Tyskland går starkt – nedåt

Tysklands flagg

Det är inte bara Sverige som gör vansinniga satsningar som hotar att föra oss till ruinens brant. Batterifabriker som skriker efter investeringar från pensionsfonder. Fossilfri ståltillverkning som grovt har överskattat eltillgång, för att inte tala om efterfrågan. En bilindustri som friställer arbetskraft på löpande band.

I Tyskland hörs liknande tongångar https://notrickszone.com/2024/04/13/germany-electric-car-sales-plummet-30-as-country-floats-idea-of-weekend-driving-ban/  :

Där har det skett drastisk nedgång av registreringen av antalet elbilar, c:a 30% lägre än året innan. ”Den dystra trenden understryker elbilars impopularitet och konsumenternas tveksamhet när det gäller att köpa dem. Elektriska fordon plågas av begränsad räckvidd, gles laddningsinfrastruktur, högt inköpspris och dess enorma miljöpåverkan, vilket involverar den stora gruvbrytningen av sällsynta jordarter.”

”Avskaffandet av den elektriska bonusen i slutet av 2023 har avslöjat ett annat problem. Sektorns beroende av statliga subventioner blev uppenbara. Detta har ytterligare förvärrat förtroendekrisen på elbilsmarknaden.”

Men politikerna i Tyskland vill förstås inte godta att medborgarna väljer ”fel” bilar. Utsläppen SKALL bara ned. Det senaste förslaget är att förbjuda all bilkörning på helgerna. – Lycka till med det förslaget! 🙂

Men det är inte bara bilindustrin som är i kris. Hela landet lider av de höga elpriserna. Merkels energipolitik som gick ut på att fasa ut kolkraften och ersätta den med fulkraft (dvs vind- och solkraft) har inte gått så bra. Hon spädde dessutom på eländet med att lägga ned kärnkraften med anledning av tsunamin i Japan. Den här närsynta och nervösa energipolitiken har resulterat i att övrig industri drar ned, eller iväg.

https://notrickszone.com/2024/04/16/rise-and-fall-of-the-german-economy-energy-debacle-leading-to-economic-meltdown/

Data om industrins tillstånd har samlats in av Halle Institute for Economic Research. ” ”Det har inte varit något jämförbart sedan 2016, året som data först samlades in,” rapporterar Blackout News. ”Denna utveckling pekar inte bara på interna företagsproblem, den belyser också de omfattande ekonomiska utmaningar som landet står inför.””

“Analytiker säger att den främsta drivkraften bakom den svåra trenden är Tysklands omåttligt höga energikostnader, främst på grund av landets misshantering, förflyttning till gröna energier – som vind och sol – och övergången bort från prisvärda och stabila konventionella energikällor som naturgas, kol och kärnkraft.”

Än så länge så ser man ingen tillnyktring hos Tysklands rödgröna regering. Okunskapen om klimatet och de verkliga orsakerna till den globala uppvärmningen är lika stor där som här i Sverige. De många varningsropen klingar ohörda, eller blir hånade. Alarmisttåget tuffar obehindrat vidare i regi av statsmedia och riksdag.

Ingemar Nordin

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Stefan Eriksson

  Här; https://www-bundesrechnungshof-de.translate.goog/SharedDocs/Kurzmeldungen/DE/2024/energiewende/kurzmeldung.html?_x_tr_sl=de&_x_tr_tl=sv&_x_tr_hl=sv&_x_tr_pto=sc
  en sammanfattning av den Tyska ”riksrevisorns” uppfattning om ”energiwende”.
  Avser den Tyska regeringen ”köra ända in i kaklet”, innan en ”tillnyktring” kommer till stånd?

 2. Lasse

  Tysk energivände ger el-ände .
  Tur att vi i Sverige har begränsade kablar dit.
  Men industrin i Norr vill ha all ström och lite till där uppe.
  Snart kanske vi vill koppla upp oss mot Tyskland?
  Jessika Stegerud (SD) i debatt med ledamot från VP om vikten av ett fungerande elnät med fungerande produktion.
  När VP hänvisar till industrisatsningen i norr där det efterfrågas mer vindkraft så klingar VDs förhoppningar i mina öron ”de måste gå”
  Och då gällde det inte malmtågen 😉

 3. Sören G

  Uttalande av Amanda Lind:
  ”Om inte politiken går in och sätter gränsen för den ekonomiska utvecklingen kommer vi inte att klara klimatomställningen.”
  Alltså enligt henne så går klimatomställningen före vår välfärd. D.v.s. signalpolitik.

