Det orimliga Parisavtalet

golf

Metaforen nattgammal is får vi byta mot murken våris som Parisavtalet åker vidare på. Underlaget finns snart inte. Tjugofem COP-möten och en pandemi med mänskliga verksamheter på sparlåga har inte gett minsta avtryck på Keelingkurvan.

keeling kurvan

Ljuset i tunneln för oss klimatrealister är mörka moln på klimathotarnas himmel. COP26 i Glasgow kommer att kräva mycket kreativitet för att beskrivas som en framgång.

Prepareringen av delegater och menigheten krånglar allvarligt. President Biden samlade ett toppmöte för att pressa ledande länder att öka på sina löften om koldioxidreduktioner. Tyvärr glömde han bjuda in oss som världsledande nation. Han ville väl inte spilla krut på oss som redan är övertygade. Det blev ändå en fest med nya orimliga löften.

Nu har IPCC:s AR6 släppts. Innan den ens hann publiceras fanns information om att IPCC:s egna medarbetare säger att koldioxidens betydelse för temperaturutvecklingen kraftigt överdrivits. Då måste man ta i mer. TV-nyheterna rapporterar om bränderna i Grekland och Turkiet, som naturligtvis beror på klimatförändringarna. Klimatförändringarna kommer att drabba särskilt hårt kring Medelhavet och göra jordbruk, fiske och turism nästan omöjligt.

Som om det inte vore nog så verkar de verkliga tungviktarna när det gäller koldioxidutsläpp ha glömt president Bidens toppmöte. De passerade deadline för inlämnande av NDC (Nationally Determined Contributions)  eller har lämnat in sina gamla delvis minskade åtaganden.

Parisavtalet, som det kommit att kallas, men är en överenskommelse som inte innehåller så mycket mer substantiellt än att alla ska göra så gott man kan med målet att planetens medeltemperatur ska få bli max 2 OC år 2100 men helst max 1,5 OC. Vi har skrivit om det tidigare.

Det är ingen överdrift att säga att det var dödsdömt från början. Av flera skäl. Det är väl en absurd tanke att människan kan önska sig en viss temperatur och tror sig om att ordna det.

Nästa hinder är den totala bristen på proportioner. Problemet som man utnämnt till alltings orsak och fiende är koldioxiden. Den vetenskap som har politikernas öra förser oss med en kontrollknapp att styra klimatet med. Verktyget är energipolitiken, som är lika orimlig. Att vind- och solkraft ska kunna ersätta åtminstone hälften av de 85 procent fossila bränslen som håller världen igång är inte heller säljbart till den som har någon förmåga att se proportioner.

Sett tillbaka på raden av COP-möten och förspelet som pågår är det en lågoddsare att COP26 i Glasgow blir ett stort fiasko, som ändå kommer att presenteras som en framgång.

En resumé av COP-möten före COP26:

2009 COP15 Köpenhamn. Storslagen agenda gick i stöpet mycket beroende på climate gate, skandalen som briserade.

COP 15

2015 COP21 Paris. Euforin som utbröt när det var färdigt måste bero på att de flesta inte visste vad som skrivits på. Ackrediterade journalister i pressrummet i stående ovationer.

cop21

2016 COP22 Marrakech. Med president Trumps deklaration att lämna Parisavtalet gick luften ur. Kritiska journalister fick inte ackreditering. Västgötaklimax.

2017 COP23 Bonn.  Andhämtning för att reparera skadorna och ta nya tag. Inget större ståhej kring mötet.

2018 COP24 Katowice. Special Report 1.5 kom som uppmjukning innan konferensen. En diger beskrivning hur eländigt allt blir med skillnaden mellan 2 OC och 1,5 oC. Erika Bjerström sa i SVT  att Parisavtalet är ett tomt skal som måste fyllas med regler hur utsläpp ska räknas, mätas och följas upp att länderna gör vad de lovat. Rapporten accepterades inte av Kina, USA, Ryssland, Brasilien, Sydafrika, Saudiarabien och Kuwait, som bara kallt noterade att den fanns. Det hjälpte inte ens att Greta Thunberg talade inför tomma stolar i kongresshallen.

2019 COP25 Santiago. Folkliga protester gjorde det omöjligt. Flyttade till Madrid. Uppmjukningen var ett toppmöte i New York under FN:s Generalsekreterare Guterres. Greta seglade dit. President Trump var den ende som inte ville fotograferas med Greta. Resultatet blev att vi ses i Glasgow. Då ska det bli fart på klimatbotandet.

