Klimatet ett ”fool proof” anpassningsbart maktverkyg.

klimatdemonstration

Låt oss rekapitulera klimatets hysteriska historia. Vi gör nedslag i 32 obekväma sanningar, för att använda Al Gores filmtitel. Den här exposén är gjord med amerikanska ögon och är ett urval av mediernas makt att sätta agendan. (Roman Balmakov, Facts Matter, The Epoch Times )

domedagsklockan

När domedagsklockan vid Union Square i New York började mäta tiden vi har på oss innan klimatkatastrofen är oundviklig, så var det tolv år. Fristen består tidens tand.

Oktober 1958 The New York Times skrev, att en del vetenskapsmän bedömer att polarisen är 40 % tunnare och har 12 % mindre ytutbredning än 50 år tidigare och att inom våra barns livstid kommer Norra Ishavet att vara öppet, så att fartyg kan segla över Nordpolen. Då 1958 var polarisen cirka två meter tjock. Det är den nu också. Falskt alltså.

November 1967 Salt Lake Tribune refererade till Paul Ehrlich – ”Det är redan för sent för världen att undvika en lång period av svält”. Han gick så långt att han ansåg att steriliserande kemikalier skulle blandas i dricksvattnet för att undvika befolkningsexplosionen! Nu undveks den galenskapen som var tänkt till 1975.  Svält finns i världen men mindre än någonsin. Falskt alltså.

 

Ny istid i antågande om vi inte skärper oss

April 1970 Boston Globe skriver att vetenskapsmän förutser en ny istid under 2000-talet. Luftföroreningar kommer att utestänga solen och orsaka en ny istid under den första tredjedelen av det nya århundradet. Lär inte hända på tio år från nu. Kallare kan det bli, men knappast en ny istid. Falskt alltså.

Juli 1971 Washington Post – världen kan vara så lite som 50 till 60 år från nu till en katastrofal ny istid. Det är alltså nu 2024. Falskt alltså.

December 1972 Brown University skriver till President Nixon ”En konferens med 42 närvarande Amerikanska och Europeiska toppforskare drar slutsatsen att en global klimatförsämring av en magnitud större än någonsin hitintills upplevts av den civiliserade mänskligheten. Det är en mycket reell möjlighet och kan mycket snart vara verklighet.
Den nuvarande avkylningstakten tycks snabb nog för att ge glaciala temperaturer inom cirka ett sekel, om det fortsätter i nuvarande takt. Troligen falskt. Det kan förstås bli både kallare och varmare mot nu. Men istid?

Januari 1974 The Guardian. Satelliter visar att en ny istid nalkas snabbt.

Juni 1974 Fem månader senare i TIME. En ny istid? Tecken finns överallt från oväntat motståndskraftig och tjock packis i vattnen runt Island till migrationen söderut av värmeälskande bältdjur från mellanvästern i USA.

Januari 1978 det fortsätter fyra år till. New York Times. ”Ett internationellt team av specialister har dragit slutsatsen av åtta klimatindex, att det syns inget slut i sikte på trenden med avkylningen de senaste trettio åren, åtminstone inte på norra halvklotet.

 

Nu är det hög tid att byta skiva. Den gamla har hakat upp sig och fungerar inte längre att skrämmas med.

Istidsnarrativet höll i 10 år. Sedan klarade man av på några månader att byta spår till AGW, Anthropogenic Global Warming, alltså en klimatförändring förorsakad av människan själv.

Februari 1979 Ett år senare i samma tidning. ”Det är en reell möjlighet att en del människor, som är barn idag, kommer att leva tills isen vid Nordpolen har smält”  En förändring som kan komma orsaka snabba och katastrofala klimatförändringar.”

Maj 1982 Tolba, chef för FN:s Miljöprogram i NYT. ”Om inte världen ändrar färdriktning kommer den att få se en miljökatastrof och bevittna en förödelse lika oåterkallelig som en nukleär förintelse år 2000”.

September 1988 ”En gradvis havsnivåhöjning på 30 år blir slutet för Maldiverna. För folket kan det bli tidigare om dricksvattnet tar slut 1992 som förutses”. Investerar fortfarande tungt i lyxfastigheter  på stränderna.

