Klimatångest, nu på en vårdcentral nära dig

1177

Jag vet inte hur länge den här sidan om råd för dem som är oroade för klimatet har funnits på 1177 men den är senast uppdaterad den 3 april.

Under rubriken ”Vad är oro för klimatet?” läser vi:

 • Du kan känna en oro och rädsla inför vad som kommer hända i framtiden. Det kan båda vara för dig själv och för andra i din närhet.
 • Du kan känna dig arg och frustrerad över att inte mer händer för att stoppa klimatförändringarna eller att andra inte ser problemen så som du gör.
 • Du kan känna sorg för det som har gått förlorat och det som riskerar att förloras i framtiden.
 • Du kan känna dig ledsen och nedstämd och att det inte finns något hopp om framtiden.
 • Du kan känna att det du gör inte räcker, att du måste göra mer.

Man kan väl säga att 1177 har köpt narrativet rakt av och något annat är inte heller att förvänta sig. Riktigt vad som har gått förlorat på grund av människans utsläpp av växthusgaser framgår självklart inte. Det är tydligen upp till personens egen fantasi.

Under rubriken ”Vad kan jag göra själv?” läser vi att ”Det är vanligt att känna starka känslor. Det du känner är inte fel och du är inte ensam om att känna som du gör. Berätta hur du känner för någon du litar på.”.

Råden för vad man själv kan göra är att hitta andra som känner likadant, utbilda sig och att inte glömma tid för återhämtning där sömn, mat och motion ingår. Man kan också träna på avslappning och begränsa mängden nyheter.

Till sist i detta avsnitt är det, enligt 1177, viktigt att känna hopp. Det kan göra dig mer engagerad vilket i sig ger en ökad känsla av hopp, du är med och skapar förändring.

Här kommer jag osökt att tänka på mossfolket (Återställ våtmarkerna) och andra klimataktivister. De tycker säkert att de får lindring för sin klimatångest genom att agera och tro på ett samhälle som går att förändra.

Under rubriken ”Råd till dig som förälder” återkommer rådet att själv försöka skapa förändring. Förutom att lyssna och ta barnets oro på allvar är det ungefär samma råd som tidigare, dvs prata, lyssna, ta reda på fakta och som sagt engagera och agera själv.

Till sist menar de att de flesta som är oroliga för klimatet inte behöver söka vård men de starka känslorna kan ge en del personer psykiska besvär och då kan man kontakta sin vårdcentral för hjälp.

Man kan undra hur många klimataktivister som går omkring och äter antidepressiva läkemedel eller lyckopiller som de kallas i folkmun?

 

Kommentarer

Kommentera längst ner på sidan.

 1. Jan

  Jag känner också oro. Inte över klimatet utan över allt elände och den fattigdom klimatpolitiken kommer att orsaka.

 2. MA

  ”Du kan känna sorg för det som har gått förlorat och det som riskerar att förloras i framtiden.”

  Aha, oro för konsekvenser av massinvandringen. Nä visst ja, den oron är ju förbjuden medan annan är påbjuden.

  Beklagar OT…

 3. Sören G

  EU-domstolen satte normen, nu gror vansinnet
  Man stämmer regeringen för att inte skydda honom från havshöjningen. Hack i häl på Europadomstolens dom står vi nu inför möjligheten av en ström med fåniga juridiska klimatfall. Är det sånt som domstolarna skall börja ägna sin tid åt nu?

  https://www.klimatvett.fi/post/eu-domstolen-satte-normen-nu-gror-vansinnet?fbclid=IwZXh0bgNhZW0CMTEAAR32CVdNVjiwIPs95hoSjm25MGIppLbGW9HLI8rZDgO2y6YKxLg-RApkzxY_aem_AYY0mW-IM7v4KJas_tOmsHGrLsfU3_i98QIv9Fjq6V_lRDguGVCJ7QCBTrhvCsmqCyPoATModVzjCKmc-UJiOkJV

 4. Ann lh

  En troligen ångestdämpande medicin för den med svår klimatoro kunde vara att börja varje dag med att tänka bort de fossila bränslena i hens liv, att jämföra livet i dag med det fossilfria livet för säg 300-400 år sedan.
  Vilken klimat skulle råda, hur skulle jag bo, hur många barn skulle jag ha, vilka medicinska problem skulle jag få hjälp med, vilken mat skulle jag äta och hur skulle jag arbeta för min försörjning …

