Öppen Tråd

sommar mode 1

Sommaren fortsätter i stilla mak. Inga klimatkatastrofer så långt ögat når. (Däremot har det varit väderrelaterade översvämningar i Tyskland och Kina.) Så vi kan ta det lugnt med en öppen tråd om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Simon

  Inte klimat visserligen men frågan om vad som händer med ett samhälle vars ideologi ligger på kollisionskurs med verkligheten är fortfarande lika relevant:

  https://www.youtube.com/watch?v=XsvEHxd_27c

 2. Ann Löfving-Henriksson

  Öppen horisont med blått hav, frisk luft och fria tankar, växtligheten frodas och skördarna slår rekord – grönskan tackar för maten.

 3. Katarina

  Oroa er inte, Expressen lyckas alltid hitta en klimatkris: https://www.expressen.se/nyheter/kebnekaise-sjunker-en-meter-varje-ar/

 4. Daniel

  I dagens kurir läser jag ”Cementkris för LKAB : Extrema konsekvenser”. LKAB menar att det kan bli ett produktionsfall på 50 till 80 procent. ” Vi ska satsa 10-20 miljarder i olika projekt där Hybris är ett av dem säger Niklas Johansson, direktör för kommunikation och klimat”. Undrar om LKAB har nån cementdirektör. Miljöpartiet är verkligen på hugget, med sina fyra procent i ryggen.

 5. Torbjörn

  #3 Katarina
  Alarmismen måste fortgå

  Förra året växte Kebnekaise

 6. En annan

  Man kan bara hoppas att Cementa stänger ner kalkbruket och permitterar arbetarna där, dock med ett meddelande att avvakt för brottet kommer att öppnas igen.
  Konsekvensanalys är ett konstigt ord.
  Om nu MP ska ha sina väderkraftverk får dom vänta ganska länge på importerad cement, alltså en mer inkompetent regering än nuvarande får man bläddra ganska långt bak i historieböckerna.
  Förvisso handlar problemet om grundvattnet, men redan 2018 pratades det om avsaltningsanläggningar , problem:
  det krävs el…Man kan nästan höra när regeringsföreträdare tänker

 7. Idag lördag 24.7 kl 15 svensk tid börjar onlinekonferensen ”Det finns ingen klimatkris” arrangerad av internationella Schillerinstiitutet

  Huvudtalare är Prof. Franco Battaglia (Italin): Professor i fysisk kemi vid Universitetet i Modena; Han är en av inititativtagarna till det stora internationella forskaruppropet 2019 att det inte finns någon Anthropogen Global Warming. Rubrik: “The IPCC Is Wrong; the Consequences Are Deadly”

  Därefter följer ledande motståndare tilll vind- och solkraft från USA, Tyskland inklusive lantbrukare från översvämingsområdet i Tyskland.

  I andra panelen kl 20 svensk tid diskuteras hur vetenskap och ekonomi behöver användas för att få stopp på elavbrott och död. Talare Helga Zepp-LaRouche, förespråkare för kärnkraft, vattenprojekt och global hälsa från Sydafrika, Mexico, USA och Italien.

  https://schillerinstitute.com/blog/2021/07/15/conference-there-is-no-climate-emergency-apply-the-science-and-economics-of-development-to-stop-blackouts-and-death/

 8. Ulf Söderlund

  Hej ! I dagens lokaltidning kan man läsa om katastroflknande bränder i Sibirien. Allt beror givetvis pga klimatförändringar, enligt tidningen .Någonstans i detta forum fanns en utförlig beskrivning om bränderna i detta område,arealer,hur ofta det brinner osv. Jag har letat,men hittar inte inlägget. Kan det ha varit en skrift från Tty ? Tar tacksamt emot ledtrådar

 9. Ulf S #8,

  Det är hundratals/tusentals stora skogsbränder i Sibirien och ned mot Svarta havet varje år. Det är bara om de hotar samhällen och städer som de bekämpas aktivt. I vanliga fall så får de brinna ut av sig själva.

