De allvetande världsförbättrarna

världsförbättrare
De verkar veta allt. De vet vilka investeringar som kommer att generera inkomster och jobb. De vet vilken teknik som kommer att fungera i framtiden. De vet vilken typ av bränsle som är lämpligast för framtidens transporter. De vet vad framtida generationer kommer att önska sig, och de är så säkra på sin sak att de t.o.m. säger sig tala med röster från framtiden.
Det är klart: om man vet allt det här så behöver man ju inte fråga dagens industriledare, energitekniker, kemister eller medborgare i allmänhet om så mycket. Man bara kör igång med den nödvändiga lagstiftningen.
Å andra sidan så är det kanske inte fråga om någon genuin kunskap, utan att det hela mer handlar om arrogans, hybris och lusten att styra och ställa? Vem vet? Här är hursomhelst några exempel på hur en del politiker och andra beslutsfattare åtminstone gärna vill framställa sig själva som allvetande.
SvD hade nyligen en artikel som innehåller ett remarkabelt uttalande av Danmarks statsminister, Helle Thorning Schmidt, när hon tog över ordförandeklubban för EU. Det gäller det egna landets och EUs stora satsningar på vindkraft: ”Detta måste bli det område där vi ser nästa våg av tillväxt och jobb i Europa. Det finns ingen annan väg.” Att vindkraftsbolaget Vestas förra året sparkat 3000 och just meddelat att de kommer att sparka ytterligare 2300 arbetare i Europa, verkar inte bekomma henne det minsta. Inte heller verkar det som om de rapporter som gjorts angående s.k. gröna jobb i Spanien, USA och i andra länder, att satsningen på ”hållbar energi” hittills lett till stora förluster och färre jobb, spelar någon roll. Hon vet att sådana satsningar är de enda rätta.
Donna Laframboise har tittat lite närmare på en organisation som kallar sig World Future Council och deras hemsida ”Voice of the Future”. Det är ju alltid intressant att lyssna på framtidens röster, men tyvärr visar det sig inte alls vara något sådant man kan göra där. De har inte lyckats uppfinna någon tidsmaskin, eller någon annan kommunikationskanal mellan tidsepokerna. Istället är det nu levande personer som säger sig tala för framtida generationer. Bland dem som säger sig kunna kommunicera med framtiden hör ett par av våra egna allvetande världförbättrare, nämligen Bo Ekman och Anders Wijkman från Tällberg Foundation.
Ett tredje exempel är Environmental Protection Agency (EPA). De bötfäller nämligen bensinbolag för att dessa inte blandar in ett biobränsle som inte ens finns. Biobränslet görs på flis och växtdelar. Det låter ju urbra. Det är bara det att något sådant bränsle ännu inte tekniskt kan produceras i tillräckliga mängder. Det hindrar emellertid inte EPA från att begära att bensinbolagen redan förra året skulle blandat in 6,6 miljoner gallon av detta icke-existerande bränsle. Och EPA tyckte uppenbarligen att det hela var så lyckat att man nu höjer kvoten till 8,65 miljoner gallon av detta som inte finns annat än i världsförbättrarnas önskedrömmar.
Vad är det man brukar säga? ”Politik är att vilja” och ”om kartan inte stämmer med terrängen, så är det kartan som gäller”.
Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Tack Ingemar!
  Ja herregud, det verkar inte finnas någon hejd på galenskaperna. Oerhört kreativt sätt av EPA att dra in medel till statskassan. Det öppnar ju enorma möjligheter för framtiden. Varför göra luftaffärer och beskatta CO2, när man kan ta det ytterligare en bra bit? Och dessutom utan att behöva någon stor byrakrati som håller ordning på pengainflödet……bara att drämma till med storsläggan från skatteverket direkt istället. Några förslag…
  1. Bötfäll alla gravida kvinnor. Deras ännu ofödda avkomma kommer ju med största sannolikhet att bidra till att ”förorena” planeten. Sådant måste ju stävjas…….
  2.Straffbeskatta alla män retroaktivt, för det vet ju alla att män har större CO2-fotsavtryck än kvinnor.
  3. Straffbeskatta naturen själv. Naturen är den största CO2-boven av alla, och står för mellan 95-100% av CO2-utsläppen. Vid närmare eftertanke kanske det vore bättre att sätta naturen i fängelse, eftersom dess betalningsförmåga är minst sagt tvivelaktig? 

