Öppen Tråd

storm2

Blåsigt värre idag på Västkusten. Bäst att hålla sig inomhus med veckans öppna tråd: Fri debatt om väder, klimat och energi.

Trevlig Helg, önskar
Redaktionen

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Lasse

  Blåst ger låga elpriser och hög leverans från vindkraftverken.
  SVTs faktakoll går igenom MP påstående om vind resp kärnkraftens kostnader:
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/isabella-lovin-har-delvis-ratt-om-karnkraften-och-vindkraftens-kostnader

  De snubblar dock på mållinjen; vad kostar reservkraften som gör vindkraft tillförlitlig?Kontrollrummet jobbar hårt för att hålla frekvensen:
  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

 2. Håkan Bergman

  Lasse #1
  I bakvänt land där kan allt gå an.
  https://www.svd.se/overgang-till-fossilfri-el-kraver-andrat-beteende
  Det är väl för b*velen utbudet som ska anpassas till efterfrågan, inte tvärt om. Gör om gör rätt!

 3. Ivar Andersson

  #2 Håkan Bergman
  Vind och sol behöver smarta elnät som anpassar förbrukningen efter produktionen. Anpassningen innebär att kunder kopplas bort när produktionen är för liten. Idag skulle Danmark kunna stänga sin värmekraft (idag 1187 MW) eftersom vindkraften räcker till hela förbrukningen men vindkraften kan inte ersätta värmekraften som exporteras.

 4. Håkan Bergman

  Vi får helt enkelt sluta tala om kunderna som abonnenter.

  https://sv.wiktionary.org/wiki/abonnera

 5. Lasse

  Arktis expedition nu åter på Svalbard.
  Här en video om hur deras forskning baseras på oron för Arktis smältande isar.
  Hoppas de har mod nog att redovisa vilket resultat de får oavsett vad det pekar på!
  https://www.youtube.com/watch?v=XJNeRxrypp8
  De skall granska molnens betydelse för isen. Jag tror de siktar för högt!

 6. Claes Forsgårdh

  Björn Wiman, DN:s kulturchef (??!) skriver idag under rubriken: ”Dags att ställa klimatförbrytarna till ansvar för brott mot mänskligheten”
  Den som borde ställas till svars är han själv för sin okunnighet och bedrägeri mot sina läsare.
  Han har säkert inte lyssnat till Lennart Bengtssons föredrag: https://anthropocene.live/2018/09/16/en-presentation-av-klimatfragan-av-en-riktig-klimatforskare/
  Till skillnad mot andra svenska s.k. klimatforskare svarar Lennart på frågor och debatterar gärna.
  Wiman (och SvD) har heller antagligen läst eller förstått vad världens största auktoritet på havens klimatpåverkan, Nils-Axel Mörner, säger: http://clexit.net/wp-content/uploads/2018/09/clexit-2018-morner.pdf

 7. Gunnar Juliusson

  I dagens lördagsintervju på P1 intervjuades en klok LRF-ordförande om jordbrukspolitik. Intervjuaren envisades dock med sin klimathotspropaganda och försök att få LRF att vidgå klimathotet.
  https://sverigesradio.se/avsnitt/1148946

 8. #6

  Denna borde samtliga insnöade klimatalarmister se https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ

 9. Björn

  En läsvärd rapport från förra året. Här kan man fundera över hur den nu minskande UV-strålningen påverkar den enorma luftmassa som pumpas upp från ekvatorområdet till stratosfären.

  http://news.mit.edu/2017/strength-global-stratospheric-circulation-measured-first-time-0828

 10. Frej

  8# På Tack för länken , Den är inte för inte man önskar alla miljöpartister , och övriga alarmister en enkel till Afrika så dom fick pröva på att leva fossilfritt .

 11. Det finns indikationer på att den globala uppvärmningen har skjutit upp nästa istid. Det kan väl knappast vara en klimatkatastrof i så fall eller hur?
  Läs här http://fredmanpakvarnberget.blogspot.com/2018/09/istider.html

 12. Ingemar Nordin

  Claers F #6,

  Om Björn Wimans artikel. Finns det någon som har tillgång till hela artikeln?

 13. Håkan Bergman

  Claes Forsgårdh #6

  Möjligen har jag läst nån krönika av Wiman för länge sen, men det går ju inte att undvika hans rubriker i DN. Oftast verkar han skriva om TV, det är tydligen kultur idag, antagligen på uppdrag av arbetsgivaren. Det där får mig att undra över vad arbetsmiljöverket sysslar med, det kan inte vara hälsosamt att ha som yrke att behöva utsätta sig för sånt. Jag bjuder på ett forskningsuppslag här, hur skulle det vara om ett universitet lät sina beteendevetare djupanalysera medias tv-recensenter och jämföra resultatet med ett representativt urval av svenska folket?

