Koldioxid är ingen farlig växthusgas

https://youtu.be/BvEat1bkWF0

Avsnitt 42. Lyssna och försök förstå vetenskapen! Om någon är intresserad av den grundläggande strålningsfysiken för växthusgaser så kan jag rekommendera att ni lyssnar på ett föredrag som William Happer gav för några veckor sedan för medlemmar av CLINTEL och Irish Science Forum. Klicka på länken så kommer ni till Klimatupplysningen och Happers presentation. https://klimatupplysningen.se/william… William Happer är Professor emeritus i fysik från Princeton University. Här (länk till bloggen) kan ni även läsa hans senaste vetenskapliga arbete som han gjort tillsammans med W. A. van Wijngaarden. ”Dependence of Earth’s Thermal Radiation on Five Most Abundant Greenhouse Gases”.

Elsa Widding

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lars Kamél

  Den enda växthusgas som är farlig torde vara ozon. Och då inte som växthusgas, utan för att marknära ozon kan skada människors hälsa.

 2. Sören+G

  Enligt en ny forskningsrapport som togs upp av Vetenskapsradion i P1 hade extremtemperaturerna i västra Nordamerika nyligen varit praktiskt taget omöjliga utan den globala uppvärmningen. Man hade samlat in en massa väderdata och kört klimatmodeller.
  Att det samtidigt varit rekordkallt öster om Klippiga bergen ingick tydligen inte i modellen.

 3. Adepten

  Kampen går vidare om vad som förorsakar klimatförändringarna, växthusgaser eller naturliga mekanismer.
  Den ena teorin går ut på att mänskliga aktiviteterna bidrar till klimatförändringarna genom ökade växthusgasutsläpp och aerosoler samt globala förändringar på markytan t.ex. avskogning, urbanisering.
  Den andra teorin går ut på att naturliga mekanismer bidrar till klimatförändringar eller klimatsvängningar är kosmologiska förändringar, solaktivitet, vulkanaktivitet och förändringar i havsströmmarna osv.
  När det gäller växthusgaserna refereras ofta till 1800 tals forskning t.ex. Eunice Foote född 1819, John Tyndall, född 1820 och Svante Arrhenius, född 1859.
  Men varför kan IPCC inte peka på någon senare och förbättrad forskning på området som inte är falsifierbar?
  https://principia-scientific.com/john-tyndalls-experiment-not-prove-greenhouse-gas-effect/

 4. Lennart Bengtsson

  Käre Adepten

  IPCC:s vetenskapliga huvudrapporter finns på nätet och är fritt nedladdningsbara. Ta och läs dessa innan Du uttalar Dig. Därtill kan jag varmt rekommendera läsning av Princeton primer som består av ett antal klimatrelevanta läroböcker skrivna av kompetenta fysiker och som kan köpas från exempelvis amazon. Har du en Kindle kan Du läsa dem på direkten. Det är faktiskt en hel del som har hänt i fysiken sedan slutet på 1800-talet

 5. tty

  ”Den enda växthusgas som är farlig torde vara ozon. Och då inte som växthusgas, utan för att marknära ozon kan skada människors hälsa.”

  Faktum är att ozon är en mycket stark växthusgas, mycket kraftigare än t ex metan och dessutom absorberar inom ett våglängdsområde där i stort sett inga andra gaser ”konkurrerar”. Det hela kompliceras av att den är mycket ojämnt fördelad både i höjdled och geografiskt. Den finns mest nära marken och i stratosfären.

 6. foliehatt

  tty, #5
  marknära framför allt i kopieringsrummet…

 7. Adepten

  Bäste Lennart
  Jag blir allergisk när någon hänvisar till IPCC vetenskapliga rapporter för de kan inte peka på en enda forskningsrapport som bevisar att CO2 har sådana egenskaper som i framtiden kan ge stor klimatpåverkan pga. antropogent växthusgasutsläpp. Böckerna du hänvisade till verkar intressanta men är alldeles för dyr i inköp eftersom motsvarande kunskaper redan finns på nätet.
  https://press.princeton.edu/series/princeton-primers-in-climate
  http://serious-science.org/author/haigh
  Forskarna som skriver dessa böcker är ändå osäkra i sina uppfattningar om det är antropogena orsaker eller andra naturliga mekanismer som påverkar klimatet, de garderar sig alltid med ett X i tipskupongen. Ta t.ex. David Archer bok ”Den globala koldioxidcykeln” som hänvisar Svante Arrhenius rudimentära hypotes.

 8. Tack Elsa för denna korta (9 min) men genomlysande och bitvis humoristiska video (tänker då mest på bilden på dem som får illustrera de dumma och fega, 5,45 min in). Du tar även upp den viktiga biten att det måste få finnas en diskussion där man tar upp aspekter från flera håll i frågor där vetenskapen inte är fastställd.
  Detta för mig in i diskussionen mellan Adepten och Lennart B. Tror att det är viktigt att läsa BÅDE IPCC’ vetenskapliga utsagor, nästa lär väl komma i höst OCH vetenskapliga utsagor från meriterade forskare som har en annan uppfattning. Som exempel kan jag nämna Patrice Poyet’s ”the Rational Climate E-Book” som fritt kan laddas ned här (https://www.researchgate.net/publication/347150306_The_Rational_Climate_e-Book)
  och som det har skrivits om både på Clintel och (har jag för mig) även här på KU

 9. tty

  #6

  ”marknära framför allt i kopieringsrummet…”

  Liksom överallt där det förekommer elektriska urladdningar, ultraviolett ljus och fotokemiska reaktioner.

  Om vi ska ha tiotusentals lastbilar med strömavtagare på våra vägar i framtiden kan jag tänka mig att ozon kan bli ett allvarligt problem.

 10. Lars Kamél

  tty: Spelar ingen roll att ozon är en kraftig växthusgas. Växthusgasutsläpp orsakar inga farliga klimatförändringar.

 11. Adepten

  #8 Bo+Gustavsson
  Tack för ditt tips på Patrice Poyet’s “the Rational Climate E-Book” som fritt kan laddas ned här https://patricepoyet.org/ på 473 sidor, ett extremt intressant dokument. En skeptikers bibel som tar upp allt, som det ser ut. Han har verkligen gjort ett gediget arbete om det gjorts på egen hand, om man nu jämför med IPCC dokument som tusentals forskare medverkat i.
  Hoppas att det finns någon kunnig person som nagelfar dokumentet, det görs i alla fall inte på en kafferast.

 12. Idag kl 15 svensk tid börjar onlinekonferensen ”Det finns ingen klimatkris” arrangerad av internationella Schillerinstiitutet

  Huvudtalare är Prof. Franco Battaglia (Italin): Professor i fysisk kemi vid Universitetet i Modena; Han är en av inititativtagarna till det stora internationella forskaruppropet 2019 att det inte finns någon Anthropogen Global Warming. Rubrik: “The IPCC Is Wrong; the Consequences Are Deadly”

  Därefter följer ledande motståndare tilll vind- och solkraft från USA, Tyskland inklusive lantbrukare från översvämingsområdet i Tyskland.

  I andra panelen kl 20 svensk tid diskuteras hur vetenskap och ekonomi behöver användas för att få stopp på elavbrott och död. Talare Helga Zepp-LaRouche, förespråkare för kärnkraft, vattenprojekt och global hälsa från Sydafrika, Mexico, USA och Italien.

  https://schillerinstitute.com/blog/2021/07/15/conference-there-is-no-climate-emergency-apply-the-science-and-economics-of-development-to-stop-blackouts-and-death/