Juni 1989 Mercury News. En hög miljötjänsteman vid FN, Noel Brown, säger att hela nationer kan komma att svepas bort från Jordens yta av ökande havsnivå om inte global uppvärmning bryts före år 2000.

Mars 2000 The Independent. ”Snöfall är nu en sak från det förgångna….. Barn kommer inte att veta vad snö är…. inom några få år kommer snö på vintern att vara ovanligt och en spännande händelse…..”

 December 2001 Albuquerque Journal ”Förändringarna kan utrota lönnsirapsindustrin i New England.” Kör fortfarande som vanligt.

Februari 2004 The Guardian. ”en hemlig Pentagonrapport förutsåg att klimatförändringarna kommer att leda till kärnvapenkrig, stora europeiska städer kommer att sjunka i havet och Storbritannien kommer försämras till Sibiriens klimat till 2020”. Inte än i alla fall.

Januari 2006 AP. Al Gore ”Om inte drastiska åtgärder för att reducera växthusgaser tas inom nästa 10 år, når världen en punkt där ingen återvändo finns.” Ser inte så ut.

Al Gore

En slående presentation av Al Gore med grundfelet. att han pinsamt och avslöjande för hans  kunskapsnivå, felaktigt påstår att temperaturökningen kommer efter koldioxidökningen.

November 2007 NYT IPCC:s chef. ”Det här året är en avgörande tidpunkt i kampen mot klimatförändringarna. Om inget händer före 2012 är det för sent.”

Det året fick  Al Gore och IPCC-chefen Rajendra Pachuari Nobels Fredspris. För första gången charlataner av världsklass föräras priset. Ingen minns Pachauri, men Gore finns med på varje COP och varje Word Economic Forum och lever långt ifrån som han lär. Ändå frontfigur som predikar hur vi människor ska leva.

IPCC nobelpris

November 2007 CanWest ”Norra Ishavet kan vara isfritt på sommaren så snart som 2010 eller 2015, något som inte hänt på mer än en miljon år”.  Statistiken från verkligheten oroar inte.

December 2007 AP NASA ”Isen kan vara borta i Norra Ishavet på sommaren inom 5 år? Det kan vara nästan isfritt i slutet av sommaren 2012”.

BBC.  En annan klimatexpert säger ”Arktis sommar är isfri 2013….. vår projicering att isen är borta på sommaren tar inte med i beräkningen de två senaste minima 2005 och 2007 så givet dessa fakta kan  du kanske hävda, att vår projektion från 2013 redan är för konservativ.” Jaha…

Mars 2008 WUWT citerar kinesisk nyhetssite. ”Om Norges medeltemperatur i år blir lika 2007 kommer Arktis landis att helt smälta bort, vilket är mycket möjligt om man bedömer utifrån nuvarande förutsättningar.”

April 2008 New Scientist ”Nordpolen kan vara isfri 2008….. där är den första tunna årsisen även vid Nordpolen just nu. Det väcker den spöklika möjligheten att Nordpolen kan bli isfri i år”. Hände inte.

Juni 2008 National Geographic News ”Vi förutser faktisk det här året att Nordpolen kan vara isfri för första gången i historien”.

AP samma månad. En forskare från National Ice and Snow Datacenter: ”inom 5 till 10 år kommer Arktis vara isfritt på sommaren.

December 2009 US Today Al Gore ”Norra Ishavet kan var nästan isfritt så snart som 2014”.

Juli 2012 The Australian: ”Njut av snö nu ….. 2020 kommer den att var borta…”

Juli 2013 The Guardian: ”Isfritt Arktis inom två år säger förebådar metanforskare.”

 

Climate change och koldioxidjakten

2015-03-03 skrev vår Lena Krantz artikeln ’Slutet är nära’. Slutet är nära! – Klimatupplysningen

Då lärde vi oss ordet ”hiatus”. Forskning visade att global temperaturökning planat ut. Paus eller inte. Alarmisterna lugnades inte. Tvärtom.