 5. Lasse

  1177 borde ägna sig åt helande.
  Går det inte att föreslå regndans vid torka, åkarbrasa vis kyla eller bad vid värme?
  Eller varför inte lite sanningsenlig information om vår litenhet i klimatsammanhang.
  Sprid lite optimism.
  Vi har fått 20% fler soltimmar, kortare vinter och grönare glob.
  Allt färre svälter och allt färre omkommer i naturkatastrofer.
  https://ourworldindata.org/explorers/natural-disasters?facet=none&Disaster+Type=All+disasters&Impact=Deaths&Timespan=Decadal+average&Per+capita=false&country=~OWID_WRL
  Men vi kan inte förhindra naturens krafter.
  Vi behöver lite hopp i en inte alltid perfekt värld!

  Fåglar som kommit tidigt behöver din hjälp i kylan (P1 Nyss)

  Sommaren i Kristianstad ser lite kall ut-snö!
  https://www.ventusky.com/help

 6. Evert Andersson

  En sak har väl 1177 rätt i. Den tsunami av desinformation vi lever med och infantila åtgärder planerade bidrar givetvis till ångesten framför allt hos barn i skolåldern.

  Så att det är big business för psykofarmaka kan förklaras.

  Bästa medicinen vore en tillnyktring i politik och media.

 7. Mats Kälvemark

  Från SvD:s morgonrapport idag 18/4:

  ”Den extrema fattigdomen skulle utrotas till 2030. Men utvecklingen går åt fel håll. Sedan pandemin har antalet extremt fattiga ökat med över 20 miljoner. Världsbankstoppen Anna Bjerde ser med oro på fattigdomsbekämpningen och försöker nu övertyga politiker om mer pengar till Världsbankens arbete. Till SvD säger hon att ökade utgifter för klimatåtgärder och försvar tränger undan satsningar som kan få ekonomier att växa.”
  Så slusatsen blir att vi borde alla känna djupaste ångest över den fattigdom som breder ut sig som följd av alla klimatåtgärder i den gröna omställningsen namn och med Klimatkyrkans välsignelse.

 8. iah

  klimatet är ju en utmärkt orsak till ångest så man slipper att oroa sig för sjukhusens dåliga ekonomi, transvård, inflation, hyran, räntan, bensinpriset, ungarnas krav, hotet om skilsmässa, massinvandringen, eu-valet osv osv

 9. Gunnar Juliusson

  Bästa boten mot klimatångest är förstås upplysning.
  Eva Marie Brekkestös bok Vårt alltid skiftande klimat borde vara en given uppstart för såväl ängsliga tonåringar som vilseförda seniorer. Boken får 5 stjärnor i recensionen här:

  https://www.bokus.com/recension/1850464

  Författaren talar och visar bilder här:
  https://www.youtube.com/watch?v=Su0J4JOWrxg

 10. Göran

  1177 kan väl ge de med ångest en jordenruntbiljett så kan de se med egna ögon att det inte finns någon kris.

 11. Arne Nilsson

  I Dubai har man inget dagvattensystem. Detta eftersom det regnar ungefär 10 cm om året. Häromdagen kom det 14 cm på ett dygn. Då blev det översvämningar. Jag var i Las Vegas 1983, då regnade det rejält där. De har inte heller nåt dagvattensystem. Det var bara att ta av sig skor och strumpor och kavla upp brallorna och förflytta sig till det ställe man skulle. Detta om att tänka efter först och bygga husen sen.

 12. foliehatt

  Givet hur massmedia och andra organisationer klimathetsar så förstår jag att en del individer mår psykiskt dåligt av detta.

  Med bakgrunden av att det därför verkligen finns individer vars oro för det framtida klimatet närmar sig eller överskrider gränsen till det patologiska, så tycker jag att 1177 gör ett ganska bra jobb med sina praktiska råd.

  Om man läser vidare i det som 1177 skriver om psykisk ohälsa i allmänhet så är den bärande tanken den att man inte ska sluta sig i sin oro, inte älta utan försöka öppna upp och vädra ut. Och, i den andan så gillar jag uppmaningen till de klimatpsykotiska att de ska utbilda sig!!! så att de själva i framtiden ska kunna göra bedömningar av läget. Ett sååååå mycket bättre råd än Gretinernas uppmaningar till skolstrejk och auktoritetstro.

