Klimatförbrytare

klimatkriminella

”Dags att ställa klimatförbrytarna till ansvar för brott mot mänskligheten”

… utbrast Björn Wiman häromdagen på DN.  Björn Wiman är kulturchef på DN och skriver ofta och gärna om klimatet där han okunnigt och föga kulturmässigt häver ur sig en massa floskler och oförskämdheter mot oss som på goda grunder ifrågasätter alarmismen. Men rubriken på hans artikel inspirerar mig att fundera vidare på vem som verkligen är ”klimatförbrytare” i detta land.

Jag skulle kanske inte vilja kalla klimatförbrytarna för brottslingar mot hela mänskligheten. Men däremot så bör de ställas till svars för all den selektiva, missledande och ibland direkt lögnaktiga information de sprider till allmänheten. Svenskens kunskap om klimatvetenskapliga fakta befinner sig på en oroväckande låg nivå för att man skall kunna ta en välgrundad politisk ställning.

Så låt mig föreslå en lista med svenska klimatförbrytare som bör ställas till svars för spridande av felaktigheter och falsk propaganda som redan har fått allvarliga följder för folkhushållet och för framtida generationer:

Först några enskilda opinionsbildare utan samvete eller vetenskaplig integritet:

 • Johan Rockström, Professor Stockholms universitet
 • Anders Wijkman, hedersdoktor på Linköpings universitet
 • Pär Holmgren, fil lic i meteorologi, Länsförsäkringar,
 • Michael Tjernström, professor, Stockholms universitet
 • Markku Rummukainen, professor, Lunds universitet
 • Mattias Goldmann, se kommentar #3 nedan

… är de mest centrala för att med gravt överdrivna och ofta direkt felaktiga påståenden ha skapat klimathotsopinion i landet. De reagerar aldrig på, eller påpekar, felaktigheter när media citerar dem.

Går vi sedan över till organisationer och föreningar så är de tyvärr många som borde ställas mot väggen lite oftare. De lyckas alltid slippa kritiska frågor och anlitas tvärt om som ”experter” av massmedia och politiker.

 • SMHI med Rossby Center som står för ideologiproduktionen i vetenskapens namn.
 • Naturskyddsföreningen som låtsas vara intresserad av miljö men som får åtminstone halva sin finansiering från staten.
 • Greenpeace
 • Världsnaturfonden
 • PR-Byrån Westander

Detta är naturligtvis bara en bråkdel av alla organisationer som lever på klimathypen, men jag tror att det är de viktigaste i opinionssammanhang. Samma sak gäller för mitt urval av klimatförbrytare bland media:

 • SVT och Sveriges Radio,
 • TV4,
 • DN och SVD intar en särställning bland dagstidningar när det gäller slutenhet och ovetenskaplig faktaresistens. Och vi kan utan vidare lägga till GP, Sysvenskan, HD, Corren och en rad lokaltidningar som i stort set bara upprepar vad (övriga) storstadsmedia säger. Men det finns också flera lokaltidningar som faktiskt släpper in motsatta åsikter i sina debattspalter – heder åt dom!

Om ni har invändningar eller andra förslag så är det förstås välkommet!

Jag tycker som sagt att anklaga de ovanstående för brott mot mänskligheten är lite grovt. Men tveklöst bör de ställas till ansvar – om inte i juridisk mening så åtminstone för intellektuell ohederlighet och samhällsfarlig verksamhet.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Skona dem för de trodde att de gjorde oss en tjänst!
  Det är svårt att ställa tillrätta det som görs i godhetens tecken av nyttiga medarbetare av speciell sort.

  Parallellen till den rättegång som hölls i Kalifornien där oljeindustrin stämdes för sina CO2 utsläpp ligger nära till hands.
  Rätten avvisade stämningen och visade på att CO2 utsläppen kom av en verksamhet som givit mänskligheten bättre liv.

  Lennart B tar upp detta i denna blogg: https://detgodasamhallet.com/2018/09/23/en-presidents-skuldborda/

 2. Lars Cornell

  Tack Ingemar.
  Det du tar upp är mycket grundläggande. Jag hade en email-dialog med Anna Lindberg, VD på Östgötamedia, om att dina och mina och andras debattartiklar aldrig publicerades i Östgötamedia. Däremot fanns ofta artiklar med Föräldravrålet som källa. Jag gissar att någon på Corren är kompis i det gänget. Det är emot deras värdegrund. Anna svarade utan att egentligen svara, ”Vi står så långt från varandra”, som förklaring till att mina försök till debatt inte publicerades. Eftersom jag bejakar Östgötamedias värdegrund måste det innebära att hon inte gör det.

  På Corren saknas effektiv debatt i ämnen energi, klimat, Global Governance och hoten mot demokratin. Den debatten är som död fisk (de flyter som bekant med strömmen, ingen simmar mot). Människor i en sådan tidnings närområde blir med tiden mycket okunniga.

  – Vår journalistik ska vara saklig, tydlig och underbyggd. Vi väljer inte sida, utan strävar efter att ge en så nyanserad bild som möjligt. / ÖC Policy.
  Det sagda är etik. Moral är att följa dessa regler och den saknas.

