Den gröna ideologin och klimatångest kontra data från verkligheten

I gammelmedia gör journalisterna vad de kan för att sprida klimatångest och nog har de lyckats.

Till exempel fick femtonåriga Greta sådan ångest att hon under 15 dagar skolstrejkade för klimatet framför riksdagshuset. Naturligtvis uppmärksammades hon i media och både Isabella Lövin och ”väderPelle”, Pär Holmgren reagerade. Lövin, av alla, twittrade om ”kristallklar logik” och Pär H. menade att Greta var ”en katalysator för att nå den kritiska massa, som krävs för en riktig omställning”. Omställning var ordet!

Inte nog med det, nyheten om Gretas skolstrejk nådde Arnold Schwarzenegger, som enligt Expressen twittrade att Greta inspirerat honom och att han ”gärna skulle vilja bjuda henne till Wien och R20 så att hon skulle kunna inspirera än fler”. (R20 står för Regions of Climate Action är grundad av just Schwarzenegger och stöds av FN). Ett litet problem är möjligen hur Greta kan ta sig fram och tillbaka till Wien eftersom hennes familj har elbil och numera inte flyger. Man får hoppas att trafiken på våra stambanor fungerar om det eventuellt blir dags.

Vad handlar det om? Den gröna ideologin söker ständigt större makt, dess mål är omställning både av mänsklighetens liv och leverne och av den globala ekonomin. Ideologin tillåter inte någon debatt kring nödvändigheten av denna omställning och avvikande uppfattning fördöms och kan ge kännbara straff.

Budskapet om kommande katastrofer ”om vi inte gör något NU” sprids via media och centralstyrd skolundervisningen. De styrande krafterna i FN/EU har på så sätt fått stora delar av västvärlden att tro att klimathotet vilar på logik och vetenskap. De troende ser tecken på att ”klimatförändringarna” redan är här, klimatångesten breder ut sig och enskilda och samhället ställer om efter förmåga.

Men! Hur är det med klimathotets kärnfråga, koldioxidens klimatkänslighet? Vilar alarmisternas uppfattning om denna centrala fråga på vetenskap?

Inom The Week That Was (TWTW) gräver man, från sin vetenskapliga horisont, enträget vidare för att bringa klarhet. Där har de sedan en tid tillbaka lyft fram Charneyrapporten och dess följder, dvs de gissningar och beräkningar av klimatkänsligheten, som männen bakom rapporten lade fram 1979. Resultatet av deras beräkningar blev att den globala temperaturen skulle öka med 3.0˚C +/- 1.5˚C vid fördubbling av atmosfärens koldioxidhalt. TWTW anser att IPCCs klimatmodeller vilar på Charneyrapportens vidlyftiga gissningar.

I vetenskapens värld bygger man inte modeller på gissningar. Trenden där är att ju fler databaserade rapporter, som läggs fram kring koldioxidens klimatkänslighet desto mindre betydelse beräknas en ökad koldioxidhalt få för den globala temperaturen:

klimatkänslighet 2

Ju mer databaserad forskning desto lägre klimatkänslighet

TWTW flaggade dessutom nyligen för ett färskt experiment – ”Testing the Core Hypothesis of Climate Models”:

http://sepp.org/twtwfiles/2018/TWTW%209-15-18.pdf

Inledningen väcker naturligtvis intresse: ”The reports of the UN Intergovernmental Panel on Climate (IPCC) contain a morass of hypotheses, guesses, that are often untested”. Sedan följer en kort beskrivning av den test, som Ross McKitrick (knäckte tillsammans med Steve McIntyre Mickael Manns hockeyklubba) och John Christy (står tillsammans med Roy Spencer för mätningar och beräkningar av den globala medeltemperaturen) utfört kring de senaste 60 årens globala temperaturförändring.

McKitrick och Christy använde fyra kriterier, som de bedömer vara vetenskapligt hållbara för analysen, Measurability, Specificity, Independence och Uniqueness (se mera i länken ovan):

”Using three different 60-year sets of weather balloon records, they test the warming demonstrated in the models against observations.

They find:

The mean restricted trend (without a break term) is 0.325 +/- 0.132ºC/decade in the models and 0.173 +/- 0.056ºC/decade in the observations. With a break term included they are 0.389ºC/decade (models) and 0.142 +/- 0.115ºC/decade (observed). Figure 4 shows the individual trend magnitudes.” The break-term is the adjustment for the PCS. During the 60 years covered, the CO2 concentration at Mauna Loa went up 29%.

As McKitrick’s states in his post, this finding shows that “models misrepresent a process fundamental to their usability for studying the climate impacts of greenhouse gases.” That is, the models show warming trends that are significantly greater than the observed warming – about 2.7 times the observed trend for the data sets that include the PCS (PDO)…any US government agency that uses such models to establish policy should be viewed with great skepticism. See links under Challenging the Orthodoxy.”

Detta test är ytterligare ett exempel, som på vetenskaplig grund underkänner the Core Hypothesis of Climate Models.

McKitricks och Christys slutsats är kort och gott att UNFCCCs/IPCCs klimatmodeller starkt överdriver risken för kraftig global människoskapad uppvärmning och att det för en ansvarstagande regering bör vara uteslutet att använda klimatmodellerna som underlag för klimatpolitiken.

Nog kan man få ångest med tanke på de klimathotstroende politikernas makt parad med deras uppenbara brist på intresse för klimathotsfrågans katastrofala ideologi, mål och medel.

Hur skulle vi kunna frälsas från den gröna klimathotsideologin/religionen? Ett enkelt svar borde naturligtvis vara att gammelmedia släpper lös en allsidig, fri och öppen debatt om klimathotsfrågan, men hur löser man det i ett land, där det talas vitt och brett om det fria ordet, medan det i verkligheten stryps i denna ödesfråga?

Hur som helst borde vi så ofta tillfälle ges ställa frågor, som borde väcka tvivel hos de frälsta. Egentligen räcker det med en enda fråga, den mest centrala av alla:

Vilken klimatkänslighet grundar Du Dina åsikter om klimathotet på?

