Griffin.

Kopparpressen kan vara en indikator på att det globala inflationstrycket kommer att förvärras och därefter tvinga centralbankerna att behålla sina hökaktiga hållningar under en längre tid.

Claes-Erik Simonsbacka

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Claes-Erik Simonsbacka

    Peter Grandich: The Best Gold Bull Market I Have Ever Seen
    2023-02-08

    Copper & Energy Metals: 27:35

    https://www.youtube.com/watch?v=Ro5jC2vW_1M

    Mvh,

  2. En viktig parameter Claes- Erik S.

    Den gröna omställningen och särskilt dess påföljande subventioner och haltande kalkyler för tillgångsslagen – det har blivit ok att ekvationerna inte går ihop!
    Energi och råvaror och naturförstöring är nu en enda soppa.

    Just vad gäller koppar skall det bli intressant att se utvecklingen – att bygga nya storskaliga gruvor tar en gruvlig tid..

    Skulle vi sätta byggtiden för gruvor i ljuset av att det är bråttom ( enl alarmisterna, IPCC och ungefär alla som är sugna på makt) – så är det redan kört!

    Vill man se exempel på intressanta gruv och prospekterings projekt så kan jag rekommendera att studera den svenska finansfamiljen Lundins spännande kopparprojekt i Chile – deras Filo Mining har via lyckad prospektering hittat en av världens finaste kopparfyndigheter på senare år och belönats rikligt på börsen, upp över 60% senaste året och över 1000% på 3 år.
    Fortsätter den osunda gröna omställningen kommer många att bli rika medans vi skattebetalare och pensionsinbetalare tar notan för stollekalaset.

  3. Lasse

    Tack för tipset.
    Bolidens Aiticgruva levererar från djupet.
    https://www.boliden.com/sv/verksamhet/gruvor/boliden-aitik

    När någon vill förändra samhället radikalt så kommer lönsamma obalanser att uppkomma, Gore det så går det 😉

  4. UWB

    Det finns goda fyndigheter i Sverige – men förra ”gröna” Regeringen stoppande denna.

    https://www.tn.se/ekonomi/343/regeringen-stoppar-klimatprojekt-nu-kan-boliden-overge-sverige/

  5. Lasse

    #4 UWB
    ”Oförutsägbara och långdragna tillståndsprocesser hindrar utvecklingen för gruvnäringen, enligt Klas Nilsson. I andra länder är kraven på vad som ska uppfyllas för att få ett tillstånd tydligare.”

    Det pågår en SDledd diskussion om miljömålen på SVD.
    Dessa ställer olika områden mot varandra och hindrar framtida projekt helt utan rim och reson såsom i Slite.
    Men vi kan kanske lita på ny företagande inom miljöområdet: https://swedishstirling.com/#
    Eller?

  6. mattias

    #5
    Swedish Sterling håller på att gå i konkurs.

  7. Kurt Holmgren

    Simon P, Michaux, Geological Survey i Finland, har gjort en studie, där han visar att det för att uppnå ”net zero” med nuvarande produktion av koppar tar 198 år och för litium tar 10 000 år. Han menar också att hela idéen med den gröna omställningen strider mot de termodynamiska lagarna. Hela tankern är således omöjlig att genomföra

  8. Claes-Erik Simonsbacka

    En nyligen genomförd studie visade att för, att USA ska uppnå nettonollutsläpp till 2050, skulle t.ex. nya högspännings elnät av 91 733 km behövas.

    Mvh,

  9. Claes-Erik Simonsbacka

    Integrerad för att ersätta fossila bränslen med el är följande tre förutsättningar:

    – Nya rena och 100 % pålitliga el-källor kommer att behövas. Det enda bränslet som kan leverera detta är uran . Kärnenergi kommer att vara källan till de biljoner nya megawatt som kommer krävs för att slutföra övergången.

    – Med den nya leveransen av elektricitet som pumpas in i föråldrade elnät, kommer det att krävas massiva ökningar av tillgången på de metaller som överför elektricitet och den metall som har använts mest är koppar.

    – När den nya el-källan som tillhandahålls av kärnenergi har överförts av de kraftigt förstärkta kopparledningarna till hushåll, företag och fordon, kommer behovet av lagring, särskilt i elbilar, att kräva litium (litiumjonbatterier) tillsammans med bl.a. grafit, nickel och kobolt .

    Förbättrad produktion, ökad överföringsinfrastruktur och lagringskapacitet kommer att kräva enorma utbudsökningar av mineraler och metaller..

    Mvh,

  10. Claes-Erik Simonsbacka

    Risk för fler råvaruprischocker framöver, varnar G20
    21 februari 2023

    När det gäller ökade geopolitiska spänningar och makroekonomisk osäkerhet i en miljö med åtstramande finansiella villkor, noterade rapporten den ökade risken för fler prischocker i råvaruområdet.

    Mvh,