  Nu måste jag ändå ta ÖC i litet, men bara litet, försvar. Det senaste året har ÖC varit betydligt mer återhållsamma med klimat-faktoider än vad dottertidningarna VT och NT varit. Som exempel publicerade VT och NT faktoiden från TT att klimatrelaterad extremväder blivit 46 % fler, men det gjorde inte ÖC. Varje kunnig och tänkande journalist borde snabbt inse det felaktiga i det påståendet. Jag bad VT och NT att dementera och rätta med det gjorde de inte.

  Kan ske bör Anna Lindberg också namnges på din lista för att först skriva Östgötamedias värdegrund men sedan inte tillämpa den.

  Jag har ett förslag. Bjud in henne till att skriva en artikel om just det. I grunden uppfattar jag henne som ärlig men som så många andra vilseförd.

  Relaterat:
  http://www.tjust.com/2018/klimat/charlatan.pdf
  http://www.tjust.com/2018/klimat/kalifornien.pdf
  .

 3. Jan Norlin

  Ingemar
  Mattias Goldmann platsar utmärkt på din lista. Han har haft tydlig påverkan på våra politiker av olika kulörer!

  Mattias är en välkänd talare och driven moderator inom klimat, energi och migration samt en envis debattör! 2016 utnämndes han till Mäktigast i Hållbarhetssverige, 2017 blev han runner-up i Årets Opinionsbildare och 2017 dubbades Mattias till riddare för sitt klimatarbete av franska regeringen.
  Mattias Goldmann är vd för Fores sedan november 2013. Innan dess var han vd för klimatkonsultfirman 2050 och talesperson för Gröna Bilister. Mattias har också varit informationskoordinator på riksdagen för Miljöpartiet, lokalpolitiker i Uppsala och lobbyist på pr-byrån Westander, där han bl.a. jobbade med förnybar energi, biståndspolitik och handikappfrågor. 2009-2010 bodde Mattias i Kenya där han utvecklade utsläppsminskande projekt enligt FN:s CDM-mekanism. Tidigare har han bott i Santiago, Chile, där han jobbade med att etablera miljölagstiftning. På Fores driver Mattias också 2030-sekretariatet, för en fossilbränsleoberoende fordonsflotta.

 4. Roland

  Jag hittade ett gammalt radio på klipp på 23min med Elisabet Höglund som intervjuar Peter Stilbs och som får frågan –
  Hur ser du på Al Gore?
  Peter Stilbs svarar –”Jag tycker han är hemsk” 🙂

  Haha kort och bra svar och intervjun i sig är från 2009

 5. Roland

  #4
  Oj glömde radio länken med Peter Stilbs
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/79452?programid=3164

 6. Alvar Nyrén

  Jag hittar ca 0 fel i din artikel liksom tidigare Ingemar, så du slipper åtal även här. Men ingen vet hur länge? Tack för dina fina vinklingar och påpekanden.
  Kunde inte sagt tillnärmelsevis så bra. (men det säger ju å andra sidan inte så mycket!)
  Kan inte låta bli att lägga ut länken igen som någon påpassligt tipsade om (PÅ?), igår tror jag det var. Tack för den oxå!
  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ
  Den belyser väl rel tydligt behovet av viss rannsakan så småningom när allt faller på plats med hjälp av verkligheten.

 7. Daniel Johansson

  Den nuvarande värdegrunden i klimatpolitiken är ett försäljningstrix för utveckling och marknadsföring av
  Nya produkter, förnybar energi står för en så liten del av världens energi produktion att det är marginellt.
  Sverige är med sin kärnkraft och vattenkraft ett av världens mest klimateffektiva länder, kanske det främsta. Som och vind är promilleproducenter och kan aldrig nå upp till en produktiv nivå.
  El-bilar , cyklar och utombordsmotorer etc som laddas med ospecificerad el är inte ett dugg klimatsmartare än någon annan produkt.
  Marknaden behöver nya investeringar som i sim tur behöver komsumenter.
  Dessutom är ”klimathotet” en alldeles utmärkt avledningsmanöver för att hålla folket sysselsatt medans globalisterna rövar allt vi har av identitet och
  Demokratiskt självbestämmande till Bryssel.

 8. Den här kommentaren är lite vid sidan om ämnet, men inte helt. Jag misstänker att nyheten här nedan inte sprids i svenska MSM. För inte så länge sedan läste vi här om Kristi Jylhäs avhandling rörande ”klimatförnekares” psykologi och någon tid senare om Martin Hultmans statligt finansierade forskningsprojekt med samma inriktning.