Möjligen kan den, troligen överraskande, frågan ge upphov till diskussioner, som på sikt kan skapa ”den kritiska massa, som kan leda till riktig omställning – av inställningen till klimathotsideologin”.

Ann Löfving-Henriksson

Här är en artikel med en lite utförligare text runt testen:

https://www.powerlineblog.com/archives/2018/09/climate-alarmism-fails-the-test-of-observation.php

Mera om frågan kring den aktuella testen i denna veckas TWTW: http://www.sepp.org/twtwfiles/2018/TWTW%209-22-18.pdf

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Daniel Wiklund

  Igår ägnades nästan halva Nordnytt åt den ”katastrofala” nyheten att Kiruna blivit mindre kallt. (fast reportern sa varmare). Här i Luleå har det varit ett par minusgrader i natt, premiär för i höst. Känner att jag behöver klimatångestterapi. Men tyvärr finns det ingen behandling om ångesten beror på kylan. Nordnytt berättade också att nu har klimatförändringarna startat på allvar, i deras värld tycks bara presens finnas, och futurum, inte imperfekt. Såg ett program om jordbävningar där en geolog sa att jordbävningar är ett tecken på att jorden lever, kan då inte klimatförändringar också vara ett tecken på att jorden lever? Miljöpartiet sprattlar, höll på att åka ur riksdagen, försvann i minst sju landsting, och tappade mandat i flera kommuner. Trots att det var sånt ”katastrofalt” dåligt väder denna sommar. Och att media hade dagligen rapporter om att jorden var på väg att brinna upp. Men gårdagens nyheter om vilket ”katastrofalt” väder som väntar kirunaborna visar att miljöpartisterna klimatalarmisterna inte tänker ge sig utan strid.

 2. Håkan

  Det står ”The break-term is the adjustment for the PCS”. Vad är PCS?

 3. Ann lh

  # 2 Håkan, lite längre ner i texten får Du förklaringen – PDO.

 4. Gunnar Strandell

  Ann!
  Citat:
  ” Ett enkelt svar borde naturligtvis vara att gammelmedia släpper lös en allsidig, fri och öppen debatt om klimathotsfrågan, men hur löser man det i ett land, där det talas vitt och brett om det fria ordet, medan det i verkligheten stryps i denna ödesfråga?”

  Tyvärr går det nog åt andra hållet, eftersom den rapport om stadstemperaturer som släpptes igår är gjord av en grupp Europeiska journalister. Agendasättande journalistik kallas det visst och de är stolta över vad de åstadkommer! 🙁

  Efter att ha läst James O’Keefe: ”American Pravda” tror jag att enda hoppet står till liknande infiltration och dokumentation av hur tongångarna går vid redaktionsmöten och samarbeten med MSM. Å andra sidan anser jag att folkets skepticism mot MSM ökar för varje ny sensationsartikel de producerar.

 5. Ingvar i Las Palmas

  En annan spännande analys av temperaturen på planeterna runt vår sol
  http://notrickszone.com/2018/09/24/climate-scientist-karl-zeller-sums-up-the-discovery-that-pressure-not-co2-determines-planets-temps/

 6. Strumpan

  #5 Jag är skeptisk. Med tanke på att vi är ganska säker på att jorden medeltemperatur har skiftat ganska markant under liknande atmosfärstryck i historien så borde ju det falsifiera påståendet att de kan räkna fram en planets temperatur på en grad när. Skillnaden mellan Holocen klimatoptimat och säg lilla istiden lär har varit större och då är det en relativt liten förändring.

 7. Christer Löfström

  Att bara se tiden gå medan jag sågar, målar och skruvar är bra för hälsan.
  I bland händer det dock att något fångar mitt öga.
  Grön ideologi o ångest? – så enkelt är det inte!

  ”Over two days, presenters from over 20 countries showed that nuclear technology must be part of the solution to climate change, and public awareness of this contribution should be raised. This article summarizes some of the highlights of the discussions.”

  https://www.iaea.org/newscenter/news/what-nuclear-technology-can-offer-to-address-climate-change-conclusions-of-the-scientific-forum

  https://www.di.se/ledare/seklets-forsta-klimatriksdag/

 8. ”Vilken klimatkänslighet grundar Du Dina åsikter om klimathotet på?”

  En till synes enkel fråga men jag misstänker att en absolut majoritet av klimatalarmisterna skulle inte kunna svara.

 9. JIMMY

  Så länge vi har kvar ett fritt America och gräsrötterna folket som röstar fram politiker som har åsikter som Donald Trump.
  Så kan inte särintresse-oligarkerna och (FN kommunisterna globalisterna) genomföra sin ej folkvalda Ecofascism världsregering via FN.

  För Europas del så ligger frihets lågan och ljuset bland före detta Östeuropa som vet om hur kommunismen ändrat taktik efter DDR murens fall på 1990 talet och täckmantel fordon , = till nuvarande FNs Agenda 21, 2030 Ecofascism.

 10. Ann lh

  #7 Christer L.
  Kärnkraften borde verkligen diskuteras, vilket jag avstår från här och nu.
  Artikeln i DI visar på just det här inlägget behandlar, maktens brist på insikt i den gröna ideologins mål och brist på av vetenskaplig grund i sin klimathotsretorik. Den borde kunna analyseras med åtföljande frågor, med önskan om svar, kanske här på KU. Tack för att Du tog upp den.

 11. Alvar Nyrén

  Att vi inte lever i en fri demokrati med rätt att fritt uttrycka vår mening här i lilla Svedala är vi nog alla överens om. Men när det är som svartast, glöm inte utvecklingen senaste åren utrikes.
  Den kan rel kort sammanfattas med några rader ur ett FN-dokument, enl referat på VA.se

  ”Situationen underlättas knappast av att rika länder som USA och Australien öppet förnekar klimatförändringen. Dessutom har ett dokument läckt från Storbritanniens utrikesdepartement som säger att ”handel och tillväxt har prioritet för alla poster” medan sådant som arbetet kring klimatförändringen ”skalas ned”.