 2. Ulrik

  Havsnivån beräknas enligt modeller stiga tre gånger snabbare än i dag påstår allvetarna på SMHI och Länsstyrelsen.
  http://www.sydsvenskan.se/omkretsen/article1601500/Vattnet-dranker-Naset.html

 3. cfr

  Politiker är helt vanliga människor med storhetsvansinne.

 4. Slabadang

  Bra grepp Ingemar!
  Våra klimatorakel är ju också spririster som kan få kontakt och buktala för planetens räkning. Rockström är den främsta. Han vet vilka känslor planeten har och hur den mår. Jag väntar bara på att Caroline Gertz ska dyka upp i nåt klimatreportage och valla runt Rockström i nån skog nånstans där han förmedlar vad tallarna har att säga. 

 5. Slabadang

  OT
  Andra områden som invaderats av irrelevanta felaktiga prioriteringar.
  Nörpolisen i Globen blir kritiserad för att den anger ursprung språk och etnicitet på signalement och i sina beskrivningar av begångna brott.
  Platschefen pudlar och lovar omedelbart journlaisten att se över de ”olyckliga” uppgifterna som journalisten kallar ”sprida fördomar”.
  Vi har alltså en polis som skall skydda politiskt korrekta journlauster istället för att skydda allmänheten genom att bedriva effektivt polisarbete.
  Jag tänker på Yuri Bezmenows föredrag därhan säger att demoraliseringen och destabilideringen av ett land sker genom att man med ideologiskt översitteri med ideologiska konstruktioner förvirrar folket om vad som är rätt och fel om vad man får tycka eller ej. Destabilisering är målet när förviurringens effekter blir att samhällets nyttofunktioner slutar att lösa sin uppgift och följer ideologi före nyttan och den ursprungliga uppgiften.
  Vi ser ett tydligt exempel inom energipolitiken där de ideologiska symboliken ersatt folkets behov av en billig el i uttaget.
  Logiken i kritiken av Globens när polis är av ännu värre art och det är lätt att hitta de lager av fördomar och ideologier som visar sitt fula tryne. Den fördom som blir tydligast är journalistens fördomar om svenska folkets fördomar. et är ett rent folkförakt att tro att vi tror att alla Afrikaner blir kriminella för att vi hör ett sånt signalement, eller uppgifter om språk eller tydlig etnicitet. 
  En konstgjord värld där journalistens ideologi stör styr och står istrid med polisens effektivitet för att polisen underkastar sig ideologi istället för brottsbekämpning. Polisen förväntas alltså styra sitt arbete efter vad journalister tror att boende i området kan utveckla icke politiskt korrekta tankegångar.
  Polisens uppgift är alltså i första hand att skydda politskt korrekta journalisters verklighetsbeskrivning istället för att skydda boende runt globen. Det gäller att prioritera liksom. Av liknande skäl står våra vindvispar ute och slår ihjäl rovfågel och fyller fickorna på Anders Wijkman.
  Våra journalister har blivit våra nya politruker som med den centralt sanktionerade ideologiska makten styr varje verksamhet och vakar över alla tungor i alla vinklar och vrår. även varandras. Det mörknar allt mer demokraturens tentakler växer i antal och räckvidd. Det är lönsamt bekvämt och framgångsrikt att ägna sig åt folkdemoralisering och destabilidsering. Snart är folk så förvirrade att de inte vet vad de heter längre och får först fråga vad de för känna och tänka.

 6. Det militära synsättet: Om kartan och verkligheten inte stämmer överens, skaffa fram en bulldozer. Miljöaktivister verkar ha en likande syn på det hela.

 7. Janne

  Det är inget nytt med översitteri, vi europeer åkte runt i världen och bokstavligen bankade in kristendom i andra världsmedborgare. Nu är det annan religion som ska bankas in. Karin Bojs predikar igen i dagens DN, kyla är bättre än värme påstår hon som slutkläm.
   