  Så, heja 1177.

 13. Daniel Wiklund

  # 9 Gunnar J Tack för boktipset. Ska snart ut på min dagliga cykeltur. Solen skiner från en klarblå himmel. Det är minus 2 grader. Jag cyklade när det var minus 35. Människan är bra på att anpassa sig. Själv har jag däremot svårt att anpassa mig till allt svammel kring klimatfrågan. Kary Mullis skrev i sin bok ( Kemist utan skyddsdräkt) ”Vi lever på en planet med många mysterier, däribland mönstren för det föränderliga klimatet. Vi är barn av dessa förändringar och har vår härkomst i dessa mysterier”. I kapitlet som heter ”Hybris” slutar han med ”Himlen ramlar inte ner”. När man har klimatångest kan man trösta sig med det.

 14. Nr 9
  DET var verkligen en imponerande recension!

  Klimatforskningens senaste trick har ju bl a fokuserat på att förminska Lilla Istiden och betydelsen av våran nutida återhämtning från denna svåra klimatperiod.

  Att inte förstå eller vilja förstå den enorma svårighet som Lilla Istiden innebar för samhällen, människor och natur visar hur – oerhört lågt klimatforskningen och narrativet sjunkit.

  Senaste rycket inom klimatnarrativet är ju annars att vi kanske inte kan se dom högre temperaturerna på våra termometrar – utan nu skall vi Känna och uppleva värmen – passar perfekt här i Skandinaviens allt kallare klimat.

  Imorse visade termometern i Trollhättan på minus, trots mulet.

  Alla dessa kalla vårar dom senaste åren är oroande – det är ju i månaden april vi tidigare mest har kunnat se uppvärmningen.

  Grönlands sena avsmältningsstart på senare år är ännu en källa till oro.

  Vårat samhälle monterade ner förmågan att hantera vintrar – och fortfarande finns oviljan att förbereda sig för kyla…narrativet trycker hårt på bromspedalen.

  Så – när samhället programmerar ungdomarna, genom skolundervisning och propaganda att känna klimatpaniken och omfamna den känslan – så begår ledare och samhälle grova övergrepp.

  Ni minns väl klimatpsykologen på Sveriges radio som sa – att det är viktigt att känna oro för klimatet, eftersom det är på riktigt – om man accepterade krisen skulle den initiala ångesten och förlamning bli hanterbar.

  Samhället och vuxenvärlden har svikit barnen i klimatfrågan – skrämma barn historiskt har ju dock varit samhällets och kyrkans uppgift – så inget nytt under solen.

 15. Lasse

  #9 o #14
  Lite tysk uppmärksamhet om samma tema:
  https://www.youtube.com/watch?v=PO9uYVDfbYQ

  Forskningen visar att lilla istiden var en svår period.
  Glaciärer växte till och svält var utbredda när skördarna slog fel.
  Kanske var det dock inte kylan som drabbade Norrmän på sin Grönlandskoloni utan torkan? Hade de inte förmåga att utvinna vatten från snö? Man kanske bör låta forskare nysta lite mer i detta.

 16. Roland Salomonsson

  1177 missar ett av de viktigaste råden!

  Läs inga MSM media under ca 3 månader! Titta inte på svensk Public Service under samma 3 månader! Icke svenska media går bra samma tid.

  Med ovanstående försvinner ev ”ångest”!

 17. Man skulle kunna anlägga behandlingshem där människor med klimatångest får lära sig att anpassa sig till ett varmare klimat. Såna behandlingsresor kan bekostas av försäkringskassan, lämpliga ställen kan vara Mallis eller Kanarieholmarna.

 18. Thorleif

  Detta kring ångest-fenomen handlar i grunden om att vi svenskar från 90-talet omformades politiskt med den nya Individualismen. Det var en borgerlig motreaktion mot den kollektiva syn på tillvaron som socialdemokraterna alltför länge inpräntat i svensken.

  När det nu blev mer accepterat att ”bara” tänka på sig själv förändrades samhället långsamt och Känslor blev allt viktigare i folks relationer. Krisen på 90-talet påverkade också många mycket negativt och staten skulle nu inte längre ta ansvar för dig utan det var din egen uppgift.