  Inga småspelare i korpserien precis!
  Ännu finns tänkande människor som inte lyssnar till Lövin Rockström Holmgren eller andra vetenskapsfientliga. Upp med hakan!

 12. Lasse

  15 åriga Greta ingår i en familj som har små förutsättningar att hantera medias massiva propaganda.
  De reagerar med de begränsade kunskaperna som de besitter. Högt tonläge!
  Det känns lite taskigt att kritisera dem, för de tror alla om gott, utom de som är skeptiker, som inte är naiva.
  Lite av detta bevittnar vi nu i byggnaden Greta valde att sitta utanför.
  Vi måste våga tala med alla, utom ni vet vem!
  Så polariseras världen.
  Denna bild visar hur det är möjligt:
  https://wattsupwiththat.files.wordpress.com/2018/09/clip_image002.png

 13. Ingemar Nordin

  Tack Ann,

  Bra att du tar upp den här artikeln av McKitrick och Christy. Den har legat högt på min priolista ett tag nu.

  De gör alltså en oberoende beräkning av klimatkänsligheten och jämför den med modellutfallet. De finner att modellerna överdriver uppvärmningstrenden långt mer än dubbelt (2,7) så mycket mot verkligheten.

  Jag kan tänka mig att några invänder att ballonger är få och inte så heltäckande. Och det är ju sant. Men å andra sidan så följs ballongmätningar och satellitmätningar ganska bra åt – till skillnad från NOAAs masserade markmätningar.

  Det verkar nu finnas en överväldigande mängd vetenskapliga studier som falsifierar både skräckscenarierna och IPCCs bästa uppskattning. Dags att blåsa av klimatalarmismen nu?

 14. Ann lh

  # 10, Lena, det är just finessen med den frågan, den visar om de har på fötterna – eller inte – med sitt ”klimathot”.

 15. Sören G

  ”International treaties are political instruments. The IPCC exists to make climate treaties possible. The ‘science’ involved has therefore been selected and massaged to serve a political purpose.”
  https://principia-scientific.org/the-bbcs-naive-view-of-the-uns-climate-machine/

 16. Johan M

  #1 Daniel Wiklund

  Är det någon som har vägarna förbi Kiruna som kan hitta väderstationen:

  https://www.google.com/maps/@67.8258523,20.3365111,379m/data=!3m1!1e3

 17. Greger

  Malena Ernnmans dotter Greta fick dessutom nästan en hel timme i barnaministeriet i UR, som sändes i lördags i P4 klockan 12. Stackars barn som lider av en sådan klimatångest och otroligt att vuxna människor underblåser panikoron.
  https://urplay.se/program/207659-barnaministeriet-dokumentar-gretas-skolstrejk

 18. Munin

  Journalisterna har avslöjat sig som klimatlögnare! Igår cirkulerade uppgifter på TV, radio, Expressen m.fl. att medeltemperaturen i Kiruna stigit med 3,4 grader sedan år 1900. Även för andra städer i norra Sverige redovisas stora ökningar av medeltemperaturerna. Uppgifterna kommer från nätverket European Data Journalism Network (EDJNet), bestående av journalister från Europa. (Vore intressant att få veta vilka svenska journalister som hör till nätverket. Ingår de journalister som blåste upp det hela på TV, radio, Expressen osv?). Till stöd för uppgifterna om Kiruna redovisas ett diagram där medeltemperaturen var – 3,2 grader under perioden 1900- ca 2000. För tiden därefter redovisas ett hopp uppåt i medeltemperatur till + 0,2 grader. Detta ger siffran 3,4. Ett sådant temperaturskifte på några få år kan knappast kunnat passera obemärkt. SMHI borde ha reagerat och redovisat att en sådan stor ändring ägt rum på några få år i sina temperaturserier för Kiruna. Uppgifterna i diagrammets senare del är uppenbarligen ”hitte-på” siffror och det är med de uppgifterna som grund, svenska journalister nu aktivt sprider lögner.

 19. Andersson

  Tyvärr måste vi i Sverige ta de ökade nivåerna av koldioxid på stort allvar. Det beror inte så mycket på den globala uppvärmningen utan på att en stor del av svenska folket lider av en genetisk defekt som gör deras hjärnor mycket känsliga för syrebrist. Endast en ytterst liten ökning av koldioxidhalten är tillräcklig för att skapa en för dem tillräcklig stor syrebrist som gör att deras hjärnor slutar fungera. De börjar se syner, inbilla sig saker och drabbas av klimatångest.

 20. Ulf

  Ungens klimatångest är tydligen väldigt selektiv. Tydligen har familjen två hundar. Enligt en undersökning så ger en större hund samma klimatavtryck som två stora suvar. Så det blir fyra suvar.
  Som jag tidigare skrivit så är det så att om ingen skaffar fler husdjur så når vi alla CO2 mål inom 10 år lätt. Detta är dock inte lika poppis hos alla dessa med klimatångest. Roligare att kvida om andras flygande och bilkörande.

 21. Lars-Eric Bjerke

  #18 Munin,

  ”Även för andra städer i norra Sverige redovisas stora ökningar av medeltemperaturerna. ”

  SMHI har fina temperaturdiagram för medelvärdet av 35 svenska städer både för hela året och för de fyra årstiderna. Medeltemperaturen sen 1860 steg 1C mellan 1860 och 1900, låg stilla mellan 1900 och 1990 och steg 1 C mellan 1990 och 2017. Mellan 1985 och 2006 ökande globalstrålningen i Sverige och Västeuropa med ca 8 %. Det vore intressant att veta hur fördunklingen och den senare ökningen av globalstrålning har påverkat temperaturen i Sverige. Jag kan inte hitta något om detta på SMHIs hemsida.
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-temperatur-1.2430
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/stralning-1.17841

 22. Mats Zetterberg

  # 18 Munin
  Jag har en dialog med Sveriges radio om Kirunas temperatur. Kommer med ett inlägg, troligen på fredag. Kan redan nu säga att temperaturskillnaden är 1,5 grader och inte 3,2 enligt data från SMHI.