 8. ThomasJ

  På tal om grundstötning(ar), asså inte enbart avseende fartyg…:
  http://reason.com/blog/2012/01/13/skeptic-wins-global-warming-bet
  Det finns ju en & annan på denna blogg som uppenbarligen är i akut behov av ’lots’ – tillsammans med kaptenen på Costa C. ….  :mrgreen:
  Mvh/TJ

 9. Bim

  Mycket bra att du tar upp just detta Ingemar. Det är mycket tydligt att det är en samling knäppskallar som styr klimatpolitiken.
  Klimatpolitik?… Vad fan är det för något? annat än en samling stollar som fått hybris och vill styra världen. 😀

 10. Rune

  Miljötalibanerna påminner mer och mer om kommunister och islamister, de vet alltid bäst och det skall andra rätta sig efter . 

 11. Åke N

  Den röd-gröna soppan verkar i Tyskland fått ytterligare en färg inblandad:
  http://notrickszone.com/
   

 12. Lena Huldén

  Eftersom gaserna i utandningen är en stor CO2-källa så tycker jag att de verkligt klimatsmarta kunde föregå med gott exempel och hålla andan.

 13. Lite perspektiv på ”extremt väder”
  http://judithcurry.com/2012/01/14/historical-perspective-on-the-russian-heat-wave/#more-6625

 14. Ingemar Nordin

  Åke N #11,

  Jag tror inte att färgen spelar någon större roll; rött, grönt eller brunt. Alla strävar de åt samma håll med mer centraliserad makt.

  Här är ytterligare en toppolitiker, denna gång Tysklands miljöminister Norbert Röttgen, som ropar på en världsregering som alla länder (och medborgare förstås) måste underordna sig:

  http://notrickszone.com/2012/01/13/achtung-herr-environment-minister-rottgen-declares-climate-protection-as-new-world-order/

 15. Björn

  Det råder i många fall ingen korrelation mellan ord och verklighet. Med ord kan man bygga luftslott och pseudovärldar. Världsförbättrarna har alltså ingen kontakt med den verklighet som de vill förbättra. Det gäller att avslöja dem från grunden. En kunnig och världstillvänd individ förstår att utsagorna har reella konsekvenser på alla plan, vilka gäller ekonomi, tekniska möjligheter och mänskliga relationer etc.

 16. Åke N #11
  Intressant det där. Den gemensamma nämnaren för röda, bruna och de radikala gröna är:
  Vi vet vad som är bäst och alla andra skall rätta sig därefter. Vi är den enda ”rätta makten” och vi bryr oss inte om demokrati och vi vill stifta lagar för att genomdriva vår politik.

 17. Micke Johnsson

  #5 Slabadang
  Ser jag förvånad ut? 

 18. LBt

  Att CO2 är ett problem inser de flesta. Möjligen bara i den meningen att vi inte vet dess dimensioner men det kan vara nog så allvarligt.
  Frågan om hur vi bör hantera detta problem för att inte skapa andra är också ett stort problem och de politiska systemens förmåga ännu ett.
  Men räcker det att göra ingenting, att låta marknadskrafterna regera i vår västvärld och diktaturer i andra världar? Ja, vem vet, det beror emellertid då ingalunda på dessa krafter utan enbart på den fria forskningens envisa strävan in i det omöjliga.

 19. István

  Re#7
  Det råder säkert en behaglig temperatur på DN:s redaktion.
  KB borde höra med några uteliggare på stan, eller kanske Stadsmissionen huruvida kallare väder är att föredra.