  Psykiatri-reformen försämrade de riktigt sjukas situation medan t.ex den nya ekonomismen fick många att börja knapra piller likt länder som USA. Ångest, depression och funktions-nedsättningar uppmärksammades allt oftare i media-samtalen. En otryggare värld på flera nivåer upplevdes av ett ökande antal människor. På arbetsmarknaden, i skolan osv. Människors reaktioner och känslor blev viktigare att diskutera och i fler sammanhang. Världens tryggaste land hade förändrats.

  I ekonomiska termer har väldigt många fått det ännu bättre sedan t.ex 90-talet men till en kostnad; ökad stress. Långvarig men låggradig stress påverkar oss mycket negativt. Psyket handlar om kroppens och hjärnans kemi.

  När nu många börjar skönja en ny tuffare ekonomisk värld ökar stressen på alla nivåer. Klimatomställningen har hittills inte på allvar visat sig i människors ekonomiska vardag. Men det kommer…….

  Frågan är om människor kommer acceptera våra beslutsfattares krav?

  https://www.di.se/hallbart-naringsliv/tysk-propa-splittrar-svenska-professorn-hyllar-helt-ratt/

 19. Lasse

  #5 forts
  Regndansen tycks ha fungerat i Dubai.
  Över förväntan!
  https://wattsupwiththat.com/2024/04/17/the-billmckibben-integrity-test/

  Är våra utsläpp skyldiga till den översvämning som drabbade Dubai?
  I så fall är det en lovande teknik de uppvisar, med vissa oönskade nackdelar som kan ge ångest.

 20. Peter

  Mats, #7,

  Befolkningsökningen per år i världen är ca: 80m.
  4 år ger 320m.
  20/320=1/16 eller ca:7%.
  Hur många är extremt fattiga i världen?
  Låter inte som hon har något att komma med över huvud taget…

 21. Nr 5
  Naj, dubai – regnet berodde på en synnerligen rejäl kallfront – 10 grader lägre dagstemperatur – precis som hos oss förra juli, när det föll isande regn och var 9+ mitt på dagen – kyla ger regn.

  En god anledning till klimatångest återfinner vi dock i västvärldens enorma pengaförstöring i klimatåtgärder.

  Norska oljefonden rapporterade 1:a kvartalet idag:
  Aktieplaceringar +9,1%.
  Ränteplaceringr +0,4%.
  Avkastning förnybar energi…minus 11,4%.

  Jag tittade igår på en av Sveriges största vindkraftägare, huvudägare var 2 stora svenska pensionsfonder och en dito norsk.

  1000 – tals miljarder försvinner I detta svarta hål varje år – dom pengarna hade varit mumma i pension, skola, vård och omsorg istället…jag blir orolig…

 22. Public Service älskar sjukdom och psykisk ohälsa. Program efter program handlar om det. Om du är trygg och lugn så är ingen intresserad, allra minst PS. Du kommer definitivt att inte bli uppmärksammad.

  Detta är ett inlärt beteende som PS prackar på folk. Det har inget med individualism att göra utan är en planerad masspsykos för att göra oss mer lättstyrda.

 23. mattias

  Jag föreslår 1177 att omedelbart inleda en vaccinationskampanj mot klimatångest genom att exempelvis hänvisa till denna blogg. Immunförsvaret stärks genom att få information om hur verkligheten egentligen ser ut.

 24. Göran

  För att må både fysiskt och psykiskt bra behövs bara tre saker.

  1. Sova ordentligt
  2. Inte stoppa in gift i kroppen
  3. Fysisk träning

  De flesta människor slarvar med de tre punkterna. De flesta människor kommer inte bry sig det minsta om de tre punkterna ovan.

  Följer du inte de tre punkterna spelar det ingen som helst roll hur många kuratorer eller psykologer du besöker. Man blir inte psykiskt sjuk av att höra om klimatkriser eller liknande, om man har en fungerande kropp.

  Det är mest unga flickor som får ångest för klimatet. Fundera på vad de har gemensamt. Speciellt fuskar de med punkt 2 ovan.

 25. pa

  Fler borde ringa 1177 och uttrycka sin oro över det klimataktivismen kommer ställa till med.

 26. Jan-Åke

  1177 kunde kanske informera om att Sverige för 15 tusen år sedan hade en verklig klimatkris.
  Tex Stockholmstrakten hade då 2650 meter djup is och snö och ibland minusgrader mitt i sommaren.