 23. Lasse

  #18 Munin
  Brukar inte temperaturen påverkas av tröskeleffekter?
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7047658

  Konstigt att våra vakna journalister inte sett denna konstiga serie.

 24. Håkan Bergman

  Mats Z. #22

  Jag får också dom siffrorna med några enkla slag, kommer du att göra en graf också, så att folk på dom högre inkompetensnivåerna kan ta till sig infon? Stationen ligger på flygplatsen, intressant resandeutveckling där.

  https://www.klimatupplysningen.se/2018/09/23/klimatforbrytare/#comment-468913

 25. Lasse

  #22 Mats Z
  Utmärkt!
  Kräv en ordentlig förklaring!

 26. Mats Zetterberg

  # 24 Håkan
  Ja, jag har gjort en graf för Kiruna och en jämförande för Jokkmkk

 27. sibbe

  Bra analys Ann, bra analys Mats.

 28. Svempa

  #26 Mats Zetterberg

  Ser fram emot ditt inlägg på fredag. Kanske bra att ta med en ”rural” station också typ Naimaka?

 29. Ingemar Nordin

  Det kanske har sagts förut att hela Kiruna-spektaklet ges en auktoritativ grund av Pär Holmgren

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasternorrland/brist-pa-is-gor-sundsvall-till-klimatraket

 30. pekke

  Ingemar N #29

  Konstigt att Väder-Pär som är meteorolog inte ser det overkliga hoppet på 3 grader i Kirunas medeltemperatur ??

  Ser jag ett sånt temperaturhopp i mitt jobb som driftoperatör så vet jag att något är fel nånstans i driften, teoretiskt eller praktiskt och börja felsöka.

  Fast lever man på klimathotet så är det nog lite svårt att påpeka ev. fel i alarmistiska artiklar / studier.

 31. Lasse

  #29 Ingemar
  I Kiruna var det en kille från SMHI som förklarade det hela:
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/forskaren-om-snabba-klimatforandringar-i-norr

  ”En av dessa är att har man en liten uppvärmning som gör att snö och is drar sig tillbak, istället då för kall och istäckt yta som reflekterar mycket av solstrålningen, får man istället en varm och mörk yta som hav eller land. Dels är den varmare men den absorberar också mer av inkommande solstrålning. Det gör att den lilla uppvärmningen från början förstärks.”

  Underbar förklaring till att vintertemperaturen ökat ;-))

 32. Håkan

  ”Hur stor är klimatkänsligheten?.” Den frågan ställde jag till samtliga partier i deras valstugor på torget före valet. Ingen, inte en enda, visste vad klimatkänslighet är får något. När jag förklarade vad det är så menade de flesta av dem att det spelar ingen roll hur stor klimatkänsligheten är, de visste att vi måste ”ställa om” iallafall. Så nu vet vi det.

 33. Ann lh

  # 32 Håkan! Tack för Din lilla undersökning. Jag hade blivit förvånad om Du fått andra svar.

 34. Robert N.

  Klimathotsångest är lätt att drabbas av.
  Ångest över hur en masshysteri och en ny religion så snabbt kan få fotfäste i ett land.
  När mindre nogräknade ”forskare”, politiker och media gör gemensam sak, så är det nog ganska enkelt att tuta i gemene man både det ena och det andra.
  Politikerna har hittat en aldrig sinande ”skattekista” och ”forskarna” har fått fina guldbyxor.
  Medias roll i bedrägeriet är oförsvarligt och man kan ju hoppas domen på domedagen – då bluffen avslöjas-blir hård.

 35. Ann lh

  I dagens Go’kväll togs P.S.s marknadsföring av nyutkomna böcker upp Malena Ernmans bok om sin ovanliga familj, dvs även Gretas familj, klimathotet och behovet av omställning. Boken var enligt mannen som recenserade fantastisk och alla kring bordet verkade helt överens om det överhängande behovet av omställning.
  # 12 Lasse, Ditt inlägg förbryllade mej, visste inte om Du menade allvar eller inte. Malena Ernman ett offer för medias propaganda … nej det går jag inte på. Malena har ju själv hela etablissemanget i sin hand!
  # 17 Greger, tack för upplysningen om att Greta fick rejält med tid i barnaministeriet.

 36. Erik Andersson

  Fick tillfälle förra veckan att prata om detta med Kerry Emanuel när han besökte Chalmers i Göteborg förra veckan. Kerry är alarmist men också duktig atmosfärsfysiker och kanske den mest kända forskaren kring tropiska cykloner. Han höll med om att modellerna överdriver uppvärmningen i tropikerna (fast han är en engagerad alarmist). Det är uppenbart i data från både istider och tidigare varmperioder som Pliocen och Eocen att känsligheten i tropikerna är mycket låg. VI ser samma sak nu och det borde inte vara förvånande. Det saknas förmodligen något fundamentalt i förståelsen av atmosfärscirkulationen. Dock tror jag inte man ska tolka Christy et al artikeln som att man ifrågasätter antaganden om minskad ”lapse rate”. Tittar man noggrannare på deras egen data från väderballonger finns en tydlig förstärkning av trenden från 850 till 250mb. Problemen är att marktemperaturen är överskattad och att storleken på temperaturtrenden i resten av troposfären är överdriven i klimatmodeller med en dryg faktor 2.

