Debattens vågor höga i vindkrafts- och klimatfrågan både lokalt och globalt

Vindkraft21

Uppdatering, Först ut: Läs Inges artikel i dagens Gotlands Tidningar och kommentera

Debattens vågor går höga i klimat- och vindkraftsfrågan. Flera lokaltidningar tar nu upp det infekterade ämnet. I Hallandsposten går självaste ledaren ut en våldsam kritik mot ”klimatförnekare” och vindkraftsmotståndare.

I Trelleborgs Allehanda har det den senaste tiden förts en het debatt om klimat och vindkraft, där jag, Björn Törnvall och Per-Olof Eriksson inledde debatten mot vindindustrin kopplat till elhaveriet och elområdesindelningen i Skåne.

Vindindustrin var inte sen att på hög nivå svara på utmaningen och man förstår att Eolus och särskilt Vestasdirektörerna är oroliga:  Vestas går med en förlust på 83 miljoner Euro tredje kvartalet 2011.

Vi får dock stöd i samma tidning från Miljövänner för kärnkraft i ett bra och väl avvägt svar

Även klimatfrågan debatteras i Trelleborgs Allehanda med flera debattörer på arenan. Läs gärna artiklarna Dags att erkänna att kejsaren är naken och Att ekipera den nakne kejsaren är en dyr historia. Även i Ystads Allhanda debatteras det klimat i artikeln Klimatbluffen synas och Dubbla budskap om koldioxidens påverkan.

Jag menar att det är ytterst värdefullt att debattera i lokalpressen. Tänk om alla TCS läsare kunde skriva var sin debattartikel till sin lokaltidning, minst en gång i månaden. Vilket enormt genomslag det skulle få.

Härmed erhåller alla TCS läsare en utmaning som startar nu. Skriv en klimatrealistisk artikel kopplat till Durbanmötet i fritt vald tidning. Jag kommer att publicera alla era artiklar via länk på TCS. Maila er länk till mig när artikeln publicerats: jonny.fagerstrom@bredband.net. De bästa artiklarna får ett särskilt omnämnande. I alla artiklar skall klimatmötet i Durban nämnas.

Vindkraftsdebatten fortsätter också både nationellt och globalt. Som en parallell till den vindkraftskritiska Timbrorapporten i Sverige pågår det en liknande debatt i Storbritannien efter en rapport av revisionsfirman KPMG. Reaktionerna från miljö- och vindkraftskyrkan har blivit desamma som i Sverige.

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. PT

  Heja Jonny!
  Äntligen ett konstruktivt förslag hur vi skall få ut vårt budskap till press och allmänhet. Att bara kommentera på denna blogg leder ju inte långt. Nu hoppas jag att alla kunniga skribenter sätter i gång och jagar pressen med artiklar. 

 2. Slabadang

  Johnny!

  Hallandsposten har verkliogen helt slut på argumenten men lyckas i alla fall prestera EN sanning.

  ”Debatten om vindkraften genererar stundtals mer energi än själva aggregaten”

  Vi får väl se det som en bekräftelse hur lite energi det åtgår för att konkurrera ut vindkraften. 🙂

  ”En mer positiv inställning till vindkraftsetableringarna gynnar på sikt utvecklingen i hela Halland. ”

  Vad i det positiva skulle bestå lyckas ledaren undvika att definiera helt och hållet i artikeln.

  ”Ja tack till vindkraft, men inte här. Det går liksom inte ihop.”

  Ledaren lyckas inte se skillnaden mellan journalister politiker och vanligt förnuftigt oskyldigt folk. Med den distinktionen så blir motsägelsen upplöst och helt logisk.

  ”Vindkraften möts numera överallt av ett närmast religiöst motstånd, organiserat av en förening som förespeglas arbeta för ’landskapsskydd’

  Vem som står för det religiösa och vem som står för det reala är väl glasklart precis tvärtom.

  ”De ledande personerna utgörs av klimatförnekare som tar till alla medel för att stoppa varje nytt vindkraftverk i landet.”

