Alla vill vi förstås ha en bättre värld. Och de flesta helt vanliga människor skapar detta, om de tillåts, genom att helt enkelt arbeta ihop en välfärd för sig själva, sina barn och familjer. Men ”världsförbättraren” ser denna vardagliga strävsamhet som uttryck för egoism, inskränkthet och konsumism.
Nej, den sanne världsförbättraren vill förbättra världen genom visioner och ledarskap. (Själv har jag börjat få allergiska utslag när jag hör de orden, men det beror väl på att man är luttrad :-)) Medlen ligger alltid på makroplanet; nya lagar, subventioner, skatter, internationella organisationer, nya myndigheter etc.
Den totalitäre diktatorn vill åstadkomma den förbättrade världen i ett slag, genom stark centralisering av all makt i hans händer och genom radikala förändringar av hela det ekonomiska systemet. Världsförbättrarna i mer demokratiska stater tänker sig en steg-för-steg politik där man genom mindre reformer här och där så småningom kan åstadkomma riktigt stora förändringar. Men föreställningen att en högre politisk makt måste genomföra sina visioner är densamma.
Visst, jag inser också att vissa förändringar måste åstadkommas genom lagstiftning och reformer. Men en förutsättning för att det hela skall lyckas bra är att man är beredd att utvärdera åtgärderna och att erkänna när de misslyckats. Som beslutsfattare måste man kunna säga att det här och det här inte fungerade, och på så sätt lära sig av erfarenheten.
Här är ett bra exempel där en ung man som arbetat inom biståndssektorn upptäckt hur viktigt detta är. Han pekar på att väldigt många insatser för väldens fattiga inte fungerar efter ett tag, men att regeringar och biståndsorganisationer helt enkelt vägrar att erkänna det. Man vill inte hör talas om att de goda intentionerna misslyckats.
I klimatsammanhang så är det ofta lika illa. Man vill inte erkänna, åtminstone inte utåt, att prognoserna är usla, att osäkerheterna är stora och att man misslyckats. Undantag finns, se t.ex. här och här. Men i de flesta sammanhang så framställer man IPCCs arbete som en stor framgång som hela tiden går från bekräftelse till bekräftelse. Kyla, värme, torka, skyfall, orkaner, havsytans höjning, isen vid polerna osv – allt ses bara som konfirmationer av det alarmistiska budskapet. Jag vill inte beskylla alla klimatforskare för en sådan här blindhet, men världsförbättrarna bland dem saknar helt insikten om värdet av att erkänna fel för att därigenom lära sig något nytt.
Just nu verkar energipolitiken domineras av idel gröna världsförbättrare. Det finns flera misstag att peka på, t.ex. etanolsatsningen och satsningen på ”förnyelsebar” energi. Vad beträffar det senare så har vi faktiskt över 30 års erfarenhet. Varje år sedan tidigt 80-tal har vi fått höra att blott inom ett par-tre år så kommer sol- och vindkraften att klara sig utan subventioner (se mer här). Men ingen politisk världsförbättrare verkar bry sig om att kolla upp hur bra satsningarna varit, och om man möjligen skall slå in på ett annat spår.
Så, se upp för världsförbättrare, de är oförbätterliga!
Ingemar Nordin

Professor emeritus i filosofi. Forskningsinriktning är vetenskapsteori, teknikfilosofi och politisk filosofi. Huvudredaktör för Klimatupplysningen.
Om du möter Budda på vägen så slå ihjäl honom. Budda finns nämligen inte, det är en falsk Budda
Shaviv på Jonova: (sammanfattning)
IPCC har inte ändrat klimatkänsligheten sedan 1990 annat än att man justerat upp lägsta nivån från 1,5 till 2 C. Det har nu gått 21/30 av vad IPCC anser vara en ”klimatperiod” sedan dess. Med sina ”Hög” ”Bästa” ”Lägsta” projektioner kan vi konstatera att tempserierna till och med ligger nedanför ”lägsta” beräkning. Klimatkänsligheten är därmed bevisligen felberäknad av IPCC och försöken att skapa sig egna villkor och regler för utvärdering håller inte helt enkelt.
Är vi elaka och flyttar beräkningarna att gälla från 1998 så är temputvecklingen helt utanför banan.
Här är några fler länkar på temat att det är viktigt att erkänna fel:
http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=376005
http://nofrakkingconsensus.com/2011/12/31/the-worlds-slowest-learners
http://judithcurry.com/2012/01/05/error-cascade/
http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100129892/global-warming-red-faced-climatologist-issues-grovelling-apology/
Slabadang #2,
Jag återkommer med ett inlägg om Shaviv i morgon 🙂
We’ve had 27 climate changes in the last 400 years: warm, cold, warm, cold. There have been four in this past century that have nothing to do with CO2, because CO2 wasn’t a factor hundreds of thousands of years ago. We know that those are not at all related to CO2. So why would we expect climate change today to be related to CO2? Well, if you can prove it, fine, but there is no single piece of real evidence that points to CO2.
Amnesty var jag medlem i i många år. När de gav sig in klimathysterin gick jag ur
För intresserade:
http://ingvare.wordpress.com/2012/01/15/don-quiote-regndans-fakta-och-makt/
Bra analys! Jag är fortfarande medlem i Amnesty men gillar inte den slagsida intresset för mänskliga rättigheter har tagit. Det är själva fan att det ska vara så svårt att försvara ideella organisationer från politiska ideologer istället för att vara principer trogen. Det finns alldeles för många Castro fans i organisationen som mäter brotten emot de mänskliga röttigheterna utifrån vem som begår dem istället för brotten i sig.
Kan man inte skaffa sig makt för sina politiska ambitioner så klättrar man in i NGO:er verkar det som
Så poängen med den här artikeln är?
Eller som jag har för för mig att Ingmar Bergman vid något, tillfälle yttrade om intrigen i en (eller kanske samtliga) av hans filmer: ”Alltså den goda viljan är jä-jävligt problematisk förstår du.”
Men det är möjligt att det är någon imitatör som träffande härmat honom.
Jag vet inte om ni haft denna länk förut på TCS. Men det är film de gärna skulle få visa på SVT på prime time. Bara sådär för lite balans, om man säger.
The Great Global Warming Swindle 1h15min.
0
false
18 pt
18 pt
0
0
false
false
false
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:12.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-ascii-font-family:Cambria;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Cambria;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}
http://www.youtube.com/watch?v=Ov0WwtPcALE