 37. Ingvar i Las Palmas

  Kanske den konstlade ”klimatångesten” kan lugnas av:
  https://judithcurry.com/2018/09/19/the-most-amazing-greening-on-earth/#more-24382

 38. Per Larsson

  Igår i Rapport 19:50 sändes ett reportage om att sandbankar eroderas bort i Halland. Det framställdes som att det berodde på klimatförändringar, havsnivån stiger. En boende där flyttade dit 2005 och under den tiden har skrämmande förändringar skett enligt henne. Men enligt officiella data så har höjningen varit noll sen 2010 och 5 åren innan en dryg decimeter. Tar tio minuter att googla fram. Så vattennivån kan inte spela in. Dessutom stiger havet naturligt i snitt 3 mm per år sen 1890 och det framställs alltid som att det beror på människans påverkan. Inga ökningar av havsnivån förutom de naturliga är uppmätta. Det här handlar om att med fake news ge legitimitet till prognoser som ingen egentligen vet om de stämmer. Sen vill journalister gärna behålla MP i riksdagen. https://www.svtplay.se/video/19113847/rapport/rapport-25-sep-19-30-2?start=auto&tab=2018

 39. Per Larsson

  Sen finns trovärdiga uppgifter om landhöjning i både Skåne och Halland. Se kommentarer. http://thoralf.bloggplatsen.se/2012/12/01/9080281-landhojningen/

 40. Lasse

  #35 Ann lh
  Tror du att Malena eller hela hennes bekantskapskrets har nån åsikt om klimatkänsligheten?
  Att det är skillnad på den eller att det ens är en relevant fråga att ställa sig?

  De är helt i händerna på experter som inte ens de har riktig koll.
  Är de då inte offer-mer än förövare?

 41. Ann lh

  Ibland känns det som om det inte går att hedja FNs dröm om Global Governance.
  #9 Jimmy och #11 Alvar Nyren lyfte dock fram vissa ljuspunkter, som arbetar i motsatt riktning och tack för det.
  Samtidigt höll Trump sitt suveräna tal just i FN om vikten av att all världens nationer arbetar för sin suveränitet så som det en gång var tänkt när FN bildades. Naturligtvis missar våra globalist- och klimathotsreportrar Trumps viktigaste budskap. Gissningsvis kommer detta tal att tigas ihjäl medan vårt arma land även fortsättningsvis målar in sig i klimathotshörnet och allt vad det för med sig.
  Arma land!
  Men lyssna till talet. Jag för min del njöt.

 42. Ann lh

  # 40 Lasse, när man väljer att inte endast passivt ta till sig den rådande uppfattningen utan även målmedvetet basunera ut den, till och med via ett barn, så menar jag att man har ansvar för sina gärningar, inte minst när man blandar in barn i processen.

 43. Samuel

  Klimathotet är politikernas vapen för att kontrollera befolkningen och få dem att acceptera allt högre skatter på energi. Det är en distraktion för att avleda uppmärksamhet. Det krävs allt högre skatter för att finansiera den växande skattefinansierade byråkrati kring klimathotet. Dessa byråkrater lever på andra människors skatter men de producerar själva inget. Allt fler företag tjänar enorma belopp på det skattefinansierade klimathotet.

  Globalt släpper vi ut ca 32 Kiloton CO2 per dag. Sveriges andel är ynka 0,0014%. Om hela svenska befolkningen lägger sig ner och dör så påverkas inte klimatet. Vulkanen Katla på Island släpper ut 20 Kiloton CO2 per dag. Island är världens största klimatbov. Dessutom hotar nu Katla med ett utbrott som kan påskynda den globala nerkylningen som solminimum trenden orsaker.

  Länk Katla: https://icelandmag.is/article/new-study-confirms-monster-volcano-katla-charging-eruption

  Mänsklighetens största hot är politiker.

 44. Daniel Wiklund

  Idag ägnar Norrbottenskuriren två sidor om ”Så hotas Norrbotten av klimatförändringarna”. Plus halva framsidan. Det är bilder som ska visa vad som kan hända om det varma vädret fortsätter. Isbanan som riskerar att försvinna, ishotellet i Jukkasjärvi som också hotas, rennäringen kommer att drabbas hårt. Skoteråkning i fjällen kommer också att drabbas. Det är ingen hejd på vilket elände som värme kan åstadkomma. Däremot inget om att turbåtarna it till Luleås havsbad slog rekord, inget om att uteserveringarna var ovanligt välbesökta, inget om att Luleborna (och norrbottningarna) badade mer än vanligt, inget om att det sociala liver gynnades av en solig och varm sommar. Reportern intervjuade en klimatsamordnare (härliga jobb som klimatet kan skapa) från länsstyrelsen som sa att rapporten som artikeln bygger på (framtagen av ett internationellt nätverk) förvånar inte. Däremot ingen intervju med nån meteorolog från väderstationen på F 21 i Luleå. Dessutom har ju en familj skrivit av temperaturen i Luleå varje morgon kl 8 sen 1921. Där kan man tex se att juli 1937 var varmare än årets juli, och att augusti 1937 också var varmare, 18,6 mot årets 15,9. Man kan också utläsa att årets sommar hade sin motsvarighet både på 1920-talet och 1930-talet. Man använder ord som ”hotas”, vi ska skrämmas till lydnad, inget nytt under solen. Det gjorde man också under den senaste klimatkatastrofen i Sverige, nödåren på 1860-talet. I augusti 1867 så var en biskop från Härnösand i Haparanda och predikade. Han sa att Herrens hemsökelse med hungersnöd berodde på att människorna syndat, punkt slut. Idag har prästerna vita rockar på sig, och jobbar som forskare.

 45. Bert Nilsson

  Förslag till terapi mot klimatångest, alt lämplig övning i skolan: Klistra ihop millimeterpapper till en kvadratmeter stor yta som då består av en miljon kvadratmillimeter,som får representera atmosfären. Den innehåller 100 kvadratdm med vardera 10000 kvmm. Ta sedan en spetsig färgpenna, t ex grön, och måla 3 slumpvisa kvmm i varje kvdm. Det motsvarar den förindustriella co2halten. Måla sedan en gul kvmm i varje kvdm för den antropogena co2halten. Ta till sist en blå penna och måla ca 90 kvmm/kvdm för vattenångan. Luta dig sedan tillbaka och betrakta ditt verk och fundera över varför just de gula prickarna hotar människans fortlevnad.