 20. Sten Kaijser

  LBt #18
  jag har för länge sedan insett att jag sällan tillhör de flesta (exempelvis har jag svårt att rösta på ett ”plånboksparti” som skulle ge mig favörer på andras bekostnad). Jag blev också glad när jag lyssnade på ”Medierna” i P1 igår där de påtalade att den där innebandypappan faktiskt körde sin son hem – jag misstrodde nämligen redan från början hela historien. Med detta sagt vill jag upprepa vad jag skrivit tidigare – jag är övertygad om att innan detta decennium är över så kommer vetenskapen att ha insett att om det är tack vare får förbränning av fossilt kol som vi har lyckats berika atmosfären med koldioxid så är det det bästa som mänskligheten gjort för livet på jorden.
  Du får gärna tala om för mig år 2020 ifall jag hade fel

 21. Lena Huldén

  Ett av det största problemet är att klimatet som förklaring vanligen får prioritet framom andra förklaringar. När översvämningar i Pakistan förklaras med klimatet så ignoreras arbetet med att stoppa erosion och skogsskövling. Malaria ska stoppas med minskade CO2 utsläpp istället för höjd levnadsstandard, användning av DDT och minskad hushållsstorlek. Den hotade floran i finska Lappland ska räddas med klimatskatter när det egentliga hotet är en överstor renpopulation och tillstånd att beta i nationalparker mm.  Tyvärr finns det hur många exempel som helst.

 22. John Silver

  ”säger sig tala med röster från framtiden” = Schizofreni.

 23. Adolf Goreing

  #16 illustration om vad som händer i Europa just nu: http://metrobloggen.se/pk/eu_its_not_fascism_when_we_do_it/
  Ang. straffskatt för bensinbolag. Det sägs att 95-oktanig bensin i Sverige har inblandad etanol. 99-oktanig ska dock inte ha det. Jag har nu testat att tanka min trotjänare – en Volvo 945 från 98, 12000 mil. med de olika bränsleslagen. För 95 oktanig drog bilen c:a 1 l/mil. Med 99 oktanig c:a 0,8-0,9 l. Alltså mellan 10 och 15% lägre förbrukning. Bilen gick jämnare och var betydligt alertare med 99-oktan. Jag misstänker starkt att det har med etanol-inblandningen att göra. Kommer inte ihåg en sådan märkbar skillnad för 10 år sedan. (I förbrukning alltså).

 24. Slabadang

  Ni måste bara titta på detta!
  Min dotter hävadade att jag bestämt skulle bli intresserad av detts inslag från TV4 om ”ekologisk bordsdukningsdesign”. ”De är banne mig inte kloka de där de där miljö och klimat typerna. Kolla in dukningen pappa! Jag skrattade direkt för jag var jättesäöker på att tanten skämtade!!
  Klippet är bara ett helt underbart litet stycke nutidshistoria ”Designern” vittnar om att désignbranschen är tuff att ta sig fram på,
  Med tankle på dukningen så förstår man 1. avrfrö hon tycker att branschen är tuff. 2. Men kallar man saker ”ekologiskt ” så krävs ingenting alls. På tallrikarna ligger OBS!…. DISKTRASOR!!
  Snälla ger själva ett riktigt gott gapskratt i gåva, ett riktigt gapflabb förlänger livet.Försöken av panelen att seriöst prata upp och uppskatta detta missfoster till dukning är fanatastiskt roligt. Bristenm på leeenden och glimtar i ögonen gör hela inslaget till surrealistisk bizarr monte phyton humor.
  Spara denna pärla för framtiden.
  http://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/nyhetsmorgon?title=sondagssnackarna_kollar_in_morgonens_dukningar&videoid=2138306

 25. Peter F

  Men så bedrövligt,,,

 26. Daniel F.

  Ingemar #14,
   
  Tack för länken. Följande tycker jag var tänkvärt:
   
  Strange how activist warmists often accuse skeptics of being paranoid for believing that climate policy is masquerading as global governance. Here we have the German Federal Minister of Environment himself, a top government authority, calling for climate policy to be made into “world order policy”.

 27. LBt

  Sten K #20,
  vetenskapen vet redan att vår fossila förbränning medfört en dramatiskt förhöjd koldioxidhalt i atmosfären, man vet också att man därmed rubbat balansen i en mångahundratusenårig klimatcykel där medeltemperatur och koldioxidhalr är varandras följeslagare. Men man vet inte, eller du, konsekvenserna av detta.
  Om du om 10 år tycker dig kunna konstatera att du haft rätt förstår jag om du blir förnöjd men hur ser du på tanken att man då konstaterar att du hade fel? Räcker det då med en axelryckning för dig? Har problemet inte större djup än så?