Gissar att det var här någonstans Anthropogenic Global Warming blev omodernt. Från och med då heter det Climate Change. Då kan alla naturfenomen och extrema väderhändelser förklaras med fossila koldioxidutsläppen. Klimatförändringen i bestämd form. Det liksom ’Parisavtalets’ 1,5 OC är inte menat att ifrågasättas, som start för någon onödig diskussion.

 

Augusti 2017 The Sidney Morning Herald: ”Snön drar sig tillbaka: Klimatförändringarna sätter Australiens skidindustri i utförsbacke.” Trots normalt med snö senaste åren då.

Januari 2018 Forbes. ”Vi har fem år på oss att rädda oss från klimatförändringen” säger en forskare från Harvard. ”Chansen att det kommer att finnas någon permanent is i kvar i Arktis 2022 är väsentligen noll”. Skämskudde fram. För närvarande cirka 15 miljoner kvatratkilometer.

Juni 2018 Greta Thunberg: ”Toppvetenskapsman: Mänskligheten kommer att utplånas om vi inte fixar klimatförändringarna till 2023”. ”A top climate scientist” varnar att klimatförändringarna kommer att svepa bort hela mänskligheten om vi inte slutar använda fossila bränslen under nästa fem år. Den toppvetenskapsman hon syftade på var säkert Johan Rockström.

Januari 2020 Glacial National Park byter ut skyltar som förutsåg att deras glaciärer skulle vara borta 2020. Gick ju inte an när man kunde se glaciären i bakgrunden.

December 2021 LA Times hade storyn: ”Ett Kalifornien utan snö kan komma fortare än du tror”. Strax efter rapporterades om det snörikaste Kalifornien som uppmätts.

Augusti 2022 Bloomberg rapporterade: ”Slutet för snö hotar att förändra 76 miljoner amerikaners liv”. Otur med timingen den vintern.

vinter

Klimatfrågan är global och något så när allmängiltigt är det här urvalet av 32 rapporter sedan 1958. Den slutar 2022 vilket inte betyder slutet på alarmisteran. Den fortsätter oförminskad, även om klimatrealistiska artiklar slinker förbi grindvakterna då och då.

Den som gjort sammanställningen är Roman Balmakov, Facts Matter, The Epoch Times, och anser det anmärkningsvärt hur lite data från verkligheten fått kommuniceras över så lång tid. Istället har larmrapporterna dominerat. Vår utmätta tid här på planeten Jorden har varit förutspådd med sekundprecision på domedagsklockan hela tiden. Den har behövt ruckas då domedagen inte velat infinna sig än.

klimatvinter

Istället blir alarmisterna med demonstrationer mer högljudda och de kräver alltid, trots alla passerade tipping points, att vi måste tro på den senaste profetian. Vi har ett uttryck när något är väldigt stolligt. Det är så dumt att klockorna stannar Men domedagsklockan tickar på lugnt och fint. Ruckas ibland när den blir orimlig.

August Strindberg hade rätt  – det är synd om människorna.

Evert Andersson och Mats Kälvemark

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan Eriksson

  1 Maj 2024: Ett hittills okänt antal klimat-terrorister vaknar upp med eftertankens kranka blekhet, då de under gårdagskvällen orsakat ett oåterkalleligt sabotage mot atmosfärens sammansättning av olika gaser. Så mycket syre kan ha förbrukats till bildandet av CO2 vid olaglig förbränning av trädgårdsavfall att befolkningen anmodas att hålla sig inomhus och att stänga ventilation och fönster.
  Regeringen (i Sverige) har blixtinkallats för att anslå ett extra forsknings-stöd till de 97% ( som har fattat galoppen) om 102 milj. SKr. I uppdraget ingår en kvantifiering av klimateffekter till följd av gårdagskvällens kravaller kopplat till eldandet av trädgårdsavfall i direkt strid med EUs direktiv.
  Sanktionerna lär enligt förslag från ”medvetna” klimat-förkämpar bestå i en bil-fri dag som då skulle infalla den 30.de April 2025.
  Utredarna på Naturvårds-verket arbetar intensivt med att säkerställa bevis inför kommande förhandlingar i rätts-vårdande instanser.
  Det handlar om att minimera skadeverkningarna av detta rättsvidriga tilltag som eldandet av en brasa till valborg utgör.
  Vår beredskap är god, även i tider som dessa.