 46. Torbjörn

  #42 Ann LH
  Malena är övertygad om klimathotet, däremot svarar hon inte på frågor utan hänvisar till Pär Holmgren och The Guardian. Pär Holmgren har blockat mig på Twitter och vägrade dessförinnan att svara på frågor.
  Jag uppmanar alla att gå in på Twitter och följa en alarmist och kommentera med fakta och ställa obekväma frågor.
  Vi lär inte nå de riktigt troende, men vi kan nå deras följare som kanske har vissa tvivel.
  Dessutom borde någon försöka informera ledande personer inom näringslivet och även kända personer med inflytande (en motsvarighet till Malena) om hur det egentligen står till med klimatet.
  Vi kan bara hoppas att fler får upp ögonen för hur politiserad debatten blivit och att våra ansträngningar att begränsa utsläppen bara har ett symbolvärde.

  Enligt forskare vid MIT så klarar jorden mycket varmare klimat innan vi når ”runaway effect”
  ”Koll calculates that such a runaway effect wouldn’t kick in until global average temperatures reach about 340 K, or 152 F” vilket är ca 50 C mer än dagens temperatur.
  how-earth-sheds-heat-space-0924

  Långt ifrån de två grader som diskuterat tidigare
  https://www.klimatupplysningen.se/2018/08/13/tvagradersmalet/#comments

  Men just nu verkar universums egna krafter vara starkare än människans utsläpp och det går mot kallare tider, kanske kan det hjälpa till i debatten mot alarmisterna

 47. Svempa

  # 39 Per Larsson

  Man kan också gå i på Noaa Tids and Currents. För Laholmsbukten finns inga data men däremot Norra Själland (Hornbaeck) och så kan man ta Göteborg.

  Göteborg – stadigt trend med snitt -1,19 mm per år (landhöjning)
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_global_station.shtml?stnid=050-032

  Hornbaeck – stadig trend sedan 1890 med +0.39 mm per år
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?id=130-031

  Extrapolering ger -10 cm i Göteborg och +4 cm i Hornback om 100 år

 48. Lasse

  #46 o #36

  För vattenståndsförändringar brukar jag hänvisa till de långa serier som det lönar sig att göra löpande 50 års medelvärde.
  Då ser man ofta att det är en lång trend med variationer. Variationer som vittnar om att CO2 inte är drivkraften för förändringarna.
  För att SMHIs och IPCC skall få rätt i sina prognoser så krävs det en acceleration. Den saknas!
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/global_50yr.shtml?stnid=120-022
  Södra Östersjön med mer än 150 års Tysk grundlighet.

  SR skall idag ta upp en befarad konsekvens av torkan-försurat bäckvatten.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7051067

  Återigen en prognos som ännu ej infriats. Men grundvattnet fylls på. Det är först när detta skett som avrinningen kan komma igång.

 49. Svempa

  #47 Lasse

  Ja där syns ju ett lågfrekvent variationsmönster tydligt. Det brukar ibland hävdas att varmare klimat skulle ge färre men kraftigare stormar (som skulle kunna gå hårt åt dynerna i Laholmsbukten). Tittar man dock på historiska stormar i Norrsjön så synes det nästan vara tvärtom. Under Lilla istiden inträffade ett antal mandräpare och de värsta stormarna på de senaste 50-70 åren med stort antal dödsoffer var 1953 och 1962 dvs under decennierna då temperaturkurvan dippade nedåt. Eller så är det bara slumpartat

  https://en.wikipedia.org/wiki/Storm_tides_of_the_North_Sea

 50. Guy

  ”Hur stor är klimatkänsligheten”….
  IPCC:s senaste är väl 1 – 2,5 vill jag minnas, eller var det 1,5 – 3 grader. Sak samma.

  Tänk dej en situation där du har anskaffat en tomt plus valt en hustyp du vill bygga. Du vänder dej till en byggfirma för offert. Offerten blir att det kostar mellan 1miljon och 2,5 miljoner att utföra bygget. Skulle du tro på den byggfirman?

 51. Torbjörn

  #49 Guy
  ”Estimates of the equilibrium climate sensitivity (ECS) based on
  observed climate change, climate models and feedback analysis,
  as well as paleoclimate evidence indicate that ECS is likely
  in the range 1.5°C to 4.5°C ”
  https://www.ipcc.ch/pdf/assessment-report/ar5/wg1/WG1AR5_Chapter12_FINAL.pdf

 52. Olav

  Mest hoppas jag att Greta kommer till insikt, lämnar den religiösa fanatiska extremismen som i dag styr hennes liv.
  Hon kunde sedan gärna få gå runt i skolorna och varna andra elever och lärare att de inte lockas in på samma farliga väg som den hon varit inne på.

  Det värsta är väl att Greta inte längre är välkommen att prata i offentligheten OM hon TILLFRISKNAR.

 53. Olav

  Hej Ann! Tack för ännu ett jättefint inlägg. Du nämner kanske det viktigaste i hela klimatdebatten, KLIMATKÄNSLIGHETEN för koldioxiden. VAD ÄR DEN?? Vore det inte rimligt att gapande, västerländska talibaner kunde besvara denna fråga som är helt avgörande för hela klimatdebatten?

  Om vi skall utgå från fakta, inte politisk korrekthet, så är nog svaret det att klimatkänsligheten för LIVETS GAS är noll eller nära noll. Därför behövs heller inga begränsningar för utsläpp av koldioxiden, som främjar växtligheten, matproduktionen och som minskar öknarna i världen.

 54. pekke

  Finns inget som tyder på att havsnivån ökar i Laholmsbukten, snarare så minskar den vilket kan vara lika illa när det gäller sandstränder som påverkas av havet.

  Viken, Höganäs, sjunkande trend :
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/2110.php

  Ringhals, Varberg, sjunkande trend :
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/stations/2111.php

  Havsnivåer Världen runt:
  http://www.psmsl.org/data/obtaining/map.html

 55. Guy

  Tack Torbjörn, för preciseringen. Byggprisexemplet blir ännu tokigare med dom siffrorna.

 56. Johan M

  #54 pekke

  Hornbeak på andra sidan sundet, data under mer än 100 år! En fruktansvärd förändring i vattenståndet, rädda sig den som kan … not.

  http://www.psmsl.org/data/obtaining/rlr.monthly.plots/119_high.png

 57. Per Larsson

  Någon vuxen borde försöka dämpa oron hos barn som drabbats av klimatångest. Man mår inte bra av ångest och oro och speciellt inte barn. Ångestorsakerna verkar avlösa varandra. På 80 talet var det kärnkraften. Sen var det säldöden. Nu är det uppvärmning av jordklotet. Det går att slå mynt av det också. Forskare får pengar till sin klimatforskning, media säljer tidningar, politiska partier får röster.