 4. Daniel Wiklund

  # 3 Sören G Från en lulebo till en annan lulebo. Om det är nåt vi definitivt kan klara oss utan så är det Miljöpartiet.

 5. Nils Enar Christer Jendren

  Man tar sig för pannan, jag anser att det är en samling galningar som styr och tydligen så lomhörda så att de inte vill lyssna på industrin som behöver elen som i en jämn omfattning, inte skräp el dvs vind eller sol. Sedan kan man ju tycka att FF stål är rena galenskapen vilket det tydligen är enligt de kunniga. Men energi behövs 24 tim/dygn året runt och som sagt tragiskt att Tyskarna var drabbade av Merkel som har ställt till det men våra muppar vill ju göra samma sak så vi måste hålla dem utanför beslutanderätten de ställer mest till olände.

 6. Ivar Andersson

  Utopismen. Den som tror på en utopi, på ett väntande idealsamhälle i framtiden, blir beredd att begå vilka vidrigheter och brott som helst för att uppnå målet. Från Bulletin

  Klimatalarmism är ett bra exempel på utopism. Alla åtgärder som de klimathotsreligiösa vill genomföra är bra för att nå målet även om befolkningen och samhället påverkas negativt och i värsta fall skadas eller raseras.

 7. Magma

  Energiwände går parallellt med ekonomiwände som går parallellt med välfärdswände som tyvärr också ökar klassklyftor mellan eliten och vanligt folk. Kommer även vanliga människor att kunna äta sig mätta och få sjukvård i ett framtida samhälle där ekonomi och välstånd skjutits i sank genom en galen energipolitik driven av utopiska drömmar hos den grönröda wänderörelsen?

 8. Bernt O

  Kan man ana en gryende tillnyktring från Europas självskadebeteende? Då den sk. Eliten samlades i Davos i Januari så degraderade man klimathotet på listan över globala hot. Ett läckt underlag till Europeiska rådets kommande politiska prioriteringar är full av hänvisningar till försvar, säkerhet och migration medan klimatförändringen knappt nämns.
  ”Den nya VERKLIGHETEN med krig, höga energipriser och andra ekonomiska svårigheter har lett till en missnöjesvåg mot det som ses som betungande EU-regler om klimat och miljö”.
  Alltid denna besvärliga verklighet!

 9. Tege Tornvall

  Liberalerna (FDP) hotas av utplåning, klämda mellan sossar och gröna muppar. Klokast för dem vore nog att inse klimatets och energins realiteter och kasta om kurs. Detsamma gäller förstås vårt eget lilla L (f. d. Fp).

 10. Thorleif

  Tyvärr visar även vissa krafter sitt nygamla ansikte från förr, dvs från 30-talet. Det är samtidigt uppenbart att det ”anglosaxiska” samarbetet är det som leder oss mot stupet då 5eys-länderna (FVEY) inför Covid även lyckades få med sig Tyskland på vagnen (R Koch Inst.). Tyskland som trots den amerikanska permanenta närvaron länge hållit emot tillsammans med Frankrike (på helt olika sätt dock). Nederländerna som Europas centrum för finansiella ”lagliga skattebedrägerier” är även en av huvudaktörerna (via WEF). Att vänster-extremisterna inkl miljövänstern fått sådant gehör är delvis en del av strategin på vägen mot överstatlighet, NWO och fascism. Det handlar inte om en grupps koordinerade planer utan om flera sammanvävda särintressen där demokratin successivt sätts ur spel.

  Det handlar ultimat om The Great Reset och väst mot öst. ”It’s all about the money and power” (som vanligt).

  Ledsamt att våra 3-4 stora MSM inte rapporterar det som händer på folklig nivå i t.ex Tyskland. Om orsak och verkan och flera perspektiv.

 11. Det mest oförklarliga är hur bilindustrin så totalt glömt hur den blev hela världens ekonomiska motor. Fortsätter man som hittills väntar ett blodbad, ett självpåtaget dito.
  https://www.theguardian.com/money/2024/apr/17/renault-repair-zoe-heater-car
  Vad är det biltillverkarna inte förstår?

 12. Sören G

  I dag är ”overshoot day” enligt klimatalarmisterna. Vad är det för resurser som skulle ha tagit slut?
  Rebellmammorna har stickat en halsduk någon km lång för att linda riksdagshuset.

 13. UffeB

  #21 Sören G
  Jag har alltid undrat det samma.

  Overshoot day har väl pågått i flera decennier, vad jag kan minnas.
  Kanske någon här på detta forum kan svara på:
  – När nollställs räknaren för denna ångest-pekpinne till det västerländska folket?
  – Är det på nyårsdagen ?