 27. Rickard Mårtensson

  Läste nyss att de tror att regnen i Dubai beror på cloud-seeding. Skulle inte förvåna mig i alla fall.

 28. Fredrik S

  Det finns många som mår dåligt psykiskt av olika anledningar men som aldrig fångas in av en oftast väldigt överansträngd sjukvård.

  Samtidigt läggs resurser på att klimatoroliga vuxna ska belasta systemet?

  Ungefär som att uppmuntra folk att åka till akuten när de skurit sig i fingret på ett papper.

 29. Christian H

  På: https://www.klimatvett.fi/post/att-driva-barn-till-klimat%C3%A5ngest-kan-st%C3%A5-samh%C3%A4llet-dyrt kan man bl.a. läsa dessa kloka ord: ”När skall det gå upp för oss lite äldre att det som sker kanske kommer att klassas som global barnmisshandel i framtiden. Ansvaret ligger helt på oss”.
  Jag anser definitivt att dagens beslutsfattare gör sig skyldiga till omfattande barnmisshandel, när de ideligen trumpetar ut narrativet att vi går mot en klimatkatastrof. Ungdomarna är inte tillräckligt kunniga och mogna för att kunna se igenom propagandan. På 1177 skriver de: ”Det är vanligt att känna starka känslor. Det du känner är inte fel och du är inte ensam om att känna som du gör. Berätta hur du känner för någon du litar på.”. De tar därmed tydlig ställning för den rådande hotbilden och förstärker därigenom den, rationellt sett, obefogade ångesten. Framtidens dom kommer att bli hård över att dagens beslutsfattare spelade rysk roulett med våra ungdomars psykiska hälsa. Ibland kan dock stolligheterna bli så stora att man vaknar upp och engagerar sig. För min del hände det när man skamlöst utnyttjade Gretas psykiska diagnoser för att sprida lögnpropaganda. Det var orätt mot henne, då hon borde ha fått hjälp för sina psykiska besvär och inte lyftas fram som någon klimatguru av indignationsjournalister och andra fula fiskar.

 30. Christian H

  Nu är det inte bara ungdomar som får ångest av skrämselpropagandan. Många vuxna drabbas också, vilket sedan länge utnyttjats av de som njuter av att sprida skräck och oro. Jag minns med fasa hur massmedia hanterade kärnkraftsolyckan i Tjernobyl. Inga kunniga och kritiska röster släpptes fram, utan enbart okunniga och oroliga röster fick ta plats. Ju mer fasansfullt och hysteriskt det lät, desto viktigare, verkade murvlarna tycka. ”Man måste respektera människors oro,” hette det. Att respektera kunskap och saklighet, fanns inte på kartan då. Dessvärre är det precis likadant nu.

 31. Daniel Wiklund

  Det finns Krösa-Major lite överallt. Speciellt i media.

 32. Willy Larsson

  https://detgodasamhallet.com/2024/04/12/patrik-engellau-1177-hanterar-din-klimatangest/#more-8758
  Patrik Engellau ringer1177

 33. Efter denna långa vinter och kalla vår får man väl säga att det är skönt att vi har den där uppvärmningen – annars hade nog snön legat djup ända nere i Götaland- i maj.

  Hade vi inte haft uppvärmningen att hålla i handen så hade nog skolan, svt och media, eu och FN- försökt skrämma oss med en ny istid.

  Ångest för värme eller ångest för kyla – tveksamt vad som är värst – men själv tycker jag att en ny istid vore seriöst jobbigt att hantera.

  Och – egentligen har vi väl för det mesta ganska lagom väder?

 34. Thorleif

  Vad jag menade var att nya tuffare ekonomiska realiteter för allt fler torde innebära (likt min länk om det tyska näringslivet som utgångspunkt) att folket reser sig upp och protesterar mot klimatomställningens effekter för envar och samhället i stort.

  Frågan är hur långt delegeringen av makt hinner sträcka sig uppåt FN osv och om folket inser att deras demokratiska suveränitet på allvar hotats? Koldioxidens effekt eller ej!