 2. Ann lh

  Tack, intressant!
  Intressant också att Charneyrapporten men sin vidlyftiga beräkning av den så kallade klimatkänsligheten lanserades 1979. Därmed hade en ny grupp av då ”unga arga män” från 1960-talet med bland andra Bert Bolin och James Hansen tagit över den vetenskapligt inriktade taktpinnen och Maurice Strong från sin egenhändigt skapade position på FN hade dragit igång FN-stödda konferenser med delegater från en stor del av världen, delegater som likt metastaser skulle sprida AGW. 1972 Stockholmskonferensen var betydelsefull, även Olof Palme, Bert Bolins vän blev en del av rörelsen.
  Under 1980-talet lades grunden till det politiskt välregisserade klimathotet med UNFCCC från 1992.
  Vad stort sker, sker tyst …

 3. Berra

  Sammanställning av klimathoten

  https://extinctionclock.org/

 4. Nr1 Stefan Eriksson.
  Tack för beskrivningen av tillståndet – jag instämmer i den känslan!

 5. Thorleif

  Tack Evert o Mats för denna kavalkad av media-hysteri! På 70-talet fanns fortfarande en konkurrens inom tidningsvärlden. Idag äger t.ex 6 personer USAs samtliga medier (jmf ett par hundra tidigt 70-tal). På 70-talet revs även medialagen om ”fairness news” i tv&radio upp i USA.

  Tidningsredaktioner drivs av sensationer och tyvärr gäller det ibland även deras mer vetenskapliga sidor. Det mesta av s.k omvärldsnyheter här hemma kommer från 2-3 nyhetsbyråer i USA.

  Reuter/Thomson har sedan C-19 visat att de helt lierat sig med makten ( i detta fall det militär-medicinska komplexet ) för att driva den globala mass-vaccineringen (har aldrig tidigare genomförts mitt under en global epidemi) och samtidigt globalt censurera vetenskaplig kritik (TNI). Motsvarande samarbeten finns på klimatområdet.

  Forskare drivs förstås av genuin nyfikenhet. Men deras verksamhet är beroende av finansiering. När övergår drivkraften nyfikenhet och vetande till vidmakthållande av karriär och förmåner? Det finns trots allt forskare som intresserar sig för sådana miljöbetingelser (t.ex olika former av korruption). Särskilt när företagen mer och mer tagit över t.ex grundforskning från statliga budgetar och samtidigt ställt ökande kortsiktiga krav på avkastning. Den sedan 80-talet växande finansiella ekonomin har just en sådan baksida.

  De enorma förmögenheter som skapats via skuldskapandet de sista 30 åren har inneburit att makt köps t.ex via växande NGOs och politiska lobby-organisationer. Givetvis för att centralisera makt (=intressen). Alltså ett naturligt fenomen. Den 3e statsmakten, MSM, är de som kan och ska ”stämma i bäcken” om utvecklingen blir demokratiskt osund. Gör de det?

 6. Thorleif

  Har någon annan tänkt på att domedagsklockan vid Union Square i New York tidigare visade USAs ohållbara federala skuldutveckling och att den ersattes av dito klimatet?

  Man kan uppleva ersättningen som medveten. Särskilt när makthavarna förstår att reformer är oundvikliga på just det monetära området (CBDC) med hög risk för skulddefault. Fokus har skiftat där en upplevd klimatkris får medborgarna att acceptera andra kriser och maktens lösningar. Krig brukar också ingå i den slutliga processen (skuldreformer). De som inte tror på strategiska planer är bara naiva.

 7. Tack för denna genomgång, Evert och Mats!

  Det som slår mig mest med alla dessa vetenskapliga påståenden och förutsägelser och nobelpris….
  Är att ingen av dagens alarmister, vetenskapsmän eller pristagare – ens skulle rodna.. det minsta..vid en påminnelse.

  Al gore blev rik – och IPCC- chefen blev väl senare beskyld för sextrakasserier och manipulation…Det blev inget vackert över det fredspriset eller inblandade hymlare.