  Det verkar ju inte vara så att den ackumuleras från år till år för då hade vi väl varit kokta (FN-definition) för länge sedan?

  Tack för KU !

 14. Björn

  Hur kan man begripa att Tysklands sex största biltillverkare , Audi, BMW, WW, MB, Opel och Porsche, låter sig fullständigt dompteras av en politikerkår som huvudlöst är troende på en klimatkris skapad av mänskligheten. Enligt Wikipedia nedan har Tyskland 53 600 000 bilar, men vilket som inte framgår, om lastfordon också ingår i denna statistik. Det är lätt att förstå, att om man ruckar på en så framgångsrik industri, då uppstår på alla samhälleliga nivåer en oanad negativ kausal effekt. Om man idag har lite drygt ca 1 miljon elbilar, så behövs det inte allt för många hjärnceller för att förstå att de politiska omställningskraven på bilindustrin är omöjliga. Enda vägen för tysk ekonomi och bilindustri, är fortsatt tillverkning av känd och beprövad teknik och utan tidskrav, ha en parallell utveckling av elbilar, vilka med tiden i naturlig takt, ersätter den teknik som nu alla samhällets transporter vilar på.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Transport_i_Tyskland

 15. Lennart Bengtsson

  Att begå kollektivt självmord av verkliga orsaker som obotlig sjukdom eller total invasion av en grym rörelse som IS är något som man åtminstone kan förstå. Att däremot göra det helt i onödan på grund av en inbillad fara, som ett kanske något varmare klimat, är däremot åtminstone från en tänkande varelse helt obegripligt.
  Vad Tyskland visar i dag är en annan sorts galenskap än 1930-talets nazism men på sikt kanske lika allvarligt. Att Sverige vill kopiera samma galenskap är lika obegripligt som det var för ett sekel sedan

 16. Ulf

  Av olika anledningar tvingades jag lyssna för mycket på svenska nyheter i veckan. Inte minst SVT. Jag förstår att folk är så indoktrinerade som de är. Flera ggr gafflade man om döende korallrev, troligen ifrån någon simuleringsmodell. Men alltså det var väl inte längesedan det direkt ur verkligheten konstaterades att stora barriärrevet växte? Verkligheten är inte populär vad gäller klimatnyheter.

 17. Mats Kälvemark

  #16 Ulf
  I länken nedan får du fakta om koraller.
  De har existerat i många miljoner år och har genomgått ständiga klimatförändringar, de mår bra nu och kommer att göra det lika långt framåt i tiden så länge som vi pratar om klimatförändring och inte förändrad miljö.
  https://www.thegwpf.org/publications/worlds-coral-reefs-not-declining-new-paper-reveals/

 18. Peter R

  En fråga: Vilken är den perfekta/optimala temperaturen för jorden? Temperaturen har stigit ca 1,3°C sedan 1850 och det finns väl ingen som ifrågasätter det. Men varför skulle just temperaturen år 1850 vara vägledande?

 19. Cege Rosborg

  Elnätskostnaden har stigit kraftigt de senaste åren och jag misstänker att det har med vindkraftsutbyggnaden att göra. Är det någon som kan något om detta?
  /Cege

 20. Peter Svensson

  Det mest förbluffande är ändå att Tyskland valt bort kärnkraft. Hur kan politiker i olika länder komma till så diametralt olika slutsatser? Hur kan kärnkraftsolyckan i Japan 2011 påverka tyskarna så kraftigt när den inte alls i samma utsträckning har påverkat opinionen i Sverige, eller för den delen i Storbritannien och Frankrike? Förvisso var sossarna och Miljöpartiet på god väg att stänga ner all kärnkraft även här, men något kompakt motstånd mot kärnkraft har egentligen aldrig existerat i Sverige.

 21. Michael E

  Tvärs västeuropa har en kultur framsprungit som i sitt självhat och misstro mot sin egen förmåga söker rasera våra samhällsfundament.

  Generellt sjunkande födelsetal kombineras med en massinvandring från kulturellt väsensskilda länder, till platser som inte kan eller vill acceptera dem, i vad som måste uppfattas som ett försök att radera ut den nationella identitet som en gång byggde våra framgångsrika samhällen. Det kombineras med en politik som förstör vår industriella infrastruktur genom att begränsa tillgången på energi. Det kan inte beskrivas som annat än ett försök till kollektivt självmord.

 22. Mera pengar i sjön.
  https://www.svd.se/a/gwa9yL/mangdubbling-av-dansk-vindkraft-till-havs
  Och vi vet vad effekten blir.
  https://sprayhattas.crabdance.com/energiewende/

 23. Tege Tornvall

  #20. Det var inte en ”kärnkraftsolycka” utan en ovanligt kraftig jordbävning med stor tsunami. Kraftverket Fukushima klarade jordbävningen men inte tsunamin, som gick över höga skydd.