 35. Om framtiden och vår generations skuld. 1996 hade vi en pensionsreform ett av inslagen där var uppluckringen av regelverket för hur pensionsfonder fick placera pensionspengarna, tanken kan ha varit att avkastningen på lång sikt skulle öka och avlasta politikerna från våndan av att behöva ta ansvar för pensionssystemet. Så ser det verkligen inte ut att bli, avtalspensioner tecknade efter 1996 blöder, samma gäller premiepensionerna eftersom dom flesta inte gör ett aktivt val, väljer man inte går pengarna i dom flesta fall till ”gröna och hållbara” investeringar. Efter Alectas krasch med investeringen i en amerikansk nischbank pekade VDn på att det drabbade bara personer födda efter 1976, just så för min generations pensionsavtal kan man inte ändra i efterhand. Kanske lika bra att vara jordgubbe när dagens femtioåringar upptäcker vad vi gjorde 1996 .

 36. Sören G

  Statstelevisionen meddelar att utan människans påverkan på klimatet hade den extremvärme som rått i delar av Afrika inte varit möjlig. Enligt en ny undersökning.

 37. Rossmore

  Klimatångest måste väl ändå kvala in på listan över inbillade/kulturella sjukdomar som förekommit historiskt? På rak arm kommer jag på följande som förekommit tidigare:

  -oral galvanism (70-talet, dopingrelaterat)
  -elallergi
  -apatiska barn
  -utbrändhet
  -långtidscovid
  -postcovid

  Hanne Kjöller skrev om detta i DN för tre år sedan: https://www.dn.se/ledare/hanne-kjoller-specialistkliniker-for-kultursjukdomar-fungerar-som-fortidspensioneringsfabriker/

  Kan vara bakom betalvägg så här är några sammanfattande citat:

  ”Vad är en kultursjukdom? Att döma av pågående och tidigare debatter är det en sjuka som har sin storhetstid bakom sig. När en ny sjuklighet med samma eller likartad symtombild och narrativ sveper fram (där det ofta är relativt unga, högpresterande, vältränade, superfriska kvinnor med roliga jobb som insjuknar – vilket tas som intäkt för att orsaken bara måste komma utifrån) är det få som förefaller minnas tidigare kulturutlösta epidemier.”

  ”Filosofen Fredrik Svenaeus skriver i sin bok ”Homo Patologicus” om diagnosens funktion. Om hur vi i takt med sekularisering blivit alltmer intoleranta mot det lidande som följer av att vara människa. Där Gud tidigare var en första instans vänder vi oss nu mot vetenskapen för att finna en inramning och mening med det som gör ont.”

  Doktorn.com har även en definition av hypokondri som inte känns helt fel i sammanhanget:

  ”Primär orsak: Oförmåga att stå ut med den osäkerhet som livet innebär. Sökande efter trygghet och “garantier” om hälsa. Ibland påfallande stort behov av omsorg och uppmärksamhet.”

  Där är vi nu. Spår att nästa kultursjukdom är relaterad till ”upplevt kön”.

 38. Berra

  #33: Magnus Blomgren:

  Och ändå envisas smhi med att det är varmare än tidigare…

  https://www.smhi.se/data/meteorologi/ackumulerade-avvikelsekartor/hittills-denna-manad/temperatur/

 39. Sören Gustafsson

  O.T. Jag bor i södra Dalarna och idag har jag sett att det asfalterats vägar rakt över flera rondeller. Undrade stilla varför de gör så. Fick höra att det är för att byggmaterial till vindkraftsverk skall kunna transporteras. Ur led är tiden.

 40. Berra

  Alla kan andas ut, mp-tokarna i Stockholm ska rädda världen genom att de flesta bilar/lastbilar ska behöva köra omvägar i innerstaden…

  Dessutom kommer näringslivet i innerstaden att minska och därmed leda till att de som bor där måste åka ut ur den för att handla…

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/miljozon-i-stockholm-far-gront-ljus-av-eu

 41. Nr 38 Berra
  Ja – där ser man sjukan!
  Varmare än 1991 – 2020 i mina trakter..ha,ha,ha för 2 veckor sedan hade vi 30cm snö och 5 minus på mornarna…och senaste veckan 4 grader under normalt.

  Dom lever på klimathotet.

 42. Adepten

  #27 och #36.