  När kommer svenska domstolar att beordra psykologiska undersökningar av politiskt obekväma personer och kanske i förlängningen klimathotsskeptiker m.fl ? Beträffande politiska motståndare är vi där idag i Frankrike. Marine Le Pen, partiledare för Rassemblement National, tidigare Front National, beordrades för ett par dagar sedan att genomgå en sinnesundersökning i samband med ett allmänt åtal rörande publicering av 3 våldsamma bilder på Twitter som svar på en annan tweet. Jag ska inte gå in på detaljerna, men vad jag vill understryka är, att i Frankrike är det fullständigt uteslutet att domstolen tagit ett sådant beslut om en ledande politiker utan presidentens godkännande eller eventuellt på hans inrådan. Franska domstolar är inte oberoende, utan tar enligt 1958-års konstitution direkt order av justitieministeriets chef kallad ”Garde des Sceaux”. Man kan konstatera att metoden att låta sinnesundersöka sina politiska motståndare nu är accepterad, inte bara I Frankrike men också i EU, eftersom inga internationella protester hörts.

 9. Kevin Benn

  Kan politiker hållas fria från ansvar, i synnerhet MP, vars huvudsyfte sägs vara omsorg om vår planet?
  Ska inte en klimatminister också hålla sig informerad om annan klimatforskning än den som serveras i IPCCs rapporter?
  Och läromedelsförlag – finns det inte krav på allsidighet i det som ska läras ut till vår ungdomar?

 10. Zeke

  Ett utmärkt initiativ Ingemar 🙂
  Men jag anser nog att du är för snäll när du tycker att ”brott mot mänskligheten” är för hårt för dessa bedrägliga människor. Jag kan finna en tröst i att de med tiden kommer att få sin dom och får stå vid historiens skampåle i evinnerliga tider. Ge det några decennier och gemene man kommer att undra hur Johan Rockström kunde röra sig fritt i samhället utan tvångströja. Al Gore kommer att gå till historien som bedragaren som lyckades blåsa alla hela vägen till ett Nobelpris (lägg gärna till norska kommitén för Nobels fredspris i farten här. Om det inte räcker med Al Gore, så betänk Barack Obama och varför inte Arafat).
  Men jag hoppas att de fryser arslet av sig innan dess, i det solar grand minimum vi av allt att döma är på väg till.
  Och du kan i princip lägga till varenda partiledare på listan, och när du ändå håller på, så lägg till utrikesministern och kulturministern också.
  Lägg även till ansvarige utgivaren för SvD, DN, Expressen och AB.
  Slutligen lägg till Malena Ernman, som man ändå kan känna en viss sympati för, eftersom hon helt enkelt svalt klimatlarmandet med hull och hår, och bevisligen lagt en internationell karriär på hyllan eftersom hon inte vill flyga för klimatets skull. Det blir inget roligt uppvaknande när hon med tiden undrar var den globala uppvärmningen tog vägen och inser att hon blev blåst å det grövsta.

 11. JIMMY

  Även SR programet ( klotet SR = Sovjet Radio) bör ställas till ansvar för brottet = ” Folkets Fiender”

  🙂
  Hörde häromdan att en ” klimat religiös ”kvinna yrande med klimat vanföreställningar och helt 100% politiskt och ovetenskapligt, påkallade för att ingen mera skall få flyga för att kunna besöka släktingar som bor utanför (Svenska demokratur DDR ) til exempel i USA ! 🙂

 12. Lasse

  I morse kom denna rapport om hur temperaturen ökat i europeiska städer:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7047658

  Kiruna i topp!
  Kan man hoppas att de funderat på Urban Heat Island?

 13. Ivar Andersson

  #10 Zeke
  Ingen kommer att få sin dom och får stå vid historiens skampåle i evinnerliga tider för klimatbedrägeri. Före hösten 2015 var alla som tyckte invandringar var för stor rasister men efter hösten 2015 är det ok att begränsa invandringen utan att vara rasist. Löfven var bara naiv men vet inte hur han ska styra Sverige utan skjuter frågan till EU. När DDR föll så hemligstämplade Sverige intressanta delar av Stasis arkiv i 70 år för att skydda alla överlöpare. När klimatbedrägeriet avslöjas kommer ingen att ha gjort fel utan det var Trump, Putin eller någon annan som stod för bedrägeriet och vi var naiva.

 14. Ivar Andersson

  #11 JIMMY
  Jag har flera gånger föreslagit att de klimathotsreligiösa ska åka segelbåt på sina resor eftersom vindkraften är så bra men ingen har nappat än 🙂 Vindkraften är kanske inte framtiden?

 15. Olav Gjelten

  De värsta argumenten som jag ser uttryckas av oss klimathotsskeptiker är att kärnkraft och vattenkraft gynnar klimatet.

  Skulle någon sitta inne med en sådan kunskap är denne definitivt kandidat till nobelpriset!

 16. JIMMY

  Tack Ivar Andersson för dina utmärkta färdmedel fordon förslag för( Folkets Fiender ) och man skall ju föregå med gott ekonomist självmord skolexempel och känna flagrant masochism på hur ekonomiska styrmedel härligt frälsande gör gott för klimat religiösa eviga själen . 🙂

 17. Sören G

  Kan någon kommentera den forskningsstudie som medierna har rapporterat om på sista tiden. Där påstås det att det var tack vare att människorna blev jordbrukare som istiden tog slut. Det påstås att jordbruket släppte lös växthusgaser som hindrade en återgång till en ny istid.

