Klimatet kvar på EU:s agenda

Trots Polens försök att stoppa EU:s nya klimatpaket och trots Berlusconis protester enades man på EU:s toppmöte igår om att paketets ambitionsnivå och tidtabell ligger kvar. Det slutliga innehållet ska fastställas på nästa möte i december. Sverige spelade förstås Bror Duktig och menade att det globala klimathotet består oavsett den ekonomiska konjunkturen och att EU skall försöka ta ledningen för en världsomfattande klimatpolitik, skriver SvD.
Frågan är dock om inte klimatfrågan peakat i och med att en ny utmaning siktats. Avgörande blir antagligen finanskrisens längd och intensitet.

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

  1. Toprunner

    Tydligen ser man EU:s ”klimatmål” som en gemensam ansträngning vilket innebär att ger man lättnader för ett land så får ett annat skärpningar. Min oro är nu att galningarna i regeringen tar på sig ytterligare ansvar för att nå det för EU gemensamma ”klimatmålet”… inget förvånar mig längre.
    Klimatmål … varför inte mäta det i antal sänkta/ökade grader,nederbörd eller vind förresten vilket ju ordet klimat innebär? Man har ju enligt utsago sambanden helt klara för sig.

  2. Christopher E

    Tyvärr har Europas politiker bundit upp oerhört mycket prestige i ”klimatfrågan”, så att backa helt nu skulle vara för pinsamt (enligt deras syn).
    Vad som nu sannolikt kommer att hända är förslagen istället urvattnas under förhandlingarna (vilket är bra) och att de länder som är mest negativa får eftergifter som delvis kommer att få betalas av de mest fanatiska och extrema länderna (vilket är dåligt, för vi vet ju alla var fanatismen har sin högborg).
    När allt är klart kommer det urvattnade avtalet att självförhärligas som en exempellös framgång och visa ”ledarskapet”. Medborgrna kommer sedan att få magsår när kostnaderna ökar och många tragedier utspelas när den personliga ekonomin går i kras. Politikerna som röstar fram eländet har dock höga arvoden nog att inte behöva oroa sig.

  3. Magnus

    Kan inte heller se avservärt minskade ambitioner, kris eller ej. Finns inga tecken på det, vare sig i här eller i USA!

  4. Gunnar Littmarck

    Kristallklar analys av Christopher E.
    En riktigt stor nutida svensk politiker, skulle våga tala klarspråk och kunna läsas om i framtidens skolböcker.
    Ar det inte tyst, från ledande politiker, om Vaclav Klaus skriverier?
    Kan de vara så att de inte vågar gå in i en debatt de vet att de förlorar?
    Eller duger inte de vanliga epitet de lägger på skeptiker?
    Total tystnad brukar vara de fegas metod.

  5. Steve

    Klimatfrågan peakat?  Ja, förhoppningsvis.  Ur Spectator UK:  ”Klimatångesten hörde hemma i nittiotalet eller det tidiga nolltalet (the noughties).  Den uppstod i en överdrivet välbärgad miljö, där människor kände behov av att klä sig i andlig tagelskjorta för att på det viset dämpa skuldkänslorna över att man hade det så bra.  
    Nu när man fått något konkret att vara orolig för, känns idén att försöka minimera CO2-utsläpp ungefär lika fräsch som jitterbug eller Rubik’s kub.  
    Hittills har dock sorgligt få politiker förmått inse detta.”  
    Tvärtom.  Obamas senaste påfund är att försöka få koldioxid klassat som miljöfarligt ämne i klass med bly och koloxid. (Bloomberg)
    http://www.spectator.co.uk/the-magazine/features/2294856/my-real-focus-group-scorned-climate-change.thtml
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601087&sid=a2RHIj_6hvV0&refer=home
    http://corner.nationalreview.com/post/?q=NmEzMjAxY2YxMjkwNDU1ZDJlMzM4MzRlYjE5MTM0MzU=