2020 Pandemin slog till

2021 COP26 Glasgow. Bäddas inför mötet med president Bidens löftesparty. Per Bolund och Vattenfalls VD Anna Borg fick nästan vara med och berätta hur duktiga vi är.

Nu är de fagra löftenas tid förbi och verkligheten ska hanteras. Det var meningen att uppgraderade löften (NDC)  skulle lämnas vart femte år med första avstämning 2020. Nu blir det 2021 och det  ser mörkt ut för COP26 i Glasgow.

Flera av världens största utsläppare har inte lämnat in uppdaterade klimatlöften (NDCs) inför klimattoppmötet COP26. ( China, India miss UN’s extended deadline for climate pledges (climatechangenews.com) )

loften COP 26

Deadline för uppdaterade löften inför COP26 var 31 juli. Stora länder som Kina, Indien, Sydafrika och Saudiarabien har inte lämnat några nya löften. Utsläppsjättar som Australien, Brasilien, Mexiko och Ryssland har lämnat in sina mål, men de är lika eller svagare än de tidigare versionerna.

emission gap

New momentum reduces emissions gap, but huge gap remains – analysis | Climate Action Tracker

Glasgow har man sett fram emot som det viktigaste sedan Paris. Klimatpolitiska experter varnar för att det är en gigantisk lucka mellan dagens utsläppsnivåer och de enorma minskningar som behöver göras innan 2030. EU’s Fit For 55 med 55 procent minskning är knappast genomförbart. Ändå är nog gapet ändå större på de flesta håll i världen.

G20-länderna kunde inte enas om att kolet måste börja fasas ut när man möttes i Neapel 23/7. Fiaskot upprepades några dagar senare vid ett ännu större möte mellan 50 länder i London 25/7. Tittar man på kartan inser de säkert av gapet mellan ord och handling inte längre håller. Verkligheten är en efterhängsen rackare. Många har också börjat deklarera att nu måste man prioritera bättre levnadsvillkor för sina fattigaste. Det går före. Nya kraftverk byggs i rasande fart, framför allt i Kina och Indien.

kolkraftverk

The Green Climate Fund skulle samla in 100 miljarder USD / år från 2020 att använda för att hjälpa till med omställningen särskilt hos fattigare länder. Av alla villiga undertecknare i Paris är majoriteten nettomottagare av fondens medel. Utan egna resurser vill de se pengarna först innan de kommer igång med något klimatlöfte.

Än så länge går det trögt även med den här frågan. Räknat per capita är vi trea i världen efter Luxemburg och Liechtenstein. Insamlade medel har nog inte räckt till mycket mer än etablerandet av administrationen i Sydkorea. Som jämförelse skriver Lomborg att kostnaderna per år ligger runt 5000 miljarder USD per år. Femtio gånger mer.

Så vad är att vänta. Först kommer väl AR6 och hinner de få ihop en SPM är den nog säkrare än någonsin på framtidens klimat och koldioxidens fasanfulla påverkan på vår planet. Nyhetsflödet kan förväntas bli en störtflod av forskare som berättar hur allvarligt det kan komma att bli om vi inte ställer om och det är bråttom.

Sedan genomförs COP26 och där  är väl frågan om hycklarna och gycklarna kan spela upp samma eufori som i Paris. På något sätt kan de nog få det till framgång ändå. Alla tidigare klimatkonferenser har ju slutat med framgången att man ska fortsätta träffas på någon ny plats och prata koldioxid. Men det här kan väl inte hålla hur länge som helst.

Det är en utdragen dödskamp. För att vara ett korthus måste man tillstå att det har varit stabilt. Men problemen man står inför i Glasgow är av en ny dignitet. Fundamentet eroderar som murken våris.

Återkommer till proportionerna. Tänk att all denna verksamhet bottnat i övertygelsen att en molekyl mer koldioxid per 10 000 måste bekämpas med alla medel. Utan att det går att visa varken att den kan ha den förödande inverkan på planetens klimat eller ens att människan är huvudorsak till ökningen. Men om vi bara byter ut 85 procent av världens energiförsörjning, som nu är fossilbaserad, mot vind- och solel, så löser ju detta alla problem, vilket med nyspråk kallas hållbart.

Baserat på en försmak  av AR6 tillämpar IPCC den vanliga taktiken: ”När argumenten inte bär så får man höja rösten!” I AR6 börjar temperaturkurvorna på ett nästan otäckt sätt likna de manipulerade kurvor  som publicerades i anslutning till Climate Gate 2009. Tidigare värmeperioder har också till stora delar trollats bort. Då kan det vara skönt att gå tillbaks till verkligheten, som ju alltid finns där som bevis. Professor Ole Humlums sammanfattning från 2020 ger oss perspektiv.