 28. L

  LBt, om du försöker räkna på Sveriges totala CO2-utsläpp och sätter det i relation till övriga världens ökning av sina utsläpp, vad kan det motsvara?
  Några minuter, timmar eller en hel dag? 
  Ska vi t ex förstöra hela Sveriges natur med vindkraftverk för att den globala uppvärmningen ska fördröjas några sekunder?
  Vem kommer att tacka oss för det? Landet som gick före, innan det gick under… 

 29. AOH

  LBt   #  27
  „….vetenskapen vet redan att vår fossila förbränning medfört en dramatiskt förhöjd koldioxidhalt i atmosfären, man vet också att man därmed rubbat balansen i en mångahundratusenårig klimatcykel där medeltemperatur och koldioxidhalr är varandras följeslagare. …”
   
  Vetenskapen och man – är det du och Olle H?
   
   
  LBt     Jan 10, 2012 03:37 PM
  Olle H,
  tack, utmärkt och värdefull sammanställning.
  Men jag har ett fråga, om vi tänker oss att vi här och nu låser halten av växthusgaser på den nivå de har idag, när skulle den globala medeltemperaturen inta ett nytt stabilt läge förutsatt att solinstrålningen var oförändrad. Vilken tröghet är rimlig att tänka sig 1-5 eller 25 år?
   
  Olle HäggströmJan 10, 2012 11:08 PM
  LBt
  Trögheten hör ju till de stora osäkerheterna i klimatmodelleringen, men jag skulle tro att det tar längre tid än så. Experimentera gärna med Chalmers Climate Calculator
   
  25 – 100 – 1000 år eller aldrig ?  Expirementera gärna 
  Ha -Ha
   

 30. Jag har nästan slutat hänga här, för jag anser klimathotet avfärdat som nys. Det gäller bara vänta ut lögnarna så att sanningen får höras igen. Nästan så
  Men det finns fler världsförbättrare som mer konkret i människors vardag ställer till med problem. De finns på båda sidor Atlanten och de oftast det gemensamt att de jobbar med vattenfrågor in Naturvårdsverket, EU eller EPA. 
  Jag har återberättat en skrämmande historia från landet i väster här. http://www.frihetsportalen.se/2012/01/trasktalibanernas-fatwa/
  Men samma totalitära inställning återfinns här hemma.
  Nu är det också dags att lämna remissvar på Naturvårdsverkets utredning om hur man ska avskaffa äganderätten i Sverige genom att kalla allting för allemansrätt och låta tjänstemän sköta allting som handläggningsärenden utan möjlighet till prövning i domstol. Precis efter samma modell som EPA söker genomdriva.
  http://www.frihetsportalen.se/2012/01/remissvar-om-allemansratten/ 

 31. Mats #30
  Din länk om allemansrätten  fungerar inte

 32. pekke

  Mats länk är ett tecken för lång.
  http://www.frihetsportalen.se/2012/01/remissvar-om-allemansratten/

 33. Slabadang

  Mats Jangdahl!
  Hela utredningen utreder fel sak och i fel ordning. Det är markägarens rättigheter som skall utredas och faställas först. Naturvårdsverk världen över har blivit staternas redskap för att kunna begå medborgarättsliga övergrepp och inskränka brukande och äganderätt.Ett förstatligande av privat egendom bakom ny fasad och med andra argument men till samma konsekvens. 
  Allemansrätten kan liksom inte omfatta annat än vad som blir över efter att ha faställt rätt sak först dvs markägarens.

 34. Slabadang

  PS Mats J!
  Du framför ytterligare ett skäl till varfrö vår grundlag måste ändras så vi medborgare får ett bättre skydd för våra rättigheter gentemot staten.
  vavårdade tvångsterliserade omyndigförklarade kidnappade barn i Sandviken skattemyndighetsövergrepp det får va slut på tålamodet nu!
  En konstitutionell domstol NU!!! Grundlagsändring helst igår!!