  Tysk opinion är rädd för både kärnkraft och kolkraft. Det ger de gröna medvind. Men den vänder nu med energikris och höga kostnader.

 24. Tege Tornvall

  #16-17. Koraller är inte bara ”många miljoner” år gamla utan finns sedan en halv miljard år. Då kom många nya livsformer med det varma Kambrium efter en lång och djup istid.

  Mycket av vår klimatdebatt har sitt ursprung för ca 540 miljoner år sedan. Men det nämner inte de som varnar för varmare (= mer gynnsamt) klimat.

 25. Tege Tornvall

  #14, EU har tummen i ögat på främst Europas fordonsindustri med astronomiska böter för dem som inte når en viss och ökande andel eldrivna fordon i sitt utbud.

  Detta drabbar främst tyska tillverkare, som VW-koncernen. EU-krav på minimering av både CO2- och NOx-utsläpp (kväveoxider) kan inte samtidigt uppfyllas. NOx kan elimineras med fullständig förbränning, som dock kräver mer bränsle och ger mer CO2-utsläpp.

  Så gjorde VW-gruppen och straffades för det.

 26. SatSapiente

  #20 P Svensson
  Vad MP och S inte lyckades helt med kommer nuvarande energipolitik att lyckas med, att på sikt förstöra lönsamheten för kärnkraft. Med mycket intermittent elproduktion åker elpriset jo-jo och blir allt oftare negativt. Kärnkraftproducenter, både nuvarande och ev kommande är inte filantroper och vill inte driva verk som inte bär sina kostnader. Vilket de inte gör när det blåser för mycket och priset går mot noll. Kärnkraftverk har höga fasta kostnader vare sig de producerar eller ej.
  Problemet blir värre ju mer vindkraft vi bygger och kommer på sikt att stoppa all kärnkraft, både befintlig och ny.
  Endera inser vi faran och säkerställer ekonomiska garantier för att driva och bygga kärnkraftverk eller så väntar vi på elkraschen och tvingas snabbygga mängder med gasturbinkraftverk, det enda kraftslag som snabbt kan lösa en sådan kris.

 27. Lasse

  Copernicus är ute med en rapport om extrema 2023.
  Varmare än normalt i hela Europa-utom i norr.
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/eu-rapport-fler-dor-av-extremvader-okning-med-30-procent
  ”Det är i norr vi ser effekterna av CO2”
  ”Arktis is är kanariefågeln.”
  När argumenten hoppar som grodor så är det svårt tro på alarmisterna på Stockholm resilience center

  Den värme södra Europa fick 2023 hänger samman med väder, dvs sol från molnfri himmel och kan inte kopplas till klimatet.
  ”Samtidigt blir stormar och översvämningar vanligare.”
  Frågan är om SVTs påstående kommer från beprövad forskning?
  Det gäller i alla fall inte i Sverige-”där CO2 märks mest”
  https://www.smhi.se/klimat/klimatet-da-och-nu/klimatindikatorer/klimatindikator-extrem-nederbord-1.29819

 28. Arild Fuglerud

  Vi har flera politiker i vår Riksdag som ständigt påminner om behovet av lägre konsumtion, lägre tillväxt i ekonomin och ibland pratar man om nolltillväxt. Det är samma politiker som vill ha högre bidrag, högre pensioner, högre löner, ”grön energi”, bidrag till elbilar och – cyklar, fossilfritt stål m.m. och öppen invandring.

  Grundläggande matematik är en bristvara!

 29. SatSapiente #26
  Kollade just vad 6 nya GW dansk havsvindkraft skulle ge det sista vi behöver

 30. tty

  #24

  ”#16-17. Koraller är inte bara ”många miljoner” år gamla utan finns sedan en halv miljard år.”

  Egentligen inte. Dessa tidiga koraller tillhörde Rugosa och Tabulata, helt andra numera utdöda ordningar. De nutida korallerna Scleractinia är ungefär 240 miljoner år gamla.

 31. Peter Svensson

  #26

  Ja, den nuvarande regeringen har en positiv syn på kärnkraft samtidigt som de arbetar aktivt för mer vindkraft. De har uppenbarligen inte förstått precis det som du påpekar, att vindkraften gör kärnkraften olönsam, samtidigt som vindkraften inte är i närheten av att kunna ersätta kärnkraften fullt ut. Jag sätter mitt hopp till att vindkraftens utbyggnad stoppas av miljöskäl på lokal nivå, vilket det finns flera tecken på att den gör.

