Dagens klimatbild: Stratosfärisk dans

stratobserve feb18 mar6gopt

För tre veckor sedan visade Dagens klimatbild en stark temperaturökning i stratosfären. Men det bidde sedan ingenting mer av detta, utan den kom att klassas som en ”mindre” stratosfärisk uppvärmning (Sudden Stratospheric Warming, SSW). En SSW kännetecknas av att temperaturen högst uppe i stratosfären plötsligt stiger, med kanske 30–40 grader.

För att det ska bli en ”större” SSW krävs inte bara den stora temperaturökningen, utan också att polarvirveln vänder riktning.

När båda dessa förutsättningar är uppfyllda får det stora konsekvenser på polarvirveln, som då kan delas i två eller flera delar. Det är detta vi ser hända i dagens bild. En SSW är nu igång (18/2) och kvaddar polarvirveln under de kommande veckorna.

En konsekvens är att jetströmmen nu kommer att bli mer vågig, vilket starkt påverkar vädret i troposfären. Längst ned i bilden syns landkonturer, med Nordamerika till vänster, Grönland i mitten och även Sverige ligger där det ska.

En SSW är en normal och regelbunden företeelse, som handlar om att Jorden gör sig av med överskottsvärme ut i rymden. Atmosfärsystemet runt våra nordliga breddgrader är kopplat till energitransporten från tropiska breddgrader upp mot polartrakterna, där värmeenergin strålas ut i rymden, på en av de platser där Jorden är som kallast.

När SSW kommer så strömmar varm luft upp mer obehindrat till de högre atmosfärlagren i Arktis, eftersom den inte hindras av att polarvirveln finns där. En SSW sker alltid på vintern och då nås maximal kylningseffekt. Gaia!

Här kan man följa utveckling och prognoser av bilden ovan, i det som just nu ser ut att bli en ”större” SSW. Som en konsekvens får vi en mer vågig jetström med kallras från Arktis långt ner på kontinenterna. Hur vädret i troposfären kommer att påverkas mer i detalj får vi se om någon vecka eller två.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Björn

  Ingen verkan utan orsak, samma med en SSW. Intressant läsning i länken nedan. Om det uppstår en SSW så finns naturligtvis en orsak. Men det verkar numera som alltings orsak är ”climate change”. Men vad man kan läsa nedan så måste man nog damma av begreppet Brewer Dobson cirkulation BDC, för att börja förstå vad det handlar om.

  https://courses.seas.harvard.edu/climate/eli/Courses/EPS281r/Sources/Stratospheric-circulation/2-Cordero-etal-chapter-6.3.pdf

 2. test

 3. Gabriel Oxenstierna

  Här är en prognos där man ser hur effekten av SSW sprider sig nedåt troposfären, mätt med NAM-indexet.
  https://stratobserve.com/plots/20230221/tseries/anoms/gfs_nh-namindex_20230221.png

  Kylan väntas komma i första halvan av mars. För Europas del har vi följande prognos:
  https://www.severe-weather.eu/wp-content/gallery/long-range/sudden-stratospheric-warming-winter-polar-vortex-north-hemisphere-forecast-temperature-noaa-gefs-ensemble-europe-march.png

 4. Gabriel Oxenstierna

  Ser ut som att Europa kan komma att få en släng av sleven. Här är prognosen för 4-6 mars.

  https://i0.wp.com/electroverse.co/wp-content/uploads/2023/02/gfs_T2ma_eu_fh312-372.gif?resize=640%2C473&ssl=1

 5. foliehatt

  Följer kylan som nu kommer de förutsägelser som gjordes med anledning av den SSW som skrevs om 18-20 feb?