 14. Håkan Bergman

  Ingemar N. #12
  Det räcker väl med det man kan läsa…
  ”Det borde inte finnas något större brott mot mänskligheten än den uppsåtliga och metodiska förstörelsen av det som gör mänskligt liv möjligt.”
  Uppsåtet borde väl då gå att spåra tillbaka till dom gamla kineserna. Det är väl för mycket begärt att Wiman borde reflektera över hur vi kunnat bli 7,5 miljarder människor på planeten.

 15. Björn

  Fredman [11]; Nu är det väl så att Göran Johnson inte känner till hela bakgrunden till 1900-talets uppvärmning. Under 1900-talet, under samma period som man har påstått att antropogen CO2 var orsaken till uppvärmningen, pågick ett s.k ”solar grand maximum”, vilket innebär flera på varandra 11-årscykler med höga amplituder. Den stora svagheten i AGW-hypotesen är att man inte kvantitativt har kunnat visa eller bevisa hur många procent av uppvärmningen som beror på antropogen CO2. Klimatforskningen är därmed inte trovärdig. Att vi skulle skjuta upp den större istiden är knappast troligt, eftersom vi nu går mot ett ”solar grand minimum”.

 16. Björn #15 Teorin är ju inte min utan jag har bara refererat en studie som har publiceras på Nature Scientific Reports.

 17. Allan Forsling

  Vet inte om vi haft denna länk uppe

  https://www.science.news/2018-09-05-the-fake-news-media-has-begun-banning-content-that-questions-the-global-warming-hoax.html

 18. Håkan Bergman

  En stilla tanke innan stockelden falnar och dör här nere på Södertörn.
  Fesesbook har gett oss fiender vi inte ens visste att vi hade.

 19. Gunnar Strandell

  Sitter på sommarstället som benämns ”Tages stuga” i google maps.
  Nära kav lugnt och ett strålande månsken. Men ett onormalt surrande hörs från kärnkraftverken i Forsmark, som ligger 3,5 km bort. Är det ett lagerhaveri på gång, eller ligger man på maxproduktion trots blåsten i resten av landet?

  Vattenståndet ligger 18 cm över medel, dvs samma som medel när jag var barn för 60 år sedan. Det känns bättre än vårens minimum som låg 60 cm lägre. Klimatet förändras fort i Roslagen och nästan varje dag bjuder på nygamla ”överraskningar” som kan skapa rubriker i media.

 20. Jan Norlin

  Igår drog någon ur proppen i havet , så att vattnet lämnade stränderna i Åhus!
  http://www.kristianstadsbladet.se/sport/har-forsvinner-vattnet-fran-ahusbryggan/
  Här har den ökände alarmisten Pär Holmgren tidigare larmat om stigande havsnivåer och att vi måste flytta Kristianstad. Expertens råd är att kommunen måste fylla havet med vatten , så att åhusborna även i fortsättningen kan bada och utnyttja sin badbrygga

 21. Ingvar i Las Palmas

  #2 Håkan
  Bakvänt.
  Jomen visst! Det visar ju med all önskvärd tydlighet vad det handlar om. Planeten skall styras av en nomeklatura och världsmedborgarna skall anpassa sig och rätta sig därefter.

 22. Ingvar i Las Palmas

  https://www.breitbart.com/tech/2018/09/22/report-white-house-drafts-executive-order-to-investigate-big-tech/

 23. Sören G

  Jag blir så trött på att gång på gång på radion få höra en påannons för programmet Klotet. Enligt påannonsen Sveriges kunnigaste miljöredaktion. Och en röst som säger: ”Det var kanske inte skogsmaskinen som startade skogsbranden i Västmanland utan klimatförändringarna”.

 24. Göran A.

  #3 Ivar Andersson

  ”Idag skulle Danmark kunna stänga sin värmekraft (idag 1187 MW) eftersom vindkraften räcker till hela förbrukningen men vindkraften kan inte ersätta värmekraften som exporteras.”

  Vad är det för dumheter. Danmark är helt beroende av svensk kärnkraft.

  Har du någon aning om hur produktionen i ett vindkraftverk ser ut? Vindkraft kan inte existera utan en utjämnande faktor. En vattenkraftsgenerator levererar en mer eller mindre konstant effekt medan en vindkraftsgenerator levererar en effekt som är mer eller mindre är slumpartad upp och ned. Sätt upp en vimpel och studera hur den åker upp och ned i vinden. Precis så funkar det för ett vindkraftverk.

  Något måste utjämna. Frågan är vad. Idag är det kolkraft, gaskraft, vattenkraft och kärnkraft för Danmark och så kommer det att förbli. Applicera sedan Danmarks elpris som är världens näst högsta på Sverige.