  Nu i dagarna hör vi SVT påstå att 58 vinterdygn försvunnit I norr och larmrapporter om att 36 grader omräknat till upplevd temperatur blir 52 grader C.

  Tittar man istället på den globala försäljaren, av kaffe, Starbacks – som lämnade en dålig kvartalsrapport igår – så berodde den lägre försäljningen första kvartalet, på en kall vinter…Med färre kunder som följd…

  Ahh, det är verkligen något extremt med klimatnarrativet – helt uppåt väggarna.

  Man fascineras av dessa högvis med forskare och vetenskapsmän – som låter sig säljas till alla dessa otroliga utsagor, decennium efter decennium – det är i sanningen märkligt!

  För oss som vill veta något blir det en omöjlig rappakalja och en vetenskaplig förljugenhet att försöka hitta kornen av sanningen i denna uppsjö – av falsarium.

  Själv tittar jag därför helst på klimathistorien – finns det något som helst nytt eller extremt med senaste värmeperioden, som började på 1980 – talet?
  Jag ser inget nytt.

  Det intressanta är att varje ny IPCC rapport – inleder med samma fraser om att – Vi tror allt mer att vi har rätt, eftersom våra modeller och våra mätningar…

  När forskningsisbrytaren Oden visar att både satelliter och modeller inte kan visa rätt istjocklek, isutbredning eller marknära temperatur – så finns det anledning att betvivla mätvärden och särskilt deras exakta slutsatser – gällande globala värden.

  Visst har vi haft en värmeperiod – men var det inte så att den kom väldigt plötsligt och sedan planade ut – precis som alla andra värmeperioder?

  Kommer alarmisterna att förstöra våran kunskap om klimatutvecklingen genom krav på koncensus och krav på modellering före verkligheten?

  Alarmismen lever inte längre på gatorna – den lever nu i departementen, på länsstyrelserna, på Naturvårdsverket, på SVT och i beslutande församlingar i EU och FN – DET är något vi vet.

  Kommer det vi vet om alarmismens nya ansikte att påverka beslut och klimatvetenskap?
  Jajamän, gissa om – igår, idag och i framtiden!

  Kan vi göra något för ändra på detta?

  Nej – knappast, vi får fortsätta att leva med hysteri, felaktiga beslutsunderlag och avdemokratiseringen och den nya fientliga samhällsretoriken – som alarmismen gett oss.

  Så – alarmister rodnar aldrig och vetenskap äro icke deras ledstjärna.

 8. Kurt Holmgren

  Det var inte Pachauri som fick Nobels fredspris utan IPCC, även om han ståtar i lånta fjädrar. Norrmännen har haft en väldig otur när de valt ut sina pristagare, vilket väl både Al Gore och Pachauri är tråkiga bevis för.

 9. Sören G

  Michael Mann kallar sig ”Nobel laureate” och menar at han har del i nobelpriset

 10. iah

  tack för en bra rapport. vill jag lägga till något annorlunda så är det att munkar redan på 1000 -talet kunde ta sig från irland till island ock att fiskare från nova scotia landade i skottland alltifrån 1400- talet och framåt. i en värld som glömmer bort lilla istiden kan alla temperaturförändringar leda till vansinne vilket numera verkar vara allt som våra politiker klarar av. att administrationen ljugit för haber är ytterligare bara bevis på det.