 18. Robert N.

  Tio i topplistan där Europas temp. ökat mest.
  1. Kiruna +3.4°
  2. Fredrikstad +3.0°
  3. Villmanstrand +3.0°
  4. Kouvol +2.9°
  5. Joensuu +2.8°
  6. Östersund +2.7°
  7. Sundsvall +2.7°
  8. Skellefteå +2.5°
  9. Vasa +2.5°
  10. Luleå +2.5°
  Källa: EDJ Net
  Länk till Expressens artikel.
  https://www.expressen.se/nyheter/norra-sverige-okar-mest-i-temperatur-i-hela-europa/

 19. Peter F

  #18
  Årsmedeltemperaturen i Kiruna ligger fortfarande på minusgrader.

  https://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/normal-arsmedeltemperatur-1.3973

 20. jensen

  Jaha, och hur stor andel är av naturliga skäl ( sol. moln havsströmmar stratosfäriska sammanhang m.m. m.m. ???, och hur stor del p.g.a. CO2 ? Och under vilka perioder??
  Definition av klimatförändringar saknas.

 21. Claes Forsgårdh

  Glöm inte Johan Kuylenstierna som är chef för Stockholm Environment Institute (SEI) på listan för opinionsbildare.

 22. Alvar Nyrén

  Med Chalmers som nav etableras nu världens första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse. Bland annat studeras hur högernationalismens framfart i Europa bidragit till att klimatförnekelse ökat – där en rykande färsk forskningspublikation visar kopplingen mellan konservatism, främlingsfientlighet och klimatförnekelse……………….

  Jag tillskrev Martin Hultman, som tidigare nämnts här, och som tydligen skall ingå i detta ilustra sällskap, såsom ”forskningsledare”. (Man kan tydligen få pengar att forska på allt omöjligt? Kanske krävs ett partimedlemskap i MP?)
  Jag upplyste om min avvikande mening i frågorna, och även att jag ej räknade mig som nationalsocialist utan mera socialliberal (lagom luddigt?) och ej uppfattat någon annan någorlunda seriös inom gebitet som sådan nasse. Jag gav honom dessutom några kortfattade dokument och länkar vilka ca beskriver min uppfattning, bl.a. länken jag nämn ovan (#6) Jag hade inte förväntat något svar, men det fick jag faktiskt någon dag senare men det höll inte riktigt den nivå som jag hade förväntat mig av en ”forskningsledare”.
  Han skrev:
  Som socialliberal kanske du kan tänka dig att läsa om hur oljeindustrin vetat om klimatkrisen sedan 40 år tillbaka, men inte agerat, inte minst för dina barnbarns skull?
  Både Aftonbladet och Expressen har skrivit om hur oljebolagen ExxonMobile och Shell hade kunskaper om klimatkrisen för 40 år sedan men inte agerade:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/zLk9db/oljeindustrin-visste-om-faran-hela-tiden/promo
  https://www.expressen.se/nyheter/forskare-oljebolaget-ljog-om-klimatpaverkan-/

  !!??
  Inte kunde jag i min blekaste fantasi tänka mig att få något liknande högtstående och begåvat svar från en högskoleutbildad individ.
  Jag svarade ang min avvikande mening och min åsikt att han tydligen inte förstått klimatfrågan öht, och att jag är övertygad om att varken oljeindustrins kunskaper , Robinson Cruses eller någon annans kunskaper har spelat någon roll alls, fast något mera hövligt.

  Nog var man mörkrädd tidigare men det här tog nog första platsen i överraskning och bestörtning hittils för min del

 23. Göran A.

  Angående ökade temperaturer i norra Europa. Temperaturen i en stad ökar med ökad bebyggelse. Det går inte att titta på temperaturerna om det inte samtidigt redivisas exakt var de är uppmätta.

  Observera också att start av mätningarna är år 1900. Vi vet att temperaturen var hög under 1930-talet. Hur mycket varmare idag är det mot 1930-talet? Vad blir skillnaden då? Några tiondels grader, eller?

  Det är inte försa gången det kommer en artikel med larm om ökad temperatur där man valt ett jämförelsedatum där temperaturen var låg.

 24. Ingemar Nordin

  Alvar N #22,

  Intressant att de även vill sprida myten om Big Oil. (Diverse anklagelser om detta har ju som bekant avfärdats av amerikanska domstolar.) Syftet med hela projektet är tydligen att ge konspirationsteorierna spridning, och vetenskaplig status. Ungefär som att skaffa ”De Vises Protokoll” legitimitet.

 25. Göran A.

  Om vi ska tala om brott mot mänskligheten om vi låtsas att människan kan tillföra någon nämnvärd halt av koldioxid i atmosfären vore det att påverka den halten på sådant sätt att den sjunker till en nivå, 150 ppm, där vi börjar dö.

  Det räcker med att påverka halten till det lägre att vi inte kan förmå att producera mat till alla människor på jorden.

  Vad gäller läget i Sverige. Sjunker temperaturen kan vi förvänta oss sämre förmåga att producera mat i Sverige. Lägg sedan på ökade elpriser för att rädda klimatet och vilka följdeffekter det får för dels att hålla oss varma i Sverige och för de industrier i Sverige som behöver mycket el och alla andra som lever på dessa industrier som leverantörer, underentreprenörer och alla jobb som skapas av alla dessa.