  Det ser ut att vara en svagt nedåtgående trend, men statistiken är osäker. Se vidare
  https://wattsupwiththat.com/2020/07/14/siberia-on-fire-every-summer/

 10. Ivar Andersson

  När det ska byggas snabbjärnväg som är hållbar måste fossilfritt stål och fossilfri cement användas. Om dagens stål och cement används blir snabbjärnvägssatsningen inte hållbar Så det är bara att vänta på Hybrit och fossilfri cementproduktion.
  Vi ska pausa vindkraftutbyggnaden av samma skäl så att vindkraftverken blir hållbara.

 11. Stefan Gustavsson

  Nu har man kommit på att vildsvinens ”klimatpåverkan” är större än en miljon bilar. Är det inte helt sanslöst! Vad händer nu? Blir det skatt på vildsvinskött eller blir det fri jakt på vildsvin?
  Vad säger EU? Nu har man fått nya problem att bekymra sig för, klimattalibanerna…

 12. Lennart Svanberg

  Debatterar med en meningsmotståndare om hur alarmisterna kan förklara att ingen minskning av CO2 utsläpp i atmosfären kan påvisas trots 30 år av tusentals miljarder kronor i satsningar? Till svars fick jag att vi måste satsa ännu mer i cirka 30 år för då kommer u-ländernas utsläpp ha minskat tillräckligt mycket för att vi ska se en skillnad. Dem som bodde i forna Östblocket fick ständigt förklarat för sig att om bara nästa 5- och 10-årsplan genomförs så infinner sig Nirvana så Rockström & co har fina förebilder i historien.

 13. Enough

  #12 Lennart S.

  Haha, ”östblocket” i EU och hela Asien, skrattar åt oss, med våra c:a 20% av världens utsläpp!!

  Varje människa, producerar ungefär 1000 g CO2 per dygn ( har jag läst mig till, ingen Peer-vju på den), vilket kan likställas med c:a 10 km körning med en hyfsat lågutsläppande bil ( typ 100 g/km).

  Jag tror att vi måste fokusera från alarmisternas hysteri, gå till grunderna, att jordens atmosfärs CO2-halt stadigt har minskat genom årmiljoner, mot en gräns nära att utplåna biologiskt liv!

  Kanske kan man få ignoranter att förstå det, kanske är det så att vårt ( antropogent) eldande av kolsänkor har räddat värden från en undergång pga för låga CO2-halter i atmosfären ( som växtriket är beroende av..), gränsen sägs gå vid en 150-200 ppm.

  Vem vet, eller tror sig veta, i hysterin över en högst moderat ökning av CO2 i atmosfären, som kanske inte ens är driven av antropogen förbränning, utan av andra cykliska förhållanden i vårt solsystem?

 14. Håkan Bergman

  Ivar A. #10
  Nej, nej ingen cement, eksyllar ska det va. Man kan börja med att plantera ekskogen så kan bygget börja när dom första ekarna växt till sig. Sen får syllarna inte vara impregnerade utan byts ut allteftersom.

 15. Peter

  Sverige har begåvats med enorma naturresurser och en jämfört med befolkningen otroligt stor landmassa.
  Industrialismen byggde Sverige till ett av de rikaste länderna i världen.
  När socialisterna växte sig starka på 40,50,60-talen startade de en snöboll som nu håller på att kväva landet.
  Ständig inflation, liberalism och denna makalösa invandring för att behålla makten har börjat att kväva landet och skapa en segregation som vi såg på 20-talet.
  ***
  Om Sverige hade varit mer restriktiva och utnyttjat den billiga energin som vattenkraft och kärnkraft gav samt byggt ut vägnätet och tågnätet så hade Sverige kunna haft en industri som påminner om Tyskland.
  Vår befolkning hade varit kanske 20M och vi hade inte behövt importera analfabeter från dysfunktionella länder.
  Det saknades inte insikt förr men den kvävdes av socialisterna även på den tiden.
  Svenskar knyter näven i fickan och tar inte till svärdet som på fornstora dar likt visan.

 16. Enough

  #15 Peter

  Ja, till allt, men kanske inte till 20 miljoner människor!

  Varför?