 11. stig morling

  #10, iah! Tack för den iriska connection: lite mer:
  Till havs – till havs om “”Brendans Resa – med oxhudsbåt i munken Brendans kölvatten”
  Historien om ”Navigatio Sancti Brendani Abbatis”; utkom sannolikt som en from berättelse verk redan på tidigt 800-tal. Den handlar om en märklig segelfärd, under ”skepparen” och abboten Brendan från västra Irland, som tillsammans med 16 munkar företar en resa från västra Irland till Newfoundland. Resan bör ha skett under första hälften av 500-talet.
  Varför dyker frågan upp igen, kanske 1400 år efter att seglatsen (troligen) har skett? En irländsk historiker, Tim Severin, med intresse för upptäcktsfärder, och hans hustru, också hon historiker med inriktning på tidig medeltida historia, kom från olika utgångspunkter fram till att frågan var intressant. Har resan skett, hur kan den ha gått till, och hur såg förutsättningarna ut?
  Men låt oss stanna inför perspektivet med munken Brendans seglats, skildrad i boken ”Brendan´s Voyage” av Tim Severin. Nu har kärt barn många namn, så när boken översattes redan 1978 till svenska fick den titeln ”Brendans Resa – med oxhudsbåt i munken Brendans kölvatten”. En senare svensk utgåva år 2014 fick namnet ”Sankt Brendans sjöfärd”.
  Nyfikenheten skapade ett projekt – var det möjligt att ”Nya Världen” ”upptäcktes” av iriska munkar redan under tidig medeltid? Nej, långt dessförinnan hade världsdelen ”upptäckts” av människor som kom från Asien! Men det i det europeiska perspektivet var frågan desto mer relevant! En möjlig konkurrerande upptäckare till vår viking Leif Eriksson? Eller måhända konkurrent till tidiga fiskare från Baskien. Dessa lär tidigt ha upptäckt de rika fiskebankarna utanför Newfoundland, och försett stora delar av västra Europa med torsk, men detta är en annan historia!
  Men fler goda dygder adderades till projektets förverkligande: Den sunda vetenskapliga skepsisen och en god portion av nödvändig envishet (eller tålamod). Nyfikenheten och skepsisen ställde ett antal frågor, som återspeglas i bokens inledande kapitel. Hur kunde en färd från västra Irland till Newfoundland ske? Ett antagande så gott som något var, att klimatet på 500-talet kunde ganska väl påminna om 1970-talets förhållanden i Nordatlanten. Denna del havet, väster om Irland och söder om Island domineras av, då som nu, av Golfströmmen och komplet-terande strömmar via Danmarkssundet mellan Grönland och Island, samt Labra-dorströmmen mellan Nordamerika och Grönland. Se bifogad kartbild, Figur 1.

  Figur 1. Nordatlanten med havsströmmar och segelrutt för farkosten Brendan.
  De bägge senare strömmarna är kalla havsströmmar, medan Golfströmmen trans-porterar varmare vatten från centrala Atlanten upp mot Nordnorge. Så, frågan uppstod, vilken rutt skulle gälla, om man nu gjorde om resan? Men innan denna fråga fick ett svar, hur såg en sjövärdig båt ut på den tiden? Underlag fanns i ”Navigatio Sancti Brendani Abbatis” och en noggrann undersökning tog vid. Denna krävde både nyfikenhet, tålamod, ett resande över de brittiska öarna för att finna korrekt kunskap om de viktiga detaljerna. Förebilden, alltså den ”ursprungliga” båten hade byggts med enbart organiskt material. Det mest slående var kanske att skrovet var garvat oxskinn. Garvning skedde med ekbark, och infettning med fårfett eller möjligen med valfett. Den bärande strukturen i skrovet var av ek och askvirke. För nödvändiga fogningar användes dels läderremmar, givetvis garvade med ekbark, dels tvinnade linnerep. Seglen var av linne. Den tekniska utformningen av den nya båten, kallad ”Brendan” finns noga redovisad i bokens sista Annex. En mer tekniskt inriktad läsare får där en gedigen beskrivning av både tillverkning och båtens prestanda!
  Ytterligare läsning av ”ursprungsboken” kom att ställa några ytterligare kritiska frågor: Tims hustru som i sin forskning var väl bevandrad i gamla ”fromma texter” påpekade att Navigatio Sancti Brendani Abbatis innehöll många praktiskt inriktade passusar, ovanliga för det vanliga mönstret i gamla helgonsägner. Var den gamla boken från 800-talet också en instruktionsbok för sjöfarare? En annan omständighet var de olika sakuppgifterna i tid och rum, med exakta besked: Exempelvis anges den totala restiden till 7 år(!). Det kan vara värt att minnas att för fromheten har exakta sifferuppgifter ibland haft en central betydelse. Ett sådant exempel är den heliga treenigheten inom kristenheten. Ett annat skäl kan ha varit pedagogiskt. Förr i tiden, under husförhörstiden och ”Lutherdomens tid”, fick många lära sig sjunga ”husförhörsvisan”, se inramningen nedan. Finns det någon koppling till denna gamla historia? Nej, men indirekt som exempel på en evig mänsklig insikt om att både musiken och siffrorna underlättar minnet. Se en rolig kommentar på internet om denna visa:
  ”Denna visa räknas inte till ”medeltidsballaderna”, eftersom den inte är uppbyggd på ”typiskt balladvis”. I stället är den kumulativ: den blir längre och längre för varje vers. (Observera att den är helt dansbar; och att man i den levande kvaddanstraditionen på Färöarna inte bara går till dans till ”typiska ballader”, utan också till visor av annan sort; som kumulativa visor.)”
  HUSFÖRHÖRSVISAN
  Tolv skådebröden;
  elva apostlar;
  tio budorden;
  nionde timman gav han upp sin and’;
  åtta saligheter;
  sju bönepunkter;
  sex stenkrukor i Kana, Galiléen;
  fem moseböcker;
  fyra evangelister;
  tre patriarker: Abraham, Isak och Jakob;
  två stentavlor;
  En är allen, so råder över himmelen och jorden