  Vi skeptiker får sitta still i båten och vänta på att den fryser fast innan vi blir åtalade. Det blir lite svårt då att argumentera för att vi är ett hot mot mänskligheten. Dessutom gissar jag att de flesta som engagerar sig i denna fråga inte gör det för att få vetenskapligt rätt utan gör det för att vi ser faran i alla dumheter som skapas i klimathotets namn. I alla all är det min drivkraft.

 26. Lasse

  #24 Big oil har stått till svars för att känna till sambandet mellan CO2 och växthusgasers betydelse för jordens temperatur. Ändå fortsatte de sälja oljan.
  Kanske kommer motsvarande process mot läkemedelsbolagen. Ni vet att penicillin kan ge resistenta bakteriestammar osv.

  Målet i Kalifornien tog väl upp oljans globala användning och dess nytta för mänskligheten.
  Jag hade hoppats de skulle grotta ner sig i lite av de påståenden som gjordes. Stigande hav tex!
  https://tidesandcurrents.noaa.gov/sltrends/sltrends_station.shtml?plot=50yr&id=9414290
  Var det 1950 som de upptäckte oljans roll?

 27. Håkan Bergman

  Robert N #18

  Av Expressens läsare tycker 57% att det är skönt med mera värme. Media ville också gärna få Folkhälsomyndigheten att säga nåt smaskigt om dödlighet och värme i somras. Det gick väl sådär.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/augusti/dodlighet-strax-over-det-normala-i-juli/

  ”– Även om statistiken visar en ökning så är det i nuläget lägre dödlighet än vid en normal vinter, och betydligt lägre än vid influensatoppar vintertid, säger Adam Roth.”

 28. Sören G

  Hur kan man påstå att oljeindustrin har känt till koldioxidens negativa effekter när man fortfarande inte vet om det finns några. Om koldioxiden bidrar till en uppvärmning så är det i så fall inte mer än att det inom överskådlig framtid snarare är positiv än negativ, då odlingssäsongen förlängs och odling kan bedrivas längre norrut och högre upp. Och den ökande koldioxidhalten gör att det växer bättre.

  Om någon ska åtala så är det de som sprider lögnpropaganda och medverkar till korkade politiska beslut om skatter på drivmedel som driver folk från landsbygden och förstör lönsamheten för vår industri.

 29. Sören G

  #28
  Och subventioner på dåliga energislag som vindkraft och subventioner på elcyklar och elbilar.

 30. Håkan Bergman

  Sören G

  Värst av allt är sabotaget mot elmarknaden. Tänk om man skulle reglera marknaden för mjölk på samma sätt, ICA får bara sälja mjölk när Konsum är utan mjölk. Det slutar med att ICA slutar helt med mjölk och du kan bara köpa mjölk ibland om du inte köper den på svarta börsen till ockerpris.

 31. Göran A.

  #22 Alvar Nyrén
  ”Som socialliberal kanske du kan tänka dig att läsa om hur oljeindustrin vetat om klimatkrisen sedan 40 år tillbaka, men inte agerat, inte minst för dina barnbarns skull?
  Både Aftonbladet och Expressen har skrivit om hur oljebolagen ExxonMobile och Shell hade kunskaper om klimatkrisen för 40 år sedan men inte agerade:”

  Vadå inte agerade! Det var oljeindustrin som finansierade och startade hela klimathotsrörelsen. Främsta företrädare familjen Rockefeller.

 32. Robert N.

  #22 Alvar Nylen
  På dem bara.

  Efter en helt fantastisk sommar, så kom den första nattfrosten i mina hemtrakter (nordligaste Roslagen).
  Vilket är högst normalt, brukar komma sista veckorna i September. Sedan tar det ca. en månad så har träden tappat alla sina löv.
  Undrar vilken vinter vi får i år. Den förra var mild under förvintern, men sedan blev det kallt o snö ända fram till att sommaren kom, efter en vecka in i Maj.
  Någon temperaturmässig normal vår blev det knappt.
  Angående Kirunas stigande årsmedelvärde så undviker Expressen påstående om mänsklig påverkan.
  Den stora delen av temperaturstegringen inträffar tydligen under vinterhalvåret.
  Men om det är -25 eller – 21,5 känns nog inte som någon katastrof.

 33. Alvar Nyrén

  #24
  Jag kan bara inte släppa detta ynkliga. Jag blir upprörd så jag skakar. Skall vi verkligen i en demokrati behöva tåla sådant här. Allt är naturligtvis härskarteknik av yppersta klass som har huvudmål att svärta ner fritt tänkande människor. Det är ju en ren och skär Sovjet/DDR-kopia. Kan borgerliga partier tillåta rena förolämpningar av vetenskapsmän och kvinnor inom och utom landet och dessutom medverka till samarbete över gränserna i ”nätverk”. Skall vi inte forska kring miljörörelsens kontakter med terrorister, vänsterpartister kontakter med Kina/Nordkorea, eller hitta vedervärdiga andra kopplingar helt befriat från sans och vett.
  Kan möjligen någon form av skrivelse, upprop göras för att sätta P för idiotin? Någon av er med akademisk tyngd skulle naturligtvis väga tyngre. Är det möjligt eller realistiskt?
  Folk som Björklund, Kristersson, Busch-Thor m.fl kan väl ändå inte vara med på sådana övergrepp även om de inte sympatiserar i sak?
  Och de sk forskarna är ju bevisligen inte det minsta intresserade av den vetenskapliga delen vilket ju tydligt framgår ovan och man kan gott ifrågasätta om de öht har utbildning eller är helt intelligensbefriade.