The State of the Climate in 2020 (thegwpf.org)

TV och tidningar har ofattbart snabbt hunnit göra sitt jobb att kritiskt granska innan publicering. De är också som vanligt lydiga verktyg och deras rapportering rymmer
inte minsta tvivel om att de förmedlar sanningen. Hela sanningen och intet annat än sanningen. Gud bevare konungen och fäderneslandet vill man utbrista.

COP26 blir nog ändå inte den likvaka det borde bli. Det blir säkert COP27, COP28 etc.

Evert Andersson / Mats Kälvemark

https://supermiljobloggen.se/dumheter/kina-och-indien-missar-deadline-for-nya-klimatmal/

Den omöjliga parisöverenskommelsen – Klimatupplysningen
Parisavtalets svanesång – Klimatupplysningen

 

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Staffan Lindström

  Expressen … rätt långt ner rapporterar om ett nytt spanskt värmerekord, 47,2C … det är bara det att AEMET har 47,3C 13/7 2017 i Montoro också NU Cordobaprovinsen… Kommer ”Europarekordet” från utkanten av Syracusa, SÖ Sicilien att godkännas? (48,8C)
  Mikroklimatiska orsaker i så fall … GW MA…
  Med andra ord vi diskuterar påvens skägg…

 2. Daniel Wiklund

  Även om tiden nästan runnit ut för oss människor så blir det alltid ett nytt klimatmöte. Lika säkert som amen i klimatkyrkan. I Haiti fick dom annat att tänka på än IPCC-s rapport.

 3. Lars Kamél

  Att Parisöverenskommelsen i Sverige kallas avtal, visar bara att medierna ägnar sig åt propaganda i stället för saklig rapportering när det gäller klimat. Politikerna har bara jamsat med, och inte funderat på ta reda på fakta. En del miljöpartister har varit värst, för de har till och med kallat resultatet av Parismötet ett juridiskt bindande avtal. Vilket det inte var i närheten av att vara.
  Med SR15 och SROCC visade IPCC att de har gett upp ambitionerna att ens låtsas hålla på med vetenskap. Vi kunde hoppas att AR6 skulle innebära att återvändandet till bli mer vetenskapliga, vilket visade sig i AR5:s The Physical Science Basis. Men, nej då. IPCC har helt och hållet gått över till ovetenskaplig alarmism.

 4. Roland

  OT
  Jag vill tipsa nya Henrik Jönsson videon
  KLIMATPRAGMATISM: Känslor och konstruktivitet inför IPCC:s nya klimatrapport”

  Var riktig bra hoppas många klimatalarmister ser den

  https://www.youtube.com/watch?v=BxTYcEBtTBs

 5. Ann Löfving-Henriksson

  Evert och Mats ju mer arg, ilsken, upprörd, förtvivlad man är desto tydligare och rappare text kommer ut! Det var trots all förljugenhet i stort och i smått bakom kulisserna en ren njutning att uppleva er frustration.
  Tack!
  Men, när snart nog effekterna av Net Zero blir uppenbar för oss alla bland Boris Johnsons, Bidens och EUs valboskap kommer även detta korthus att falla ihop med ett jättebrak och våra klimathotskändisar hittar snart en annan guldkantad berättelse att sola sitt ego i.
  Ska nu fördjupa mej i Dagens ledare i GP där P. Hjörne än en gång stoltserar med sin höga svansföring. Men vad händer när Net Zero även drabbar Stadens rikemansklubb som nyligen räddade Hjörnes dåvarande konkursbo?

 6. Ivar Andersson

  Inför 2015-års klimatmöte i Paris (COP21) deklarerade Kina, Indien och 11 likasinnade utvecklingsländer att de hade för avsikt att motsätta sig legalt bindande överenskommelser som begränsade deras användning av fossila bränslen. Detta resulterade i att den så kallade Parisöverenskommelsen erkände alla länders rätt att själva bestämma i vilken takt och utsträckning de avsåg att begränsa sin användning av fossila bränslen.

  Av Parisöverenskommelsens undertecknare är det 23 länder som lovat betala till fonden. Det är samma länder som måste skydda sig mot (koldioxid) illojal konkurrens från de övriga.