 32. SatSapiente

  #31 P Svensson
  Se mitt inlägg i veckans Öppen tråd #11.
  Oskarshamns kommun har förslag till vindbruksplan som i praktiken stoppar all storskalig vindkraft i kommunen.
  Tyvärr finns risken att regeringen kör över det kommunala vetot om för många kommuner gör som Oskarshamn.

 33. Peter Svensson #31,

  Att vindkraft tränger ut finansiärer till kärnkraft är gissningsvis både Vattenfall och energiministern väl medvetna om.

  Kan det vara Tyskland/EU som ligger på och vill öppna upp Sverige för en vindkraftsrusch i bästa Klondyke-stil? EU har ju redan ett gott öga till vår skog, älvar och malmtillgångar.

 34. Mats Kälvemark

  #30 tty
  Nu var du väl för svepande i din kommentar.
  Jag skriver ordagrant i #17: ” De har existerat i många miljoner år och har genomgått ständiga klimatförändringar, de mår bra nu och kommer att göra det lika långt framåt i tiden så länge som vi pratar om klimatförändring och inte förändrad miljö.”
  Har du något att anmärka mot det? Det bör väl kvala in inom ditt ”..240 miljoner år gamla”?

 35. Olof

  #19

  ”Elnätskostnaden har stigit kraftigt de senaste åren och jag misstänker att det har med vindkraftsutbyggnaden att göra”

  Ja, både elnätet och elförlusterna blir större med vindkraft eftersom elnätet utnyttjas sämre när strömmen kommer från många små generatorer med ryckig produktion jämfört med om strömmen kommer från en enda stor planerbar generator.

  Jämför t ex när nästan all ström i Skåne kom från en enda plats, Barsebäck, bara några enstaka mil från de stora behoven i Malmö, Lund, Landskrona och H-borg mot nu då elen ska komma från tusentals vindsnurror, i värsta fall hundratals mil därifrån i vårt avlånga land.

  Hur dåligt ett elnät utnyttjas när man har mycket vindel (och annan oplanerbar ström) kan man få en uppfattning av om man tittar på Tyskland. Vårt sydliga grannland skulle klara sig med halva sitt elnät förutom under ynkliga 40 timmar varje år. Under resten av året, dvs 0,45% av tiden, står halva elnätet outnyttjat och bara kostar en pengar.

  Elförlusten blir också större med vindkraft och annan ”slumpkraft”. Det beror inte bara på längre och fler ledningar utan även på att leveranserna från vindsnurrorna varierar mycket kraftigt med vindstyrkan. Sambandet är inte linjärt utan elproduktionen ökar med kubiken på vindsstyrkan dvs elproduktionen blir inte dubbelt så stor utan åtta gånger större om vindstyrkan fördubblas. Dessa kast i vindstyrkan leder i sin tur till ofrånkomliga elförluster för den elektriska effekten variera ju inte linjärt med strömstyrkan utan kvadratiskt (Formeln för effekt är P=RxI^2).

  Det innebär att, om förlusten är 1% vid en viss strömstyrka, blir den inte 2% om strömstyrkan fördubblas utan 4%.
  Om man ska överföra t ex 1 kWh är det därför bättre att göra det jämnt med 1 kW under en timme än att göra det med 0,5 kW under en halvtimme och med 2 kW under resten av timmen.

  Vindkraften leder därför till extra kostnader både pga att elnätet utnyttjas dåligt och pga ökade elförluster. Hur stora dessa extra kostnader är verkar vara svårt att få reda på. De (liksom kostnaden för reservkraften när det inte blåser) bakas in i nätavgifterna som elabonnenterna tvingas betala.

  Men att det är en kraftig subvention av vindkraften tror jag alla förstår; en subvention som snedvrider konkurrensen på elmarknaden.

 36. Thorleif

  Det tyska indexet för utvecklingen inom tillverkningsindustrin enl inköpschefer. Tillväxt = >50.

  Under normala lågkonjunkturer brukar index vända upp kring en botten av 47-48.

  ”Tyskland – Tillverkning inköpschefsindex (PMI)”

  http://se.investing.com/economic-calendar/german-manufacturing-pmi-136

  Motsv för USA; nu precis över mot tillväxt igen. Kommer USA vara draglok?

  ”USA – Tillverkning inköpschefsindex (PMI)”

  http://se.investing.com/economic-calendar/manufacturing-pmi-829

  Notera att tjänste-sektorerna blivit alltmer viktiga för väst-ekonomierna. De går i allmänhet bättre enl samma index-typ.