 35. Tack Slabadang!
  Jo, en författningsdomstol har vi saknat länge här i landet.
  Till imorgon har jag hämtat inpsiration från en amerikan  som anser att både demokrater och republikaner är för dåliga kapitalister och därigenom inte försvarar medborgarnas rättigheter tillräckligt bra.

 36. Håkan Bergman

  Slabadang #24
  Ja fy för råa disktrasor, dom hade väl åtminstone kunnat lagt upp panerad wettexduk, ser precis ut som en schnitzel, garanterad schockeffekt. 

 37. Lite vindkraftskrig i ny teknik
  http://www.nyteknik.se/asikter/debatt/article3384255.ece

 38. Slabadang

  Vindkraften kommer vara helt offside redan i höst!
  Efter den direktsända långa intervjun med Rossi i lördags.
  http://www.youtube.com/watch?v=RP5cG-36Bag
  Så kan jag konstatera att min källas tidigare analyser om marknadsläget för e-caten stämmer alldelés utmärkt. Det märks på Rossi att han fått hjälp med både teknik tillverkning och distribution för massmarknaden , och vad jag tidigare hävdat att de första hightech samarbetspartnerna snabbt insåg att e caten var en lowtech konsumentprodukt för massmarknaden var rätt samt att tekniken och rättigheterna var svåra att försvara.
  Enligt min källa så beror problemen med e caten för el- produktion applikationer är att själva ”patronen” blir för varm och därför instabil vid de högre temperaturer smältnings/överhettningsproblem som krävs för effektiv el-produktion. Den är stabil utan problem upp till 180 C.
  National instruments har hjälpt Rossi med att integrera vätgasen i patronen så det behövs ingen extern behållare med vätgas numer.
  Jag ringde upp i går för att uppdatera mig och min källa hade inte hört intervjun och kommenterade min kvarvarande skepticism med ”it works! get ower it! When i it comes to the energy markets Thermal heat is Dead ! Electric heating home owners DEAD! Profits from elctrical plants down! Han menade att Rossi valt helt rätt väg och samarbetspartner nu och hans kunder kommer att koncentrera sig på att utveckla applikationer för elproduktion.
  Där finns förväntningar om möjliga nya patent och rättigheter i den utvecklingen.Han frågade mig också om jag trodde att National Instruments skulle hålla tyst om Rossi var ute och svamlade. Svaret är naturligtvis nej!
  Så för oss svenne bananer är det vattenburen värme som gäller, till det varma hushållsvattnet kan vanlig el behövas som tillskott till varmvattenberedaren vid högre användning. Nya riktpriset för e caten är nere på 500$ för 10KW och en påfyllningspatron kostar knappt en hundring för ett halvårs förbrukning.
  Jag väljer nu att lita på en man jag litar på som satt mitt i smeten när Rossi drog i sina första tåtar i USA. Det har tagit emot så här långt att slåss med det egna förnuftet och erfarenheten att våga bli ”troende” på en sak som går på tvärs med alla etablerad kunskap om fysikens lagar men jag har faktriskt inga andra skeptiska argument kvar och Rossi är för långt framme i sin action nu för att de skulle kunna vara en bluff. 
  Vad som fått mig att välta i min skepticism mot mer troende är utifrån min mjuka erfarenhet om den process uppfinnare tvingas gå igenom när de skall gå från prototyp till marknad. För ett år sedan talade Rossi som uppfinnare idag talar han som en entrepenör och jag könner igen förvandlingen Rossis ergument och problemformuleringar som förändrats och tydligt påverkats av det teknik och industri folk han mött. Han talar nu nästan endast om anpassningen till konsumentmarknaden och de problem och möjligheter som är förknippade med den.
  Vad som ytterligare minskat mina farhågor om ren bluff är att han inte sökt pengar av lättblåsta privatpersoner. Hade han varit en Madoff hade han följt minsta motståndets lag och satsat på blåögda okunniga optimister i första hand och hade kunnat plocka in miljarder redan nu. Han har tvärtom vänt sig till parter som har högsta kompetensen inom fältet vilket stärkt förtroendet och aldrig tiggt om finansiering. han vill tjäna sina pengar när de går ut på börsen EFTER det att e caten gått ut på marknaden. Återigen rätt signaler i rätt ordning. Är han bedragare har han också lyckats hitta en helt ny och onödigt krånglig och svår väg för att lägga beslag på stålar. Så här gör helt enkelt inte rema bedragare eller lurendrejare.
  När dessutom bedömningen nu att det är en massprodukt och enkel konsumentartikel stämmer med vad jag fått veta informellt tidigare och Rossi själv nu uttalar vad jag redan hört i förväg, så faller rätt bitar på rätt plats och i rätt ordning. Vi har tydligen att acceptera fakta att världen har fått en ny paradigm när det gäller energiproduktion och naturvetenskapen har fått nåt revolutionerande att bita i och förstå.
  Tänker man på de politiska konsekvenserna för den teknikutvecklingsfientliga misantropiska klimathotskyrkans tjat om att ”minska utsläppen” så är det här den absolut bästa present de inte vill ha!”
  Surprise!! 🙂
   