  Världsledarna kunde enas om att övergången till fossilfria bilar ska ”snabbas upp” – men målsättningen om år 2030 togs bort.
  https://www.vibilagare.se/nyheter/g7-landerna-backar-fran-mal-om-fossilfria-bilar-till-2030

 7. Ulf

  Jag skulle vilja att klimatrealister vänder på kuttingen. Tar fram en plan på att avveckla fossila som är realistisk och genomförbar. Exempelvis 50 år och med vettiga energialternativ som kärnkraft mm.
  Nu kommer klimathetsarna alltid undan med ”vi gör för lite”. Det är bråttom etc.
  Har man en egen plan så kan kan slå den i huvudet på hetsarna.
  Klimatmötets stora förlorare är garanterat mänskligheten. Jag tippar att vi i EU beläggs med en massa restriktioner som påminner om Covidrestriktionerna. Sydeuropa passar på att skydda sitt ineffektiva näringsliv med tullar mot omvärlden.
  Så bristen på möjligt resultat i Glasgow kommer bara göra det mycket värre för oss människor. Det religiösa inslaget kommer bli mycket aggressivare när alla inte följer religionen. Titta bara på historien, det är exakt så religiösa reagerar.

 8. Adepten

  #5 Ann
  Håller med i allt 🙂 Vackert skrivet liksom Peter Hjörne i GP även om han inte riktigt vågar ta ställning. Min uppfattning är att människan ändå kan vara sin egen största fiende när det gäller den egna förmågan att lösa naturliga händelseförlopp. Just nu är det som händer i Afghanistan med sin befolkning ett större problem än vad om händer med klimatet.
  När det gäller klimatmötet i Glasgow kommer det att avslutas utan någon annan överenskommelse än att varje land eller federation får ta sina egna beslut. För Sveriges del betyder det att vi vandrar vidare på den nu inslagna vägen till en energifattigare nation. Våra samhällsstrukturer kommer att formas för s.k. Preppers som klarar av minst 72 timmar i hemmet utan el, vatten och samhällsfunktioner. Obra enligt mig.

  #7 Ulf
  Bra skrivet 🙂

 9. Sören+G

  Enligt iskärnedatata som jag laddadat ner i en excelfil och som slutar 1855, så hade temperaturen då stigit 0,42 grader sedan 1785.
  Om jag utgår från temperaturen 1785 (förindustriell tid?) så var den när äldsta fyndet av kärrsköldpaddan levde 7860 f.Kr. 1,7 grader högre.
  Yngsta fyndet av kärrsköldpaddan från 3440 f.Kr. levde när temperaturen var 0,53 grader högre än 1785.
  Varmast var det 5870 f.Kr. med temp. 3,32 grader högre.
  Underligt nog överlevde den 8.2 k eventet 6200 f.Kr då temperaturen var -0,42 grader (0,42 grader lägre än 1785.
  Kanske återetablerades den efter denna händelse.

 10. Sören+G

  F.ö var temperaturen kring år 1000 1,53 grader över den för 1785.
  Det är alltså enligt iskärnor från Grönland, vilket inte behöver betyda att det var en exakt följsamhet för andra platser.

 11. SatSapiente

  #7 Ulf
  Exakt så. Låt oss tala om vad som krävs om vi ska genomföra alla gröna visioner som fossilfritt stål, tillverkning av vätgas i stor skala, snabbladdning av hela Sveriges elbilsflotta, elektrifiering av ”allt” etc. Det går inte att genomföra dessa visioner med nuvarande inriktning.
  Vi måste bygga x antal kärnkraftverk om y GW på z antal år.
  Då har vi gett ett svar på deras ”vi gör för lite” och vänder på detta argument.

  Lite OT
  Det mullrar i södra Sverige ang. vindkraft:
  https://www.expressen.se/debatt/vi-pa-landsbygden-har-fatt-nog-av-vindkraft/
  Riktigt bra inlägg med väl underbyggda argument.

 12. Ann Löfving-Henriksson

  Peter Hjörne och GP igen. Dagens ledare.
  Som den journalist han är kommer han i sin krönika inte utanför klimathotets inre krets. Något sökande efter vetenskap är inte i sikte, nej han lutar sig mot media och vad de skriver om alla de aktuella ”klimatkatastroferna” i världen och om vad senaste IPCC har att berätta. Han lutar sig mot Idolen Johan Rockström och den gamle ekonomen Nicholas Stern med sin sensationella rapport, ja, allt som bidrar till den tippingpoint han dock inte kan se resultatet av ute i trädgården i sommaridyllen på Marstrand. Naturskildrarna David Attenborough, Stefan Edman beundras och vi läsare uppmanas till ödmjukhet. Han berättar dock inte om allt slit med att söka ta del av vad Vetenskapen har att berätta om drivkrafter och de ständiga naturliga förändringarna i jordens samtliga sfärer. Den revolutionerande tanken att ägna sig åt de vedermödorna har tydligen ännu inte slagit honom. Det räcker att vara ”upplyst” ödmjuk kring kaffebordet i trädgården ute på Marstrand.