  Enkelt, vi ska om möjligt lägga ett avtryck i världen, som visar att kontinuerlig mänsklig tillväxt inte håller i längden ( lägg ut linjalen och titta på antalet om 300 år, inse varför vi måste vara proaktiva till begränsning, annars tar pandemierna hand om den detaljen, knappast önskvärt, eller?

 17. Lennart Svanberg

  #15 Stefan – snygg sammanfattning som förklarar allt.

 18. tty

  #8

  Du kan själv kolla skogsbränder i Sibirien från år 2000 framåt här:

  https://worldview.earthdata.nasa.gov/?lg=false&t=2021-07-24-T14%3A56%3A51Z

  Klicka på ”Add layers”
  Klicka på ”Fires and Thermal Anomalies” under rubrik ”Fires”.
  Klicka på ”Fires and Thermal Anomalies (day and night)

  Du kan nu se alla större bränder i Världen dag för dag sedan år 2000.

  Jag föreslår att du startar på dagens datum och backar ett år i taget. Du kommer att se att det alltid är mängder av skogsbränder i Sibirien denna årstid, men att antalet och fördelningen varierar mellan åren beroende på vädret. 2021 är på intet sätt ovanligt.

 19. Björn

  I DN idag finns en rubrik, ””Extremernas sommar” kan bero på oväntad klimateffekt”, där bland andra Johan Rockström intervjuas av Peter Alestig och där Johan uttalar sig bland annat som följer:

  ” – Normalt sett förväntar man sig att ökningen av extremväder är linjär i takt med att temperaturen ökar. Men nu plötsligt hoppar vi ur det förväntade spåret och får så många ”outliers” att det måste finnas någon mer kraft som vi inte förstår.

  Det finns två olika möjliga förklaringar, menar han. Antingen har vi helt enkelt extrem otur – eller så har något hänt i atmosfären.

  – Och en kandidat då är jetströmmen, att vi har påverkat hur den fungerar genom den globala uppvärmningen, säger han”.

  Dessa uttalanden av en professor, visar att klimatdebattens elefant i rummet är solen. Inte ett ord om att solen kan vara en dominerande faktor i sammanhanget, men säger ändå, ”att det måste finnas någon mer kraft som vi inte förstår”.

  Det vi nu ser av förändringar i vår norra jetström, kan vara inledningen till en ny liten istid. Med den krisartade energisituation som vi nu har, är det i så fall en mycket allvarlig situation som vi står inför.

 20. Joachim

  SVT:s favoritklimatprofessor Johan Rockström var återigen i rutan för ett par dagar sedan. Och på hemsidan.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klimatforskarens-reaktion-pa-naturkatastoferna-chockerande
  Temat är att klimatmodellernas parametrar för CO2 inte kan förklara årets extremväder. Alltså måste klimatförändringarna ha påverkat något annat, och forskarna tittar på teorin att Jetströmmen påverkats.
  Detta framförs i rutan och på nätet så den möjliga teorin ser ut att vara ett vetenskapligt faktum.
  Vad skulle en neutral klimatforskare svara?

 21. Torbjörn

  #19 Björn
  Det finns väl ganska goda belägg för att solen påverkar jetströmmen

 22. JonasW

  #20 Joachim

  Min gissning är att en neutral klimatforskare skulle svara att vädret varierar.

  Det har blivit något patetiskt över alltihop.
  Numera är en värmebölja i Nordvästra USA ett ”bevis” för klimatförändringen. Samma sak verkar gälla för ett skyfall över Tyskland/Belgien.

  Det är svårt att frigöra sig från bilden av en kult som ser ”tecken” på jordens snara undergång i stort sett allt de ser.

 23. tty

  ”Det är svårt att frigöra sig från bilden av en kult som ser “tecken” på jordens snara undergång i stort sett allt de ser.”