 58. Svempa

  Här är en artikel som de Kina-hyllande Rockström och Wijkman bör ta och läsa. Ni vet det där med att Kina är på väg att ta ledning i en ”omställning till förnybart”

  https://www.bbc.com/news/science-environment-45640706

  De har kolkraftverk under nybyggnation som motsvarar USAs hela kolförbrukning. (VIlket vi på KU så klart redan visste)

 59. # 18 Munin m f

  SR meddelar på sin hemsida att siffrorna bakom larmet om rekorduppvärmningen i Kiruna kan vara ”felräknade”. Även på EDJN:s hemsida anges felräkningen. Data för 38 städer kan vara felaktiga, händelsevis många av dem med snabb uppvärmning i Skandinavien. Så den nyheten föll platt!
  https://www.onedegreewarmer.eu/
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7047658

 60. pekke

  Svempa #58

  Oj ! Har även BBC märkt att kineserna bygger mer kolkraftverk !!??

  Fredman #59

  Nähä ! Kan det vara nåt fel på siffrorna, kan jag väl inte tro …

  https://www.youtube.com/watch?v=KQuVOQwRvQ8

  Fast det kunde ju vara värre.
  https://www.youtube.com/watch?v=714o7IxoTPU

 61. Lasse

  #59
  Kul att följa hur detta alarm backas tillbaka.
  Kartan nu rensad från alla röda siffror!

  På P1 just nu-en röst som verkar förvillad-Greta Tunberg-vill se mer klimatångest!

 62. Ingvar i Las Palmas

  OT men lite kul i all ”ångest”

  Donna Laframboise (Kanada)

  https://nofrakkingconsensus.com/2018/09/07/sweden-democrats-thats-enough-now/

 63. Strumpan

  Jag måste faktiskt säga att jag blivit överraskad av hela den här soppan med ökade medeltemperaturer. Inte för att det blev fel utan för att jag tyckte det
  lät ganska rimligt. Jag köper nämligen att världen blivit runt en grad varmare under 1900-talet. Liks så att en stor del av den uppvärmningen skett framförallt på höga breddgrader i den norra hemisfären. Då låter ju faktiskt dryga tre grader i Kiruna inte så orimligt?

  Men man lär sig alltid något nytt! Det kanske är dags att börja tvivla på hur korrekt hela den globala medeltemperaturökningen är?

 64. Per Larsson

  #44 Daniel Wiklund.
  Så är det ”Idag har prästerna vita rockar på sig, och jobbar som forskare”. Vi får inte ifrågasätta dem för då hädar vi och är förnekare.

 65. pekke

  ” Notice

  We have found inconsistencies in the data for 38 cities on this site. Those cities have been removed, while we investigate the cause. We suspect that some data previously published may be wrong.

  Among the 38 is Kiruna, the city previously ranked as the fastest warming.

  Cities that may have had errors are: Östersund, Sundsvall, Rovaniemi, Aosta, Borlänge, Karlstad, Visby, Belluno, Skellefteå, Kalmar, Växjö, Lappeenranta, Luleå, Bodø, Beja, Pori, Næstved, Trollhättan, Kolding, Vejle, Randers, Kiruna, Vaasa, Halmstad, Évora, Karlskrona, Prizren, Gävle, Piombino, Kouvola, Joensuu, Roskilde, Skövde, Mariehamn, Skopje, Fredrikstad, Esbjerg, and Kristianstad.

  The remaining 520 cities are not affected. ”

  https://www.onedegreewarmer.eu/city/Kiruna

  Man kan undra om nån på den där organisationen kontrollerade siffrorna innan publicering ??

  Fast det är ju en massa journalister så det där med siffror och fakta var nog inte så noga för det var ju ett JÄTTESCOOP ! !

  Fast det blev FAKE NEWS !

  Kirunas 3 graders hopp:
  https://edjn.s3.amazonaws.com/onedegree/charts/1716633670.png

  Kopiera bilden i länken innan den ändras, har en kopia själv.

 66. Per Larsson

  # 47 Svempa
  I Hälsingland vid bryggan fanns en sten där vattnet normalt sett låg på halva stenen. Idag händer det bara på hösten vid sjösprång. Säkert 30 centimeter landhöjning på 40 år.

 67. Håkan Bergman

  Det är flyget fattar ni väl, effekten förstärks av att flygplatsen i Kiruna ligger på så hög höjd.

  https://drive.google.com/open?id=1NrwHTFpkpUZ3X839Z7iTlylxYvq4WKn-

 68. Strumpan

  #66 Här nere vid den södra Hälsingekusten ligger vi kring 6mm/år i landhöjning.

  Jag hittade några konstiga störar när jag nyodlade en plätt här förra året. I mitt grubbleri vad det kunde vara så gjorde en snabbkalkyl att jag kunde konstatera att åkern senast under tidig medeltid varit en grund havsvik. Inte för att det hjälpt mig komma på vad jag hittade men det är en god illustration på hur snabb landhöjningen faktiskt påverkad landskapet.

 69. Lars Cornell

  # 51 Torbjörn
  Det du nämner är equilibrium ”1.5°C to 4.5°C ”
  Det dröjer bortemot 1000 år innan vi når dit och då har vi passerat flera små istider och befinner oss kanske i en stor istid. ECR dvs equilibrium är endast intressant för matematiker och modellmakare.
  Det för oss vardagsmänniskor intressanta är TCR som IPCC AR5 den vetenskapliga delen, ej SPM således, beskriver så här,
  – Den transienta klimatkänsligheten är sannolikt i området 1,0 till 2,5 grader (hög sannolikhet) och extremt osannolikt mer än 3 grader.