 13. Torbjörn

  Det stora problemet är att man fortfarande ser koldioxid som en ”farlig” molekyl istället för den livsnödvändiga molekyl som behövs i fotosyntesen.
  IPCC har skruvat upp klimatkänsligheten för CO2, utan att det verkar finnas belägg för det.
  Det saknas även belägg för att temperaturen skulle nå en tipping point pga forcing från vattenånga om vi når 1,5 grader.
  Börjar det inte bli dags att ifrågasätta 2-gradersmålet och 1,5-gradersmålet?

 14. Simon

  Tack Mats och Evert! Mycket läsvärt.

 15. Benny

  I klimathysterikers värld är allt enkelt! Det är alltid någon annan som ska dra ner på sin standard och inte de själva. Det vore nog dags för de politiker som förfäktar dessa åtgärder för ”klimatet” att tala om för väljarna vad det egentligen innebär för deras livsstil och vilken standard de ska leva på…Det skulle givetvis bli ett ramaskri och det finns ju en anledning varför politiker mörkar. Då skulle klimatsekten dö ut på en gång och kvar blir bara fanatikerna som ju ändå aldrig kommer att ändra sig oavsett.

 16. pa

  #15
  Ingen av alarmistpolitikerna lever som de lär. Feta löner och arvoden, allt bekostat av skatter som stulits av folket genom odemokratiska beslut.

 17. Lyssnade på Klotet ett tag och där presenterade man någon galen professor från Harvard som experimenterade på att sprida aerosoler i atmosfären för att förhindra solinstrålning.

  Vi är ju sakta på väg att begå självmord i EU och USA. En ”slow motion train crash” som någon kallade det. Men vissa hysteriker tycker tydligen inte att detta är tillräckligt: ”låt oss döda inte bara människan som civilisation, låt oss döda allt liv!”

 18. Simon

  #17 Ingemar
  Det är ett märkligt förfarande. När det gäller eventuell uppvärmning har absolut solen inget med saken att göra men när det gäller att kyla jorden då ska minsann solinstrålningen plötsligt minskas.

  Jag brukar få utslag av att lyssna på klotet så jag undviker det i möjligaste mån.

 19. jax

  #17 Ingemar Nordin
  Det talades tidigare i år om att göra försök med något sådant uppe på Esrange. Av en eller annan anledning stoppades försöken. Det skulle spridas med väderballong tror jag. Är inte Bill Gates bl.a inblandad på något sätt. Totalt vansinne i alla fall.

 20. Sören Gustafsson

  #17Ingemar Nordin. John Hassler professor på Handels i Stockholm skrev i en ledare på Expressen för en tid sedan att han och Christer Fuglesang diskuterade att en åtgärd man skulle kunna göra för att rädda klimatet var att skicka upp en enorm mängd med någon form av paraplyliknande saker i atmosfären för att förhindra solinstrålning🤔. Att göra sådana saker eller att skicka upp aerosoler i atmosfären eller annat för att förhindra solinstrålning får inte ske. Något slags världssamfund måste kanske finnas för att stoppa sådant innan allt tar slut

 21. # 20 Lugn, det är inte möjligt att skicka upp sådana vikter och volymer som skall till om bara så några % av skyn skall slöjas av med vad som helst. Låt dårarna gå i sin tro. Att de herrarna skulle göra någon snabb överslagsräkning var ju uteslutet. Att tala innan man tänker är som att torka sig i röven innan man skitigt.

  Jordens area är 510 100 000 000 000 m2, säg 1% och något med 0,1 mm tjocklek =510 100 000 m3. Välj ex någon plastfolie med 900 kg/m3 = 460 000 000 ton = 3,3 miljoner Saturnus V raketer som var den största, tyngsta och mest kraftfulla raket vi gjort.
  Och detta för 1 ynka % slöja. Och hur länge skulle detta paraply hålla där uppe i UV-ljuset?