  Däremot ger visan en indirekt anknytning till seglatsen över Nordatlanten, med en anknytning till Färöarna. En synnerligen strapatsrik färd, som tar sin början i maj 1976, skildras i boken ”Brendans Resa..”. Stormar, starka havsströmmar tidvatten-strömmar och någon gång stillaliggande i stiltje gör, att en första etapp når Färöarna som mellandestination och med ett stopp över vintern i Reykjavik. Den fortsatta färden, från Island till Newfoundland påbörjades följande vår (1977), och blev minst lika strapatsrik. Framförallt kom mer eller mindre dramatiska möten med isberg och isblock skapa diverse problem och krav på olika påfrestande åtgärder för besättningen. Slutligen anländer man till Newfoundland i slutet av juni under stort jubel.
  Besättningen utgjordes under resan i huvudsak av fem man, med vissa passager av endast fyra! Boken ger också en god skildring av ett sammansvetsat gäng med goda beskrivningar av mer eller mindre starka personligheter, som lyckas hålla sams under resan.

  Figur 2 Farkosten Brendan till havs under färden mot Newfoundland.
  Sammanfattningsvis: Ägde den första resan verkligen rum? Som ofta med gamla myter och berättelser finns mycket olika uppfattningar om denna sak. Att däremot den andra skildrade resan med Tim Severin och besättning har skett är väl dokumenterad i en ytterst läsvärd bok i flera avseenden, och bjuder till både eftertanke och nya insikter. Kan således anbefallas varmt!
  Falun i juni AD 2020
  Stig Morling i karantän

 12. iah

  #11
  fan vet vad det är för monster man kan väcka upp ur djupa mörkret, men jag är tacksam att det finns fler som intresserar sig för atlanten dom senaste 1000 åren, så tack så mycket

 13. Berra

  OT: Ojdå, ai drar en massa ström för att funka…samtidigt som vi ska spara..

  https://www.di.se/nyheter/glupskt-ai-skapar-energikris/

 14. Thorleif

  Här annars lite (akademisk) klarsynthet av allas (nästan) vår hjälte;

  https://youtu.be/HLNhPMQnWu4

 15. Berra

  OT: ”Sex batterilådor är tillräckligt för fartygets dagliga drift” + drygt 2 till för att köra fartyget framåt i ett dygn. Blir inga långa resor…

  https://alltomelbil.se/varldens-storsta-eldrivna-containerfartyg-satt-i-drift-batterikapacitet-pa-50-000-kwh/

 16. Berra

  #14: Tyvärr lite synd att han varit så rolig så folk förutsätter nu att allt han säger är skämt och inte allvar…

 17. Mats Kälvemark

  Aktuell länk sigenerad Christer Käld. som gör ett fanatstiskt jobb på bloggrn ”Klimatvett”.

  https://www.klimatvett.fi/post/fn-s-skr%C3%A4mselpropaganda-h%C3%A4vdar-att-det-bara-%C3%A4r-tv%C3%A5-%C3%A5r-kvar-att-r%C3%A4dda-planeten

 18. Benny

  Såg på SVT att folk letar efter vårtecken att rapportera in till forskning och det skulle bevisa att vårarna kommer tidigare numera? Det är nog så att det är letandet efter vårtecken som gör att man tror att våren kommer tidigare? Om man inte letar så hittar man ju inga? Sedan är det så att växande städer med varmare lokalt klimat som bidrar och inte CO2 som man så förnumstigt vill göra gällande på SVT. Men alla lögner och manipulationer duger på SVT:s propagandafabrik!