 34. Ulf

  Nog handlar det om brott mot mänskligheten alltid. Den här vansinniga planekonomiska energihoppet kommer naturligtvis att kosta massor av fattiga människor livet. Den här typen av stora planekonomiska omställningar blir alltid hopplöst ineffektiva tar enorma resurser och kostar enormt med tillväxt. Det här fattar inte klimathotarna eftersom de har en väldigt gemensam nämnare de begriper inte ekonomi. Vore trevligt om de läste factfulness och fattar vad som står där också.

 35. Gunnar Strandell

  Alvar Nyrén #33

  En forskningsledare som har Expressen och Aftonbladet som referenser för sina slutsatser behöver man inte bry sig om.

 36. pekke

  Det här med att Kiruna skulle fått en temperaturökning med dryga +3 grader sedan 1900 verkar väldigt märkligt när man ser diagrammet över den tiden, tempen hoppas plötsligt upp dryga 3 grader runt millennieskiftet ?!

  Diagram:
  https://edjn.s3.amazonaws.com/onedegree/charts/1716633670.png

  https://www.onedegreewarmer.eu/city/Kiruna

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7047658

  Medeltempen kan inte bara hoppa 3 grader för att sedan stanna där, nåt måste vara ändrat i mätningarna.

 37. Ingemar Nordin

  Ulf #34,

  ”Nog handlar det om brott mot mänskligheten alltid.”

  Visst vill klimatalarmisterna ha ett centraliserat globalt styre. Och visst hatar de marknadsekonomin. Och DET hade varit ett brott mot mänskligheten om det genomförs. Men deras utopier är just utopier och kommer, tack och lov, inte att kunna genomföras. Inte en chans.

  Det enda som denna grönutopistiska ideologi kan genomföra är att västvärldens industriella och innovativa kraft trycks ned under självpåtagna regleringar, skatter och en allt sämre utbildning. Detta förlora hela mänskligheten på, inte bara vi.

  Men det primära skadan som klimathysterin åstadkommer är mot oss i Sverige, och alla andra länder som väljer att ”gå före”.

 38. Ingemar Säfbom

  Pekke # 36
  Det är samma hopp, mer eller mindre på alla städer precis vid samma tidpunkt. Kan väl knappast bero på växthusgaser.

 39. Ingemar Nordin

  pekke #36,

  Ja, det verkar märkligt att Kirunatemperaturerna hoppar upp mer än 3 grader i slutet av 90-talet, och sedan planar ut. Siffrorna verkar vara hämtade från Onedegre Warmer Europe, https://www.onedegreewarmer.eu/city/Kiruna som refererar till någon sajt som heter https://www.europeandatajournalism.eu/ .

  Hmm, det verkar handla om klimatalarmistiska organisationer. Jag undrar hur pålitlig källan är?

 40. Alvar Nyrén

  35
  Det är inte ”forskningsledaren” jag syftar på. Han må vara hur korkad han vill, och det vill han tydligen. Det är inrättandet av ”första, globala forskarnätverk om klimatförnekelse” jag exploderar på. Med feta insatser av skattepengar tar man heder och ära av en stor skara respekterade forskare inom och utom landet och misstänkliggör alla som inte tänker som man bör, enl svensk politiskt dominerande uppfattning. Vedervärdigt i mina ögon och alltför lågt för att det skall få passera. Oberoende forskning är livsviktigt för en demokrati, och dessa regeringsföreträdare borde veta bättre. En stor skandal.

 41. Håkan Bergman

  SMHI mäter vid flygplatsen i Kiruna sen 1957 och till dags dato. Tidiga data är inte alltid kvalitetskontrollerade, men medel 2000-2017 är 0,016 grader, medel 1980-1999 är – 0,54 grader och 1958-1999 är medel -1,39 grader. Så visst en viss uppvärmning, fattas bara som folk flyger, men definitivt inget jättehopp efter millenieskiftet.

 42. Ingemar Nordin

  #39 forts,

  Från organisationen ”One Degree Warmer Europe” läser jag vidare om deras metod:

  ”We analyzed two data sets from the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF), ERA-20C for the period 1900–1979 and ERA-interim for the period 1979–2017.

  Both data sets are re-analysis, which means that ECMWF scientists used observations from a variety of sources (satellite, weather stations, buoys, weather balloons) to estimate a series of variables for squares of about 80 kilometers in side width (125 kilometers for ERA-20C). While weather stations offer a much better record for immediate daily observations”

  Det handlar alltså om en re-analys, dvs datorgenererade data, snarare än om avlästa data. Vidare framgår de att de slagit ihop två olika dataserier som input.