  Okey Johnny!! 🙂  Fan det är helt sjukt påstående. Vad menar de? Har ni virat fast er med kedjor vid betongfundamenten för att hindra resning av vindflöjorna? Skickat hotbrev? Virat pentylstubin runt masterna? Kastat gatsten mot redaktionsfönstren? Att kritisera klimatkyrkans snurrande kyrktuppar allra högst upp på deras klimatereligösa makt och landskapssymboler är tydligen rent kätteri. 

  ”Vindkraftsbolagens ersättningar skulle också kunna inkludera andelar, och därmed lägre elpriser för hushållen, som framkomliga vägar.”

  Okey? Den kalkylen skulle anmälas till finansinspektionen som oseriös marknadsföring direkt. Som finansprodukt är alltså logiken att andra kunder skall betala vissa kumders rabatter med högre avgifter för alla som argument.
  Försäkringsbolagen fick smäll på fingrarna när de försökte applicera samma idè.
  Det kallas kunddiskriminering och är olagligt.

  Svensk Vindenergi presenterade på onsdagen den så kallade vindkraftslistan baserad på den installerade vindkraftens effekt i länen och i kommunerna. Där hamnar Halland på plats 7 och har halkat ned ett snäpp.

  Det är väl den enda sant positiva utveckling som ledaren anger för Halland. Att vara ledande i ”the race to the bottom” är väl ett öde hallänningarna borde förskonas ifrån.

  Sen saknar jag en varnande fotnot till ledaren. 

  ” Denna artikel är en annons för vindkraftsmaffian. En maffia som med garanti tjänar pengar på din förstörda närmiljö och låter dig stå för kostnaderna och riskerna.De säljer en totalt puckad ful och svindyr produkt för EL produktion.”

  Jag konstaterar att de har verkligen inga reala argument kvar och att försöka fäktas med ”klimatförnekare” blir bara pinsamt billigt och självmarkerande.

 3. PT

  #2 Hej Slabadang! Gör en insändare av ditt inlägg och skicka till tidningen. Här är det bara likatyckande som applåderar.

 4. Slabadang

  PT!

  Tyvärr är kommentarsfältet som vanligt när det gäller klimatkyrkeriet inte öppet.

 5. Slabadang

  Det du skriver är så bara så jag tycker du ska maila in den som en vanlig insändare så får vi se om dom är tillräckligt hederliga för att ta in den.
  Risken är kanske inte så stor för det torde inte finnas många journalister som vill få så rejält med smisk på fingrarna som du ger.
  Gillar speciellt din fotnot. 

 6. Det är inte bara de närboende som hotas av vindmöllorna, även våra sockerbetor ligger risigt till, d v s ytterligare argument mot vindkraften:
  http://www.skanskan.se/article/20111114/ESLOV/711139942/1183/-/stopp-for-betor-efter-brand-i-vindmolla
  Artikeln går att kommentera!

 7. Jonny Fagerström

  Jaha! Då är vi igång. Inge var först ut med en klimatrealistisk artikel. Visserligen fanns inte något om Durban med i artikeln men eftersom han ”hängde på låset” så är den med i tävlan.

 8. Jonny F # 7

  Jag skrev en lång insändare till min lokalblaska i morse. Tyvärr finns ingen riktig nätupplaga av tidningen i fråga. Återkommer om jag får min insändare publicerad…..

 9. Jonny Fagerström

  Bra Labbibia!
  Jag skulle önska att vi fick se ett alster av Slabadang också i Hallandsposten enligt ovan.

 10. Christer Löfström

  Jonny Fagerström:
  Debattinlägg har jag slutat med.
  https://www.klimatupplysningen.se/?s=Christer+L%C3%B6fstr%C3%B6m

  Var och en på sitt sätt – VD för ”lämliga” globalt verksamma företag, typ Volvo AB, är mitt sätt.
   
  Jag är inte säker på att lokala blaskor är bättre än TCS.
  Hur många besök har TCS per dag?
  Vilka inlägg har flest besökare?