 19. Sören G

  #18
  Vad jag hörde så jämförde man med vårens ankomst för 150 år sedan. Ingen har väl förnekat att vi kommit ur Lilla istiden.

 20. #19, Av gammal tradition sedan Lundatiden så tittade jag på Lunds studentsångare. Det hör till att Magnolian (den rosafärgade) då antingen skall precis slå ut eller har redan gjort det. De flesta gångerna så har Magnolian i Lundagård slagit ut, och lite mer sällan så är det bara knoppar. Så här har det varit i åtminstone fem decennier.

  Hur det var för 150 år sedan har jag ingen aning om men tydligen så är det inte ovanligt att den slagit ut eftersom man ofta nämner det i programmen genom åren.

 21. Berra

  #18,19: Enligt google så verkar det som att vårkollen har funnits sedan 2015…

  Menvaf*n 9 eller 150 år spelar väl ingen roll, man kan väl alltid hänvisa till någon klimatmodell…

  https://www.xn--vrkollen-9za.se/Varkollen.aspx

 22. mattias

  #18 mfl
  Man jämförde perioden 1873-1917 med perioden 2008-2023. Jag undrar hur man har kommit fram till dessa perioder och hur de rent statistiskt kan analyseras (om de kan det över huvudtaget). Och det är naturligtvis en risk för bias om fler letar tidigare…

 23. Tege Tornvall

  #15. Berra. Fartygets 50.000 kWh batterikapacitet minskar plats och vikt för nyttolast. I bilar väger varje kWh ca 7 kg. Med något förbättrad teknik, väger den kanske 5 kg per kWh i fartyget. Det blir 250.000 kg batterier eller 250 ton.

  Gängse marknadspris per kWh lär ligga på 1.200-1.500 kr. då kostar batterierna 300-375 Mkr. På liknande sätt minskar tunga batterier nyttolasten i lastbilar och flygplan. Knappast kommersiellt gångbart. Vem investerar i sådant?

 24. Tege Tornvall

  22 # mattias. Eftersom det periodvis var besvärande kallt under Lilla Istiden ca 1270-1870, är det naturligt- och lyckligtvis varmare nu. Bara alarmister kan försöka få oss att ha dåligt samvete för det.

  Många (de flesta?) jag talar med är skeptiska mot överdrivna larm av egen kunskap och erfarenhet (äldre). Men många får sin information från nyhetsmedia – och tror på dem. Det utnyttjar aktörer som CCN (Covering Climate Now) och EU:s Copernicus.

  Ett mål för Klimatupplysningen och Klimatsans måste vara att erkännas och höras som experter, Att diskutera på årsmötet!

 25. Benny

  Tege, var det inte efter ca 1350 som lilla istiden satte in på allvar? I alla fall vet man att vikingarna på Grönland fick det allt svårare under 1300-talet med kallare klimat och det torde gälla även i den övriga nordliga hemisfären av dåtida skrifter att döma? Läste att de sista vikingarna officiellt lämnade ön 1408 och då var all jordbruk och boskapsskötsel omöjlig p g a kylan och isen.

 26. Magma

  #23 Tege
  ”Fartygets 50.000 kWh batterikapacitet minskar plats och vikt för nyttolast … på liknande sätt minskar tunga batterier nyttolasten i lastbilar och flygplan”
  Och inte bara nyttolasten utan även räckvidden, för flygplan för närvarande till ca 20 mil … men ett svenskt bolag i elflygs-branschen har löst den gordiska knuten och uppfunnit en så kallad ”range extender” … en turbinmotordriven generator som laddar batteriet under flygning … klurigt 😳 dessutom så gynnar det jordens växtlighet