  Ett tecken som ingen tycks se:

  http://polarportal.dk/fileadmin/polarportal/surface/SMB_curves_LA_EN_20210723.png

 24. mattias

  tty,
  Förutom den uppenbara körsbärsplockningen där man väljer ut extremväder från olika regioner i världen och buntar ihop dem och ignorerar andra. Det känns även som när man diskuterar extremväder och påstår att det blir vanligare – att man slarvar med statistiken. Du har tidigare påtalat att väderrelaterade extremhändelser inte kan antas utgå från en normalfördelning och att känslan att dessa händelser inträffar oftare kan vara skenbar.

 25. mattias

  tty,
  Rockström har ju just förklarat att det är den ökade avsmältningen i arktis som förändrar jetströmmen så att vi nu ser extremväder – kanske han inte har sett den pågående isutbredningen?

 26. Ulf Söderlund

  Heders till er båda Ingemar och tty

 27. jax

  #alla
  Varför frågar man en agronom om vad som händer med vädret? Jag är den förste att erkänna att man faktiskt kan lära nytt efter avslutad utbildning, men vill man veta hur klimatet förändras kanske man skulle fråga en expert, som Lennart Bengtsson!

 28. tompas11

  Hä löns int förklar för den som int begrip med hälsning till agronom Rockström.

 29. peter

  #17, tack
  #16,
  Det är rätt att befolkningsökningen är förmodligen mänsklighetens största problem MEN det är inte i västvärlden som det problemet föreligger.
  Om vi kan få bot fattigdomen i U-länderna så kommer de att skaffa mindre barn och mänskligheten kommer att stagnera volymmässigt.
  Energi är den styrande ’kraften’, den som äger makten över energin styr världen. Globalisterna vill styra världen genom att styra energin. Nationalisterna vill bygga starka rika länder som bestämmer själva över sin energi och detta kommer att stabilisera befolkningsökningen.
  your call?
  Nationalist och Darwinist.

 30. mattias

  #25
  SMHI refererar till en studie som modellerar en snabbare minskning av havsisen i Arktis i framtiden. Jag har inte läst originalartikeln. Metodiken utgår ifrån att man väl känner till de processer som är avgörande för havsisens utbredning: ”När vi sorterar bort de klimatmodeller som inte är lika bra på att återspegla de processer som vi vet är avgörande för havsisens utveckling, så kan vi visa att havsisen försvinner mycket snabbare än vad genomsnittet av samtliga klimatmodeller visar.”

  https://www.smhi.se/nyhetsarkiv/forskare-visar-snabbare-minskning-av-arktis-havsis-i-framtiden-med-ny-metod-1.174020

  Hur väljs modeller bort som avviker kan man undra?

 31. Enough

  #29 Peter

  ”Om vi kan få bot fattigdomen i U-länderna så kommer de att skaffa mindre barn och mänskligheten kommer att stagnera volymmässigt.”

  Tyvärr, en ideal dröm, som förblir orealistisk, idealisten Rosling trodde på det, men det kommer inte att hända! ( Jag är en tråkig realist….)

  Det saknas strukturell statsapparat i dessa länder, de kommer att leva sina klankulturer i evighet, om inte västvärlden tar över dem med massivt våld….annars hålls de på mattan via svältdöden…..

  Befolkningen kommer att öka ytterligare, med bråd död som resultat, jämför med lämlarna i fjällen…..de flesta inser det, gör du det?

 32. jensen

  29
  Kloka synpunkter.
  Vad är kärnpunkten i alla företeelser, system, tidsskeden, eror, solsystem med planeter. artutveckling, befolkningsutveckling, urbanisering

  Jo ENERGI i alla dess former och mängder och åtföljande förändringar socialt.
  Kamp om energin har alltid förekommit, och kommer förmodligen alltid att bestå, men förändras, utan att de inblandade egentligen förstår sammanhangen och urkraften.
  Att inrikta ovanstående problematik på en liten obevisbar hypotes ter sig knappast betydelsefullt, utan snarare lustigt, och exempel på att mänskligheten besitter en omväxlande tankevärld.

  Gutta cavat lapidem non vi sed saepe cadendi.