  (Ny forskning justerar dessa värden till 0,9 – 1,7 grader med medelvärde 1,2°)
  https://journals.ametsoc.org/doi/10.1175/JCLI-D-17-0667.1

 70. jensen

  Strumpan.

  Hälften beror ju på UHI, men många bor ju i städerna, så där känner man väl av den hemska värmen, åtminstone om man blivit 100 år.

 71. Strumpan

  #70
  Jag har en gnagande känsla av att UHI-effekten har förorenat temperaturtrenden också. Men att påstå att det ÄR hälften tycker jag kräver lite mer kött på benen än att bara slänga ur sig det. Därmed inte sagt att det INTE kan vara så.

 72. Torbjörn

  #71 Lars
  Jo jag har sett Curry och Lewis forskning tidigare även om jag inte läst igenom hela
  De skriver ”1.66 K for ECS (5%–95% range: 1.15–2.7 K) and 1.33 K for TCR (5%–95% range: 1.0–1.9 K).”
  Det är ganska stor skillnad mot vad som står i AR5.

  Men vad är det som alarmisterna hänvisar till tror du? Naturligtvis AR5 även om de flesta forskare verkar förstått att det var lite högt räknat.

  Vi får hoppas att nästa rapport från IPCC kommer att spegla verkligheten lite bättre och ta större hänsyn till de naturliga påverkansfaktorer som finns.

  Som jag ser det finns det tecken på att klimatet blir svalare igen, Arktis septemberis var som minst 2012 (i alla fall om man bara ser till satellitmätningarna), havsnivåhöjningarna har saktat in (senaste siffran från NASA är 86,3mm), inlandsisarna på Grönland och Antarktis växer, havens massa började krympa i januari 2015 och den globala temperaturen var som högst i februari 2016 och har sjunkit med 0,6 gradee hittills.

  Visst är det en kort period, men trender vänder alltid, det svåra är att veta när det inträffar.
  Men en sak har jag märkt, alarmisterna har lagt i slutväxeln nu och kör för allt vad tygen håller.
  Som jag ser det är det förmodligen deras sista chans att hålla hotet vid liv, den varma och torra sommaren gjorde att de kände sig ännu mer övertygade om att de har rätt.

  Nu när solcykel 24 närmar sig sitt slut och cykel 25 ser ut att bli ännu svagare kommer det att påverka den globala temperaturen och förhoppningsvis få slut på alarmistenas kamp mot koldioxiden.

  För koldioxiden behövs, och vi behöver ha högre nivåer för att grödorna ska frodas och ge högre avkastning så fler människor kan äta sig mätta

 73. pekke

  Strumpan #71

  London är ett rejält exempel på UHI.

  ” London’s urban heat-island effect is most noticeable at night from late fall to early spring. During cold spells with little wind, the nighttime temperatures in central London can remain 5 degrees C (9 degrees F) above those in the surrounding suburbs and rural areas. The buildings soak up heat during the day and release it back into the city at night. ”

  https://www.currentresults.com/Weather-Extremes/UK/hottest-place-in-uk.php

  Värmestegringarna i svenska städer, Kiruna t.e.x., som presenterades häromdagen är snarare exempel på felaktigheter någonstans eftersom medelvärdet i Kirunas fall hoppade upp dryga 3 grader från ena året till andra och stannade sedan på den nivån.

 74. Johan M

  Det var rubriker om ett värmerekord i Gbg i somras . Den stationen visade sig stå här:

  https://www.google.com/maps/place/57%C2%B042'56.5%22N+11%C2%B059'33.0%22E/@57.7157028,11.9903113,453m/data=!3m2!1e3!4b1!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d57.7157!4d11.9925

  Temperaturserier från städer och flygplatser skall nog tas med en stor nypa salt.

 75. Björn

  Torbjörn [72]; Ett citat:

  ”Nu när solcykel 24 närmar sig sitt slut och cykel 25 ser ut att bli ännu svagare kommer det att påverka den globala temperaturen och förhoppningsvis få slut på alarmistenas kamp mot koldioxiden”.

  Jag håller med, för denna effektförändring eller förändring i TSI, kan inte gå spårlöst förbi. Men alarmisterna är indoktrinerade och tror att allt som förändrar väder och vind beror på CO2. Vilken enfaldighet! Effektförändringen per våglängd är störst inom UV, vars våglängder har med skapande och destruktion av O3 (ozon) i stratosfären att göra.

 76. Robert N.

  Havsnivåhöjningen kom ikväll av sig i Ystad.
  -80 cm gjorde att Färjan ”Polonia” ligger kvar ute till havs på grund av lågt vatten.
  Upp mot tre timmars väntan för de 154 personer och drygt 100 lastbilar som finns ombord.
  Men skulle inte vattnet stiga så mycket i Sydsverige så att Skåne var hotat.

 77. Torbjörn

  #76 Robert N
  Har du någon länk till nyheten?

 78. Lasse

  Jim Steele är realistisk ang de 1-3 meter som havsnivån skall öka med i Kalifornien.
  https://wattsupwiththat.com/2018/09/26/sea-level-speculation-irresponsibly-threatens-property-owners/#comment-2471260
  Med den takt som gäller och har gällt så är följande mer troligt: ”144 years to rise just 1 foot.”
  0,3 meter fram till år 2162.

  Kanske kan någon förklara vad vi skall göra för att påverka havsnivåändringarna med hjälp av denna bild?
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/plots/9414290_50yr.png

 79. Staffan Lindström

  SMHI rapporterar snötäcke sedan 24 september (Hemavan 2 cm 25:e 1 cm) 25:e även Storlien 1 cm och Katterjokk 2 cm 26:e Katterjokk 1 cm idag 27:e 3! cm… INDIKATION??

 80. Robert N.

  # 77 Torbjörn

  https://www.expressen.se/kvallsposten/farjan-kan-inte-ga-in-i-ystad-hamn-pa-grund-av-lagt-vatten/
  https://www.smhi.se/vadret/hav-och-kust/vattenstand-och-vagor#ws=wpt-a,proxy=wpt-a,lang=sv,station=ystad_sjov