 43. Håkan Bergman

  Stackars Kirunabor.
  ”WHAT DOES IT MEAN FOR KIRUNA?
  Health and heat waves
  Higher temperatures lead to excess mortality, even in relatively cold countries. A study of nine European cities, including Stockholm and Helsinki, showed that heat-related deaths increase as soon as average daily temperatures reach 20°C (de’Donato, 2005).

  Rising temperatures may also cause the number of deaths related to extremely cold weather to drop.”

  Nå dom får lite tröst på slutet åtminstone.

  https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2018/augusti/dodlighet-strax-over-det-normala-i-juli/

  ”– Även om statistiken visar en ökning så är det i nuläget lägre dödlighet än vid en normal vinter, och betydligt lägre än vid influensatoppar vintertid, säger Adam Roth.”

 44. Strumpan

  Det må vara hur som helst med mätserier från Kiruna och vad det visar. 3 graders uppvärmning på de breddgraderna låter för mig helt rimligt om jorden som helhet värmts ungefär en grad sedan sekelskiftet.

  Vad jag stör mig på är att ekot presenterade uppgifterna helt utan förklarande sammanhang där den enda poängen var att skrämma svenskarna med att det blivit mycket varmare här ännu resten av Europa. Alltså som alla ”klimatnyheter” som slinker igenom media, ämnad för att skrämma befolkningen till ”lydnad”.

 45. Lars Cornell

  Det finns flera märkligheter. SVT skriver
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/forskaren-om-snabba-klimatforandringar-i-norr
  ”Det finns förstärkningseffekter som sker kring Nordpolen på högre breddgrader. En av dessa är att har man en liten uppvärmning som gör att snö och is drar sig tillbak, istället då för kall och istäckt yta som reflekterar mycket av solstrålningen, får man istället en varm och mörk yta som hav eller land. Dels är den varmare men den absorberar också mer av inkommande solstrålning. Det gör att den lilla uppvärmningen från början förstärks.”

  Set skulle kunna vara sant om det vore somrarna som blivit varmare. Men nu är det vintrarna som blivit varmare och då stämmer inte det beskrivna sambandet alls.

 46. Sören G

  #44
  Och så bredde man på med att ”uppvärmningen enligt Parisavtalet” redan har överskridits.

  Har naturen själv ingenting att säga till om? Allt är människans fel.

 47. jensen

  Varför visade man inte kurvan med ” hoppet ” i TV-inslaget, så att publiken själv skulle kunna börja fundera?
  Påståendet att Kiruna bröt mot Paris-avtalet var dock festligt. Kirunaborna borde vara stolta över att bli ansedda som huvudrepresentanter för världen i stort.

 48. Håkan Bergman

  Lite statistik för flygplatsen i Kiruna, från https://www.transportstyrelsen.se/sv/luftfart/Statistik/Flygplatsstatistik-/
  Antal passagerare per år.
  2017 282 144
  2016 260 318
  2015 257 561
  2014 269 884
  2013 226 003

  1997 149 871
  1996 136 203
  En rätt stor flygplats för att ligga utanför storstadsregionerna. Umeå är största flygplats i Norrland, byggde man inte en dyr järnväg dit?

 49. Olav Gjelten

  OM temperaturhöjningen sedan 1600-talet är orsakad av mänskliga utsläpp av koldioxid, då borde väl temperaturhöjningen rimligen också vara störst där utsläppen är som högst?

  Kiruna, Norrland och Sverige över huvud tagit har ett av Europas allra lägsta utsläpp. Påhittet med koldioxiden som farlig växthusgas stämmer inte alls. De största ökningarna av temperaturen skedde dessutom INNAN utsläppen av koldioxid var av någon betydelse.

  Dags för ärligt folk att avskriva koldioxiden som ”giftet” som hotar världen!

 50. Lars-Eric Bjerke

  SMHI har fina temperaturdiagram för medelvärdet av 35 svenska städer både för hela året och för de fyra årstiderna. Medeltemperaturen sen 1860 steg 1C mellan 1860 och 1900, låg stilla mellan 1900 och 1990 och steg 1 C mellan 1990 och 2017. Mellan 1985 och 2006 ökande globalstrålningen i Sverige och Västeuropa med ca 8 %. Det vore intressant att veta hur fördunklingen och den senare ökningen av globalstrålning har påverkat temperaturen i Sverige. Jag kan inte hitta något om detta på SMHIs hemsida.
  http://www.smhi.se/klimatdata/meteorologi/temperatur/klimatindikator-temperatur-1.2430
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/stralning-1.17841

 51. L

  Inför statsministeromröstningen idag fick lyssnarna på Radio Stockholm höra av sig med tips på ministrar. En föreslog då Rockström som klimatminister och det vore kanske inte så dumt! Då skulle han en gång för alla bli avklädd och för evigt försvinna ur rampljuset….