 33. Ivar Andersson

  #19 Björn
  “att det måste finnas någon mer kraft som vi inte förstår”
  Har Rockström äntligen insett att vi inte förstår allt om klimatet och de naturliga variationer? Kan det vara Gud eller solen som styr klimatet? 🙂

 34. Torbjörn

  Idag var det Tjärström som fick fabulera fritt
  ” Klimatförändringarna gör att extremt väder blir vanligare och kraftigare, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
  – Extremväder i sig är inte ovanligt, det har vi alltid haft. Men om det blir varmare på jorden blir extremvädret mer omfattande”
  När ska andra forskare protestera?

 35. Lasse

  #34
  Nog försöker de!
  https://wattsupwiththat.com/2021/07/23/pielke-jr-on-recent-climate-attribution-claims/

  Väder tolkas som klimat när det är extremt.
  Utan relevanta ökningar i frekvens.
  Tabloidforskning!

 36. Lars Cornell

  #32 Jensen

  ”Gutta cavat lapidem non vi, sed saepe cadendo”

  Det är ett gammalt latinskt talesätt, som oräkneliga latinelever lärt sig utantill. Betydelsen är, ”Droppen urholkar stenen, inte genom sin kraft, utan genom att ständigt falla”.

  SVT och SR driver en vänsteragenda. Genom att ständigt falla kan droppen urholka stenen. Det tar lite längre tid än att spränga stenen, men på sikt blir resultatet detsamma. Genom att ständigt bombarderas med små antydningar påverkas svenska folket till de politiskt korrekta åsikterna.

  Den observante kan inte undgå att lägga märke till hur man i SVT och SR diskret men ändå effektivt, konsekvent kastar tvivel över sådant man inte gillar och långsamt, nästan omärkligt, hjärntvättar människor till politisk korrekthet.
  http://www.gluefox.com/komment/slaveri.shtm

  Följande är läsvärt,
  http://www.gluefox.com/kontr/intellekt.shtm

 37. Daniel

  Apropå extremväder så är miljöpartisterna mycket mer extremisitiska än vädret. Och odemokratiska, har extremt mycket makt i förhållande till deras stöd i opinionen.

 38. foliehatt

  London har nu också drabbats av översvämningar. Enligt en av BBC intervjuad person (Eddie Elliot) som har bott i London hela sitt liv har han aldrig upplevt något liknande. Tydligen föll motsvarande en månads medelprecipitation på ett dygn.

  Till saken hör att Elliot är 28 år.

  Finn fem fel!

 39. Mats Rosengren

  Björn Gillberg består oss med lite förnuft i en värld behärskad av idiotisk politik och med charlataner hyllade som ”experter”. Dock kunde man understryka att översvämningar inte på något sätt är något nytt fenomen! Innan Rhen blev ”begradigt” växlade den fåra och utgjorde en större översvämningsfara än vad den gör nu!
  https://www.youtube.com/watch?v=s0zGZaquQ1E
  Om Rhen:
  https://de.wikipedia.org/wiki/Rheinbegradigung

 40. Håkan Bergman

  Mats R. #39
  Självklart kunde Lövén inte skriva under brevet till kommisionen, han måste göra som MP bestämmer annars får han inte fortsätta leka statsminister.

 41. Simon

  https://www.di.se/analys/vi-koper-elbil-och-putin-skrattar-hela-vagen-till-banken/

 42. Simon

  Gjorde just en beställning på nätet och det fanns en funktion där jag kunde se mitt ”koldioxidavtryck”…avbokade självfallet omedelbart och skickade en skrivelse där jag bad dem redogöra för vad detta egentligen innebär. Vill absolut inte bidra till att minska växtligheten på jorden och därigenom bidra till ökad svält. Ska bli intressant att se vilket standardiserat svar man får och vilka belägg man har för de påståenden jag gissar man komma slänga ur sig.

  Har ju gått troll i galenskaperna minst sagt.

 43. Simon

  https://www.di.se/nyheter/rekordhoga-elpriser-i-juli-stora-regionala-skillnader-vadret-spelar-roll/

  ”Vädret spelar roll” kan det verkligen vara möjligt att man först nu kommit på att vind och solkraft är väderberoende. Arma land!

  Hur mycket mindre plast har det blivit i haven sedan införandet av plastpåseskatten?