  6. jim

    Ekonomin i kras? Tillåt mig småle. För att det blir dyrt att tanka bensin i Volvon? För att Vattenfall skickar en saftig räkning?
    Med tanke på att vi har den bilpark vi har så verkar inte bensinpriset avskräcka särskilt. 
    Christoffer: Du kanske ser utlandssemestrar varje år som en mänsklig rättighet också? 
    Tråkig inställning du har till Sverige (Fanatismens Högborg). Vad är det som får dig att tveka att slå dig ner i tex Thailand? Billigt som tusan och inte behöver du tänka på uppvärmning av ditt hus eller dyra skatter på bensin. Jag tror inte ens du behöver betala för sophämtning (ganska dyrt i Sverige) utan du slänger ut påsen efter vägen.
    Toprunner, Klimatmålen mäts även i ökade grader.

  7. Christopher E

    Jim: Sverige är ett extremt land. Det är därför det är så ironiskt att vi beskriver oss som lagom. För lagom är vi ju inte. Världssamvetet. Bror Duktig. Blir lite tröttsamt i längden om man som jag tidigare har tillbringat några år utomlands och fått lite perspektiv.
    Hur rika tror du många familjer är? Elpriset har ökat 70% bara i år, ca 1/3 av den ökningen är på grund av utsläppsrätter. Elpriset förutspås öka rejält ytterligare när nästa steg i utsläppshandeln kommer. Många familjer med hus att värma kommer att gå på knäna eller tvingas sälja. Och alla gröna ideologer som bor i storstad ett kvarter från kollektivtrafik vet inget om hur nödvändig bilen är för arbete, matinköp, socialt umgänge mm om man bor utanför storstäder. Ditt småleende känns ganska motbjudande mot denna bakgrund. Ökade energipriser betyder att all transport och allt som transporteras blir dyrare också. Och slår ut jobben.
    Tro mig, lusten att emigrera ökar hela tiden. Det som håller mig kvar är det ideologerna inte ännu förstört, naturen, familjen, vännerna. Och ett litet hopp att vansinnet ska upphöra.
    Dock inte till Thailand, har inte varit där och känner ingen lust heller. Men inte på grund av din karikatyr av tredje världen ur Bror Duktig perspektiv (vi får själva allt fler soppåsar längs vägen just därför att sophämtning blivit för dyrt, pengarna måste ju räcka till att småleende betala din dyra bensin och el i första hand, du kommer ihåg?).
    Utlandssemester en mänsklig rättighet? Ja, varför inte? Det är som sagt nyttigt med perspektiv, även om jag förstår att de gröna ideologerna liksom de mörkröda tycker det är bäst att hålla folk hemma så att de inte lär sig en massa dumheter. Du kan ju vända på frågan, tycker du är det ligger i de mänskliga rättigheternas intresse att förvägra folk att resa fritt?
    Klimatmål i grader… här är det jag som måste småle. Ingen har en aning om vad temperaturen är i framtiden, med eller utan klimatpolitik. Även om vi under ett ögonblicks omotiverad hybris inbillar oss att klimat modeller vet vad de gör, ligger förändringen av temperatur under mätnoggrannheten…
    PS. Om du tycker elräkningar får dig att småle så kan du få betala min för ökad glädje.

  8. BF

    Jag frågade EU:s miljöavdelning vilken påverkan på den globala temperaturen en 20-procentig minskning av EU:s CO2-utsläpp kommer att få.
    Svaret blev att:
    It would be very difficult to say with precision what effect on global temperature the 20% EU reduction of greenhouse gases up to 2020 will have.
    I EU:s eget underlag till förslaget beskrivs ett flertal modeller som beräknar konsekvenserna för sysselsättning, el-pris osv. Naturligtvis har man beräknat effekten på temperaturen men den är så marginell att den inte går att offentliggöra.
    EU:s klimatmål är att CO2-utsläppen år 2020 skall vara 20 % lägre än utsläppen år 1990. Minskningen skall genomföras under åren 2013 – 2020.
    1990 var utsläppen 5,6 Gt CO2-ekvivalenter
    2006 5,2 Gt
    2020 4,5 Gt (målvärde)
    Min uppskattning är att temperaturen påverkas 0,01 C.