 52. Lars Kamél

  Av de uppräknade personerna, borde Tjernström och Rummukainen begripa bättre. De andra kanske tror att de vet en massa, fast de egentligen är helt okunniga.
  Dock tycker jag att alla har ett ansvar att ta reda på fakta innan man skaffar sig åsikter och anpassa åsikterna efter fakta.
  Klimathotet har förvandlats till ett vänsterprojekt. För vänstern är det naturliga tydligen att skaffa sig åsikter först och om fakta inte stämmer med åsikterna, hittar man på ”fakta” som tycks stämma med ideologin. Den som inte håller med om ideologierna och dessa ”fakta” anses sedan vara psykiskt störd. I de länder där det går så illa att extremvänstern får makten, innebär det omskolningsläger eller inspärrning på sinnessjukhus för dem som inte håller med om ideologins förträfflighet.
  #8: Så i Frankrike är domstolarna underställda politikerna? En stor del av upprördheten om utvecklingen i Polen och Ungern handlar väl om att politiker försöker styra domstolarna? Vilket alltså redan är fallet i ett av EU:s största och första medlemsländer?

 53. Håkan Bergman

  Ingemar N. #42

  Det här är vad vi kan förvänta oss dom närmaste två månaderna. Parisavtalet, som är tommare än en tom påse utan innehåll, ska fyllas med substans i Katowice, var det tänkt. Jag kan inte tänka mig att det blir nåt i påsen där heller, det kommer nog mest att handla om vems felet är. Undrar hur många som redan intecknat sin andel av tjuvgodset? Är det f.ö. nån som vet vilka befogenheter en svensk expeditionsministär har när det gäller internationella avtal? Det kan ju bli så ”illa”.

 54. Svempa

  Folkdomare Björn Wiman har uppenbarligen Roland Freisler som föredöme. Säkert också Andrej Vysjinski

 55. #52 Lars Kamél#

  Frågan om franska rättsväsendets oberoende ligger nog utanför tråden, men det kan ha betydelse när klimatförbrytare här eventuellt åtalas. Och då talar jag om skeptiker. Tidigare franska ministrar och politiker har utanför sitt ämbete argumenterat att lagstiftning liknande den som finns när det gäller förnekelse av judeförföljelsen under Nationalsocialisterna, bör införas för ”klimatförnekare”.

  Tyvärr är jag inte kapabel att redogöra exakt hur franska rättsväsendets beslutsordning fungerar. Säkert är att det är strikt hierarkiskt. Högsta chef är justitieministern, som när det gäller rättsväsendet kallas Garde des Sceaux. Samtliga anställda tar absoluta order av överordnade i hierarkien. Troligtvis tar le Garde des Sceaux order av presidenten, men jag är inte säker. I praktiken gör han det, liksom alla andra ministrar och t.ex skatteverket.

  Justitieväsendets oberoende har diskuterats och utretts så länge jag kan minnas. Och det gör det fortfarande, men leder inte till några radikala förändringar.

  Jag ska berätta en anekdot som visar hur statsapparaten fungerar i Frankrike. Det är ett scoop! François Mitterrand, president 1981 – 1995, har en länge hemlig utomäktenskaplig dotter, Mazarine. Hon ville ha en sommarstuga i en nationalpark där byggförbud rådde. Problemet löstes genom att militären byggde och dottern fick hyra stugan. Byggmästaren fick en skattekontroll strax därefter. Franska staten betalar alltid sent, så även i detta fall. Stugan var fakturerad, men inte betald vid kontrollen. Man är skyldig att betala in momsen samma månad som faktureringen. Byggmästaren konstaterades bryta mot skattelagen genom att inte ha betalat in momsen för den obetalda fakturan. Byggmästaren förklarade för skattekontrollören att saken var komplicerad och visade sina privata foton från invigningen av stugan, på vilka halva regeringen inklusive presidenten syntes. Skattekontrollören bleknade, tog sig för huvudet och sade ” Oj, oj, oj, detta är högt över min kompetens. Jag måste prata med min chef.”

  En vecka senare fick byggmästaren ett brev från skatteverket med beskedet att kontrollen varit helt utan anmärkning.

 56. Angående ’klimatförbrytare’ (och helt förväntat):

  Peter Alestig – FN: Det är marknaden som dödar vår planet

  Bakom en betalvägg, tyvärr. Men jag tror ingen här har svårt att gissa det ungefärliga innehållet även utan att ha läst hela. Det finns tex gott om (andra) indikationer.

 57. Mats Zetterberg

  Europe One Degree Warmer har backat om Kiruna och 37 andra städer efter mina och några andras påpekanden.

  Hej Mats,

  och tack för larmet. Du och några andra reagerade på samma sätt under gårdagseftermiddagen.
  Du har rätt i att något är fel i siffrorna för Kiruna. Vi vet inte än var, om det varit fel i rådata, eller om något har blivit fel när de båda dataseten jämkats, men vi vet att det förutom Kiruna berör ytterligare en handfull städer.
  Vi kommer gå ut med rättelser på de ställen där vi har publicerat, så snart vi vet exakt vilka siffror som är fel, och kan rätta dem. Till dess tar vi ner alla de städer som kan ha drabbats från våra egna sajter.