  Varför nämner man inte att i Östafrika innebär det att La Niña-år blir det svalare och torrare än vanligt, medan det blir varmare och regnar mer under El Niño-år.
  Även andra hydrologiska- och atmosfäriska cykler, som IOD och QBO, påverkar väderförhållanden där och i Dubai🤔🥱

 43. Rossmore

  #40

  Håller helt med om att MP-tokarna i Stockholm är just tokar. I Riksdagen lyckades de under den förra mandatperioden genomdriva plastpåseskatt och sänkt moms på cykelreparationer i Sverige och har därmed räddat planeten från undergång. Förbudet mot biltrafik som inte drivs av el eller hållbart bränsle på en yta motsvarande en halv kvadratkilometer i Stockholms innerstad kommer naturligtvis att ytterligare cementera denna räddning av planeten. Whoopie!

 44. Fredrik S

  Sören G #36

  Det har varit varmt under fem dagar i April.

  Citat från World Weather Attribution (WWA) som sprids för fullt av de vanliga medie-megafonerna som larmar i ämnet:

  ”The extreme hot spell in April would have been 1.4C cooler “if humans had not warmed the planet by burning fossil fuels” such as coal and other activities such as deforestation.”

  Meh!

 45. Fredrik S

  Berra #40

  Som jag tolkar det ska miljöpartisterna ut och plantera träd på vägarna.

 46. Jax

  #44 Fredrik S

  Precis så, och här uppe i norr kallar de det normalt kalla aprilvädret för extremt eftersom värmningen borde innebära att det var varmare. Har tidigare nämnt Ockhams rakkniv och att om man tillämpar den samtidigt som man konstaterar att en kall april är som den alltid varit, så faller värmningen bort eftersom det är en onödig variabel för att beskriva det normala vädret.

 47. Berra

  #45: Fast då kan ju inte deras taxibilar (betalda av oss) köra där…

 48. Berra

  OT: Nu har de kommit på att man kan använda solpaneler som back-up när vinden mojnar framåt kvällskvisten…
  https://sverigesradio.se/artikel/har-byggs-sveriges-storsta-hybridpark-med-sol-och-vindkraft

  Tänk vilken lönsam investering vindmöllorna är, att inte allas pensionspengar satsas på dem.
  Omsättning 2022: 16 miljoner
  Resultat efter finansnetto 2022: -9 miljoner

  Notera även att anläggningstillgångarna minskade i värde med 115 miljoner från 2021…

  https://www.allabolag.se/5592142508/bokslut

 49. Christer Eriksson

  Aftonbladet har redan förutsett hur sommaren kommer att bli.
  Vilken överraskning,varmare än normalt,tom mycket varm.Ett institut har med superdatorer kommit framme till detta.
  Smhis metrolog säger, klimatförändringarna är här för att stanna och vi märker av det mer och mer

  Ja,ja det vill till att hålla brasan brinnande.

 50. #7 Mats Kälvemark
  Tack för den. Fakta från verkligheten om nuvarande och kommande folkmord gillar jag. Krass verklighet är alltid det bästa för att få folk att känna avsmak.

 51. Thorleif

  OT

  Någon som kommer åt artikel där Northvolt skyller på nedgången i bostadsbyggandet varför de ”får problem”?

  https://www.di.se/nyheter/northvolts-grundare-varnar-for-valdigt-problematiska-ar/

  Får man inte bostäder till sina nyanställda? Kommuner brukar alltid sätta spaden i marken när ”tillväxt” kan utlovas lokalt av företagare!

 52. Berra

  #49 Christer Eriksson:

  Lovade de inte det förra året med? Och då var det varmt tills ca midsommar (efter en sen vår) och sedan blev det plötsligt höst….

 53. foliehatt

  Rossmore, #43,
  mycket galet kommer ifrån MP, helt klart. Men plastpåseskatten var Liberalernas/folkpartiets barn. Rätt ska vara rätt.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/plastpaseskatten-tas-bort-helt-2024

 54. Jag har bestämt mig för att avstå AC, spelar ingen roll hur varmt det blir jag avstår från sånt. Gud så fin jag känner mig nu, ångesten är som bortblåst.

 55. Berra

  #54 Håkan Bergman:

  Vilken fin människa du är *handhjärta*

 56. CecilB

  Känner bara för att ge lite ros till de av er som är här och gör ,enligt mig, vetenskapen rättvisa. Ni är modiga och förståndiga. Behövs så väl.

  Ha en bra helg!