 39. Åke N

  Slabadang #38. Jag hoppas han har rätt, men är fortfarande lätt skeptisk. Jag avvaktar tills burken för min kåk visar sig fungera. I så fall goodbye till Vattenfall.

 40. Björn

  Slabadang [38]; Tänker ersätta min luft/vatten värmepump med en e-cat som jag redan har tecknat mig för. Kommer att i nuläget kosta omkring 11000 i Sverige.

 41. Sten Kaijser

  LBt,
  naturligtvis vet vetenskapen att koldioxidhalten ökat och man tror (i och för sig med goda argument) att det beror på vår förbränning av fossila bränslen. Det ingen vet är som du påpekar vilka effekter detta kommer att få. En av de saker vi faktiskt vet är att det ”växer bättre”.
   
  När jag skriver att jag är övertygad om att man kommer att ”veta” att detta (om det nu skulle vara  vår förtjänst) är det bästa som mänskligheten gjort för livet på jorden beror helt enkelt på att man kommer att inse att detta är den viktigaste effekten av koldioxidberikningen.

 42. Ingemar Nordin

  Slabadang #38,

  Det är spännande med sådana här udda utmaningar. Av vad jag förstår så är de flesta fysiker tveksamma till att det rör sig om en fusionsprocess. Det saknas gammastrålar!

  Å andra sidan så återkommer dessa rapporteringar om att processen ger mer energi än vad man tillför utifrån. Här är en skeptisk artikel:

  http://www.smh.com.au/environment/energy-smart/more-fizzer-than-fusion-so-dicks-not-energised-20120114-1q0fv.html

  Å tredje sidan så verkar det ju inte vara alltför stora pengar involverade i att satsa på en e-cat 🙂

 43. Slabadang

  Ingemar!
  Nävisst 500$ kan man väl sätta på blåskontot i värsta fall! 🙂
  jag har långt ifrån de kunskaper i fysik som krävs för att kunna bedöma själva processen. Det som är intressant är att Rossi hävdar att förvandlingen av nickel till koppar bara är en sekundär reaktion/effekt när e-caten jobbar och jag vet att det finns en ”lucka” i uppmätt gammastrålning iförhållande till den reaktion du och andra påpekar. Det handlar ju om att förstå den ”andra” huvudsakliga reaktionens villkor som antingen existerar eller ej! 🙂 Rossi har ju lovat att publicera sin artikel när han väl är ute på banan med e- caten.

 44. ThomasJ

  Allvetande välrsdförbättrtare närmare än man tror…
  Läs speciellt 6. ’Presentation av ordförandeskapets arbetsprogram’, punkten ’Grönt Europa’:
  http://www.regeringen.se/content/1/c6/18/41/64/db0e22d3.pdf
  Rysare!
  Allra värsta rysaren är beskrivet här:
  http://www.canadafreepress.com/index.php/article/43846?utm_source=CFP+Mailout&utm_campaign=77f80d7f84-Call_to_Champions&utm_medium=email
  ’When will they ever learn…?’
  Mvh/TJ