 25. Björn

  Göran A [24]; ”Något måste utjämna”, ja visst är det så. På SVK Kontrollrummet idag kan man även se hur kärnkraften är med och reglerar. Hur är det möjligt att energiansvariga kan gå med på en sådan stollighet? Vad kostar inte det mekaniska slitaget på både vatten- och kärnkraften när dessas generatorer skall gå i ”jojo”? Och för att inte tala om risker med haverier. Har ingenjörerna inget att säga till om?

  https://www.svk.se/drift-av-stamnatet/kontrollrummet/

 26. Håkan Bergman

  Björn #25
  Tror att svängningarna för kärnkraften har andra orsaker. F2 och O3 är på väg upp efter revision och för F3 hade man en åtgärd som man har inväntat ett lägligt tillfälle för att utföra.

 27. Håkan Bergman

  Tillägg till 26.

  Marginalelen för nordvästeuropa är och kommer med stängningen av R1 och R2 ännu mer att vara kolkondensens på kontinenten.
  https://www.agora-energiewende.de/en/service/recent-electricity-data/chart/conventional_power_generation/20.09.2018/23.09.2018/

  Köp en Tesla och gynna kolindustrin.

 28. Gunnar Strandell

  Björn #25 och Håkan Bergman #27
  Kan något av era resonemang förklara att verken i Forsmark förde mer oväsen under lördagskvällen än på söndagsmorgonen vid ”Tages stuga”, trots att det drog lite sydlig vind på lördagen och var vindstilla på söndagen?

  Som gammal tekniker gillar jag inte när en maskin ger ifrån sig högre ljud än vanligt.

 29. Håkan Bergman

  Gunnar S. #28

  Det kan ju ha varit F3 som gick ner. Läste för ett par veckor sen att man behövde byta ett bränsleelement och då vill man väl kyla ner reaktorn så fort som möjligt. Där måste väl rimligen finnas ett kylsystem för den eventualiteten att en turbin måste stoppas, sannolikt placerat utanför reaktorbyggnaden och stora pumpar låter rejält.

 30. Björn

  Gunnar Strandell [28]; Vid ca 22:30 på lördagskvällen kan man se en ökning med 164 MW, men från natt mot lördagen till dagens slut, kan man se en succesiv ökning med 769 MW. Om denna ökning har med Forsmark att göra, vet jag inte.

 31. Peter Stilbs

  Den här var bra https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/0Egq3M/kommunens-miss-gor-miljon-en-bjorntjanst

  Fridolin har fixat skolan, tycks det!

 32. Håkan Bergman

  Peter S. #31

  Wow jag har en frände i Jönköping.

 33. Ivar Andersson

  #24 Göran A.
  Du förstår tydligen inte vad jag skriver. Om vindkraft är så bra som Rockström med flera påstår skulle Danmark kunnat stänga värmekraften men Danmark behöver värmekraften för att få ett stabilt elnät och exporterar överskottet. Den 22/9 importerade Danmark inte el och importerade därför ingen kärnkraft från Sverige. Du och jag är överens om att vind och sol är inget som klarar sig på egen hand.

 34. Kristian Fredriksson

  #7 Gunnar Juliusson

  Ja han imponerade verkligen. Bönder har givetvis större förståelse för väder och klimat än kulturskribenter i storstaden som som aldrig har satt en potatis. Risken är att de använder klimathotet för att förbättra sin ekonomi, men det tycks ju inte vara fallet när det gäller ordförande Borgström. Hoppet finns trots allt kvar att lite klokskap fortfarande går att hitta i vårt land.

 35. Sören G

  I dag var det alarm igen i P1 nyheterna. Vintrarrna har blivit mildare i norra Sverige. Parisavtalets mål allt svårare att uppfylla.

 36. Strumpan

  #35 Hörde också det där. 5 av 10 städer i Europa som värmts mest är svenska, helt utan bakgrundsinformation. Givetvis enbart i syfte att skrämma upp lyssnarna.

  Låt mig gissa att de andra fem städerna ligger i Finland, Norge, Island och kanske Ryssland. Och precis som i Sverige lär det vara städer längst i norr även i dessa länder. Och vilken seriös klimatforskare skulle bli förvånad över resultatet? Suck…

 37. Håkan Bergman

  Gick det inte att räkna ut det här på förhand?
  https://www.idg.se/2.1085/1.707869/resultat-vagar-solpanel

 38. Håkan Bergman

  *Newsflash*

  Polisen i Danmark efterlyser en svenskregistrerad Volvo.

  Polisen i Medelköping efterlyser Medel Svensson.
  Medel Svensson är av ordinär längd och kroppsbyggnad och ser allmänt alldaglig ut. Medel Svensson var vid försvinnandet deprimerad. Uppgifter om Medel Svensson kan lämnas till närmaste polismyndighet.