 22. Simon

  #21 Johannes
  3,3 miljoner raketer, det blir mycket koldioxid det men det är väl som med uppfinnaren ifrån Sundbyberg…det tänkte dom inte på 🙂

 23. Nähä, de går på väte och syre, man tar bara fram vätekranen och vrid på. Så miljövänligt så. (Första etappen går dock på fotogen, de andra två på flytande H2)

 24. Simon

  Man får väl tillverka höljena av återvinningsbar plast. Fast jag tycker bästa och förmodligen billigaste alternativet vore annars att skicka upp miljöpartiet i omloppsbana. Med tanke på väljarstödet så lär det inte gå åt så många raketer. 😉

 25. Lars Thorén

  # 20
  Ja, de tokerierna hörde vi talas om för ett tag sedan. En professor och en teknisk fysiker sitter och diskuterar på fullt allvar att starta forskningsprojekt för att skymma solen! Utbildning är ingen garanti för bildning. Eller var de enbart fulla?

 26. tty

  #9

  ”Kanske återetablerades den efter denna händelse.”

  Mycket osannolikt eftersom det inte funnits någon landförbindelse söderut. Jag tror förklaringen ligger i att sköldpaddor är mycket långlivade. Man skall ha klart för sig att kärrsköldpaddor inte har några problem att leva och övervintra i Sverige i nutiden. Vad som hindrar dem från att etablera sig är att somrarna inte är varma nog att kläcka äggen.

  8.2 KA Event var relativt kort, det är möjligt att några sköldpaddor helt enkelt överlevde hela den kalla perioden, eller det kanske var varmt nog för fortplantning någon enstaka exceptionell sommar.
  I vår tid skulle jag kunna tänka mig att 1955 eller 2018 skulle ha kunnat vara tänkbara sådana somrar. Var sköldpaddstammen någorlunda stor före 8.2 KA Event kan det ha räckt.

 27. Rolf Mellberg

  Johannes och Simon:

  En ”paraply fabrik” uppförs på månen, därifrån har man inte så mycket gravitation utan det bör gå att sända ”skärmar” till omloppsbana runt vårt klot. I skymningsljus kan dessa samtidigt bli reklamskyltar och CocaCola company kan nog finansiera skylten ”Enjoy a Coke” Saudiarabien kan finansiera skylten ”Allah Akbar”.

 28. Fredrik S

  Simon #24

  De flesta miljöpartister befinner sig enligt ytterst trovärdiga källor redan på Mars.

  Det vi ser här är bara deras astrala substans som fortsätter arbetet med nedmontering av samhälle så mycket det bara går.

 29. Ulf

  OT men nu är nästa Cementakris under uppsegling. Kärnkraften.

  https://www.tn.se/inrikes/nu-kan-karnkraften-stoppas-kan-bli-nasta-cementakris/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=Morgonkoll&utm_content=TN-Morgonkoll-2021-08-16

 30. Lasse

  #17
  Klotet talade om vad som sker när aerosoler tillförs -det blir kallare.
  Varför talade de inte om för oss vad som sker när aerosolmängden minskar?
  Men det går att förstå-det blir varmare!

  Den frågan satt jag med under hela programmet-kommer de att ta upp Clean air act?

  Men icke-inte ett ord om att vi i väst renat utsläppen av SO2 med över 90 % sen 1970 talet.
  Inte ett ord om att det sen dess strålat mer sol över oss än tidigare. 😉
  Så fungerar ensidig redovisning.
  Så vet man att vi manipuleras!
  Tala om förnekare-för dumma är de väl inte?
  Denna från tidigare tråd(tack) var en bra öppning:
  https://medium.com/@ceres-science/how-much-has-the-sun-influenced-northern-hemisphere-temperature-trends-an-ongoing-debate-121c5b1f2825

  Fast i media är det inte en pågående debatt!
  När blir det uppenbart?

 31. SatSapiente

  #29 Ulf
  Per Bolund håller på att osäkra den tidsinställda elkrisbomben som kommer att brisera om c:a 2 år när lagringsmöjligheterna för använt bränsle vid Sveriges kärnkraftverk är fyllda. Använt bränsle måste lagras i bassänger i kärnkraftverken och svalna i 1 år innan det kan flyttas till CLAB. Är det fullt hos kärnkraftverken går det inte att ladda nytt bränsle och effekten sjunker om man kör vidare med det gamla. Snart når man då den produktionskapacitet där det inte ekonomiskt går att driva verken vidare och de stängs därför ned.
  Denna bomb kommer att brisera även om MP åker ur riksdagen nästa val, listigt uträknat PB! Deadline för beslut om slutförvaret är 31 aug i år.